13.06.17
19:38
Здравейте.
Бихте ли ми дали съвет как да отслабна. Ето информация за мен. На 39 години съм, жена, от около шест години водя така да се каже застоял начин на живот. Причината за това е нежеланието на партньора ми да работя, но също така и е напълно против да ходя в зала да тренирам. Висока съм 160 см и в момента тежа 78 килограма. Не съм отпусната и не ми висят сланини ,но килограмите са много, преди шест години бях 56 кг. Натрупването на мазнини е най вече около корема и бедрата. Никога не съм имала слаби крайници ,ръцете ми винаги са изглеждали по яки от нормални женски ръце. Ако има значение аз съм със широка костна система, китката ми е обиколка 19 см, и винаги е била доста по широка от на мои приятелки дори доста по пълни от мен. Искам да отслабна поне до 60 кг. Не се храня много , не съм любител на газирано, сладко. Храня се три пъти на ден, винаги закусвам, кафето си пия без захар.Хляб хапвам само ако сутрин няма какво да закуся друго и си правя сандвич и хляба е с Лимец, не бял. Ям месо пилешко, свинско най често на кайма или в повечето случаи не присъства в менюто. Обичам риба и поне веднъж седмично ям главно Хек. Обичам и хапвам плодове и зеленчуци всекидневно, дори мисля че се храня по малко от колкото е нужно. Преди време си изтеглих програма в която въвеждаш храната която си поел а тя изчисляваше калориите , като преди това бяха изчислени колко са ми нужни за деня с цел сваляне на тегло и се оказа че не приемам дори тези калории за деня. Започнах да карам колело всеки ден, по 20 км умерено каране с различно темпо на натоварване и в повечето време с непрекъснато въртене на педалите с умерена трудност на съпротивление. И в крайна сметка за един месец каране , от 76кг вместо да сваля ги качих на 78кг. Макар че съвсем леко изглеждам по стегната. Моля ви помогнете ми . Не мога да отида в зала, не става и да гладувам. Не бих могла да тичам , защото съм оперирана от сърце, дори да е много отдавна, но бягането знам че е изключително натоварващо . Ще съм благодарна ако ми дадете съвет какво да направя в домашни условия за да се преборя с килограмите . Разбира се също и за храненето също съвет. Благодаря предварително.
13.06.17
19:51
Здравей!
Не гледай само числото на кантара, защото има много неща, които то не ти казва.
Ето - сама казваш, че се виждаш/усещаш по-стегната, вероятно наблюдаваш и разлика по дрехите?
Не е задължително да ходиш в зала, за да спортуваш. Разполагаш ли вкъщи с някакво оборудване (свободни тежести, ластици)? Имаш ли опит с различни упражнения?
Колелото навън ли го караш?
За хранителен режим, погледни тези съвети - нека са ти първите стъпки. Ако след това имаш въпроси, ще ги обсъдим. 🙂
Опиши (подробно) какво яде днес и вчера например, спомени и приблизителни количества.
Ето и нещо любопитно за кантара.
13.06.17
20:09
Благодаря за бързия отговор.
Нямам уреди у дома , и досега не съм правила упражнения , а реално тялото ми беше свикнало на движение преди да остана у дома, работех от 18 годишна и работата ми винаги беше физическа и дори хапвах повече а си бях ок . Пак ще повторя ,никога не съм изглеждала кльощава или много слаба , както се казва със сладки женски форми, дупето ми е от онези стърчащите дето всеки иска, моето си е такова по рождение. Но наистина визуално си изглеждам по едра сега макар и не отпусната, а за моя ръст това изглежда като леко закръглена дама. Да колелото го карам навън и се чувствам прекрасно след това. Вчера закусих сандвич с филе пилешко ,две филии хляб с Лимец, по принцип не огладнявам за обед защото закусвам към 10 часа, следобед хапнах салата от зеле, само салата, купичка таратор, и за вечеря която по принцип е най късно до 19 часа ,не заради режим, а просто режима на стомаха ми е такъв, си доядох останалата зелева салата. Днес закусих отново сандвич с филе, за обяд си направих салата домати, сирене, маслини, кашкавал . За вечеря хапнах пилешка супа една купичка без хляб. междувременно почти всеки ден хапвам плодове, днес следобед хапнах около 200 гр череши. Пия вода повечето от която докато карам 1,5 л . а после поне още толкова през деня в която си изцеждам лимон.
13.06.17
21:37
ако искаш да имаш ефект на тези години, то ти трябва стриктен режим!!! Без: череши, хляб, сирене, кашкавал....(това, което прочетох, за сега)...ама като пиша “БЕЗ”, значи БЕЗ! Трябват ти фибри, за да си изчистиш червата и стриктна 10 дневна диета с намален въглехидрат и мазнини.....Виж темите за отслабване....Имаш забавен метаболизъм и на тези години, калориите, които взимаш, няма да променят точно сега, визията ти....Трябва ти: стриктен хранителен режим и каране на колело - само това!
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 13.06.17 21:38.
13.06.17
22:29
Благодаря за отговора. За метаболизма искам да попитам , един от симптомите за забавен метаболизъм не е ли нередовно ходене по голяма нужда, защото аз си ходя всеки ден, дори и понякога по два. И ще погледна това което ме посъветвахте, а след тези десет дни строга диета , какво се случва, като така или иначе наистина не се храня много и не консумирам вредни храни. Не искам да споря разбира се, но не мога и цял живот да съм на диета. А ако по този начин ще намаля теглото си или ще е предпоставка за по нататъшно сваляне, да ще го направя. защото не мога и да се лишавам от храни които са и важни за организма цял живот или дълго време.
13.06.17
22:38
)))няма нужда да се лишаваш...още повече, цял живот...наистина ме разсмя)....
това, че перисталтиката ти работи, далеч не означава, че всичко е наред
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 13.06.17 22:39.
14.06.17
10:25
Струва ми се, че в действителност ядеш малко и по-конкретно - белтъчините са ти малко, пък и не виждам кой знае какво съдържание на мазнини.
Добави повече протеин - яйца, месо, риба. 🙂
За разлика от Carbohydrate, не мисля, че кашкавалът е проблем. Надали ядеш по една пита на хранене, според мен слагаш само малко (за вкус, както се казва).
За упражнения - виж една идея за кратки тренировки в домашни условия. Техниката на движенията можеш да разглеждаш тук
14.06.17
15:15
казано от Вероника Налбатска на 14.06.17, 10:25:
Струва ми се, че в действителност ядеш малко и по-конкретно - белтъчините са ти малко, пък и не виждам кой знае какво съдържание на мазнини.
Не ми се струва разумно да съветваш човек, който напълнява, че не яде достатъчно и че трябва да добавя храна. Може да има доста кофти резултат.
Здравей, според мен може да пробваш сама да си съставиш хранителен режим. Заложи на пълноценните белтъчини като месо, яйца и риба. Започни да се храниш през 3-4 часа. В сайта има много полезна информация как сама да го направиш. Не гладувай. Старай се да избягваш млечните продукти, както и ядките. Плодовете намали на 1-2 плода на ден. Хляб и тестени изделия не са препоръчителни. Пробвай с овес и пълнозърнести храни - ориз, макарони, Елда за обяд. Следобед и вечер избягвай въглехидратите. За физическа активност пробвай разходки поне по час всеки ден. Според мен това ще даде резултати в началото. Успех!
14.06.17
15:57
Благодаря на всички за съветите. Относно ядките не ги консумирам заради алергия към тях. Обичам млечни продукти но ще ги огранича. Риба си хапвам редовно, наистина месото малко липсва в менюто ми , и яйцата са главно в ястие ,застройки или омлет. Но обичам и варени яйца овкусени само с малко сол и олио. Разбрах че плодовете странно за мен не са така препоръчителни, и ще наблегна на зеленчуците които също обичам . мисля че от всеки съвет който получих от вас ще взема най доброто за мен , без да гладувам и да се храня правилно. Намерих си едни упражнения които са разделени на пет дни, всеки ден различни и не много натоварващи които смятам да опитам. Благодаря ви много за насоките които ми дадохте. Също така попаднах на една нисковъглехидратна диета която ми допадна като изпълнение и не смятам че ще ми е трудно да я практикувам. Ще съм благодарна ако си кажете мнението за нея.
Сутрин се пие кафе или чай, по-добре без захар, ако не може, тогава само с 1 малка лъжичка.
Преди обедна закуска – изпива се 1 кофичка разбито (за да може да се пие) кисело мляко.
За обяд се яде колкото искате филе, може само филе или филе със салата (салатата да е от пресни зеленчуци, не може да е Снежанка, Руска, Картофена или друга пакетирана салата – само пресни зеленчуци са позволени). Не се яде хляб.
За вечеря се яде колкото искате филе, позволена е отново само салата от пресни зеленчуци.
Ако 2 пъти на ден се яде по 150 гр. филе – това са 300 гр. на ден. Разбира се едър мъж ще яде повече от средна на ръст жена, така че всеки за себе си определя колко да яде – няма ограничение в количеството, но е важно да се засече за 1 ден, за да се сметне колко е необходимо за 1 седмица на ниско въглехидратна диета.
Списък с покупки за седмицата:
1. Кафе или чай.
2. 7 кисели млека – може да се вземат различни марки за разнообразие.
3. 2-3 килограма месо филе (ако ядете 300 гр. на ден по 7 дни – 2 кг и 100 грама за седмицата). Вземете си 7 различни вида, всеки опакован отделно, така ще знаете, че си вземате една торбичка за деня и храната за офиса е осигурена. Например: 300 грама пилешко филе, 300 грама телешко, 300 грама пуешко, 300 гр. свинско, 300 грама някакъв друг вид и така 7 различни вида, за да има разнообразие през седмицата.
4. Зеленчуци, ако смятате да си правите салати – домати, краставици, зеле, пресен лук, магданоз, марули.
Допълнителни храни, които са позволени по време на ниско въглехидратна диета:
Яйца (варени).
Сирене и кашкавал в малки количества, защото имат мазнини.
Пълнозърнест хляб в малки количества – 1 филия на ден.
Маслини – по 5-10 на ден.
Овесени ядки – по 2 с.л. на ден.
Всички пресни зеленчуци.
Печена риба.
Грах, боб, леща – 3 пъти седмично, на обяд, по 1 купа, без хляб, със салата
Забранени храни и напитки докато сте на ниско въглехидратна диета
Бял хляб
Газирани напитки – съдържат много захар и са основния проблем за много хора, защото неусетно може да се изпие 1 литър Кока кола и човек хем е гладен, хем се е натъпкал със захар. Ако пиете много газирани напитки, ако само тях спрете, ще отслабнете.
Алкохол, даже и бира
Сладки неща, ако е сладко не се яде, даже и плодове.
Пържено.
Ориз – 2-3 лъжици варен ориз не са проблем, примерно като гарнитура на филето, но повече не.
Картофи – 100 гр. варени картофи на ден също са ок, но не повече. Примерно вместо 1 филия пълнозърнест хляб може да се ядат 100 грама варени (в никакъв случай пържени) картофи или 2-3 лъжици сварен ориз.
Плодове – съдържат много въглехидрати. Няма проблем да изядете 1 ябълка 2-3 пъти седмично или 1 портокал или друго, но като цяло плодовете са с високо съдържание на въглехидрати и се избягват по време на ниско въглехидратна диета.
Натурални сокове – без да усещате се зареждате с въглехидрати. В натуралните сокове освен захар има и консерванти. Ако толкова много ви се пие сок, то нека тогава да е фреш, но да знаете, че 1 чаша фреш се прави от 2-3 плода и това са много въглехидрати.
Сосове – много са опасни – без да се усетите се натъпквате с мазнини.
Пици, кексове, пасти, торти, сладкиши, соленки – има ли в храната тесто – значи има въглехидрати.
14.06.17
16:11
На мен ми харесва.
Научи се и как се смятат калории, колко ти е TDEE-то и BMR-a и към какъв точно калориен дефицит се стремиш за да сваляш. Щото в крайна сметка всичко се свежда до калориен дефицит. Без да си в такъв няма как да отслабваш.
14.06.17
16:21
казано от SvetoslavS на 14.06.17, 16:11:
На мен ми харесва.
Научи се и как се смятат калории, колко ти е TDEE-то и BMR-a и към какъв точно калориен дефицит се стремиш за да сваляш. Щото в крайна сметка всичко се свежда до калориен дефицит. Без да си в такъв няма как да отслабваш.
е как бе, тук е пълно с хора, които са с много излишни килограми и ако си сметнат необходимите калории, то ще излезе 2000-2500….те се хранят под тези количества и пак не отслабват! Въпрос: как е възможно това?) Отговор: (не е неправилно пресмятане)...мислим....
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 14.06.17 16:21.
14.06.17
16:21
Ами реално аз по рано бях написала че опитах едно приложение което при зададени сегашни ръст и килограми и физическа активност, бях задала колоездене, приложението изчисли калориите които са за това тегло ако искам да го запазя, и зададох режим отслабване и изчисли че са ми нужни за постигане на 60 кг тегло около 1400 калории на ден, започнах да въвеждам храната вида и количеството при което се оказа че не достигам дори тези калории а достигам до 800-900 на ден. И всеки ден с колелото по 20 км почти непрекъснато въртене на педалите, стана така че вместо да сваля , дори се качиха което аз си обяснявам с изграждане на мускул, а може и да греша. Колко под това трябва да падна за да сваля, все пак калориите са нужни и за това организма да работи добре.
14.06.17
16:36
толкова време хабиш в писане))(шега).....направи три-четири графи и записвай всеки ден или през ден:
Измерване на обема на части от тялото със сантиметър
Измерване на тегло
Самочувствие
И дневен хранителен режим
това е! Режима горе е ок, само искам да добавя, че ябълката е единственият плод, който можеш да ядеш всеки ден между храненията 🙂.....понякога и грейпфрут може
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 14.06.17 16:37.
14.06.17
16:38
казано от Павлина Радева на 14.06.17, 16:21:
Ами реално аз по рано бях написала че опитах едно приложение което при зададени сегашни ръст и килограми и физическа активност, бях задала колоездене, приложението изчисли калориите които са за това тегло ако искам да го запазя, и зададох режим отслабване и изчисли че са ми нужни за постигане на 60 кг тегло около 1400 калории на ден, започнах да въвеждам храната вида и количеството при което се оказа че не достигам дори тези калории а достигам до 800-900 на ден. И всеки ден с колелото по 20 км почти непрекъснато въртене на педалите, стана така че вместо да сваля , дори се качиха което аз си обяснявам с изграждане на мускул, а може и да греша. Колко под това трябва да падна за да сваля, все пак калориите са нужни и за това организма да работи добре.
Не трябва да падаш под 900 калории никога, но ти не си яла 900 калории на ден, всеки ден, продължително време. Вервай ми.
Още един плюс на броенто на калории е това, че те предпазва наистина да не ядеш прекалено малко примерно от страх да не си в излишък. Ядеш точно толкова колкото трябва.
14.06.17
16:41
🙂🙂 Благодаря . Вече започна режима от днес. Мога да се лиша от плодове, и грейпфрут ще си хапвам ,обичам го. Благодаря за съвета, и ще се надявам скоро да споделя положителни резултати .
14.06.17
16:43
казано от Carbohydrate на 14.06.17, 16:21:
казано от SvetoslavS на 14.06.17, 16:11:
На мен ми харесва.
Научи се и как се смятат калории, колко ти е TDEE-то и BMR-a и към какъв точно калориен дефицит се стремиш за да сваляш. Щото в крайна сметка всичко се свежда до калориен дефицит. Без да си в такъв няма как да отслабваш.е как бе, тук е пълно с хора, които са с много излишни килограми и ако си сметнат необходимите калории, то ще излезе 2000-2500….те се хранят под тези количества и пак не отслабват! Въпрос: как е възможно това?) Отговор: (не е неправилно пресмятане)...мислим....
Не са ги сметнали правилно, или са ползвали грешен калкулатор. 2500 калории не са за чистене а под 2000 калории мъж да не сваля? Come on…
14.06.17
16:45
казано от SvetoslavS на 14.06.17, 15:15:
Не ми се струва разумно да съветваш човек, който напълнява, че не яде достатъчно и че трябва да добавя храна. Може да има доста кофти резултат.
Добре тогава, ще обясня защо съм я посъветвала да увеличи протеина (месо, риба, яйца), което не мисля, че в нейния случай ще доведе до кофти резултат.
1. Ти си написал “човек, който напълнява”, което в моите очи означава “човек, който качва излишни мазнини”. Тя е отбелязала, че е качила 2 кг за последния месец, но от това не следва непременно да са от излишни мазнини. Самата тя отбелязва, че изглежда по-стегната.
Плюс това не знаем дали втория път не се е претегляла в конкретен период от месеца, когато при жените (повечето) има разлика в кантара.
2. Ако описаното меню за последните 2 дни отговаря на истината, както и на останалите дни от месеца (т.е. повечето дни са именно такива като съотношение на макронутриенти и като калории), то не виждам как бих могла да я посъветвам да намалява още храната, при условие, че кара по 20 км колело всеки ден и обмисля добавянето на тренировки в домашни условия.
Обобщено менюто й за последните 2 дни е:
Ден 1
закуска - сандвич с пилешко (2 филии)
следобед - салата от зеле + купичка таратор
вечеря - дояждане на останалата зелева салата
Ден 2
закуска - сандвич с филе
обяд - салата от домати, сирене, маслини, кашкавал
следобед - 200 г череши
вечеря - пилешка супа
Да, за мен в действителност описаното е малко като калории, протеинът е недостатъчно, както е добре да има мазнини.
—
Към Павлина - прочети още веднъж ръководството за хранене, към което ти дадох линк. 🙂
14.06.17
17:37
Така изглеждам в момента.
Мнението беше редактирано от Павлина Радева на 14.06.17 17:38.
14.06.17
19:22
ами, имаш за сваляне, но не е кой-знае колко....има много, които са доооста по-зле 🙂
19.06.17
15:15
Здравейте, нова съм тук и се извинявам предварително, че се намесвам в темата, и то за съвет.
Преди 6 години отказах цигарите и започнах да покапвам кг. Тръгнах на фитнес, любителски и някакви си измислици като храна, а именно - солети, солети, салата пресни зеленчуци и месо, предимно пилешко. Отслабвах определено от глад и много бягане по пътеката... Но този период мина-все пак не мога вечно да живея на солети...
Сега малко повече инфо за мен, на 45 год съм, 163 см. и в момента 57 кг. От миналата година се увличам, а и тренирам в домашни условия с програмата на Румяна Илиева и след мъки в храненето си платих хранителен режим. Спазвах го стриктно и даде резултат, но имах здравословни проблевми- хормонални и спрях режима. При което покачих няколко кг. но и видимо натрупах мазнинки,които бях поизчистила. Сега отново съм на режима и тренировките, но храната не ми стига и все прегрешавам с нещо допълнително. Защо сега не ми е достатъчна храната??? От 7 седмици съм на режима, посвалих много малко кг.и от обиколките, но от 2 седмици си върнах кг. На какво може да се дължи това?
Благодаря ви, ако някой ми отговори, защото и поста ми стана много дълъг, за което се извинявам..
19.06.17
15:32
Ами нищо не може да се каже конкретно, защото и ти нищо конкретно не си написала....каквъв ти е режима на хранене, спазваш ли го, с какво и кога го нарушаваш, каква ти е активността, дневният режим, тренировките какви са....За това хората си водят дневник поне! Иначе не е серьозно изобщо. Така може да те пратя в девета глуха, като ти дам съвет, който ще е на база догатки 🙂
19.06.17
17:06
Прав сте не съм пояснила. Ето един ден от хранителния режим:
Сутрин на гладно- чаша топла вода, после кафе с малко мляко за цвят.Второ кафе.
Закуска към 9-10ч.- 150гр кис.мляко+15гр овесени ядки+10гр стафиди+ 10гр слънчогледови семки сурови + щипка канела за аромат и вкус.
Малка закуска-20 гр ядки(отново слънчогледови).
Обяд към 12-13ч. -2 яйца на омлет+ 30 гр пълнозърнест хляб+ 30гр кашкавал+ голяма салата домати и краставици( без мазнина ям салатите).
Малка закуска- 100 гр к.мляко+ 100 гр извара обезмаслена+ щипка канела и стевия на прах.
Вечеря към 18-19ч. - 100гр пилешко(в суров вид) без кожа + 100 гр картофи и зеленчуци(морков,лук,гъби,зелен боб шушулка)на гювече, отново без мазнина е сготвено. И огромна салата от сурови моркови и червено цвекло, без мазнина.
И тук идва проблема, че след 2-3 часа съм пак гладна и вече ми се дояжда нещо сладко или ядки,които мн обичам... пробвах малките закуски да ги изместя след вечерята, и мисля,че ядките вечер са ми препъни камъка...(според мието некомпетентно мнение). Вие ще кажете.
Тренирам към 17-18ч., защото работя извън града и пътувам сутрин рано. През деня съм изцяло и предимно на “стол”. Никакво или минимум движение.
Тренировките са около 20-30 мин.със собствена тежест и гири от ×5 кг., има натоварване на цялото тяло- лицеви опори, напади, клекове, подскоци, тренировките са различни , но с тях успях да видя преса на корема си,а и ръцете са ми пооформени, но сега бедрата не мърдат.