24.02.15
23:16
казано от Boby_ на 24.02.15, 22:22:
Иване, аз ти давам данни от Евростат, ти ми пускаш статия, в която ....
Боби, нека си говорим за Евростат щом искаш... :)
25.02.15
00:23
Angel Gyaurov аз съм купувал йогурт на почти също толкова смешна цена,хляб с пъти по-ниска цена от родния ми град,както и много други продукти в държави както в Европа,така и САЩ.
Boby_ ще си позволя да ти дам един съвет,не приемай всичко казано от институциите за чиста монета,както вече казах има продукти много по-евтини в чужбина,отколкото в България.А контраста допълнително се усилва от факта,че в България бай Вуте от Елин Пелин работи за тридневния надник на сър Чарлз от Манчестър.
25.02.15
01:01
Момчета, аз в момента съм в Англия. Пиле на грил е колкото и в България, литър мляко е малко по-евтино тук, а бананите им са около 2 пъти по-евтини. Това е най-просто приравняване. Ако се задълбае и се заиграем със съотношение заплата/цена в магазина, нещата не изглеждат добре за България. разликите за всяка една стока стават вече в пъти. Направо ми се реве като се сетя. Вероника, ти работиш на три места за да си на плюс, а тук тракторист успява да задели около 60% от заплатата си. Тъжно ми е за България. Като идвах и друго ме озадачи - Белгия, автогазта струва 41 евроцента за литър. По-евтино е от в татковината, но тук се заиграх и потърсих и съпоставих средна работна заплата в БГ и Белгия - съпоставено средностатистическия белгиец усеща цената на газта, както българин би я усещал ако цената е около 11 стотинки литъра. Къде е разликата? И нека никой от мръсните помияри политици не смее да ми казва, че ние сме единствената страна, където заплатите бележили ръст от 5 %, докато на Запад били намалели с 10%. Едно е да получиш увеличение от 350 на 367 евро, а друго е да ти намалят заплатата от 8 000 на 7200 евро при положение, че кило мръвка е с горе-долу една и съще цена и в едната, и в другата държава. Не ми стигат думите да изразя отвращението си и за това млъквам.
25.02.15
02:48
Друго си е да си имал колонии. Кеф ти злато, кеф ти минерали, кеф ти въглеводороди.
Ама майната му ! Всички са маскари ! Сещате се.
А по другите континенти си се яде месо, и винаги е било така, ама няма значение, важното е, че някой ни е казал, че не се яде.
Мнението беше редактирано от Kenny на 25.02.15 03:33.
казано от Камен Илиев на 25.02.15, 01:01:
Момчета, аз в момента съм в Англия. Пиле на грил е колкото и в България, литър мляко е малко по-евтино тук, а бананите им са около 2 пъти по-евтини. Това е най-просто приравняване. Ако се задълбае и се заиграем със съотношение заплата/цена в магазина, нещата не изглеждат добре за България. разликите за всяка една стока стават вече в пъти. Направо ми се реве като се сетя. Вероника, ти работиш на три места за да си на плюс, а тук тракторист успява да задели около 60% от заплатата си. Тъжно ми е за България. Като идвах и друго ме озадачи - Белгия, автогазта струва 41 евроцента за литър. По-евтино е от в татковината, но тук се заиграх и потърсих и съпоставих средна работна заплата в БГ и Белгия - съпоставено средностатистическия белгиец усеща цената на газта, както българин би я усещал ако цената е около 11 стотинки литъра. Къде е разликата? И нека никой от мръсните помияри политици не смее да ми казва, че ние сме единствената страна, където заплатите бележили ръст от 5 %, докато на Запад били намалели с 10%. Едно е да получиш увеличение от 350 на 367 евро, а друго е да ти намалят заплатата от 8 000 на 7200 евро при положение, че кило мръвка е с горе-долу една и съще цена и в едната, и в другата държава. Не ми стигат думите да изразя отвращението си и за това млъквам.
Жив и здрав да си ти и всички майки , бащи и други роднини в чужбина , които продължават да пращат заплатите си тук , че да се хвалим със здрава икономика . Не разбирам от политика и НЕ ИСКАМ , но нещо много сериозно куца . Живял съм известно време в Италия и имам уж база за сравнение . Там със заплата от 700 евро живяхме 3 човека + квартира + консумативи и т.н. Киселото мляко струваше към 2/3 евро че и повече . Всеки ден имаше мръвка . Отделно имаше пари за глезотийки и прочие . Зареждахме 3 коли , защото постоянно се пътуваше .
Тук изсъхнали краставици по 5 лева , някви гумени домати , банани и квото решиш.
Трудно се живее здравословно . Не излиза много евтино ... в България ...
Наистина и аз съм виждал с очите си как някои хранителни продукти са по-евтини на Запад, отколкото тук. Обикновено ни казват, че стандарта на живот там е висок и следователно и храната е скъпа, но примерно минерална вода, някакви шоколади, хляб, лазани и не си спомням какви още продукти бяха по-евтини там. Причината не е просто в разхода за транспорт, тези продукти са значително по-скъпи тук. Най-интересното беше, че българските шоколади Своге бяха по-евтини в чужбина, а би трябвало да са по-скъпи заради разхода по транспорт. Но както вече уточнихме печалбата не е някаква функция или надбавка към себестойността, а е независима цена на продукта, която несъобразено може да надвишава себестойността и това да не е проблем щом се купува. А само да не казвам за лекарствата какво става ... но това е друга тема.
25.02.15
09:14
За ниски цени трябва работеща пазарна икономика и конкуренция, не корумпирани контролни органи и монополи на тимаджии и други бейове
25.02.15
09:17
Темата за скъпотията у нас се изчерпва със снимката, която споделих с извадката за 2014-та година по месеци от Евростат. 4-ти сме в Европа по скъпотия на храната.
казано от Ivan Vasilev на 24.02.15, 23:16:
казано от Boby_ на 24.02.15, 22:22:
Иване, аз ти давам данни от Евростат, ти ми пускаш статия, в която ....
Боби, нека си говорим за Евростат щом искаш... :)
А сега я се вгледай внимателно в таблицата, която показваш, Иване. Дори не си си направил труда да прочетеш каква мярка се използва.
Показваш таблица с индекс, отразяваш промяната в цената от 2010, а не сравнение между държавите. Това 116,79 за България през декември означава, че цените на храната на ниво производител (защото това си избрал в селекцията) са по-високи от същите през 2010 с 16,79%, но не и как се съотнасят с Унгария да речем, в която повишението е 17,9%.
Ето ти линк към оригиналния Food Price Monitoring Tool - обърни внимание, че няма показател, мерещ самите цени, а само индекс на промяната или процентна промяна:
http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do
Къде си тръгнал изобщо да ровиш, след като не можеш дори да разчетеш данните, които показваш?
Най-прясното адекватно сравнение е от 2012:
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Comparative_price_levels_for_food,_beverages_and_tobacco
казано от Ивайло Валентинов на 25.02.15, 00:23:
Angel Gyaurov аз съм купувал йогурт на почти също толкова смешна цена,хляб с пъти по-ниска цена от родния ми град,както и много други продукти в държави както в Европа,така и САЩ.
Boby_ ще си позволя да ти дам един съвет,не приемай всичко казано от институциите за чиста монета,както вече казах има продукти много по-евтини в чужбина,отколкото в България.А контраста допълнително се усилва от факта,че в България бай Вуте от Елин Пелин работи за тридневния надник на сър Чарлз от Манчестър.
Аз пък ще си позволя да ти върна съвета - анекдотичните разкази на бедни емигранти, търсещи най-евтините магазини с най-евтините стоки със съмнително качество и изтичащ срок на годност нямат абсолютно никаква сравнителна стойност. Някой си купил едно нещо по-евтино, отколкото тук. Е, и? Това не означава нищо, без да знаеш за колко си е купил останалите 99 продукта, влизащи в нормалния му хранителен режим. С други думи това, че има продукти, които са по-евтини в чужбина, отколкото в България, изобщо не значи, че цените там са по-ниски за целия клас хранителни стоки.
Официалната статистика е единственият използваем източник за сравнение - познавам методологията на НСИ доста добре и съм наясно с ограниченията й. Възможната грешка е доста по-малко от разликата между индекса на цените в България (68) и средния за ЕС (100).
Да не говорим, че явно бъркаш цени с покупателна способност.
Пътувам редовно до Австрия, Швейцария, Холандия и по-малко редовно (но поне по веднъж през 2014-та) до Румъния, Турция, Англия и други (за тези се сещам на прима виста). С изключение на Румъния цените на храната навсякъде са по-високи от тези в България.
Хайде стига с анекдотите кой какво отъде за колко си купил. Българите умираме да се оплакваме и все някой ни виновен. Бедни сме, защото изкарваме малко, а не защото цените са високи.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 25.02.15 10:15.
Стига сме се жалвали от цената на айсберга или на сьомгата. Не мисля, че някой тук страда от недохранване. Стига сме се сравнявали с богатите държави.
казано от Ivan Vasilev на 25.02.15, 09:17:
Темата за скъпотията у нас се изчерпва със снимката, която споделих с извадката за 2014-та година по месеци от Евростат. 4-ти сме в Европа по скъпотия на храната.
:D Глупости на търкалета. Както вече казах, тази таблица не сравнява цени, а поскъпване. :D
казано от Overlord на 25.02.15, 09:09:
А само да не казвам за лекарствата какво става ... но това е друга тема.
Може и за цените на лекарствата да си говорим. :) В България те са сред най-ниските в Европа. Определят се на принципа на най-ниската цена измежду 10 подбрани държави от ЕС с евтини лекарства. Правят се два прегледа годишно за всеки един медикамент, заплащан от обществени фондове. Неслучайно България е експортна държава, източник на лекарства за пазарите в Германия и Скандинавия, а не обратното. Не вярвам да твърдиш, че някой дистрибутор би бил достатъчно глупав да купува на високи цени и да продава на ниски, така че явно е обратното.
Това, което ни поставя в неизгодна ситуация, е ДДС-то върху лекарствата, което е най-високо измежду всички страни в ЕС, но дори с него цените на лекарствата у нас са под средните. Лошото е друго - у нас лекарствата са евтини, но процентът, заплатен от пациента, е доста по-висок от средния, което създава впечатлението, че са скъпи, защото на практика повече пари излизат от джоба ти, вместо от здравните фондове, както е в “белите” страни.
Разбира се, не говоря за разните сиропчета против кашлица, аспиринчета и други безрецептни продукти - те не са лекарства.
25.02.15
09:45
Малко се измести сравнението, да.
Първоначалната идея беше да сравним цени на зеленчуците в БЪЛГАРИЯ спрямо цени на месото в БЪЛГАРИЯ. :)
И всичко тръгна оттам, че правейки тези сравнения, излиза, че даваш повече пари за зеленчуци, отколкото за месо.
Може да извадите хиляда таблици, които са много полезни и интересни, но е факт, че зеленчуците сега са много по-скъпи от когато и да било. Поне в моите очи.
Не съм си променила начина на живот, но не си спомням така да съм се заглеждала в цената на килограм, преди да си купя даден продукт! Не си спомням някога да съм се замисляла дали да си взема голямата глава карфиол или малката, понеже голямата ще удари 7 лв.
Не си спомням да съм подминавала броколито на щанда, понеже 500 г са 2 лв, а на мен ми трябват 2 килограма, което са си 8 лв.
Да, ще кажете - “проблема си е в теб, кой нормален яде по 2 кг зеленчук”, но тук отново ще кажа, че и миналата година съм се хранила така, пък не ми правело подобно впечатление. :)
Нито искам да се сравнявам с някой, нито - да мрънкам.
Споделям неща, които лично за мен са факт.
Не гладувам, продължавам да обръщам внимание на храната си, намерила съм начин да се справям с по-високите цени, но ако тенденцията е все така да се увеличават, до кога ще издържим?
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 25.02.15 15:19.
25.02.15
11:10
Боби, може и аз да бъркам какво съм нацъкал в Евростата, лошото е, че сега им е паднал сървъра и не мога да проверя, но при първа възможност ще погледна.
Вероника, извинявай че така леко се отклонихме от темата, ама мисля, че вече ми свикнахте, че споря много, къде с онование, къде без.
Пък за цените на зеленчуците...принципно винаги са си скъпи зимно време. В Пловдив забелязвам, че от година на година се качват с мъничко, но тенденцията я има. Карам само по спомени - миналата зима домата (средна големина, здрав, неразкашкан) можех да го намеря за 2.50-2,70 лв./кг. Сега същия тоя домат е около 3 лв./кг. Но то така си е по принцип с всички цени. И най-тпото е, че постоянно ги обвързват с бенизина, но само, когато скача. Като пада цената на бензина случайно забравят да смъкнат и те цените. Ако е от български производител...не бих му се сърдил, но знаем, че производители на пазар в БГ мнооого рядко. Обикновено са само прекупвачи.
25.02.15
14:46
Боби, давам пример личните ми впечетления,а аз пари от храна не пестя,така че недей да казваш какви продукти от кой магазин съм пазарувал,нито пък кой е единствения използваем източник за сравенение.Аз на себе си ли да вярвам или на таблици,индекси,криви и статистики?Много ми става забавно като видя някой да заклеймява нещо,без да има ни най-малка представа за него.
ПП: Разлика между “пътувам редовно до” и “живея във” има и тя не е никак малка.
25.02.15
14:53
Добре де Иво, това много лесно става като снимаш някои продукти там (ако ти се занимава) пък аз или Боби, ако иска да снима при него и ще сравняваме. :)
Примерно избираме една кошница с основни продукти и споделяме цените. :)
25.02.15
15:31
Ами скъпи ще са зеленчуците, като няма кой да обработва земята, защото всички са в СОФИЯ :))))
т’ва малко в кръга на шегата нали, ама и не съвсем ся някой ако каже ами ти защо висиш там, ами защото си нямам нивичка/градинка да си я ора и прекопавам :)))))
За потребителски кошници и за покупателна способност е абсурдно да се сравняваме с която и да е европейска икономика, по причини от ясни по ясни...между другото във форума има живеещи в чужбина потребители, предполагам всеки един от тях може да потвърди например че цените в един немски Лидл, да кажем са 95% същите като на такъв в София...не че има голямо значение като доходите са съвсем различни.
П.п. в момента на женския пазар има домати по 1.20 лв и едро авокадо по 1лв парчето, не знам какъв е чак пък такъв проблема, ако искате салати през зимата, направете си хидропоники/парници на терасата :))
Мнението беше редактирано от Joe Musashi на 25.02.15 15:31.
25.02.15
15:47
казано от Joe Musashi на 25.02.15, 15:31:
Ами скъпи ще са зеленчуците, като няма кой да обработва земята, защото всички са в СОФИЯ :))))
Никой не мое ма върне на село :)
Кърската работа е убийствена, не е за всяка нежна фитнес душа ;)
25.02.15
15:56
П.п. в момента на женския пазар има домати по 1.20 лв и едро авокадо по 1лв парчето, не знам какъв е чак пък такъв проблема, ако искате салати през зимата, направете си хидропоники/парници на терасата :))
Kъде ги тия цени, бре?!?! В Пловдив на 2,60 са тия домати, дето стават само за прасетата. Пък за “цветарниците” на терасата нали се сещаш, че няма как да стане?!
25.02.15
16:03
Доматите ако ги вържат с пазара на айфони, по кило домати със айфон, тогава може и на безценица да вървят, доматите да вървят на безценица, не айфоните. Нещо такова казват Мусаши и Джеймс, по друг начин завъртяно.
Ще се целите с домати по улиците, като в Испания.
Мнението беше редактирано от Kenny на 25.02.15 16:17.
25.02.15
16:05
казано от Ivan Vasilev на 25.02.15, 15:56:
Kъде ги тия цени, бре?!?! В Пловдив на 2,60 са тия домати, дето стават само за прасетата. Пък за “цветарниците” на терасата нали се сещаш, че няма как да стане?!
Написал съм къде...Женския пазар, София. там традиционно цените на зарзаватите са 2-3 пъти по-ниски от в магазините, независимо от сезона. Ся да не се юрнете натам да изкупите всичко, че не съм напазарувал още днес...А за цветарниците на терасата, първо че поста ми е шеговит, второ че , те хората кви неща си гледат по апартаментите, ло6о ми става кат се сетя, пък ти за едни салати се притесняваш...
25.02.15
16:06
Да, на женския пазар има и изгодни стоки, но не винаги качеството е добро.
Дори и сравнено с миналогодишни цени, там също има завишение. Но да, да кажем, че това е мястото, където цените са приемливи.
Но идва друг проблем - като се съберат фактори от типа: голямо разстояние от жилището до пазара, градски транспорт, недостатъчно физическо време да идеш до там, понеже трябва да работиш и да свършиш нещо по-продуктивно, ти се налага да търсиш възможно по-изгодно място, което да е близко до теб.
Поне аз така правя.
Не може всички и по всяко време да ходим до женския пазар :) Не ми е на 5 мин от дома.
Колкото по другия въпрос - и аз не съм от София, но живея тук. Да ви кажа, обмислях, след като завърша образованието си (което стана през 2011 г), да се върна в Ботевград, амааа съдба - залюбих се с баш софиянец. :D
Нямам против да си имам малка къща, голям двор, и да си гледаме възможно повече продукция.
Вярно е, не съм от най-работливите (в смисъл, че обичам баланса и да има доста време буквално за излежаване), но нито да копая ми е чуждо, нито - да плевя, нито да засаждам и т.н.
Цените: аз не ям домати през зимата, и смятам, че за тях е нормално да са по-високи цени.
Току що се върнах от пазар - глава карфиол, която беше около 1 кг, беше 4.99 лв./бр
500 г броколи - 1.99 бр
бяло, обикновено зеле - 0.99/кг
100 г салата (зелена + червена, тип лоло росо) - 2 лв бр
патладжан - 5 лв/ кг
Ами джинджифила? Нормално ли е да има период, в които е 6 лв/кг, а на другата седмица да е 9.99 лв/кг? 4 лв разлика!
Нормално ли е в един и същи ден да видя на едно място цената от 6 лв/кг, а на друго - 13 лв/кг?
Подиграват се с нас, както си искат.
Моркови - 89ст
Цвекло - 89ст
Картофи - 49ст
Ябълки - 69ст
Портокали - 1.29лв
Пилешко бонфиле - 8.99лв
Свински врат - 7.99лв
Яйце Л - 24ст
Белени слънчогледови семки - 6.49лв
Връзка магданоз - 49ст
1л прясно мляко - 1.65лв
Извара - 2.8лв
Натрошено сирене - 4.8лв
Хляб - 2лв
протеин - 20лв
креатин - 50лв
Това е 90% от менюто ми въобще. Цените са за килограм. Не разбирам кой от какво се оплаква и недоволства. Имаш стандарт и заплата Х и се храниш с храни за Х лв. Моят стандарт толкова позволява (по-скоро на родителите ми) и съм си доволен и щастлив. Не ям био неща за 10-15лв, сьомга за 30 и т.н., нито ми трябва, нито и искам. Лично наблюдение - много хора пият скъпи и ненужни хранителни добавки на тях или въобще за стоици левове месечно, а после се оплакват, че храната била скъпа, много жалко...
Мнението беше редактирано от aleks на 26.02.15 00:03.
Нямам особена икономическа култура и познания, но ще ви споделя моите впечатления и чувства по въпроса: стандартът на живот в България е нисък, не мисля че има две мнения по въпроса? (изключваме собствениците на къщи по 2.5млн евро на Панчарево :Д)
Сравнено с доходите, храната като цяло е адски, абсурдно скъпа и процентно даваме за храна МНОГО.
Живяла съм една година във Франция преди време, с по-високи доходи от настоящите и съм давала на моменти дори по-малко пари (в абсолютна стойност) за храна (при условие, че се хранех чисто и висококачествено и .. много :Д).
Не искам да коментирам кой какво и защо трябва да яде, но в моята глава месото е основно, а салатите са просто допълнение. Няма да споменавам рукола (20 лв/кг) и тн. щото на никой реално не му пука дали ще яде рукола или не (вкл. и на мен). Но да вземем обикновена маруля: някаква мижава, с 5 малки листенца: 1.20 лв, примерно.
Баба ми взима 200 лв. пенсия, от които дава 50 за лекарства, 50 за въглища или дърва, плаща си тока, водата, телефона. Купува смески за кокошчиците, дава по 20-30 лв. за транспорт до “града” и тн.
И с евентуалния остатък (?) си купува храна за месеца. Ако иска да яде салата от марули (не от рукола) трябва да даде 15 лв. на месец, примерно. Еми по-добре да купи месо, щом така ще сравняваме нещата. .... а аз продължавам да си мисля, че са несравними.
Както се каза в мненията по-горе, основен проблем е ниският доход, а не толкова самата цена.
С две думи, положението не е розово. Дори в София, с т. нар “Големи заплати”.
26.02.15
08:08
Понеже вчера пазарувах ябилки и моркови... и не са БИО!
- ябълки, зелени: 2.49 лв/кг
- моркови: 1.69 лв/кг
- броколи: 8 лв/кг (предишната цена от 13.01 лв беше сгрешена)
- китайско зеле: 1.79 лв/кг
- пилешка пържола от бут: 9.99 лв/кг
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 26.02.15 08:34.
казано от Вероника Налбатска на 26.02.15, 08:08:
- броколи: 13.01 лв/кг
!!! Откъде пазаруваш, бе Рони? Аз повече от 4.50 за кило броколи не съм давала. Най-скъпите броколи, които съм срещала са по 6-7 лв килото, но тях просто ги подминавам.
Зелените ябълки предполагам че са били от “лачените” италиански, които и без това не са вкусни. Морковите са на нормална цена, мисля.
Останалите продукти не ги ползвам, така че няма как да коментирам. :)
Мнението беше редактирано от Margi на 26.02.15 08:23.
26.02.15
08:30
Тези бяха от Билла.
Същата цена е и в Кауфланд.
Ябълките си бяха много вкусни, не знам дали са лачени.
Морковите са на нормална цена, но виж морковите на Алекс. Неговите звучат по-добре.
26.02.15
08:33
Опа!!! Чакай!
Подвела съм ви. Или по-точно касовата бележка.
Много е хаотична и неподредена. Наистина 13 лв пише срещу броколи, но всъщност, цената им е 8лв/кг, което го пише надолу.
Извинявам се.
Е..и 8 лв не е малко.
Останалите примери са така. :)
По спомен от миналата седмица, цените на стоките които пазарувам са горе-долу следните:
цвекло - 1,50 лв/кг
земна ябълка - 3.00 лв/кг
черна ряпа - 1,50 лв/кг
сусамов тахан - 6,50 лв/700 гр
фъстъчено масло - 7 лв/700 гр
чери домати - 1,50 лв/кг
авокадо - 80 ст - 1.50 лв/бр (там трябва да поровиш повече за да си намериш читаво)
мед - 7 лв/700 гр
пчелен прашец - 5 лв/100 гр
зехтин - 16 лв/750 мл (принципно друг вид купувам, но в кварталното Пикадили имаше Минерва и когато е наличен, винаги него предпочитам)
Не виждам нищо фрапиращо, дори чери доматите са изумително евтини, принципно не купувам домати зимата, но ни се приядоха. ;) Както казах, броколи просто не купувам ако са над 4,50 лв/кг. На женския пазар дори не погледнах цената, защото качеството беше незадоволително.
Ако някоя цена ми се види непреодолимо висока, просто подминавам стоката.
Мнението беше редактирано от Margi на 26.02.15 08:55.
26.02.15
09:15
Много се радвам, че има хора, които смятат, че зеленчуците не са скъпи, а месото е евтино... И че всичко е цветя и рози.
Дано и аз да попадна един ден в този светъл лъч и да мога да дам същите отзиви за цените у нас! :)
На този етап не мога да се съглася, че нещата са ок - лично за себе си, разбира се.
казано от Вероника Налбатска на 26.02.15, 08:30:
Морковите са на нормална цена, но виж морковите на Алекс. Неговите звучат по-добре.
Наистина, ако влезеш в първия магазин има много фрапиращи цени, но с малко проучване нещата са съвсем приемливи. Аз живея в квартал Хаджи Димитър, има Фантастико, до него има пазар и там има едно магазинче, до него млекарница и отсреща месарница. Като обиколя тия 4 места обикновено цените и качеството са си нормални. От Била никога не пазарувам, за мен продават скъпо и качеството е ниско. Отделно големите вериги пускат най-различни промоции, някои не са изгодни, други си струват. На нас в пощата ни пускат от Лидл, Фантастико, Била, Кауфланд брошури и си избираш, имат и сайтове.
Мнението беше редактирано от aleks на 26.02.15 14:22.
А на мен пък ми прави впечатление, че в последната една седмица бананите много подскъпнаха - с едно поне 30% изведнъж...
26.02.15
15:10
Мда, трябва да има мениджмънт на покупките.
Особено пък да пазариш каквото и да е от Фантастико, Била и т.н., освен бира - това не го разбирам. Хит става за доста неща, но зеленчуците им са нереално скъпи, освен (за мен) био чесъна, който е скъп, но поне е от нива, а не нещо химично като повсеместния китайски.
Боби, аз също съм живял в чужбина, и то в няколко държави, и мога да кажа, че между това да пазариш за месеца накуп за цялото семейство в супермаркет извън града (което е масовия случай) и да си купиш нещо за душата от деликатесния на Грабена примерно, или от фермерски пазар на Ландунгсбрюкен, или от специализиран магазин за прошуто, сирена, колбаси, разликата може и да в доста пъти. Алди и др. подобни не ги слагам в класацията качество изобщо - те са си ниша примерно за работещия непретенциозен чиновник, който се прибира вечер и минава да вземе две-три неща за вечеря и закуска.
Масовия случай обаче са супермаркетите, в които има и качество, има и намаления и т.н. Като търсиш обаче качество не излизаше, кой знае колко по-различно оттук.
Предполагам, че цените се образуват усреднено като се сложи и деликатесната шунка и тази в супермаркета.
Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 26.02.15 15:21.
26.02.15
15:11
Ами поскъпват с идеята другата седмица на надценката да сложат един етикет - 20% намаление и добитъка да се втурне да купува банани. Стар и изпитан метод по нашите географски ширини.
казано от Петър на 26.02.15, 15:00:
А на мен пък ми прави впечатление, че в последната една седмица бананите много подскъпнаха - с едно поне 30% изведнъж...
Купувам от няколко различни магазина (3) и по принцип цените се различават с 10ст нагоре - надолу . Миналата седмица - 2.50-260 и днес 3.10 - 3.20/30 ...
Значи, специално за София е доста важно да се отбележи, че има удивителна разлика в цените спрямо местата, от които се пазарува. Последните три седмици пазарувам от Красно село. Е, свят ми се извива. Не толкова заради самата цена, колкото зарад бруталната разлика с цените в плод-зеленчука в Надежда. Е! Една кутия фурми, натурални - Надежда - 2лв кутията, Красно село - 3.00 - 3.80; райски ябълки, един и същ сорт - Надежда - 3лв за кг, Красно село - 7лв за кг!!!!; броколи - Надежда - 2лв - 2,50 за кг, Красно село - не по-малко от 3,50лв за кг. Сега, ясно е, че Борово и околностите се водят по-скъпи квартали (неясно защо, след като това са едни от най-гадните пренаселени, без въздух, квартали (ВЕЧЕ, преди не бее така)), ама такава брутална надценка. То и в самата Надежда има същата разлика де - магазинчетата за зеленчуци и плодове до станцията на метрото продават с цени сходни на Красно село, а магазинчето, от което аз пазарувам, което е вътре в квартала...както казах...
На любимия ми Женски пазар са останали две магазинчета, от които си купувам коренчета и грудки, и някои сергии, но, както преди няколко месеца бях писала, пазарът е съсипан, станал е полу пазар, полу мол, поне това беше явгуст месец, когато за последно съм ходила и, разбира се, се отказах повече да ходя там.
26.02.15
16:24
Вярно е това за поскъпването - последните 2-3 седмици много скочи всичко.
До миналата година 500 гр. лешници на едро бяха 11-13лв, после станаха 15 лв, от миналата седмица са ... 17 лв. Това 34 лв за килограм и то на борса!
Но лично какво пазарувам и ям аз в дълбоката провинция Ловеч на промоции :)
Ябълки - 1.00/кг
Портокали - 80 ст/кг
Киви 1.20 кг
замразени зеленчуци (различни, страхотни)- от 1.7лв до 3 лв/кг
Цяло пиле/пилешки бут - 3.00- 3.60лв/кг
Свинско плешка/ врат без кост/ парченца за готвене - между 5.50 до 6 лв/кг
Яйце XXL - 25ст
Кисело мляко до 65ст
овес - 1лв/ 500гр
извари и млечни бъркочи- малки опаковки- до 3-4 лв./кг
кашкавал - до 7-8лв /кг
Хляб - 1.20 до 1. 40 лв
Масло германско до 3лв/250гр
Други луксове -тахан, ядки също само на промоции
казано от aleks на 25.02.15, 23:59:
Белени слънчогледови семки - 6.49лв
На женския пазар слънчогледовите семки са по 3-3,50 лв/кг.
при добро планиране могат да се намерят добри цени
БИО нещата си мисля,че са надути прекалено. Фермерския Пазар е брутално зле.
Зоята и Луна и Слънце мачкат също с цени,не вярвам,че всичко е прекалено толкова натурално
Във веригите не работят с БГ производители на зеленуци,защото няма такъв които да им осигури този асортимент и да поеме
условията които имат,имаще няколко,но не издържаха на изискванията и са аут от играта.
Не само храната,всичко е много по-скъпо.
Ами не купувайте.
С всеки изхарчен лев вие гласувате.
Ако не купувате един артикул и той стои и няма продажби търговеца ще търси причина и ще вземе мерки.
Елементарно,щом пазара приема цената значи всичко е ОК.
Мнението беше редактирано от ISB на 26.02.15 20:43.
казано от ISB на 26.02.15, 20:42:
Елементарно,щом пазара приема цената значи всичко е ОК.
Ей за това се учи пет години в Икономическия, а ти го каза в едно изречения. :D
Май освен “треньор”, “верен бб-тиймър” и други, требе и ‘доктор-историко-статистик-маркетолог-гастарбайтер-софиянец-полупровинциалист-шувенисто-взезнаещ-полулевитиращ-месоядо към всеяден” опция да сложат. Мисля, че всички ще ни обхване.
Аз понеже сега изучавам пазара и механизмите, които му влияят и то става на въпрос за сегмент, който доста от нас припознават като водещ, мога да кажа че това с цените си е абсолютно субективно. Да, може би тези с 5-те години образование да могат да ценообразуват и да изследват пазарни механизми, но тук според мен спекулата и cornering the market приомите, наложен(или най-силно практикуван от Изток към Щатите, преди 60-ина години) си е придобил достатъчно големи размери, за да натиска силно надолу родните производители.
Проблема е, че не се произвежда ефективно и от това скача цената(най-общо) казано.
Милене, да налагаш държавни регулации на свободен пазар, и то в тежест която ще му осигури изкуствено приемущество е...странно размишление за момче в ранните си 20:) И аз като представител на държавата искам така, ама ТЦ, ни стаа:))) Да изискваш и проверяваш определени параметри - ДА, но да вдигаш примерно импортни такси, за да повишаваш изкуствено цена...дано не е това насоката ти на съждение.
Да произвеждаш ефективно, да разчиташ и презентираш, като можеш да докажеш качество...това би ти помогнало да си гъвкав на свободния пазар. Да го монополизираш и употребяваш...може да се каже, че е лесно...зависи от мащаба и някои други обезпечености.
А на чичи ще кажа, че се срещнах с най-висшата извадка на мениджмънта на няколко вериги. Можеш да предположиш разговора. Брутални хора...:) Па ние смятаме маслините на Женския и Красно село...нали не ги бъркам имената, че нали аз провинциалиста:))))