Too Little, Too Late

Прескочи до:

06.04.19
20:45

06.04.2019 г.

Колоездене:
Около 7 км.

Открихме велосезона. Имам нужда от ново колело, но ми се свиди да взема хубаво. Май засега ще постегна стария велоергометър и ще изкарам още (поне) един сезон с него.

Добавки:
1. Към 7 - 1 гр магнезий бисглицинат, 5000 IU витамин Д3.
2. Преди лягане (план)  - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло, 5 гр креатин монохидрат.

Обобщение за деня:
Нищо ососбено днес.
Импровизирах един хумус с бакла, вместо нахут и с леко запечен на тиган и смлян сусам, вместо тахан. Стана доста приятно, макар консистенцията да не е същата заради люспите на сусама.

П. П. Хумусът с баклата не е заради онзи спор за оригиналния фалафел, а защото жената купила четири консерви по погрешка. 🙂

Мнението беше редактирано от Boby_ на 06.04.19 22:15.

Bart Simpson

07.04.19
01:48

Айде, Айде, мафия.

07.04.19
13:00

07.04.2019 г.

Тренировка А

Загрявка.

Работни серии:
  1.1. Преден клек (през 5 секунди): - 14х2х100 кг.
  1.2. Преден клек (максимална бройка след до две мин. почивка) - 4х120 кг.
  2.1. Избутване на прав лост от лег (през 5 секунди) - 10х2х100, 4x1x100 кг.
  2.2. Избутване на прав лост от лег (максимална бройка след до две мин. почивка) - 4+1х110 кг.
  3.1. Набирания в подхват с доп. тежест (през 5 секунди) - 10х2х0, 4x1x0 кг.
  3.2. Набирания в подхват с доп. тежест (максимална бройка след до две мин. почивка) - 5х10 кг.
  4.1. Борческо въртене с дъмбели (през 5 секунди) - 14х2х16 кг.
  4.2. Борческо въртене с дъмбели (максимална бройка след до две мин. почивка) - 6х20 кг.

Коригиращи упражнения:
  1. Бедрено разгъване (горната част на движението без заключване на коляното) - 8х73 кг. (на крак)
  2. Степ-ъп (вариант Поликуин) - 10 (ляв), 10 (десен крак).
  3. Изометрия в горна позиция на набиране (подхват) - 17 с.
  4. Повдигане на тяло от вис с главата надолу (с пипване на лоста с две ръце) - 9 (6), 6 (4).

Разтягане за тренираните мускули и сухожилия.
Обобщение за тренировката:
Време за тренировката - 25:08 мин.
Чисто време за интервалите - 12:28 мин.
Преходи - 3:07 мин.

Доста прилично.
Едно по-общо набюдение върху интервалите - с много малко изключения всяка тренировка ме изкарва далеч от зоната ми на комфорт. Толкова далеч, че всеки път губя поне по десетина минути да обикалям около приготвената щанга преди първия интервал и да събирам сили да започна. В същото време пък възстановяването е напълно безпроблемно - още час-два след тренировката усещам, че всичко ще е наред, а на другия ден почти все едно не съм тренирал.
Чудя се дали колоездене до офиса в нетренировъчните дни ще ми се отрази прекалено зле на възстановяването - разстоянието е 10-тина км, а денивелацията - доста неприятна. Ще пробвам и ще видим.

Положително:
  - На лега бях близо до петица на максималната серия - остана само да заключа лактите.
  - Като цяло добре като време за интервалите, преходите.
  - Борческото бързо като интервал, а и с едно повторение отгоре в максималната серия.
  - При повдигането на тяло от вис вече успявам да си пипна пръстите на краката при повечето повторения, а не само лоста - това са и числата в скобите.

Отрицателно:
  - Отказите на лега и набиранията продължават - всеки път се заканвам, че ще направя още една двойка този път и всеки път удрям стената на същото място. Засега....
  - Исках да сваля още от времето на клека, но нямах желание.

Добавки:
2. По време на тренировка - 15 грама Essential Amino Acids на BulkPowders.
3. Преди лягане (план)  - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло, 5 гр креатин монохидрат.

Започнах с неовкусени незаменими аминокиселини на бълка днес. По гадост се нареждат доста след “фаворитите” ми засега MSM и DAA, но не са лесни за преглъщане и те. 🙂
Интересното е, че на етикета пише, че не съдържат калории, което е пълна дивотия и не е вярно. Писах им с искане да ми пратят истинските параметри на продукта - не вярвам да науча нещо от тях, но реших да пробвам.

Обобщение за деня:
Днес интересна случка в залата. 🙂
В мъжката съблекалня влиза една от инструкторките - младичка, русичка, добре сложена мацка. В ръцете си носи огромна ножица за арматура и крещи на висок глас нещо в смисъл, че жена влиза в съблекалнята. Чакат я две нахилени момчета само по кърпи на кръста - явно загубен ключ или забравен код на катинар. Толкова пък да нямат един мъж на смяна. 🙂 Не че много им дреме от голотата на шведите - общо взето много им се радвам, че като цяло са над тези неща.

Bart Simpson

07.04.19
13:29

Нали безполово ги възпитават от малки...
Боби, вчера говорих с едни поляци в Швеция.
Три деца, добро семейство, майката влязла в болница и от някаква институция им взели децата, заради липса на единия родител и ги настанили в приемно семейство.
Знаеш ли нещо за подобен закон при вас?

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 07.04.19 13:29.

07.04.19
13:29

Днес интересна случка в залата. 🙂
В мъжката съблекалня влиза една от инструкторките - младичка, русичка, добре сложена мацка. В ръцете си носи огромна ножица за арматура и крещи на висок глас нещо .

В първия момент реших че става въпрос за феминистична акция за рандом рязане на макари, пък то кво било.

07.04.19
13:43

казано от Bart Simpson на 07.04.19, 13:29:

Три деца, добро семейство, майката влязла в болница и от някаква институция им взели децата, заради липса на единия родител и ги настанили в приемно семейство.

Не, няма такова нещо - много самотни родители има тук. Има нещо друго, което поляците не са ти казали. Например за алкохолизъм, че дори и за редовно пиене на останалия здрав родител, не прощават. Само да е казало някое от децата пред някого, е достатъчно, за да започнат разследване социалните. Това, което в България минава за “пошляпване”, а тук - за насилие над деца, също може да е причина.
Освен това това не е отнемане на родителски права, а временно настаняване, ако властите са преценили, че има заплаха за децата, докато трае разследването. Отнемането може да стане само след решение на съда.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 07.04.19 13:49.

08.04.19
20:08

08.04.2019 г.

Добавки:
2. Преди лягане (план)  - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло, 5 гр креатин монохидрат.

Обобщение за деня:
Мина ми през ум сутринта да тръгна с колело на работа, но пронизващият вятър и прехвърчащият априлски снежец много бързо ме отказаха и реших, че искам да се наслаждавам на скандинавската пролет със стъкло между мен и нея и подгрята седалка под задника.

П. П. Де го инженера сега да ми поговори за криотерапия?

Мнението беше редактирано от Boby_ на 08.04.19 20:39.

08.04.19
22:50

казано от Boby_ на 07.04.19, 13:43:

Не, няма такова нещо - много самотни родители има тук. Има нещо друго, което поляците не са ти казали. Например за алкохолизъм, че дори и за редовно пиене на останалия здрав родител, не прощават. Само да е казало някое от децата пред някого, е достатъчно, за да започнат разследване социалните. Това, което в България минава за “пошляпване”, а тук - за насилие над деца, също може да е причина.
Освен това това не е отнемане на родителски права, а временно настаняване, ако властите са преценили, че има заплаха за децата, докато трае разследването. Отнемането може да стане само след решение на съда.

Барневернет е по-зле и от Гестапо. След толкова години успяха да осъдят един от психиатрите, доказан педофил, които въртяха държавната машина за отнемане на деца (твърди се, че са стотици хиляди във времето), че и предимно, но и не само на емигранти.
Норвегия и Швеция са пример за образцово отнемане на деца от лошите родители, които не си обичат децата 🙂

09.04.19
09:14

казано от Brown Bomber на 08.04.19, 22:50:

казано от Boby_ на 07.04.19, 13:43:

Барневернет е по-зле и от Гестапо. След толкова години успяха да осъдят един от психиатрите, доказан педофил, които въртяха държавната машина за отнемане на деца (твърди се, че са стотици хиляди във времето), че и предимно, но и не само на емигранти.
Норвегия и Швеция са пример за образцово отнемане на деца от лошите родители, които не си обичат децата 🙂

Така е - има данни, че прекаляват с отнемането на деца и в Швеция, но им трябва причина да започнат разследване. Нещо трябва да им е дало повод - сигнал от училището или от другаде.

09.04.19
19:57

09.04.2019 г.

Тренировка Б

Загрявка.

Работни серии:
  1.1. Мъртва тяга (през 5 секунди): - 11х2х150, 3x1x150 кг.
  1.2. Мъртва тяга (максимална бройка след до две мин. почивка) - 5х160 кг.
  2.1. Раменна преса от стоеж (през 5 секунди) - 10х2х50, 4x1x50 кг.
  2.2. Раменна преса от стоеж (максимална бройка след до две мин. почивка) - 4х60 кг.
  3.1. Гребане с трап бар (през 5 секунди) - 14х2х111 кг.
  3.2. Гребане с трап бар (максимална бройка след до две мин. почивка) - 5х121 кг.
  4.1. Кофички на халки с доп. тежест (през 5 секунди) - 10х2х15, 4x1x15 кг.
  4.2. Кофички на халки с доп. тежест (максимална бройка след до две мин. почивка) - 5х25 кг.

Коригиращи упражнения:
  1. Външни рамени ротации с дъмбели от хоризонтална позиция на мишницата - 8х12 кг. (на ръка)
  2. Разтягане с ластик пред гърди - 7 (син). 
  3. Издърпване на ластик с две ръце назад до мишници, успоредни на гръдния кош,  ротация нагоре и после избутване нагоре до изпъване на ръцете - 7 (два сиви, 2+ плочки).
  4. Повдигане на тяло от вис с главата надолу (с пипване на лоста с две ръце) - 9 (7), 6 (4).

Време за тренировката - 21:45 мин.
Чисто време за интервалите - 10:21 мин.
Преходи - 2:05 мин.

Борба за всяка глътка въздух... С 2-3 часа сън толкова.

Положително:
  - Няма какво положително да кажа днес.

Отрицателно:
  -  Едни жилави храчки, едни 15-годишни фасове... Трябва да сложа пулсомер да видим какво ще покаже на тая тренировка Б.

Добавки:
2. По време на тренировка - 15 грама EEA на BulkPowders.
3. Преди лягане (план)  - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло, 5 гр креатин монохидрат.

На запитването ми защо са посочили нулеви калории на незаменимите си аминокиселини, образите от Бълка ми отговориха така:
Thanks for getting in touch,
I am sorry about any confusion so basically as they are free form amino acids, they do not have a calorific value.
If you were to run these through a nitrogen analysis protocol for nutritional analysis, they would give a nitrogen score (because amino acids have a nitrogen group) however as they are free form amino acids, they are technically not protein and therefore do not have a calorific value.
I hope this clears up any confusion and you have a great week!

Сега се чудя дали да се захващам да му обяснявам на тоя/тая какви глупости е написал или не си струва да се разправям с търговец.

Обобщение за деня:
От Rehband отказаха да приемат обратно наколенките и налакътниците без оригиналните кутии и сега се оказах с нещо, което няма да ползвам. Чудя се дали да ги взема за България в четвъртък и да ги оставя на голямата щерка или да си ги продавам тук. Ако някой има интерес, да казва - 7-мм наколенки и 5-мм налакътници на една пробна тренировка срещу 20-25% под първоначалната цена. Размер - М за наколенките, XXL за налакътниците.

09.04.19
20:10

Леле, този отговор за аминокиселините е за наградите Дарвин или нещо подобно 🙂 Нямам думи ....

За наколенките и налакътниците - ако никой от форума не ги иска, снимай ги и пусни public пост във фейсбук с описание на офертата. Ще я споделим тук-там и бързо ще им намерим купувачи 🙂

За другото много се смях 😄

09.04.19
21:54

Аз имам интерес за наколенките...налакътниците не вярвам да има шанс да ми станат.

10.04.19
15:49

10.04.2019 г.

Добавки:

Обобщение за деня:
Няколко срещи в офиса, но иначе относително скучен работен ден - такива ги обичам.

Вчера смених зимните гуми с летни, а температурите са около нулта и сутринта си прехвърчаше сняг. Надявам се да не съм подранил прекалено. Така или иначе утре пътувам за София за седмица, та докато се върна, все трябва да е дошла тая пуста пролет и тук.

11.04.19
23:32

11.04.2018 г.

Тренировка В

Загрявка.

Работни серии:
  1.1. Преден клек (през 5 секунди): - 17x1х120 кг.
  1.2. Преден клек (максимална бройка след до две мин. почивка) - 3х130 кг.
  2.1. Избутване на прав лост от лег (през 5 секунди) - 17x1х110 кг.
  2.2. Избутване на прав лост от лег (максимална бройка след до две мин. почивка) - 3х130 кг.
  3.1. Набирания в подхват с доп. тежест (през 5 секунди) - 17x1х10 кг.
  3.2. Набирания в подхват с доп. тежест (максимална бройка след до две мин. почивка) 5х20 кг.
  4.1. Борческо въртене с дъмбели (през 5 секунди) - 17x1х20 кг.
  4.2. Борческо въртене с дъмбели (максимална бройка след до две мин. почивка) - 5х26 кг.

Коригиращи упражнения:
  1. Изхвърляне от седеж - 5х40 кг.
  2. Ренегатско гребане със задържане в горна позиция - 4х34 кг.
  3. Повдигане на тяло от вис с главата надолу (с пипване на лоста с две ръце) - 8 (5), 5 (2).

Време за тренировката - 24:05 мин.
Чисто време за интервалите - 10:56 мин.
Преходи - 3:33 мин.

Днес добре се получи.

Положително:
  - Най-бързото общо време и набирания, но и другите упражнения плюс прехода бяха почти оптимални.

Отрицателно:
  - Максималните серии ми се струват малки в тази тренировка, особено на клека и лега.

Добавки:
2. По време на тренировка - 12 грама BCAA 4:1:1 на MyProtein.

Обобщение за деня:
Тренирах набързо сутринта, после през училището на училищно изложение с презентации. Следобед се замъкнахме до летището, после средно досаден полет до София и ето ме в старата Дървеница... За културен шок съм твърде изморен и ми е прекалено тъмно. 🙂

12.04.19
07:29

А добре дошъл на родна земя, да изкараш добре 🙂 Обаче тук го дават до четвъртъм времето да вали/превалява, тъкмо уцели и ти като сестра ми .. късметлии  🙂

Мнението беше редактирано от kaloyan на 12.04.19 07:29.

12.04.19
20:56

12.04.2019 г.

Добавки:

Обобщение за деня:
Цял ден по задачи - зъболекар, фризьор и други, за които ще разказвам по-натам.
Вечерта - роднини. Храна и алкохол извън всякакъв контрол.

13.04.19
15:15

13.04.2019 г.

Тренировка Г

Загрявка.

Работни серии:
  1.1. Мъртва тяга (през 5 секунди): - 17х1х160 кг.
  1.2. Мъртва тяга (максимална бройка след до две мин. почивка) - 5х170 кг.
  2.1. Раменна преса от стоеж (през 5 секунди) - 18х1х50 кг.
  2.2. Раменна преса от стоеж (максимална бройка след до две мин. почивка) - 5х70 кг.
  3.1. Пендлей гребане от земя (през 5 секунди) - 10х1х110 кг.
  3.2. Пендлей гребане от земя (максимална бройка след до две мин. почивка) - 5х110 кг.
  4.1. Кофички на халки с доп. тежест (през 5 секунди) - 17х1х25 кг.
  4.2. Кофички на халки с доп. тежест (максимална бройка след до две мин. почивка) - 5х35 кг.

Коригиращи упражнения:
  1.Румънска тяга с дъмбели (до под коляното)  - 5х55, 4х55 кг.
  2. Чуково сгъване с дъмбели от стоеж - 5x35, 4х35 кг. (на ръка)
  3. Повдигане на крака от вис (toes to bar) - 6, 5
. Разтягане за тренираните мускули и сухожилия.
Време за тренировката -—мин.
Чисто време за интервалите -—мин.
Преходи -—мин.

Не пиша време, защото обърках тежести, смених упражнения, надцених се с тежестта на гребането...

Положително:
  - Нищо особено. 

Отрицателно:
  - Обърках тежестта на раменната - сложих 50 за интервала, вместо 60. Зачудих се що ми е толкова леко, направих още едно повторение и чак после се усетих.
  - На пендлей гребането се надцених и 10-те бяха максимумът на тази тежест.

Добавки:

Обобщение за деня:
Сутринта пазарувахме, че голямата оставила хладилника по-празен от портфейла на врачански пенсионер.  После зъбна снимка, тренировка, а след малко ще тичам по други задачки.
Стъпя ли при Тони, положението става “двоен бицепс”. Ето няколко снимки на моментната (без)форма - свалил съм някое кило, но има още поне 10, че даже 15 да си ходят. Да видим само кога ще е, че както съм се подкарал в София с ядене и пиене, ще потроша всички усилия без следа за седмица. Поне гърбът е по-широк от паласките, ако не друго. 🙂

Мнението беше редактирано от Boby_ на 13.04.19 15:16.

13.04.19
17:37

Toлкова ли много ядеш?  Отзад не е зле, ама отпред малко изглеждаш на човек дето не е стъпвал във фитнес

13.04.19
17:45

казано от Ice Mountain на 13.04.19, 17:37:

Toлкова ли много ядеш?  Отзад не е зле, ама отпред малко изглеждаш на човек дето не е стъпвал във фитнес

Това не знам шега ли е или не 🤔

ДЕ

13.04.19
17:52

казано от CottageCheese на 13.04.19, 17:45:

Човека явно си е “харесал” Боби. Последното му мнение е преди година и пак тук, и пак заострено. С едно друго от последните му пък хапе Кръстев как нещо тягата не му била ок и т.н. Нещо и против Нервака май е хапал, обаче мнението явно е затрито. И така.

13.04.19
18:34

казано от Ice Mountain на 13.04.19, 17:37:

Сложно е за обяснение. Ако държиш да разбереш колко ям и пия, черпиш и показвам на живо. 🙂

казано от CottageCheese на 13.04.19, 17:45:

казано от Деян на 13.04.19, 17:52:

Човека явно си е “харесал” Боби. Последното му мнение е преди година и пак тук, и пак заострено. С едно друго от последните му пък хапе Кръстев как нещо тягата не му била ок и т.н. Нещо и против Нервака май е хапал, обаче мнението явно е затрито. И така.

Жив и здрав да е. Не ме притесняват такива коментари - щом съм решил да си изложа паласките и другите мазнотии публично, съм готов да си отнеса и забележките. Най-много да се трогна прекалено и да развия хранително разтройство.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 13.04.19 19:13.

14.04.19
11:03

Спокойно, на европейското в Батуми, категория над 109кг, поне на 4/5 от участниците не им личи, че тренират. Всичко е въпрос на подкожни мазнини.

14.04.19
12:21

казано от Brown Bomber на 14.04.19, 11:03:

Спокойно, на европейското в Батуми, категория над 109кг, поне на 4/5 от участниците не им личи, че тренират. Всичко е въпрос на подкожни мазнини.

E, значи ми се размина анорексията. Като сляза под 109, рязко ще ми проличи, че тренирам. 😄

14.04.19
20:59

14.04.2019 г.

Добавки:

Обобщение за деня:
Нищо за разказване.

15.04.19
14:35

15.04.2019 г.

Тренировка А

Загрявка.

Работни серии:
  1.1. Преден клек (през 5 секунди): - 14х2х100 кг.
  1.2. Преден клек (максимална бройка след до две мин. почивка) - 3х120 кг.
  2.1. Избутване на прав лост от лег (през 5 секунди) - 9х2х100, 5x1x100 кг.
  2.2. Избутване на прав лост от лег (максимална бройка след до две мин. почивка) - 4х110 кг.
  3.1. Набирания в подхват с доп. тежест (през 5 секунди) - 9х2х0, 5x1x0 кг.
  3.2. Набирания в подхват с доп. тежест (максимална бройка след до две мин. почивка) - 4х10 кг.
  4.1. Борческо въртене с дъмбели (през 5 секунди) - 14х2х15 кг.
  4.2. Борческо въртене с дъмбели (максимална бройка след до две мин. почивка) - 4х21 кг.

Коригиращи упражнения:
  1. Бедрено разгъване (горната част на движението без заключване на коляното) - 8х26 кг. (на крак)
  2. Степ-ъп (вариант Поликуин) - 10 (ляв), 10 (десен крак).
  3. Изометрия в горна позиция на набиране (подхват) - 17 с.
  4. Повдигане на крака до лоста от вис - 4, 2.

Време за тренировката -  27:36 мин.
Чисто време за интервалите -—мин.
Преходи -—мин.

След като разбрах, че не тренирам, днес отидох при Тони да си припомня как точно не тренирам. Оказа се, че не тренирам. 

Положително:
  - Нищо.

Отрицателно:
  - Клекът отиде на малко под пет минути. На всичко отгоре заради непривичната стойка още в началото чукнах лоста в нея и щях да се пребия. После се наложи да правя допълнителна крачка назад и да внинавам повече и от това замина цялата тренировка. Не, всъщност не е от това. Мекица съм си.
  - Нещо кръстът се обажда тия дни, откакто съм в София.

Добавки:
2. По време на тренировка - 15 грама Essential Amino Acids на BulkPowders.

Обобщение за деня:
Сутринта тичане по институции - то да не вземе човек да се занимава с имоти. Семейно положение (пък трябвало и на двамата - не е достатъчно да докажеш, че ти си женен за някоя личност, трябва и тя да докаже, че е омъжена за теб), данъчна оценка. Утре трябва и до кадастъра да се тича. Нищо не може да се свърши онлайн. Цялата седмица ще си замине за такива простотии - в разправия с нископлатени, незаинтересовани, сърдити, мързеливи лелки (и чичковци, за да не ме обвини някой в сексизъм). Имам чувството, че съм се върнал в средата на 19ти век и се разправям с бюрокрацията на късната Османска империя.

16.04.19
17:03

16.04.2019 г.

Добавки:

Обобщение за деня:
Продължаваме с разправиите - днес беше ред на НАП, нотариус и общината (за втори път). Кадастърът остава за по-натам. Между тях - ровене в боклуци и разчистване на апартамент. Довечера - събиране с роднини. За приятели време няма да остане. 
Вече искам да си се прибирам в Стокхолм, за да си почивам от отпуската!

Мнението беше редактирано от Boby_ на 16.04.19 17:13.

16.04.19
19:06

Това с прибиранвто ми е много познато хахах

16.04.19
21:20

казано от Boby_ на 15.04.19, 14:35:

15.04.2019 г.

Сутринта тичане по институции - то да не вземе човек да се занимава с имоти. Семейно положение (пък трябвало и на двамата - не е достатъчно да докажеш, че ти си женен за някоя личност, трябва и тя да докаже, че е омъжена за теб), данъчна оценка. Утре трябва и до кадастъра да се тича. Нищо не може да се свърши онлайн. Цялата седмица ще си замине за такива простотии - в разправия с нископлатени, незаинтересовани, сърдити, мързеливи лелки (и чичковци, за да не ме обвини някой в сексизъм). Имам чувството, че съм се върнал в средата на 19ти век и се разправям с бюрокрацията на късната Османска империя.

Проблемът е комплексен. Част от така споменатите лелки и чичковци не са много наясно с работа, която са сложени да вършат . И вместо да помагат на гражданите, те  ги заблуждават и мотат, особено когато гражданите също не са запознати с процедурите. От друга страна пък и голяма част от гражданите виждат затруднения с попълването на елементарни декларации и става едно питане, връщане , мотане и създаване на опашки. Лека-полека и тези неща се изчистват. Има и кадърни, любезни служители и с малко късмет ваденето на документи става буквално за минути. Системите на повечето административни услуги се оптимитизират. Интересното е , че в малки и забутани общини срещам много повече отношение и бърза работа отколкот в по-големи общини. Вън от горното сме много далече (ама наистина много) от европейското ниво. Услугите предлагани по електронен път са все още твърде малко и недостатъчни. Въведените такива услуги са трудни за ползване поради някакви софтуерни недосмислици(най -скорошен  пример е пускането на електронните винетки). Съпоставяйки нещата , обаче с преди години -има напредък. Има и нещо друго - в България голяма част от сделките / процедурите  минават през строго формално охранително производство , което практически води до ваденето на документи от различни институции , респективно бюрокрация, за разлика от много от страните в Европа, където тези действия са опростени, но отчасти липсва прилагането  строго формални охранителени производства върху определени сделки/действия.

Мнението беше редактирано от I`M на 16.04.19 21:31.

16.04.19
21:56

Ванка, в Швеция си купих апартамент за 10 минути. Без скица от кадастъра, без удостоверения за семейно положение, без данъчна оценка, без удостоверение за тежести, без нотаруис, без брокер на купувача.
Продавачът обявява апартамента чрез брокер, обаждаш се на брокера, разбирате се за цената, брокерът проверява всичко в системата и надзирава сделката, като му плаща само продавачът. Щом подписите под договора се положат, брокерът звъни в банката и парите са преведени. Всичко се регистрира моментално - няма ходене от страна на купувача да се вписва имотът в данъчното и разправии да си го отпишеш като продавач, ако не го е свършил. Нищо. Просто, лесно, бързо и далеч по-евтино за обществото.
С колите е дори по-лесно. Примери мога да дам още много.
Изобщо не става дума колко ефективно работят чиновниците при положение, че живеем в 21-ви век и 90% от тях са напълно излишни. Какви са тия декларации на хартия, какъв е тоя клинопис върху глинени плочици?!?

Мнението беше редактирано от Boby_ на 16.04.19 21:59.

16.04.19
22:10

Боби, кадастъра е някакъв кошмар ... глупава, недоклатена система и се надявам да не ти създава проблеми. Аз имах следнияк казус, моя етаж е четвърти реален, но блока има магазини, в другите входове и кадастрално се води трети !!! Съответно жилищния първи, е нулев, но съседите от третия са се “регистрирали” на третия, не на кадастрално втория ... съответно всичко нагоре е грешно. Не ми се влиза в подробности, но отне месеци разправии... Живее ми се в Швеция 🙂 или май къде да е другаде в читавата Европа, малко кураж само ми трябва.

Мнението беше редактирано от Splash на 16.04.19 22:14.

16.04.19
22:24

казано от Boby_ на 16.04.19, 21:56:

Ванка, в Швеция си купих апартамент за 10 минути. Без скица от кадастъра, без удостоверения за семейно положение, без данъчна оценка, без удостоверение за тежести, без нотаруис, без брокер на купувача.
Продавачът обявява апартамента чрез брокер, обаждаш се на брокера, разбирате се за цената, брокерът проверява всичко в системата и надзирава сделката, като му плаща само продавачът. Щом подписите под договора се положат, брокерът звъни в банката и парите са преведени. Всичко се регистрира моментално - няма ходене от страна на купувача да се вписва имотът в данъчното и разправии да си го отпишеш като продавач, ако не го е свършил. Нищо. Просто, лесно, бързо и далеч по-евтино за обществото.
С колите е дори по-лесно. Примери мога да дам още много.
Изобщо не става дума колко ефективно работят чиновниците при положение, че живеем в 21-ви век и 90% от тях са напълно излишни. Какви са тия декларации на хартия, какъв е тоя клинопис върху глинени плочици?!?

За това казвам, че охранителното производство тук е строго формално. За добро или заради лошо. Такъв е законът. Засиленото охранително производство пази интересите на гражданите в по- голяма степен особено в общество като нашето. Швеция е на съвсем друга система. Там са започнали  и са се установили  едни процеси , когато тука сме имали черно бели телевизори и ткзст- та .  Все още голяма част от населението не могат да боравят с компютри . Няма  и финансовия ресурс за въвеждане изцяло на електронна система. Въпреки, че охранителното производство води до повече бюрокрация има много положителни черти. Представи си в България ако се премахне контрола на покупко-продажба на НИ от нотариусите и СВ какъв ще е резултатът. Всичко има +и минуси

П.п. - и на мен ми се иска много повече електронни услуги и по- малко бюрокрация и висене по гишетата. В това отношение НАП напредва най- много.

Мнението беше редактирано от I`M на 16.04.19 22:26.

16.04.19
23:19

Е-управление е неизбежно и у нас, просто тук всичко се случва на забавен каданс.

17.04.19
18:33

17.04.2019 г.

Добавки:

Обобщение за деня:
Сутринта продължих с разчистването на боклуци от апартамента, макар че вече не бързаме с продажбата. Отказахме се да строим мавзолея, че трябва да заровя сума ти пари там. Бързахме, защото разрешителното за строеж изтича сега, а без рушвети (такова нещо не съм давал в живота си - ако щете ми вярвайте) подновяването ще отнеме време. Май сега клоним към някаква сглобяема къщурка. Ще видим.
Следобед пък някак се излъгах да правя лазаня за домочадието. Дори с готови кори пак е голяма хамалогия с двата соса, реденето и печенето.
Както се казва на чист холандски, ik bin vulgaris magistralis.

18.04.19
21:58

18.04.2019 г.

Добавки:

Обобщение за деня:
Сутринта разни последни задачки. Не остана време да тренирам, така че си оставам без тренировка за последните три дни. Утре ще съжалвам горчиво на най-гадната тренировка. Е, това е положението.
Следобед се домъкнахме криво-ляво до Стокхолм. Райън еър нямаше как да изберат по-далечно летище, но това е положението. Поне времето е чудесно, а следват четири празнични дни.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 18.04.19 21:58.

19.04.19
15:35

19.04.2019 г.

Тренировка Б

Загрявка.

Работни серии:
  1.1. Мъртва тяга (през 5 секунди): - 11х2х150, 3x1x150 кг.
  1.2. Мъртва тяга (максимална бройка след до две мин. почивка) - 6 (или 7?) х160 кг.
  2.1. Раменна преса от стоеж (през 5 секунди) - 10х2х50, 4x1x50 кг.
  2.2. Раменна преса от стоеж (максимална бройка след до две мин. почивка) - 5х60 кг.
  3.1. Гребане с трап бар (през 5 секунди) - 14х2х111 кг.
  3.2. Гребане с трап бар (максимална бройка след до две мин. почивка) - 6х121 кг.
  4.1. Кофички на халки с доп. тежест (през 5 секунди) - 10х2х15, 4x1x15 кг.
  4.2. Кофички на халки с доп. тежест (максимална бройка след до две мин. почивка) - 4+1х25 кг.

Коригиращи упражнения:
  1. Външни рамени ротации с дъмбели от хоризонтална позиция на мишницата - 9х12 кг. (на ръка)
  2. Разтягане с ластик пред гърди - 9 (син). 
  3. Издърпване на ластик с две ръце назад до мишници, успоредни на гръдния кош,  ротация нагоре и после избутване нагоре до изпъване на ръцете - 8 (два сиви, 2+ плочки).
  4. Повдигане на тяло от вис с главата надолу (с пипване на лоста с две ръце) - 9 (6), 6 (4).

Време за тренировката - 21:22 мин.
Чисто време за интервалите - 10:06 мин.
Преходи - 1:06 мин.

Като за след три дни без тренировка доста прилично.

Положително:
  - Изненадах се положително - обичайното усещане след няколко дни почивка, че не съм хващал щанга в живота си, го нямаше днес.

Отрицателно:
  -  Има какво да се иска - още не мога да докарам 14х2 на тягата, на раменната и на кофите, а борческото е бавно.

Добавки:
2. По време на тренировка - 15 грама EEA на BulkPowders.

Обобщение за деня:
Чудно временце! Сутринта беше хладно, но към обед температурата стана направо лятна (като за тук) - 18 градуса. Ще видим утре какво ще правим - може някъде на пикник около града да мръднем. Тук поне места - много. Не че ги знам, де. 🙂

Мнението беше редактирано от Boby_ на 19.04.19 18:07.

20.04.19
17:46

20.04.2019 г.

Добавки:

Обобщение за деня:
Сутринта с щерката и кучето решихме да използваме чудното време и се разходихме до Tyresta nationalpark, разположен съвсем близо до Стокхолм. Посрещна ни прекрасната природа на централна Швеция - недокоснати гори, езера, разнообразен скалист терен, чистота и спокойствие. Направи ми впечатление, че въпреки многото хора, както разхождащи се, така и къмпингуващи, нямаше нито едно боклуче - хартийка дори.

21.04.19
14:43

21.04.2018 г.

Тренировка В

Загрявка.

Работни серии:
  1.1. Преден клек (през 5 секунди): - 17x1х120 кг.
  1.2. Преден клек (максимална бройка след до две мин. почивка) - 2х130 кг.
  2.1. Избутване на прав лост от лег (през 5 секунди) - 17x1х110 кг.
  2.2. Избутване на прав лост от лег (максимална бройка след до две мин. почивка) - 2 + зрелищно затискане х130 кг.
  3.1. Набирания в подхват с доп. тежест (през 5 секунди) - 17x1х10 кг.
  3.2. Набирания в подхват с доп. тежест (максимална бройка след до две мин. почивка) 4х20 кг.
  4.1. Борческо въртене с дъмбели (през 5 секунди) - 17x1х20 кг.
  4.2. Борческо въртене с дъмбели (максимална бройка след до две мин. почивка) - 3х28 кг.

Коригиращи упражнения:
  1. Изхвърляне от седеж - 5х40 кг.
  2. Ренегатско гребане със задържане в горна позиция - 3х34 кг.
  3. Повдигане на тяло от вис с главата надолу (с пипване на лоста с две ръце) - 8 (5), 6 (3).

Време за тренировката - 26:12 мин.
Чисто време за интервалите - 11:57 мин.
Преходи - 4:55 мин.

Много зле! Все едно никога не съм тренирал.

Положително:
  - Нищо.

Отрицателно:
  - Лявото коляно ме измъчи днес. Боли ме от няколко дни, но не на типичното място отстрани, където е скъсаният лигамент, а в горната част на капачката и над нея - горе-долу там, където ме болеше, когато преди няколко години си бях докарал частична руптура на ректуса. Днес едва тренирах. Няма оток, затова не съм много притеснен все още, но да видим как ще е до другия път, когато имам да клякам.

Добавки:

Обобщение за деня:
Колко трябва да си тъп, за да се налага да ти казват, че числата върху плочките на порталния скрипец се отнасят само за тежестта на едната му ръкохватка?

22.04.19
19:38

22.04.2019 г.

Добавки:

Обобщение за деня:
Отдавна ме “тормози” (в кавички, защото не е точно на живот и смърт) въпросът какви са птиците, които всяка пролет се нанасят в квартала, пеят чудесно и отглеждат пиленцата си по околните дървета. Преди време имахме гнездо точно над мястото ми за паркиране на доста нисък клон и наблюдавахме всеки път на излизане и прибиране първо излюпването, а после израстването на едно пиленце.
Днес реших, че ще използвам хубавото време, изтупах фотоапарата от праха и излязох да поснимам.
Успях да щракна няколко кадъра на въпросните птички, а заедно с тях - и на още пет-шест вида.

Ето и хипотезите ми какво е попаднало пред обектива (започвам със спомената по-горе съседчета):

1. Хвойнов дрозд (Turdus pilaris) - със сигурност е някакъв дрозд. Птицата е малко по-малка от гълъб, с жълт клюн, сива глава, кафеникаво оперение по крилата и сиво с черни и кафеви шарки по останалата част от тялото. Пее много и мелодично.

2. Обикновен скорец (Sturnus vulgaris) - есенно време се събират на големи ята, но сега са по двойки за отглеждане на потомството.

3. Бяла стърчиопашка (Motacilla alba) - дребно, плахо пиле със специфична походка и поклащане на главата. Движи се непрекъснато и е плашлива, което я прави почти невъзможна за снимане с техниката, с която разполагам.

4. Гривяк (Columba palumbus) - вероятно е вкусен и го знае, защото е много трудно да се приближи човек за прилична снимка. В центъра са повече, но и в нашия квартал се срещат. Определено по-едри от “градските” гълъби.

5. Белочела водна кокошка, известна още като лиска (Fulica аtra) - стигнах до близкия гьол и една такава доста добре ми показа как се гмурка и рови из растителността по дъното. Нямах намерение да снимам водни птици, но като ми позират, не отказвам.

Приемам хипотези за определянето на всяка от птиците, ако някой знае повече за тях.

И не се хващайте за лошото качество на снимките, моля ви. Отдавна установих, че съм посредствен фотограф - снимам за удоволствие и за спомен. Освен това за свое оправдание ще кажа, че Nikkor AF-S 70-300 е пълна тъмница, особено в дългия край, а в снимането на подвижни мишени от ръка с него определено има садо-мазо елемент. Трудно се докарва каквато и да било рязкост на 300-те мм, каквото и да правя. Тялото също вече не струва - морално остаряло e, a вероятно има и механични проблеми след толкова снимки с него. На всичко отгоре нормалните хора си снимат цветенца и дечица, а аз - риби и птици...

Мнението беше редактирано от Boby_ на 22.04.19 19:42.

23.04.19
09:27

Определил си ги пернатите...аз докато бях в Холандия и блеех от прозореца на къщата същите ги виждах,плюс някоя и друга сива и бяла чапла.Гривеците бяха доста обаче,в първия момент като ги видях си казах баси и тлъстаците гълъби,после видях разликите и се сетих.

казано от Boby_ на 21.04.19, 14:43:

горната част на капачката и над нея - горе-долу там, където ме болеше, когато преди няколко години си бях докарал частична руптура на ректуса.

Точно на това място сега имам леко посиняване от оня ден...вероятно и аз съм си докарал нещо частично.

Мнението беше редактирано от nervak на 23.04.19 09:34.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1