казано от gotcha на 14.01.14, 10:08:
казано от Иван П. на 14.01.14, 09:58:
А пък ако си шубе като мен, що се отнася до височини. . .най-добре да си стоиш на земята :D
Имам фобия от височини от дете, за това го правя, но май ще вземе и да ми хареса :)
Аз пък нямах грам страх от височини, обаче в един момент се появи...след доста бънджи скокове и скално катерене.... go figure… в смисъл, не че ми треперят краката от високо, просто предпочитам да съм със стабилна повърхност под себе си. ;)
Катеренето не е начин да се избавиш от фобиите си, още повече катеренето на стена няма НИЩО общо с това на скали. Иначе, по отошение на техниката, колкото близо държиш тялото си до стената/скалата, толкова по-добре. Не се опитвай да се набираш на ръце. ;)
14.01.14
10:46
казано от gotcha на 14.01.14, 09:44:
Ами Саше ти като си бил 100 кила мускали и натрениран на животно, то ти си си животно де :D
Единственото вярно твърдение тук е, че съм бил животно...заради прякора ми :) Не знам къде са снимките, че да сканирам една -две и да ги пусна да видиш колко далеч съм от “100 кила мускули” ;)
Иначе наистина съм бил много натрениран тогава, но за съвсем други неща, не за катерене.
14.01.14
11:15
казано от gotcha на 14.01.14, 10:08:
казано от Иван П. на 14.01.14, 09:58:
А пък ако си шубе като мен, що се отнася до височини. . .най-добре да си стоиш на земята :D
Имам фобия от височини от дете, за това го правя, но май ще вземе и да ми хареса :)
Бе има ли някакви надежди в този форум да няма само фантацити на тема щанги, които да отричат всичко друго... нещо почва да ми писва тая раута, поне си имам някво мини островче тука да си споделям еретическите амбицийки (dull) :D
Ами недей само с щанги де .. Тренирай си кондиционно, тичай, прави комплекси със собствено тегло, каквото ти хареса, важното е да имаш някаква подредба и да не се претоварваш. Катеренето е страхотен спорт и краката са основни. Щангите не пречат, но ако са само те и отидеш на някакъв спорт :) просто умираш :)
Марго, аз съм пълен профан в тази сфера, интересно ми е и искам да видя дали мога да постигна нещо. Стени, скали... се едно ти си правила разлика м/у дъмбел, пудовка и щанга като не си знаела какво изобщо значат :)
Относно фобията, убеден съм, че поне малко ще се подобри този панически страх от височини, съвсем логично е като задобряваш в нещо да ставаш по-уверен, което пък, ако прекалиш може да е фатално :D
Саше, ти си извънземно животно, аз съм те признал тебе, не сравнявай хората със себе си, още по-малко па мен веган лютиера :D
Разходка до залата...
трап бар до 1х184
раменна - 10х50, 3х60, 0х70
едностранен сталкер - 2х1@24
набиране надхват - 10
кофи - 10
бедрени екстензии - 4х10@25
Пих едно кафе сутринта и бях окей, но това преди тренировката ми изигра лоша шега, нещо още ми действа зле на нервната система, разтрепервам се леко и ми е някво нервно, в залата дигам пулс по-бързо и ми причернява. Вчера цял ден фаствах, но не пих кафета и бях шестак цял ден и в залата, чак вечерта в 10 вечерях...
Интересно, че след опитите ми за катерене вчера и фалита на мускали поне 10 пъти, днес нямам грам мускулна...
п.с. Само да добавя, че вчера дамите бяха тези, които ми скриха шапката! Сухи, стегнати и почти всички си бяха и яки мацки...
п.п.с. Малко маймуняк съм ас! :D
Мнението беше редактирано от gotcha на 14.01.14 16:53.
казано от gotcha на 14.01.14, 16:17:
п.п.с. Малко маймуняк съм ас! :D
Определено има подобрение във външия ти вид с тоя суитчер!
казано от gotcha на 14.01.14, 11:17:
Марго, аз съм пълен профан в тази сфера, интересно ми е и искам да видя дали мога да постигна нещо. Стени, скали... се едно ти си правила разлика м/у дъмбел, пудовка и щанга като не си знаела какво изобщо значат :)
Относно фобията, убеден съм, че поне малко ще се подобри този панически страх от височини, съвсем логично е като задобряваш в нещо да ставаш по-уверен, което пък, ако прекалиш може да е фатално :DСаше, ти си извънземно животно, аз съм те признал тебе, не сравнявай хората със себе си, още по-малко па мен веган лютиера :D
може да се подобри, може и да не се. В катереното има един субективен елемент, който не е за пренебрегване и това е степента на писихическа ангажираност, не се определя от височината. Аве много е дълго за обяснение... Най добре пробвай първо още малко стената в някоя зала, зимата е топла и може да разцъкаш из Боженица, Вражите или другаде с маршрути от едно въже.
Моят съвет е запиши някой курс, сега ще ти кажа защо. Учите: Основни възли, най малко не може да се катериш на скала без осмицата, стреме и осигурителния да знаеш как правят. Рапел, вярно че може и сам да правиш, обаче едно е да се пуснеш от някое склонче, друго е от края или средата на маршрут от няколко въжета с площадки на маршрута и т.н. Осигуряване /всякви форми, тука е мн. дълго за обяснение/. Междинни площадки при катерене на дълги маршрути...
С една дума да катериш на скала, освен ако не искаш да си пуснеш една горна осигуровка и да си разцъкваш, иска опит, който се придобива с практика. Която от своя страна, като всичко друго започва с придобиване на базови умения, които най-добре да ги получиш като теория и опит от квалифицирани хора. Нямам някакви сериозни постижения в катеренето, се пак имам опит почти по всякакви маршрути - и дълги и къси и зимно и лятно, затва не говоря наизуст. Едно време като риех като вол пъртината и имах и желание и време нямаше кинти, сега кинти има, ама дясната ръчичка само подписва... Е, пълно щастие няма. Моят съвет е опитай, катеренето е готин спорт. Отнеси се максимално отговорно щото в алпинизма, ако нещо се обърка е много вероятно да е последното нещо, което се обърква, дано да съм ти бил полезен, поздрави. Ааа, и не гледай, че масово в момента особено на спортни маршрути се катерят без каски, на мен два пъти ми е спестявала посещение в болницата, единия път почти сигурно и в моргата - винаги с каска.
ЗХ, мерси за инфото :)
Определено мисля да се запиша на курс или просто да взема няколко урока, ако реша, че ми се практикува по-сериозно този спорт. Със сигурност е по-добре да зауча правилно нещата (особено осигуряването) от колкото да се лутам сам и да зауча грешни неща, не е оферта особено за такъв, както каза ти отговорен спорт. Всички ми говорите за скали, да определено това ще е по-приятно, интересно и тн. но аз искам първо да се почусвам комфортно с височината и това, че живота ми зависи от някой друг, да понауча няква базова техника и да се почуствам по-сигурен и тогава може да опъна балканите, така съм си го решил и аз не знам що :) В крайна сметка не си давам зор, може пък и да не е моят спорт...
15.01.14
10:38
Който копае на много места прави много дупки, но всичките са плитки ;)
казано от James Hinks на 15.01.14, 10:38:
Който копае на много места прави много дупки, но всичките са плитки ;)
Знам ви аз теориите с Боби :)
Достатъчно дълбока дупка съм копал, че не и една, толкова дълбока, че забравяш какво има извън нея ;)
15.01.14
11:05
казано от gotcha на 15.01.14, 10:50:
Достатъчно дълбока дупка съм копал, че не и една, толкова дълбока, че забравяш какво има извън нея ;)
Сега ми стана ясно защо се зарибяваш по катеренето. Искаш да издрапаш от твоята дупка.:D
казано от Debel Lebed на 15.01.14, 11:05:
казано от gotcha на 15.01.14, 10:50:
Сега ми стана ясно защо се зарибяваш по катеренето. Искаш да издрапаш от твоята дупка.:D
Хаха, добро :)
Днес катерене в НСА
Доста по-голяма и организирана база с по-лесни маршрути, както и траверс, та идеално за мен. Само два пъти се катерих ма ми стигна да се одървя хаха, няколко пъти минах загрявката и малко болдъринг пробах, ама не е за мен още тва, макар че ми се вижда много яко :)
Взех си след 1 час умуване и еспадрили, съвсем друга бира е с тях, верно пръстите ти стават на гъз, ама си като закотвен :)
Иначе ме мъчи някво мизерно вирусче трети ден, ама не му се давам грам, зоба яко джинджифил, клей, ехинацея, упсарини, вино и други алкохоли и много чай де...
Днес направих и едно 24ч. фаст, тря се слабее за тва катерене деба, тежи ми гасягата :D
казано от Boby_ на 17.01.14, 08:20:
Като чуя “еспадрили”, си представям ето това:
Аз пък това до скоро... :D
Даже имах такива като малък.
казано от gotcha на 17.01.14, 00:14:
и траверс, та идеално за мен. Само два пъти се катерих ма ми стигна да се одървя хаха,
:D Лоша работа...и теб те изгубихме за каузата, Ванка ;( :D
казано от Петър на 17.01.14, 10:18:
казано от gotcha на 17.01.14, 00:14:
и траверс, та идеално за мен. Само два пъти се катерих ма ми стигна да се одървя хаха,
:D Лоша работа...и теб те изгубихме за каузата, Ванка ;( :D
Да ти имам подсъзнанието :D
Заличка
Обръщане - 3х3@70
Раменна преса - 3х2@60
Трап бар - 3х3@164
Набирания - 3х3@16
Кофи - 3х3@16
Сталкер - 1@2х25
Бедрени екстензии - 3х8@40
Всичко това в този ред пообъркано, някои неща като СС други не, абе бъркоч :)
Имах и няква раменна преса седнал (не съм правил от години), набирания на по 2-3 пръста, предна везна със свит крак, изхвърляне с двупудовката и тн. ЕДно 2ч. в залата от които сигурно 30мин. трениране :D
Ма по-лежерно, че утре съм да катеря пак юху!
ББ е велик спорт! Много дава :D
И само някой да не ми каже - дай да видим тая скарида с колко кляка или дърпа, че сме царе да критикуваме...
Мнението беше редактирано от gotcha на 17.01.14 22:22.
Всъщност билдера се справи добре, особено като се има предвид личното му тегло.
Предпочитам физика на бодибилдер, пред тая на катерач ;) А относно заглавието на клипа - тоя не е много натурален.
Дайте нещо по-интересно де или не ви стига тази провокация :)
Иначе верно, че тоя е баси червея има по-прилично изглеждащи катерачи, но е важно какво правиш, а не как изглеждаш, само дето това тука май не се зачита и тачи :)
18.01.14
02:12
И аз предпочитам да имам повече умения и функционалност от това да съм Пинокио-манекена,било то и с 50 нацепена ръка,но има хора,които предпочитат повече второто... тук няма криви и прави - разни хора,разни идеали :)
Или както се казва в ботевградската мера - вкус другар няма :)
А сега някой да ми каже има ли значение колко ти е бицагата ако можеш това
http://www.youtube.com/watch?v=OX7p3jfr0mA
казано от Маданеца на 18.01.14, 08:22:
Или както се казва в ботевградската мера - вкус другар няма :)
А сега някой да ми каже има ли значение колко ти е бицагата ако можеш това
http://www.youtube.com/watch?v=OX7p3jfr0mA
Най-големия бате RIP…
Кеф цена нема и тн... няма лошо да се блъска в залата, ама да не се отрича другото... казало кучето и си облизало ануса.
казано от gotcha на 18.01.14, 02:01:
...но е важно какво правиш, а не как изглеждаш
А ти какво можеш да правиш?
казано от gotcha на 18.01.14, 10:15:
... няма лошо да се блъска в залата, ама да не се отрича другото...
Че кой отрича “другото”?
Всъщност, сега на мода е “функционалноста” и ако кажеш, че целта ти е бодибилдинг, веднага ще ти скочат десет души да ти обясняват, че нямало смисъл от това, че да помпаш бицепс е глупаво, а плочките са за педалите. И естествено, ще ти изрецитират мантрата от горния пост.
Днес катерене на Бонсист. Целия бях в трески и смачкан, но реших да ида. Хвата ми гръмна още в началото. Опитвах се да работя за техника, ама хамала си е хамал батко! Катерих се с една ръка, на леко трасе, трябваше да стигна до горе с едната и да слезна с другата, едвам се качих като ги смених двете :D
Трябва си яко катерене, усещане за тялото, какво прави и как се движи, баланс, координация, все неща, които никога не са ми идвали отръки и май ще ми отнеме бая време, за да влезна вчас. Поне съм се зарибил и засега имам желание и хъс :)
Иначе гладувам яко (днес едно 23ч.), не мога да го кажа фаст щото си слагам мед в чая, трюфели в кафето, ама важно е да има ОКБ, трябва да сваля кг...
Добре, че е мама да готви чат-пат, че без кухня съм само в Цър-Пър...
Наздраве! (beer)
казано от gotcha на 17.01.14, 22:21:
И само някой да не ми каже - дай да видим тая скарида с колко кляка или дърпа, че сме царе да критикуваме...
Е, ти само го погледни на к’во прилича...ти го каза (devil)
/офтопик
Колко време ще му отнеме на бодибилдъра да развие въпросните спортно-специфични умения?
Поне видимо е в доооста добра форма, предполагам че може да постигне доста бърз напредък и в катеренето?
Готина мацка!:)
Колко е висока стената на Бонсис?
Мнението беше редактирано от 6th на 18.01.14 19:50.
казано от Петко К на 18.01.14, 15:27:
казано от gotcha на 18.01.14, 02:01:
...но е важно какво правиш, а не как изглеждаш
А ти какво можеш да правиш?
казано от gotcha на 18.01.14, 10:15:
... няма лошо да се блъска в залата, ама да не се отрича другото...
Че кой отрича “другото”?
Всъщност, сега на мода е “функционалноста” и ако кажеш, че целта ти е бодибилдинг, веднага ще ти скочат десет души да ти обясняват, че нямало смисъл от това, че да помпаш бицепс е глупаво, а плочките са за педалите. И естествено, ще ти изрецитират мантрата от горния пост.
Е що пък ако си функционален да нямаш плочки, кой го е казал това ? Даже май е по-често срещано функциално трениращите да имат плочки ;)
Не знам кой го е казал, аз съвсем друго казах. А плочките така или иначе са 99% диета и/или ген и нямат много общо с вида на тренировките.
казано от 6th на 18.01.14, 19:49:
казано от gotcha на 17.01.14, 22:21:
И само някой да не ми каже - дай да видим тая скарида с колко кляка или дърпа, че сме царе да критикуваме...Е, ти само го погледни на к’во прилича...ти го каза (devil)
/офтопик
Колко време ще му отнеме на бодибилдъра да развие въпросните спортно-специфични умения?
Поне видимо е в доооста добра форма, предполагам че може да постигне доста бърз напредък и в катеренето?
Готина мацка!:)
Колко е висока стената на Бонсис?
Постигането на напредък в катеренето зависи от това колко си схватлив и усещаш тялото си, имам чуството, че на жените им е по-лесно, защото не разчитат на сила и почват веднага да заучават техника, аз съм хамал освен, че супер бавно научавам разни неща, та комбинацията е жестока :D Момичето с което ходя и тя вчера и беше трети път вече се катери много добре и схвана основните неща...
Няма да се очудя, ако изкуствената силиконка от клипа е катерила по-добре от билдърчето, те не ги дадоха много как се катерят.
Стената на Бонсист май е най-ниска от тия, които видях, май е 8м.
казано от gotcha на 19.01.14, 14:52:
Шкембе, Бира и Бедрени екстензии.
В тоя ред е кофти. :)
Екстра си беше :)
Седя си лъхам на чесън, лафя си за културизъм и си стягам капачките (dull)
Днес катерене в СУ
Отидох по-раничко към 4:30-5, че да няма много народ, позагрях опитах се да мина загрявката, ама ниц, хвата ми гръмва и нещо бъркам генерално. Уговорих се с треньора да потренираме, той зачезна и дойде чак в 6:30 едвам го изчаках, после катерих 4-5 маршрута без цветове и тн, колкото да ме следи какво правя. За сега наместваме по 1-2 неща, че да не мисля за повече и да заучавам по-лесно. По-добре май се чуствам така и ще гледам да се възползвам от треньор, когато мога. Та общо изкарах почти 4ч. там...
Има моменти в които съм концентриран и зацепвам какво ми се говори и го правя, друг път съм като гьон - не откиням... баси ташака :D
21.01.14
11:22
Само не разбрах с каква идея си взе тия еспадрили като катериш детските турове на стена ?
Еспадрилите ще ти окажат влияние на скала, на стена за начинаещ е доста безсмислена покупка. Малко като бягане за здраве със шпайкове... ;)
казано от James Hinks на 21.01.14, 11:22:
Само не разбрах с каква идея си взе тия еспадрили като катериш детските турове на стена ?
Еспадрилите ще ти окажат влияние на скала, на стена за начинаещ е доста безсмислена покупка. Малко като бягане за здраве със шпайкове... ;)
Дрън-дрън :)
21.01.14
11:30
казано от 6th на 18.01.14, 19:49:
Вероятно ще му отнеме доста време.
Дългото функционално трениране не те прави добър в нищо, но ти дава възможност да се адаптираш бързо към съвсем различни като механика натоварвания - трибой, катерене, бягане.
При културизма в крайна сметка седи на първо място определена естетическа цел, на която е подчинена постройката на тренировките. Не бих заложил на тезата, че културист във форма лесно ще стане добър в катеренето, защото самото катерене няма сходство с натоварванията в културизма, а е съвсем ралзично. Най-малкото - помисли колко културсти се набират с фитили ;) Въпреки, че това е най-малката пречка.
При функционалното трениране целта е друга - възможност за работа в различни диапазони и видове натоварвания. Колкото по-дълго време си тренирал без определена специализация в нещо, толкова по-лесно ще се адаптираш към нов тип натоварване. Да не се бърка специализация с периодизация ;)