Тук във форума смесения хват и фитилите се смятат за табу. Това му е на смесения хват.
Сега успя ли да се наместиш по-изправна въпреки дългите си фемури?
казано от Димо на 17.08.19, 21:04:
Тук във форума смесения хват и фитилите се смятат за табу. Това му е на смесения хват.
Ясно, ами аз не разбирам толкова, че да подвхана спор по въпроса но ако двама треньори не са ме поправили и според гугъл не е фатален, не смятам да го мисля много. По удобен ми е 🙂
Сега успя ли да се наместиш по-изправна въпреки дългите си фемури?
Наместиха ме 😄. Сама нямаше да се справя.
Мнението беше редактирано от Phoebe на 17.08.19 21:12.
17.08.19
22:13
Да не забравяме обаче, че Звярът държи рекорда за мъртва тяга, дърпа предимно с фитили, прави лег преса и твърди, че това е тайната за силната му тяга.
17.08.19
22:38
Eddie ‘The Beast’ Hall
Гледам тук няма никой с неговата раменна, лег, клек и тяга, изобщо с неговата нечовешка сила, а той прави асистиращи и всичко що е табу във Форума. Да не изреждам, но неща от типа на раменна седнал на Смит, наклонен лег, всички машини, за които се сещате + нечовешко тежки базови, разбира се. Сега, че е презобал и е тулуп е отделен въпрос, но заслужава да се следи.
https://www.youtube.com/user/TheUkstrongest
Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 17.08.19 23:48.
18.08.19
08:59
Да напиша и аз едно мнение по дискутираните въпроси. Започвам с това, че е лично и не ангажирам никого с него.
Първо - относно смесеният хват. Проблемът с него не е в това, че е табу във форума, а по-скоро в това че създава предпоставка за дисбаланс между лявата и дясната половина (за справка - аз, над 3 години вече не го ползвам и все още имам такъв дисбаланс).
От друга страна надхватът е възможно най-безопасния хват, който човек може да ползва в тренировките си, просто защото са изключително малко хората, при които това няма да е лимитиращото звено, преди да изпусне нещо друго по веригата - горната част на гърба, кръста, избързване с разгъването на краката и т.н.
Второ - относно Еди Хол. Нека започна с това, че в стронгмен състезанията фитилите са позволени, т.е. няма причина той да не ги използва, и то при положение, че може да вземе от тях, пък и се съмнявам с оглед на другите им дисциплини хвата да му е слаб. Все пак видяхме миналата година Бьорнсон на състезание по трибой - изтърва 430, при 472.5 тяга с фитили, но там вече разликата може да идва и от лостовете - елефант бара, сравнен с трибойския лост.
А относно машините, скрипците, лег пресите и т.н. - наистина във форума има някаква секта против тях, с която аз лично не съм съгласен. Имат своето приложение и не случайно се използват и от състезатели по трибой, и по стронгмен, а и всякакви други спортове. Конкретно могат да се използват в случай на открито слабо звено по веригата, което да се изолира и тренира допълнително, или трениране около травми, или просто за разнообразие.
Друг пример мога да дам с тренирането на гърба - кръста има определен тонаж, който може да понесе от тяга и гребане (axial loading), и тук идва ролята на разни гребания с опора, набирания, горни/долни скрипци и т.н., тъй като горната част на гърба и перките имат огромен ресурс.
18.08.19
09:31
Добре де, а не може ли да се върти смесения хват-всяка тренировка или всяка серия. Аз един път пробвах и нещо не ми бе комфортно, може би защото ми бе за първи път.
18.08.19
09:40
Не знам някой да дърпа 400+ кг в надхват, може и да греша, но смесения наистина е кофти. Стронгмените тренират за сила, но не правят само клек, тяга, раменна и лег, нали? Не казвам, че трябва да се тренира като Еди Хол, а че има какво да се взаимства. Лично аз, предпочитам да държа очите си широко отворени, а не да бъда кон с капаци, но всеки си решава за себе си.
Торн качва 40кг ЛТ в рамките на 1 година, което уврежда нервните окончания на дясната му ръка. Губи хвата си, като с времето го възстановява, но не напълно. Аз имам проблем с десния палец от година и не вярвам някога да се оправи, болката над 60-70% от макса ми е много силна и започнах да дърпам ключов, защото там не изпитвам никаква болка, а вече не искам да дърпам със смесен. Иначе, за година дърпане в надхват бях стигнал до 90% от макса ми на ключов, тоест 180кг, при 200 ключ, но на тяга не съм стигал до отказ, тоест до истински макс, защото кръста ми е слаб.
Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 18.08.19 09:57.
Ок разбирам, че смесвният хват няма да ме убие, но може да пробвам надхват и да видя как ми допада. Все пак аз ще вдигам макс 60-70кила и не смятам да поставям рекорди и сигурно ще съм ОК и с надхват 🙂
Имате ли други коментари относно техниката ми? На Боби стартовата позиция не му беше харесала а аз още не разбирам какво и е.
18.08.19
09:59
Стартовата позиция е добра, но се опитваш да я клякаш, а тягата не е клек. Щангата максимално близо до тялото, опитвай се да я “влачиш” по краката и на заключване бутай таза напред, не я тегли. Това е, което виждам аз.
Бомбър, с теб директно се съгласих още в горния ми коментар. От всеки има какво да се взаимства. 🙂
18.08.19
10:04
Не обичам, когато всички са съгласни, но скоро ще дойдат Мастъра и другия Сашо и всичко ще си дойде на място 🙂
Мерси!
казано от MotoRRhead на 18.08.19, 09:59:
Стартовата позиция е добра, но се опитваш да я клякаш, а тягата не е клек.
И Пол това каза, затова ми поправи таза на последното повторение. Но на следващите серии (не са на клипа) това го работихме/поправяхме още.
казано от MotoRRhead на 18.08.19, 09:59:
Щангата максимално близо до тялото, опитвай се да я “влачиш” по краката и на заключване бутай таза напред, не я тегли.
ОК това ще го погледна специално.
казано от Brown Bomber на 18.08.19, 10:04:
Не обичам, когато всички са съгласни, но скоро ще дойдат Мастъра и другия Сашо и всичко ще си дойде на място 🙂
Нищо против философските дискусии. Ако участващите се опитат да коментират и по техниката ми, всички са добре дошли 🙂
казано от MotoRRhead на 18.08.19, 08:59:
Да напиша и аз едно мнение по дискутираните въпроси. Започвам с това, че е лично и не ангажирам никого с него.
Първо - относно смесеният хват. Проблемът с него не е в това, че е табу във форума, а по-скоро в това че създава предпоставка за дисбаланс между лявата и дясната половина (за справка - аз, над 3 години вече не го ползвам и все още имам такъв дисбаланс).
От друга страна надхватът е възможно най-безопасния хват, който човек може да ползва в тренировките си, просто защото са изключително малко хората, при които това няма да е лимитиращото звено, преди да изпусне нещо друго по веригата - горната част на гърба, кръста, избързване с разгъването на краката и т.н.
Бях тръгнал да обяснявам защо смесеният хват се ползва от трибойци, но не е препоръчителен за тренировки, но ти си ме изпреварил с изчерпателно обяснение.
Към авторката на темата:
Ако си виждала крив трибоец след години дърпане със смесен хват, ще разбереш за какво говоря.
Продължавам с другите грешки. Тягата е движение, което започва от покой. Само по този начин движението става пълноценно. При “touch-and-go” първо се облекчава значително стартът, тоест повторенията от второто нататък не са пълноценни и второ възможността за волеви контрол на компресията в корема намалява и се увеличава шансът от изпускане на кръста, което пък повишава риска от контузии.
Позицията - и в двата клипа стъпалата са успоредни. Това предполага грешна траектория на коленете в движението след това. Пръстите трябва да са разтворени леко навън (да кажем не чак до 45 градуса, но поне до 30).
Позицията на втория клип - раменете са твърде назад. Трябва да са на десетина сантиметра пред лоста - над средата на стъпалата. При тръгване ръцете натискат лоста назад към подбедриците и чак след преминаване на коленете раменете идват над, а в края и зад лоста. Същата траектория трябва да се следва и в негативната фаза - при теб явно не е така, защото коленете ти са на пътя на лоста при движение надолу.
Мерси! Супер полезна информация за стартовата позиция - ще се разчета и ще донагласям.
18.08.19
16:42
Докато гледах напред като теб още от начална позиция, винаги разгъвах рано в таза. Ако опиташ да държиш врата неутрално от началото до края на движението, всичко ще си дойде от само себе си. Ползвай ръцете за куки и бутай с крака, като на лег преса.
19.08.19
13:25
казано от Brown Bomber на 17.08.19, 22:38:
Eddie ‘The Beast’ Hall
Гледам тук няма никой с неговата раменна, лег, клек и тяга, изобщо с неговата нечовешка сила, а той прави асистиращи и всичко що е табу във Форума. Да не изреждам, но неща от типа на раменна седнал на Смит, наклонен лег, всички машини, за които се сещате + нечовешко тежки базови, разбира се. Сега, че е презобал и е тулуп е отделен въпрос, но заслужава да се следи.
Каква връзка има това какво и как прави Еди Хол, със това какво и как прави едно 50-60 кила момиче, което тренира за здраве?
За един приятел питам 😄
Мнението беше редактирано от James Hinks на 19.08.19 13:40.
Тук във форума смесения хват и фитилите се смятат за табу.
Глупости. Аз само с такъв дърпам 🙂
Eddie ‘The Beast’ Hall
Е стигни и ти неговото ниво, пък си прави асистиращи, ако се налага 🙂
Никой не отрича асистиращите и машините. Просто хората, които ще извлекат някаква полза от тях, са някакъв минимален % от всички трениращи, и във този форум са може би няколко души.
Сега, че е презобал и е тулуп е отделен въпрос, но заслужава да се следи.
Изобщо не е отделен въпрос. Какво прави той е без абсолютно никакво значение за 99.99% от трениращите и няма особен смисъл да се следи, освен ако не е за забавление.
19.08.19
14:25
Еди Хол също е бил 50-60 кг някога 🙂
Интересно е мнението му за заключването при тягата, обърнете внимание, че не заключва в тренировка.
казано от Brown Bomber на 19.08.19, 14:25:
Еди Хол също е бил 50-60 кг някога 🙂
Да, като дете 😄
Хора като него са толкова надарени, че много често постигат успехи ВЪПРЕКИ методиката си, а не благодарение на нея 🙂
казано от MotoRRhead на 18.08.19, 08:59:
Така е, ако се прави основно тяга. Но няколко повторения, веднъж седмично с кръстосан хват, няма да направят кой знае какъв дисбаланс, ако освен това има достатъчно обем набирания, гребания, клекове и т.н. Плюс това, винаги може да се сменя хвата.
19.08.19
15:01
Петко, не смяташ ли, че смесения хват е предпоставка за скъсване на бицепс?
казано от Brown Bomber на 19.08.19, 15:01:
Да де ама на макс 70кила тяга евър какъв бицепс ще скъсам?
19.08.19
15:32
Не те съветвам да лежиш точно на тая кълка.
казано от James Hinks на 19.08.19, 15:32:
Не те съветвам да лежиш точно на тая кълка.
😂 ОК point taken; will derisk my deadlifts
казано от Brown Bomber на 19.08.19, 15:01:
Да, при крива техника и слаб бицепс.
Аз малко изобщо не по темата, но искам да те питам къде ходиш на Айенгар в Лондон - гугълнах Yves Bouvy но не мога да открия къде преподава, а ужасно много ми се ходи при. (Преди ходех в the life centre в нотиниг хил, където преподаваше един прекрасен учител Айенгар, но уви ми е малко далече в момента.)
казано от Лили на 19.08.19, 16:27:
Аз малко изобщо не по темата, но искам да те питам къде ходиш на Айенгар в Лондон - гугълнах Yves Bouvy но не мога да открия къде преподава, а ужасно много ми се ходи при. (Преди ходех в the life centre в нотиниг хил, където преподаваше един прекрасен учител Айенгар, но уви ми е малко далече в момента.)
Той преподава:
Sundays - Yogi Yoga (Clapham/Wandsworth)
Weekday slot - Virgin Active Chiswick (там не съм била)
В Лондон има много места с Айенгар като цяло. Къде живееш?
Мнението беше редактирано от Phoebe на 19.08.19 16:39.
казано от Phoebe на 19.08.19, 16:32:
Той преподава:
Weekday slot - Virgin Active Chiswick (там не съм била)В Лондон има много места с Айенгар каро цяло. Къде живееш?
Бъроу, но съм ужааасно picky като стане въпрос за йога учители, та след последния път в който доста се изнервих на начина на преподаване, не съм се усмелила да пробвам.
казано от Лили на 19.08.19, 16:38:
Той преподава:
Weekday slot - Virgin Active Chiswick (там не съм била)В Лондон има много места с Айенгар каро цяло. Къде живееш?
Бъроу, но съм ужааасно picky като стане въпрос за йога учители, та след последния път в който доста се изнервих на начина на преподаване, не съм се усмелила да пробвам.
Хаха той е acquired taste. Ако не ти харесва да те наместват или не ти допада hands on, challenging style - не е за теб 🙂
Хайде ако искаш да ходим заедно този bank holiday weekend 🙂
Мнението беше редактирано от Phoebe на 19.08.19 16:48.
казано от Phoebe на 19.08.19, 16:47:
Той преподава:
Хаха той е acquired taste. Ако не ти харесва да те наместват или не ти допада hands on, challenging style - не е за теб 🙂
Точно нещо такова си търся. А и айенгар без да те наместват не мога да си представя хаха.
И да, много съм навита - къде ходиш ти?
казано от Лили на 19.08.19, 16:51:
казано от Phoebe на 19.08.19, 16:47:
Той преподава:
Точно нещо такова си търся. А и айенгар без да те наместват не мога да си представя хаха.
И да, много съм навита - къде ходиш ти?
https://yogiyoga.co.uk/book-a-class/
25.08 @ 6:30pm
Един красив кето бъргър ????
Иначе стрес(работен и от лично естество), липса на движение и поозакръгляне.
Мнението беше редактирано от Phoebe на 07.09.19 16:15.
Ок положението не е толкова лошо, колкото мислех че е.
Кила + 0.6kg
Мускул +0.5kg
Мазно -0.1kg
% мазнина 20.5%
Тази машина е малко ала бала защото явно съм преместила 0.5кг мазнина от бедрата на корема? Възможно ли е? Знам че съм стресирана и кортизолът ми е в небесата този месец, но нещо не му вярвам на това измерване.
Мнението беше редактирано от Phoebe на 08.09.19 13:47.
Привет приятели 🙂
При мен никакво движение, много стрес от работно и лично естество. Наченки на настинка (за първи път от половин година). Скъсхме с приятеля ми, преместих се и имаше стресова спешна работа по уикендите.
Кето съм си / или изключително нисковъглехидратно - не съм следила точно макронутриенти.
Аз продължавам с профилактичните си изследванията на собствена глава и най-новото и интересно развитие е с щитовидната жлеза. Ако някой има опит с hypothyroidism - кажете ми какво мислите.
Мнението беше редактирано от Phoebe на 22.09.19 11:32.
Не бих могла да ти бъда полезна, защото масовката сме с тсх над 2 и хормони (все още) в границите. В такъв смисъл, резултатите ти са интересни и различни (typical Yani 😎).
Доколкото виждам, ФТ4 не се преобразува във ФТ3. Възможно е прием на Л-тироксин да няма благоприятен ефект.
Сещам за двама ендоктинолози, които може би биха били адекватни. Може би е добре да направиш ТСХ, ФТ4 и ФТ3 повторно... След време.
Кога ще се прибираш? 😊
И аз бих могла да ти бъда полезна единствено с препоръка към ендокринолози. 🙂
Тренировка!! 🙂 уау!
Paul ме учеше на техника:
- дед бъгс
- пълзене
- гоблет клек
- чистене (за гоблет клек-а)
- тяга
- вървене с тежести
Днес се записвам в нова зала и се надявам да подновя редовните тренировки.
Терствах си една камара неща и имам много много за оправяне.
- Лошият холестерол ми е над нормата (small dense LDL-4 particles);
- omega 6:3 ratio е 8:1 (целта е 4:1 макс);
- омега 3 ми е @ 5.2 а нормата е над 5.4.
- В комбинация с APOE-4 ген (30% шанс за алцхаймер) това е доста сериозно; ще преосмисля приемa си на мазнини радикално (образовам се по въпроса тук https://youtu.be/Bfr9RPq0HFg). Начинът, по който ще се опитам да се храня е кето с 70% мазнини но предимно monounsaturated.
[side note - при всичката налична информация в интернет не ми е ясно как calories in calories out и процент телесна мазнина се считат за ок методи за оптимално здраве. There is just to much more to get right…]
Маркерите на възпаление (метилaция) обаче са супер (homocysteine, hs-crp, всичко около диабет), което го отдавам на кето/нисковъглехидратно хранене от Март.
Мнението беше редактирано от Phoebe на 05.10.19 15:40.
казано от Atom на 23.09.19, 15:13:
Сещам за двама ендоктинолози, които може би биха били адекватни. Може би е добре да направиш ТСХ, ФТ4 и ФТ3 повторно... След време.
Кога ще се прибираш? 😊
Мерси, да приемам препоръки за специалисти. Нещо не ми се прибира, но може би през декември 🙂
Тренировка:
- 4 серии дед бъгс
- гоблет клек: 4х10@16кг; 2х20@20кг
- тяга: 4х6@40кг
- напади 3х12 - собствено тегло
За първи път си чувствам коремните мускули при клек и тяга 🙂))
Thank god for competent coaches!