Yennefer's Diary

Прескочи до:

25.09.14
14:20

казано от Наталья Заболотная на 25.09.14, 11:00:

П.П. Абе защо хората правят по 10 мин кардио, наистина ли не знаят, че кардиото започва да има ефект след 15-тата 20-а минута, ужас, аман от невежество, със същата успеваемост просто можеш да отидеш до магазина и да се прибереш пеша :D :D :D
Даже като се замисля преди 3 години точно заради това мразех кардиото, защотоо знаех, че трябва да правя над 30 мин... сега като правех по 100 просто изпадах в примирение :D

Защото например загряват тялото си преди силовата тренировка или разпускат след такава. И защото примерно не им е цел да излизат на сцена. На така зададен въпрос, без конкретни примери, това е моят отговор.
п.с Поздравления за трансформацията и успех за следващата подготовка.

25.09.14
14:28

За разгряването разбирам, Дани, но за 10 мин след тренировка - не, все пак съм тренирала с доста тежкоатлети и не съм виждала някой да ходи на пътека след изхвъряне и изтласкване.
Както и да е, отвам да правя ръце, благодаря за пожеланията, успех и на теб във всичко :)

Повече от 40 минути кардио веднъж седмично не съм правил.
Всичко беше между 20 и 30 минути, ама само ходене.
Най-големите плюсове - повече апетит, повече горене на калории, активно въстановяване. Тва е. :)

25.09.14
17:41

Тренировка 2

Докато отивах към залата ми стана скучно и реших да проверя пак колко съм яка...

Щанги

Изхвърляне - 1х60, 1х65,1х68кг
Изтласкване - 1х75, 1х83кг

Без напъване, без някаква кой знае каква разгрявка, щангата лекаааааа, лекааааааа

ИЗВОД - Много съм яка, явно Бог е казал да съм яка, мисля, че ако следващия път (след една седмица хахаха) направя 73-90… ще се наложи да вкарам в схемата трениране на щанги под лозунга: Почивката ражда шампиона.
Погледнато от друг ъгъл - това ще е скандално, на 3 тренировки да вдигам това, дето вдигах на предното състезание в съсредоточена подготовка

После рамо - 5 упражнения
Бицеп - 6 серии
Глутеус екстензии в Супер серия с абдуктор - 3х30/40

Запалвам си свещичка и ще пия една чаша вино, да благодаря на Бог, че ме подкрепя във всичко, което правя. (bow)

25.09.14
23:51

казано от Наталья Заболотная на 25.09.14, 17:41:

Тренировка 2

ИЗВОД - Много съм яка, явно Бог е казал да съм яка, мисля, че ако следващия път (след една седмица хахаха) направя 73-90… ще се наложи да вкарам в схемата трениране на щанги под лозунга: Почивката ражда шампиона.
Погледнато от друг ъгъл - това ще е скандално, на 3 тренировки да вдигам това, дето вдигах на предното състезание в съсредоточена подготовка
Запалвам си свещичка и ще пия една чаша вино, да благодаря на Бог, че ме подкрепя във всичко, което правя. (bow)

Искрено ти се възхищавам! Браво! Някой ден ми се иска и аз да стана като теб, да имам твоето излъчване и сила (sun)

26.09.14
19:16

казано от Zozo на 25.09.14, 23:51:

казано от Наталья Заболотная на 25.09.14, 17:41:

Тренировка 2

Искрено ти се възхищавам! Браво! Някой ден ми се иска и аз да стана като теб, да имам твоето излъчване и сила (sun)

Благодаря ти, Зозо, сега го видях, че не съм си отваряла дневника.
Всеки човек е достоен за възхищение по много причини, но благодаря, че споделяш ентусиазма ми, и аз се радвам на твоя прогрес в тренировъчн отношение :) Три набирания, са си три набирания!

27.09.14
10:12

Тренировка вчера

Трябваше да са крака, ама предвид мръсните хранения ги преместих за днес

Гръб, задно бедро

Горен скрипец - гребане с щанга - 3х10
Машина гръб широк хват - задно рамо пек дек - 3х12
Машина гръб тесен хват - машина за гребане - 3х12
Пулдаун с лост - 3х15

Едностранно разгъване задно бедро - 3х15 на крак
Абдуктор - 4х30/40
Аддуктор - 3х40
Степер - 25 мин

Храната - домашни чийзкейк и торта, не знам около 300гр общо, разделено между другите ми зареждащи хранения, 250гр месо, 100гр кафяв ориз, 30гр овес, 2 яйца, една бисквита, 2 парчета Линд, 30гр течен шоколад, протеинов бар.... 700мл вино с Тодорка ( искам и нея да я набутам задължително в кюпа :D), овчарска салата, салата с цвекло, морков, ябълки, сирене

Лошото е, че гостите ми са истински културисти и не можаха да изядат двете тави с торти, както мога аз и Тоди примерно :D, ние -пишман културистките и сега имам по половин тава торти, където не знам как ще издържат 7 дни... Както  и да е, здраве да е.

27.09.14
12:45

[quote author=”Наталья Заболотная” date=“1411801958”
Лошото е, че гостите ми са истински културисти и не можаха да изядат двете тави с торти, както мога аз и Тоди примерно :D, ние -пишман културистките и сега имам по половин тава торти, където не знам как ще издържат 7 дни... Както  и да е, здраве да е.

повярвай ми, на когото и да предложиш останалото - няма да го откаже :D (rock)

27.09.14
13:07

Не, ще си ги запазя... знам, че ще издържат хахахаха, макар че планирам една кутия италиански сладолед след 7 дни, НООО както е тръгнало, може и тортите хахаха :D

Тренировка 1 днес

45 мин пътека наклон
10 серии за корем
Ритници на машна - 3х20 на крак

По-късно ще ходя да правя крака и ще мина да уважа семинара на Мая Пулийска и Радослав Ангелов. :)

Ама как се раздавам, много яко постоянно изскачат някакви снимки от различни фотографи, дано скоро да ми изскочи и клипа със съчетанието.. (dull)

27.09.14
17:37

Ама каква чаровна усмивка вадиш :)))

27.09.14
21:57

От водката и глада е тази усмивка :D Леле като си спомня какво удовлетворение получих като ми казаха, че от вечерта преди състезанието почваме да пием водка и общо взето си пиеш до излизането на сцената... както си обезводнен, даже не те хваща, обаче те отнася и спираш да мислиш колко си гладен хаха

Тренровка 2 - крака

Тяга прави крака с широк разкрач (щанга) в СС с тяга прави крака тесен разкрач ( пудовка) - 3х15/20
Абдуктор - 4х30
Ходещи напади - 3х50
Лег преса широк разкрач - 3х20
Си си клекове - 3х30
Глутеус екстензии в СС с аддуктор - 4х30
Шутове на скрипец - 3х20 на крак

Храната: 2 желтъка, 4 белтъка, 400гр месо, 200гр извара, 50гр сурови ядки, салата Айсберг, домати, краставици, домашен протеинов бар, бяло вино 2 чаши

Семинарът на Момчил Милев беше доста интересен, попивах като гъба, определено ми беше много полезна информацията, само яд ме хвана, че не си бях взела тетрадка да си записвам. Като енциклопедия е този човек. А и момчетата в публиката казаха доста полезни съвети. Тя публиката се състоеше общп взето от големи имена в този спорт.

27.09.14
23:46

От интерес питам защо е водката  ? хаха :)

28.09.14
00:18

казано от Master Admin на 27.09.14, 23:46:

От интерес питам защо е водката  ? хаха :)

Бях вече само на кафяв ориз деня преди състезанието и 700мл вода, на следващия ден бях на орзовки, никаква вода, водката изсушава още повече, исках да избегна всячески приемането на химични диуретици, както и треньорът не беше привърженик.

28.09.14
16:08

Тренировка днес

Горни гърди, рамо, бицепс

Дъмбели тилен лег - 3х12
Кросоувър - 3х12
Пек дек - 2х15
Раменни преси дъмбели - 3х10
Изолирано странично рамо - 4х10 на ръка
Предно рамо с диск - 3х10
Вертолет - 3х12
Задно рамо лег с дъмбели - 3х8
5 серии за бицепс

Изолираното рамо и преднот с диск ми ги показа вчера Радослав Ангелов, казах му, че ще ги открадна, трябва ми нещо сериозно и хард за моите рамена. Влизат ми екстра.

Храна - 2 желтъка, 5 белтъка, 400гр месо, броколи, карфиол, 60гр ядки, 200гр извара, 4-5 лъжици фъстъчено масло, по-късно може и домашен протеинов бар, койтоо да съдържа маслото и ядките или ще ги изям поотделно, ще видим.... иииииии а да, айсберг, домати, краставици, печен патладжан, ако не ме домързи да го направя
И ВИНООООО Рецина в сауната след малко..

Мнението беше редактирано от Блажка на 28.09.14 16:14.

29.09.14
12:35

Реших накратко да споделя някои основни впечатления и точки, за които стана въпрос на семинара на Момчил Милев и Радослав Ангелов. На някои може да му е интересно, за мен, както казах и по-горе беше пълен с изключително полезна информация.
1. Планиране
Прави се спрямо индивидуалните цели на атлета, като се взема предвид моментното му състояние, тоест има ли дисбаланси и асиметрии в тялото, които трябва да се отстранят, има ли нужда от качване на мускулна маса и т.н. Спрямо тези неща се определя и колко време ще продължи основния период, колко време ще продължи чистенето. Примерът беше следния, остават 4 седмици до състезанието, атлетът има 10 % подкожни мазнини, преценили са треньор и състезател, че на 4% ще изглежда най-добре, това за 5кг мазнини, които трябва да бъдат премахнати за този период и спрямо това вече се търси най-оптималния и щадящ начин ( да не се загуби мускулна маса и оттам обем) за постигане на целта.  Също така по време на подготовката състезателят НЕ трябва да губи сила, падането на силата е индикатор за грешна диета и несъобразена тренировка. Пример – не е нормално в началото да правиш 6-ци 8-ци на 140 лежанка, 4 седмици по късно да правиш 10-ки на 100кг.
Ако всичко е изчислено както трябва, след обезводняването и предсъстезателните процедури, атлетът не би трябвало да има загуба на лично кантарно тегло, тоест ако по време на 12 седмична подготовка атлетът е държал 77-78кг, на самото състезание, трябва да е същите килограми, +/-1, Момчил даде себе си за пример, както и Радо, който е поддържал 77кг, на самото състезание илиза 77,5кг. Да се разбира, че диета + тренировка не е ощетила организма му и той излиза тонизиран и в добро здраве на сцената.
Голямите грешки, които правят повечето състезатели са:
- Приемат високоандрогенни анаболни стероиди в основен период.
- Неспазване на стриктен хранителен режим.
- Не слупшат  телата си и смятат, че приложимото при едни, е приложимо и при тях.
- Несистематизиране на тренировката спрямо целите. 
В следствие на горните точки, обикновено, притиснати от срокове, състезателите започват да изпадат в стрес ( едно на ръка, че вдигат нивата на хормоните, главно кортизол и се получава оводняване и загуба на форма), започват да режат калории, да увеличавт времетраенето на тренировката и се получава обратния ефект – излизат спихнали, изморени и амортизирани на сцената, без обем, което води и до загуба на цялостната форма.

2. Тренировка
Тренировките трябва да са индувидуално преценени и съобразени с изоставащите мускулни групи на състезателя, както и с осбеностите на тялото му. Тук не се дадоха примери с конкретни упражнения, говорехме главно за това, че има краката се чистят най-трудно и при всеки различно реагира на дадени упражнения. Някои състезатели споделиха примерно, че ако не прави кардио до почти последния момент, излиза с водни крака и губи релеф, други казаха, че именно заради това, че им се помпат краката спират 10 до 14 дни кардио преди състезание, в отговор беше казано, че не би трябвало да се помпат краката от кардио и препоръчаха 3, 4 тренировки да се направят на ниска интензивност, висок пулс, да се напомпат краката докрай през тези дни и след това, когато започне кардиото с цел сваляне на вода и мазнини, да нямат проблем с напомпване. Това лично ще го пробвам, защото бях от тези хора. Радо сподели, че долната си част я тренира само на машини и голям ефект от клекове за себе си не е видял, Момчил каза, че е често срещано при повечето състезатели от клекове да им растат основно задниците, не краката.
Затова и доста избягват клекове с щанги.
Радо ни сподели неговата тренировка за гръб и рамо накрая на семинара и сплитовете, с които се е подготвял за състезанията. Съжалявам – не мога да ги цитирам дословно.

3. Хранене
Тук беше за мен най-интересната част от семинара, доста неща, които бих пробвала си запаметих в главата. Момчил акцентира върху това, че диетата е всъщност най-голямата и значима част от подготовката на един състезател и трябва да бъде изпипана до последния детайл. За тази цел, спортистът трябва да следи ежедневно и ежечастно как тялото му реагира на определени продукти, за да се премахнат тези, към които реагира зле.
Момчил препоръча всеки човек, решил да се занимава състезателно със спорта, да бъде на някакъв режим дори и през времето, когато не е в подготовка, като разбира се си хапва и непозволени неща от време на време, но да не се прекалява и да се следи калорийния баланс да не надвишава много приеманите калории от състезателя.
Лично той не споделя оставането на нули ( дни без въглехидрати в диетата), обясни, че в тези дни тялото много се изтощава, или обратното състезателят заменя въглехидрати с мазнини. Тук много ми хареса неговото изказване относно заменянето на въглехидрати с мазнини и евентуално черпене на енергия от това. Искаше ми се някой от Spider Sport да беше в залата... :D
“Какво означава да си набавяте калориите, когато не приемате въглехидрати от мазнини? Защо? Каква е логиката, тялото и без това си е склад за мазнини, няма да умрете, ако не ядете мазнини, няма да загубите мускулна маса, всички изследвания сочат, че именно от въглехидрат се нуждае организма ни и мускулите, за да поддържа нормална функция. При оставането без въглехидрати и увеличаването на мазнините, вие забавяте процеса на чистене, още повече, че някои хора злоупотребяват с приема им“
В този ред на мисли той препоръчва въглехидратна ротация без оставане на нули. ( отчасти съм съгласна с него, защото при мен след 4-я ден на нули наистина започна да се получава някаква злоупотреба, може би и затова ги понесох толкова лесно и чаках с нетърпение да остана на 7 нули отново).
Валентин Игнатов сподели, че през послдната си подготовка е бил 40 дни в нули, защото е сметнал, че няма как да изчисти по друг начин за състезанието, но краката така и не му станали толкова релефни, колкото искал. Момчил го контрира с това, че или е трябвало да увеличи тренировката, или да оправи храната, и определено 40 нули не е бил пътя за по-чисти крака.
Трябва изключително много да се внимава да не се изпадне в over diet – много често срещано явление явно, защото Момчил отдели доста време да обясни как се  получава, а именно – когато атлетът се опасява за прекалена водна задръжка, оставащи подкожни мазнини и разваляне на формата. Какво се случва – увеличава се времетраането на тренировката, най-често кардио тренировка, увеличават се повторенията в силовата тренировка, безумно напъване и се одрязват калории от менюто. Получава се претренирне, падане на тонуса в следствие на изразходването на витамини и минерали от тялото, покачване на определени хормони,  главно кортизол, пълненене с вода и застой.
Тук отново идва ролята на треньорът и самоследящият се състезател, които трябва да забележат алармите на тялото и да направят нужните промени.
Друга голяма грешка, която правят много състезатели е, че спират солта веднага след като започнат подготовка, това не трябва да се прави, солта се спира при обезводняването 2-3 дни преди състезание.
ВАЖНО!!! – Това, че една храна действа добре на един, не означава, че ще действа добре и на теб!
В тоя ред на мисли горе Радо сподели, че той не яде риба, защото дори и от бялата риба задържа вода и замазва, забелязал е, че по такъв начин му действат и сурови ядки, най-вероятни и масла от ядки. „ Хапнах малко бадеми ли какво беше и след един час се гледам... както бях изцепен на вени, вените ми почват да се скриват, абе буквално за един час от формата ми нищ не остана“ Същото каза и за риба, когато е ял предната вечер, на сутринта кожата му била вече одебелена, не тънка катъо лист, каквато му е така като гледам :D
Също така каза, че си зарежда с обикновен ориз и кара по схема 3 2 1 ( 3гр въглехидрат на лично тегло), не яде оризовки, защото не му понасят, подува му се корема.
Конско месо яде само първия месец в основен период.
Момчил препоръча пускането на мръсни хранения в подготовката главно, за да се провери, дали атлетът е правилната посока с диетата. Обясни следното нещо: „ Ако вече 4 седмици спазвате режим, направете 1 2 мръсни хранения  ( или дни), в зависмост от процента мазнини и текущо състояние. Ако след мръсните хранения на следващия ден сте по-добре, изглеждате визуално по-добре , значи нещо не е наред с диетата ви, трябват корекции. Тялото е използвало каквото може от мръсната храна, за да запълни празнотите или на минерали, или на витамини и въглехидрати.  След мръсен ден трябва да изглеждате зле, подпухнал, оводнен, да не ви се тренира, абе да ви е много зле. Това е индикатор, че сте на прав път. Та общо взето мръсните дни са за това – да ни показват грешките.
- Зареждане преди състезание – много важен момент и отново се определя спрямо атлета, доколкото разбрах се толерира зареждане с ориз, Радо също е ял само ориз преди излизане на състезанието. Момчил каза, че фитоестрогените, които съдържа фъстъченото масло не са подходящи за зареждане преди състезание, особено като имаш няколко сравнителни позирания, тялото оводнява. Друго, което каза е, че ако след състезанието се наядеш както си трябва и изглеждаш по-добре, отколкото на сцената, значи си объркал зареждането преди състезание.
В тоя ред на мисли каза, че няма универсално правило и чак когато състезателят направи 2 -3 състезания и си научи тялото, тогава се получават нещата по-добре.

4. Кардио тренировки – зависи от типа човек.
Някои спортисти изобщо не правят кардио и разчитат само на диета, за което Момчил беше,  като че ли 50 на 50, защото на първо място умереното кардио поддържа водния баланс в организма. Каза така: „Има спортисти, които правят кардио само сутрин всеки ден, други 2 3 пъти в седмицата, има и такива, които правят и сутрин и вечер, лично аз не съм фен на двуразово кардио, но съм се убедил, че при някои хора задръжката на вода е толкова висока, че когато пропускат планирана кардио тренировка, започват веднага да оводняват. Но имайте предвид, че не кардиото маха мазнините в тялото ви, той помага най-вече за да се изхвърли водата. ДИЕТАТА е в основата на това да изчистите тялото си и претренирането с кардио не води до нищо добре. Лично аз смятам, че една разходка в парка преди лягане ( сеявява трета тренировка) е по-добре, НО пак казвам, има случаи, в които продължителното кардио е просто наложително, за да се постигне желаната форма.

След това говорихме за анаболните стероиди и как да се употребяват, както и за обезводняването. Ако ня накой му е интересно, мога да разкажа и за това.

29.09.14
13:11

Наистина има какво да се научи от Момчил.За моя радост почти всяка негова дума съвпада и с моите виждания. :)
На мен би ми било много интересно какво е споделил за АС :)

29.09.14
13:45

Аз, като човек, задържащ вода от въздуха, за водата ми стана интересно :)

29.09.14
13:55

казано от Наталья Заболотная на 29.09.14, 12:35:

“Какво означава да си набавяте калориите, когато не приемате въглехидрати от мазнини? Защо? Каква е логиката, тялото и без това си е склад за мазнини, няма да умрете, ако не ядете мазнини, няма да загубите мускулна маса, всички изследвания сочат, че именно от въглехидрат се нуждае организма ни и мускулите, за да поддържа нормална функция. При оставането без въглехидрати и увеличаването на мазнините, вие забавяте процеса на чистене, още повече, че някои хора злоупотребяват с приема им“

Искам да видя няколко от тези “всички изледвания”.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 29.09.14 13:56.

Сподели и за двете, моля :)

29.09.14
14:09

казано от Boby_ на 29.09.14, 13:55:

казано от Наталья Заболотная на 29.09.14, 12:35:

Искам да видя няколко от тези “всички изледвания”.

Боби, предполагам, че Момчил има предвид за състезателна подготовка, че не е подходящо и, че може и без тях да се поддържа нормалната функция ( друг е въпросът КОЛКО е нормално да достигаш 4% подкожни мазнини) „всички изследвания“ е мой израз, предавам думи, нека да се разбира и като ОПИТЪТ показва. Повечето състезатели се страхуват, че от въглехидрата няма да могат да свалят мазнини и минават на нулата, заменяйки въглехидрати с мазнини и според него това е объркана схема – да се търси енергия от мазнини и да се очаква изчистване посредством спиране на въглехидрати.
Което ми напомня, че друг наш добър състезател Димитър Атанасов зимата ми беше казал, че за първи път се готви с орязване на мазнини и въглехидратна ротация спрямо неговите килограми и е постигнал в пъти по-добър резултат.

В семинара не става въпрос за обикновени трениращи, които е нормално да са по-мазни, както те му казват „гладки“ :D
Става въпрос за режим и тренировка, които целят да станеш максимално сух и нацепен.

29.09.14
14:10

казано от Наталья Заболотная на 29.09.14, 14:09:

В семинара не става въпрос за обикновени трениращи, които е нормално да са по-мазни, както те му казват „гладки“ :D
Става въпрос за режим и тренировка, които целят да станеш максимално сух и нацепен.

Мдам. Така и не се научих да го разбирам и харесвам този спорт.

29.09.14
14:19

казано от Boby_ на 29.09.14, 14:10:

казано от Наталья Заболотная на 29.09.14, 14:09:

Мдам. Така и не се научих да го разбирам и харесвам този спорт.

Общо взето ДА - най-страшното е да се видиш наистина обезводнен, без гликоген, намазан с боя... нацепен, нещо, което никога не си виждал в този вид, иска ти се постоянно да си така. А още по-лошото е да знаеш, че това не е оптималната форма, може и още, още много... и кръгът се затваря. Изкефи ме Радо го питаха защо прави аддуктор и абдуктор и той вика: “Абе видях ей тука едно малко мускулче се появява, изкефи ме и за тва го правя, да се вижда”

29.09.14
14:37

Естествено, че на състезателите мазнини не им трябват, при тях няма опасност да им падне тестостерона, те така или иначе не разчитат на естествената му продукция. Също така, можеш да караш без мазнини и ако в тялото ти има все още достатъчно запаси.

29.09.14
15:13

Лично на мен не ми беше известно това, Петко, тъй като моята подготовка беше с мазнини, НЕ много, но в нулевите дни си имах включени желтъци, зехтин и около 40-50гр сурови ядки.
При мен имаше добър ефект, защото наистина бях трагедия за този вид дисциплина, но сега съм запазила форма и ще почна от тази точка.

Иван

29.09.14
16:21

За добро или зло неизбежността на био-химията и твърденията на Момчил Милев се разминават някъде край Пазарджик....доста е trendy Момчил, в което няма нищо странно, не му плащам аз сметките, образованието на децата му и т.н - други ги плащат.

29.09.14
16:23

Препарати
Основното, върху което наблегна беше, че е голяма грешка от страна на атлетите в основен период да взимат вискоандрогенни анаболни препарати и високи дози като цяло.
Примерно за такива се смята често използвания анадрол, анаполон, мисля, че към тях спадаше и метан, дека. Това, което правят повечето състезатели е точно употребата на такива препарати с цел качване на мускулна маса, но тъй като не е добре от здравословна гледна точка да се стои толкова дълго време на силни препарати и високи дози, намалят се дозите, сменят се препаратите с по-леки , увеличава се тренировката с цел редуциране на мазнини и вода, орязват се калориите и ефектът е – спадане на обема, разваляне на формата, да не говорим за това и как организма реагира на това.
Каза, че според него трябва да се взимат възможно най-малки дози от избраните медикаменти, толкова, колкото да се възстановява състезалеят от тренировка, а не да се цели изграждане на маса посредством стероиди, тази маса фактически не е реална, трябва да се покачва чрез храна и тренировка и всяко следващо състезание атлетът  да изглежда по-масивен и по-плътен, не да се търси бързият резултат,  защото се изпада в омагьосан кръг и няма излизане.
Също така обясни, че всеки индивидуално реагира на препарат,  на един винстрола/станозолола може да му е много добре, друг обаче да му действа зле, заради рецепторите. Изборът на медикаменти трябва да е много внимателен, за да не стават грешки и като цяло се акцентира, че по-добри резултати се получават с малки дози и планиране на подготовката – кое кога и как по колко ще се взима, за да се избегне оводняване и застой. ДА не се предозира и да не се използват много препарати едновременно ( доколкото разбрах до 2 инжекционни и един орален, като не е добре и трита да са силноандрогенни)
Състезатели споделиха, че на по-малко препарти са достигали по-добра форма, като са започвали да се готвят по-отрано и са акцентирали върху диета и тренировка повече, отколкото върху химия иначе, както каза един от видните състезатели  смеейки се: „ Е то е ясно, че всичко можем да понасяме по много“ :D :D :D

Обезводняване – да се избягват химичните диуретици и като цяло злоупотребата с диуретици не води до добри резултати. Схемата, която беше препоръчана е всъщност схемата, по-която аз обезводнявах. Ако състезанието е в събота, постепенно се увеличава водата до сряда, като сряда е пиковия прием ( увеличава се с по 1л от събота), 9 10 11 12, сряда пиеш колкото можеш 15литра примерно. До този момент солиш, яко солиш. Четвъртък махаш солта, намаляш водата съотъветно на 7,5, петък си на 3,5л и събота си на 700мл максимум. Пак зависи от организма, когато спреш солта, започваш да приемаш таблетки с калий, защото изхвърляйки натрия, ще изхвърлиш и калии, което не е добре, особено ако те чака дълъг позинг. Петък е добре да си с треньора си вечерта, за да прецени какво да се приеме евентуално, АКО има ннужда, най-често диуретидин в порядъка на половин до една таблетка.
Забелязах също, че никой треньор досега не толерира да се пие кафе в събота, но забравих да питам защо, важното е, че дават водка :D

29.09.14
16:28

Утре като си направя кафе ще чета :D
Много обичам “популярна биохимия” и “тренировки” в едно... ;) Вестник “Стършел”, такова де - “Мускули” ли беше, “Мускули и Фитнес” ли беше...

29.09.14
16:29

казано от Иван на 29.09.14, 16:21:

За добро или зло неизбежността на био-химията и твърденията на Момчил Милев се разминават някъде край Пазарджик....доста е trendy Момчил, в което няма нищо странно, не му плащам аз сметките, образованието на децата му и т.н - други ги плащат.

Реших да споделя впечатленията си от семинара, за мен доста от твърденията му звучат логично и правдоподобно, на който му е интересна материята, ще извлече полза. Пак ще кажа, че ставаше основно въпрос за хора със състезателни амбиции или такива, които искат да се изчистят, ама както си трябва, не отгоре-отгоре, ти пак може да направиш диета и тренировка и без да се обезводняваш и ред други екстри. Въпросът е в режима И ДАЛИ това, което си избрал работи за теб.
Тук не става въпрос за това КОЛКО е здравословно, става въпрос като излезе на сцената състезателя да стане първи.
Това говори и колко е добър треньорът, който го е подготвял.

Аз избрах треньорът, с когото ще работя и смятам, че той ще ми даде най-добрата подготовка предвид моите цели, цената, която съм готова да платя и ДА НЕ платя и съм HAPPY :D

Мнението беше редактирано от Блажка на 29.09.14 16:32.

29.09.14
17:13

От чисто любопитство да попитам, ако пиеш по 15 литра вода дневно, въобще излизаш ли от тоалетната ? :D

29.09.14
17:17

казано от Петър на 29.09.14, 17:13:

От чисто любопитство да попитам, ако пиеш по 15 литра вода дневно, въобще излизаш ли от тоалетната ? :D

През 10/15 мин си вътре, но по-лошото е като спреш солта и добавиш калия, нищо, че си на по-малко вода :D :D :D

На Блага дневникът винаги е интересен :)
Заформят се наистина интересни и полезни дискусии, в които се включват все хора, от които може да се научи нещо.

С кеф чета всичко, но ми става неприятно, когато посоката на дискусиите започва да клони към негативен спор (вместо да бъде градивен и в рамките на добрия тон).

Ясно е, че има много теории и, съответно - много солидни доказателства, които ги защитават.
Ясно е, че има привърженици на различни мнения и често привържениците на две противоположни тези, едва ли не се гледат на нож.

Имам странното усещане, че след споделените впечатления от Блага за провелия се семинар за особености в подготовката на  ПРОФЕСИОНАЛНИ СЪСТЕЗАТЕЛИ ПО КУЛТУРИЗЪМ, дискусията има за цел да повдигне вечната борба: мазнини VS въглехидрати.
Вече сме ставали свидетели на не един такъв спор, така че един в повече или по-малко - добре дошъл е :)

Не искам да съм разбрана погрешно - аз също съм била привърженик и на едното, и на другото; сменяла съм, пробвала съм; чела съм и т.н. Отлично разбирам принципите и на двете теории и намирам логики както при едната, така и при другата.
Смятам, че не можеш да кажеш, че да използваш въглехидрати като основен източник за енергия е ОК за всички хора, всички спортове, всички цели и т.н., както не можеш да кажеш, че и мазнините като основен източник за енергия са ОК за всички хора, спортове, цели и т.н.

Та и тук, вместо да се съсредоточаваме в една част от пейзажа, нека отдалечим поглед и погледнем цялата картина - става въпрос за културизъм, и то за подготовка на професионални състезатели в този спорт.

Не се гледа кое е най-здравословно в дългосрочен план; не се гледа какво са правели предците ни, ескимосите и т.н.
Търси се конкретна визия, с ясно изразени параметри - нисък процент мазнини, добро обезводняване, добра сепарация на мускулите, да излезнеш на сцената с добър обем на мускулите, а не да са “сплескани”, цялостна хармония и симетричност между отделните звена - и всичко това по едно и също време.

На всички ни е ясно, предполагам, че професионалният спорт (особено в днешно време) е далеч от здравословно, стероидите са нещо обичайно (къде повече, къде по-малко; къде - тежки, къде - леки). Тази точка я оставям настрана.
При културизма, смятам, че се търси най-прекия начин, при който да се обработят мускулите и тялото за конкретната цел.

В последните години така ми се стече животът, че съм заобиколена предимно от културисти; ставала съм свидетелка на не една подготовка; приятелят ми е културист и периодът ни на запознанство и съжителство съвпадна с подготовките му; била съм свидетел както при подготовка на жени (в различни категории), така и на мъже (различни категории).

До сега, лично аз, не съм видяла някой от тях, който да ползва като основен източник на енергия мазнините.
Не съм видяла някой, който да разчита да качи мускулна маса, и като цяло - да постигне състезателната визия, като приема мазнини като основен източник на енергия. Независимо дали този състезател е бил на стероиди, или не.

Да, мазнините са много важни дори и в състезателния културизъм, и без тях много неща не биха се случвали, но те не са основният източник на енергия.
Много важно е, за всеки състезател, да намери баланса между въглехидрати и мазнини (както и източниците им), така че да постигне заветната визия.

Много важно е както периодизира своята подготовка (качване на мускулна маса, работа върху изоставащи мускулни групи, суплементация /тук включвам и стероиди, ако има... почти винаги има/, тренировки), така да периодизира и храненето си - храната да се променя при промяна на останалите компоненти, и съответно - да се променя и съотношението между мазнини и въглехидрати (и, разбира се, протеин).

Съгласна съм с мнението на Момчил, че не при всеки състезател е еднакво и съм виждала реално как един и същи треньор подготвя едновременно 5 човека (някои от тях в една категория), но ги подготвя различно. “А” се сърди защо “Б” и “В” хапват орехи и извара преди лягане, докато “А” вече отдавна е спрял млечните продукти”; “Б” се чуди защо трябва да прави по 43243242 повторения за крака, когато по същото време “Д” вече е във форма за сцената и т.н.

Стана малко дълго, за което се извинявам, но културизмът по един или друг начин си стана част от живота ми. Макар и лично аз да нямам състезателни амбиции и да не съм провеждала стриктно една подготовка с всичките й особености :)

29.09.14
21:16

Да, Вероник, аз просто исках да споделя информация, а сега на който му харесва и му е полезна - ок, но както е обичая в бб-тийм - нека да се храни :D
И за Дидо Генев не се говорят много хубави неща откъм методи за трениране, ама колко Балкански шампиона е изкарал човека, дали си от Пазарджик или Каспичан, в крайна сметка е важно състезателите ти да вземат призови места, това те прави треньор преди всичко ( за всеки спорт говоря). Черно на бяло, да се знае.

Така.. тренировка днес ГРЪБ

Горен скрипец ш.хв - гребане широк подхват щанга - 3х10
Машина гръб тесен хват - задно рамо пек дек - 3х12
Едностранно гребане с дъмбел - 3х10
Ръкохватка едностранно на скрипец - 2х15
Машина за гръб широк хват - 3х12
Пулдаун с лост - 3х15

Храната - 2 белтъка, 1 желтък, 50гр овес, 10гр стафиди, 350гр пилешко филе, 220/230гр въглехидрат във формата на кафяв ориз и оризовки, айсберг, домат, краставица, 70гр извара, 3 белтъка

И от старите ленти.. ехххххххх бяхме нацепени, сега ще качваме и сме бизони :D :D :D

29.09.14
21:20

Няма как да се абсолютизира, защото ВСЕКИ един спорт е адски специфичен, което обуславя и различните подходи в храненето.
За културизъм с Момчи е трудно да спориш, но за други спортове мисля, че това което е споделил може да се изговори отново.
И да Рони, индивидуално е.

29.09.14
21:37

Забелязах също, че никой треньор досега не толерира да се пие кафе в събота, но забравих да питам защо, важното е, че дават водка

Мит е, че кафето има диуретичен ефект, защото няма такъв, също и стимулиращия му ефект е минимален. Докато етанолът (в случая водка 35-40%) инхибира АДХ (вазопресин) и съответно има такъв ефект, отделно, че преминава и ХЕБ (тук всички знаем как действа алкохола).

(y) Дала си интересна информация, най-вече заради споделения личен опит, ако ще ходиш и на семинара на Мая Пулийска разкажи и там как е било. Относно ААС май не правиш разлика между анаболен и андрогенен ефект (давам пример - културистите търсят анаболния ефект - анадрол, анавар, метан са най-разпространени, докато един състезател (спортист) да кажем вдигане на тежести, силов трибой ще търси андрогенния ефект - тестостерон, провирон са по-подходящ избор). Доста е жалко да се прави опит за започване на любимата на всички тема за въглехидратите и мазнините. Състезателният бодибилдинг е повече наука отколкото спорт и някакви изсмукани от пръстите твърдения съчетани с измислени изследвания от 100-200 човека не минават.

29.09.14
21:49

Да, там ще съм, ще си водя този път записки и ще опиша по-подробно.
Прав си, слагам ги под общ знаменател, но наблюденията ми са.. те взимат всичко, да кажем, че отскоро имам “вкъщи” пример на анадрол, енантат и дека едноврменно. Бясна съм...
Като започне същинската му подготовка мастерон, пропионат и не знам си още какво.
Те просто използват всичко, но имат периодизация.

30.09.14
00:31

тия два поста за семинара ни бяха по-интересни от последните 20 статии на сайта.

Мерси!

30.09.14
01:09

казано от aleks на 29.09.14, 21:37:

Относно ААС май не правиш разлика между анаболен и андрогенен ефект (давам пример - културистите търсят анаболния ефект - анадрол, анавар, метан са най-разпространени, докато един състезател (спортист) да кажем вдигане на тежести, силов трибой ще търси андрогенния ефект - тестостерон, провирон са по-подходящ избор).

Пишеш неверни и грешни неща. Меко казано неверни и грешни.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 30.09.14 01:12.

30.09.14
01:24

Бе колкото и да не разбирам от стероиди, знам, че никой не търси андрогенните ефекти. Освен ако не те кефи допълнителното окосмяване и акнето :D

казано от Петко К на 30.09.14, 01:24:

Бе колкото и да не разбирам от стероиди, знам, че никой не търси андрогенните ефекти. Освен ако не те кефи допълнителното окосмяване и акнето :D

За aleks може да са желани ефекти :D

Само се придържайте към разговора за мазнините и въглехидратите, моля... хайде да не го насочваме в по-специфична посока. :) Ясно е, че от едно ниво нататък това е част от играта, но все пак... :)

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1