Така е Сашо ,знам всичко това и съм го споделил по-горе.Единствена причина за напъна бе последната тренировка в тази зала и желанието за финален адреналин.Сега вече “в мазето” искам не иска ще върна газта ,ще имам предостатъчно време да се заигравам с ф30-ките си далеч под тези тежести и хорските очи.Планирам си месец тяга до 160/70кг ,лег до 120/25 ,клекове до 130/35 и контроли всяка последна седмица в трибойската зала в ГО.
Днес:
- Набиране - 7,7
- Преден клек - 5х60 ; 5х70
- Изхвърляне - 5х30 ; 5х30
- Клек 5х91кг ; 5х106кг ; 5х121кг
- Обръщане от вис - 10х60кг ; 10х60кг ; 10х60кг
- Повдигане за прасец - 10х100 ; 10х100кг ; 10х100кг
- Бедрено разгъване - 10х80кг ; 10х80кг ; 10х80кг
Резюме:
Дойде време за 5-3-1 ,базирана на Уендлър прокола.Запазвам 4-те базови ,а допълнителните ще търпят корекции в движение.Трудно ми е да преценя базовите си килограми за отделните движения и реших поне на клека да не се напъвам много.За начало 1RM за клека определям 140кг , за пресата 80кг , за лега 130кг и за тягата 180кг.След изчисляване на процентните тежести за всяка тренировка ми се вижда малко като обем ,ако наистина е така ще допълвам или серии или още асистиращи.Планувам да извъртя два цикъла ,тренировки 3-4 пъти седмично ,делоуд седмицата да е придружена с макс-тест за определяне на следваща база ,допълнителните ще се заместват от аналогични и ще има промяна в тежести и повторения.
Приемам всякакви идеи и насоки - за подредба на базовите ,за промяна и добавяне на асистиращи и т.н.Първоначално изглежда така:
Тренировка 1
1) Клек
% от 1RM=140кг
1. 3*5 при 65; 75; 85% -> 91кг ; 105кг ; 119кг
2. 3*3 при 70; 80; 90% -> 98кг ; 112кг ; 122кг
3. 5; 3; 1+ при 75; 85; 95% -> 105кг ; 119кг ; 133кг
4. 3*5 при 40; 50; 60% -> 56кг ; 70кг ; 84кг
2) Обръщане от вис/Изтегляне 3х10
3) Повдигане за прасец 3х10
4) Бедрено разгъване 3х10
Tренировка 2
1) Военна преса
% от 1RM=80кг
1. 3*5 при 65; 75; 85% -> 52кг ; 60кг ; 68кг
2. 3*3 при 70; 80; 90% -> 56кг ; 64кг ; 72кг
3. 5; 3; 1+ при 75; 85; 95% -> 60кг ; 68кг ; 76кг
4. 3*5 при 40; 50; 60% -> 32кг ; 40кг ; 48кг
2) Набиране на лост 3х....
3) Трицепсови разгъвания 3х10
4) Сгъване с лост 3х10
Тренировка 3
1) Мъртва тяга
% от 1RM=180кг
1. 3*5 при 65; 75; 85% -> 117кг ; 135кг ; 153кг
2. 3*3 при 70; 80; 90% -> 126кг ; 144кг ; 162кг
3. 5; 3; 1+ при 75; 85; 95% -> 135кг ; 153кг ; 171кг
4. 3*5 при 40; 50; 60% -> 72кг ; 90кг ; 108кг
2) Наклони със щанга на гърба 3х10
3) Повдигане краката от вис/L набирания 3х10
4) Пулоувър 3х10
Тренировка 4
1) Вдигане от лег
% от 1RM=130кг
1. 3*5 при 65; 75; 85% -> 85кг ; 98кг ; 111кг
2. 3*3 при 70; 80; 90% -> 91кг ; 104кг ; 117кг
3. 5; 3; 1+ при 75; 85; 95% -> 98кг ; 111кг ; 124кг
4. 3*5 при 40; 50; 60% -> 52кг ; 65кг ; 78кг
2) Флайс с дъмбели 3х10
3) Гребане под наклон 3х10
4) Ренегадско/Лицеви - 3х10
Въпреки, че си взел реални максове, а не 90%, както Уендлър препоръчва, не мисля, че два месеца, ще са ти достатъчни, за каквото и да е - нито сила, нито хипетрофия. А да правиш максове в разтоварващата седмица - съвсем не ми се струва удачно. Защо заменяш пресите с дъмбели с флайс е непонятно за мен - това са си лично мои виждания :)
п.с. към настоящия момент има (поне) 17 варианта на 5/3/1 - защо просто не хванеш една за ушите и не действаш?
Мнението беше редактирано от Мартин на 10.11.14 20:23.
Tренировка 1.2
1. Военна преса - 10х30кг ; 5х52кг ; 5х60кг ; 5х68кг
2. Набиране - +25х3 р.н. ; +20х2 ш.н. ; +20х3 подхв. ; СТх7,6 ш.н.
3. Трицепсови разгъвания - 12х50кг ; 12х50кг ; 12х50кг
4. Сгъване с лост - 5х50кг ; 10х40кг ; 10х40кг
Резюме:
Лошата новина е ,че медиалния пак се обажда и ще подновявам хаповете навреме този път.
На пресата или съм се надценил или нямам сила - натежа ми.Набиранията с минимална почивка ,не повече от 20-30 сек. между сериите.3 и 4 кръгови в суперсерии.
Нещо не ми хареса като цяло ,липсва обем и само напомпих ръцете.Определено ще търпи корекции.
Следва тяга ,а още не съм набавил допълнителни дискове и ще мисля как и къде да я правя.С две думи ,трудно е в мазето и постоянно се налагат импровизации.Подобен е отговорът ми и към Мартин - нямам тежки дъмбели братле ,а да правя преса със 17кг не виждам смисъл.За това 5-3-1 ми е един вид сплит-основа ,целяща да разпределя равномерно натоварването спрямо мускулни групи и тяло ,а не точна за спазване програма.Спестява ми главоблъсканиците от рода на “какво да прав днес” ,”кое беше наред” , “с какво да комбинирам клека” и т.н.Каквото и да излезе в краен случай ,все си мисля че ще е по-добре от нищо!
Boring but Big - дава ти всичко, което искаш и обем и минимални изисквания от към екипировка :) На първия цикъл 10тина повторения при правилно изчислени килограми - не са проблем.
Тенкс Марто ,но английският ми е до толкова ,колкото да схвана идеята в статията.Има думи и наименования на упражнения ,които не са ми по възможностите за превод!Ако някой се нагърби да ми преведе основното ще съм благодарен!
Днес следобяд набързо:
- Клек - три тройки на 118кг
- Лег - три тройки на 113,5кг
- Тяга - три тройки на 152,5кг
Резюме:
Заминавам след няколко часа за Румъния.Утре вечер без да гася колата се качвам на Балкана.Вариант за тренировка ми се открива чак в неделя вечер ,та рекох да пораздвижа малко днес.
Дано утре успея да си купя отдавна заплануваното количество дискове!
Митак, пробвай с този “калкулатор”: http://blackironbeast.com/5/3/1/calculator
15.11.14
08:50
“Трибойската зала в ГО” ???
Да не е това Горна Оряховица, както си мисля? Ти откъде си бе, човек?! :)
казано от Queen Cobra на 15.11.14, 08:50:
“Трибойската зала в ГО” ???
Да не е това Горна Оряховица, както си мисля? Ти откъде си бе, човек?! :)
Баш оттам си е Митака.
15.11.14
10:04
Ха стига бе! Ми ти си ми градски ?! Сега ще се окажа и че сме се виждали...
15.11.14
20:20
казано от sapuna на 15.11.14, 18:08:
Не сме Мире,но ще се радвам да се осъществи! ;)
От теб зависи, ако ме включиш в програмата си некой ден. :) Скоро се прибирах към Горна, та чак другия месец сигурно пак ще ходя. Ей, много спортен град сме, брех :)
Тренировка 1.3
- Раздвижване с леки дъмбели и стречинг
- Тяга - 10х50кг ; 5х70кг ; 5х90
- Набиране ш.н. - 10 ; 7
- Навеждане с щанга - 6х50 ; 6х50
Силова част:
1. Тяга - 5х121кг ; 5х135кг ; 5х154кг(2 надхват + 3 смесен)
2. Навеждане с щанга - 10х60кг ; 10х70кг ; 10х70кг
3. Повдигане краката от вис - 10 ; 10 ; 10
4. Пулоувър с щанга - ЕZ лост - 10х37кг ; 10х37кг ; 10х37кг
5. Набиране тесен подхват - 5 ; 5 ; 5
Резюме:
И съм доволен и не съм.Доволен съм от първите си чисти 10 набирания ш.н. ,но не съм от тягата.Боли ме брахиалиса ,като сега е точно обратното - боли в надхват.Не както при предишното възпаление ,но определено го усещам че работи.Мартин също излезе прав ,надценил съм се.Изчислявах тяга на RM 180 ,но не предвидих смесения хват.Сериите в петици са си сериозно натоварване.На последната ръката много ме сряза и след второто смесих хвата за да я доизтегля.Толкова бях надъхан ,а пак кривиндел!
Навеждания правя за пръв път и изобщо не знам как се справям.Итересува ме таза неподвижен ли се препоръчва да е или има вариант да мърда назад?Пробвах малки тежести ,защото наистина си нямам идея кое ,как и с колко.60 и 70 леки ,и все пак леки леки ,ама сега едва стоя на задника си.Задни бедрени и глутеуси са пред скъсване.
Упражнения 3,4 и 5 в кръгови суперсерии.
Tренировка 1.4
1. Лег - 10х50кг ; 10х70кг ; 5х85кг ; 5х98кг ; 3+2х111кг + 5х100кг + 10х80кг
2. Флайс - 10х20кг ; 10х20кг ; 10х20кг тежестта е за дъмбел
3. Гребане на коляно - 8х52кг ; 8х47кг ; 8х42кг на ръка
4. Лицеви опори - 20 ; 15 ; 15
5. Лег - 10х80кг ; 8х80кг ; 5х80кг с по 5сек. пауза
Резюме:
Толкова слаб лег не помня скоро да съм правил.Много ,ама много ми тежеше.Отделно на 111 при трето бутане ме срязаха и двете рамена ,та се наложи да оставя щангата на стойката за 4-5 секунди.Ядосах се и се самонаказах с бърз дроп.
Първоначално си мислех ,че протокола ще е лек и скучен ,обаче се оказва че не е така.Имам треска там ,където не съм си и помислял ,че някога ще усетя - предно рамо ,целия задник ,задни бедра ,корем.Обмислям да пробвам двуразови с 2-3 дни почивка.
Днес попълних малко арсенала от тежести.Събраха се вече 200кг ,само да има кой да ги реди и размахва.Ще си поръчам и втори лост ,но все още се колебая за дължината.Сегашният ми е 220см ,мисля другия да е 180.
А защо не постъпиш по-радикално - да разкараш всички тия играчки ⌀30 и да си вземеш лост и железа ⌀50 вместо тях? ;)
Сигурен съм ,че знаеш отговора Боби ,но да си го кажа - всичко е пари.Ако имаше в началото кой да ме консултира и съветва нямаше да се купуват 30-ки.Сега да започвам всичко отначало ще ми е малко в повече.А и с моите темпове на развитие едва ли ще ми е нужно повече желязо.Това да ми е проблема ,ама не е ... проблема ми е клека!
Тренировка 2.1
- Раздвижване и стречинг
- Клек - 20х40кг ; 10х50кг ; 5х80кг
- Набиране ш.н. - 8 ; 7 ; 6
Силова част:
1. Клек - 5х91кг ; 5х101кг ; 5х111кг ; 2х121кг + 3х111кг + 10х111кг полуклек
2. Клек + Повдигане за прасец - 5+10х101кг ; 3+10х101кг ; 3+10х101кг
3. Високо изтегляне от вис - 10х50кг ; 10х50кг ; 10х50кг
4. Бедрено разгъване - 10х60кг ; 10х60кг ; 10х60кг
Резюме:
Както написах и по-горе ,мразя го този клек.Много слаби крака и това си е.Тръгнах много надъхано ,обърках сериите и на 120 втория път едва станах.Не ми тежи щангата ,поясът държи безотказно , не ме натиска нито напред нито по вертикала ,всички опити с добра според мен техника и прилично изправен ,обаче краката ... краката не стават!Тези 5-ци направо ми спряха тока.Ако бях пробвал трето на 120 гаранция трябваше да хвърлям щангата.Не посмях ,че с този мой хват не мога се и освободих.За да постигам някакъв обем в движението трябва да варирам в границите 100/105 ,макс 110кг.Нагоре само единици или двойки.Колкото и да е смешно за някои от вас и срамно за мен - това е положението!
Не се получи по протокола и вкарах още малко клек и при прасеца.
Упражнения 3 и 4 в кръгови суперсерии.Поне изтеглянето си ми харесва.
Tренировка 2.2
Два бързи кръга от:
1.1 Военна преса - 10х40кг ; 10х40кг # 3х56кг ; 3х64кг
1.2 Набиране ш.н. - 10 ; 8
1.3 Сгъване EZ лост - 10х30кг ; 10х30кг
1.4 Трицепсови разгъвания - V ръкохватка - 10х50кг ; 10х50кг
2. Военна преса - 5х61кг ; 3х71кг
3. Набиране ш.н. - 6 ; 6
4. Сгъване с дъмбел - 10х20кг ; дроп 6х17,500кг + 6х15кг + 6х12,500кг на ръка
5. Трицепсови разгъвания - V ръкохватка - 8х60кг ; 8х60кг
Резюме:
Кръговете трябваше да са три ,но при второто сгъване с щанга рязко ме заболя глава.Явно съм го забравил като движение и вместо бицепс вкарах повече мисъл.Адска болка в слепоочията.Пих вода ,постоях няколко минутки на прозореца и продължих с още по две серии на упражнение ,като Z-лоста го замених с дъмбел.Почти изцяло ръце в този ден ,отвикнал съм и нещо като че ли не ми се нрави!
Детайлно:
От 2-3 дни при каквато и да е завишена активност /умствена ,сексуална или физическа/ изпитвам адско главоболие.Вчера го отдадох на половиният литър кафе и двата пакета шоколадови вафли за деня и преди тренировка.Днес се засилих да дръпна тягата по план ,но още с първия опит на 130 главата ми отново гръмна!Невъзможно е да се тренира така.Имах такъв период преди две години ,но тогава не бях и помирисвал щанга и го усещах само след и по време на полова активност.
Вчера Злати индиректно ме спомена в дневникът си ,обещах и да взема мерки ,а сега обещавам и на себе си!Благодаря ти Златце!
Предполагам след няколко дни ще ме е яд ,че съм писал подобно нещо ,но сега така ми поолекна.Мисля си ,че наистина трябва да върна малко газта!В кое точно от ежедневието си не знам ,но определено ще има корекции!Били те с ограничаване на алкохола ли ,на тютюна ли ,на натоварването ли ,на нервите ли ,с увеличаване на съня ли .... не знам ,но трябва!Лекарства не пия ,суплементация никаква ,с високо кръвно налягане съм от около 2-3 години ,та като че ли трябва да акцентирам в тази посока!
Та така!Да сме здрави!
25.11.14
20:26
Спирай цигарите, Митак! То вярно, че с твоята работа, стресът е огромен и имаш нужда от отдушници, но лично според мен, цигарите са възможно най-лошия избор ( след наркотиците ). Казвам го като бивш пушач.
Поздрави!
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 25.11.14 20:26.
25.11.14
21:26
казано от Alexander Krastev на 25.11.14, 20:26:
Спирай цигарите, Митак! То вярно, че с твоята работа, стресът е огромен и имаш нужда от отдушници, но лично според мен, цигарите са възможно най-лошия избор ( след наркотиците ).
Подкрепям с две ръце! (не, че съм пушила де) Опитай се и да почиваш и да спиш повече. И потърси начин да се изключваш от проблемите и тревогите. Страхотно хоби имаш, така че..., само не знам сега в студеното практикувате ли го.
А кръвното си иска отношение-лекар,преглед,медикаменти...особено ако искаш да работиш с тежестите.
Говоря от личен опит.
Митко няма да се притесняваш! Вчера и на мен щеше да ми гръмне главата по време на тренировката, гледам и Storm-а и той се оплакваше от същото. Може да сме чувствителни към земетресения! Или е от пубертета. ;)
казано от sapuna на 25.11.14, 19:50:
От 2-3 дни при каквато и да е завишена активност /умствена ,сексуална или физическа/ изпитвам адско главоболие.Имах такъв период преди две години... и го усещах само след и по време на полова активност...определено ще има корекции!Били те с ограничаване на алкохола ли ,на тютюна ли ,на натоварването ли ,на нервите ли.. не знам..
Само не ограничавай секса ;)
(това в кръга на шегата)
Надявам се, да е временно и скоро нещата да се нормализират, Сапунче :)
Митак,
И аз като бивш пушач съм за спиране на цигарите :)
казано от Златина Цонева на 25.11.14, 21:26:
казано от Alexander Krastev на 25.11.14, 20:26:
Спирай цигарите, Митак! То вярно, че с твоята работа, стресът е огромен и имаш нужда от отдушници, но лично според мен, цигарите са възможно най-лошия избор ( след наркотиците ).
Подкрепям с две ръце! (не, че съм пушила де) Опитай се и да почиваш и да спиш повече. И потърси начин да се изключваш от проблемите и тревогите. Страхотно хоби имаш, така че..., само не знам сега в студеното практикувате ли го.
Злате,
нама студ няма мраз .. те си знаят ... палатки .. печки ... ракия ... то това е краста не е за “нормални” хора. Понеже аз и на друго място го следя Митака ... свързано със хобито ... та те са една друга бира шаранджиите ...
Като бивш пушач, стигнал до 3 кутии всеки ден в продължение на много години, мога да ви кажа, че отказването на тези лайна е най-хубавото нещо, което съм правил за себе си. Сапуне, главоболията вероятно са свързани с кръвното, а то има пряка връзка първо с тютюна, второ с храната и трето с телесните мазнини. Това поне са факторите, които можеш сам да промениш. Мисли и по трите.
Но да се върна на цигарите. Пушачите, а и много от непушачите, се лъжат, че никотинът успокоява. Това е огромна заблуда. Истината е съвсем различка. Липсата на цигара по времето, когато зависимостта “удари”, предизвиква допълнителен стрес. Осигуряването на дозата никотин успокоява само и единствено симптомите на абстиненция, а не основния стрес от ежедневието. Това означава, че цигарите само добавят към стреса в моментите, в които пушачът изпитва нужда от следващата цигара.
Още нещо важно - има само две положения. Пушиш или не пушиш. От намаляването няма полза. Хероинозависимият, който взима само по една доза на ден, е херионозависим. Пушачът, който пуши по една цигара на ден, е пушач.
Има хора, които не се пристрастяват силно към цигарите и могат да пушат по кутия на ден, после да ги спрат за няколко дни или да пушат по две-три цигари на ден, без това да им пречи. Доколкото те познавам обаче, ти не си от тях, а си от моята “кръвна група” - тежко пристрастяване и невъзможност да функционираш без поредната доза. Точно в такива случаи единственото полезно решение е пълното отказване.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 26.11.14 10:41.
26.11.14
10:39
Обърни си внимание на кръвното, колега :) Лекувай се навреме, ням да мине от само себе си, само ще се влошава с възрастта. Високото кръвно си има причини- бъбреци най-често, щитовидна жлеза и пр. . Вземай мерки. Виждам, че доста хора покрай мен го подценяват и нещата не свършват добре.
Все пак, за да тренираш здраво и да си гледаш семейството, трябва да си здрав на 100%.
Ей, няма по-досадно нещо от проактивен бивш пушач въоръжен с фактология! :D Шегувам се. Прав е Боби, а другият най-голям бонус, който получаваш без цигари е ” ‘баси въздуха”! Пробвай една кръгова, след седмица без тутун да видиш каква е разликата. Все едно си изял Рич Фронинг.
казано от Дългия на 26.11.14, 10:53:
Ей, няма по-досадно нещо от проактивен бивш пушач въоръжен с фактология! :D Шегувам се. Прав е Боби, а другият най-голям бонус, който получаваш без цигари е ” ‘баси въздуха”! Пробвай една кръгова, след седмица без тутун да видиш каква е разликата. Все едно си изял Рич Фронинг.
Има и други плюсове - храната изведнъж става по-вкусна, ароматите се връщат в живота ти, а дори сексът се променя към по-добро. :)
26.11.14
11:28
А и финансовата част хич не е за пренебрегване - със спестените пари спокойно можеш да оборудваш мазето с лостове Ф50 и нови тежести :) Аз така в началото борех абстиненцията - правех си малки подаръци, еквивалентни на парите, които давах за цигари - кецове, екскурзийка със семейството, бутилка скъпо уиски и т.н.
Ей, няма по-досадно нещо от проактивен бивш пушач въоръжен с фактология! :
Няма нищо по-лошо от бившия пушач :D. Това го казвам като такъв :D. Оня ден бях на крачка да направя скандал в едно кафе, че се пуши вътре и беше адски задимено :D
казано от Phophy_ на 26.11.14, 11:08:
Има и други плюсове - храната изведнъж става по-вкусна, ароматите се връщат в живота ти, а дори сексът се променя към по-добро. :)
Мхм, обаче и тук има нюанси. Разлика в ефекта от три кутии и пет цигари на ден има, и може да се сравни с тази между сто грама и един литър алкохол на ден. Няма да започна да защитавам пушенето де. :) (Макар, че anti-smoking лобито принципно сами се превърнаха в някакъв комичен фронт с мега-натъкмена статистика, истерични и неверни послания, грубо навлизане в личното пространство на хората и най-общо религиозно-сектатнтски похвати, като пълното отричане на факти противоречащи на моментната догма. :) )
Мнението беше редактирано от Владо на 26.11.14 12:09.
26.11.14
12:15
Ако мога и аз да се включа.
Всичко е една илюзия която се подхранва с всяка следваща цигара. Реално няма нито една полза от това да пушиш. Просто ти си мислиш така. Както и Аз съм си мислел така и Боби и т.н. Това да посягаш към устата си държейки цигара е страничния ефект на организма за да си осигури следващата доза никотин. Във филма на една маса слагат кокаин,канабис,тютюн, хероин и питат при кое има най-висока зависимост. 100% никога няма да посочиш никотина. А ся се замисли по колко цигари палиш на ден. :)
Изгледай филма... -> http://vbox7.com/play:42ef199d
Тва е 1-ва част като има линк към 2ра и 3-та. Трите части са от филма на Ален Кар.
Мнението беше редактирано от Георги Милев на 26.11.14 12:18.
казано от Дългия на 26.11.14, 12:08:
казано от Phophy_ на 26.11.14, 11:08:
Мхм, обаче и тук има нюанси. Разлика в ефекта от три кутии и пет цигари на ден има, и може да се сравни с тази между сто грама и един литър алкохол на ден. Няма да започна да защитавам пушенето де. :) (Макар, че anti-smoking лобито принципно сами се превърнаха в някакъв комичен фронт с мега-натъкмена статистика, истерични и неверни послания, грубо навлизане в личното пространство на хората и най-общо религиозно-сектатнтски похвати, като пълното отричане на факти противоречащи на моментната догма. :) )
Личното пространство на хората се простира дотам, докъдето димът от цигарата им не влиза в дробовете ми. След това вече е моето лично пространство. Да не повдигам пък темата за това кой плаща за разклатеното здраве на пушачите и дали наистина решението им да се тровят касае само тях и че реално погледнато те са зависими хора и това не е тяхно решение, а принуда.
По отношение на забраните аз стигам дори по-далеч в разсъжденията си. Няма логична причина (освен финансовите интереси на определени кръгове) цигарите да се третират по-различно от кокаина или хероина. Тютюнът трябва да е забранена култура, а продажбата на цигари - криминално деяние.
А по отношение на вредата от пет цигари срещу три кутии разликата е факт. Говоря за друго - хората, склонни към пристраставяне (т. е. тези, които пушат по три кутии), не могат да се приспособят към пет цигари на ден. Рано или късно пак се връщат на трите кутии с подвита опашка и още по-малки шансове някога да се отърват от тази робия. Единствената възможност е пълно спиране.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 26.11.14 12:23.
казано от Phophy_ на 26.11.14, 12:19:
Личното пространство на хората се простира дотам, докъдето димът от цигарата им не влиза в дробовете ми. След това вече е моето лично пространство. Да не повдигам пък темата за това кой плаща за разклатеното здраве на пушачите и дали наистина решението им да се тровят касае само тях и че реално погледнато те са зависими хора и това не е тяхно решение, а принуда.
По отношение на забраните аз стигам дори по-далеч в разсъжденията си. Няма логична причина (освен финансовите интереси на определени кръгове) цигарите да се третират по-различно от кокаина или хероина. Тютюнът трябва да е забранена култура, а продажбата на цигари - криминално деяние.А по отношение на вредата от пет цигари срещу три кутии разликата е факт. Говоря за друго - хората, склонни към пристраставяне (т. е. тези, които пушат по три кутии), не могат да се приспособят към пет цигари на ден. Рано или късно пак се връщат на трите кутии с подвита опашка и още по-малки шансове някога да се отърват от тази робия. Единствената възможност е пълно спиране.
Точно за това говоря - смесване на фундаментална социална отговорност и личен избор под общ знаменател. Ето ти пример - аз съм “лека форма” на пушач, като напълно подкрепям забраната за пушене на обществени места и я спазвам, не си пуша в колата, а у дома го правя обикновено на терасата. И смея да твъдя, че имам ниво на социална отговорност над средното за страната. :)
Въпросът с медицинските осигуровки е много прост за решаване - аз съм готов да плащам завишена вноска покриваща “разклатеното ми здраве”, но при определени условия - такива вноски да плащат и хората употребяващи алкохол, не практикуващи някакъв спорт и редовно употребяващи полуфабрикати и фаст фууд. В противен случай подобно решение би било дискриминация и смея да твърдя, дискриминация базирана на съмнителна статистика. (Както знаеш, реално изследване на вредата върху здравето и дълголетието на човечеството при (примерно) 5-6 цигари на ден няма и не може да има.)
Основният проблем е в стереотипите - за по-малко от двадесет (20!) години Пушача се превърна от “Готин, независим тип със запалка Зипо и мъжествена тексаска физиономия” в “Болнав наркоман, храчещ катран от дробовете си на всяка крачка и любимо хоби - да духа дим в Лицата на Вашите Деца!” Айде стига с тия социални експерименти, честно!
А приравняването на нещо към наркотиците е малко хлъзгава тема, защото самите наркотици трудно се приравняват един към друг. :) И аз съм на диаметрално противоположно от твоето мнение по въпроса - пълната легализация на всичко, включително и тежките наркотици, в една добре информирана среда, с тежки финасови и социални негативи за хората избрали тези “стимуланти”, би била много по-ефективна. Криминализацията на цигарите ще промени единствено това, че вместо да храним огромна тютюнева индустрия, ще храним гигантска дистрибуционна мрежа. Ето ти груб пример - днес сутринта, трябваше да ходя до магазина, в студа за да си купя цигари. Кокаина щяха да ми го докарат до вратата, ако ме влечаха подобни работи. :)
казано от Дългия на 26.11.14, 14:01:
Точно за това говоря - смесване на фундаментална социална отговорност и личен избор под общ знаменател. Ето ти пример - аз съм “лека форма” на пушач, като напълно подкрепям забраната за пушене на обществени места и я спазвам, не си пуша в колата, а у дома го правя обикновено на терасата. И смея да твъдя, че имам ниво на социална отговорност над средното за страната. :)
Въпросът с медицинските осигуровки е много прост за решаване - аз съм готов да плащам завишена вноска покриваща “разклатеното ми здраве”, но при определени условия - такива вноски да плащат и хората употребяващи алкохол, не практикуващи някакъв спорт и редовно употребяващи полуфабрикати и фаст фууд.
Готов съм с две ръце да подкрепя една диференцирана здравноосигурителна система, базирана на оценка на рисковите, вредящи на здравето навици. За съжаление практическото осъществяване на подобно нещо реално е невъзможно към настоящия момент.
В противен случай подобно решение би било дискриминация и смея да твърдя, дискриминация базирана на съмнителна статистика.
(Както знаеш, реално изследване на вредата върху здравето и дълголетието на човечеството при (примерно) 5-6 цигари на ден няма и не може да има.)
Това е доста обширна тема. Зад оспорването на статистиката стои огромен ресурс на една индустрия със сериозно лоби. Успяха да забавят нещата с години с опитите си да насаждат съмнение за всъщност неоспорими факти.
Наистина не може да има проучване върху вредата от 5-6 цигари на ден, но такова не е и необходимо. Хората, които пушат по 5-6 цигари на ден, не са интересни нито от здравословна гледна точка, нито от финансова, дори за цигарените компании.
Основният проблем е в стереотипите - за по-малко от двадесет (20!) години Пушача се превърна от “Готин, независим тип със запалка Зипо и мъжествена тексаска физиономия” в “Болнав наркоман, храчещ катран от дробовете си на всяка крачка и любимо хоби - да духа дим в Лицата на Вашите Деца!” Айде стига с тия социални експерименти, честно!
Много положителна промяна в представите! Нямаш представа колко ми е хубаво като пътувам, да виждам пушачите по летищата в белите държави, натъпкани в задимени “аквариуми”, само и само да дръпнат още малко никотинец преди полета.
А приравняването на нещо към наркотиците е малко хлъзгава тема, защото самите наркотици трудно се приравняват един към друг. :) И аз съм на диаметрално противоположно от твоето мнение по въпроса - пълната легализация на всичко, включително и тежките наркотици, в една добре информирана среда, с тежки финасови и социални негативи за хората избрали тези “стимуланти”, би била много по-ефективна. Криминализацията на цигарите ще промени единствено това, че вместо да храним огромна тютюнева индустрия, ще храним гигантска дистрибуционна мрежа. Ето ти груб пример - днес сутринта, трябваше да ходя до магазина, в студа за да си купя цигари. Кокаина щяха да ми го докарат до вратата, ако ме влечаха подобни работи. :)
И легализацията също може да свърши работа. Важното е да има равнопоставеност на цигарите с останалите наркотици в която и да било посока. Проблемът е, че сега държавата прибира акцизи, въртят се там едни фондове, тютюнопроизводителите се стимулират допълнително и цялата картинка е безкрайно порочна и доста шизофренична - с едната ръка подписват закони за забрана на пушенето на обществени места (които не се спазват), с другата прибират пари от акцизи.
П. П. Вероятно си личи, но да си кажа - аз съм “тютюн nazi”. Фанатик съм и не може да се спори с мен смислено точно на тази тема. :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 26.11.14 14:21.
Ама това да четеш как мечка с цайси и щърбо куче спорят за цигари е голям купон :D
Интересна дискусия се е заформила ,аз обаче ще се въздържа от коментар.Това ми е една много болна тема и каквото и да кажа все ще е трън в очите на някого.В интерес на истината очаквах развитие точно в тази посока.
Благодаря на всички за споделеното ,за вниманието ,за загрижеността!
Днес Тренировка 2.3
1. Тяга - 3х126кг ; 3х146кг ; 3х161кг
2. Навеждане с щанга - 10х76кг ; 10х76кг ; 10х76кг
3. Повдигане краката от вис - 10 ; 10 ; 10
4. Пулоувър с щанга - ЕZ лост - 10х42кг ; 10х42кг ; 10х42кг
Резюме:
Учудващо ,главата при натоварването от тягата не потдаде.Обади се обаче на повдиганията.Сравнително леко и все пак си напомня.
Никакъв обем ,но не посмях да увеличавам.
Относно пушенето - пуша вече от 26г. без прекъсване.В момента изкарвам 5 дена с пакет Old Holborn 40gr.Много или малко е не знам ,но необходимо и достатъчно ми!Та ,каквото и да кажат докторите от този си порок ,от 100-те млл алкохол вечер ,от риболова и от щангите няма да се откажа! ;)
Мнението беше редактирано от sapuna на 27.11.14 20:43.
26.11.14
18:56
Аз се включих най-вече за да те напомня да помислиш за здравето си. Щото лошите неща стават бързо.
Един колега на 37 се спомина за няма и 4-5 преди 2 месеца- внезапно чернодробна недостатъчност и кома .Един такъв дебеличък беше, здравичък, веселяк, душата на компанията. Докато го закарат в София, докато набираха кръводарители и ...
Собственият ми баща е починал от инфаркт на тая възраст - високо кръвно, пиене, пушене.
Всеки си знае, де, хубаво е да се усети на време.
:)
26.11.14
19:14
казано от sapuna на 26.11.14, 18:34:
Та ,каквото и да кажат докторите от този си порок ,от 100-те млл алкохол вечер ,от риболова и от щангите няма да се откажа! ;)
Ми то к`во остана? Май само сексът! :D :D :D