27.04.2017 - четвъртък
Дефицит за деня: 1,646 Ккал
Общо дефицит: 8173 Ккал
АКТИВНОСТ:
- 20 км велосипед
- час фитнес
имаше и 6 рунда чувал предвидени, ама аз стигнах във фитнеса директно след работа в 9, малкия със сака с екипчетата от вкъщи закъсня, а той в 10 фитнеса затваря.
Фитнеса беше рамо и малко крака и бицепс, но го забравих. Ще опитам да го нахвърлям каквото си спомням.
clean+jerk 5х5@50
сс преден клек с дъмбел 5х10@40
трапец с щанга 5х3@100
сс повдигане за прасец 5х10@100
сс разтваряне встрани за рамо 5х10х16
-тук имаше още нещо, но вече не помня какво-
и накрая като се разбра че бокс няма да има:
лег преса 3х3@200
въртене диск около главата 4х10@25
сс обръщане с дъмбел от земя 4х10 на ръка @16 мисля че е
сгъване за бицепс щанга 4х8@40
сс военна преса 4х5@40
Тренирахме със синковеца, показах му тяга как се прави, приятно ме изненада - 50 си ги дръпна без никакъв зор и според мен с отлична техника (на 65 кг ЛТ мокър и с дрехи). Показвах му и гребане с щанга, с дъмбел. По едно време вика: чай малко че ми се зави свят хаха...
Всичко 55 минути.
И от толкова приказки ми урочасахте пулсомерчето 😄 Снощи по едно време нещо запецна - щото аз го гледам често да следя пулса и виждам пулс 127, лягам да правя аз лег пресата и би трябвало да ми се вдигне пулса. Обаче не - той си показва 127. След няколко минути се оправи и почна пак да отчита реално. Или е урочасан, или батерията на часовника свършва, че като цъкнах копчето за лампичката и загуби ума и дума - съвсем изчезна всичко по дисплея. Появи се след 5-10 секунди и продължи да си показва вярно този път.
Храната малко повече, но ядох 2 десерта (забъркани извара, кисело мляко, боровинки, ябълка, ленено семе), че нещо жената беше тъжна и аз като един виден емпат (пък и пряко или косвено виновен за тъгата ѝ) прихванах от нея по време на вечеря.
28.04.17
10:49
С риск да ме намразиш, ще коментирам още веднъж. Ще ти напиша моя прочит на темата и моето мнение, като на един любител, без претенции за нищо. Мнението ми е абсолютно добронамврено.
Повечето, се хванаха за това, че оцеляваш в зверски дефицит. Реално ти не приемаш 900 калории и да живееш с тях. Ти приемаш 3000 и смяташ, че изразходваш 2000( цифрите са примерни) Така, че ти си приемаш достатъчно калории, макроси и тн. но пулсомера те заблуждава, че изразходваш повечето . Затова се чувстваш добре и имаш енергия. Казваш , че си опитвал много схеми и те не работят при теб. При теб има едно голямо НО. Ти ги изпробваш с пулсомера който ти дава грешна представа. Казваш , че си бил на 5х5 с 1000 излишък. Като знам, как ми бие сърцето след 5 тяги или 5 клека, представям си какъв разход ще даде пулсомера. Съответно , ти може да си бил не на 1000, а на 2000 излишък. След два дни спорове, малко по малко започваш да признаваш, че може би той не е точен. Казваш, че неточностите не са фатални, по принцип може би да, но при теб са, защото ти от много време живееш с пулсомера. Той е част от живота ти и ти дава грешен ориентир. Ще се опитам да те цитирам с коментар преди 5 месеца: Имаше трева за косене, купих коса, сложих пулсомера- бам 400 калории.
Казано на кратко, според мен, докато не махнеш пулсомера, всичко което тестваш ще е с подобни резултати.
Другото което много хора се опитаха да ти кажат, и което и аз забелязах по себе си. Система, последователност или както искаш го наречи. Дали ще използваш готова или някой ще ти направи, трябва да има. Затова 5х5 примерно работи. Защото е система🙂 Проста до няма и на къде, но супер ефикасна. Някой си е чукал главата, да тества , да експериментира и е стигнал до това заключение. Съответно с тази системност, ти се балансират и храната и тренировките. Не говоря конкретно за 5х5 а по принцип. Наистина пиша всичко това, не с лоши чувства и с уважение към теб!
28.04.17
11:01
казано от Димо на 28.04.17, 09:37:
казано от James Hinks на 28.04.17, 08:55:
казано от Димо на 27.04.17, 17:15:
.
Според теб колко съм изгорил в тази тренировка?Не повече от 350, като това е някаква максимално оптимистична оценка.
Ти вярвай на пулсомера за пулса, не за калориите. Освен всички изброени ако-та, условия и грешки, пулсомера не може да отчита диапазона на % от ПМ, % от СТ, брой повторения, откази, ход на натрупване на лактат, плътност на тренировката. Тези неща са дори и по-важни за енергоразхода от показанията на пулса. Така че дори засичането с маска е срванително точно само за конкретния вид натоварване - велоергометър, пътека или гребен тренажор. За достоверна точност се искат и още други паралелни изследвания на показатели, освен вдишан и издишан въздух Ама нали машинка, ала бала, трябва да е точна няма как
Да бе Сашо, разбирам и се примирявам че няма как да знам колко точно калории съм изгорил, ама на мен и не ми е толкова важно да знам точната бройка. По емпиричен, наречи го балъшки или аматьорски начин съм забелязал че за час във фитнеса ако се напъна пулсомера показва повече изгорени калории, ако ми е лежерно е по- малко, а ако се мотам е съвсем по- малко. Т.е. по моя си самооценка колко съм се уморил и колко работа съм свършил съвпадат показанията, не е съвсем ейтака гьотере да си показва квото си иска. Ся дали наистина съм изгорил 700 или 350, не мисля че 350 Ккал разлика и накрая сметката общата дали е 2000 или 1000 или 500 в дефицит са нещото, което ще ме спре да изкарам плочки, може само да го разтегли във времето.
От друга страна всички дето се притесняват че си причинявам на тялото някакви неописуеми беди с толкова голям дефицит вече могат да са спокойни - според твоето мнение явно не изразходвам толкова много калории и само си въобразявам, т.е. в съвсем нормален дефицит съм си.
Някой беше казал преди известно време по повод колко са ми интензивни тренировките: “тва че ти си се потил повече и си направил повече упражнения с повече серии от другите дето са седяли и са си правили лаф- мохабед не означава че си свършил повече работа и си изгорил повече калории” или нещо подобно. Тогава не ми се коментираше, но според мен пък и според физиката съм свършил повече работа, съответно съм изгорил повече енергия. Ако аз правя 3 движения, докато те лафят и правят 1 за същото време и се редуваме на една и съща щанга, не знам по коя логика и природен закон може да съм изгорил по- малко енергия. Но да, има ги тези неща, които ти си изброил и не могат да се отчетат, но същите тези неща и за другите не могат да се отчетат. Да не ми кажеш че всички батки в залата или обикновени пичове с плочки са си мерили млечната киселина някога в живота? И ако не си я знаеш не можеш да изкараш преса? Или че бай Асан дето копа с кирката канали за оптика и е с пълен комплект 6 видими независимо от светлината плочки някога е чувал за плътност на тренировката? Според мен не. Просто яде малко и бачка яко физическа работа всеки ден без даже да знае какво е кортизола, затова е в дефицит и е с нисък процент подкожни мазнини и пресата му се вижда.
Пак да кажа, че нито отричам, нито омаловажавам познанията ти и хилядите тънкости на професионалното трениране, просто аз не съм дорасъл/допрял до там, защото аз по- елементарните неща като яденето не мога да оправя. Повечето тук се изредиха да ми казват как няма да станат нещата, но конкретно какво да направя за да станат никой не ми каза. Пробвах на Дони Димитров рецептата - ядене ”козунаци, баклавички,филии с буци краве масло и сладко,локум,баници.....торти...плюс любов към традиционни тежки софри, с ракии ,вина и екстри на скара..пити” и трениране извращения с преходи, бягане, боен спорт (при него жиужицу, при мен бокс) и калистеника - резултата беше +6 кила на пояса за 2-3 седмици Пробвал съм и на Никой рецептата - 5х5 и ядене с 1000 Ккал отгоре - бузите ми щяха да се пръснат. Приемам и други , по- конкретни предложения, които ако с броене на калории не успея да изкарам плочките да имам като вариант за следваща програма.
Не, пак не си прав за бай Асан и малкото му ядене,каквато и тежка физическа дейност да практикуваш-каторжна работа, ултрамаратон,алпинизъм,бойни изкуства,ако си дълго на дефицит рано или късно ще се свършиш,зависи вече от индивидуалните способности на тялото за оцеляване ...има една мн хубава книга на Варлам Шаламов-Колимски разкази
там в затвора порциона бил един и същ за грамадните яки литовци и за кекавия счетоводител,а работата тежка ,ще те оставя да се сетиш кой е умирал първи...
Ти наистина ли не виждаш, че нещо ти убягва или просто се забавляваш тук...
Аз ти го написах и по ясна рамка лично не мога да се сетя,за бягането...
Пък с колоезденето е с пъти по-лесно/само че не разходка в парка/,ако искаш енергоразход трябва да напускаш града-50 60 80 км или катерене на баири....а бягането ти, което си писал за месец трябва да ти е в седмицата и да не го усещаш като тежест...и тогава козунаците Поздрави
АНАЕРОБЕН ПРАГ
– моментът, от който започва значително
идентифициране на анаеробната енергопродукция
—мощността на работа, от която започва
метаболитната ацидоза и свързаните с нея промени в газообмена.
казано от Никой на 28.04.17, 10:49:
Повечето, се хванаха за това, че оцеляваш в зверски дефицит. Реално ти не приемаш 900 калории и да живееш с тях. Ти приемаш 3000 и смяташ, че изразходваш 2000( цифрите са примерни) Така, че ти си приемаш достатъчно калории, макроси и тн. но пулсомера те заблуждава, че изразходваш повечето . Затова се чувстваш добре и имаш енергия.
Имам и дни, в които приемам 3000, имам и дни в които приемам 6600, но това са изключения или части от тези “кофти периоди” в които не съм на режим, но в повечето дни стремежа и целта ми е да приемам между 800 и 1500 Ккал на ден. Когато съм на хранителен режим тегля/броя почти всичко, което ям или пия и описвам доста подробно храната в майфитнеспала. Който го интересува, може да ми стане приятел в майфитнеспала и да гледа всеки ден какво съм ял или пил.
Пак казвам че никой от тук пишещите не ме познава лично, нито ми е наблюдавал тренировка, а изразходените калории от фитнеса (които реално мога да измеря само с пулсомера), дори и да са 2 пъти по- малко, са ми сравнително малка част от разхода. Повечето ми калории идват от каране на велосипед, бягане, бокс и калистеники.
Според теб или всеки друг, който има мнение и желае да го споредли, колко калории се изгарят ако 92 кг мъж избяга 5 км за 32 минути? А 21 км за 2:20? Да сравня колко далече е от това, което съм писал. Или колко калории се горят за 20 км градско каране на велосипед със средна скорост 18 км/ч и двайсе- трийсе кръстовища/пресечки, някои със светофари? Или от едночасова тренировка по бокс при настоящия републикански шампион в категория 75 кг? И колко калории горят 300 лицеви и 500 коремни в 15 серии за час. Пак да мога да сравня доколко моите сметки са избягали от реалността. Благодаря предварително, ще ми е много полезно за да сложа сметките си в перспектива.
При теб има едно голямо НО. Ти ги изпробваш с пулсомера който ти дава грешна представа. Казваш , че си бил на 5х5 с 1000 излишък. Като знам, как ми бие сърцето след 5 тяги или 5 клека, представям си какъв разход ще даде пулсомера. Съответно , ти може да си бил не на 1000, а на 2000 излишък.
1000 излишък го смятах преди да открия майфитнеспала. Смятах си БМР*1.5 за 3-5 тренировки седмично както се смята нормално и ми излизаше 3200 Ккал да ям на ден. Толкова съм и ял и не съм вадил калории от тренировки (нито съм имал пулсомер тогава, че той да ме обърква)
След два дни спорове, малко по малко започваш да признаваш, че може би той не е точен. Казваш, че неточностите не са фатални, по принцип може би да, но при теб са, защото ти от много време живееш с пулсомера. Той е част от живота ти и ти дава грешен ориентир. Ще се опитам да те цитирам с коментар преди 5 месеца: Имаше трева за косене, купих коса, сложих пулсомера- бам 400 калории.
Казано на кратко, според мен, докато не махнеш пулсомера, всичко което тестваш ще е с подобни резултати.
Никога не съм твърдял че е 100% точен, само че е достатъчно точен за аматьорските ми сметки. И подкрепих мнението си с цитат на научно изследване, в което се казва че дори и некалибрирани пулсомери отчитат достатъчно вярно за да може показанията им да се използват в изследвания. Прочете ли го? Поствам го пак за тези, които са го пропуснали:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11404659
И пак ще кажа, ти не си видял “тревата” която косих че беше всъщност два метра изсъхнали тръстики, които по- скоро се сечаха, а не косяха. Иначе като знам колко уморен се чувствам след сравнително ясно колко калории гори дейност като 5км бягане, съм преценил че показанията на пулсомера са сравнително достоверни, че да ги напиша. много често хората говорят за някой друг, а мислят за себе си. Ти си представяш за косене на трева едно, а ако ет опъна до мен да косиш 3 часа, може да се окаже че ще умреш на първия час. Казваш “като вдигам тяга, колко ми се ускорява пулса” Ти си горе- долу моите килограми, колко тяга вдигаш 5х5 и колко пулс мислиш че вдигаш и колко калории мислиш че изразходваш? Да сравним с моите показания/предположения.
Другото което много хора се опитаха да ти кажат, и което и аз забелязах по себе си. Система, последователност или както искаш го наречи. Дали ще използваш готова или някой ще ти направи, трябва да има. Затова 5х5 примерно работи. Защото е система Проста до няма и на къде, но супер ефикасна. Някой си е чукал главата, да тества , да експериментира и е стигнал до това заключение. Съответно с тази системност, ти се балансират и храната и тренировките. Не говоря конкретно за 5х5 а по принцип. Наистина пиша всичко това, не с лоши чувства и с уважение към теб!
Аз пък не съм съгласен. Ако не е правена от специалист, специално за теб, съобразено с изследвания, наблюдения и т.н. всяка система написана в интернета или сглобена от фитнес-ентусиаст ще е горе- долу еднакво полезна. Макар че полезна за какво? 5х5 е система за сила и маса, аз искам плочки, ти обаче продължаваш да ми я предлагаш. ОК, правил съм я, може и пак да я правя някога, но не мисля че в момента е идеалната за моите цели.
Мнението беше редактирано от Димо на 28.04.17 11:33.
28.04.17
11:56
Според теб или всеки друг, който има мнение и желае да го споредли, колко калории се изгарят ако 92 кг мъж избяга 5 км за 32 минути? А 21 км за 2:20? Да сравня колко далече е от това, което съм писал. Или колко калории се горят за 20 км градско каране на велосипед със средна скорост 18 км/ч и двайсе- трийсе кръстовища/пресечки, някои със светофари? Или от едночасова тренировка по бокс при настоящия републикански шампион в категория 75 кг? И колко калории горят 300 лицеви и 500 коремни в 15 серии за час. Пак да мога да сравня доколко моите сметки са избягали от реалността. Благодаря предварително, ще ми е много полезно за да сложа сметките си в перспектива.
това гладко бягане , или пресечено ,с катерене ,не по асфалт..лицевите и коремните пълни и чисти ли...колоезденето не го брой в градски условия,бокса едночоасова плътна ли ....
Мнението беше редактирано от doni dimitrov на 28.04.17 11:58.
казано от doni dimitrov на 28.04.17, 11:01:
Не, пак не си прав за бай Асан и малкото му ядене,каквато и тежка физическа дейност да практикуваш-каторжна работа, ултрамаратон,алпинизъм,бойни изкуства,ако си дълго на дефицит рано или късно ще се свършиш,зависи вече от индивидуалните способности на тялото за оцеляване ...има една мн хубава книга на Варлам Шаламов-Колимски разкази
там в затвора порциона бил един и същ за грамадните яки литовци и за кекавия счетоводител,а работата тежка ,ще те оставя да се сетиш кой е умирал първи...
Ти наистина ли не виждаш, че нещо ти убягва или просто се забавляваш тук...
Аз ти го написах и по ясна рамка лично не мога да се сетя,за бягането...
Пък с колоезденето е с пъти по-лесно/само че не разходка в парка/,ако искаш енергоразход трябва да напускаш града-50 60 80 км или катерене на баири....а бягането ти, което си писал за месец трябва да ти е в седмицата и да не го усещаш като тежест...и тогава козунаците Поздрави
АНАЕРОБЕН ПРАГ
– моментът, от който започва значително
идентифициране на анаеробната енергопродукция
—мощността на работа, от която започва
метаболитната ацидоза и свързаните с нея промени в газообмена.
Разбира се че всеки ще се свърши в даден момент, аз не съм решен да карам на 800 Ккал цял живот, бях постнал едно изследване в което не са имали проблем хората под медицински надзор за 2 месеца. След 2 месеца ще видя къде съм и накъде да продължа.
За разходките в парка, написах ти показанията си от пулсомера и скоростта, която развивам в града. За мен е много по- интензивно от разходка в парка. Карам през точно половината време изправен на педал с цялата си тежест и дърпам и с ръцете.
Имал съм дни, в които въртя тези 70-80 км извънградско по баирите, и с радост бих го правил всеки ден, но абсолютно нямам възможност да го правя толкова често. Моето субективно усещане е че моето въртене в града е не по- малко интензивно от извънградските десетки километри.
50 км на седмица бягане не е ли в пълен противовес на това, което Сашо ме съветва? Това са по десетина км на ден. Мисля че мога да го правя, ще видя къде ще мога да го вместя в програмата си 🙂
Ще прочета по- задълбочено за анаеробния праг и метаболитната ацидоза. Някакви материали да ми препоръчаш конкретно?
Разбирам много неща, някои предполагам, както тези, които ги пишат са искали да се разбират, други по мой си начин. И разбира се че се забавлявам, защо иначе бих го правил изобщо? Плочките не са ми жизненоважни. Нито пари ще ми дадат срещу тях. Ако станат, супер, ако не - здраве да е. 🙂 И както всички вече сигурно са забелязали, обичам да говоря.
Аз бих ти предложил да опиташ друг подход, приемайки че целта е по малко подкожни мазнини (и че не говорим за слизане от 11% на 9% примерно 🙂). При храненето - спираш за момент със сметки и теглилки, вкарваш три-четири хранения дневно с условно две длани протеин, един юмрук въглехидрати, два пръста мазнини и умерено зеленчуци, колкото можеш по качествени и разнообразни, алкохол без или рядко, кофеин умерено. Сън 7-8 часа. Тежка щанга три-четири пъти седмично с доста разтягане след нея. Студени душове и слънчеви бани, някой и друг витамин като добавка. Карането на колело до офиса за удоволствие, не за рекорди. Разреждаш бягането и бокса, спираш крънчове и лицеви до припадък. Скриваш кантара 🙂. Следиш нивото на енергия и тонуса в ежедневието. След три-четири седмици се теглиш и мериш и от там решаваш как да процедираш.
казано от doni dimitrov на 28.04.17, 11:56:
това гладко бягане , или пресечено с катерене не по асфалт..лицевите и коремните пълни и чисти ли...колоезденето не го брой в градски условия,бокса еднчоасова плътна ли ....
Бягането сравнително гладко, но не на писта. Има и по черни пътеки в парка, има и малко колкото е нормално изкачване и слизане в рамките на градския пейзаж.
Лицевите сравнително стриктни, не мога да кажа на 100% че всяка е перфектна, но в добра форма, като някой път са на 1 крак, някой път с отделяне на дланите от земята. Коремните не са коремни, сядам на ръба на бюро/маса с подложка нещо да умекотява под задника с почти хоризонтално тяло назад и пуснати крака надолу. С изпънати напред ръце да балансирам почвам и сгъвам - тялото в корема нагоре, краката сгънати в коляното нагоре докато не ми се срещнат лицето с коленете.
След колелото в града лекинко потрепервам и тениската ми е чисто мокра. Рабира се маршрутите/изкачванията/кръстовищата са различни в различните градове, но нека някой, който върти 20 км на ден в града със средна скорост 18 км/ч да каже дали има нещо общо с 18 км/ч в парка и какъв е енергоразхода.
Бокса започва с 20-30 минути бягане/спринтове/въже/офп, следват 6 рунда спаринг, някой път следват три рунда чувал или още десетина минути бягане/корем/лицеви и това е.
Димо, ти плочките ще си ги направиш. Всеки, който е достатъчно гламав/за да няма недоразумения- това е комплимент 😄/ да тренира по 15-20 часа на седмица за дълги периоди от време в крайна сметка ще постигне каквото си е наумил. Въпросът е съвсем друг- ти тренираш почти колкото професионалист, а си слаб за килограмите си, бягането ти също е със слаби времена, а дори и плочките още ги няма. Вярно е, че хората са различни, но аз на твое място щях да съм бесен при такова съотношение между усилия и резултати и определено нямаше да ме интересува колко калории съм изгорил на тренировките, а как да ги преструкторирам..
Аз пък съм на мнение, че няма система за ” плочки” . Дали ще е 5х5, 3х3 , кръгове и прочие все тая - всичките са енергоразход. Да различните с- ми може да са насочени повече към развитие на сила или пък маса, кондиция и т.н., но по отношение на сваляне основното е храната( и от какъв източник идват нутриентите) и да си в дефицит. Може с някоя с- ма да се горят по- оптимално калории, но ако целта е просто плочки, тренировките бих ги разглеждал просто като енергоразход. Трябва обаче да се има ясна представа( на ориентировъчно ниво) колко калории се горят за да бъде дефицитът реален, че сметките излизат криви.
И нещо много важно според мен- плочки и мускулна маса на 90 кила, на човек над 30 , с работа, семейство и фитнеса като хоби, без препарати са много утопична идея.
казано от Splash на 28.04.17, 12:07:
Аз бих ти предложил да опиташ друг подход, приемайки че целта е по малко подкожни мазнини (и че не говорим за слизане от 11% на 9% примерно ). При храненето - спираш за момент със сметки и теглилки, вкарваш три-четири хранения дневно с условно две длани протеин, един юмрук въглехидрати, два пръста мазнини и умерено зеленчуци, колкото можеш по качествени и разнообразни, алкохол без или рядко, кофеин умерено. Сън 7-8 часа. Тежка щанга три-четири пъти седмично с доста разтягане след нея. Студени душове и слънчеви бани, някой и друг витамин като добавка. Карането на колело до офиса за удоволствие, не за рекорди. Разреждаш бягането и бокса, спираш крънчове и лицеви до припадък. Скриваш кантара . Следиш нивото на енергия и тонуса в ежедневието. След три-четири седмици се теглиш и мериш и от там решаваш как да процедираш.
По- скоро говорим за слизане от 20% на десетина и нали да се покажат плочките 🙂
Храненето и сега ми е горе- долу такова, само дето не е 3-4 пъти на ден, ами 1-2 пъти тегля и смятам калориите от яденето. И без мазнините. Алкохол избягвам всячески, виж, кофеина мисля че ми е на горната граница на допустимото. 2-3 еспресота и 2-3 нескафета на ден + зелен чай 2-3 литра.
И стигаме до съня, който си го осъзнавам че ми е голям проблем и се опитвам да работя над него. Нормално спя по 4-5 часа, ако имам повече време спя по 5-6, но имам и вечери с по 2-3 часа сън, за късмет напоследък по- рядко са тези последните.
Нямам проблем и всеки ден да правя тежки (като за мен си разбира се) щанги, почти никога нямам мускулна или да чувствам слабост, защото съм тренирал предния ден. А разтягането защо е важно освен нали ако някой не се схваща иначе? Аз никога не разтягам, нито се мачкам.
Студени душове мога да включа, слънце и сега обичам. Витамин Д пия всеки ден, витамин Ц също почти всеки ден, хром, магнезий, мултивитамини понякога.
Колелото до офиса мога да си го карам и нормално и понякога това правя (пиша си ги различно когато съм карал лежерно и съм разглеждал красотите по пътя или когато съм бързал и съм имал хъс да въртя изправен)
Бягането след маратона (който е тази неделя) мога да го разредя. Бокса в момента ми е само на чувал, но мисля да се запиша пак при Арман сега като се премести залата и се постопли времето.
Лицевите и коремните ми бяха за един мой си чалъндж и той приключи в началото на месеца и сега само понякога ги правя.
Пробвал съм го това със скриването на кантара. Резултата всеки път е загуба на концентрация и мотивация. Е, имал съм и моменти като се тегля всеки ден с “мама ти д*йба и машинката счупена, как пък не мръдна с едно кило след толкова блъскане и внимаване какво ям!” 😄
Ако след 2-та месеца, които си давам и се надявам да си пиша и смятам стриктно калориите, нямам резултата, на който се надявам или просто се уморя от писане и смятане, или пък съм си стигнал целта и вече трябва само да поддържам, мога да пробвам по твоя доста по- естествен режим. Само и съня да оправя 😄
казано от Любомир Ламбрев на 28.04.17, 12:28:
Димо, ти плочките ще си ги направиш. Всеки, който е достатъчно гламав/за да няма недоразумения- това е комплимент / да тренира по 15-20 часа на седмица за дълги периоди от време в крайна сметка ще постигне каквото си е наумил. Въпросът е съвсем друг- ти тренираш почти колкото професионалист, а си слаб за килограмите си, бягането ти също е със слаби времена, а дори и плочките още ги няма. Вярно е, че хората са различни, но аз на твое място щях да съм бесен при такова съотношение между усилия и резултати и определено нямаше да ме интересува колко калории съм изгорил на тренировките, а как да ги преструкторирам..
Абе да ти кажа, и аз си виках: щом тренирам по толкова, нищо че ще ям на воля, но ето че качих 6 кила за 2 седмици. Единия ден си засякох да видя колко аджеба ям и пия като е “на воля”. Излезнаха 6К+. С 1000-1500 Ккал в бягане/трениране/обикаляне и ~2000 Ккал БМР, са си едни 3000 Ккал в излишък. Умножих 14 по 3000 и получих 42000. Разделих го на 7900 и получих 5.3 което е горе- долу шестте килограма, които кантара показа (като не всеки ден съм ял еднакво разбира се, нито пък съм тренирал еднакво) Та теорията ми за калориите си работи. Само да успея да я приложа в посоката, в която ми се иска 😄
И да, бесен съм.
28.04.17
12:56
Без да се обиждаш, но споделените работни тежести са далеч от тежки, и то даже дори за теб самия - имайки предвид цялата енергия с която явно разполагаш 😄, опита и теглото ти, можеш да натиснеш далеч по-тежко. Тва ако те кефи де, на теб явно ти допадат повече друг тип натоварвания.
А разтягането е важно, особено ако натискаш на тежко, защото мускулите се вдървяват и натягат. При мен, например, след трениране за кратко с кинезотерапевт, доста неща се промениха и мачкането и разтягането си вървят горе-долу ежедневно - къде преди, къде след тренировка, къде отделно вкъщи за разпускане.
Две месеца, според мен, са разумен период да си тестваш и ти пожелава успех с целите.
казано от Иван Марков на 28.04.17, 12:40:
Аз пък съм на мнение, че няма система за ” плочки” . Дали ще е 5х5, 3х3 , кръгове и прочие все тая - всичките са енергоразход. Да различните с- ми може да са насочени повече към развитие на сила или пък маса, кондиция и т.н., но по отношение на сваляне основното е храната( и от какъв източник идват нутриентите) и да си в дефицит. Може с някоя с- ма да се горят по- оптимално калории, но ако целта е просто плочки, тренировките бих ги разглеждал просто като енергоразход. Трябва обаче да се има ясна представа( на ориентировъчно ниво) колко калории се горят за да бъде дефицитът реален, че сметките излизат криви.
И нещо много важно според мен- плочки и мускулна маса на 90 кила, на човек над 30 , с работа, семейство и фитнеса като хоби, без препарати са много утопична идея.
Е! Разгеле един от моя лагер, който не го достраша да каже че тренировката ако целта е изчистване си е основно един енергоразход (има го и момента с даването на стимул на тялото да запази мускула).
Пак казвам, че този път съм амбициран да съм стриктен и да видя след 2 месеца какво показват сметките и доколко реално смятам разход. И да, според мен също храната е основното при свалянето, това е което аз с краткия си и напълно лаишки опит съм видял и твърдо вярвам.
На 41, с натоварено ежедневие и стрес и т.н. и всичко останало да изкарам плочки със сигурност не е лесно, но се надявам просто да е висока цел и да не си остане само утопия 🙂
28.04.17
13:15
аз съм над 30,кариера и семейство,препарати нула,започнах преди месец и половина нивото ми не позволява дори хоби да го нарека фитнеса,но резултати имам и вообще не е утопия.
Още много път имам до плочките,но явно към момента съм във вярната посока и не смятам да спирам.
П.п. Не се опитвам да заблуждавам никого,разликата във времето на двете снимки е осем месеца.
П.п.2 всичко ъова с минимум 3 бири на ден
Мнението беше редактирано от BBD на 28.04.17 13:21.
казано от Alexander Krastev на 28.04.17, 12:56:
Без да се обиждаш, но споделените работни тежести са далеч от тежки, и то даже дори за теб самия - имайки предвид цялата енергия с която явно разполагаш , опита и теглото ти, можеш да натиснеш далеч по-тежко. Тва ако те кефи де, на теб явно ти допадат повече друг тип натоварвания.
А разтягането е важно, особено ако натискаш на тежко, защото мускулите се вдървяват и натягат. При мен, например, след трениране за кратко с кинезотерапевт, доста неща се промениха и мачкането и разтягането си вървят горе-долу ежедневно - къде преди, къде след тренировка, къде отделно вкъщи за разпускане.
Ооо, да, силовите ми постижения знам че са слаби, нали чета дневниците тук, а и се имам за самокритичен. На някои толкова си мога, на други ме е страх да натискам повече. На лежанка мога единица на 120, пробвал съм и повече не мога да избутам. Тяга дърпам 130, като сила имам за още доста, но не знам точно колко. Клякам със 100 кила най- много. Иначе на лег преса мога да избутам 240-250 кг, не знам каква корелация има. Военна сигурно мога със 70, но не съм пробвал. Правя серии с 60. Правя дълги серии коремни под наклон с 35, сигурно мога да стана 1-2 с 50-60 кила. Пробвах планк с 50 кг на задника, минута и малко, ама след цяла тренировка. Набирания няколко с +20 кг подхват. Кофички последно серии с +40.
Но пак казвам, аз нямам амбицията да ставам много здрав или много мускулест. Както каза Fallen/Гипса - гипсокартона не знае дали вдигаш 200 или 220 тяга 😄 Всеки евентуален позитив от това да вдигам тежко го заличава дори само мисълта че мога примерно да си прецакам кръста или лактите или каквото и да е друго и да трябва жена ми да ми завързва връзките на обувките или да се будя от болки. Защо?
Знам вдървяването на мускулите, и на мен монякога ми се случва, но май си ми минава от самосебе си. Разбира се ако съм постоянно вдървен сигурно ще търся начин да си облекча състоянието. Но пак стигаме до “състояние”, “облекчаване”, защо? Не критикувам изборите и желанията на никой, само представям своите.
Мнението беше редактирано от Димо на 28.04.17 13:18.
казано от Димо на 28.04.17, 13:05:
И нещо много важно според мен- плочки и мускулна маса на 90 кила, на човек над 30 , с работа, семейство и фитнеса като хоби, без препарати са много утопична идея.Е! Разгеле един от моя лагер, който не го достраша да каже че тренировката ако целта е изчистване си е основно един енергоразход (има го и момента с даването на стимул на тялото да запази мускула).
Пак казвам, че този път съм амбициран да съм стриктен и да видя след 2 месеца какво показват сметките и доколко реално смятам разход. И да, според мен също храната е основното при свалянето, това е което аз с краткия си и напълно лаишки опит съм видял и твърдо вярвам.
На 41, с натоварено ежедневие и стрес и т.н. и всичко останало да изкарам плочки със сигурност не е лесно, но се надявам просто да е висока цел и да не си остане само утопия
Всъщност не съм на баш на твоето мнение 🙂 , но ако действително целта е само сваляне, без пазене на м.м , сила и прочие, тренировката е само енергоразход- правилната и постройка и схема обаче може да даде по- голям енергоразход и обратното. Ако тичаш като вол и си в поносим дефицит ще сваляш, въпросът е за правилна преценка колко горииш и приемаш. Лично според мен дори и целта да е само плочки, за да ги изкараш стабилно ще трябва да смъкнеш до към 70-75 кг., което хич не е лесно и здравословно. В един момент свалянето просто спира.
Мнението беше редактирано от I`M на 28.04.17 13:19.
28.04.17
13:28
казано от Димо на 28.04.17, 11:33:
Повечето, се хванаха за това, че оцеляваш в зверски дефицит. Реално ти не приемаш 900 калории и да живееш с тях. Ти приемаш 3000 и смяташ, че изразходваш 2000( цифрите са примерни) Така, че ти си приемаш достатъчно калории, макроси и тн. но пулсомера те заблуждава, че изразходваш повечето . Затова се чувстваш добре и имаш енергия.
Имам и дни, в които приемам 3000, имам и дни в които приемам 6600, но това са изключения или части от тези “кофти периоди” в които не съм на режим, но в повечето дни стремежа и целта ми е да приемам между 800 и 1500 Ккал на ден. Когато съм на хранителен режим тегля/броя почти всичко, което ям или пия и описвам доста подробно храната в майфитнеспала. Който го интересува, може да ми стане приятел в майфитнеспала и да гледа всеки ден какво съм ял или пил.
Пак казвам че никой от тук пишещите не ме познава лично, нито ми е наблюдавал тренировка, а изразходените калории от фитнеса (които реално мога да измеря само с пулсомера), дори и да са 2 пъти по- малко, са ми сравнително малка част от разхода. Повечето ми калории идват от каране на велосипед, бягане, бокс и калистеники.
При теб има едно голямо НО. Ти ги изпробваш с пулсомера който ти дава грешна представа. Казваш , че си бил на 5х5 с 1000 излишък. Като знам, как ми бие сърцето след 5 тяги или 5 клека, представям си какъв разход ще даде пулсомера. Съответно , ти може да си бил не на 1000, а на 2000 излишък.
1000 излишък го смятах преди да открия майфитнеспала. Смятах си БМР*1.5 за 3-5 тренировки седмично както се смята нормално и ми излизаше 3200 Ккал да ям на ден. Толкова съм и ял и не съм вадил калории от тренировки (нито съм имал пулсомер тогава, че той да ме обърква)казано от Никой на 28.04.17, 10:49:
След два дни спорове, малко по малко започваш да признаваш, че може би той не е точен. Казваш, че неточностите не са фатални, по принцип може би да, но при теб са, защото ти от много време живееш с пулсомера. Той е част от живота ти и ти дава грешен ориентир. Ще се опитам да те цитирам с коментар преди 5 месеца: Имаше трева за косене, купих коса, сложих пулсомера- бам 400 калории.
Казано на кратко, според мен, докато не махнеш пулсомера, всичко което тестваш ще е с подобни резултати.Никога не съм твърдял че е 100% точен, само че е достатъчно точен за аматьорските ми сметки. И подкрепих мнението си с цитат на научно изследване, в което се казва че дори и некалибрирани пулсомери отчитат достатъчно вярно за да може показанията им да се използват в изследвания. Прочете ли го? Поствам го пак за тези, които са го пропуснали:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11404659И пак ще кажа, ти не си видял “тревата” която косих че беше всъщност два метра изсъхнали тръстики, които по- скоро се сечаха, а не косяха. Иначе като знам колко уморен се чувствам след сравнително ясно колко калории гори дейност като 5км бягане, съм преценил че показанията на пулсомера са сравнително достоверни, че да ги напиша. много често хората говорят за някой друг, а мислят за себе си. Ти си представяш за косене на трева едно, а ако ет опъна до мен да косиш 3 часа, може да се окаже че ще умреш на първия час. Казваш “като вдигам тяга, колко ми се ускорява пулса” Ти си горе- долу моите килограми, колко тяга вдигаш 5х5 и колко пулс мислиш че вдигаш и колко калории мислиш че изразходваш? Да сравним с моите показания/предположения.
Другото което много хора се опитаха да ти кажат, и което и аз забелязах по себе си. Система, последователност или както искаш го наречи. Дали ще използваш готова или някой ще ти направи, трябва да има. Затова 5х5 примерно работи. Защото е система Проста до няма и на къде, но супер ефикасна. Някой си е чукал главата, да тества , да експериментира и е стигнал до това заключение. Съответно с тази системност, ти се балансират и храната и тренировките. Не говоря конкретно за 5х5 а по принцип. Наистина пиша всичко това, не с лоши чувства и с уважение към теб!
Аз пък не съм съгласен. Ако не е правена от специалист, специално за теб, съобразено с изследвания, наблюдения и т.н. всяка система написана в интернета или сглобена от фитнес-ентусиаст ще е горе- долу еднакво полезна. Макар че полезна за какво? 5х5 е система за сила и маса, аз искам плочки, ти обаче продължаваш да ми я предлагаш. ОК, правил съм я, може и пак да я правя някога, но не мисля че в момента е идеалната за моите цели.
Айдее, взехме да си мерим тежестите🙂 Какво значение има аз колко дърпам тяга или кога ще умра в косенето на трева? Точно това се опитват да ти обяснят тук, че въптеки, че с теб сме еднакви килограми , аз може да кося 1 час и да умра, ти да косиш 3 и накрая аз да съм изразходил повече калории, защото ми е било по тежко, или защото съм косил интереално, и докато аз лежа на тревата ,а ти косиш, да горя повече от теб. Аз статията я прочетох, но ти не четеш какво ти се пише. Статията доказва, че машинката мери правилно пулса, а тук хората които имат опит ти обясняват, че формулата за енергоразхода само спрямо пулса, няма как да е универсална. В тази връзка ще ти задам въпрос. Доказано е, че при интереално кардио гориш калории и след самата тренировка . Как гориш калории след като пулса ти е нисък ? Относно 5х 5 ти я дадох за пример просто като система. Проста, подредена и ефикасна . Не съм ти казал : Прави 5х5 и ще имаш плочки. Ето ти пример от днешния ти дневник : “Нямаше бокс, бутнах малко лежанка” Това система ли е? Е да ама той пулсомера нали си мери🙂
P.S. Аз научих много тези два дни, за теб не знам🙂
Другото което много хора се опитаха да ти кажат,
Айдее, взехме да си мерим тежестите Какво значение има аз колко дърпам тяга или кога ще умра в косенето на трева? Точно това се опитват да ти обяснят тук, че въптеки, че с теб сме еднакви килограми , аз може да кося 1 час и да умра, ти да косиш 3 и накрая аз да съм изразходил повече калории, защото ми е било по тежко, или защото съм косил интереално, и докато аз лежа на тревата ,а ти косиш, да горя повече от теб. Аз статията я прочетох, но ти не четеш какво ти се пише. Статията доказва, че машинката мери правилно пулса, а тук хората които имат опит ти обясняват, че формулата за енергоразхода само спрямо пулса, няма как да е универсална. В тази връзка ще ти задам въпрос. Доказано е, че при интереално кардио гориш калории и след самата тренировка . Как гориш калории след като пулса ти е нисък ? Относно 5х 5 ти я дадох за пример просто като система. Проста, подредена и ефикасна . Не съм ти казал : Прави 5х5 и ще имаш плочки. Ето ти пример от днешния ти дневник : “Нямаше бокс, бутнах малко лежанка” Това система ли е? Е да ама той пулсомера нали си мери
P.S. Аз научих много тези два дни, за теб не знам
Първо, остави хората да ми казват кой каквото има да ми казва, преразкази само веднъж поисках и който пожела даде.
Меренето ти го почна още вчера като почна да си сравняваш резултатите с моите. ОК, радвам се че си постигнал резултати, супер.
Питах те колко килограма вдигаш за да имам перспектива, която ти нямаш. Как без да знаеш какви са ми тренировките и каква ми е интензивността на работата преценяш дали са 400 или 40 калориите, които съм изгорил?
И статията си я чел невнимателно или има езикова бариера според мен, защото точно казват че дори с некалибриран пулсомер, данните за изгорените калории са съпоставими и използваеми, сравнени с данните получени от индиректна калориметрия.
Лежанка не съм бутал, съчиняваш си. И тренировката във фитнеса не беше, защото бокс нямаше. И фитнеса, и бокса бяха планирани, но за бокс време не остана.
Благодаря ти за включванията.
Мнението беше редактирано от Димо на 28.04.17 14:02.
казано от Иван Марков на 28.04.17, 13:18:
ако действително целта е само сваляне, без пазене на м.м , сила и прочие, тренировката е само енергоразход- правилната и постройка и схема обаче може да даде по- голям енергоразход и обратното. Ако тичаш като вол и си в поносим дефицит ще сваляш, въпросът е за правилна преценка колко горииш и приемаш. Лично според мен дори и целта да е само плочки, за да ги изкараш стабилно ще трябва да смъкнеш до към 70-75 кг., което хич не е лесно и здравословно. В един момент свалянето просто спира.
Е, искам да си запазя малкото мускулна маса и мисля че успявам, не са ми намалели силовите постижения осезаемо. И съм напълно съгласен че правилната постройка ще ми даде по- голям енергоразход, и хормонален отговор и т.н. Просто като нямам перфектната постройка засега, се опитвам да компенсирам качеството с количество 🙂
И ти съвсем ме отчая с тея 70 кг човек. На 70 килограма ще се свърша. Аз се надявах на 85-80 кг да се получат нещата.
казано от Димо на 28.04.17, 14:00:
И ти съвсем ме отчая с тея 70 кг човек. На 70 килограма ще се свърша. Аз се надявах на 85-80 кг да се получат нещата.
Тук може и да греша. Съдейки по моето сваляне, колко килограма съм свалил и колко пластове имам над пресата, смятам, че трябва да сваля едно още 15-20 кила за да имам ясно изразена преса през всяка част от деня. Та пак казвам може и да греша за кг., но аз така ги виждам нещата.
28.04.17
14:37
казано от Димо на 28.04.17, 13:56:
Другото което много хора се опитаха да ти кажат,
Айдее, взехме да си мерим тежестите Какво значение има аз колко дърпам тяга или кога ще умра в косенето на трева? Точно това се опитват да ти обяснят тук, че въптеки, че с теб сме еднакви килограми , аз може да кося 1 час и да умра, ти да косиш 3 и накрая аз да съм изразходил повече калории, защото ми е било по тежко, или защото съм косил интереално, и докато аз лежа на тревата ,а ти косиш, да горя повече от теб. Аз статията я прочетох, но ти не четеш какво ти се пише. Статията доказва, че машинката мери правилно пулса, а тук хората които имат опит ти обясняват, че формулата за енергоразхода само спрямо пулса, няма как да е универсална. В тази връзка ще ти задам въпрос. Доказано е, че при интереално кардио гориш калории и след самата тренировка . Как гориш калории след като пулса ти е нисък ? Относно 5х 5 ти я дадох за пример просто като система. Проста, подредена и ефикасна . Не съм ти казал : Прави 5х5 и ще имаш плочки. Ето ти пример от днешния ти дневник : “Нямаше бокс, бутнах малко лежанка” Това система ли е? Е да ама той пулсомера нали си мери
P.S. Аз научих много тези два дни, за теб не знамПърво, остави хората да ми казват кой каквото има да ми казва, преразкази само веднъж поисках и който пожела даде.
Меренето ти го почна още вчера като почна да си сравняваш резултатите с моите. ОК, радвам се че си постигнал резултати, супер.
Питах те колко килограма вдигаш за да имам перспектива, която ти нямаш. Как без да знаеш какви са ми тренировките и каква ми е интензивността на работата преценяш дали са 400 или 40 калориите, които съм изгорил?
И статията си я чел невнимателно или има езикова бариера според мен, защото точно казват че дори с некалибриран пулсомер, данните за изгорените калории са съпоставими и използваеми, сравнени с данните получени от индиректна калориметрия.
Лежанка не съм бутал, съчиняваш си. И тренировката във фитнеса не беше, защото бокс нямаше. И фитнеса, и бокса бяха планирани, но за бокс време не остана.
Благодаря ти за включванията.
Наистина съвсем добронамерено ти дадох пример с моите резултати , за да ти дам и друга гледна точка, а не да се перча - точно пък пред теб, който ми знае почти цялата история. Само, че за теб е по лесно да воюваш. Дадох пример за косенето , за да обясня, че ти живееш с пулсомера, и той те заблуждава, а не да оспорвам колко си косил или наистина си косил. Аз ти благодаря за интересната тема. Това е твоя дневник и разбрах намека 🙂 Живи и здрави!
Мнението беше редактирано от Barberian на 28.04.17 14:38.
Аз знам че си добронамерен, защо би бил злонамерен спрямо мен? Само че ти не можеш да познаеш кога е достатъчно.
Иначе откъде знаеш че ме заблуждава пулсомера бе човек? Откъде произтича тая ти увереност? А и дори да ме заблуждава, каква алтернатива ми предлагаш? Да не си смятам разход и калории и да правя 5х5 или да изкопирам настоящата ти хибридна програма ако ми я споделиш? Дай ми съвета, който смяташ че ще ме оправи и да се приключи. Аз като го видя вече ще си преценя дали да те послушам и толкоз.
28.04.17
14:50
казано от Димо на 28.04.17, 14:42:
Аз знам че си добронамерен, защо би бил злонамерен спрямо мен? Само че ти не можеш да познаеш кога е достатъчно.
Иначе откъде знаеш че ме заблуждава пулсомера бе човек? Откъде произтича тая ти увереност? А и дори да ме заблуждава, каква алтернатива ми предлагаш? Да не си смятам разход и калории и да правя 5х5 или да изкопирам настоящата ти хибридна програма ако ми я споделиш? Дай ми съвета, който смяташ че ще ме оправи и да се приключи. Аз като го видя вече ще си преценя дали да те послушам и толкоз.
Дадоха ти го много хора. Аз подкрепям мнението на сплаш. Грубо казано, подредена система, тежки клекове тяги и тн. и нисък кортизол.
Относно пулсомера , всеки приема на кой да вярва. Аз не познавам Джеймс, но вярвам на него. Ако приемем хипотетично, че не гориш 700 , а 350 както смята Джеймс, това не е ориентир ,а 50% разлика. Ако отново хипотетично приемем, че разликата е огромна ,а ти разчиташ само на пулсомера за сметките, няма как да стане. Мнението ми се позовава на това което прочетох от всички , прекарано през моята логика.
28.04.17
14:56
Според теб или всеки друг, който има мнение и желае да го споредли, колко калории се изгарят ако 92 кг мъж избяга 5 км за 32 минути?
Много малко, това като дистанция/време е разходка. Дори и 6 км за 30 мин е разпускащо бягане.
А 21 км за 2:20?
Същата работа, само че по-продължителна.
Или колко калории се горят за 20 км градско каране на велосипед със средна скорост 18 км/ч и двайсе- трийсе кръстовища/пресечки, някои със светофари?
Разходка от детските ми години. Балканчето, газ от Смирненски до Оризаре, цял ден къпане, после газ обратно. И задължително с някой на багажника, защото не всички имаха колела.
Или от едночасова тренировка по бокс при настоящия републикански шампион в категория 75 кг?
1/3 от необходимото, за да го наречеш тренировка по боен спорт.
И колко калории горят 300 лицеви и 500 коремни в 15 серии за час.
Малко, 1/3 сутрешно ФП в казармата.
Ти си представяш за косене на трева едно, а ако ет опъна до мен да косиш 3 часа, може да се окаже че ще умреш на първия час.
Е па колко да ги косиш тия тръстики, да взема да дойда да те пробвам някой път?
Сега за да не го приемеш за хейт всичко това отгоре.
Ти си 92 кг, тренираш уж яко. Ще ти споделя на 92 кг какво трябва да можеш като сравнително(не много) натрениран, 5 дни в седмицата.
7,5 км за 30 мин, 1000 ритника, 2000 удара с ръце, 600 коремни, 500 лицеви, 200 набирания, 200 американски подскока, 10-ина км ходене пеш. Това всичко то ти е от понеделник до петък, в рамките на 3 часа, без ходенето пеш де. Не минава за голямо натоварване, за средно някакво.
Като му сложиш и една силова сутрин, с малко по-тежко от твоите моментни тежести, примерно клек 4х5 на 120 кг в суперсери със клек-скок с 30 кг по 15 повторения, лег 2х15 на 110, обръщане с раменна 4х10 с 60 кг, 2-3 серии кофички с 30 кг тежест, 2-3 серии набирания с 20 кг тежест, но не по 3-4 повторения, ами по 10-12, и след всички тия 4 рунда по 1 минута с по 2 кг на крайник на макс на чуавала, става някаква напъната схема, в смисъл иска си повечко храна, ама пак се изкарва без много зор.
Отбележи, тук са все активности сходни с твоите, без сериозна “щанга”. Там вече и за 30 минути може да блокира двигателя...
5х5 е система за сила и маса, аз искам плочки, ти обаче продължаваш да ми я предлагаш. ОК, правил съм я, може и пак да я правя някога, но не мисля че в момента е идеалната за моите цели.
Димо, разбери, че плочките са следствие. Следствие от стриктен хранителен режим или следствие от сериозно напъване в структурирани тренировки. Или и от двете. Изключвам момента с препаратите, тогава технически може и козунаци и мекици да ги изкараш.
Когато обаче искаш и някакви допълнителни качества, освен видимите плочки, зависимостта между силата и тях е пряка, за това и ти я препоръчва тая 5х5.
казано от James Hinks на 28.04.17, 14:56:
Според теб или всеки друг, който има мнение и желае да го споредли, колко калории се изгарят ако 92 кг мъж избяга 5 км за 32 минути?
Много малко, това като дистанция/време е разходка. Дори и 6 км за 30 мин е разпускащо бягане.
ОК, нека е разходка, все пак дори и в разходките се горят калории. Аз не се хваля с постижения, искам да чуя твоето мнение колко калории съм изгорил за да го сравня с това, за колко аз го смятам и да видя какво разминаване има.казано от Димо на 28.04.17, 11:33:
А 21 км за 2:20?
Същата работа, само че по-продължителна.
Аз не се хваля с постижения, искам да чуя твоето мнение колко калории съм изгорил за да го сравня с това, за колко аз го смятам и да видя какво разминаване има.казано от Димо на 28.04.17, 11:33:
Или колко калории се горят за 20 км градско каране на велосипед със средна скорост 18 км/ч и двайсе- трийсе кръстовища/пресечки, някои със светофари?
Разходка от детските ми години. Балканчето, газ от Смирненски до Оризаре, цял ден къпане, после газ обратно. И задължително с някой на багажника, защото не всички имаха колела. ОК, дори и така да е, и според теб тази разходка колко калории е за 92 кг мъж? Угоди ми, нали знаеш че обичам да смятам 🙂
Или от едночасова тренировка по бокс при настоящия републикански шампион в категория 75 кг?
1/3 от необходимото, за да го наречеш тренировка по боен спорт.
Спомням си как ми казваше че ако Арман ги води тренировките, няма да ги издържа на 1000 Ккал дефицит. Аз от това останах с впечатление че имаш тренировките на Арман за трудни.казано от Димо на 28.04.17, 11:33:
И колко калории горят 300 лицеви и 500 коремни в 15 серии за час.
Малко, 1/3 сутрешно ФП в казармата.
Дай пак една цифра, която е обективна според теб. Сигурно не е нула калории, нали? Да си сравня аз колко съм далеч. И не е 1/3 сутришно ФП от казармата, и аз съм бил в казармата и то година и половина в боен кашишки полк, сутришното ни ФП беше 3-4 км бягане и малко (десетина минути) лицеви, джъмпингджакове и подобни.казано от Димо на 28.04.17, 11:33:
Ти си представяш за косене на трева едно, а ако ет опъна до мен да косиш 3 часа, може да се окаже че ще умреш на първия час.
Е па колко да ги косиш тия тръстики, да взема да дойда да те пробвам някой път? 🙂 Заповядай, винаги има полза от чифт мъжки ръце, хранодена е от мен 😄 И все пак за статистиката колко се гори за час кърска работа без спиране?
Сега за да не го приемеш за хейт всичко това отгоре.
Ти си 92 кг, тренираш уж яко. Ще ти споделя на 92 кг какво трябва да можеш като сравнително(не много) натрениран, 5 дни в седмицата.
7,5 км за 30 мин, 1000 ритника, 2000 удара с ръце, 600 коремни, 500 лицеви, 200 набирания, 200 американски подскока, 10-ина км ходене пеш. Това всичко то ти е от понеделник до петък, в рамките на 3 часа, без ходенето пеш де. Не минава за голямо натоварване, за средно някакво.
ОК, звучи ми чудесна програма като за средно натоварване, която да опитам, но не е ли на фона на моите текущи тренировки прекалено и да отделя много кортизол, с което ти притеснение започна цялата тази дълга дискусия? И ако искам все пак упорито да смятам калории, колко калории гори тази програма?Като му сложиш и една силова сутрин, с малко по-тежко от твоите моментни тежести, примерно клек 4х5 на 120 кг в суперсери със клек-скок с 30 кг по 15 повторения, лег 2х15 на 110, обръщане с раменна 4х10 с 60 кг, 2-3 серии кофички с 30 кг тежест, 2-3 серии набирания с 20 кг тежест, но не по 3-4 повторения, ами по 10-12, и след всички тия 4 рунда по 1 минута с по 2 кг на крайник на макс на чуавала, става някаква напъната схема, в смисъл иска си повечко храна, ама пак се изкарва без много зор.
Благодаря ти, тук вече ще ми е сериозно предизвикателство и трябва доста да поработя за да мога изобщо да я изпълня както си я разписал. Благодарен съм че това вече е съвсем конкретна програма. Като калории как смяташ че ще е? 😄 Не се шегувам, наистина искам да мога да си представям, ако не и да смятам калории.Отбележи, тук са все активности сходни с твоите, без сериозна “щанга”. Там вече и за 30 минути може да блокира двигателя...
Предоплагам че “сериозна щанга” по твоите критерии за мен ще ми е чисто физически непосилно да правя, ще трябва да поработя първо да си вдигна силата.казано от Димо на 28.04.17, 11:33:
5х5 е система за сила и маса, аз искам плочки, ти обаче продължаваш да ми я предлагаш. ОК, правил съм я, може и пак да я правя някога, но не мисля че в момента е идеалната за моите цели.
Димо, разбери, че плочките са следствие. Следствие от стриктен хранителен режим или следствие от сериозно напъване в структурирани тренировки. Или и от двете. Изключвам момента с препаратите, тогава технически може и козунаци и мекици да ги изкараш.
Когато обаче искаш и някакви допълнителни качества, освен видимите плочки, зависимостта между силата и тях е пряка, за това и ти я препоръчва тая 5х5.
Отлично разбирам че плочките са следствие. И че се иска стриктен хранителен режим (най- много според мен от това зависи), както и от тренировките, тук уви нямам твоя опит да си ги структурирам, но досега съм правил каквото мога, сега вече като ми разписа 2 програми, ще видя доколко и колко често мога да ги изпълнявам. За 5х5 съм сигурен че е супер система, но не е отговора на (макар и наивно и елементарно) желанието ми да имам плочки да си угодя на егото да се видя веднъж в живота както бих искал да се видя и също и да мога да се перча на плажа 🙂
С ръка на сърцето казвам, че ако има някой от форума, който да ми е помогнал най- много, това си ти, за което съм ти благодарен. Сигурен съм и че не съм единствения в това положение. Да не изглеждам като неблагодарник.
28.04.17
16:09
Този дневник е по-хаотичен от всичките тренировки които съм правил през последнате година - две
Коментираш последните 2-3 страници, които се изписаха тази седмица, или изобщо?
28.04.17
16:11
Най-вече тренировката от вчера 🙂
казано от CottageCheese на 28.04.17, 16:11:
Най-вече тренировката от вчера
Не знам колко са ти хаотични тренировките, не мога да преценя 🙂
28.04.17
17:04
Не мога да ти кажа колко е като енергоразход, защото не съм смятал калории когато съм тренирал така. Не вярвам обаче да съм приемал повече от 3000-3500 на ден и то не нещо фрапиращо като качество и белтъчен прием, защото финансите ми на са го позволявали.
Не е и конкретна програма, това горе-долу е как съм тренирал аз навремето, при не много знания(не колкото сега има предвид), не много условия, без добавки, с някаква си там храна, като вафли, пици,дюнери, ония големите порции от китайския ресторант, алкохол...И не съм падал под 91,5 кг на 1,85 ръст.
Когато правех силовите сутрин бяха само кръгови, 3-4 кръга или 2-3, зависи колко време съм имал.
Мога да ти дам и други примери как съм тренирал по-късно във времето, къде с повече щанга, къде с по-малко и повече бегови и каквото мога със собствено тегло и добавена тежест, като в периода с най-много щанга и бягане на 5 км за време съм стигал пак до 92 кг, а в периода с малко щанга, много СТ и през 2 дни 12-14 км кросове съм бил 102, като и в двата случая съм с приблизително еднакъв % подкожни мазнини и то под 14% на око.
Та извода от цялата носталгия и ала бала е, че ако натоварванията са структурирани и прогресивно увеличаващи се във времето, то ще ядеш и в същото време ще сваляш мазно 🙂
Мнението беше редактирано от James Hinks на 28.04.17 17:12.
казано от James Hinks на 28.04.17, 17:04:
ония големите порции от китайския ресторант,
Ох, подсети ме какви хубави спомени имам от Азията и какво легендарно плюскане падаше там. Даже си правихме съзтезания кой ще изяде повече порции с 800 грамов ориз и как една 50 килограмова мацка изяде 2,5 порции, а аз блокирах на 2. Ех Хубави дни бяха. Не съм ходил в китайски от години.
П.П. -сори за спама.
Легендарни яденета за без пари е имало в тея китайски ресторанти. Наскоро трябваше да се видя с двама приятели и те къде- къде - айде в един китайски в Тракия, че били гладни. Гледах ги гледах ги тея запръжки и мазньочи дето си ги поръчваха и се чудех как съм ги набивал едно време като невидял 😄
А сега да ви питам аз, защо е тоя двоен стандарт - Боби пише в неговия дневник че е карал 1 час колело градско с 19 км/ч и всички му лайквате мнението, а на мен като кажа че правя абсолютно същото каране ми викате че е разходка в парка и детска работа?
28.04.17
20:16
.
Мнението беше редактирано от Barberian на 29.04.17 00:34.
28.04.2017 - петък
Дефицит за деня: 1,231 Ккал
Общо дефицит: 9404 Ккал
АКТИВНОСТ:
- 20 км велосипед
- 3.3 км бягане
С бокса нещо не ми върви напоследък. Снощи пак късно се прибрах от работа и докато се помоткам и видях че е късно за фитнес и бокс в Лаута. Викам си - взимам ръкавиците и бинтовете и отивам на гумите в парка. Потичах до там да загрея, но като пристигнах какво да видя - и двата импровизирани чувала демонтирани. Дано да е за да ги ремонтират, че единия съвсем се беше отпрал по средата. Ай още 2 км побягах и се прибрах недоволен.
29.04.2017 - събота
Дефицит за деня: 1,667 Ккал
Общо дефицит: 11071 Ккал
АКТИВНОСТ:
- фитнес
- 6 рунда чувал
Фитнеса днес по- лекичко, че утре е маратона - гърди, бицепс и корем.
лег хоризонтално с щанга 3х3@100
лег наклон с дъмбели 3х3@36
лег обратен наклон 3х3@32
флайс с дъмбели 4х10@20
сгъване за бицепс с дъмбели 4х6@22
сс едно упражнение, на което все забравям името - лягам напречно на лежанката като опорната точка са ми лопатките на гърба върху лежанката и краката сгънати в коленете на пода и вдигам и свалям диск или дъмбел зад и над главата си, като движението на ръцете е само от раменете. 4х10@32
коремни от обратен наклон с диск в ръцете над главата 4х10@25
малко повдигания на краката от вис и гръбни екстензии и май това беше.
50 минути с пазенето на лежанката на малкия (и той ще бяга утре с мен и затова само малко лежанка и бицепс хаха)
Бокса и той полека, имаше време и за селфита.
Докато търсех в нета как се казва това упражнение, не можах да намеря името му, но видях че най- накрая съм станал известен и аз в интернета и то не с друго, а точно със сератусите си хаха. Като търсиш картинки за ‘упражнение сератуси” в гугъла и на 1-2 скрола надолу излизат няколко мои снимки от форума 😄
За контраст на прекрасното пролетно време днес, утре от 8 до 11 го дават облачно с гръмотевици и валежи в Пловдив :(
Мнението беше редактирано от Димо на 29.04.17 21:56.
сс едно упражнение, на което все забравям името - лягам напречно на лежанката като опорната точка са ми лопатките на гърба върху лежанката и краката сгънати в коленете на пода и вдигам и свалям диск или дъмбел зад и над главата си, като движението на ръцете е само от раменете. 4х10@32
Дали не е пулоувър това чудо 🙂
Точно това е, благодаря! Като написах в гугъла pullover да видя дали е същото и първото попадение беше
“Dumbbell Pullovers A Forgotten Chest Exercise” и си викам: поне не съм единствения, който го забравя 😄
30.04.17
01:30
Аз го практикувам също в деня за гърди и гръб,но аз го изпълнявам като лежа на лежанка и тилът ми е на ръбът и,така грешно ли е?В смисъл не напреко, а по цялата дължина.
Мнението беше редактирано от BBD на 30.04.17 01:42.