казано от Alexander Krastev на 05.03.18, 16:14:
Стара фитнес мъдрост гласи, че е по-добре да те питат дали зобиш, отколкото да те питат дали тренираш хъ хъ хъ 😄
По-добре богат, но здрав, отколкото беден, но болен...
Отронвам горчива сълзица и ставам от компютъра за днес. 🙂
06.03.18
19:57
06.03.2018
клек на гръб 1х70, 1х100, 1х140, 1х160, 1х170, 1х180, 1х190, 1х200, 1,1,1,1,1,1,1х180
дефицитна тяга надхват 3,2,2,2,2х190
планк, палоф преса, разтяжки а-у
200 на клека днес бяха много по-стабилни от предния път.
07.03.18
16:23
Когато някой не вярва, че ръките растат от клек и тяга, а не от сгъване за бицепс и френско 🙂
Даже тва в ляво не е вече актуално, че е от преди 2 месеца, ама нейсе, хъ хъ
казано от Alexander Krastev на 07.03.18, 16:23:
Когато някой не вярва, че ръките растат от клек и тяга, а не от сгъване за бицепс и френско 🙂
Аз пък си мислех, че от ядене растат. 🙂
07.03.18
16:42
казано от Boby_ на 07.03.18, 16:24:
Аз пък си мислех, че от ядене растат. 🙂
От ядене расте най-вече големият коремен мускОл и квото остане за другите мускОли 😄
казано от Alexander Krastev на 07.03.18, 16:23:
Според мен тяга, набирания и лег са си достатъчни упражнения за растеж на ръцете. Даже от всякакви дърпащи си растат. Изобщо не е необходимо да ги тренираш отделно. Аз грам не тренирам ръце, а ми са най-развитата мускулна група.
Мнението беше редактирано от I`M на 07.03.18 18:43.
07.03.18
21:45
Този мит още ли не е умрял. Много ясно, че не растат ръцете от клек и тяга.
казано от Иван Марков на 07.03.18, 18:29:
Аз грам не тренирам ръце, а ми са най-развитата мускулна група.
Единичните примери са без значение. Справка - виж как работят проучвания и статистики и като цяло науката.
Ако някой ти каже, че трябва да качиш 5 см. на обиколката на ръцете за месец или ще гръмнат семейството ти (примерно), какво ще направиш?
А: Ще правиш клек и тяга всеки ден.
Б: Ще сгъваш и разгъваш яко.
От тягата е възможно да ти расте предмишницата, стига да не правиш често с фитили. Може би малко и рамената, но толкова малко, че ще е по-скоро незабележимо.
Мнението беше редактирано от Кристиян Дончев на 07.03.18 21:47.
07.03.18
21:54
Сигурно има значение броя изпълнявани серии, повторения и тежест. Не знам дали е мит, но се твърди, че фасцията се втърдява при много нисък и еднакъв брой повторения. Има някаква логика, защото щангистите не се славят с огромни ръце.
07.03.18
21:55
Е само от клек и тяга ясно......Кръстев се изрази сигурно образно. Но имаш гребания, раменни, лег, кофи, набирания. Дори само някои от тях, на определени хора им действа, т.е. без въобще да правят едноставни изолиращи.
Клекът и тягата са упражненията отделящи най -много тестостерон и другите там растежни хормони, което е е от полза за всички мускулни групи. Всякакъв вид набирания, лег и някои други бутащи натоварват бицепса и трицепса. Ръцете не са толкова голяма мускулна група, че да искат толкова специално внимание за да растат. Все си мисля, че натоварването от базовите бутащи и дръпащи им е достатъчно. Поне според мен. Колко сгъвачи съм видял по фитнеса, дето ръцете им са в пъти по-малки от хора дето правят набирания, тяга и т.н. Така или иначе ми е все тая от какви упражнения растат ръцете. Кой то му прави кеф да сгъва-нека си сгъва, който му прави кеф да си кляка-нека си кляка.
Мнението беше редактирано от I`M на 07.03.18 22:11.
07.03.18
22:13
Тези програми с хиляди сгъвания и разгъвания, изобщо всички програми от които мускулите се напомпват, работят добре при химиците. Иначе това за хормоните е развенчан мит.
казано от Стойко Колев на 07.03.18, 21:56:
По темата за ръцете
Стойко... цитирам го тоя “не стискайте дръжката на дъмбела много, защото предмишницата страшно много се активира и взима голяма част от работата”.
Няма ли кой да му каже на този, че ръката не е само бицепс. Изобщо няма трапец, направо е като на жена и тъй като не е наблягал на базовите, самия му труп няма ширина, обем, и не излъчва сила, и респект.
Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 07.03.18 22:49.
07.03.18
22:28
И в двете твърдения има по малко истина 😃
За да ти пораснат само от клек и тяга, трябва да качиш общо тегло около 5 кг. за + 1 см.
Ако правиш отделно ръце, пак ще пораснат, дори без клек и тяга, факт е.
Така че, няма нужда да се влиза в безкрайни полемики 😃
Поздрави!
казано от Ivaylo на 07.03.18, 22:28:
И в двете твърдения има по малко истина 😃
За да ти пораснат само от клек и тяга, трябва да качиш общо тегло около 5 кг. за + 1 см.
Ако правиш отделно ръце, пак ще пораснат, дори без клек и тяга, факт е.
Така че, няма нужда да се влиза в безкрайни полемики 😃Поздрави!
Когато правих клек и тяга всеки ден, ръцете не бяха пораснали и със сантиметър.
В момента не правя клек и тяга и съм по-голям и едър в горната част от всякога. Калориите ми са същите.
08.03.18
00:21
6 месеца глупости- сгъвания, разгъвания, железни кръстове и други- загуби време- добре, че гладувах, та заприличах малко на нещо.
4-5 месеца- клек и ” тяга” - справка- моят дневник.
08.03.18
00:22
казано от Brown Bomber на 07.03.18, 22:13:
Изобщо няма трапец, направо е като на жена и тъй като не е наблягал на базовите, самия му труп няма ширина, обем, и не излъчва сила, и респект.
Аз като правя само базови, какъв обем и респект излъчвам, ако знаеш...
08.03.18
08:43
Correlation does not imply causation. Може би просто тези които правят базови упражнения като цяло тренират по-умно и се възстановяват по-добре и тн. затова и по-големите ръце.
А това за отделянето на хормоните - според мен все още няма добри доказателства които показват, че е от голямо значение.
Всяка група хора има някакви bias–и. В този форум е, че изолиращите упражнения не стават за нищо, което разбира се не е така. И аз почти не правя изолиращи, но не защото не са “добри” упражнения, а защото нямам желание и имам други цели.
08.03.18
08:49
Е, аз малко хиперболизирах - визирах лично себе си, че на дясната снимка съм е*ати рахита, а на лявата съм почнал малко да приличам на човек, който влиза от време на време в залата, без да съм следвал класическите бро сплитове 😄
Щото си имам спорове с мои приятели относно силовите тренировки 😄
казано от CottageCheese на 08.03.18, 00:22:
Аз като правя само базови, какъв обем и респект излъчвам, ако знаеш...
Е, то си трябва и мн стабилно хапване 😄
казано от Brown Bomber на 07.03.18, 21:54:
Сигурно има значение броя изпълнявани серии, повторения и тежест. Не знам дали е мит, но се твърди, че фасцията се втърдява при много нисък и еднакъв брой повторения. Има някаква логика, защото щангистите не се славят с огромни ръце.
Бе те нямат огромни ръце, щото не им трябват, ама са е*ати яките копелета и в топ форма изглеждат супер атлетични. И това не идва от ръцете, ами както каза ти всичко - трапец, гръб, крака, цялостна физика 🙂
08.03.18
08:52
И като сме на темата, вчера правих ръце 😄 Вместо в залата, пред блока с един комшия, той се набираше само, аз се понабирах и бутах преса с двупудовката :
едностранна раменна преса с двупудовката 5 (на ръка)- набирания 10
едностранна раменна преса с двупудовката 5 (на ръка)- набирания 10
едностранна раменна преса с двупудовката 5 (на ръка)- набирания 8
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 08.03.18 08:53.
Абе, хора, баницата по-добре ли се получава само с кори или само с яйца? Може би ако се пече само отгоре или пък само отдолу?
Баси глупостите си говорите. Естествено, че факторите са страшно много - ген, храна, възстановяване, възраст, общ хормнонален баланс (вкл. и това дали има или не “привнесени” хормони). Тренировките са само едно малко хиксче в уравнение с примерно десет неизвестни и още десет параметъра.
Не е важно дали от бицепсово сгъване растат ръце - ако всичко в горния абзац е изпълнено, ще растат и от сгъване с чаша. Важното е, че при програма с преобладаващи изолиращи упражнения се развиват дългосрочни дисбаланси и диспропорции, водещи с годините до хронични контузии. Самият аз съм нагледен пример. Имах 50 см ръка (е, 49,9 - така и не видях точно 50 на сантиметъра), ама не можех да си разгъна лявата ръка, да клекна до паралела или да се наведа да си вържа нормално обувките след 4 години по MAX-OT. Хайде няма нужда.
казано от Кристиян Дончев на 08.03.18, 08:43:
Всяка група хора има някакви bias–и. В този форум е, че изолиращите упражнения не стават за нищо, което разбира се не е така. И аз почти не правя изолиращи, но не защото не са “добри” упражнения, а защото нямам желание и имам други цели.
Лично аз съм използвал доста често изолиращи (разните кросуовъри, скрипци ит.н.) , но винаги като довършващи и напомпващи. Споредм мен там им е мястото и има полза от тях като допълнение към базовите движения. Ако си на твърдо гориво общо взето няма значение точно колко добре ти е построена тренировката и дали е изградена от базови движения или изолиращи с машини(поне така съм разбрал от многото теми във форума в тази насока, а и от други източници засягащи темата).
За мен най-важното си остава да си тренира човек както си му е кеф , защото това е целта на аматьорския спорт. Да ти доставя удоволствие. Естествено търсят се някакви резултати, но при някаква форма на постоянство и режим , резултати ще има. Ако ти е кеф вместо да клякаш да разгъваш на машина , разгъвай и обратното. Не е вярно, че само с клек може да се направят крака или само с тяга - гръб, може и без клек и без тяга. Дори и да не може, като не ти е кеф да дърпаш тяга, няма да дърпаш. За мен обаче при един натурално спортуваш и то главно за кеф, базовите дават много по-добри резултати от изолиращите.
П.П.- Сашо сори за спама , че и бях многословен.
08.03.18
18:34
08.03.2018
клек на гръб 5х70, 5х100, 5х140, 5х160, 3,3,3х180
Тръгнах тяга да правя - к*р, едното коляно изпротестира нещо. Май ми трябва делоуд.
09.03.18
11:34
От другата седмица мисля да разнообразя схемата, че вече се постопля и да почна да потичвам по-често.
Та сега си мисля няква такава схема, съставена от 3 силови и 2 бегови тренировки, 5 дни седмично:
Тренировка А:
клек - обръщане от земя 10 единици без почивка
раменна преса - набиране 10 единици без почивка
лег - тяга 10 единици без почивка
Тренировка Б:
4х400, 4х100 метра, през 1-2 минути
Тренировка В:
5 кръга от:
преса с пудовка
набиране СТ
кофички СТ
обръщане вис
лицеви опори
клек
Всичко по 10 повторения
Мисля да ги редувам така А-Б-В-Б-А.
Първата седмица обема ще е наполовина, за адаптация, демек
А - по 5 единици
Б - 2х400, 2х100, без напъване на макс
В- 3 кръга
Мнения?
п.с. имаме още 2 мача в аматьорската, които са квалификация за по-нататък, та ако успеем да ги вземем и имаме още мачове, може и да орежа обема.
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 09.03.18 11:37.
09.03.18
11:38
Според мен А е твърде обемна, а и поредността нещо не ми харесва. Между А и Б бих сложил ден почивка (и в двете последователности)
В живота си не съм бягал толкова, колкото ти възнамеряваш, но ми се струва, че Херцога има право - след клек с такъв обем ще ти трябва още ден възстановяване преди бягането.
09.03.18
11:42
Да ги сваля на 7 единички?
Мен ме притеснява малко бягането, че съм много тежък.
п.с. преди съм въртял такава схема - силова - бягане - силова -бягане. Ама тогава бях 95 кила 😄
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 09.03.18 11:42.
09.03.18
12:03
Проблемът не е в 10те единици, а в 3те чифта упражнения. Според мен по-добър вариант е :
Клек-раменна
Лег-тяга/обръщане (което от двете предпочетеш)
Набирания-кофи
Като последната СС е за завършек/напомпване, ако наистина си се вложил в първите 2 двойки упражнения
09.03.18
12:06
Адаш, схемата е хубава, ама ще те спъне някъде до месец-два.
Сашо, тези отсечки от х400/х100 са доста брутални за начало по мое съвсем скромно мнение.
По спомени, съветите бяха да се почва от дистанции около 2км (или под). По възможност под наклон (ако има къде) и когато можеш да натиснеш времето там да преминеш на по-къси.
Логиката предполагам е като при щангите - едва ли е добре да се започва от единици.
Ти впрочем редовно играеш баскет де..
09.03.18
12:12
казано от Херцог Трън на 09.03.18, 12:03:
Проблемът не е в 10те единици, а в 3те чифта упражнения. Според мен по-добър вариант е :
Клек-раменна
Лег-тяга/обръщане (което от двете предпочетеш)
Набирания-кофиКато последната СС е за завършек/напомпване, ако наистина си се вложил в първите 2 двойки упражнения
Да, така май е по-добре. Тяга ще си правя, щото във В така или иначе има обръщане 🙂
казано от Владо на 09.03.18, 12:06:
Сашо, тези отсечки от х400/х100 са доста брутални за начало по мое съвсем скромно мнение.
По спомени, съветите бяха да се почва от дистанции около 2км (или под). По възможност под наклон (ако има къде) и когато можеш да натиснеш времето там да преминеш на по-къси.
Логиката предполагам е като при щангите - едва ли е добре да се започва от единици.
Ти впрочем редовно играеш баскет де..
А, на 110 кила само дълго бягане ми трябва и ще ревна от сухожилия още на 2-рото бягане 😄 Почти всяка седмица имам мачове, така че отсечките няма да са съвсем от нулата.
казано от James Hinks на 09.03.18, 12:06:
Адаш, схемата е хубава, ама ще те спъне някъде до месец-два.
И мен ме притеснява възстановяването Адаш, може да ги разредя малко с някой друг почивен ден - примерно вместо 5+1, да са 2+1, 3+1. Но това зависи и от развоя на нещата в аматьорската - дали ще имаме още мачове или не.
09.03.18
12:17
Ревизирай протоколите и обема и на бягането и на силовите.
09.03.18
15:25
Ако са пет тренировки от понеделник до петък е ОК, за да имаш почивка между А и А. Ако обяче двете са в събота и понеделник ще е кофти.
Мнението беше редактирано от Стойко Колев на 09.03.18 15:25.
09.03.18
16:01
Това с двете А-А през ден не е проблема на схемата. Проблема и е структурата спрямо нивото на автора в комбинирането на бегова + щанги.
09.03.18
16:04
Ся като се замисля може просто да отпаднат беговите и да си джиткам А-почивка-В-почивка-А-... 😄
Или пък един бегови енимъл веднъж седмично, пак така А-почивка-В-почивка-А-почивка-Енимъл-Почивка
п.с. като се замисля, май нещо такова ще е 🙂
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 09.03.18 16:07.
09.03.18
16:18
Адаш, за енимъла иска бая да си побягал преди да го почнеш. 😄
Моя съвет е като толкова ти се бяга - единия ден ускорения(30-40 метра), другия отсечки(70-120 метра). Плавно събери обем в тях, повишавай го постепенно и след това мини само на фиксирани отсечки на макс, като отново се стремиш да повишиш плавно обема. Чаак тогава мисли за енимъл. Не че не може да го бягаш и така, ама времето ще е трагедия, пък натоварването ще е убийствено.
Щангата не е нужно да е цялото тялото в един ден, не е нужно и схемата да е седмична. Нито пък е нужно да има сто хиляди движения в нея.
За скокова работа също е добре да помислиш.
Като цяло, една схема се определя от това на какво даваш приоритет. Според него нагласяш другото. Дали сила, дали бегова, дали обем на движение. Сложносъставните схеми са и дългосрочни, примерно почваш я сега и я дръжиш поне 6-7 месеца. А ти блъскаш поредната манджа с грозде.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 09.03.18 16:22.
09.03.18
18:26
Благодаря за съветите, Адаш 🙂 Ще помисля относно бягането. То не че толкова ми се бяга, ами по-скоро сега като изпече слънце и ми се ще да изляза малко на въздух. Може и просто в обдените почивки да ходя на едно игрище до работа с топката да ме напече слънцето.
09.03.18
18:29
Тренировката днес:
09.03.2018
раменна преса 3,3,3х80 - набиране 3,3,3х(+30)
лежанка 3,3,3х120 - обръщане вис 3,3,3х120
нещо-като-румънска-тяга* 10х1х205
планк, палоф преса, коремни преси без опора
Хвата днес ме предаде на 6-та единичка и обърнах на ключ за 7-10 повторения.
* С минимално участие на квадрицепсите - това в коляното е от някакво натягане горе по ректус феморис, ама не ми се рискуваше.
Сашо, ако ти е за слънцето и разпускане, може да пробваш да ходиш в планината( ако имаш условия ). Аз грам не обичам да бягам, но обожавам да ходя в планината. Не натоварва толкова сухужилията, гори повече калории от бягането и е много разтоварващо психически(поне за мен е)
10.03.18
08:35
Ванка, принципно това е много приятно занимание, но за съжаление нямам толкова време - затова и гледам силовите да ги вместя я в обедната почивка, я след работа за 30-40 минути.
За да се кача някъде в планина ми трябва минимум половин ден - въпреки, че Витоша е на един хвърлей разстояние.