Леко раздвижване

Прескочи до:

15.02.19
13:52

казано от kaloyan на 15.02.19, 13:39:

казано от Блажка на 15.02.19, 13:34:

Сърби ли те, подуто ли е?

Да, сърби. Първо тръгна да расте на височина, аз го мазах малко с алергозан и сега се “разлива” настрани и спада, обаче сърби, не непоносимо, но е неприятно. Чудя се дали може да е някаква алергична реакция, ама е само на едно място.

Според мен те е ухапало нещо, потърпи ще ти мине. По-лошо щеше ако е червено петно с жълта коричка, лишей, който се образува зимно време, ако си чувствителен към студ, минава с месеци и му се прилага терапия, но твоето не е такова, ще ти мине, не се шашкай. Може да го мажеш с розова вода, за да не те сърби много.

Мнението беше редактирано от Блажка на 15.02.19 13:55.

15.02.19
13:57

казано от Блажка на 15.02.19, 13:52:

казано от kaloyan на 15.02.19, 13:39:

казано от Блажка на 15.02.19, 13:34:

Сърби ли те, подуто ли е?

Да, сърби. Първо тръгна да расте на височина, аз го мазах малко с алергозан и сега се “разлива” настрани и спада, обаче сърби, не непоносимо, но е неприятно. Чудя се дали може да е някаква алергична реакция, ама е само на едно място.

Според мен те е ухапало нещо, потърпи ще ти мине. По-лошо щеше ако е червено петни с жълта коричка, лишей, който се образува зимно време, ако си чувствителен към студ, минава с месеци и му се прилага терапия, но твоето не е такова, ще ти мине, не се шашкай. Може да го мажеш с розова вода, за да не те сърби много.

Ааа благодаря, даваш ми ценна информация, ще те почерпя. Досега не съм имал такива неща и аз мисля че ме е ухапало нещо. Но не изключвам варианта който ми даваш. Като цяло си имам проблеми със студа, имам измръзвания и тнн .. Тук предната седмица доста се натоварих и на студ стоях и тн ...по цял ден.
Затова че ще следя нещата накъде отиват.

15.02.19
14:04

Много ми прилича на това да ти кажа по описание. .

https://www.puls.bg/aktualno-c-6/rozov-lishei-dlzhi-se-na-kherpesen-virus-n-15489

15.02.19
14:20

Е да де, розов лишей, но при него не е такава симптоматиката, каквато ти описваш. Той просто се появява, първо като малки люспички, после се разразства и накрая цъфва като розичка и не боли, не сърби, общо взето и се третира с разтвор на спирт и малко йод, по няколко капки се слагат, топи се вътре клечка за уши и се обикаля с нея по края на лишея ( а краят си личи доста ясно, повярвай ми, все едно слънчев ореол, а вътре е розово), след което се промива с антимикотичен спирт. Твоето си е чисто ухапване от някакво насекомо.

15.02.19
14:45

Не са много насекомите ,които могат да те ухапят по това време на годината...Гледай да не се появи втори кръг при зачервеното.

18.02.19
18:08

Събота следобед направих едно горско бягане 1 час и 20 минути, нещо средния пулс 151, съмнително малко, гледах го, не отчиташе добре, или просто моментната ми форма да е била такава.
Днес малко скатавка от работа и бях на комините да пробвам едно смесено катерене. Въпреки че си качих нещата, голямо драпане беше, обаче пък времето много хубаво, чак на къс ръкав. Малко пръстите и коленцата ги надрах, ама лека работа.
Утре май ще пусна едно бягане леко, а пък сряда вечер мога да направя едно вечерно на ски с колегите, че съвсем ги зарязах този сезон.

18.02.19
18:12

казано от Bart Simpson на 15.02.19, 11:40:

Коалоян, искам да те питам нещо извън спорта.
На снимките ти за бийч боди, загледах подовата настилка и ми се стори супер яка.
Смятам да си правя малко по- тарикатска кухнята и ще те помоля ако можеш да ми дадеш няколко снимки и малко инфо за самата настилка, благодаря предварително.

Ами, това са изкуствени плоскости като ламинат, обаче са с по голяма дебелина и са по скъпи. Разцветки има всякакви. Не съм я слагал аз, но ти пускам една снимка да видиш дебелината.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 18.02.19 18:13.

19.02.19
09:26

Днес 55 минути бягане с 8 интервала по 30 секунди на всеки пет, до към 160 пулс качване. За друго май няма да остане време тази сутрин.

21.02.19
11:31

Вчера сутринта почивах, вечерта ските отпаднаха, но отидох до залата и покатерих малко. После разни бавни набирания, но малко.

Днес Сутринта:

Бягане
а. 15 мин загрявка пулс 137
б. 8 х 2 минути интервали (ок. 410 м.) с почивка към 2 минути. Почивката е леко бягане с понижаване на пулса
в. 10-15 минути леко бягане

Трябваше на интервалите да държа скорост около 4:54 - 5:06 мин/км диапазон. Обаче за съжаление ги бягах всичките по бързо, даже последния го направих с 4:10 темпо. Хубаво е да се следва програмата.
Там на НСА имаше някакви бая яки момчета правеха спринтове с гуми и бяха наредили конуси за бегови, явно там си водят някакви занятия, че имаше и момичета.

Наклонено трупче
1. Равновесие  - 3-те позиции на всеки крак по 1 минута
2. Крак встрани - позиция нагоре  - 15 повторения на крак (20-25 трябва да се достигнат )
3. Жабешко повдигане - позиция надолу - 15 повторения на крак (20-25)
4. Повдигане на коляно към гърди - позиция напред - 15 на крак (20-25)
Диск
5. Крак встрани - позиция нагоре  - 15 повторения на крак (20-25 трябва да се достигнат )
6. Повдигане на коляно към гърди - позиция напред - 15 на крак (20-25)

Вторник се обади мускулна треска почти в цялото тяло, като сряда бях горе долу добре вече. Днес имам от 19 до 22:30 още спортни мероприятия.
Утре ще направя едно леко бягане, а пък събота и неделя съм в Сърбия из Бабин зъб. Неделя като се прибера ще трябва да си направя най-дългото бягане от седмицата, но само ако съм починал и се чувствам добре.

22.02.19
13:32

Днес 50 минути бягане, пулс към и малко под 140, около  7 мин км.

26.02.19
20:16

Малко да се включа. Събота и Неделя бях по сръбско и по скоро Бабин зъб. Събота направихме опит да качим Миджур който е граничен Български и Сръбски връх. Висок е 2169 и може да бъде качван и от България и от Сърбия. За съжаление на сърбите, след като се изпоцепиха сума му и републики, това им остана най-високия връх. Не успяхме да се качим, защото температурата освен че беше -16 поне, горе духаше и постояннен вятър със скорост от 40 км/ч и увелицаваща се скорост.
За самия ски курорт като скиор мога да кажа, че добре са го направили и става. Всичко е на открито, личи са че са държавни пари, тъй като от хотел Стара планина са направили кабинков лифт. Има още един хотел от другата страна Бабин зъб. Къщите за гости са по ниско. Този хотел е хубав, обаче на такова място няма много работа, фактите за това са че не им стига водата и постоянно се кара долу от селото с водоноски, техен си проблем.
Иначе бяхме отседнали долу в едно етно село Сърна (SRNA) там беше фул до горе и само с българи. Плащах един път и после всичко ти е без пари.
Направо събота си махнахме главите ама яко с дюлева, тя е направена ама са я докарали добре и не боли глава, пих й малко Зайчарско пиво, става.
Там в този комплекс е като България преди 20 години, така беше и в димитров град. Ядене пиене, оркестри и яко пушилка вътре, не могат да ми се отмиришат дрехите и то кво да правиш, бой ракия и цигари до припадък 🙂 Ама хубаво изкарахме, после си взех вече домашни смокинови и крушеви ракии, взех и дюлева, ама и тя беше направена.

Неделя път и почивка, понеделник също нищо не правих.

Днес 1 час и 10 мин бягане 10 км и половина 145 пулс 6.30 мин/км.
Сега
Швейцарска топка - 2 Кръгa
1. Колене към гърди - 12 (10-20)
2. Чистачки - 12 на страна (10-20)
3. Скорпион - 10 на крак (8-15)
4. Изометричен мост - 1:20, 2 минути
5. Редуване на колене  - 12, 9 на крак (8-15)
6. Жабешко сгъване - 8 на крак (8-15)
7. Люлеещ се стол - 8 (10-20)

* 8. Джобно ножче - xx (5-10)
* 9. Отварачка - xxx (5-15)

Продължавам сега с други неща и утре май ще съм на ски.

27.02.19
15:34

Здравей, Калояне,
Чел ли си книгата на Боян Петров “Първите седем”? Много ми напомняш за него и това, което правиш е много опасно... предполагам и една грешна крачка е фатална. А студа и вятъра дори не мога да си ги представя там горе. Но пък е много красиво! Определено си заслужава. Аз се радвам на хора, които могат и не се страхуват!

Bart Simpson

27.02.19
15:44

Чу ли, Калояне, да внимаваш.

казано от kaloyan на 26.02.19, 20:16:

За съжаление на сърбите, след като се изпоцепиха сума му и републики, това им остана най-високия връх.

Хич не ги съжалявам, при положение, че са заграбили толкова чужди територии... Че и мераци до Искъра са имали, свинепасите му недни...
Тоя район, дето сте ходили си е чисто български. А Димитровград от няколко седмици пак носи старото си име Цариброд, поне на общината им го има на сръбски и на български.

27.02.19
15:50

Bart Simpson, аз съвсем сериозно го написах. Пък и той със сигурност внимава.

Мнението беше редактирано от maria на 27.02.19 15:51.

28.02.19
00:14

казано от MariaG. на 27.02.19, 15:50:

Bart Simpson, аз съвсем сериозно го написах. Пък и той със сигурност внимава.

Мария, сега ще ти отговоря специално, понеже това което пишеш съвпада точно с това което ми се случи днес.

Та днес бяхме на нощно каране на Боровец, аз не съм карал тази година с изключение на едни леки пускания за 2 дни декември месец. Те колегите супер надъхани без един, който си кара ама си е начинаещ, надъханите сноубордери, ние скиори.
Та уж сме заедно и се качваме за първо пускане, ама те бързат, бързат и аз им казах да ходят че трябва да си закопчавам обувките и ще го карам по леко. Тръгнаха те 3-мата и ние с моя колега със ските леко пуснахме и така завъртяхме 3-4 пъти. Те ни мислят за някакви балъци, каквито и сме де, та ни се обадиха по едно време да се разберем да се съберем.
Е събрахме се и аз на 5-тото пускане вече пуснах така по бързичко и долу голямо поздравяване все едно съм някой скиор, а пък даже и не знаят че мога и повече, ама това е положението .
Тъкмо си влязох в релси вече към 21.00 когато нямаше никакви хора на лифта, който е нов и много добър, та какво стана. Минавам на 6 седалковия лифт, който е с движеща пътека с още един човек, тъй като бях ходил до вц и бързах да настигна другите и изведнъж зад мен се нахаква още един човек, който се е объркал и се е пуснал след мен на лифта, в резултат на което ми застъпва ските, пада и понеже ни върти пътеката напред на мен предните върхове се застопоряват и започват да ми се отварят ските и не мога да мръдна.
Малко остана да ми се прецакат връзките на колената, просто навреме спряха лифта, нямаше какво да направя. Всичко е точно и не мога да се сърдя на човека, стават тези неща особено с начинаещите.

Интересното е че този “инцидент” стана на възможно най лекото и малумно място. Аз лично карам ски от сума му и време и нямам нито един инцидент. Същото е и с шофирането, много съм внимателен, пазя много другите и винаги е било така.
Лошото е че никога гаранция нямаш и инцидентите си стават на елементарни места. Когато ти е писано, става и това си е.
Хубавото е че мина всичко добре. Относно планините и по сериозните изкачвания, важат същите правила. Колкото човек е по подготвен и по запознат, толкова нещата са по леки и съобразно натрупан опит, са сравнително безопасни.

Проблем е когато не съобразяваш възможностите си конкретно, при планините това може да ти коства много, но ако го правиш с мисъл е ок.
Ако се погледне, шофирането е доста по опасно, но хората нямат страх от скорост, за сметка на този от височина.
И последно нещо да добавя, когато вървиш срещу страховете си и слабостите си и излизаш от зоната си на комфорт, това те прави по добър, смел и спокоен.

П.С - иначе за Боян, чел съм му книгата, познавах го бегло и много ми липсва, защото имаме нужда от такива хора в България.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 28.02.19 00:20.

28.02.19
08:19

Станах рано да ходя да бягам, но ме мъчи една истинка, която мислех че е изчезнала вече и понеже довечера имам 3 часа натоварване, реших да не ходя сега. Ще пия един чай и ще си понареда малко боклуците из нас. И една снимка от вчера

Мнението беше редактирано от kaloyan на 28.02.19 08:21.

Bart Simpson

28.02.19
10:26

На горния Маркоджик няма лампи, нали?

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 28.02.19 10:27.

28.02.19
11:14

казано от Bart Simpson на 28.02.19, 10:26:

На горния Маркоджик няма лампи, нали?

Няма, само пред хотел Рила на 4-те ръкава, водят се Мартинови бараки, на Червено знаме, също няма.

02.03.19
20:27

Отбелязвам си настинката, грипа и това че 2 дни я усещам сериозно. Малко ще трябва по умно занапред. Още понеделник усетих, обаче продължих до петък да си тренирам и то по няколко часа. В петък спрях и спихнах яко. Събота пак така, на крак съм стабилно и чакам да ми мине. Не се товаря физически.

02.03.19
20:37

Изяж два лимона с мед. Макар че най-добре щеше да бъде, ако ги беше изял още в понеделник, когато си усетил, че настиваш.

02.03.19
21:49

казано от kaloyan на 02.03.19, 20:27:

В петък спрях и спихнах яко. .

Като не пиете...така е.

03.03.19
08:11

Ами то понеделник много неща трябваше да направя.... нервак като те хване някой път не става. Вчера за деня съм изпил половин литър ябълкова ракия, че ме хвана яд 🙂

04.03.19
21:00

Това което написа Боби в неговия дневник е исторически непълно и некоректно. Когато цитираш frognews и фейсбук няма,как да те вземе някой насериозно. По източния въпрос се знае доста. Знаят се и вечните интереси и на Русия и на Англия. Но каквото и да пишете, няма документ или позиция в която Англия да говори за България и тежката и участ. Русия е била тук и е воювала за славяните и за целия ни народ тук, защото и на тях сме им дали писменост и култура, пък било и то поради техен интерес. За англия е сигурно че не е искала славянска държава тук и е била верен съюзник на османската империя. А цената която плаща русия за съединението на България са 800 милиона франка. Срам и позор за вас, които преиначавате историята!

Иначе всеки има право на собствено мнение, затова сме свободни и затова са измрели руснаците и българите с идеал, да може на 3-ти март да си пишем това.

Ама чакай да видим сега америка - роби и колони, англия - роби и колония , франция - роби и колонии, да продължавам ли, щото сега африка не е така, благодарение на великите “демократи” ?

Мнението беше редактирано от kaloyan на 04.03.19 21:09.

04.03.19
21:09

.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 04.03.19 21:10.

04.03.19
22:46

Сега чета това което цитира Боби, но дори и стила на написаното, е меко казано махленски, а камо ли да се цитира и да се води диалог върху него, затова и няма да пусна линк.

05.03.19
11:31

Ето тук пускам линкове от Сан стефанския договор, публикуван от няколко източника. Който иска да чете.
http://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/San_Stefanski_dogovor.pdf
https://pages.uoregon.edu/kimball/1878mr17.SanStef.trt.htm
https://eudocs.lib.byu.edu/index.php/Third_Bulgarian_state_1878-1944

това по повод глупостите, които се пишат от разни “професори”. След този предварителен договор, големите сили решават доколкото могат да прекроят нещата с Белинския договор, защитаващ основно техния интерес.

https://archive.org/stream/jstor-2212670/2212670_djvu.txt

Спирам да пиша по темата, то просто няма какво да се каже повече.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 05.03.19 11:32.

А Райхщадското споразумение между Австро-Унгария и Русия няма ли да постнеш?

Викаш, роби и колонии, я познай кога е отменено крепостничеството в Царска Русия.

На тия приказки за братските и славянски народи се връзват само глупците, всичко е жажда за власт и територии.

В прокламацията на Александър II няма нито дума за някакви си българи на балканите, говори се за славянско население. Това мисля е достатъчно красноречиво.

п.с. а Русия е била против Съединението, че даже скъсва дипломатически отношения с нас и княз Александър Батемберг е принуден да абдикира.

Земи прочети нещо повече, че се излагаш!

Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 05.03.19 14:35.

05.03.19
15:09

казано от Alexander Krastev на 05.03.19, 14:31:

Викаш, роби и колонии, я познай кога е отменено крепостничеството в Царска Русия.

Какво отменяне...то се възражда наново!

05.03.19
15:26

казано от Alexander Krastev на 05.03.19, 14:31:

п.с. а Русия е била против Съединението, че даже скъсва дипломатически отношения с нас и княз Александър Батемберг е принуден да абдикира.

Земи прочети нещо повече, че се излагаш!

Аз показвам официалните документи, а ти не знам какво пишеш или гледаш да не заспиш. 800 милиона франка опрощава русия на османската империя заради това съединение. Сан стефанския договор го пуснах, там си пише наяве.
Глупостите си ги пазете за вас и хората които ви ги разправят.

Като искаш чети, но имай и акъл да вникнеш в това което пише.

https://wikivisually.com/wiki/Reichstadt_Agreement

И да ти го обобщя какво пише. Нищо от този таен “договор” не е писано или спазено. Това е другата причина след това австро-унгария да се жалва и да иска берлинския конгрес.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 05.03.19 15:27.

Russia and Austria agree not to create a big Slavic state in the Balkans.

Даже не става дума за Българска държава.

Хич не ми дреме какво опрощава Руската империя на Османската империя, това си е между тях. Ние нашето сме го платили прескъпо.

Факт е, че Съединението е направено от мъже с топки, които са защитавали единствено българските интереси, не чужди! Както преди това въстанията, още от времето на Константин и Фружин, през Възраждането и борбата за църковна независимост, през Легията на Раковски, комитетите на Левски, походите на Караджата, Ботев, Априлското въстание, защитата на Шипка...

И ти сега плюеш отгоре на всичко и се вайкаш за някакъв чужд дълг...

Благодарност - да; раболепие и поклоничество - айде нема нужда.

05.03.19
15:59

Хайде стига толкова глупости а ? Това което казвам е че пишете исторически неверни неща и в стремежа да следвате клишетата, се излагате. На никой не се кланям. Дотук писах само факти.

Давам ти още една страничка да си преведеш, писана е още 1925 година, или ви е по лесно да четете глупости и да вярвате в това което сте чули.

https://academic.oup.com/ahr/article-abstract/30/3/503/38013?redirectedFrom=fulltext

05.03.19
16:34

Само до допълня че името България е изписано, дори и в това споразумение, което така или иначе руснаците не са мислили да спазят. Дори и там има България, дори и в австрийския вариант. Книгата която говори за тайните договори на австро-унграия е издадена 1920 година от австрийски учен ,който получава достъп до тези документи, като е преведена и издадена от Харвдарския университет. 
Повече не мисля да ви отварям очите и да си губя времето, вярвайте си в каквото искате. Аз не се кланям на никой, но след време и така и ще научите децата си, което ще е по тъжно. И разни истерици и купени историци, ще ходят и ще плямпат глупости наляво и надясно.

ДЕ

05.03.19
16:47

Четох, четох-не установих за какво се спори всъщност. Че вследствие Руско-Турската война се е освободил един народ, и като последица имаме нова българска държава, това е 100 % така. Не видях някой да твърди обратно. Че в разни документи се е предвиждало да има България-може и така да е. Въпросът е, каква е била целта - поради имперски интереси, които да се осъществят по-късно или от страхотна обич към българския народ от страна на руския, или пък и двете. Не казвам, кое е от трите, но там всъщност не се разбирате.

05.03.19
16:57

.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 05.03.19 16:58.

Калояне, ясно е, че с теб на глава няма да излезем по темата 🙂

Пиша последно. Ето ти достъпни линкове : руска версия и английска версия, че тва дето си го постнал е само за регистрирани.

1. Първата и главна цел на споразумението е Русия да си гарантира ненамесата на Австро-Унгария при бъдеща война с Османската империя
2. Следващата основна теза на споразумението е, че няма да се допусне създаването на голяма славянска държава( в това число и Сръбска! ).
3. Споменава се евентуално отделяне на автономни България и Румелия!, и то при краен вариант, при който Османската империя е победена напълно. При този вариант се обсъжда Константинопол да стане свободен град.

Забележи - хем не се допуска голяма славянска държава, хем се допуска отделяне на автономни България и Румелия. Каквото виждаме всъщност на Берлинския конгрес!

Защото създадената няколко години по-рано Българска Екзархия има сравнително точни граници на българското землище - точно една голяма “славянска” държава, която нито Русия, нито Австро-Унгария, нито която и да е друга велика сила желаят.

Т.нар. Сан Стефанска България е обречена предварително на разпарчетосване. Войната не е водена от никакви “братски” чувства. Ако е имало някакви топли чувства, то това е било сред руската интелигенция и доброволци.

По същество целта е преследване на имперските интереси на Царска Русия от времето на Екатерина Велика - овладяване на проливите и превръщането на Черно Море във вътрешно за Русия, тъй като е единственото “топло” море, до което има излаз.

Впрочем от 17 век насам, Руската и Османската империи водят 10-на войни,  в които Русия неколкократно излиза победителка, но никога преди това не става дума за освобождаване на българско. Едва след създаването на Екзархията и Априлското въстание започва да се говори за българи, преди това населението е наричано просто “християнско”  и “славянско”, удобна аморфна маса, готова за претопяване.

Сполай ти и прощавай за спама!

Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 06.03.19 15:13.

Carbohydrate

06.03.19
15:41

интересно ми е, какво общо има всичко написано, след като има хиляди умрели за освобождението и не са само руснаци...има и доста мусулмани, участвали на страната на Русия и много други националности. 3 март е почит за всички, които са принесли за освобождението. Ами Шипка?! Според Боби, всичките, които са се биели тогава са глупаци, така излиза...нямало е турско рабство, изнасилвания, еничари и т.н. всичко е измислица

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 06.03.19 15:43.

06.03.19
15:43

Ами тайни споразумения, които ти казах така или иначе Русия е нямало намерение да спазва и това добре се вижда в Сан Стефанския договор. Другото е разтягане на локуми, кой какво имал предвид да прави и всеки си го интерпретира на базата на неговите разбирания. Има и друг договор пак таен след райхщадския, будапещенския но нали казахме че България не фигурирала, сега вече не е така. Това са си твои разъждения и свободни интерпретации. Причините Русия да не се намесва по рано са много по комплексни и основната е че е била натиската от всички страни и е нямала голям избор.
Фактите са факти, другото свободни интерпретации.
Но да излезе някой и да обяснява че 3-ти март не бил празник, някак си е средно малумно.

06.03.19
20:40

казано от kaloyan на 06.03.19, 15:43:

Но да излезе някой и да обяснява че 3-ти март не бил празник, някак си е средно малумно.

Различно е, защото този някой първо честити празника, а после обясни, че няма много поводи за празнуване.
Класика 🙂

06.03.19
21:18

казано от Brown Bomber на 06.03.19, 20:40:

казано от kaloyan на 06.03.19, 15:43:

Различно е, защото този някой първо честити празника, а после обясни, че няма много поводи за празнуване.
Класика 🙂

Тоя професора, даже май дори и не го честити, не ми се рови повече в статиите, ще спирам да гледам въобще новини и в интернет.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1