На мен пък ми се струва пресилено на 30 г. да се замисля човек чак толкова за процесите по стареене. Има къде-къде по-хубави неща, за които да се мисли човек на тая възраст и докато се тревожи за някой спорадичен бял косъм, ще вземе да ги пропусне :). Не че има препоръчително време за това кога трябва да почне да се замисля, но вниманието и енергията, които Марин явно отделя на тематиката ми се струват прекалени. Направо като фикс ми изглежда ...
Мнението беше редактирано от Петър на 12.03.14 00:05.
Аз така да питам - от еб@не старее ли се, или се младее?
И има ли желаещи съфорумки да направим едно контролирано изследване по тази тема.
Аз съм в еб@щата група. :D
Aко има въздържатели от секс да се включат в контролната ;)
12.03.14
00:18
Темата е сериозна, но не търпи такива категорични заключения и все си мисля, че няма някой в тоя форум, който да е намерил достоверната рецепта за вечната младост...Или дори и за достатъчно продължителната младост ;)
При цялото ми уважение към гледаната точка на Инженера мога да му доказвам обратното с на неговите твърдения с факти...Това обаче няма да направи нито моите твърдения верни, нито неговите грешни...
Баааа, пак се почна спора върху ваденето дума по дума от изреченията и анализирането им ... Наистина ли мислите, че човека твърди, че е открил “Фонтана на младостта” и ще се прекръсти на Дънкан Маклауд ?
12.03.14
09:43
Никаква вечна младост не съм открил, нито пък съм супер вманиячен на тази тема. Малко хора говорят по въпроса и явно аз ви се набивам на очи и това ви кара да си мислите , че съм манияк. Преди известно време интереса ми се провкира от това ,че забелязах как хората масово се състаряват преждевременно. Почнах да чета по темата и много неща ми станаха ясни. Прилагам ги, макар и не всичко както трябва , но определено има ефект при мен. Те нещата са свързани, доброто здраве върви с бавно стареене!!! Когато живееш както трябва, старееш бавно, чувстваш се страхотно през цялото време! Не е вярно ,че просто си удължаваш “мизерното ” съществуване. С този начин на живот си пълноценен и жизнен човек много по-дълго време, не си просто развалина, която си пие хапчетата и върти години.
А на Херцога като му чета думите, излиза ,че всичко хубаво е вредно. Да, ама не е така. Може да ядеш вкусна полезна храна, да си в добро настроение и без да пиеш и пушиш. А секса и любовта незнам защо ги слагате при вредните и забранени неща, които носят удоволствие. Спред мен са точно от другата страна и много повече си подхождат и допълват с начина на живот , който не те състарява преждевременно и те поддържа в добро здраве.
С Джеймси не искам да споря. Прав е ,че 3-те точки могат да се оборят и да се докажат противоположните твърдения. Това обаче ще са частни случяи. За да действат “триренцата” на опаки ще са нужни още много други условия. Като цяло обаче, изпълнени така както ги правят повечето хора , тези неща 3 неща наистина действат състаряващо, т.е. в 90% от случяите когато ги правите , вие ще си скъсявате живота и ще стареете преждевременно.
Славко, не говорех само за захарта, а всички въглехидрати. Когато разчиташ основно на въглехидратите за гориво, организма отначало е добре, супер му е , възстановява се бързо, лесно се трупат мускули, лесно се качва силата, но в един момент нататък почваш да връщаш формата назад и то много бързо. За да я поддържаш и да имаш енергия като цяло ти трябват все повече въглехидрати и не можеш без тях, защото въбще не се чувстваш добре и не можеш да се възстановяваш. Въглехидратите са един вид турбото. С тях можеш да форсираш организма и да постигнеш голям пик, но това ще е за сметка по-лошото физическо състояние в по-късните години и намалената продължителност на живота.
Нямам намерение да пиша фермани и да ви обяснявам защо това е така. Който иска, идеята я има, ако има и малко акъл и google, лесно ще разучи по-подробно нещата.
12.03.14
09:51
казано от инж. Марин Маринов на 12.03.14, 09:43:
С Джеймси не искам да споря. Прав е ,че 3-те точки могат да се оборят и да се докажат противоположните твърдения. Това обаче ще са частни случяи.
Ти не искаш да спориш, но аз искам да дискутираме, защо взе нещо рядко да пишеш и ми липсваш... :D ;)
Не са частни случаи, виж примерно диетата на дълголетниците в Япония ? Не може да кажем, че това е частен случай. Всъщност е една доста значителна част от общия брой столетници в света :) Приемем ли го за валиден показател - въглехидратите веднага отпадат като виновник за стареене и съкращаване на живота. Разбира се, че тук се абстрахираме от няколко други неща...
Отново ти благодаря за много спестени допълнителни редове:)
Зат’ва та обичам:)
казано от Петър на 12.03.14, 00:04:
На мен пък ми се струва пресилено на 30 г. да се замисля човек чак толкова за процесите по стареене. Има къде-къде по-хубави неща, за които да се мисли човек на тая възраст и докато се тревожи за някой спорадичен бял косъм, ще вземе да ги пропусне :). Не че има препоръчително време за това кога трябва да почне да се замисля, но вниманието и енергията, които Марин явно отделя на тематиката ми се струват прекалени. Направо като фикс ми изглежда ...
Ако е така, защо тогава си махнал възрастта си от инфото на профила ти, а? ;)
казано от Jikata на 12.03.14, 10:21:
По други причини, Жика :).
Обърни внимание, че съм я написал в първия пост от дневника си :).
казано от Петър на 12.03.14, 10:37:
Обърни внимание, че съм я написал в първия пост от дневника си :).
Е ясно де...да си останеш вечно на 28 е целта ..(giggle) Шегувам се! :)
казано от Петър на 12.03.14, 10:37:
казано от Петър на 03.09.12, 18:54:
Днес за пръв път ме нарекоха чичко!!! Ба*ти! :@ ...Накъде върви тоя свят...:D
:D /сори за офф-а/
12.03.14
13:07
казано от Херцог Трън на 11.03.14, 22:21:
Което не значи да се прекали с всичко по много, но пък и отказването от всичко ... :)
Тия няколко коментара наистина ли са писани от радетелят за здравословен живот - Херцог Трън?! (dull) Като се сетя как в една тема ме нарече идиот заради един шоколад и пледираше за премахване на дневника ми, като несъвместим с мотото на сайта за здравословен живот... :D
Мнението беше редактирано от Debel Lebed на 12.03.14 13:09.
Инженера си е пич, ако ще, квото ще да напише, и ще си пием кафенце с него, вие се оправяйте:)
казано от Debel Lebed на 12.03.14, 13:07:
Което не значи да се прекали с всичко по много, но пък и отказването от всичко ... :)
Тия няколко коментара наистина ли са писани от радетелят за здравословен живот - Херцог Трън?! (dull) Като се сетя как в една тема ме нарече идиот заради един шоколад и пледираше за премахване на дневника ми, като несъвместим с мотото на сайта за здравословен живот... :D
Той така си обича нашето херцогче...:))))
Прав е Марин. Колкото по-рано се замисли човек, толкова по-добре. Каквото се пропусне на младини, трудно се наваксва в по-късна възраст. Долните три неща също са верни, ама само третото е напълно верно дори и без “прекалено”, а второто може да се приеме за верно само когато върви неразделно с думата “прекалено”. Първото е условно. Според мен въглехидратите, които са чист химичен продукт състаряват, като рафинираната захар например. Нормалната консумация на естествени въглехидрати, които се съдържат в храни като ориз, картофи,... не е проблем за организма. Има разбира се и някои естествени въглехидрати, с които не трябва да се прекалява, като фруктозата например.
Като изключим столетниците в Япония, за които говори Джеймс, повечето от останалите са консумирали предимно бобови култури, според някои статистики.
Наскоро четох и една статистика, която казва, че най-много столетници в Европа има в Италия. А тяхната диета е доста богата на естествени въглехидрати.
Така че се заформя една хубава дискусия, която ще е интересно да се следи :)
казано от инж. Марин Маринов на 11.03.14, 14:48:
И знайте:
- въглехидратите състаряват
- прекалено силната белтъчна синтеза състарява (химия, постоянно ядене и положителен карориен баланс...)
- прекалено изтощителните тренировки състаряватТова са нещата, към които много хора от форума се стремят с всички сили. Няма лошо щом това са ви приоритетите, но поне да знаете на каква цена го правите ;)
казано от Svetoslav на 12.03.14, 14:31:
Има разбира се и някои естествени въглехидрати, с които не трябва да се прекалява, като фруктозата например.
За щастие, в природата не се намира чиста фруктоза, както по рафтовете на магазините, например.
Естествения и вид обикновено е “окомплектован” с неща, които правят предозирането значително по-трудно. ;)
12.03.14
14:58
казано от slavko на 12.03.14, 13:14:
казано от Debel Lebed на 12.03.14, 13:07:
Той така си обича нашето херцогче...:))))
Славко, от време на време като се изпльокаш ей така...
Не знам чие е вашето Херцогче, ама почни да се усещаш, ако обичаш, с притежателните и обобщителните.
А Лебеда да не се прави на ударен с лопата, щото муаше само шоколад, кит кат и подобни, така че каквото съм казал си е било напълно приложимо. Ако хапваше шоколад 1 път на седмица, щеше да се ядва, ама не е баш така, нали? ;)
На инженера няма какво да кажа - казал съм каквото имам нагоре :)
Поздрави и любов ;)
Хора които си нямат работа коментират неща за които даже не са си направили труда да прочетат нещичко (bow)
Вижте сега.. .на един наркоман излизането с приятели на кръчма, пиенето на ледена ракиика с една салатка и благополучното прибиране няма да му се хареса (за разлика от мен), но да се надруса в някоя канавка си е яко!!!
Примера с инженера е подобен.. на вас ви се струва скучнен здравословния начин на живот, за него - не.. въпрос на гледна точка.. няма грешна такава.Проблема на масата хора е, че различното за тях е грешно, а различните хора са луди, глупави и прочие, отричат ги тези неща и това е. И това идва оттам, че хората се страхуват от непознатото и това, което не разбират.
Мнението беше редактирано от Дока на 12.03.14 16:39.
казано от Херцог Трън на 12.03.14, 14:58:
Поздрави и любов ;)
настъпихте херсожето по мазола
казано от Петър Вътов на 12.03.14, 16:16:
Примера с инженера е подобен.. на вас ви се струва скучнен здравословния начин на живот, за него - не.. въпрос на гледна точка.. няма грешна такава.Проблема на масата хора е, че различното за тях е грешно, а различните хора са луди, глупави и прочие, отричат ги тези неща и това е. И това идва оттам, че хората се страхуват от непознатото и това, което не разбират.
Понякога има грешно - когато въпросните наркомани се изсипят и колабират във входа на блока ти...надали ще те зарадват. Да, това е вид естествен подбор и е може би полезно за планетата, но в никакъв случай не би се приело за НЕ-грешно.
Когато искам да отида да пия кафе, а във всички кафенета пушенето е неофициално разрешено, това също е грешно. И не е въпрос на личен избор - просто е грешно!
Състезанията за дървосекачи - мислиш ли че са вид забавление? А забавно ли е горите да се изсичат за спорта при положение, че и без това проблема става все по-осезаем и болезнен?!
Проблема идва от там, че хората са невежи, необразовани и незаинтересовани. Всеки има равно право да съществува и никой няма правото да вреди на останалите или да лишава другите от ресурсите на земята само защото това счита за интересно и занимателно.
Мнението беше редактирано от Margi на 12.03.14 18:40.
казано от Маргарита Манева на 12.03.14, 18:40:
казано от Петър Вътов на 12.03.14, 16:16:
Понякога има грешно - когато въпросните наркомани се изсипят и колабират във входа на блока ти...надали ще те зарадват. Да, това е вид естествен подбор и е може би полезно за планетата, но в никакъв случай не би се приело за НЕ-грешно.
Когато искам да отида да пия кафе, а във всички кафенета пушенето е неофициално разрешено, това също е грешно. И не е въпрос на личен избор - просто е грешно!
Състезанията за дървосекачи - мислиш ли че са вид забавление? А забавно ли е горите да се изсичат за спорта при положение, че и без това проблема става все по-осезаем и болезнен?!
Проблема идва от там, че хората са невежи, необразовани и незаинтересовани. Всеки има равно право да съществува и никой няма правото да вреди на останалите или да лишава другите от ресурсите на земята само защото това счита за интересно и занимателно.
Марги, имах предвид, че за наркомана няма нищо по-хубаво от това да се надруса и това му доставя удоволствие, той е щастлив и това е най-важното. Така на инженера му е кеф да си живее здравословно.
може би примера ми не беше най-удачния, но смятам, че е изобразява ситуацията добре.
Примера ти е кофти, защото на наркомана никой не му се кефи, пък Марин сме си му фенове на различното мислене : )
Ако трябва да сме точни докрай, нещата са доста навързани. Здравето на другите Е и наша работа. Най-малкото, защото плащаме здравни осигуровки и ползваме същата здравна система като тях. Ако парите за лекарства, взети от джоба на един непушач, отиват в голямата си част за лечение на онкологични и сърдечно-съдови заболявания на онази половина от населението, която си ги е докарал с пушене, това социална справедливост ли е? И това е само най-простият пример. Храната, начинът на живот, липсата на движение и още много други фактори правят общата картинка доста сложна.
По тази линия на разсъждение някой утре ще ми каже “ти тренираш тежко по собствен избор, защо трябва аз да ти плащам за лечение на контузиите” и ще е прав. Вярно, че аз обикновено не разчитам на обществената здравноосигурителна система, но въпросът е принципен.
С други думи хем ни влиза в работата как живеят и се грижат за себе си другите, хем не можем и не бива да се намесваме директно. Затова и възпитанието, образованието, средствата за масова информация, общественото мнение, традициите са толкова важни - те са механизмите, чрез които може да се влияе върху начина и стила на живот на мнозинството от хората.
Далеч съм от идеята, че изведнъж всички ще прозрат кое точно им вреди и кое - не. Както се вижда от спора за основни неща между Сашо и Марин (двама души, които знаят далеч повече от средното по темата), дори информираните и интересуващи се не са съгласни по доста въпроси. Но Марин е адски прав за едно - за това трябва да се говори, да се пише, да се спори, да се обсъжда.
13.03.14
10:12
А Лебеда да не се прави на ударен с лопата, щото муаше само шоколад, кит кат и подобни, така че каквото съм казал си е било напълно приложимо. Ако хапваше шоколад 1 път на седмица, щеше да се ядва, ама не е баш така, нали? ;)
Обективно погледнато не беше само сладки неща, но акцентът в изказването ми не е върху причината за острата ти реакция към мен, която също беше неправилна като подход, защото няма как човек, който буквално е закърмен със сладко да го спре успешно изведнъж. Ето, за последния месец имам само един шоколад и даже не изпитах предишното удоволствие от него, а като си помисля за нещо шоколадено не изпитвам желание да ям такова. Акцентът беше върху твоето отношение към вредните неща - нахвърли се на шоколада, а толерираш алкохол и цигари. :) Предполагам, че като повечето млади, си повлиян от социалния момент при пиенето и пушенето, а не от удоволствието от самата им консумация. Аз даже не изпитвам никакво удоволствие от тях и ми ми е странно, че вкусът им е приятен за някого, но допускам, че има и такива хора - светът е шарен, а психиката е мощен инструмент.
Мнението беше редактирано от Debel Lebed на 13.03.14 10:14.
13.03.14
10:20
Което значи, че поне мъничко имаш прогрес ;) (нещо, за което искрено те поздравявам! :) ) И не, не толерирам алкохола и цигарите (особено цигарите), макар че в малки количества ги употребявам (алкохол най-вече, цигари никога не съм пушил редовно слава богу), а казвам че ако на човек му е кеф да прави нещо нездравословно (алкохол, цигари, въглехидрати и т.н.) - нека го прави, но да не прекалява. Имаше една мисъл - “Прекаленият светец и Богу не е драг”. Но като гледам доста от коментарите нагоре - в тоя форум всички са толкова перфектни, че направо коня да ти умре - никой не пие, не пуши, не яде въглехидрати (това последното най-вече :D :D ) и само дето не сме будистки форум.
казано от Петър Вътов на 12.03.14, 16:19:
Поздрави и любов ;)
настъпихте херсожето по мазола
Херцожето му е баш през оная работа и никакъв мазол не е настъпен ;) За разлика от много хора тука, аз нямам проблем да си призная, че съм направил нещо “нездравословно” и че като цяло на моменти режима ми далеч не е перфектен ;) Но Херцожето го дразни много лицемерието, което е широко застъпена модна линия сред безгрешните из форума ;)
Поздрави и любов, както казах ;)
Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 13.03.14 10:22.
13.03.14
10:44
[quote author=”Херцог Трън” date=“1394698854” Но Херцожето го дразни много лицемерието, което е широко застъпена модна линия сред безгрешните из форума ;)
И мен това ме дразни, затова се захванах с двойния ти аршин по отношение на вредностите. А колкото за безгрешните, допусни, че все пак има хора, които не изпитват удоволствие дори и от 50 гр. алкохол и една цигара. :P Но съм навит, като свалиш на 100 кила, да те закарам в някоя сладкарница и да се пръснем от кеф. :D
Мнението беше редактирано от Debel Lebed на 13.03.14 10:45.
13.03.14
11:13
Благодаря за предложението, но ще пропусна :D
Хайде, стига спам, че Кольо после ще ме бие с пръчка през ръцете :D
13.03.14
11:40
казано от Boby_ на 13.03.14, 09:07:
Ако трябва да сме точни докрай, нещата са доста навързани. Здравето на другите Е и наша работа. Най-малкото, защото плащаме здравни осигуровки и ползваме същата здравна система като тях. Ако парите за лекарства, взети от джоба на един непушач, отиват в голямата си част за лечение на онкологични и сърдечно-съдови заболявания на онази половина от населението, която си ги е докарал с пушене, това социална справедливост ли е? ...
Социалното и справедливостта могат да вървят ръка за ръка само в богати общества; бедните не могат да си позволят истински ‘социални’ държави. А от друга страна по-бедните хора са по-изложени на социални рискове, понеже не правят рационални избори. Така че, според мен поне, и Боби и Инж. Маринов са прави. Ако искаш да действаш рационално, намаляваш рисковете - въглехидрати и всичко. Защото не можеш да разчиташ на подкрепа от държавата, която ти изземва половината доход и го разпределя така, че към теб нищо не се връща.
И за да не ме заподозре някои, че се правя на много нисковъглехидратен - докато пиша това ям бейкролс и пия монстърче ;)
казано от Петър на 12.03.14, 16:22:
Инженере, ще може ли да опишеш сегашното си меню?
+1
казано от инж. Марин Маринов на 28.02.14, 09:56:
Как бе, тренирам си - на 3-4 дни по 20-30 минутки. :)
69 кг. съм , но поне 180 кг. тяга ще дръпна (предната тренировка дръпнах много леко 170 кг. ) и 115 лежанка ще бутна.Преди няколко седмици си мисля ... За какво да инвестирам толкова време в тренировки като имам знанията и ноухауто да поддържам едно доста добро ниво със супер малко тренировки. Когато бях в най-добрата си форма, тренирах всеки ден по 1:00-1:45, дръпах 200 тяга, лежанката около 120-125. Това прави по 7-10 часа тренировки на седмица, понякога и повече.
В момента тренирам общо около 1:30 на седмица и постиженията са ми паднали само с 20 кг на тягата и 10 кг. на лежанката. Ясно се вижда, че от един момент нататък КПД-то се губи и всеки нов килограм сила иска все по-голяма инвестиция от време. Та това се питам - засулжава ли си да изгубиш толкова много време за да си почешеш егото с ново рекордче, при пложение, че има толкова много интересни неща за правене и за четене :)
Да се губи време заради егото не си заслужава определено. Според мен обаче в по-дългосрочен план с тези тренировки на 3-4 дена по 20-30 минути силата ти ще падне с още 20%. С по-кратки тренировки от по 30-40 минути може да се поддържа добра форма, включително и сила, но трябват минимум 4-5 тренировки седмично. Поне моят опит показва това.
Отделно по темата за дълголетието според това, което съм чел и пробвал за оптималното функциониране на организма е необходимо да се консумират по-ниско калорични храни, да се избягва всекидневната консумация на месо и да се яде в умерени количества, през по-големи интервали. Кратките гладувания от време на време също са от полза.
Много хора застъпват тезата за честото хранене в малки количества, но според мен при честото хранене и особено, когато всекидневно се консумира месо, храносмилателната система е постоянно претоварена, което в дългосрочен план води до проблеми. Докато при хранене на по-големи интервали, примерно 2-3 пъти на ден през няколко часа, съчетано с гладуване от 24-36 часа 3-4 пъти на месец е по-добър режим, при който тялото усвоява по-пълноценно храната и се избягва претоварването на храносмилателната система.
Ще ми е интересно да споделиш твоя опит в това отношение.
Бат’ Светльо, благодарение на такива кат теб+много четене, ние малко по-младите достигнахме до същите насоки.
Наистина точно това са нещата, които припознавам аз като хранителни навици.
Поздрави!
14.03.14
10:04
Провокирате ме да пиша, но знам ,че като почна ще задълбаем много. Ще изкочат много подвъпроси... Ако пък го напиша прекалено кратко, сигурно ще изтълкувате някои неща грешно. Дано все пак в събота или неделя остане малко време да ви драсна това-онова.
казано от инж. Марин Маринов на 14.03.14, 10:04:
Провокирате ме да пиша, но знам ,че като почна ще задълбаем много. Ще изкочат много подвъпроси...
Затова се нарича дискусионен форум, а не книга или статия. :)
Славко, благодаря за комплимента. Не мисля, че съм го заслужил. В този форум всички се стремим да се усъвършенстваме по някакъв начин и всеки споделя опита си. Така всички ще се обогатим.
+++
Марине, пиши, когато имаш време. В дискусията ще открием истината. А ако нещо не разберем, ще питаме за разяснение.
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 16.03.14 11:37.
Една интересна статия, която е в полза на тезите на инженера - http://www.marksdailyapple.com/what-does-it-mean-to-be-fat-adapted/#axzz1zu3seIJf)
Казвам, че е интересна, не твърдя за правота. За това я споделям тук, защото дискусията би била полезна за читателите.
17.03.14
14:04
Почнах да пиша , но нещата са супер обширни. Така ,че който е достатъчно мотивиран , може да прочете тази статия, който пък не е , негова си работа. От нея ще ви се поизяснят доста от нещата, за които съм ви говорил.
http://jackkruse.com/emf-4-why-might-you-need-carbs-for-performance/
Нямам време да преразказвам всичко. Четете пък ако има въпроси и ако мога да отговоря кратко ще го направя , ако не , пак ще ви линквам ресурси :)
17.03.14
14:47
Много си разчесвате езиците,а аз виждам само едно - когато да погледна този дневник от 3 години насам прогресът е нулев.Лежанката си седи 115 и само се обсъжда как някога ще се стигне 120. Като цяло не бих казал,че това е човек със знания при никакъв случай,така като не се прилагат въобще на практика или поне не се виждат никакви резултати-толкова,че чак е смешно.
А оня с 300 тяга и 200 лег, дето след 5-6 месеца ще си изсере дроба и панкреаса много ли те кефи? Това ли е прогрес за теб:)))