Имам няколко въпроса... от София съм, но на Витоша съм ходила два пъти и то с лифта. Би ли ми препоръчал маршрут за начинаещ? Тоест отивам с кола/градски транспорт, ама къде точно? И после нагоре? Колко време ще ми от отнеме?
Най-лесно и приятно е от хижа Кумата, до там с кола и от там покрай Конярника до горе. Отнема в средно темпо към 2 часа и нещо в едната посока, надолу е по бързо.
Другият лесен вариант е от Бистрица.
Най-стандартния и най-неприятния пък е от Алеко, до там с лифт или кола и ходиш нагоре 1 час и се връщаш.
Вчера нещо пийнах уиски май повече, да му се невиди и се товарих и днес трябваше да правя интервали
6 х 2 минути с 2 минути почивка, пак не опазих добре времето. 15 минути загрявка 146 пулс.
1. 4:38 мин/км 420 метра 161 среден пулс - макс 166
2. 4:49 мин/км 410 метра 161 среден пулс - макс 169
3. 4:59 мин/км 390 метра 163 среден пулс - макс 170
4. 5:00 мин/км 390 метра 165 среден пулс - макс 166
5. 4:42 мин/км 420 метра 171 среден пулс - макс 177
6. 4:59 мин/км 390 метра 164 среден пулс - макс 169
Трябваше да бъдат с време между 5:06 - 4:53 мин/км, още отначало ги обърках с темпото, ама нищо. На почивките темпото също не беше достатъчно бавно за да възтановя пулса достатъчно добре и затова на 5-тия стигнах до 177.
Довечера съм на катерене.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 13.03.19 10:24.
Вчера съм доста доволен от катеренето, напредвам. Днес сутринта направих много леко бягане колкото да движа.
6.8 км 47 мин - 142 пулс.
После направих упражненията на трупче, но само баланса на 3-те позиции по 1 минута и 10 секунди. Малко разтягане на глезените и упражнения за корем.
Висене на лост - 2 мин и 10 сек + планк от лицева с вдигнати крака нагоре 1 мин и 30 сек.
Довечера имам 3 часа занимания а утре интервали. Вечерта ще я карам по лежерно.
И още една бележка въпреки че това сме го дъвкали сума му и пъти. Вчера пих само една бира. Събудих се без аларма и свеж. Това за пореден път установявам че възтановяването няма нищо общо с това когато се пие вечер, дори и малко. Аз като пия вечер най-малкото се събуждам да ходя до тоалетна, като не пия не се и събуждам.
Днес станах в 6, ходих 1 час на скуош и след това правих интервали и леки бягания още 1 час.
4 х 1 мин с 1 минута почивка
1. 4:04 мин/км 240 метра 162 среден пулс - макс 169
2. 4:17 мин/км 230 метра 166 среден пулс - макс 168
3. 4:13 мин/км 230 метра 166 среден пулс - макс 171
4. 4:20 мин/км 220 метра 165 среден пулс - макс 169
4 х 30 сек с 1 минута почивка
1. 3:26 мин/км 140 метра 160 среден пулс - макс 169
2. 3:34 мин/км 130 метра 168 среден пулс - макс 174
3. 4:09 мин/км 110 метра 163 среден пулс - макс 167
4. 4:00 мин/км 120 метра 164 среден пулс - макс 169
Малко ориентировъчни, тези 30 секундните не трябваше да ги свалям под 4, особено като ги правя за първи път в този вариант, ама карай.
Като петъчно обобщение трябва малко да се замисля и пак да вкарам някакъв ред в тренировките и заниманията. Прекалявам и от това нищо добро няма да последва. Не може вчера да имам 5 часа и повече занимания като ги сметна и днес да стартирам пак с 2 часа. Не ми тежи в добра форма съм, но това не е нормално, като се замисля.
Довечера щях да ходя да катеря, но ще прескоча, освен това утре няма да правя нищо и даже се замислям за неделно дълго бягане дали да правя въобще.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 15.03.19 10:57.
А на колко години си? Общо взето като професионален спортист го караш, а те се пенсионират млади. Предполагам си на 25.
казано от MariaG. на 16.03.19, 00:38:
А на колко години си? Общо взето като професионален спортист го караш, а те се пенсионират млади. Предполагам си на 25.
Даже по млад съм, мисля след 1-2 години да се пенсионирам вече 🙂
Калояне, чай да те питам като бягаш и си засичаш времена и преди поне пушеше ( преди да си се пенсионирал 😄 ) Възможно ли е пушач, ама от типа 2-3 кутии къс кемъл на ден пушач, който не е тренирал нещо леки атлетики, ами просто си спортува да бяга 5К за 18 минути?
казано от Димо на 16.03.19, 11:33:
Калояне, чай да те питам като бягаш и си засичаш времена и преди поне пушеше ( преди да си се пенсионирал 😄 ) Възможно ли е пушач, ама от типа 2-3 кутии къс кемъл на ден пушач, който не е тренирал нещо леки атлетики, ами просто си спортува да бяга 5К за 18 минути?
Уоу, тва би било топ 20 на най-впечатляващите неща, които съм чувал 🙂)
Не
Той ако спортува нещо, няма начин да пуши толкова много.
П.с а моето пушене няма общо. Аз пушех по 2-3 цигари на ден и ако изляза някоя събота по 5-6
Мнението беше редактирано от kaloyan на 16.03.19 12:19.
16.03.19
12:26
Б@х, може ли толко да не и обръщате внимание на мацката, от две седмици обикаля около Калоян, а вие за пушене.....
казано от Bart Simpson на 16.03.19, 12:26:
Б@х, може ли толко да не и обръщате внимание на мацката, от две седмици обикаля около Калоян, а вие за пушене.....
Ако така ни наричаш “джентълмени”, благодаря 🙂
16.03.19
13:46
Точно това е думата, която търсех- джентълмени.
Да се изчервявам ли или не, незнам, но го “наобикалям” защото тича и ми е интересно, т.к. съм на такава вълна, надявайки се да науча нещо, което да ми помогне в моето бягане.
А иначе е много малък за мен, макар и пенсиониран да е. Съжалявам за спама, без лоши чувства 🙂.
Мнението беше редактирано от maria на 16.03.19 14:40.
16.03.19
14:00
Щом като не отговаря само по един критерий-възраст, значи съм на прав път.
Кала, сорЕ брат ,ама лежа с болки в стомаха и не знам кво друго да правА, lol.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 16.03.19 14:03.
Да поспамя и аз, дори малко съм извинен, че е поне на тема бягане.
И аз си помислих че не си спомня добре тоя пич, или пък просто преувеличава да се изфука и да покаже превъзходство.
Той наистина пушеше по толкова и си спортуваше - фитнес, всякакви бойни изкуства, катерене по Пирин и както твърдеше явно и бягане, макар аз да не съм го виждал как бяга. Той винаги е бил атлета в компанията ни и изобщо най-спортната личност, която съм познавал. А аз винаги съм бил кюфте и медуза. Но явно времето различно се е отразило на двама ни. Аз се усетих и почнах да спортувам, а той си продължи с вредните навици и разгулния живот, спря да спортува и това явно не прощава никому. Сега е качил сигурно 30 кила на паласки и шкембе, буквално не може да качи 3 етажа без да спре, защото се е задъхал, проблеми със сърцето и т.н.
И все пак не му е мръднало егото и самочувствието, защото преди 3 години когато му казах че ще бягам полумаратон, този същия мой добър приятел така искрено ми се изсмя, че направо ми стана гадно. И ме пита: ама ти знаеш ли колко са тва ве? После като почнах да бягам и почнах да си засичам времена и той ме пита какво време съм бягал 5К, може би само за да ми се присмее и да покаже превъзходството си, защото ми изцепи тези невероятни минути за които уж той го бил бягал навремето. Аз лекичко се усъмних тогава, но не го направих на въпрос и сега се сетих да питам доколко вероятно е това което ми е казал. Нищо, аз не му се сърдя. Сърдя се на себе си че ми е отнело толкова време да се сетя да спортувам и да зарежа цигарите и алкохола.
16.03.19
14:12
Аз пък не помня от кога не съм бягал. Миналото лято след лостове и успоредка си казах, да направя един лек тръст около училището при спортната площадка. Тръгнах, изминах 1/3 от разстоянието, т.е. около 200 метра и ми крампираха прасците. Ами дебел и не бягал дълго време-очаквано.
А иначе кой колко е малък или голям, на доста хора си им пише в профила, когато са задали опцията. Просто трябва да се цъкне и види 😉
16.03.19
14:16
Димо, майната им на такива - важното е какво и колко можеш тук и сега, а не какво е било преди 15 години.
То в 12 клас и аз можех да забивам с 2 ръце от място на стандартен кош, ся сигурно едва ще пипна ринга 😄 но пък сега съм много по-силен, а ако сваля 10 кила пак ще вися по кошовете
16.03.19
14:17
100 набирания в серия с кипинг тогава на моя сметка, в активните ми алпинистки години.
16.03.19
14:18
казано от Alexander Krastev на 16.03.19, 14:16:
важното е какво и колко можеш тук и сега, а не какво е било преди 15 години.
Както е казал Брус Лий: “Толкова си добър, колкото си в момента”.
Значи без бягане няма как да направи 18 мин за 5 км. Има изключения за бойните изкуства, но те по принцип си бягат и говоря за много сериозните такива.
При мен за едно състезание също имаше хора и викат че ще бягат 4 км за 15 минути. Е, изложиха се яко с по 18-19 минути и още не могат да направят бързи бягания, а минаха 3 години. Едно е на масата, друго е реалноста.
О, да, абсолютно и аз смятам че едно е на маса или по интернета, а на терен като твоя гъз трябва да се задвижи е съвсем друго.
Иначе Димо, колкото повече толкова по добре, годините не пречат, стига да правиш разумно нещата. Аз също не мислех маратони и тнн.. а пък сега си мисля за Витоша 100, но само ако се подготвя добре. Даже да ти кажа, шанса ти да станеш много добър в нещо сега е много голям.
казано от kaloyan на 16.03.19, 15:10:
Даже да ти кажа, шанса ти да станеш много добър в нещо сега е много голям.
Защото си по-осъзнат! И аз така!
16.03.19
15:28
казано от Витан на 16.03.19, 11:46:
Аз познавам един такъв. Мой много добър приятел. Цяла нощ пием, по над литър концентрат, по няколко бири за капак, той изпушва и кутия и половина цигари, а на другия ден след 5 часа сън бяга Гребната за 15 минути. Бос.
Иначе Димо, колкото повече толкова по добре, годините не пречат, стига да правиш разумно нещата. Аз също не мислех маратони и тнн.. а пък сега си мисля за Витоша 100, но само ако се подготвя добре.
Баща ми избяга Витоша 100 последно на 50тина+ години,че даже беше и в 100те първи финиширали.
казано от James Hinks на 16.03.19, 15:28:
казано от Витан на 16.03.19, 11:46:
Аз познавам един такъв. Мой много добър приятел. Цяла нощ пием, по над литър концентрат, по няколко бири за капак, той изпушва и кутия и половина цигари, а на другия ден след 5 часа сън бяга Гребната за 15 минути. Бос.
.
Тоя твоя човек не е случаен
16.03.19
17:41
Оо, да, един от най-добрите файтъри, които някога са се раждали. Но бягането му беше уникално, идваше му отвътре някак.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 16.03.19 17:44.
16.03.19
17:51
Дано имате поводи да пукате така, че иначе си е жив алкохолизъм 🙂
казано от nervak на 16.03.19, 15:39:
Иначе Димо, колкото повече толкова по добре, годините не пречат, стига да правиш разумно нещата. Аз също не мислех маратони и тнн.. а пък сега си мисля за Витоша 100, но само ако се подготвя добре.
Баща ми избяга Витоша 100 последно на 50тина+ години,че даже беше и в 100те първи финиширали.
.
Браво на него. Витоша 100 по идея е за скороходци, затова контролата е 20 часа и повечето го ходят.
При мен е друго положението, аз искам да го бягам и да съм подготвен. Не просто да ида и да го направя, то и сега го мога това. Затова че трябва да мога да стигна до поне 6 часа бягане като обем, за да отида и да го направя без драми.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 17.03.19 11:12.
Днес бягане 2 часа и 6 минути - 20 км и 200 метра - 155 пулс.
Днес беше на пресечен терен със слизания и качвания, реших да пусна едно по свободно бягане и да видя как са краката. Глезените са супер, дясното коляно не толкова. Ще трябва малко да наблегна с упражнения, че се концентрирах на глезените повече в последно време.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 17.03.19 11:16.
Иначе се сетих за храната. Например вчера вечерта хапнах пица и салати.
Днес не съм закусвал и след това тичане сутринта, по обяд хапнах зелена салата, пиле поне 300 - 400 грама, пилешка супа и една препечена филийка хляб. Всичко това домашно + 70 - 100 мл ракия и една чаша бира. Много вода и това е, въглехидрати засега почти никакви и вечерта няма да има. Е так си въртя храната естествено, ако един ден ям въглехидрати, друг ден почти не, един ден с месо, един ден без.
Може би по натам ще пробвам постите официалните.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 17.03.19 13:34.
2 мин и 5 секунди надхват висене на лост + 1 мин подхват. 10 набирания подхват + 8 подхват
17.03.19
18:31
Аз за понеделник имам комплекс с висене-6 минути-всяко изпускане-800 метра гребане и 30 ЛО.
казано от Bart Simpson на 17.03.19, 18:31:
Аз за понеделник имам комплекс с висене-6 минути-всяко изпускане-800 метра гребане и 30 ЛО.
6 минути е доста, трябва много да ти е трениран хвата
17.03.19
18:37
Е то е на по колкото издържиш.
Всяко изпускане правиш други неща, ще го птобвам да видя как е, аз усещам че раменете ще дадът фира.
казано от Bart Simpson на 17.03.19, 18:37:
Е то е на по колкото издържиш.
Всяко изпускане правиш други неща, ще го птобвам да видя как е, аз усещам че раменете ще дадът фира.
При висенето предмишница и пръстите. Аз искам да мога да правя поне 3 минути и половина 4 и да мина на една ръка, че ми трябва. Аз и сега мога на една ръка обаче много е малко под минута
П.с ако нямаш опит във висенето, има голяма вероятност този комплекс да те разплаче 🙂
Мнението беше редактирано от kaloyan на 17.03.19 18:46.
Днес леко бягане за възтановяване, а то и цялата седмица ще ми е лека откъм бягане.
7.7 км 53 мин - 146 пулс.
После направих упражненията на трупче, но баланса на 3-те позиции по 1 минута. Серии на трупче и на диск за баланс х 16 повторения. 3 х 20 напади на швейцарска топка и 20 клека.
От петък до понеделник съм в Охрид, някой знае ли кой път да хвана ? Този който е стандартния покрай Скопие или да пробвам другия, който е по второстепенен ?
Явно никой не знае кой път да хванеш 🙂. Аз само да попитам на катерене ли отиваш?
казано от MariaG. на 19.03.19, 22:14:
Явно никой не знае кой път да хванеш 🙂. Аз само да попитам на катерене ли отиваш?
Не на други занимания съм.
Вчера 6.8 km 45 минути, пулса около 150 и нещо, по висок от обичайното. Сряда не правих нищо тъй като бях на зъболекар и 2 часа човъркане, после главата беше двойна, а пък и вторник вечерта май прекалих малко с ракийката.
Честита първа пролет на патерици и от мен. От вчера изкачванията в планината не се водят повече зимни, а се наричат летни 🙂 нищо че има много сняг.
Заминавам днес за Охрид, ще съм близо де точно на езерото и ще има надявам се бягания около езерото. Гледах за цяла обиколка, но е доста, близо 90 км и няма да я правя 🙂