Голямата промяна на... Валя

Голямата промяна на... Валя

„Повярвайте в себе си! Щом аз съм го постигнала, защо да не го постигнете и вие?“

Понякога голямата промяна идва внезапно, а понякога началото ѝ настъпва някак предусещано - след поредица от събития в живота ни. Вярвам, че всеки човек заслужава да постигне своя баланс и да намери своята по-добра версия.

Днес ще ви запознаем с историята на Валя – една жена, въоръжена с голяма доза упоритост и постоянство, която под стриктния поглед на своя треньор е успяла да се преобрази в рамките на по-малко от година. Не само физическа, но и като начин на мислене е нейната промяна, а както знаем, двете неща вървят ръка за ръка. Приятно четене!

Здравей, Валя! Представи се с няколко думи на читателите!

Здравейте! Казвам се Валя, на 31 години, от Видин. Не съм омъжена и нямам деца на този етап. В момента работя като шивачка в София, с което се занимавам от доста години. Както знаете, в малки градове като Видин човек няма кой знае какъв избор, примирява се с живота и времето си минава неусетно. Весела и общителна съм, обичам новите запознанства, морето, природата, предизвикателствата.

Моята нова страст през последните месеци е фитнесът и не мисля да спирам дори и след като постигна целта си.

Поздравления за постигнатото! Свалила си 38 кг за 9-10 месеца активни тренировки и хранителен режим. Би ли споделила предисторията си – как се стигна до наднорменото тегло?

Голямата промяна на... Валя

Още от малка съм с наднормено тегло. Времената бяха трудни и като повечето родители, така и моите не обръщаха достатъчно внимание на това и си мислеха, че като мине пубертетът нещата ще се оправят, но уви - с времето станаха по-зле. Никога не съм знаела кое е здравословно по отношение на хранене, не съм спортувала, даже мога да кажа, че съм била обездвижена и съм водела нездравословен начин на живот.

После се появиха и хормонални проблеми и малко по-малко станах 90 кг за скромната ми височина от 1.60 м. Имах си приятел, с който живеех, но и там нещата не вървяха и не след дълго се разделихме. Настъпи момент да отворя нова страница в живота си.

Какво те мотивира да предприемеш промяната – нуждата да го направиш заради здравето си или нещо друго?

Прецених, че е дошло време за кардинална промяна в моя живот. Взех решение да се преместя да живея и работя в София и да започна всичко наново. Пренесох се при брат ми и започнах работа като шивачка – работата, от която разбирах и имах опит. След това прецених, че е краен момент да променя визията си и да направя нещо полезно за себе си. Видях, че има фитнес близо до нас и реших да си взема карта и да започна да тренирам.

И аз, като всяка жена, винаги съм си мечтала да изглеждам по-добре и да имам по-голямо самочувствие. За мой късмет, само няколко месеца по-късно, тази моя мечта се осъществи.

Имала ли си трудни моменти и какво те караше да продължиш напред?

Голямата промяна на... Валя

Започнах да ходя 3-4 пъти седмично на фитнес. Предимно правех коремни преси и стоях дълго на кардио уредите и така седмица след седмица, без да се съобразявам с храненето. Беше ми тежко и мъчително, влагах много, а резултатите бяха минимални – само минус 3-4 кг за 2 месеца, от което бях почнала да губя вяра в себе си. Една вечер, докато бях във фитнеса, се приближи Димитър Николов - един от треньорите, който бях виждала във фитнеса. Запознахме се, поздрави ме за усилията и желанието, които влагах в тренировките. Явно ми е въздействал психологически, защото ме накара да повярвам в себе си и че целта ми е постижима. Обясни ми основните неща по отношение на начин на мислене, настройка и очаквания. Каза ми къде греша при храненето и тренирането.

Договорихме се да работим заедно за символична сума, а в замяна той искаше от мен да съм сериозна, да проявя характер и да съм постоянна. Настрои ме психически, че няма да е лесно и бързо. Поставихме си краткосрочни, но реално постижими цели и само две седмици по-късно бях с 6-7 кг по-малко. По негови думи повечето от това тегло е било излишно задържана вода и сме поставили добро начало.

Опиши накратко начина си на живот преди да започнеш да спортуваш и да обръщаш внимание на храната си.

От вкъщи - на работа, обратно вкъщи, пред телевизора, почивка. Хранех се предимно вечер с каквото има, обикновено с колбаси, сладки неща, безалкохолни, чипсове и др.

През какви хранителни и тренировъчни принципи си преминала до този момент?

Първата тренировка премина в тестове и основни движения и познания за фитнес тренировката. Оказа се, че бях много зле във всяко отношение.

В началото идеята на треньора ми беше да изградим правилни навици и основа и от самото начало показа, че е много стриктен и взискателен. Изготви ми хранителен режим предимно от протеини, комплексни въглехидрати, полезни мазнини и фибри, които трябваше да консумирам 3-4 пъти на ден, на малки порции, като изключихме всички нездравословни храни и напитки. Първите 1-2 месеца, 4 пъти седмично, заучавахме упражненията, подобрявахме дишането, кондицията и мобилността. Треньорът ми се стараеше от всяко упражнение и тренировки да постигаме оптимален ефект.

Постепенно увеличихме натоварването и тренировките станаха 4-5 пъти в седмицата, а храненията се увеличиха на 5 (на ден) на принципа на въглехидратната ротация. Имаше и периоди на по-леки тренировки и по-свободна диета, с цел да забавим отслабването, оргазнизмът да си почине и адаптира с бързото сваляне на килограми. 

В рамките на тези 9-10 месеца от началото сме правили какви ли не тренировки - кръгови, функционални, тренировки на открито (кондиционни с лекоатлетически характер), фитнес тренировки, тренировки тип кросфит, включвал ми е упражнения от йога и пилатес, стабилизиращи упражнения, упражнения за координация и много други.

Сподели с нас какви бяха физическите ти възможности в началото на тренировките и какви са те сега.

Както намекнах, в началото на тренировките и след проведените тестове за физическото ми ниво, се оказа, че положението е трагично.

Не можех да дишам правилно, да клекна, а гъвкавостта ми беше като на баба на 70 години (навеждах се едва до коленете от стоеж, с изпънати крака и ръце). Правех с много усилия 4-5 коремни преси, а 2-килограмовите гирички ми се струваха много тежки, поясът ми беше много слаб, за кондиция и координация не мога и да говоря, защото такива нямаше.

Задъхвах се при изкачването на 1 етаж. Явно липсата на спорт в по-ранни години и работата ми като шивачка през последните 13 години са изиграли лоша роля. Поговорихме надълго и нашироко с моя треньор и той ми обясни, че трябва да изградим една добра основа, а имено поне първия месец да работим за подобряване на дишане, техника на упражненията, общата кондиция, координацията, мобилността, сърдечно-съдова система, стабилен корсет, сила и други. Пътят беше дълъг и на моменти труден, защото треньорът ми беше много взискателен, стриктен и обръщане много внимание на детайли и тънкости.

След 9 месеца мога да с похваля, че дишам правилно, често правя спринтове, скачам на въже, правя упражнения като мъртва, румънска, сумо тяга, преден / заден / сумо / зерчер / български клек, напади, планк с тежест (15-20 кг), военна преса, гребане с щанга, поне 30-40 вида коремни преси, често правим по-леки кросфит комплекси и много други натоварващи тренировки и упражнения. Сега работим по набиранията и класическите лицеви опори, защото това са ми слабите места и изискват много сила.

Близо съм до истината и съм убедена, че скоро ще ги правя и тях. Пожелавам на всички, които четат и имат същия проблем, да повярват в себе си. Щом аз съм го постигнала, защо да не го постигнете и вие? Няма невъзможни неща!

Как се храниш и тренираш сега?

Сега се храня по следния начин: 1-ви и 2-ри ден с ниско съдържание на въглехидрати, 3-ти със средно съдържание, 4-ти, 5-ти и 6-ти –отново ниско, а на 7-ми ден зареждам с повече въглехидрати.

Храня се по 5 пъти на ден с предимно протеин, полезни мазнини и комплексни въглехидрати след тренировка

Тренирам 5 пъти седмично: 1-ви ден - крака, 2-ри ден – гърди, предно / средно рамо, трицепс и кардио (HIIT), 3-ти ден – кардио, корем, мобилност, 4-ти ден – гръб, задно рамо, бицепс, кардио (HIIT), 5-ти ден – крака и корем, 6-ти ден кардио или почивка и 7-ми ден – почивен.

Използваш ли хранителни добавки и какво е мнението ти за тях?

По предложение на моя треньор за около 1 месец пиех ацетил Л-карнитин. Нямам необходимите средства и не съм привърженик на хранителните добавки.

Срещаш ли подкрепа от обкръжаващата те среда? Промени ли се и отношението на хората заедно с твоята промяна?

Преди да настъпи промяната бях като незабележима и не ме приемаха сериозно, случвало се е да има подигравки и обиди. Сега се познавам с почти всички в залата. Всички ме подкрепят и уважават. Даже няколко фитнес маниаци ме похвалиха, че правя по-правилно упражненията от тях, което много ме радва. Колежките на работа непрекъснато ме разпитват как се храня и тренирам. Тъй-като си ходя един път на 2 месеца до Видин, всеки път изненадвам близките си с моята визия, което ме прави щастлива и горда със себе си.

Какво е спортът за теб сега?

Голямата промяна на... Валя

Още от самото начало спортът стана моят начин на живот, нямам търпение да свърши работното време и да отида да тренирам. С треньора ми сме си поставили цел да свалим още 2-3 кг., но мисленето ми е толкова променено, че ще продължа да тренирам и да се съобразявам с храненето и след постигането на целта.

Приготвяш ли сама храната си? Сподели любимото си ястие.

Храната си я приготвям сама. Слагам си я в кутии и си нося на работа. Обичам скумрия на скара със зелена салата и бананови палачинки. Мнението ми е, че като цяло българите живеем нездравословно, качеството на храните е все по-ниско. Хората все по-болнави и за съжаление нещата стават все по-зле. Всички ние трябва да обърнем повече внимание на здравето си. Имам много познати и приятели, които също имат проблеми с наднормено тегло и винаги се опитвам да предам опита и знанията, които натрупах. Да ги накарам да вярват, че всичко си зависи от тях и че целта е постижима.

Как съчетаваш спорта с ежедневието си? Опиши накратко един свой ден.

Ставам много рано сутрин, закусвам, взимам си храната за през деня и отивам на работа, където съм до 17:30 ч. Веднага след работа отивам на фитнес, тренирам, после следва вечерята и кратка почивка. Накрая си приготвям храната за следващия ден и към 22:00 – 23:00 ч. заспивам.

Пожелай нещо на читателите на BB-Team!

Първо искам да благодаря на моя треньор Димитър Николов, който промени целия ми начин на живот. Накара ме да вярвам в себе си, промени мисленето ми, самочувствието ми и не на последно място - промени визията ми. Дори след 9 месеца тежки тренировки, без него натоварването не е същото. Пожелавам му все така да продължава да помага на хората.

Благодаря и BB-Team, защото благодарение на този моята история достига до вас.

На всички читатели на BB-Team искам да пожелая да са живи и здрави, да тренират (хранят) по-здравословно.

А на по-пълните дами искам да им кажа, че щом аз съм отслабнала, значи и те могат. Всички ние гледаме снимки на красиви тела, а задаваме ли си въпроса какво правим, за да имаме същите?

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вероника Налбатска
Вероника Налбатска

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1