Голямата промяна на... Виктор

"Живейте на макс, помагайте на хората и не си поставяйте граници, защото те са само в ума ви."

Голямата промяна на... Виктор

До този момент станахме свидетели на няколко трансформации на хора, които са били със средно или силно наднормено тегло, а в последствие са преобразили себе си към по-слаби, редуцирайки излишните мазнини, но оформяйки и мускулатурата си.

Има обаче и противоположна страна, макар и да е по-малко срещаната, а именно – хора, които са били толкова слаби, че са ставали обект на подигравки от връстниците си.

Във форума на нашето издание се срещат теми, в които тийнейджъри казват: „Не мога да кача килограми. Слаб/а съм, ям много и не става! Какво да правя?“.

Е, днес ще ви представим едно момче, което е минало през всичко това и с промяната си показва, че качването на тегло, когато си много слаб, не е нещо невъзможно. Иска се търпение, усилия, воля, добри тренировки и храна. Разбира се, говорим за качване предимно на активно тегло.

Представям ви Виктор. Насладете се на споделения му личен опит.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Здравей, Виктор! Представи се накратко на читателите ни – на колко години си, с какво се занимаваш?

Здравейте! Казвам се Виктор Колев, от гр. Бургас съм, на 18 години. В момента се занимавам с фитнес, като същевременно наблягам на ученето.

Бил си кльощав като малък и си ставал обект на подигравки от съучениците. Това ли те мотивира да започнеш промяната си?

Голямата промяна на... Виктор

Голямата промяна на... Виктор

Като малък бях доста слаб, може би най-слабото, дребно момче в училище. Спомням си как най-неприятно ми беше, когато момичетата ми се подиграваха, че съм бил много слаб и кльощав. Гледах снимките на релефни и оформени мъже, мислейки си как някога това ще бъда аз.

Кога постави началото на първите си тренировки и какви бяха те?

В началото баща ми ме караше да правя физически упражнения, но поради моята некомпетентност и незнание как да ги изпълнявам правилно, те нямаха голям ефект. Въпреки че се измъчвах да ги правя и ми беше много трудно, подигравките на съучениците ми не ми позволиха да се откажа. Не целях да ставам културист, просто исках естетично тяло, с което да се отличавам от другите и хората да ми се наслаждават, вместо подиграват. С времето свикнах на натоварването, а след като резултатите започнаха да излизат налице, обикнах спорта и тренировките започнаха да ми доставят огромно удоволствие. След базовите упражнения преминах на тренировки на лостове, а след това – във фитнес зала.

Сподели и през какви хранителни режими си минал.

В началото не се съобразявах с това какво ям, пиех газирани напитки и ядях хамбургери, колбаси и всякаква вредна храна, но с времето започнах да се интересувам от това, кое е добро за мен и кое - не. Сега се храня здравословно и избягвам тези храни.

Как се храниш и тренираш сега? Опиши ни един примерен ден с менюто си.

Голямата промяна на... Виктор

Тренировките ми се състоят от 5-дневен сплит, както следва:
Понеделник - гърди
Вторник - гръб
Сряда - крака и корем
Четвъртък – рамене и трапец
Петък - ръце
Събота и неделя – почивни

Понякога правя промени, но общо взето е такъв сплитът.
Ако трябва да избирам любими упражнения, то без съмнение това са: клек, кофички, мечка (T-bar row).

Храня се главно с храни, богати на протеини и въглехидрати. Примерно меню: месо (пилешко, свинско, т.н.), варени картофи, ориз, боб, леща, плодове и зеленчуци и др. Храня се по средно 4 пъти на ден, не броя калории, защото знам как тялото ми реагира на даденият състав на храната, а ако процентът подкожни мазнини започне да ми се увеличава, просто намалям високовъглехидратните храни, увеличавам протеиновите.

Колко висок беше и колко килограма тежеше в началото на промяната си и съответно – какви са тези данни с днешна дата?

Голямата промяна на... Виктор

Когато започнах по-сериозни тренировки, бях висок 1.71 м и 48-50 кг, на 13 години.

Сега съм висок 1.85 м, тежа 95-97 кг, на около 10% подкожни мазнини, на 18 години.

За 5 години съм качил почти 50 кг активно тегло, всичко това със страшно много труд и усилия. А хората, които си мислят, че съм го постигнал с употребата на анаболни стероиди, просто си нямат представа до какво ниво може да се развие човешката мускулатура натурално.

Имал ли си трудни моменти?

Да, до голяма част това са травмите ми, като едни от тях са скъсване на мускул на гърба, счупен нос, дори в момента имам лека травма на лактите, както и доста други по-дребни контузии.

Подкрепят ли те близките? Има ли в обкръжението ти хора, които са ти помагали?

Да, благодарение на подкрепата на моето семейство и приятели, аз намирах сили да се изправя след всяко едно препятствие.

Успяваш ли да мотивираш други хора чрез примера си?

Да! И това е едно от нещата, с които се гордея най-много. Радвам се, че от сухо слабо момченце се превърнах в идол на доста хора, които искат да променят живота си в положителна насока (било то сваляне на килограми или покачване на мускулна маса). Наскоро едно момче, на около 16-17 години, с доста развита мускулатура, дойде при мен в залата и ми каза: „Благодаря ти за това, че ме мотивира да започна да тренирам и да се грижа за здравето и тялото си. След като видях твоята трансформация, реших да се взема в ръце. Ако не беше ти, днес все още щях да съм дебелото момче, което само стоеше пред компютъра.“

Това беше едно от най-приятните неща, които съм чувал през живота си.

Какво би казал на тези, които искат да качат килограми, но не могат?

Ако са само килограми, става и без трениране. Но ако тези килограми са мускулна маса, трябва да разберат, че не става за един ден и че се иска постоянство. При някои става по-бързо, при други - по-бавно, всичко е до генетика и начин на тренировки и хранене. Ако консумират високо калорични храни, богати на въглехидрати и протеини, и се разбиват от тренировки – няма как да не получат желания от тях резултат. Всичко е до това как използваш ума си и с каква нагласа и цел тренираш.

Голямата промяна на... Виктор

Използваш ли хранителни добавки и какво е мението ти за тях?

Използвам суроватъчен протеин, витамини и рибено масло. Според мен те не са от най-голямо значение за човек, гонещ своите фитнес цели. Трябва да се набляга на храната.

Настрана от добавките, съм добре запознат с темата анаболни стероиди и съм твърдо против тях.

Готвиш ли сам храната си? Сподели някоя любима рецепта!

По принцип не съм от добрите готвачи – ето защо оставям тази работа на моята майка. Любима рецепта (ястие) – печена свинска пържола, с варени картофи и подправки на вкус. Страхотен и вкусен източник на протеини, въглехидрати и мазнини, от които тялото на един трениращ има нужда.

Как протича ежедневието ти?

В момента всичко се върти главно около училище, тренировки и приятели.

Какви са бъдещите ти цели?

Добър университет, перфектно здраве и естетика на гръцки бог.

Пожелай нещо на читателите на BB-Team!

Съобщението ми към тях е да правят това, което им харесва и ги прави щастливи, без да им пука кой и какво мисли за тях. Живейте на макс, помагайте на хората и не си поставяйте граници, защото те са само в ума ви.

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Тренирам-но-не-ми-личи
Тренирам, но не ми личи!

Искам да кача мускулна маса, а не се получава

Искам-бързи-резултати
Искам бързи резултати!

Какво е реалистичното темпо, с което можем да напредваме?

Мотивация-по-време-на-социална-изолация
Мотивация по време на социална изолация

Как да останем активни и да се грижим за доброто си хранене

Как-да-бъдем-мотивирани-и-да-постигаме-целите-си
Как да бъдем мотивирани и да постигаме целите си
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow