12.01.20
12:28
На някой занимава ли мусе да ми обясни, че не схващам работата с тази формула?
12.01.20
12:33
Височина-182
Талия(нали е през пъпа това) - 93
Поправка, през пъпа е 90
Че се мерих с рулетка, а сега свалих колана и после измерих с рулетката.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 12.01.20 12:41.
12.01.20
12:39
казано от Bart Simpson на 12.01.20, 12:33:
Височина-182
Талия(нали е през пъпа това) - 93
Не, талията е най -тясното, т.е. идва около 10-15 см. над пъпа. При мен обаче са еднакви мерките, то при някои тарията е по-тясна.
Иначе така те изкарва с 25 %.
Мнението беше редактирано от Деян на 12.01.20 12:42.
12.01.20
12:42
Най тясното......
Чекай
Па толкова-90.
Епа, нещо подобно съм, май.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 12.01.20 12:44.
Излезнах 30 и кусур процента. Което си е реалистично за случая. А до ония ден се успокоява, че след като само с едно напомпване от 1 тренировка вадя малко трицепс, значи не е чак толкова зле. 😂
12.01.20
12:46
казано от Bart Simpson на 12.01.20, 12:42:
Най тясното......
Чекай
Па толкова-90.
Епа, нещо подобно съм, май.
То зависи и от разпределението, но от снимките ти последните, общо взето си така. Тоя има малко по-големи дръжки, дето ти ги нямаш, но очертанията при гърди, рамене, ръце са сходни. Поне според мен.
12.01.20
12:50
Значи съм около 20+%......не е зле за космат чичак.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 12.01.20 12:50.
Талията е най-тясната част между гръдния кош и таза. При слаби хора е ясно видима, при дебели трябва да се наклони настрани и където се прегъне и станат гънките - там е.
Васко, теб те дава 23.56% по тая формула, ама нещо не бъркаш ли? 1.82 височина? Верно ли си почти 10 см по-висок от мен?
Иначе формулата като всяка формула, която не мери реално дебелината на мастните наслагвания е вярна само донякъде. Просто при мен в настоящето ми състояние се е оказал г.д. вярна, иначе ето разлики с предишни измервания:
12.01.20
12:54
Толкова съм.
Смешно е да “смятате” телесни мазнини с формула, в която вкарвате данни като за индекс на телесна маса. Вярна е толкова, колкото и спрелият часовник - по стечение на обстоятелствата два пъти на ден може да съвпадне с нечии реални мазнини. 🙂
Мнението беше редактирано от Boby_ на 12.01.20 14:59.
Разбира се че е алата-балата, но пък е много по-добре от формулата за БМИ, тук поне се ползва обиколката на талията, а не теглото.
17.01.20
23:27
казано от LilSaint05 на 17.01.20, 23:20:
По тоя уред излиза, че откакто се записах за плажно тяло съм качил 1.6кг мускул и свалил 1.4кг мазнини!!!
За да не правя коментар в основната тема.
Това можеш да го установиш и със сантиметър, че тия формули.....
Не е казано точно колко кила от кое, няма как да е точно, ама ако например талията намалява, а ръките и краката са по-големи, е някаква насока за извод. Но пък може и да е “помпа”, а не реално изградена нова мускулна тъкан. Времето е кратко, при което да се прояви такъв растеж с едновременно и свалена също толкова мазнина. Но пък кой да знае, дано да е така 💪
17.01.20
23:35
Утре ще мерим. Не че им вярвам на тея машинки ама ми стана интересно цената и доколкото видях в нета е около 6К£ може и да показва нещо. Но за да съм по сигурен ще я сравня с кантар на Xiaomi само да го поръчам 😄 и отделно с калипер и метър.
17.01.20
23:37
Не че вярвам на кантара на Xiaomi но ми е интересно дали няма да покажат едно и също а разликата в цената е няколко бона хаха
Тоя бодитракс ми изглежда като адвансед кантарче дето мери импеданса на кожата и тялото и от там си прави изводи колко мазнина имаш и колко други тъкани.
Нацепвате ли се маняци и манячки? Айде - един месец мина, трябва да споделите мерки и теглилки или поне впечатления. Всеки може да се нацепва самостоятелно, мрачно и загадъчно, дайте малко и социален елемент.
28.01.20
15:18
Какво да се нацепвам, не съм змръднал, даже имах моменти на наддаване. Но не съм и пазил диети. Но пък в горна част съм “по-релефен”, образно казано. Ще се снимам по потници :-))))))
Мнението беше редактирано от Деян на 28.01.20 15:18.
28.01.20
15:29
То снимането по потници ОК. Лошо ще е ако цяло лято не свалим потниците.... 😄
Като казахте потници, имаме едно момче в залата - млад - към 20 примерно - с една къдрава дълга коса, младежка брада, такъв личи му че тренира - абсолютен хипстър и позьор. Та този всеки път тренира по потник и по дънки! И аз си виках че може просто да се прибира от работа/университет и да не си носи шорти, но всъщност в Атлетик трябва задължително да си носиш чисти обувки за залата. Значи той багаж за фитнеса носи, кво му пречи едни шорти или анцуг да сложи. А когато беше много студено времето преди 2 седмици го гледам - пак по дънки и потник, обаче отгоре наметнал едно ватирано горнище, ама пак с изрязани ръкави 😄 Явно така се харесва момчето - да е по дънки и да му се виждат целите ръце и раменете. А ако стане още по-студено направо сигурно по тея женските шушлячета - елечета с изрязани ръкави ще тренира 😄 Та Дидо, давам ти идея за допълнение към потника.
казано от Maria Kenen на 29.01.20, 10:17:
С малко закъснение се включвам и аз , че положението е страшно.До няколко дни ще кача инфо с начални мерки 😬
Добре дошла обратно. Миналата година се справи много добре.
29.01.20
19:51
Аз т,ва за потника го казах в смисъл, че не толкоз да показваш нещо, а по-скоро да скриваш друго 😀
А иначе тоя пич, ако е имало как и гол ще тренира. При него целта явно е да се покаже всичко възможно, което той си харесва и иска да се вижда.
ПС....сега като си гледам аватара се сетих, че и аз имах няколко такива трена. Иначе лято, зима си тренирам по тениска. То зимата в залата си е топло.
Мнението беше редактирано от Деян на 29.01.20 19:56.
казано от Деян на 29.01.20, 19:51:
тоя пич, ако е имало как и гол ще тренира. При него целта явно е да се покаже всичко възможно, което той си харесва и иска да се вижда.
Ми явно да - но има едни ръце, които показва. Предполагам че нито краката, нито мидсекшъна му са за показване пред хората, ама ръките трябва в целия им блясък да се показват по всяко време.
А като споменахме ръките, неска нещо смятах на колко килограма ще съм на 10% БФ и се присетих да си премеря бицагата да знам колко мускул губя като почна по-сериозно да свалям, и О! Чудо! Десния ми бицепс го измерих 41.5 см, което си е направо с 2 см повече от колкото ми е нормално. Май от цялото ядене е имало все пак и файда - сигурно част от тая обиколка е от омазняването, но едва ли чак целите 2 сантиметра... Май съм направил някой мускол. Не мисля че са ми толкова мазни ръцете - виждат ми се вените тук-там.
казано от Димо на 30.01.20, 00:30:
А като споменахме ръките, неска нещо смятах на колко килограма ще съм на 10% БФ и се присетих да си премеря бицагата да знам колко мускул губя като почна по-сериозно да свалям, и О! Чудо! Десния ми бицепс го измерих 41.5 см, което си е направо с 2 см повече от колкото ми е нормално. Май от цялото ядене е имало все пак и файда - сигурно част от тая обиколка е от омазняването, но едва ли чак целите 2 сантиметра... Май съм направил някой мускол. Не мисля че са ми толкова мазни ръцете - виждат ми се вените тук-там.
Човек, и аз така си виках до миналата седмица. Даже малко се усмихнах като видях как клякайки , докат’ се напиням излезнаха някакви вени на раменете. А няма да разправям колко самодоволно крачих из изалата като се видя трицепс след лега, на цялата тая свинщина... Но е пъмп просто. Те! Сутрин като стана картинката е трагична. Но аз съм и с доооста по-висок % мазнини от теб, де.
Ми де да знам, аз си меря ръцете винаги на “студено” - примерно на другия ден 12+ часа след тренировка. А и предишния ден не съм правил нещо кой знае какво с ръцете - бутах 52.5 кг за 5х5 😄
Нормално ръцете ми са 39.5 - 40 см, сега цели 1.5 - 2 см повече... Повечето тук казват че се губи по много мускул като отслабваш. Любо каза че почти половината като е свалял е било мускул. Други мнения?
Опитвам се да си представя колко килограма трябва да съм за да съм на 10-15% БФ и ми се ще да предположа колко мускул и ЛБМ ще изгубя (щото ЛБМ не е само мускул и кости и органи, ами и кръв, чието количество се влияело много пряко от общото тегло).
казано от Димо на 30.01.20, 09:10:
Нормално ръцете ми са 39.5 - 40 см, сега цели 1.5 - 2 см повече... Повечето тук казват че се губи по много мускул като отслабваш. Любо каза че почти половината като е свалял е било мускул.
Не знам как мерите колко мускули губите и качвате (освен ако не си правите DEXA), но принципно не е нужно да губиш мускул, освен ако не тръгнеш да сваляш много под 10% мазнини. До 15% може да свалиш, докато КАЧВАШ мускули. Разликата между 15 и 10% обаче е огромна. Повечето хора, дето си мислят, че са 10, реално са 15 😄
Абстракта от едно изследване, което прочетох днес:
When weight loss (WL) is necessary, athletes are advised to accomplish it gradually, at a rate of 0.5-1 kg/wk. However, it is possible that losing 0.5 kg/wk is better than 1 kg/wk in terms of preserving lean body mass (LBM) and performance. The aim of this study was to compare changes in body composition, strength, and power during a weekly body-weight (BW) loss of 0.7% slow reduction (SR) vs. 1.4?st reduction (FR). We hypothesized that the faster WL regimen would result in more detrimental effects on both LBM and strength-related performance. Twenty-four athletes were randomized to SR (n = 13, 24 ± 3 yr, 71.9 ± 12.7 kg) or FR (n = 11, 22 ± 5 yr, 74.8 ± 11.7 kg). They followed energy-restricted diets promoting the predetermined weekly WL. All athletes included 4 resistance-training sessions/wk in their usual training regimen. The mean times spent in intervention for SR and FR were 8.5 ± 2.2 and 5.3 ± 0.9 wk, respectively (p < .001). BW, body composition (DEXA), 1-repetition-maximum (1RM) tests, 40-m sprint, and countermovement jump were measured before and after intervention. Energy intake was reduced by 19% ± 2% and 30% ± 4% in SR and FR, respectively (p = .003). BW and fat mass decreased in both SR and FR by 5.6% ± 0.8% and 5.5% ± 0.7% (0.7% ± 0.8% vs. 1.0% ± 0.4%/wk) and 31% ± 3% and 21 ± 4%, respectively. LBM increased in SR by 2.1% ± 0.4% (p < .001), whereas it was unchanged in FR (-0.2% ± 0.7%), with significant differences between groups (p < .01). In conclusion, data from this study suggest that athletes who want to gain LBM and increase 1RM strength during a WL period combined with strength training should aim for a weekly BW loss of 0.7%.
ТЛДР: ако сваляш по половин килограм на седмица, свалянето ще продължи по-дълго сравнено с по килограм на седмица, и макар че накрая ще тежиш еднакво, при по-бавното сваляне ще си свалил 50% !!! повече мазно и разликата ще е за сметка на мускулите.
В случая това са били млади (22-24 години) незатлъстели атлети. При тях и бързосвалящите даже не са изгубили мускулна маса, а тези с бавното сваляне дори са качили по 2 кила мускул за 2 месеца, докато са били с 20% намалени калории. Което ми се вижда малко съмнително за натурални...
казано от Петко К на 30.01.20, 09:22:
Не знам как мерите колко мускули губите и качвате (освен ако не си правите DEXA)
Ами по 3 начина “меря” - единия е по-хипотетичен - щипя се с калипера и по формула смятам БФ и ЛБМ. Другия е малко по-директен - меря си бицепса. Знам че и там може да има подкожна мазнина, но е може би най-директното място, където може да се измери мускул (може би и прасеца - виж за там не се бях сещал да меря). Третия е съвсем индиректен и според мен относителен - сравнявам си силовите постижения.
казано от Петко К на 30.01.20, 09:22:
принципно не е нужно да губиш мускул, освен ако не тръгнеш да сваляш много под 10% мазнини. До 15% може да свалиш, докато КАЧВАШ мускули. Разликата между 15 и 10% обаче е огромна. Повечето хора, дето си мислят, че са 10, реално са 15 😄
Мда, и аз напоследък осъзнавам че 10% е МНОГО нисък % БФ. Като съм гледал как например Конър Макгрегър в състезателна форма декса скан го изкарва 14% и ми се променят малко разбиранията.
Аз лично си мисля че на 15% ще съм си супер доволен, но и за 10% съм си правил предвиждания колко кила трябва да съм и уви, трябва да съм 72-74 кила за да стигна 10% :(
Мнението беше редактирано от Димо на 30.01.20 09:33.
казано от nervak на 30.01.20, 09:32:
Аз на 20 ще артисам.
“Кандисам” може би?
И че ти не си ли на 20% сега?
30.01.20
09:35
По малко е, аз въртя около 20.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 30.01.20 09:35.
казано от Bart Simpson на 30.01.20, 09:35:
По малко е, аз въртя около 20.
Дали?
Само да проходя и ще има яко фитнес и културизъм...горна част само разбира се))))
Ами мерил съм ги грубо с us navy калкулатора, пък и на око по картинки 😀 Резултатите би трябвало да са приблизително точни- нито съм борец, та да имам врат, нито имам прекалени наслагвания около талията, в дневника съм качил няколко снимки между януари и август 2019, по формули съм излизал 20-21 % на 101 кг и 16-17 % на 89, значи дори е над 1/1 съотношението на свалени мускули/мазнини.
казано от Любомир на 30.01.20, 09:42:
по формули съм излизал 20-21 % на 101 кг и 16-17 % на 89, значи дори е над 1/1 съотношението на свалени мускули/мазнини.
Ужас :( И това докато си си набавял протеина и си тренирал?
Отивам да ти видя снимките да се уверя с очите си.
казано от Димо на 30.01.20, 09:47:
казано от Любомир на 30.01.20, 09:42:
по формули съм излизал 20-21 % на 101 кг и 16-17 % на 89, значи дори е над 1/1 съотношението на свалени мускули/мазнини.
Ужас :( И това докато си си набавял протеина и си тренирал?Отивам да ти видя снимките да се уверя с очите си.
Забележи, че темпото е дори под 0,5 кг седмично, освен това свалих не само абсолютна, но и относителна сила при ежедневни силови тренировки с базови 😄
Според мен си под 15% на снимката на 89.9 кг
И като мръднеш по 1-2 процента грешна преценка в разноположни посоки и може да дойде че си изгубил 4 килограма ЛБМ от общо 12 кг свалени. Като сложиш там процент и за кръвта, реално да си свалил 3 кила мускул. Не че е малко, просто не е 50%+
Мнението беше редактирано от Димо на 30.01.20 10:05.
казано от Димо на 30.01.20, 10:01:
Според мен си под 15% на снимката на 89.9 кг
На 88.9 съм още по-добре, на око и аз ги изкарах 15, но калкулатора даваше над 16, по същия начин пък на снимката от януари изглеждам на по-голям процент, но калкулатора ги изкара 20, ако има нещо позитивно- то е, че визуалния прогрес е по-добър от реалния 😄
Аз както винаги съм казвал съм си достатъчно силен за ежедневните неща, повече ме интересува визуалния прогрес (суета, кво да направя...очи на артист и т.н. 😄 ) така че ми звучи супер.
А ти трябва да си купиш калипер, 5-10 лева е.
Я дай линк към формулата по която се смяташ да сметна и аз сега и да сравня с формулата за калипера.