Димо сваля 28 кила с бой, първа смяна, стригане и глад.

Прескочи до:

26.04.17
14:24

казано от nervak на 26.04.17, 11:24:

...
— Правильно, сын мой. Но Зря…

Всичко друго разбрах, само последното “Но Зря” какво означава? “Но виж с’я” ли е или е идиом и има друг смисъл?

26.04.17
14:31

Ето нещо за четене по темата, на което бях попаднал преди известно време. Можеш да се абстрахираш от заглавията - за броенето на калории. Даже мисля в моя дневник има и линк от _Boby, ще потърся и ще ти го пратя.

Мнението беше редактирано от Splash на 26.04.17 14:36.

казано от Димо на 26.04.17, 14:24:

...

Всичко друго разбрах, само последното “Но Зря” какво означава? “Но виж с’я” ли е или е идиом и има друг смисъл?

Доколкото аз знам, зря е напразно: https://ru.wiktionary.org/wiki/зря
Иначе много ми е интересно откъде е тази история или виц, много ми хареса.

26.04.17
14:41

Димо, ще ти кажа какво аз мисля, че съм разбрал от мнението на Джеймс/дори без да съм го лайкнал 😄/. Първо- резултатът в сложните системи като човешкият организъм не е прост механичен сбор от съставните части. Още повече, че всяка спортна активност и хранително ограничаване отнема част от ресурсите на системата/вероятно нелинейно и когато преминеш определени граници следва цялостен срив/, а резултатите/пак вероятно/ са с намаляваща пределна полезност. Второ- всеки организъм е строго индивидуален и тук е работата на специалиста- да определи в конкретния случай какво е възможно и какво не, и как най-ефективно/бързо/безопасно да се стигне до поставените цели.  И трето- при адаптацията ситуацията се променя динамично, така че през точка две трябва да се минава периодично за да се отчита променената ситуация.

26.04.17
14:58

казано от Димо на 26.04.17, 13:53:

С’я, постоянно наистина ми се повтаря как се правят нещата с “правилните” тренировки и “правилното хранене” за мен, но нито някой ми ги каза конкретно кои са те за мен, нито ми каза колко ще струва да ми се направи за да мога да си преценя дали ми се дават толкова пари, нито ми каза: “давам гаранция, ако след едисиколко време не си извадил плочки по моя начин, ще ти върна парите.”

Никой и не може да ти каже, най-малкото защото ще е наизуст.
А пък и на 20 години нещата не са като на 15, нито пък като на 25, на 25 не са като на 35, а след 40 пък състоянието на един мъж може да варира от много зле до отлично в рамките на седмица.

Най- близкото до това е Сашо/Джеймс, който каза че цената на “тайното ръкостискане” е бутилка сингъл малц и ми дава понякога съвсем конкретни съвети, понякога по- общи и принципни, които уви, явно аз не мога да разбера, за което мога да съжалявам. В тази връзка, ще помоля всички 9 души, които са харесали последното му мнение в което ми описва принципните ми грешки и правилните насоки, да ми преразкажат със свои думи какво са разбрали те (трябва да разбираш нещо за да го харесваш, нали?) и току- виж от преразказа им аз съм схванал поне част от препоръките на Сашо (който каза, че нищо не съм разбрал)

Малца е да те гледам с добро око като умираш на контролно 🙂 Тоест да ти е гадно, ама да си мислиш, че все пак е можело и да е по-гадно ако няма малц...Пък то всъщност да си е едно и също 🙂
Наистина не виждам защо не можеш да разбереш какво ти пиша. Или така дълбоко си във филма с броенето на калориите, или аз наистина пиша необясно, защото нещата за мен са кристално ясни и си мисля, че като ги нахвърлям стават ясни и за останалите(а всъщност доста често съвсем не са им ясни, практиката го е показала категорично🙂 ).

казано от Димо на 26.04.17, 14:24:

...

Означава безсмислено, напразно.

26.04.17
15:37

казано от Любомир Ламбрев на 26.04.17, 14:41:

...

Майна, първо получаваш виртуално мъжко стискане на ръката от мен.

И после да кажа по точки с кои съм съгласен и за кои имам съмнения:

резултатът в сложните системи като човешкият организъм не е прост механичен сбор от съставните части.

Абсолютно съм съгласен. Моето виждане по въпроса със сложните неща (като жените или колите например) е не да се опитвам да ги разбера изцяло, преди да реша да ги ползвам, опитвам да се уча в движение, пробвам и гледам кое работи и ползвам него, докато не си разширя разбирането. Натискам десния педал - колата изръмжава и ускорява. Натискам левия и почва да спира. С времето се научавам че колата може да спира и без да натискам спирачката, но то си има тънкости. Да, по- добре е да спираш със скоростите, но ако не му разбирам, ще си спирам със спирачката докато се науча иначе. А и след като се науча, ако искам рязко да спре, пак ще ползвам спирачката.

Още повече, че всяка спортна активност и хранително ограничаване отнема част от ресурсите на системата/вероятно нелинейно и когато преминеш определени граници следва цялостен срив/

Да, и с това съм съгласен, само дето според мен дозата прави лекарството или отровата. От спортните ми активности нито нещо ме боли, нито съм уморен, нито съм нещастен или да го чувствам като мъчение, нито ми е паднал имунитета. Напротив! Чувствам се супер точно когато тренирам и ям по- по малко. В мига, в който почувствам някакъв дискомфорт почвам да търся как да оправя положението.

Аз даже съм страхлив, имам сила за повече - и бягане, и вдигане, и колело, но с идеята да не се направя нещо го давам по- лекичко.

а резултатите/пак вероятно/ са с намаляваща пределна полезност.

За това вече съм сигурен на 100%. Колата за да върви с двойно по- високи обороти хаби тройно повече гориво. Светлината за да запази интензитета си на двойно по- голямо разстояние, трябва да е 4 пъти по- силна. И т.н.

Също така и преди по- лесно ми се получаваха нещата, но мисля че не е някакъв рокет сайънс в диетологията, че колкото по- малко имаш да сваляш, толкова по- трудно става. И съответно че трябват повече усилия. Според моята си логика това и правя - увеличавам усилията, въпреки намаляващата полезност.

...
Второ- всеки организъм е строго индивидуален и тук е работата на специалиста- да определи в конкретния случай какво е възможно и какво не, и как най-ефективно/бързо/безопасно да се стигне до поставените цели.  И трето- при адаптацията ситуацията се променя динамично, така че през точка две трябва да се минава периодично за да се отчита променената ситуация.

Съгласен съм че всеки организъм е строго индивидуален, но кой специалист познава моя организъм по- добре от мен, като изобщо даже не сме се виждали наживо, камо ли да сме правили изследвания, опити, проби, да се засичат физиологични показатели, да се води статистика, да се следят закономерности?

Ако сметна, че имам нужда от толкова специализирана помощ и да отделя времето и ресурса за това, знам към кого да се обърна със съответната сериозност. Всичко друго е споделяне на личен опит и предположения, базирани на предишен опит с други организми (нали си казахме, че всеки си е различен) и откъслечна, субективно представена и субективно разбрана информация от форумен дневник и лаф- моабет.

26.04.17
16:06

М, кроспостнахме и с теб, но то не е чудно при оживената дискусия и дългите ми писания 😄

казано от James Hinks на 26.04.17, 14:58:

Никой и не може да ти каже, най-малкото защото ще е наизуст.
А пък и на 20 години нещата не са като на 15, нито пък като на 25, на 25 не са като на 35, а след 40 пък състоянието на един мъж може да варира от много зле до отлично в рамките на седмица.

Именно! Никой не може да ми каже. Поради липса на достатъчно конкретна информация за мен и дережето ми. Аз може и да съм лаик в диетологията и тренирането, но имам важно предимство преди всеки, дори и суперспециалист, а именно, че имам най- директен поглед над собственото си състояние.

Отлично разбирам за какво е малца. Аз знам, че услугите на професионалист за професионална услуга не могат да се купят с бутилка алкохол, бил той и сравнително скъп и хубав.

казано от James Hinks на 26.04.17, 14:58:

Наистина не виждам защо не можеш да разбереш какво ти пиша. Или така дълбоко си във филма с броенето на калориите, или аз наистина пиша необясно, защото нещата за мен са кристално ясни и си мисля, че като ги нахвърлям стават ясни и за останалите(а всъщност доста често съвсем не са им ясни, практиката го е показала категорично ).

Не съм във никакъв филм. Разбирам че и при тренирането и при храненето всичко е строго индивидуално и зависи и от интензитет и от хормони и от отговор и от 1000 други неща, но понеже нямам информация в какво положение съм, нито пък знанията/уменията, които да приложа в храненето и тренировките си са на необходимото ниво, затова ползвам единственото, което разбирам и което съм видял че дава резултати - броенето на калории.

Каква ми е алтернативата? Да не правя нищо, защото не ги разбирам напълно нещата? Не. Да препиша готова тренировъчна програма или хранителен режим от някой? Нито е моя стил, нито мисля че ще е по- ефикасна от това, което аз съм си измислил. Да отделя времето и ресурса да тренирам като професионален спортист с професионален треньор? Чак до там не съм решителен за едното перчене с плочки на плажа 😄

И да, и на мен ми се струва че доста хора не разбират. Аз поне като не разбирам - питам или казвам аз какво съм разбрал 🙂

И благодаря за пояснението за “Зря”, сега разбрах историята. И както винаги, монетата има поне две страни. Както по страховете на един мъж можеш да го прецениш колко струва, така и това, за което той живее може да го претеглиш. Ако някой живее за хапката, пийката и некоя сгодна женица, това си е негов, макар според мен повърхностен и лесен избор.

Мнението беше редактирано от Димо на 26.04.17 16:12.

26.04.17
20:11

казано от doni dimitrov на 26.04.17, 11:31:

Човече какво е това хранене- моркови ,цвекло,  няколко маслини ,пилешко ,като на анорексична манекенка..Излишно си вкарваш тялото в режим на оцеляване,свалянето няма да стане със самобичуване и това с броенето е абсурд зарежи го.

Това съм имал под ръка в офиса, аз по принцип гледам да не обядвам, но от много и черни кафета ми пристърга нещо на корема вчера. И ако искаш да си около 800 Ккал на ден, опциите да ядеш например манжи в стола или кроасани от лавката са силно ограничени.

Пробвал съм човек, пробвал съм да си ям “чисто” и горе- долу на сметнатия по общовалидните формули с коефициент за трениране “3-5 тренировки на седмица” и трениране фитнесче полека без да си причинявам стрес и кортизол. Не можех да се усмихвам нормално, щото обема на бузите ми нямаше накъде да отиде повече в лицето 

После почнах да вдигам интензивността и обема на тренировките и да режа калориите и нещата почнаха да се получават. От година вече открих и майфитнеспала и концепцията му и начина за смятане на калории дотолкова ми хареса и ми пасна на мен, че свалих двайсетина килограма за около година, като силата не ми намаля много, от което съдя че съм си запазил мускулите.

С’я, постоянно наистина ми се повтаря как се правят нещата с “правилните” тренировки и “правилното хранене” за мен, но нито някой ми ги каза конкретно кои са те за мен, нито ми каза колко ще струва да ми се направи за да мога да си преценя дали ми се дават толкова пари, нито ми каза: “давам гаранция, ако след едисиколко време не си извадил плочки по моя начин, ще ти върна парите.”

Най- близкото до това е Сашо/Джеймс, който каза че цената на “тайното ръкостискане” е бутилка сингъл малц и ми дава понякога съвсем конкретни съвети, понякога по- общи и принципни, които уви, явно аз не мога да разбера, за което мога да съжалявам. В тази връзка, ще помоля всички 9 души, които са харесали последното му мнение в което ми описва принципните ми грешки и правилните насоки, да ми преразкажат със свои думи какво са разбрали те (трябва да разбираш нещо за да го харесваш, нали?) и току- виж от преразказа им аз съм схванал поне част от препоръките на Сашо (който каза, че нищо не съм разбрал)

Иначе, те форумите са за това - да си говорим. Аз съм готов да изслушам всеки и вярвам че  човек може да открие и мъдрост в думите на безумците, както и глупост в думите на мъдреците.

Относно твоя начин за сваляне - с бягане - бягам, как да не бягам. По 40-50 км на месец ми се събират.

ха ,с моя начин на сваляне качваш

27.04.17
10:08

казано от Димо на 26.04.17, 16:06:

Именно! Никой не може да ми каже. Поради липса на достатъчно конкретна информация за мен и дережето ми. Аз може и да съм лаик в диетологията и тренирането, но имам важно предимство преди всеки, дори и суперспециалист, а именно, че имам най- директен поглед над собственото си състояние.

Пак не съм неразбран... 🙂
Никой не може да ти каже на 100% най-правилния подход за теб, защото ще е наизуст.
Но въпреки малкото налична информация, мога да се направят обосновани и работещи модели, които ще са в пъти по-добри от сегашния.

Разбирам че и при тренирането и при храненето всичко е строго индивидуално и зависи и от интензитет и от хормони и от отговор и от 1000 други неща, но понеже нямам информация в какво положение съм, нито пък знанията/уменията, които да приложа в храненето и тренировките си са на необходимото ниво, затова ползвам единственото, което разбирам и което съм видял че дава резултати - броенето на калории.

Ти го разбираш това с броенето, но грешно. Бъркаш изначално още с коефициентите и отчетените от пулсомера/приложения/статистически извадените от някъде числа за енергоразхода ти.Очевидно е, че това, което пресмяташ не съвпада с това, което се случва, не си ли се замислял по въпроса? Само един пример ще ти дам, с една тренировка, която си я беше писал 700 калории енергоразход, кръгова, фитнес...Човек, идея си нямаш какво чудо е кръгова тренировка със такъв енергоразход, обаче щом приложението я е дало, значи е толкова...

Каква ми е алтернативата? Да не правя нищо, защото не ги разбирам напълно нещата? Не. Да препиша готова тренировъчна програма или хранителен режим от някой? Нито е моя стил, нито мисля че ще е по- ефикасна от това, което аз съм си измислил. Да отделя времето и ресурса да тренирам като професионален спортист с професионален треньор?

Алтернативи много, включително и тези, които си написал, с уточнението, че от програма до програма и от “треньор” до “треньор” може да има разлика от земята до небето.

казано от Димо на 26.04.17, 10:20:

Аз твърдо вярвам в еволюцията. И че различните хора са еволюирали различно.

А не е ли отсъствието на глад или понижаване на енергичността или каквито и да било други негативни симптоми или сигнали всъщност доста добра подсказка от същото това еволюирало тяло че всъщност начина, по който се храня и тренирам е ОК?

Ще отговоря само на това, че виждам една много дълга дискусия, а вчера нямах време.

Еволюцията до голяма степен е еднаква за всички. Има разлики разбира се, но те са минимални. Основното е как точно ще адаптираш тялото си, тоест какви стимули ще му дадеш. Един вид - еволюцията е ОФП, ти след това правиш един вид СФП. Това не се отнася единствено за трениране, хранене и т.н., а като цяло.

Колкото до отсъствието на глад/негативни симптоми - това май е изначален проблем, който ти го отбеляза и Сашо. Фокусирал си се върху много малка извадка, а не върху общата картина. Ако щеш - гледаш Мона Лиза, но виждаш само, че няма вежди.....И аз мога да гладувам, като цяло съм прекарвал над 90 часа без храна (само на кафе и амино по време на тренировка), точно в този период си разбих и няколко лични рекорда. Но това не значи, че трябва да не ям вовеки.

За да завърша, ще се повторя. Тялото е по-умно от теб и ако не го осъзнаеш, в най-добрия вариант просто ще циклиш безцелно и безрезултатно. То не търпи такива издевателства, поне не и дълго.

BBD

27.04.17
11:49

Да се набутам и аз между колелата на тежкия влак.Ако плувам 2 часа и половина и след това съм в залата около 90минути като от десетата до последната минута от мен се лее пот и след това съм осем часа на работа за да не губя повече тегло какъв е средния препоръчителен калориен прием според вас.180см съм висок и 84кг трайно.Когато започнах да свалям преди месец и половина бях89-90кг,последните две седмици кантара заспа на 84доволен съм от това,но ми се струва,че храната ми е малко в момента.Последното ми смятане на калории не надхвърли 1800.

27.04.17
12:19

казано от James Hinks на 27.04.17, 10:08:

Ти го разбираш това с броенето, но грешно. Бъркаш изначално още с коефициентите и отчетените от пулсомера/приложения/статистически извадените от някъде числа за енергоразхода ти.
...
Само един пример ще ти дам, с една тренировка, която си я беше писал 700 калории енергоразход, кръгова, фитнес...Човек, идея си нямаш какво чудо е кръгова тренировка със такъв енергоразход, обаче щом приложението я е дало, значи е толкова...

Коефициент съм си сложил 1.2, който е най- ниския. Оттам нататък вадя само калории, които съм си засякал по някакъв начин, някой път и по няколко начина. Например бягането - засичам какво ми показва найкръна на телефона и по пулсомер. Колко да са им грешни сметките ако едното мери по скорост и разстояние, а другото по пулс и показват едно и също показание след половин час? Ясно че не е съвсем съвсем 100% вярно като да съм бягал на пътека и да са ми мерили вдишания кислород и издишания CO2, но може би е в някакви проценти, силно ме съмнява грешката да е в пъти.

За колелото не се меря с пулсомера всеки път, но съм се мерил достатъчно пъти, и то по един и същи маршрут, за да знам в някакво приближение колко са калориите. Дони Димитров беше писал в една друга тема, предполагам визирайки мен, нещо от сорта на “бил карал колело, ама как точно, в парка ли, пулса му как е бил, кой знае колко е изгорил”. Дори и да не е било конкретно към мен, аз мога да кажа, че съм от малкото, които всъщност могат да отговорят на този въпрос. Типичното ми каране изглежда по този начин: градско 10.5 км, 35 минути, средна скорост 18 км/ч, среден пулс 135, макс 165, 32 минути в кардио-зоната, 3 минути под нея, за 400 Ккал енергоразход.

За 700 Ккал разход за тренировка ако съм писал съм го писал по показания от пулсомера. Ти си имаш твоите съмнения дали съм ги изгорил тези 700 Ккал. Наречи ме пак твърдоглав, или кон с капаци, но винаги ще вярвам повече на уред, закачен на гърдите ми през цялата тренировка, отколкото на човек, бил той и специалист в областта си, който не е присъствал на тренировката и базира предположението си на “колко пък може да му е била активна тренировката?” 🙂 Нали казах че ще дойда до залата, ако тренирам там вече ще имаш поглед.

казано от James Hinks на 27.04.17, 10:08:

Очевидно е, че това, което пресмяташ не съвпада с това, което се случва, не си ли се замислял по въпроса?

Разбира се че съм се замислял че нещата не се случват с темповете, с които се предполага. Имам няколко теории защо е така 🙂

Едната е че винаги ще го има момента, че храната като я пишеш, може да варира в точността. Има маслини и маслини, има ябълки и ябълки, някой път не мога да тегля и пиша “на око”. В едно изследване, в което на хората бяха казали да си пишат какво ядат, но не са били хора, които спазват храниетлни режими и не са ги карали да теглят задължително, бяха казали че обикновено с около 10 до 20% хората пишат по- малко отколкото са изяли, като крайните случаи на грешки са с до 60%. Другата е че хората усвояват храната различно. Статията, която splash постна вчера също го твърди. Има хора “прави черва”, има и други. Аз няма как да знам с точност от кои съм, но предполагам че съм от тези, които си усвояват храната отлично 🙂 Третото е че при различните хора нормалния МБР е различен, при изследвания са засечени разлики от почти 1000 Ккал разлика при хора с еднакво тегло/възраст/пол/затлъстялост, като даже учените не могат да кажат защо е така със сигурност. Хората са различни.

Та като се съберат възможните грешки, ако всички са с един знак и не се неутрализират взаимно, може да се получава доста сериозна разлика. НО! Зависимостта съм я забелязал твърдо - колкото в по- голям дефицит съм, толкова по- видим ефект има на подкожните мазнини. (О! Чудо! Ядеш по- малко, тренираш повече и отслабваш!?! Не думай!)

Отделно, аз не мога да кажа “последната година трябваше да сваля едисиколко килограма базирано на броенето на калории, а всъщност съм свалил едисиколко, т.е. очакваната грешка е с посока едисикаква и е в порядъка едисиколко процента”, защото поради слабата ми воля и мотивация и защото живота се случва, имам периоди. Един месец стриктно броя калории и знам колко съм приел/разходил, после една седмица не броя калории и прекалявам. Там не мога да кажа реално колко съм бил в плюс, може и да съм нулирал дефицита от предишния месец, а може и да съм сложил отгоре 😄 А един месец е малко време за да си правя някакви твърди заключения в цифри. Някой път е колкото съм предвидил, някой път е наполовина, а някой път е николко хаха... Нооо!!! Тенденцията мога отново да я твърдя със сигурност - броя ли калориите и да съм в минус, движение в правилната посока има.

27.04.17
15:07

казано от Димо на 27.04.17, 12:19:

За 700 Ккал разход за тренировка ако съм писал съм го писал по показания от пулсомера. Ти си имаш твоите съмнения дали съм ги изгорил тези 700 Ккал. Наречи ме пак твърдоглав, или кон с капаци, но винаги ще вярвам повече на уред, закачен на гърдите ми през цялата тренировка, отколкото на човек, бил той и специалист в областта си, който не е присъствал на тренировката и базира предположението си на “колко пък може да му е била активна тренировката?”  Нали казах че ще дойда до залата, ако тренирам там вече ще имаш поглед.

Всичко, което съм написл е било излишно.
Вярвай си на уреда и се осланяй на това, че нямаш грешка в сметките, плочките ще се покажат някой ден...
Аз съм видял, направил и провел толкова тренировки навсякакви хора, че ми е достатъчно да видя океана и всичко в него по капка вода. Това му липсва на пулсомера ти - опит и критически анализ и оценка на информацията, независимо колко му вярваш.

27.04.17
15:25

По интернет калкулатора, по който аз си смятам калориите и разхода им, има опция вдигане на свободни тежести с две под категории леко усилие/ light effort/ и неимoверно усилие/vicios effort/. Когато правя кръгове посочвам неимoверни усилия. За 20 минути Общо/повече от 20 не мога да изкарам /, изчислява, че съм изгорил малко над 200кк, което според мен е адекватно. По мой наблюдения  средно се горят между 200-300кк при по -тежките тренировки и под 200кк, при някъв по -айляшки сплит. Говоря за нормално аматьорско спортуване,а не за полу или изцяло профисионално ниво или пък за много натренирани хора.

П.П. - имам предвид за целенасочена и уплътнена тренировка - отиваш вдигаш, каквото си планувал и си отиваш.

Я раздуйте каква е теорията на тез пулсомери да отчитат изгорени калории - на база пулс/време ли? Демек колкото повече циркулира кръвта, повече ти работи метаболизма?

Има логика в това, ама дали отчита натренираността на сърдечно-съдовата система. Има хора, дето пулса им в покой е 50, а на други е 80+. И даже обикновено метаболизма на последните е по-зле, а джаджата би трябвало да отчете, че те горят повече калории само на база пулс.

п.с. говоря за ударен обем - натрениран човек има по-голям ударен обем и сърцето изпомпва повече кръв за един брой съкращение от това на ненатрениран човек. От тук може много големи разлики да дойдат, според мен. Отделно възстановяването - пак, поради разликата в натренираността, натрениран човек ще сваля пулса много по-бързо след пиково натоварване, а ненатрениран ще държи висок пулс за дълго време. Това означава ли, че последния гори повече калории?

Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 27.04.17 16:02.

Barberian

27.04.17
16:07

казано от Alexander Krastev на 27.04.17, 15:46:

Я раздуйте каква е теорията на тез пулсомери да отчитат изгорени калории - на база пулс/време ли? Демек колкото повече циркулира кръвта, повече ти работи метаболизма?

Има логика в това, ама дали отчита натренираността на сърдечно-съдовата система. Има хора, дето пулса им в покой е 50, а на други е 80+. И даже обикновено метаболизма на последните е по-зле, а джаджата би трябвало да отчете, че те горят повече калории само на база пулс.

Мой приятел който завърши роботика в Англия и е програмист в Cisco( умно момче) се запали по фитнеса и си поръча 4 смарт часовника и един пулсомер, с идеята да си избере най - хубавия и другите да ги върне. Пулсомер ера беше нещо си 7( най- известната марка, забравих я🙂) часовниците бяха , apple watch, fitbit, Garmin и другия не го помня. Беше потресен какви разлики дават, като каза, че всички са с последни модели сензори. В крайна сметка ги върна всички. Аз също не им вярвам. Засичал съм, като правя HIIT на велото и после правя тежки клекове и си слагам ръцете на колелото да си видя пулса. След клека, сърцето ми ще изскочи, а то ми дава някакви смешни стойности. Отделно според мен, без да претендирам, че съм голям разбирач, е важно не само пулса, но и дали товариш нервната система. Примерът ми е елементарен: С една и съща храна на седмица, ако тренирам 5х5 редуцирам мазнини 2 пъти по бързо от колкото, ако правя HIIT, tabata или нещо подобно.

Мнението беше редактирано от Barberian на 27.04.17 16:07.

Това е отделен проблем, че различните устройства отчитат различни стойности.

Да кажем, че чисто хипотетично могат да измерят пулса в рамките на статистическата грешка. Няма как да отчетат ударния обем и от там цялата работа, според мен, отива в канала.

Тези устройства могат да са ти полезни, ако искаш да мериш максимален пулс и възстановяване, примерно или когато искаш да тренираш монотонно натоварване и да държиш пулса в някакви граници. Но другото си е някаква екстраполация, която може да няма нищо общо с реалността.

Barberian

27.04.17
16:49

Ами какво излиза тогава:  5 топ устройства дават различни стойности за пулс. Слагаме 10% статистическа грешка( моя приятел каза по големи разлики) от този пулс устройството брои калории- 10% статистическа грешка, майфитнес пал брои калориите от храната- 10 % грешка. Има още много променливи, но само тези дават 30% , а това при 2500 калории е достатъчно да обърне каручката.

27.04.17
16:50

Аз за джаджите да нахвърлям няколко въпроса: за кого са програмирани и до колко точно могат да се персонализират. Какви стойности са въведени при програмиране на алгоритмите за изчисления на разходените калории и който ги е въвеждал до колко си има понятие от трениране и енергоразход. Ако аз съм маратонец и бягам спокойно по 10 - 15 к - същия енергоразход ли ще дам като някой, който не е? Ако съм 100 кила с 30+% мазнини, същия енергоразход ли ще давам, за която и да е дейност от 100 кила на 15-20% мазнини? Това отчита ли се някъде? И дори с калипер може ли да се измери с абсолютна  точност процент мазнини? Хубаво се вярва на джаджи, а не на хора, ама джаджите нали и те са били направени от хора ... Проблем идва като се тръгне от частното към общото, а не обратното ... Аз отговор на въпросите за себе си имам, но да се метна барабар с мъжете и аз в дискусията ...

27.04.17
17:15

казано от James Hinks на 27.04.17, 15:07:

Аз съм видял, направил и провел толкова тренировки навсякакви хора, че ми е достатъчно да видя океана и всичко в него по капка вода. Това му липсва на пулсомера ти - опит и критически анализ и оценка на информацията, независимо колко му вярваш.

Сигурен съм в опита ти, никъде и никога не съм го поставил под съмнение.

Според теб колко съм изгорил в тази тренировка?

Мнението беше редактирано от Димо на 27.04.17 17:17.

27.04.17
17:17

казано от Иван Марков на 27.04.17, 15:25:

По интернет калкулатора, по който аз си смятам калориите и разхода им, има опция вдигане на свободни тежести с две под категории леко усилие/ light effort/ и неимoверно усилие/vicios effort/. Когато правя кръгове посочвам неимoверни усилия. За 20 минути Общо/повече от 20 не мога да изкарам /, изчислява, че съм изгорил малко над 200кк, което според мен е адекватно. По мой наблюдения  средно се горят между 200-300кк при по -тежките тренировки и под 200кк, при някъв по -айляшки сплит. Говоря за нормално аматьорско спортуване,а не за полу или изцяло профисионално ниво или пък за много натренирани хора.

П.П. - имам предвид за целенасочена и уплътнена тренировка - отиваш вдигаш, каквото си планувал и си отиваш.

Звучи ми реалистично на мен.

27.04.17
17:36

казано от Alexander Krastev на 27.04.17, 15:46:

п.с. говоря за ударен обем - натрениран човек има по-голям ударен обем и сърцето изпомпва повече кръв за един брой съкращение от това на ненатрениран човек. От тук може много големи разлики да дойдат, според мен. Отделно възстановяването - пак, поради разликата в натренираността, натрениран човек ще сваля пулса много по-бързо след пиково натоварване, а ненатрениран ще държи висок пулс за дълго време. Това означава ли, че последния гори повече калории?

Да, има формула, която е базирана на много изследвания за връзката между пулса и консумацията на кислород, което реално е най- точния показател колко енерфия си изгорил и е приета за сравнително вярна.

Въпроса ти дали отчита разликите между отделните организми се припокрива с поста на Марти, отговарям и на двама ви:

казано от Мартин . на 27.04.17, 16:50:

Аз за джаджите да нахвърлям няколко въпроса: за кого са програмирани и до колко точно могат да се персонализират. Какви стойности са въведени при програмиране на алгоритмите за изчисления на разходените калории и който ги е въвеждал до колко си има понятие от трениране и енергоразход. Ако аз съм маратонец и бягам спокойно по 10 - 15 к - същия енергоразход ли ще дам като някой, който не е? Ако съм 100 кила с 30+% мазнини, същия енергоразход ли ще давам, за която и да е дейност от 100 кила на 15-20% мазнини? Това отчита ли се някъде? И дори с калипер може ли да се измери с абсолютна  точност процент мазнини? Хубаво се вярва на джаджи, а не на хора, ама джаджите нали и те са били направени от хора ... Проблем идва като се тръгне от частното към общото, а не обратното ... Аз отговор на въпросите за себе си имам, но да се метна барабар с мъжете и аз в дискусията ...

Различните устройства имат различни опции за фина персонална настройка. На моето например си пишеш пулса в покой, пишеш си килограмите, пишеш си сантиметрите, пола, годините, пишеш си фитнес левела и др. Има и такива, които имат т.н. фит тест. Казват ти: пусни пулсомера и почни и бягай 5 минути със скорост 10 км/ч, после бягай 2 минути с 8 км/ч и т.н. Пулсомера гледа как ти се движи пулса от това контролирано усилие и си прави заключения за физическото ти ниво и натренираност.

Колкото повече такива данни за човека могат да се въвеждат, толкова по- точно на теория би било устройството. Разбира се че ще има някакви разлики, но изследванията показват че  дори и некалибрирани пулсомери отчитат достатъчно точно да може да се ползват данните.
Давам един линк: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11404659 Който му се търси, може и други да намери.

В тази връзка някой мерил ли си е разхода на енергия с маска на лицето, вързана за устройство, което отчита изразходения кислород и издишания въглероден двуокис? И ако има достъп до такъв уред, доколко е заинтересован да зачесем различни пулсомери на няколко различни хора колко са верни? 🙂

27.04.17
17:45

казано от Никой на 27.04.17, 16:07:

Мой приятел който завърши роботика в Англия и е програмист в Cisco( умно момче) се запали по фитнеса и си поръча 4 смарт часовника и един пулсомер, с идеята да си избере най - хубавия и другите да ги върне. Пулсомер ера беше нещо си 7( най- известната марка, забравих я) часовниците бяха , apple watch, fitbit, Garmin и другия не го помня. Беше потресен какви разлики дават, като каза, че всички са с последни модели сензори. В крайна сметка ги върна всички. Аз също не им вярвам. Засичал съм, като правя HIIT на велото и после правя тежки клекове и си слагам ръцете на колелото да си видя пулса. След клека, сърцето ми ще изскочи, а то ми дава някакви смешни стойности.

На твоя приятел му кажи ако иска точен пулсомер да си купи не часовник със светлинен сензор за китката, ами страп със сензор на гърдите, който предава сигнала на часовник. При различни изследвания, сравнени с ЕКГ, часовниците със сензори са горе- долу верни - най- верен е на Епъл с около 90%, другите популярни часовници са между 90 и 80%. Докато страповете са 99% верни. Сензорите на колелета, елиптикали и други такива вифнес уреди силно варира - виждал съм и много верни, виждал съм и абсолютни боклуци.

Това за точността мисля че го говорихме на лични съобщения. И там ти казах моите си наблюдения за моя си модел пулсомер със страп, че е супер точен. Десетки пъти съм го засичал ръчно - меря си пулса с пръст и хронометър и гледам пулсомера какво ми показва. Абсолютно точен е в порядъка на 1% грешка.

27.04.17
17:49

казано от Никой на 27.04.17, 16:49:

Ами какво излиза тогава:  5 топ устройства дават различни стойности за пулс. Слагаме 10% статистическа грешка( моя приятел каза по големи разлики) от този пулс устройството брои калории- 10% статистическа грешка, майфитнес пал брои калориите от храната- 10 % грешка. Има още много променливи, но само тези дават 30% , а това при 2500 калории е достатъчно да обърне каручката.

И какво предлагаш да правим тогава? Да легнем да умираме защото няма нищо сигурно на тоя свят?

Толкова пъти вече казах, че не ми трябва някаква математическа точност, а по- скоро следя тенденция. А именно: ядеш по- малко и тренираш повече, сваляш повече. С това съгласен ли си?

Barberian

27.04.17
18:09

казано от Димо на 27.04.17, 17:49:

И какво предлагаш да правим тогава? Да легнем да умираме защото няма нищо сигурно на тоя свят?

Толкова пъти вече казах, че не ми трябва някаква математическа точност, а по- скоро следя тенденция. А именно: ядеш по- малко и тренираш повече, сваляш повече. С това съгласен ли си?

Не съм, но не защото съм специалист, а защото гледам по себе си. Всичко което беше логично за мен, реално се оказа почти противоположно. Започнах 5х5 с цел да кача мускулна маса. Предполагам знаеш, че тренировките са само 3 в седмицата по 50 Мин до час. Сложих си 500 калории от горе и започнах. Цял месец кантара, не мърда( не бях се мерил) слагах, слагах, слагах още по 100 на седмица. Мускулна маса не виждам кой знае каква, но пресата си излезе, а целта ми не беше преса🙂 В момента приемам 1000 калории от горе всеки ден, стигнах до там да започна отново да ям хляб, но не качвам килограми, а редуцирам мазнини. Показаха ми се мускули, които не бях виждал никога🙂 Това което аз правя, е противоположно на твоята логика. Пак, казвам: Говоря само от личен  опит, и не мога научно да защитя това което ми се случва.

Мнението беше редактирано от Barberian на 27.04.17 18:57.

27.04.17
18:12

казано от Херцог Трън на 27.04.17, 10:46:

казано от Димо на 26.04.17, 10:20:

Аз твърдо вярвам в еволюцията. И че различните хора са еволюирали различно.

А не е ли отсъствието на глад или понижаване на енергичността или каквито и да било други негативни симптоми или сигнали всъщност доста добра подсказка от същото това еволюирало тяло че всъщност начина, по който се храня и тренирам е ОК?

Колкото до отсъствието на глад/негативни симптоми - това май е изначален проблем, който ти го отбеляза и Сашо. Фокусирал си се върху много малка извадка, а не върху общата картина.
...
За да завърша, ще се повторя. Тялото е по-умно от теб и ако не го осъзнаеш, в най-добрия вариант просто ще циклиш безцелно и безрезултатно. То не търпи такива издевателства, поне не и дълго.

А къде отидоха съветите “слушай тялото си”? 😄

Забелязал съм че си бая серт и предполагам че ще го приемеш като лична нападка, но все пак ще те питам: според теб телата ни еволюирали ли са да вдигат по 300 кила омотани с бинтове, със специални обувки, дрехи и колани и постоянно някои стави да ни болят? Телата на трибойците няма ли да запомнят какво им причиняват те?

Според теб ти по- здравословно и полезно за организма си ли се храниш и тренираш от мен и на базата на какви показатели стъпва увереността ти?

И каква е тая масова истерия: “Димо издевателства над тялото си и ще бере ядове”? Защо така ви се струва и защо е тоя толкова много шум? Дискусията си е ОК, винаги съм отворен за дискусия, но имам чувството на моменти че някой незапознат с корените на дискусията може би се е увлякал по постоянното повтаряне на чисто субективни странични наблюдения и ще стане работата като новодошлите маймунки бият набедената маймунка без да знаят защо, само защото и другите я бият. Какъв е проблема че не ям като разпран и че тренирам няколко различни неща ако не съм гладен и не се чувствам скапан от тренировките а точно обратното?

27.04.17
18:23

казано от Никой на 27.04.17, 18:09:

Не съм, но не защото съм специалист, а защото гледам по себе си. Всичко което беше логично за мен, реално се оказа почти противоположно. Започнах 5х5 с цел да кача мускулна маса. Предполагам знаеш, че тренировките са само 3 в седмицата по 50 Мин до час. Сложих си 500 калории от горе и започнах. Цял месец кантара, не мърда( не бях се мерил) слагах, слагах, слагах още по 100 на седмица. Мускулна маса не виждам кой знае каква, но пресата си излезе, а целта ми не беше преса В момента приемам 1000 калории от горе всеки ден, стигнах до там да започна отново да ям хляб, но не качвам килограми, а редуцирам мазнини. Показаха ми се мускули, които не бях виждал никога Това което аз правя, е противоположно на твоята логика. Пак, казвам: Говоря само от личен  опит, и не мога научно да защитя това което ми се случва.

Не ми се търси темата, където питаше там за коефициенти и не ми се търси другата тема, където лично ти ме даваше за пример как съм ти отворил очите че приемаш много калории и как откакто си ги отрязал си стопил мазнините за 2 седмици и където препоръчваше на този/тази който/която беше пуснал/а темата да си ореже калориите за да види резултат. И вчера ми направи впечатление, че каза “най- много свалях, като ядях в излишък и бях на 5х5” защо в минало време, а тук говориш в сегашно време? И си викам: защо тоя човек не си е останал така - хем яде в излишък, хем сваля килограми?

Но иначе да - повечето от нас в тоя форум говорят от личен опит и наблюдения върху себе си. Нека си споделяме личния опит, стига да го правим безпристрастно и фактологически верно.

И аз съм бил на 5х5 и съм ял в излишък (3200 ккал) и опита ми беше печален. Не само че не свалих нищо, ами се ошишках.

Barberian

27.04.17
18:25

Знаеш, че твоя дневник , беше един от най- интересните. След завръщането ти, вече няма интересни истории, а аз виждам война🙂 Ти воюваш. За първи път те виждам агресивен. Аз не смятам, че някой пише за да ти покаже колко си заблуден или нещо подобно. Всеки споделя опита си, кой повече кой по малко и се опитва да помогне. Поне на мен така ми изглежда.

Barberian

27.04.17
18:32

казано от Димо на 27.04.17, 18:23:

казано от Никой на 27.04.17, 18:09:

Не съм, но не защото съм специалист, а защото гледам по себе си. Всичко което беше логично за мен, реално се оказа почти противоположно. Започнах 5х5 с цел да кача мускулна маса. Предполагам знаеш, че тренировките са само 3 в седмицата по 50 Мин до час. Сложих си 500 калории от горе и започнах. Цял месец кантара, не мърда( не бях се мерил) слагах, слагах, слагах още по 100 на седмица. Мускулна маса не виждам кой знае каква, но пресата си излезе, а целта ми не беше преса В момента приемам 1000 калории от горе всеки ден, стигнах до там да започна отново да ям хляб, но не качвам килограми, а редуцирам мазнини. Показаха ми се мускули, които не бях виждал никога Това което аз правя, е противоположно на твоята логика. Пак, казвам: Говоря само от личен  опит, и не мога научно да защитя това което ми се случва.

Не ми се търси темата, където питаше там за коефициенти и не ми се търси другата тема, където лично ти ме даваше за пример как съм ти отворил очите че приемаш много калории и как откакто си ги отрязал си стопил мазнините за 2 седмици и където препоръчваше на този/тази който/която беше пуснал/а темата да си ореже калориите за да види резултат. И вчера ми направи впечатление, че каза “най- много свалях, като ядях в излишък и бях на 5х5” защо в минало време, а тук говориш в сегашно време? И си викам: защо тоя човек не си е останал така - хем яде в излишък, хем сваля килограми?

Но иначе да - повечето от нас в тоя форум говорят от личен опит и наблюдения върху себе си. Нека си споделяме личния опит, стига да го правим безпристрастно и фактологически верно.

И аз съм бил на 5х5 и съм ял в излишък (3200 ккал) и опита ми беше печален. Не само че не свалих нищо, ами се ошишках.

До един момент рязането на калории работи, както ти казаха и други, но едно е да искаш да отслабнеш, едно е да искаш плочки нали? По въпроса за минало и сегашно време на 5х5, в момента си правя някакъв хибрид между трибой и HIIT упражнения защото ми стана скучно и защото ми падна тонуса без никакво кардио. Аз повече няма да пиша, защото не виждам смисъл.

27.04.17
18:34

казано от Никой на 27.04.17, 18:25:

Знаеш, че твоя дневник , беше един от най- интересните. След завръщането ти, вече няма интересни истории, а аз виждам война Ти воюваш. За първи път те виждам агресивен. Аз не смятам, че някой пише за да ти покаже колко си заблуден или нещо подобно. Всеки споделя опита си, кой повече кой по малко и се опитва да помогне. Поне на мен така ми изглежда.

Стига бе човек, агресивен, как пък можа да го кажеш? Кога нагрубих или сиктирдосах някой? Кога се скарах на някой, що приказваш с’я така?

Относно споделянето на опит, аз не мисля че има по- толерантен юзър на форума от мен. Никому не съм казал да се разкара (ай, ок, освен на оная свиня безочлива Пацо, дето не знам изобщо защо го търпят във форума модераторите), всеки изслушвам и му отговарям, опитвам се да се аргументирам и питам за аргументите на другите. Стига ся ми лепи такива епитети “агресивен”. Да посоча очевидно различие в тезите на някой за мен не е агресивност, а съвсем нормален похват за водене на спор. Нищо общо с война. А ти че си чувствителен и приемаш всичко лично и че зорлем на жертва се правиш понякога съм ти го казвал и преди 🙂 Ако си спомняш беше сърдит на целия форум доста време и целокупно ни обвини че сме “типична българска работа” и даваше за пример как в чуждите форуми помагали, а тук само се карали на хората. Кога направи менталната транзиция във възприятието си за бб-тийм общността от “типична българска работа” до “Всеки споделя опита си, кой повече кой по малко и се опитва да помогне.”

Давай го малко по- леко и по- обективно 🙂

Мнението беше редактирано от Димо на 27.04.17 19:07.

27.04.17
19:12

казано от BBD на 27.04.17, 11:49:

Да се набутам и аз между колелата на тежкия влак.Ако плувам 2 часа и половина и след това съм в залата около 90минути като от десетата до последната минута от мен се лее пот и след това съм осем часа на работа за да не губя повече тегло какъв е средния препоръчителен калориен прием според вас.180см съм висок и 84кг трайно.Когато започнах да свалям преди месец и половина бях89-90кг,последните две седмици кантара заспа на 84доволен съм от това,но ми се струва,че храната ми е малко в момента.Последното ми смятане на калории не надхвърли 1800.

Аз мога да ти кажа някакви предполагаеми средни стойности, но по- добре ти си сметни за последните 2 седмици или месец ако си тренирал и ял горе- долу еднакво. Смяташ колко килограма си свалил умножено по 7900, делиш на броя дни в контролния период, от него вадиш 1800 и получената цифра ти е предполагаемия дефицит, в който си бил дневно и с който трябва да си завишиш приема на калории на ден ако искаш да си на ОКБ със същите тренировки. Има място за грешки, но може да е все пак отправна точка и после вече ще се следиш - ако качваш, намаляш малко калориите, ако продължаваш да сваляш, увеличаваш още малко приема.

Макар че ако кантара е заспал и продължаваш да ядеш по 1800, би трябвало това да ти е ОКБ, на мен ми се вижда много малко обаче.

Мнението беше редактирано от Димо на 27.04.17 19:13.

Carbohydrate

27.04.17
19:22

ако не е заседнало ежедневие, то значи обмяната на веществата се е намалила..

Barberian

27.04.17
19:27

казано от Димо на 27.04.17, 18:34:

казано от Никой на 27.04.17, 18:25:

Знаеш, че твоя дневник , беше един от най- интересните. След завръщането ти, вече няма интересни истории, а аз виждам война Ти воюваш. За първи път те виждам агресивен. Аз не смятам, че някой пише за да ти покаже колко си заблуден или нещо подобно. Всеки споделя опита си, кой повече кой по малко и се опитва да помогне. Поне на мен така ми изглежда.

Стига бе човек, агресивен, как пък можа да го кажеш? Кога нагрубих или сиктирдосах някой? Кога се скарах на някой, що приказваш с’я така?

Относно споделянето на опит, аз не мисля че има по- толерантен юзър на форума от мен. Никому не съм казал да се разкара (ай, ок, освен на оная свиня безочлива Пацо, дето не знам изобщо защо го търпят във форума модераторите), всеки изслушвам и му отговарям, опитвам се да се аргументирам и питам за аргументите на другите. Стига ся ми лепи такива епитети “агресивен”. Да посоча очевидно различие в тезите на някой за мен не е агресивност, а съвсем нормален похват за водене на спор. Нищо общо с война. А ти че си чувствителен и приемаш всичко лично и че зорлем на жертва се правиш понякога съм ти го казвал и преди  Ако си спомняш беше сърдит на целия форум доста време и целокупно ни обвини че сме “типична българска работа” и даваше за пример как в чуждите форуми помагали, а тук само се карали на хората. Кога направи менталната транзиция във възприятието си за бб-тийм общността от “типична българска работа” до “Всеки споделя опита си, кой повече кой по малко и се опитва да помогне.”

Давай го малко по- леко и по- обективно

Ще ти отговоря защото го обърна на лично, което е първи признак за агресия🙂
Това, че аз съм агресивен по някога е ясно, въпроса беше, че теб не съм те виждал такъв. Ти започна като един виден наш премиер:
-Господин премиер, защо така направихте?
-Е, те па другите много убави.
Влючваш защитна реакция в коментарите си към всички, но аз ще коментирам за моите. Много добре знам помня всичко, което изброи. Помня и какво сме си писали на лично, и знаех, че когато пусна това за пулсомерите ще се сетиш кой съм.Това исках да е нещо като жест към теб, защото наистина винаги си ми помагал. Това, не означава обаче, че трябва да ровиш архиви и да се опитваш да покажеш кой съм, защото това трябва да е мое решение. Това е друг признак на агресия🙂
Точно затова си смених акаунта, защито тук когато някой е попитал ” Как да направя бицепси” повече никога не може да дава съвет на друг или просто да изкаже мнение, относно бицепсите. Веднага се започва : Алооо, ти до оня ден, питаше , сега акъли даваш. Не напразно кръстих, акаунта си “Никой” оказа се, че когато съм никой( без история) съветите ми се приемат. Дадох съвет, за мъртва тяга, на човек който дърпа два пъти повече от мен, и никой не каза: Ти па, що се обаждаш. Ти сам казваш, че си ми отворил очите. Да, но след те  се запознах с други хора, и те ми отвориха очите 4но. Означава ли, че когато ти си ме научил нещо, аз не мога да открия , че е грешно?Съответно, моите резултати, са по добри от твоите, за много по кратко време. Съдейки по дневника ти. Аз дори, не дадох съвет, а просто споделих опит. Живи и здрави!

Мнението беше редактирано от Barberian на 27.04.17 19:36.

27.04.17
19:41

Изобщо не знаех че си си сменял акаунта, човек. 😄 Името може да се смени без да сменяш акаунта и много други юзъри го правят постоянно. А ти си си сложил същата снимка на новия акаунт, как мислиш че разбирам на кого всъщност говоря? Не знаех че компрометирам прикритието ти, извинявай. 🙂

Според мен всъщност, първия, който го обърна на някаква лична основа беше ти като започна да коментираш личноста ми, а не аргументите ми като каза че съм бил агресивен.

Според мен проблема в съветите ти е неконсистентността, минало време, сегашно време, уж си на едисикой режим, пък всъщност си на друг, и изобщо не съм коментирал полезността на съдържанието им.

Мнението беше редактирано от Димо на 27.04.17 19:46.

Barberian

27.04.17
19:46

казано от Димо на 27.04.17, 19:41:

Изобщо не знаех че си си сменял акаунта, човек.  Името може да се смени без да сменяш акаунта и много други юзъри го правят постоянно. А ти си си оставил същата снимка, как мислиш че разбирам на кого всъщност говоря? Не знаех че компрометирам прикритието ти, извинявай.

Според мен всъщност, първия, който го обърна на някаква лична основа беше ти като започна да коментираш личноста ми, а не аргументите ми като каза че съм бил агресивен.

Според мен проблема в съветите ти е неконсистентността, минало време, сегашно време, уб си на едисикой режим, пък всъщност си на друг, и изобщо не съм коментирал полезността на съдържанието им.

Прав си за това, че всъщност коментирах личността ти, но не беше с лош умисъл. Относно съветите, наистина ли мислиш, съм очаквал да вземеш на сериозно мой съвет, при положение, че не прие съветите на почти всички гурута във форума🙂 Не съм си повярвал толкова🙂

28.04.17
08:55

казано от Димо на 27.04.17, 17:15:

.

Не повече от 350, като това е някаква максимално оптимистична оценка.

Ти вярвай на пулсомера за пулса, не за калориите. Освен всички изброени ако-та, условия и грешки, пулсомера не може да отчита диапазона на % от ПМ, % от СТ, брой повторения, откази, ход на натрупване на лактат, плътност на тренировката. Тези неща са дори и по-важни за енергоразхода от показанията на пулса. Така че дори засичането с маска е срванително точно само за конкретния вид натоварване - велоергометър, пътека или гребен тренажор. За достоверна точност се искат и още други паралелни изследвания на показатели, освен вдишан и издишан въздух 🙂 Ама нали машинка, ала бала, трябва да е точна няма как 🙂

28.04.17
09:37

казано от James Hinks на 28.04.17, 08:55:

казано от Димо на 27.04.17, 17:15:

.

Не повече от 350, като това е някаква максимално оптимистична оценка.

Ти вярвай на пулсомера за пулса, не за калориите. Освен всички изброени ако-та, условия и грешки, пулсомера не може да отчита диапазона на % от ПМ, % от СТ, брой повторения, откази, ход на натрупване на лактат, плътност на тренировката. Тези неща са дори и по-важни за енергоразхода от показанията на пулса. Така че дори засичането с маска е срванително точно само за конкретния вид натоварване - велоергометър, пътека или гребен тренажор. За достоверна точност се искат и още други паралелни изследвания на показатели, освен вдишан и издишан въздух  Ама нали машинка, ала бала, трябва да е точна няма как

Да бе Сашо, разбирам и се примирявам че няма как да знам колко точно калории съм изгорил, ама на мен и не ми е толкова важно да знам точната бройка. По емпиричен, наречи го балъшки или аматьорски начин съм забелязал че за час във фитнеса ако се напъна пулсомера показва повече изгорени калории, ако ми е лежерно е по- малко, а ако се мотам е съвсем по- малко. Т.е. по моя си самооценка колко съм се уморил и колко работа съм свършил съвпадат показанията, не е съвсем ейтака гьотере да си показва квото си иска. Ся дали наистина съм изгорил 700 или 350, не мисля че 350 Ккал разлика и накрая сметката общата дали е 2000 или 1000 или 500 в дефицит са нещото, което ще ме спре да изкарам плочки, може само да го разтегли във времето.

От друга страна всички дето се притесняват че си причинявам на тялото някакви неописуеми беди с толкова голям дефицит вече могат да са спокойни - според твоето мнение явно не изразходвам толкова много калории и само си въобразявам, т.е. в съвсем нормален дефицит съм си.

Някой беше казал преди известно време по повод колко са ми интензивни тренировките: “тва че ти си се потил повече и си направил повече упражнения с повече серии от другите дето са седяли и са си правили лаф- мохабед не означава че си свършил повече работа и си изгорил повече калории” или нещо подобно. Тогава не ми се коментираше, но според мен пък и според физиката съм свършил повече работа, съответно съм изгорил повече енергия. Ако аз правя 3 движения, докато те лафят и правят 1 за същото време и се редуваме на една и съща щанга, не знам по коя логика и природен закон може да съм изгорил по- малко енергия. Но да, има ги тези неща, които ти си изброил и не могат да се отчетат, но същите тези неща и за другите не могат да се отчетат. Да не ми кажеш че всички батки в залата или обикновени пичове с плочки са си мерили млечната киселина някога в живота? И ако не си я знаеш не можеш да изкараш преса? Или че бай Асан дето копа с кирката канали за оптика и е с пълен комплект 6 видими независимо от светлината плочки някога е чувал за плътност на тренировката? Според мен не. Просто яде малко и бачка яко физическа работа всеки ден без даже да знае какво е кортизола, затова е в дефицит и е с нисък процент подкожни мазнини и пресата му се вижда.

Пак да кажа, че нито отричам, нито омаловажавам познанията ти и хилядите тънкости на професионалното трениране, просто аз не съм дорасъл/допрял до там, защото аз по- елементарните неща като яденето не мога да оправя. Повечето тук се изредиха да ми казват как няма да станат нещата, но конкретно какво да направя за да станат никой не ми каза. Пробвах на Дони Димитров рецептата - ядене ”козунаци, баклавички,филии с буци краве масло и сладко,локум,баници.....торти...плюс любов към традиционни тежки софри, с ракии ,вина и екстри на скара..пити” и трениране извращения с преходи, бягане, боен спорт (при него жиужицу, при мен бокс) и калистеника - резултата беше +6 кила на пояса за 2-3 седмици 🙂 Пробвал съм и на Никой рецептата - 5х5 и ядене с 1000 Ккал отгоре - бузите ми щяха да се пръснат. Приемам и други , по- конкретни предложения, които ако с броене на калории не успея да изкарам плочките да имам като вариант за следваща програма.

28.04.17
09:46

Ш, не мога да намеря време да си напиша за завчера и изобщо си намеря последния отчет от толкова приказки 😄

26.04.2017 - сряда
Дефицит за деня: 1,392 Ккал
Общо дефицит:  6527 Ккал

АКТИВНОСТ:
- 20 км велосипед
и толкоз 😄 Чудех се фитнес ли да правя, Мърфи ли.. и имах да правя едни банери и докато се натуткам и се наядох и ай отече тренирането.

28.04.17
09:47

Не смятам да се повтарям или потретвам, каквото имах да кажа - казах 🙂
Грешките се натрупват, ти не искаш да го приемеш, твоя си работа.

28.04.17
10:00

казано от Димо на 28.04.17, 09:37:

Някой беше казал преди известно време по повод колко са ми интензивни тренировките: “тва че ти си се потил повече и си направил повече упражнения с повече серии от другите дето са седяли и са си правили лаф- мохабед не означава че си свършил повече работа и си изгорил повече калории” или нещо подобно. Тогава не ми се коментираше, но според мен пък и според физиката съм свършил повече работа, съответно съм изгорил повече енергия. Ако аз правя 3 движения, докато те лафят и правят 1 за същото време и се редуваме на една и съща щанга, не знам по коя логика и природен закон може да съм изгорил по- малко енергия.

Мисля, че ти беше казано нещо съвсем друго. Първо да уточним, че интензивност на силова тренировка означава % от максималната тежест, това което ти имаш предвид се нарича плътност, а тя няма голямо значение за изгорените калории. Дали ще си направиш 10те серии с почивки по 45 сек. или 3 мин, извършената работа е все една и съща или дори по-голяма във втория случай, защото ще използваш по-големи тежести за същия брой повторения. Да, ще отнеме повече време, но какво от това?

Мнението беше редактирано от Станимир на 28.04.17 10:00.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1