Дневен план за навициСвали сега 

Крилово масло

Потентна алтернатива на обикновеното рибено масло

Крилово масло

Рибеното масло е един от най-популярните здравословни продукти, заради високото съдържание на омега-3 мастни киселини и редицата ползи за общото здраве. В повечето продукти на пазара маслото се извлича от риби като аншоа, тон, треска и сьомга. Алтернатива на класическите рибени масла е вече всеизвестното масло от крил, за което има обещаващи данни, че е по-биоактивен и ефективен източник на омега-3 мастни киселини.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво представлява маслото от крил?

Криловото масло се извлича от крил. Крилът (Euphausiacea) е ракообразен, подобен на скарида, зоопланктон, който обитава Антлантическия и Тихия океан. Самото име на зоопланктона произлиза от норвежки език и означава „храна за китове“. Най-популярният вид крил, който се използва в хранителната индустрия е антарктическият крил.

Крилът е богат източник на омега-3 мастните киселини EPA и DHA. Тук е момента да припомним, че именно тези две мастни киселини са биоактивни в човешкото тяло, за разлика от растителните им еквиваленти. На база тегло крилът разполага с подобнo количество DHA в сравнение с рибеното масло, но концентрациите на EPA са по-високи. Омега-3 мастните киселини в криловото масло съставляват до 30% от цялото мастно съдържание.

Самият крил е изключително богат източник на белтъчини, които съставляват до 15% от теглото му. За сравнение мазнините представляват до 3.6% от теглото на зоопланктона. Самият крил е похдодяща високопротеинова храна, но това не се отнася за криловото масло като добавка, защото процесът на извличане на маслото елиминира аминокиселините.

Криловото масло съдържа и други биоактивни компоненти. Сред тях са холестерол, който е близо с 1/3 по-малко от рибеното масло, витамин Е, феноли и астаксантин.

Как действа криловото масло?

Мастните киселини в криловото масло не са триглицериди, а диглицериди, като към молекулата е свързана и фосфатидна киселина, която превръща цялата структура във фосфолипид. Фосфолипидни не са само омега-3 мастните киселини, а между 28 и 58% от мастното съдържание, като другите най-концентрирани фосфолипиди са фосфатидилхолин и фосфатидилетаноламин.

Фосфолипидите са по-добре усвоими от триглицеридните форми на омега-3, като ги превъзхождат с близо 33% по-висока биоактивност. В сравнение с етил естерните форми на омега-3, фосфолипидите демонстрират 68% по-добра усвоимост.

Приемът на малки дози крилово масло (90 мг EPA+DHA) успешно увеличава плазмените нива на EPA и DHA, както и на междинните мастни киселини и арахидонова киселина. Механизмът на действие е същият като на рибеното масло.

Веднъж попаднали в човешкото тяло, мастните киселини EPA и DHA се метаболизират до по-малки единици, които изпълняват определени функции. Тези единици са:

 • Ейкосаноиди – молекули, които реагират на стресор, който може да бъде окислителен процес или възпаление;
 • Ресолвини – противовъзпалителни молекули, чието име идва именно от способността им да „решават възпалителни процеси“. Ресолвините са отговорни за синергизма с Аспирин;
 • Протектини – образуват се само от DHA и притежават неврозащитни свойства;
 • Простагландини – активират процеси, свързани с мастния и въглехидратния метаболизъм, както и противодействат на образуването на плателети.

Потенциални и доказани ползи при хора

 • Рязко намаляване на ендоканабиноида 2-арахидонолглицерол, чиито високи нива са свързани с наднорменото тегло;
 • Потиска някои от симптомите на ПМС. Най-силен е ефектът върху намаляването на крампите, но потиска и някои неврологични симптоми, най-вече раздразнителността. Отбелязват се още понижаване на стреса и намаляване на чувствителността на гърдите. В това отношение криловото масло е по-ефективно от рибеното;
 • Криловото масло не променя или променя незначително нивата на триглицеридите, лошия холестерол и добрия холестерол в кръвта при здрави индивиди. Не е така обаче при хора страдащи от високи нива на триглицеридите и лошия холестерол. Криловото масло значително понижавата лошите маркери и увеличава добрия холестерол, като ефектът се определя от дозата. 3000 мг дневно показват по-силен ефект от 2000 мг, като увеличанието на добрия холестерол е с 59%, а понижаването на лошия е 39%. Криловото масло показва значително превъзходство над рибеното при еднаква доза;
 • Успешно се използва при третирането на ревматоиден артрит. 300 мг дневно понижават значително C-реактивния протеин и подобряват WOMAC рейтинга с 30%. WOMAC е свързан  с показатели като болка, скованост и физическото функциониране на ставите.

Потенциални и доказани ползи при животни / ин-витро

 • Неврозащитни свойства в мозъка. Фосфолипидната форм на DHA показва по-мощен потентицал от триглицеридната форма;
 • Подобрява значително паметта и ученето при плъхове, като един от основните заподозрени е антиоксидантът астаксантин. Не е ясно доколко е приложимо при хора, заради високата доза, която за 80 кг човек достига до 12 грама дневно;
 • Суплементирането с крилово масло увеличавата количествата омега-3 в сърдечните тъкани и може да служи за превенцията на сърдечна хипертрофия;
 • Забавя повишаването на глюкозата и регулира значително повишаването на инсулина при плъхове. Подобни данни не са потвърдени при хора;
 • Ефективно понижава натрупването на мазнини в черния дроб, като ефектът е по-силен от обиковеното рибено масло;
 • Проявява противовъзпалителен ефект и предпазва тъканите при улцерозен колит;
 • Активира 4892 гена в черния дроб, докато рибеното масло активира едва 192 гена. Практическото значение на това въздействие е неясен.

Препоръчителни дози

Всекидневната препоръчителна доза варира между 1000 и 3000 мг масло. Това са дозите, използвани в редица научни изследвания и проявяващи положителен ефект.

Ако целта е криловото масло да бъде алтернатива на класическото рибено масло, то тогава трябва да се стремите към количеството омега-3 мастни киселини EPA+DHA. Заради по-високата потентност на мастните киселини в криловото масло, се твърди, че EPA+DHA в криловото масло са 30% по-биоактивни от тези в рибеното. Това означава да се стремите към 2/3 от дозата омега-3 в рибеното масло. Ако приемате общо 1500 мг EPA+DHA от рибено масло, 1000 мг EPA+DHA от крилово масло трябва да са напълно еквивалентни.

Странични ефекти и противопоказания

Криловото масло не се характеризира със сериозни странични ефекти. Въпреки това са налични не малко оплаквания от потребители. Най-често те са свързани с гадене, дъх на риба, болки в корема и стомаха.

Казус представлява рискът от съдържание на токсични вещества и метали. Основен проблем представлява флуорида, който изгражда екзоскелета на крила, но точната опасност не е изяснена, въпреки че при качествени суплементи, рискът е почти изключен.

Друг проблемен елемент е живакът, но рискът е прекалено нисък, заради мястото на крила в хранителната верига. Отново превантивна мярка е изборът на доказан производител.

С какво да комбинираме криловото масло?

Криловото масло демонстрира същите взаимодействия, с които разполага и рибеното масло. На практика маслото от крил може да се комбинира с редица други хранителни добавки, в зависимост от желаната цел.

Ако се цели засилване на противодействието на липидната пероксидация, тогава е удачна комбинация с витамин Е и магарашки бодил (силимарин).

За подобряване на въглехидратния метаболизъм и регулирането на инсулиновия пик  се препоръчва съчетание със сминдух (fenugreek).

Маслото от крил се съчетава успешно със зелен чай, защото подобрява биоактивността на катехините.

Криловото масло, подобно на рибеното проявява силен синергизъм с Аспирин.

Криловото масло, като източник на качествени мазнини, може да се съчетае и подобри усвояването на мастноразтворими витамини като витамин А, витамин D и витамин Е.

Къде можем да открием масло от крил?

Криловото масло се продава като хранителна добавка и всички известни производители разполагат с подобен продукт в каталога си.

Криловото масло винаги е под формата на течни, желатинови дражета. Концентрацията в едно драже варира между 500 и 1000 мг, като много рядко формулата се допълва с други вещества, най-често най-добрия витамин Д.

По-рядко, но не и невиждано, е криловото масло в течна форма. Минус на този вариант е неприятният аромат и вкус.

Не е практика маслото от крил да се използва в комплексни формули.

Нашето предложение за качествено крилово масло е NOW Foods Krill Oil – 500 мг 60 дражета.

Използвани източници

 1. Tou JC, Jaczynski J, Chen YC Krill for human consumption: nutritional value and potential health benefits
 2.  Saether O, Ellingsen TE, Mohr V Lipids of North Atlantic krill 
 3.  Ulven SM, et al Metabolic effects of krill oil are essentially similar to those of fish oil but at lower dose of EPA and DHA, in healthy volunteers 
 4.  Schuchardt JP, et al Incorporation of EPA and DHA into plasma phospholipids in response to different omega-3 fatty acid formulations--a comparative bioavailability study of fish oil vs. krill oil . 
 5. Le Grandois J, et al Investigation of natural phosphatidylcholine sources: separation and identification by liquid chromatography-electrospray ionization-tandem mass spectrometry (LC-ESI-MS2) of molecular species .
 6.  Moretti VM, et al Determination of astaxanthin stereoisomers and colour attributes in flesh of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) as a tool to distinguish the dietary pigmentation source 
 7. Fluoride in tissues of Krill Euphausia superba Dana and Meganyctiphanes norvegica M. Sars in relation to the moult cycle D. Adelung F. Buchholz B. Culik A. Keck
 8.  Possibilities Of Processing And Marketing Of Products Made From Antarctic Krill Fao Fisheries Technical Paper 268 (1985)
 9.  Hiratsuka S, et al Effect of dietary docosahexaenoic acid connecting phospholipids on the lipid peroxidation of the brain in mice . J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). (2008)
 10.  Di Marzo V, et al Changes in plasma endocannabinoid levels in viscerally obese men following a 1 year lifestyle modification programme and waist circumference reduction: associations with changes in metabolic risk factors 
 11.  Wibrand K, et al Enhanced cognitive function and antidepressant-like effects after krill oil supplementation in rats .
 12.  Zhang X, et al Impact of astaxanthin-enriched algal powder of Haematococcus pluvialis on memory improvement in BALB/c mice . Environ Geochem Health. (2007)
 13.  Sampalis F, et al Evaluation of the effects of Neptune Krill Oil on the management of premenstrual syndrome and dysmenorrhea .
 14.  Fosshaug LE, et al Krill oil attenuates left ventricular dilatation after myocardial infarction in rats .
 15. Bunea R, El Farrah K, Deutsch L Evaluation of the effects of Neptune Krill Oil on the clinical course of hyperlipidemia . Altern Med Rev. (2004)
 16. Deutsch L Evaluation of the effect of Neptune Krill Oil on chronic inflammation and arthritic symptoms 
 17.  Ferramosca A, et al A krill oil supplemented diet suppresses hepatic steatosis in high-fat fed rats . 
 18.  Ferramosca A, Conte L, Zara V A krill oil supplemented diet reduces the activities of the mitochondrial tricarboxylate carrier and of the cytosolic lipogenic enzymes in rats .
 19. Grimstad T, et al Dietary supplementation of krill oil attenuates inflammation and oxidative stress in experimental ulcerative colitis in rats
Десо се грижи за това да има винаги готов, аргументиран и ясен отговор на въпроса "от кои хранителни добавки има смисъл?". Той е нашата енциклопедия по темата с добавките, а тя, вероятно знаеш, е много голяма и много противоречива. Редовно може да го потърсиш за съдействие и в магазина ни.
Още съдържание по темата
Средноверижни-триглицериди-Medium-chain-Triglycerides-MCTs
Средноверижни триглицериди (Medium-chain Triglycerides - MCTs)

MCT Oil - мазнините с много полезни действия - за отслабване, за лечение, за мускулна маса и енергия

Пуерария-мирифика-Pueraria-mirifica
Пуерария мирифика (Pueraria mirifica)

Билка с мощен естрогенов ефект

Агматин-Agmatine
Агматин (Agmatine)

Една малка молекула, с голям потенциал

Африканско-манго
Африканско манго

Водоразтворими фибри от горите на Африка

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow