Too Little, Too Late

Прескочи до:

16.01.19
20:29

От коли нищо не разбирам, но моя приятел каза същото - не може да се купуват зимни гуми 2-а 3–а употреба и после да се оплакваш, че пътищата били непочистени, както е и напълно съгласен за по-високият данък, който тряба да плащат колите на над 5-6 години ( мисля, че толков бяха).

17.01.19
11:08

Позволявам си да се намеся, понеже съм професионалист в тая сфера.

казано от Boby_ на 16.01.19, 20:13:

Снегорините още не са излезли - чакат снегът да спре. За разлика от софиянци, жителите на Стокхолм не се оплакват. Тук хората знаят, че през зимата вали сняг.

Съдейки по снимките няма за какво да излизат. Над 8 см сняг по пътното платно е минимума, при който излизат снегорините, иначе не вършат работа и нараняват пътната настилка. Отделно от това, на 100% съм сигурен, че е направена подложка отдолу и лед няма да има.

Подготвени са да карат при зимни условия.

С гуми с шипове. Да ги разрешат и тук и ако трябва дори и подложка при снеговалеж да не се прави.

Друг е въпросът, че бюджетът за снегопочистване на София е по-голям от този на Стокхолм (доколкото успях да намеря данни за последния отпреди няколко години) - изводът, разбира се, е един - краде се. Но това не променя факта, че малко търпение и спокойствие са далеч по-адекватна реакция от рев до небесата, че не било изчистено

.
За Стокхолм не знам, но мога да ти кажа съотношение София:Пловдив. 4:1 обем на работата, 12:1 бюджет. И в крайна сметка Пловдив е много по-чист.

Не може да искаш да си караш старата таратайка със задно предаване и ако може с летните гуми и да няма снежинка на Цариградско през януари и февруари. Всъщност може, ама не става.

Нищо им няма на таратайките със задно предаване. Преди около 25 години съм минавал маршурта Пловдив - Кърджали - Момчилград - Златоград - Мадан - Рудозем - Смолян - Пловдив за един ден с жигула обута с непретенциозни гуми. Обаче с шипове. Валеше силен сняг и навсякъде след нас пътищата ги бяха обявили за затворени. Те и пред нас са били такива, ама никой не ни спря...И никъде не сме закъсвали.

казано от Блажка на 16.01.19, 20:29:

моя приятел каза същото - не може да се купуват зимни гуми 2-а 3–а употреба.

А един мой приятел ми каза, че всъщност DOT-a ако ти е 7-8 годишен, файда, че си с чисто нови гуми...

Мнението беше редактирано от James Hinks на 17.01.19 11:15.

17.01.19
12:38

казано от James Hinks на 17.01.19, 11:08:

С гуми с шипове. Да ги разрешат и тук и ако трябва дори и подложка при снеговалеж да не се прави.

Има и с шипове, но в Стокхолм са малко - забранено е да се кара с тях по голяма част от централните улици, а тук ако те спрат в нарушение, не минаваш с 20 лв. 🙂 В северна Швеция са по-разпространени.
А понеже карах една зима с такива, мога да ти кажа, че на лед държат доста по-добре, но на сняг няма никаква разлика с “нормалните” зимни гуми, даже са по-зле.

За Стокхолм не знам, но мога да ти кажа съотношение София:Пловдив. 4:1 обем на работата, 12:1 бюджет. И в крайна сметка Пловдив е много по-чист.

Точно това казвам - проблемът не е колко е изчистено, а че бюджетът е изкуствено раздут, за да се “усвоява” от свои хора, т. е. да се краде. Недоволството е насочено в погрешна посока. На пътя трябват търпение и колегиалност, иначе страдат всички. Казвам “на пътя”, за да не ме обвинят пак, че правя генерални изводи.

А един мой приятел ми каза, че всъщност DOT-a ако ти е 7-8 годишен, файда, че си с чисто нови гуми...

Абсолютно е така. С времето гумата се втвърдява и зимните вече с нищо не са по-добри от летните.

17.01.19
15:30

казано от Boby_ на 17.01.19, 12:38:

А понеже карах една зима с такива, мога да ти кажа, че на лед държат доста по-добре, но на сняг няма никаква разлика с “нормалните” зимни гуми, даже са по-зле.

Между утъпкан сняг на много студено, утъпкан сняг на не толкова студено, кишав сняг, пресен сняг на много студено и на немного студено има голяма разлика. Шиповете в кишата няма какво да направят, както и в пресен пръхкав сняг(такъв, когато вали при сериозни - градуси). В останалите случаи обаче не е така. Дори се случва мекотата на гумата и площта осигурена от ламелите да не играят толкова роля, колкото това колко е агресивна шарката и как копае, което в случая с шиповете е предимство.

казано от Boby_ на 17.01.19, 12:38:

Абсолютно е така. С времето гумата се втвърдява и зимните вече с нищо не са по-добри от летните.

То това беше към Блага, предполагам, че няма някой малко по-навътре в автомобилите, на когото да не е ясно.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 17.01.19 15:31.

17.01.19
15:49

Принципно една гума независимо дали е зимна или лятна , като минат 5 години от дота и е добре да се изхвърли. Практически обаче масово се кара повече от 5 години с едни и същи гуми. По мои наблюдения зимната гума губи свойствата си по- бързо от лятната. Особено ако не се съхранява добре. Може би при нормално каране 3-4 сезона и рязко падат качествата на сняг.

Bart Simpson

17.01.19
16:00

Що не върнете една година в дневника на Боби и ще прочетете същия-дословно, разговор?

17.01.19
16:01

казано от Bart Simpson на 17.01.19, 16:00:

Що не върнете една година в дневника на Боби и ще прочетете същия-дословно, разговор?

Ми щото сме изперкали старчета и сме забравили. 🙂

Bart Simpson

17.01.19
16:09

Ти даже постна снимка с гума с шипове защото аз не ти вярвах, а щом си ви кефи да сподел и аз за тук.
Как се разбира, че на другия ден ще е замръзнало?
По пясъка по улицата, предната вечер.

17.01.19
16:45

17.01.2019 г.

Добавки:
1. Към 7 - 1 гр магнезий бисглицинат, 5000 IU витамин Д3.
2. Преди лягане (план)  - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло, 5 гр креатин монохидрат.

Обобщение за деня:
Да завърша темата за моментната фаза на шведската зима - вечерта времето омекна, снегът премина в дъжд. Сутринта стегна пак студ и в резултат тази сутрин имаме не пясък, а стъкло по малките улички и тротоарите.
Както Сашо отбеляза, вероятно големите улици са обработени с подложка срещу лед, защото там заледяване почти няма.
Когато (ако) дойде големият сняг, пак ще снимам да видим как ще се справят тогава.

Иначе ден като ден днес - представиха ми (вероятния) нов шеф. Изглежда симпатичен, но аз се ръководя от старата максима - на малко прасенце и нов шеф не се радвай, защото не знаеш каква свиня ще излезе.

18.01.19
20:30

18.01.2019 г.

Тренировка Б

Загрявка.

Работни серии:
  1.1. Мъртва тяга (през 5 секунди): - 13х2х150, 1x1x150 кг.
  1.2. Мъртва тяга (максимална бройка след до две мин. почивка) - 6х160 кг.
  2.1. Раменна преса от стоеж (през 5 секунди) - 12х2х50, 2x1x50 кг.
  2.2. Раменна преса от стоеж (максимална бройка след до две мин. почивка) - 4х60 кг.
  3.1.Гребане с трап бар (през 5 секунди) - 14х2х111 кг.
  3.2. Гребане с трап бар (максимална бройка след до две мин. почивка) - 5х121 кг.
  4.1. Кофички на халки с доп. тежест (през 5 секунди) - 12х2х15, 2x1x15 кг.
  4.2. Кофички на халки с доп. тежест (максимална бройка след до две мин. почивка) - 4х25 кг.

Коригиращи упражнения:
  1.Румънска тяга с дъмбели и фет-грипове (до под коляното)  - 7х45, 5х45 кг.
  2. Чуково сгъване с дъмбели от стоеж - 6x36, 4х36 кг. (на ръка)
  3. Повдигане на тяло от вис с главата надолу (с пипване на лоста с две ръце) - 7, 4.

Разтягане за тренираните мускули и сухожилия.
Обобщение за тренировката:
Време за тренировката - 22:23 мин.
Чисто време за интервалите - 10:38 мин.
Преходи - 2:19 мин.

Две секунди повече общо време за тренировката и точно същото време на интервалите като предния път.

Положително:
  - Някак изстисках от себе си още една двойка на тягата - остана само една единица да стане двойка.
  - Максималната серия на тягата с едно повторенеи повече.

Отрицателно:
  - Нищо не направих със свалянето на общото време.
  - Отново откази на раменната и кофите.
  - Гребането само една идея по-бързо от предния път. За сметка на това тягата и раменната по-бавни.

Добавки:
2. По време на тренировка - 12 грама BCAA 4:1:1 на MyProtein.
3. Преди лягане (план)  - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло, 5 гр креатин монохидрат.

Обобщение за деня:
Особен петък беше днес, а тепърва предстоят още любопитни неща. В интересни времена живеем и трябва да се адаптираме бързо, че иначе бъдещето ще ни помете.

19.01.19
20:49

19.01.2019 г.

Добавки:
2. Преди лягане (план)  - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло, 5 гр креатин монохидрат.

Обобщение за деня:
За пореден уикенд не правя нищо интересно и това идеално ме устройва.

Естествено, изключвам факта, че Ливърпул едва не ми докараха инфаркт... за пореден път.

20.01.19
16:22

20.01.2018 г.

Тренировка В

Загрявка.

Работни серии:
  1.1. Преден клек (през 5 секунди): - 17x1х120 кг.
  1.2. Преден клек (максимална бройка след до две мин. почивка) - 4х130 кг.
  2.1. Избутване на прав лост от лег (през 5 секунди) - 17x1х110 кг.
  2.2. Избутване на прав лост от лег (максимална бройка след до две мин. почивка) - 3х130 кг.
  3.1. Набирания в подхват с доп. тежест (през 5 секунди) - 17x1х10 кг.
  3.2. Набирания в подхват с доп. тежест (максимална бройка след до две мин. почивка) - 4х20 кг.
  4.1. Борческо въртене с дъмбели (през 5 секунди) - 17x1х20 кг.
  4.2. Борческо въртене с дъмбели (максимална бройка след до две мин. почивка) - 5х26 кг.

Коригиращи упражнения:
  1. Изхвърляне от седеж - 5х40 кг.
  2. Ренегатско гребане със задържане в горна позиция - 4х34 кг.
  3. Повдигане на тяло от вис с главата надолу (с пипване на лоста с две ръце) - 7, 4.

Време за тренировката - 24:13 мин.
Чисто време за интервалите - 10:44 мин.
Преходи - 4:01 мин.

Нещо прогресът стана много бавен, доколкото изобщо го има.
Трябва да отбележа и огромната разлика между интервали през пет секунди с единици и такива с двойки. При двойките двете минути почивка преди максималните серии не ми стигат доникъде, за да нормализирам пулса и дишането, особено откакто увеличих подходите. Освен това след края на интервала ми трябват 10-тина минути да се освестя и да мина към разтоварване и коригиращи. При единиците също има зор, но пулсът е далеч по-нисък, а след интервала се възстановявам малко по-бързо.

Положително:
  - Интервалите малко по-бързи от предния път с най-добро време на клека, лега и борческото въртене.

Отрицателно:
  - Все още не съм достигнал 5-те секунди във всички подходи.
  - Без напредък в максималните серии.
  - Последните 1-2 повторения на набиранията бяха почти нулеви.

Добавки:
3. Преди лягане (план)  - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло, 5 гр креатин монохидрат.

Обобщение за деня:
Нищо особено днес - тренировка сутринта в най-голямата навалица в залата, после возих малката на гости на другия край на града през невероятен за неделя трафик, а след малко трябва да тръгвам да я прибирам.

21.01.19
16:43

21.01.2019 г.

Добавки:

Обобщение за деня:
Най-студеният ден досега тази зима - сутринта беше -15, което не е арктически студ, но си е неприятно. Добре, че си подгрявам колата предварително. Като избирам следваща, от всички други екстри може се откажа, но тази ще си я поискам без колебание - това зимата да се качиш в топла кола и да тръгнеш, докато всички други мръзнат и стържат прозорци сутрин, е безценно. 🙂 Естествено, гараж е още по-добре, но до това още не съм дорасъл.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 21.01.19 16:44.

22.01.19
20:15

22.01.2019 г.

Тренировка Г

Загрявка.

Работни серии:
  1.1. Мъртва тяга (през 5 секунди): - 17х1х160 кг.
  1.2. Мъртва тяга (максимална бройка след до две мин. почивка) - 5х170 кг.
  2.1. Раменна преса от стоеж (през 5 секунди) - 17х1х60 кг.
  2.2. Раменна преса от стоеж (максимална бройка след до две мин. почивка) - 4х70 кг.
  3.1.Гребане с трап бар (през 5 секунди) - 17х1х121 кг.
  3.2. Гребане с трап бар (максимална бройка след до две мин. почивка) - 5х131 кг.
  4.1. Кофички на халки с доп. тежест (през 5 секунди) - 17х1х25 кг.
  4.2. Кофички на халки с доп. тежест (максимална бройка след до две мин. почивка) - 4х35 кг.

Коригиращи упражнения:
  1. Външни рамени ротации с дъмбели от хоризонтална позиция на мишницата - 8х12 кг. (на ръка)
  2. Разтягане с ластик пред гърди - 9 (син). 
  3. Издърпване на ластик с две ръце назад до мишници, успоредни на гръдния кош,  ротация нагоре и после избутване нагоре до изпъване на ръцете - 8 (два сиви, 3+ плочки).
  4. Повдигане на тяло от вис с главата надолу (с пипване на лоста с две ръце) - 7, 4.

Време за тренировката - 20:30 мин.
Чисто време за интервалите - 9:01 мин.
Преходи - 2:18 мин.

Интервалите с десетина секунди по-бавно от предния път. На 4-5 часа сън - толкова.
Положително:
  - Леко подобрение на времето при раменната.

Отрицателно:
  - По-бавно на тягата.
  - По-слаба максимална серия на тягата и гребането.

Добавки:

Обобщение за деня:
Тук си имаме ново правителство след 18 седмици преговори от изборите досега. За да стане възможно това, се направиха много компромиси, сред които ангажиментите уж ляво правителство да приема десни реформи, но шведите са хора на консенсуса и това не ги притеснява особено. Ще видим как ще се развиват нещата занапред.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 23.01.19 11:08.

23.01.19
17:00

23.01.2019 г.

Добавки:

Обобщение за деня:
Ден като ден днес - доста лежерно в офиса, позволих си даже да се позанимавам със странични неща. Вчера получих писмо с покана от университета в Гьотеборг да участвам в проучване за инвестиционните навици и отделих време да отговоря на въпросите. Доста забавно - решаваш казуси, в които трябва да избираш как да инвестираш 100 крони между няколко варианта с различна възвръщаемост и различен риск при различна вероятност. Общо взето задачи за линейно програмиране, ако си поставиш за цел да минимизираш загубите. Още по-забавното е, че плащат на участниците, като сумата зависи от резултата от измислените инвестиции. 🙂 Сумата не е впечатляваща (между 100 и 650 крони, т. е. 10 и 65 евро), но тръпката винаги е по-голяма, когато са намесени истински пари.

24.01.19
19:24

24.01.2019 г.

Тренировка А

Загрявка.

Работни серии:
  1.1. Преден клек (през 5 секунди): - 14х2х100 кг.
  1.2. Преден клек (максимална бройка след до две мин. почивка) - 5х120 кг.
  2.1. Избутване на прав лост от лег (през 5 секунди) - 10х2х100, 4х1х100 кг.
  2.2. Избутване на прав лост от лег (максимална бройка след до две мин. почивка) - 3+1х110 кг. (тройка с отказ на четвъртото повторение малко преди заключване)
  3.1. Набирания в подхват с доп. тежест (през 5 секунди) - 9х2х0, 5х1х0 кг.
  3.2. Набирания в подхват с доп. тежест (максимална бройка след до две мин. почивка) - 4х10 кг.
  4.1. Борческо въртене с дъмбели (през 5 секунди) - 14х2х16 кг.
  4.2. Борческо въртене с дъмбели (максимална бройка след до две мин. почивка) - 5х20 кг.

Коригиращи упражнения:
  1. Бедрено разгъване (горната част на движението без заключване на коляното) - 12х70 кг. (на крак)
  2. Степ-ъп (вариант Поликуин) - 12 (ляв), 12 (десен крак).
  3. Изометрия в горна позиция на набиране (подхват) - 15 с.
  4. Повдигане на тяло от вис с главата надолу (с пипване на лоста с две ръце) - 5, 4.

Време за тренировката - 25:56 мин.
Чисто време за интервалите - 12:17 мин.
Преходи - 4:01 мин.

Положително:
  - Още една мъничка стъпка напред с времето - клек, лег, борческо, общо интервали и общо време за цялата тренировка - най-добрите за тренировка А, откакто вдигнах на 14 подхода.

Отрицателно:
  - Има още какво да се иска от времето. Например ако допуснем, че времето за две повторения на клека е средно 4 секунди, то 14 подхода са почти минута. 13 почивки по пет секунди пък правят 65 секунди, т. е. общото време трябва да е около две минути и малко, за да не съм прекален оптимист. За сравнение днес е 3:19, така че почивката идва към 10 секунди. При клека петте ми се виждат почти невъзможни за постигнане.
- Отказите са си все там на лега и набиранията.
- Максималните серии на лега и борческото надолу.

Добавки:

Обобщение за деня:
Снощи не спах добре и сутринта си изключих алармата и си доспах. Съответно пропуснах ходенето до офиса.
Поръчах си от амазон някакъв загряващ гел и се получи доста куриозна доставка.
От британски клон на американски сайт си поръчах руски загряващ гел, който пристигна на шведски адрес с българска листовка на дупнишки вносител. 🙂 Хвала на такива предприемчиви дупничани! 🙂

Мнението беше редактирано от Boby_ на 24.01.19 19:55.

Bart Simpson

24.01.19
19:41

Като каза куриозна, помислих че някой “затоплящ.. 😉”  крем е дошъл.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 24.01.19 19:41.

24.01.19
20:30

казано от Boby_ на 24.01.19, 19:24:

24.01.2019 г.

Поръчах си от амазон някакъв загряващ гел и се получи доста куриозна доставка.
От британски клон на американски сайт си поръчах руски загряващ гел, който пристигна на шведски адрес с българска листовка на дупнишки вносител. 🙂 Хвала на такива предприемчиви дупничани! 🙂

А е можело просто да си го поръчаш от Дупница и да си спестиш цялата логистична еквилибристика 🙂 Шегата на страна. Виждал съм костюми закупени от Германия, на които пише произведено в България и  по-конкретно, ако не ме лъже паметта, в Хасково 🙂

25.01.19
16:35

25.01.2019 г.

Добавки:

Обобщение за деня:
Нищо особено за отбелязване днес.
След 25 дни без бира обмислям сериозно идеята да си почерпя ината с една-две тази вечер.

П. П. Лошото е, че никога не са една-две... По-скоро на чаша вино отиват нещата, че там по-лесно удържам количеството в рамките на нормалното.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 25.01.19 16:50.

25.01.19
16:43

казано от Boby_ на 25.01.19, 16:35:

След 25 дни без бира .

А свали ли кг,см от талия ?

25.01.19
16:48

казано от nervak на 25.01.19, 16:43:

казано от Boby_ на 25.01.19, 16:35:

След 25 дни без бира .

А свали ли кг,см от талия ?

Да, но е рано още за хвалби. 🙂 Първите три килограма никога не ги броя.

Bart Simpson

25.01.19
18:28

Аз някак телепатично с теб заедно отрязах бирата и вчера съвсем естествено ми хлътна токата в следващата дупка на колана.

25.01.19
22:25

казано от Boby_ на 25.01.19, 16:48:

Първите три килограма никога не ги броя.

И аз така...ама 25 дена без бира, при мен ще отидат на поне 7кг)))-ама не ми се получава....макс 2х5 дена)))през два.

26.01.19
14:09

казано от nervak на 25.01.19, 22:25:

казано от Boby_ на 25.01.19, 16:48:

Първите три килограма никога не ги броя.

И аз така...ама 25 дена без бира, при мен ще отидат на поне 7кг)))-ама не ми се получава....макс 2х5 дена)))през два.

Аз съм напълно в състояние да компенсирам и прекомпенсирам спестеното от бирата с калории от ядене, затова няма как да свалям по-бързо, освен ако не мина на една кетонна диета или не гладувам. Засега обаче още не съм се навил за нито едно от двете. 🙂 По-скоро като се върна от море март, ще се пробвам с кетонната, пък ще видим как ще е. С подобно хранене (екстремно НВД) съм свалял най-много и най-бързо и то без да се престаравам с броенето на калории.

26.01.19
14:32

26.01.2019 г.

Тренировка Б

Загрявка.

Работни серии:
  1.1. Мъртва тяга (през 5 секунди): - 13х2х150, 1x1x150 кг.
  1.2. Мъртва тяга (максимална бройка след до две мин. почивка) - 7х160 кг.
  2.1. Раменна преса от стоеж (през 5 секунди) - 12х2х50, 2x1x50 кг.
  2.2. Раменна преса от стоеж (максимална бройка след до две мин. почивка) - 4х60 кг.
  3.1.Гребане с трап бар (през 5 секунди) - 14х2х111 кг.
  3.2. Гребане с трап бар (максимална бройка след до две мин. почивка) - 6х121 кг.
  4.1. Кофички на халки с доп. тежест (през 5 секунди) - 13х2х15, 1x1x15 кг.
  4.2. Кофички на халки с доп. тежест (максимална бройка след до две мин. почивка) - 5х25 кг.

Коригиращи упражнения:
  1. Външни рамени ротации с дъмбели от хоризонтална позиция на мишницата - 8х12 кг. (на ръка)
  2. Разтягане с ластик пред гърди - 9 (син). 
  3. Издърпване на ластик с две ръце назад до мишници, успоредни на гръдния кош,  ротация нагоре и после избутване нагоре до изпъване на ръцете - 8 (два сиви, 3+ плочки).
  4. Повдигане на тяло от вис с главата надолу (с пипване на лоста с две ръце) - 8, 4.

Време за тренировката - 22:29 мин.
Чисто време за интервалите - 10:36 мин.
Преходи - 2:13 мин.

Интервалите с две секунди по-бързо от предния път, но общото време със седем секунди по-дълго.
Тази тренировка Б е едно от най-трудните неща, които съм правил в живота си. Още след тягата сърцето ми е в гърлото. Не ми стига въздух и започвам да храча едни жилави храчки като стар пушач. Усещам тъпа, едва забележима болка в гърдите и заседнала буца на гърлото и това не изчезва дори след края на тренировката. Общо взето май леко пресолявам манджата тук. В останалите три тренировки има парене на мускулите, откази (поне при двойките), невъзможност да взема щангата на петата секунда в последните подходи, но не и такова усещане, че ще колабирам всеки момент.

Положително:
  - Максималните серии на тягата, гребането и кофите с по едно повторение повече.
  - Тягата вече под три минути.

Отрицателно:
  - По-бавно гребане и кофи.
  - На тягата все още не мога да направя 14 двойки - в последната серия едва съм в състояние да се изправя веднъж. Същото важи и за кофите.

Добавки:

Обобщение за деня:
Нещо последните месеци нищо не правим уикенда. Купих на малката щерка The Sims 4 и сега няма отлепяне от компютъра.

26.01.19
17:28

казано от Boby_ на 26.01.19, 14:32:

Още след тягата сърцето ми е в гърлото. Не ми стига въздух и започвам да храча едни жилави храчки като стар пушач. Усещам тъпа, едва забележима болка в гърдите и заседнала буца на гърлото и това не изчезва дори след края на тренировката. Общо взето май леко пресолявам манджата тук. В останалите три тренировки има парене на мускулите, откази (поне при двойките), невъзможност да взема щангата на петата секунда в последните подходи, но не и такова усещане, че ще колабирам всеки момент.

Ако ще те успокои - и аз съм така. Даже не мога да се събера да си премеря пулса. Отделно крампиращите от нищо задни бедра и глутеуси. Така че, нищо не пресоляваш.

26.01.19
18:08

казано от James Hinks на 26.01.19, 17:28:

казано от Boby_ на 26.01.19, 14:32:

Още след тягата сърцето ми е в гърлото. Не ми стига въздух и започвам да храча едни жилави храчки като стар пушач. Усещам тъпа, едва забележима болка в гърдите и заседнала буца на гърлото и това не изчезва дори след края на тренировката. Общо взето май леко пресолявам манджата тук. В останалите три тренировки има парене на мускулите, откази (поне при двойките), невъзможност да взема щангата на петата секунда в последните подходи, но не и такова усещане, че ще колабирам всеки момент.

Ако ще те успокои - и аз съм така. Даже не мога да се събера да си премеря пулса. Отделно крампиращите от нищо задни бедра и глутеуси. Така че, нищо не пресоляваш.

Всъщност ме успокоява и то не защото на някой друг също му е гадно, а защото значи, че мога да си дерзая така, без много да се притеснявам, че това е признак на евентуален проблем.

27.01.19
19:28

27.01.2019 г.

Добавки:

Обобщение за деня:
Неделно-мързеливо с лека следобедна разходка до близкото езеро и обратно.

28.01.19
13:49

Gainz are forever! или защо “use it or you lose it” не е вярно. Интересно четиво! 🙂

ДЕ

28.01.19
14:11

казано от Boby_ на 28.01.19, 13:49:

Gainz are forever! или защо “use it or you lose it” не е вярно. Интересно четиво! 🙂

Ми това е много добра новина-ще очакваме само спад като обем, но не и загуба на новите ядра, които ще са готови след време при нова активация със силови тренировки ;-) Говоря за първата част от статията-после много сложно ми дойде. Хм, ти това го каза преди доста време в някаква тема/дневник, дето се коментираха химиите, т.е., че някой който е взимал и навремето се е “уголемил”, дори вече да е спрял, пак ще е в много по-добра изходна позиция, сравнено с чистия именно заради увеличените навремето ядра. Цитирам по спомен.

28.01.19
14:18

Съществуването на мускулна памет е известно отдавна и е наблюдавано емпирично много пъти. Само че заради наблюденията за намаляване на броя на ядрата в мускулните клетки при атрофия механизмът не беше изяснен. Сега, когато има данни, че ядрата всъщност са си там, а наблюденията са били погрешни, нещата се изясняват с всички последствия от това. Статията не е новина, а обобщение на промяната в разбиранията.

28.01.19
14:39

казано от Boby_ на 28.01.19, 14:18:

Съществуването на мускулна памет е известно отдавна и е наблюдавано емпирично много пъти. Само че заради наблюденията за намаляване на броя на ядрата в мускулните клетки при атрофия механизмът не беше изяснен. Сега, когато има данни, че ядрата всъщност са си там, а наблюденията са били погрешни, нещата се изясняват с всички последствия от това. Статията не е новина, а обобщение на промяната в разбиранията.

Аз винаги съм бил практик в това отношение и съм си вадил изводи единствено на базата на лични наблюдения. Та при мен действието на така наречената мускулна памет работи с пълна сила.  Дори при големи времеви периоди без тренировки и видима загуба на вече изградена мускулна маса, след подновяването на тренировките бързо стигам нивото, което съм бил преди. Под бързо имам предвид - значително по-бързо от първоначалното изграждане/качване на мускулна маса. Някой път наваксвам месеци бездействие за няколко седмици. Сега вече не знам с напредването на възрастта как ще е процесът, защото каквото и да е положението на ядрата, все пак има и други фактори, които с напредване на възрастта намалят своето действие - нивата на тестостерон, хормонът на растежа и прочие.
П.п.- не съм прочел статията задълбочено и изцяло все още.

28.01.19
19:04

28.01.2018 г.

Тренировка В

Загрявка.

Работни серии:
  1.1. Преден клек (през 5 секунди): - 17x1х120 кг.
  1.2. Преден клек (максимална бройка след до две мин. почивка) - 4х130 кг.
  2.1. Избутване на прав лост от лег (през 5 секунди) - 17x1х110 кг.
  2.2. Избутване на прав лост от лег (максимална бройка след до две мин. почивка) - 4х130 кг.
  3.1. Набирания в подхват с доп. тежест (през 5 секунди) - 17x1х10 кг.
  3.2. Набирания в подхват с доп. тежест (максимална бройка след до две мин. почивка) - 5х20 кг.
  4.1. Борческо въртене с дъмбели (през 5 секунди) - 17x1х20 кг.
  4.2. Борческо въртене с дъмбели (максимална бройка след до две мин. почивка) - 5х26 кг.

Коригиращи упражнения:
  1. Изхвърляне от седеж - 4х40 кг.
  2. Ренегатско гребане със задържане в горна позиция - 3х34 кг.
  3. Повдигане на тяло от вис с главата надолу (с пипване на лоста с две ръце) - 7, 5.

Време за тренировката - 25:17 мин.
Чисто време за интервалите - 11:31 мин.
Преходи - 4:05 мин.

Положително:
  - Всъщност нищо.

Отрицателно:
  - По-бавно на всички интервали - общо почти минута в сравнение с предишната В. Още на клека си пролича, че няма как да стане днес. На лега си мислех, че спазвам интервала, но явно съм се заблудил.
  - Левият лакът освен отвън, започна да ме боли и отвътре, а покрай него и десният се обажда. Започвам да си мисля, че за латералната болка са виновни борческото въртене и ренегатското гребане, а за медиалната - набиранията. Стана зле, откакто минах на петсекундни интервали.

Добавки:

Обобщение за деня:
Доста спокойно в офиса - затишие пред буря, като знам какво идва в следващите седмици.

29.01.19
17:01

29.01.2019 г.

Добавки:

Обобщение за деня:
Поотвори се работа днес. Усеща се как лавината потегля - още е в горната част на склона, но слоевете отдолу се движат...

За разтуха всяка сутрин в офиса ме посрещат ей тези двамата - усмивката никога не слиза от лицата им.

30.01.19
19:52

30.01.2019 г.

Тренировка Г

Загрявка.

Работни серии:
  1.1. Мъртва тяга (през 5 секунди): - 17х1х160 кг.
  1.2. Мъртва тяга (максимална бройка след до две мин. почивка) - 6х170 кг.
  2.1. Раменна преса от стоеж (през 5 секунди) - 17х1х60 кг.
  2.2. Раменна преса от стоеж (максимална бройка след до две мин. почивка) - 4х70 кг.
  3.1.Гребане с трап бар (през 5 секунди) - 17х1х121 кг.
  3.2. Гребане с трап бар (максимална бройка след до две мин. почивка) - 6х131 кг.
  4.1. Кофички на халки с доп. тежест (през 5 секунди) - 17х1х25 кг.
  4.2. Кофички на халки с доп. тежест (максимална бройка след до две мин. почивка) - 4х35 кг.

Коригиращи упражнения:
  1.Румънска тяга с дъмбели и фет-грипове (до под коляното)  - 7х45, 5х45 кг.
  2. Чуково сгъване с дъмбели от стоеж - 6x36, 4х36 кг. (на ръка)
  3. Повдигане на тяло от вис с главата надолу (с пипване на лоста с две ръце) - 9, 5.
Време за тренировката - 20:43 мин.
Чисто време за интервалите - 9:10 мин.
Преходи - 2:06 мин.

За втора поредна тренировка Г както общото време, така и интервалите по-бавни от предния път.
Положително:
  - Отново само леко подобрение на времето при раменната.
  - Едно повторение нагоре на максиланите серии на тяга и гребане (но те си бяха толкова и преди, просто предния път бяха надолу).

Отрицателно:
  - По-бавно на интервалите на тяга, гребане и кофи.
  - Нещо зациклих вече. Прогресът е бавен, че даже и нулев. Още е рано за изводи, но забавянето е очевидно.

Добавки:

Обобщение за деня:
На фона на дупнишката доставка от Амазон отпреди няколко дни днес историята се сдоби с продължение. Получих SMS от шведската поща, в който ме приканват да си платя митото за пратка от... Тонга. Сега трябва да изясня кой у нас какво е поръчвал точно пък от Тонга и дали наистина искам да платя фактурата и да видя каква е тази изненада.

31.01.19
18:06

31.01.2019 г.

Добавки:

Обобщение за деня:
Дълъг, дълъг ден в офиса. Освен останалото, една мила дама от отдела ми днес ме “светна”, че от лятото излиза по майчинство.... За четвърти път... И сега започвам по спешност да търся човек да я замества временно, което е страшно трудно тук - хем искаш квалификация и опит, хем не можеш да предложиш постоянен договор. При положение, че на пазара има глад за подготвени хора, направо не виждам как ще намеря заместник навреме.

01.02.19
09:27

Обобщение за януари 2019

Хоп... мина и януари. Тия месеци вече се изтъркулват като дни!

Ето и сметките накратко. За януари съм свалил 2,6 кг - от 121,7 кг на 1-ви януари до 119,1 кг на 1-в февруари. С дежурните 7709 калории за килограм промяна в теглото това значи 647 калории дневен дефицит.
Калорийният ми прием за периода е 2944 калории, което води до неутрален баланс от 3591. 
При коефициент на физическа активност 1,55 формулата на Мифин-Сейнт Жур дава резултат от 3361 - разликата може би идва от активността. 🙂
Свалянето беше рязко в началото на месеца и се забави доста през последните десет дни, така че реално вероятно неутралният баланс е някъде около 3300-3400 калории на ден.
Мисля все пак да намаля въглехидратите - за януари са били 243 гр средно на ден, което представлява 33% от общия калориен прием - твърде много за човек, който иска да сваля. През февруари ще ги огранича, доколкото мога (засега няма да гоня кетоза - трудно ще я впиша в ежедневието си, но и тя остава като вариант за по-натам, ако резултатите не ми харесват).
В края на месеца ме чака отпуска и сигурно ще изгубя всичко постигнато, но и нервната система трябва да се разтоварва. 🙂

Трябва да отбележа също, че цял месец не съм пипвал бира. Всичкият ми алкохол се свежда до две кенчета корейско оризово вино (4,6%), една чаша бяло и една чаша червено вино.

Тренировките се развиват според очакванията - прогресът в интервалите стана много бавен или направо спря. Левият лакът не ми дава мира, а започна да се обажда и десният, така че ще видим какви промени се налагат. Трябва да разбера кое(и) упражнение ги провокира, а това може да стане само по метода на изключването. Почивката в края на месеца също може да помогне, макар че ще е само 6-7 дни.

Стига толкова за януари - продължаваме напред! Още само три месеца до пролетта. 🙂

Мнението беше редактирано от Boby_ на 01.02.19 12:22.

01.02.19
12:07

казано от Boby_ на 01.02.19, 09:27:

Обобщение за януари 2019

За януари съм свалил 2,6 кг - от 121,7 кг на 1-ви януари до 119,1 кг на 1-в февруари. С дежурните 7709 калории за килограм промяна в теглото това значи 96 калории дневен дефицит.
Калорийният ми прием за периода е 2944 калории, което води до неутрален баланс от 3039.

Боби, аз не разбирам нещо: 2,6 кг х 7709 ккал за килограм = 20 043 ккал
20 043 ккал : 31 дни = 646 ккал дефицит на ден
Според теб дефицитът е 96 калории/ден. Как го смяташ това?

01.02.19
12:19

казано от Елена на 01.02.19, 12:07:

казано от Boby_ на 01.02.19, 09:27:

Обобщение за януари 2019

За януари съм свалил 2,6 кг - от 121,7 кг на 1-ви януари до 119,1 кг на 1-в февруари. С дежурните 7709 калории за килограм промяна в теглото това значи 96 калории дневен дефицит.
Калорийният ми прием за периода е 2944 калории, което води до неутрален баланс от 3039.

Боби, аз не разбирам нещо: 2,6 кг х 7709 ккал за килограм = 20 043 ккал
20 043 ккал : 31 дни = 646 ккал дефицит на ден
Според теб дефицитът е 96 калории/ден. Как го смяташ това?

Ако форумът предаваше и звуци, щеше да се чуе силно плясване с длан по челото. 🙂
Разделил съм, вместо да умножа. Това променя сметките съществено. Ще поправя по-горе.

Благодаря за корекцията! 🙂

Мнението беше редактирано от Boby_ на 01.02.19 12:25.

01.02.19
19:22

01.02.2019 г.

Тренировка А

Загрявка.

Работни серии:
  1.1. Преден клек (през 5 секунди): - 14х2х100 кг.
  1.2. Преден клек (максимална бройка след до две мин. почивка) - 5х120 кг.
  2.1. Избутване на прав лост от лег (през 5 секунди) - 12х2х100, 2х1х100 кг.
  2.2. Избутване на прав лост от лег (максимална бройка след до две мин. почивка) - 4х110 кг.
  3.1. Набирания в подхват с доп. тежест (през 5 секунди) - 11х2х0, 2х1х0 кг.
  3.2. Набирания в подхват с доп. тежест (максимална бройка след до две мин. почивка) - 4+1х10 кг. (петото беше с доста слаба амплитуда, затова не го броя като цяло)
  4.1. Борческо въртене с дъмбели (през 5 секунди) - 14х2х16 кг.
  4.2. Борческо въртене с дъмбели (максимална бройка след до две мин. почивка) - 5х20 кг.

Коригиращи упражнения:
  1. Бедрено разгъване (горната част на движението без заключване на коляното) - 12х70 кг. (на крак)
  2. Степ-ъп (вариант Поликуин) - 13 (ляв), 13 (десен крак).
  3. Изометрия в горна позиция на набиране (подхват) - 15 с.
  4. Повдигане на тяло от вис с главата надолу (с пипване на лоста с две ръце) - 8, 4.

Време за тренировката - 24:56 мин.
Чисто време за интервалите - 12:18 мин.
Преходи - 3:01 мин.

Времето за тренировката с минута под предния път, но само от прехода. Интервалите със секунда по-бавни.

Положително:
  - Легът и борческото с една идея по-бързи от предния път.
  - Отказите на набиранията и лега по-късно - това значи, че и времето за интервалите следва да се смята за по-добро, защото включва 3-4 повторения повече.
  - Максималните серии на лега и набиранията малко с по едно (почти) повторение отгоре.

Отрицателно:
  - Клекът и набиранията малко по-бавни от миналата А.
  - Има какво да се иска от времето на клека и особено на борческото въртене. Абе навсякъде всъщнст.
- Отказите на лега и набиранията още не съм ги изчистил.
Добавки:

Обобщение за деня:
Работих от нас днес, за да си спестя трафика. Затънал съм до шия и ще се наложи и уикенда да поотхвърля нещо, за да смогна другата седмица.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1