казано от Muddy Waters на 11.01.20, 16:11:
Оказва влияние на невроните и синаптичните връзки.
Яко влияе...
Радвам се, че има някакви коментари по темата 🙂 Трябва да отбележа, че аватарът на Cotagge Cheеse е най-якия във форума! 😄
Получавам дежа ву от препоръката за психотерапия 😄 Не за първи път ми се намеква тук, че съм ментално нестабилна. Уви, трудно се повлиявам от подобни лекари и подозирам, че за много хора са тотално безполезни. А в случая...по-скоро акушер с дългогодишен опит би могъл да ме накара да се замисля.
Марги изказва лично мнение и е права донякъде...ако не за всички, поне за себе си. Като човек, занимавал се дълги години с йога, смятам тя познава и контролира тялото си в пъти по-адекватно от всяка средностатистическа дама. Освен това е в отлична физическа форма, присъща за йогите, а тези неща са от голямо значение при естественото раждане и възстановяването след това, предполагам.
Наскоро разбрах, че има „война“ между раждали естествено и такива секцио( бг мама 😄 ) – това е несериозно. Самото раждане, по какъвто и да е начин, не е някакво геройство. Неприятно преживяване е и по двата начина, но циганките раждат постоянно и някак е по-важно как се изгражда и съхранява бебето докато е в утробата, а още по-важно е – как ще бъде отгледано и възпитано.
Относно това, че родените оперативно са по-различни - не мисля, че минаването през родовите канали може да има чак такова влияние. Вярвам, че адаптацията на плода към външния свят е по-лесна, но за друго...едва ли допринася.
Всичките ми приятелки, включително една раждала, смятат, че по-добрият вариант е естественото раждане, ако няма медицински причини за друго.
За себе си - не го чувствам така 🙂 Доста вероятно е да се окаже и противопоказно.
12.01.20
18:16
Т.е си емоционално нестабилна, но се притесняваш, че ******* ти ще се разшири безвъзвратно? Интересно....
Модерация: Моля да се спазва добрият тон.
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 12.01.20 18:45.
Жена ми е раждала и нормално и със секцио. Секциото беше с второто ни дете по медицински причини - дъщеря ни беше завъртяна наобратно. И казва че никога не би избрала да роди със секцио ако зависи от нея. Едното било моментен сравнително сериозен дискомфорт, другото истинска операция, от която се възстановява с месеци, а последствията се усещат години след това, може би завинаги - рязана ти е коремната стена, образува се съединителна тъкан, сраствания и т.н. И за третото ни дете искаше да роди естествено след секциото и обикаляхме медицински светила, но никой не се съгласи. Уж най-големия капацитет накрая ни каза: “Аз в Либия съм израждал нормално по 6-7 пъти след секцио, щото след 2-3 пъти секцио трябва направо да се вържат фалопиевите тръби, защото става по-опасно с всяко следващо секцио за майката, а арабина стои до мен и като му кажа, вади кривия нож и ми вика: докторе, ако ще я правиш ялова, по-добре я заколи’, тука мъж без поне 7-8 деца не е мъж, а да се разведа не може, мога само ако умре нова да си взема да ми ражда още деца. Обаче там са били такива обстоятелствата. Тук, в Европейския съюз, няма да си рискувам кариерата и живота на майката и детето.”
Относно тези ти притеснения - не съм мерил с прецизен инструмент, но не - п#тката ѝ не се разшири след естественото раждане.
Разбира се знам и за истории от другата страна - 16-часови раждания с разкъсвания или “цепвания със скалпел”, които не заздравяват истински никога, деформации, 8-часови мъки и след като момичето изгуби съзнание накрая по спешност и секцио и т.н.
Само лекар с опит може да каже нещо и то за всеки конкретен случай.
Мнението беше редактирано от Димо на 12.01.20 19:06.
Иван, разбира се, че не желая да се разширявам никъде, освен в раменете и гърба 😄 Може и на емоционално ниво да стоят нещата 😄
Димо, благодаря за полезния коментар. Повечето мнения из нета за секциото са предимно положителни, а ми е ясно, че съвсем не е така. Усложненията там хич не са пренебрежителни, както си споделил. А това за Либия и въобще оношението спрямо жените в арабските страни си е потресаващо.
10.01
Ставане: 07.10
Сън: 6.00ч
56кг
Раздвижване – без.
Храна:
- 200мл мляко 3% с какао + 1 шоколадов бонбон
- слаба лаваца с мляко + 10гр протеинов десерт
- 150гр свинска вратна пържола + салати зеле/моркови/майонеза/картофи кьополу
- цикория + половин ябълка
- 200гр вегетарианско суши
Добавки: Омега 3, Фолиева киселина, Витамини Е и Цетебе, Магнезий
11.01
Ставане: 10.30
Сън: 8.00ч
?!кг
Раздвижване :
1 – двустранно гребане – 3х10@2х10кг
2 – лег с дъмбели – 3х10@2х12кг
3 – странични клекове – 3х10@2х12кг
Храна:
- 250мл мляко 3% с какао и нес + 15гр бял шоколад
- раздвижване
- 150гр кисело мляко 4.5% на айрян
- половин ябълка + филия хляб Вита с масло и кашкавал
- 35гр бадеми
- 30гр хляб + 30гр пушени гърди
- 200гр толстолоб филе + домат/краставица
- 20гр бисквита
Добавки: Омега 3, Фолиева киселина, Витамини Е и Цетебе, 15 капки вит.Д, Магнезий
12.01
Ставане: 12.00
Сън: 10.00ч
?!кг
Раздвижване :
1 – напади – 3х8@2х12кг
2 – повдигане встрани от наклон напред – 3х8@2х8.5кг
3 – флайс – 3х8@2х8.5кг
Храна:
- 350мл мляко 3% с 2в1 + 30гр шоколад
- раздвижване
- цикория
- 100гр моркови + 35гр кашкавал
- 100гр кюфтета + краставица/чушка
- 50гр лазаня
- Парче ябълка
Като се няспя имам малко повече енергия за раздвижване, но си се изморявам.
Забравих си капките Вигантол в работата и в аптеката ми предложиха алтернатива - такива на Jamieson…като някак останах с впечатлението, че са по-голяма разфасовка и ги взех. Не би - само са 8 пъти по-скъпи. И концентрацията май е по-малка. Тъпо...
Взех си пълномаслено какао и параметрите му никак не са лоши. Доста я консумирам тази напитка с мляко, на место кафенце - не съм попадала на инфо, че какаото би било особено вредна за плода. За кофеина ми е ясно...внимавам с него доста.
Лека вечер 🙂
Мнението беше редактирано от Мая на 12.01.20 22:27.
И аз съм за природното раждане, но все пак си е решение на майката 💁👍😘
Включвам се офтопик, защото като чуя цезарово сечение, се сещам за Макбет. Именно, защото там за първи път чух тази дума ☺.
none of woman born/ Shall harm Macbeth” (IV. i). Unfortunately for Macbeth, the Scottish nobleman Macduff was “from his mother’s womb/ Untimely ripped,” and thus not naturally “born of woman” (V
По Еlisabethan times секциото, значи, направо хич и не се е брояло за раждане даже. Untimely ripped! Go figure! 🤔😃🙈
Мнението беше редактирано от Кико Сан на 13.01.20 21:59.
казано от Кико Сан на 13.01.20, 20:44:
По Еlisabethan times секциото, значи, направо хич и не се е брояло за раждане даже. Untimely ripped! Go figure! 🤔😃🙈
Противно на името, цезаровото сечение се практикува далеч преди времето на Цезар и той съвсем не е роден така. Тъй като се е извършвала без упойка, операцията се е прилагала в случаите, в които майката е мъртва, с цел да се спаси бебето.
...това от графата безполезни факти
🙂
13.01
Ставане: 07.10
Сън: 4.30ч
?!кг
Раздвижване – без.
Храна:
- 200мл мляко 3% с какао и нес
- Мляко с нес + 10гр шоколад
- 150гр свинско контра филе + зелена и руска салата
- Сандвич от 2 филии хляб Вита с топено сирене, кашкавал и краставица
- 70гр наденица + 1 филия хляб Вита с масло + салата от домат/краставица/лук/сирене
14.01
Ставане: 7.30
?!кг
Раздвижване :
1 – едностранно гребане – 3х10@14кг
2 – плие – 3х12@16кг
Храна:
- 200мл мляко 3% с какао и нес + 150гр кисело мляко на айрян
- мляко с нес
- 120гр пилешка пържола от бут + 200гр салати катък/зелева/картофена/лютеница
- мляко с какао
- 10гр кашу
- раздвижване
- омлет от 2 яйца М с бекон и кашкавал + 1 топено сиренце + домат/краставица/морков/лук
- 25гр тиквени семки
15.01
Ставане: 07.20
Сън: 5.00ч
56+кг
Раздвижване :
1 – повдигане встрани – 3х7@2х8.5кг
2 – бицепсово от стоеж – 3х7@2х8.5кг
3 – едностранно трицепсово от лег – 3х7@8.5кг
Храна:
- 100гр кисело мляко
- 200мл мляко 3% с какао и нес + 50гр кисело мляко 4.5% на айрян
- Слаба Лаваца с мляко + 20гр протеинов бар
- 150гр свинско контра филе + зеле, моркови и майонеза
- 15гр протеинов бар + 25гр кашу
- раздвижване
- 100гр кюфтета + краставица/зелена салата със зехтин
- 50гр хляб Mastemacher с масло, пушени гърди и кашкавал
Добавки: Омега 3, Фолиева киселина, Витамини Е и Цетебе, 15 капки Вигантол, Магнезий
Днес за първи път бяхме на оглед за квартира( временно решение) – май не ставаше...нямаше адекватно отопление. Голяма схема с тия апартаменти под наем 😄 Фалшиви обяви, брокери един през друг... до 2 седмици трябва да се нанесем някъде...
Като не ям достатъчно чувствам неприятен физически глад – в 4 сутринта си ме болеше стомахът и гребнах няколко лъжици кисело мляко, което ме успокои. И преди да дойде момента за обяд съм мнооого гладна. Но не трябва да се прекалява с храната в третото тримесечие...често и по малко трябва да се хапва, а не го правя така баш. Но лекарката ми каза, че няма нужда да ям повече и да качвам кила.
Нямам особени оплаквания, освен постоянното ходене по малка нужда и умората от недоспиване. Все още не задържам вода и нямам болки в кръста...скоро и това ще стане, сигурно. Ходенето до тоалетна не е чак невъзможно, но си е проблем...не понасям да пропускам ден. Тия дни ме боляха тазобедрените кости, но мисля е от упражненията, които правих, а не от някакво разширяване 😄 Като цяло съм объркана и депресирана...нормално - хормони 😄
Лека вечер 🙂
Мнението беше редактирано от Мая на 15.01.20 23:24.
16.01
Ставане: 07.20
Сън: 5.30ч
?!кг
Раздвижване – без.
Храна:
- Мляко с какао + 20гр протеинов бар
- 20гр кашу
- 1520гр свинска пържола + зелева салата + парче бял хляб
- Сандвич от 70гр хляб Mastemacher с топено сирене и кюфте
- 120гр наденица + зелена салата
- 20гр тиквени семки
17.01
Ставане: 7.20
?!кг
Раздвижване - без
Храна:
- 250мл мляко 3% с какао и нес + 150гр кисело мляко на айрян
- мляко с нес + 1 бонбон Рафаело
- 70гр пилешка пържола от филе + половин кебапче + 150гр салати кьополу/картофена/зелева
- Сандвич от 2 филии Вита с кашкавал, пилешко филе и маслини
- 250гр овчарска салата, 100гр гъби в масло и малко домашен чипс
- 30гр кашкавал
18.01
Ставане: 11.00
Сън: 7.30ч
56.5кг
Раздвижване :
1 – двустранно гребане – 4х7@2х10кг
2 – лег с дъмбели – 4х8@2х12кг
3 – странични клекове – 4х7@2х12кг
Храна:
- 250мл мляко 3.7% с какао и нес + 200гр кисело мляко 6% на айрян + 15гр шоколад
- раздвижване
- омлет от 2 яйца М с бекон и кашкавал + 1 филия хляб Вита с масло + 50гр маслини
- 150гр тънки наденички + 2 филии хляб Вита с масло и кашкавал + корнишон и морков
- 30гр тиквени семки
Добавки: Омега 3, Фолиева киселина, Цетебе, 15 капки вит. D, Магнезий
19.01
Сън: 9.30ч
?!кг
Раздвижване :
1 – напади – 3х7@2х12кг
2 – едностранно трицепсово от седеж – 3х7@8.5кг
3 – бицепсово от стоеж – 3х7@2х8.5кг
3 – повдигане встрани от стоеж – 3х7@2х8.5кг
Храна:
- 300мл мляко 3.7% с какао и нес + 15гр шоколад
- раздвижване
- омлет от 1 яйце М с бекон и кашкавал + 1 филия хляб Вита с масло + 1 корнишон
- цикория със сметана + 5гр шоколад
- 150гр тънки наденички + 1 филии хляб Вита с масло и кашкавал + корнишон/домат/лук/маслини
Добавки: Омега 3, Фолиева киселина, Цетебе, Магнезий
Дойдоха гуменките Vans/Bowie 🙂 и учудващо ми станахана на широките крачета 🙂
Качеството на изработката е супер, но дали са удобни - не знам дали ще мога да кажа...някак са по-скоро колекционерски и ще ми е филм да ги нося 😄
На 90% взехме апартамент под наем – утре разписваме/плащаме - изключително подходящ за бебе. Големи спалня( място за креватче) и баня( място за къпане), адекватно отопление и само 3 стъпала до асансьора( за количката). Нова сграда, на комуникативно място в съседен квартал(познато ми е/френдове). Уцелих добра обява – късмет. В Имот БГ мисля са що годе реални.
Малко ми е гузно, че ще върви един наем, но е временно решение и сумата не е скандална, за хубавите условия, които има...аз не съм живяла в такива никога. Отдавна мечтая да се разкарам от нас...закъсняла съм, но така ми се стече съществуването...
Краставиците в Била са 4.49 лева!‘ба си...
Много съм доволна от млекарница Млекаря-75 ООД – винаги има опашка и продуктите са супер. Взех си малко халва от там...мисля е по-добър вариант от шоколад. Хапвам си сладко аС...по малко.
Все по-тромаво ми е иначе 😄 Раздвижванията са все по-леки, но изморителни...то продължителното ходене ми е проблем, та 😄 Имам киселини понякога, но тиквените семки продължават да ми носят облекчение?!!
Лека вечер 🙂
Мнението беше редактирано от Мая на 19.01.20 20:45.
20.01
Ставане: 07.15
?!кг
Раздвижване – без.
Храна:
- 250мл мляко 3.7% с какао и нес + 20гр халва
- слабо кафе Лаваца мляко
- 150гр вратна пържола + 150гр зелева салата/кьополу/картофена
- сандвич от 2 филии хляб Вита с масло, кашкавал и маслини
- 120гр телешки кебапчета + салата от цвекло/целина/моркови/маслини + 200мл супа топчета
21.01
Ставане: 7.15
?!кг
Раздвижване :
1 – широко гребане – 3х8@2х8.5кг
2 – повдигане встрани от наклон напред – 3х8@2х8.5кг
3 – флайс – 3х8@2х8.5кг
Храна:
- 250мл мляко 3.7% с какао и нес + 50мл кефир 2% на айрян
- слабо кафе Лаваца мляко
- 150гр вратна пържола + 150гр зелева салата/кьополу/картофена
- сандвич от 2 филии хляб Вита с масло, кашкавал и маслини
- раздвижване
- 120гр телешки кебапчета + салата от цвекло/целина/моркови/маслини + 1 филия хляб Вита с масло и кашкавал + 150мл супа с фиде + 3 скилидки чесън
22.01
Сън: 3.00ч
?!кг
Раздвижване – без.
Храна:
- какао със суха сметана + 20гр халва
- слаба Лаваца с мляко + 30гр протеинов бар
- 70гр свинско + 70гр пилешко + 100гр салати зеле/моркови/майонеза и картофена
- 50гр бял хляб + 100гр салати зеле/моркови/майонеза и картофена
- 30гр протеинов бар
- 70гр сешинско + 1 пилеяко крилце + салата от домат/краставица/цвекло/морков/маслини/шарлан + 30гр кафяв хляб + 1 бейби чесън
Тъй като терминът ми наближава, реших да опипам почвата тук-там по болниците. Няколко ми се набодоха на очи.
Скокнах до Свети Лазар – напудрена клиника, толерираща оперативно извадените бебета, но също така подкрепяща желанията на дамите да родят естествено, предлагаща дори водно раждане и/или присъствието на дули( WTF-наскоро прочетох за такива създания, нещо като ходжи ли са не знам, но ми звучи мега хипарско 😄). За тия торби с пари раждаш както и когато ти е кеф 😄. Много лъскаво място, нооо сумата не е малка – към 2.5-3 бона идва най-евтиният вариант...с всякакви екстри, разбира се. Мисля, че хората в тази болница са добри търговци, предлагащи скъпи услуги, които може би са качествени.
Лоши новини от прегледа там – плацентата е зле/3та степен :((((( Ще трябва второ мнение, въпреки сериозната апаратура в болницата и сериозно внимание, за да не стане фал на финала. Всичко друго е в норма...
Ще метна око и на други клиники, както и ще го обсъдя със следящата ме лекарка – тя е отракана, ако не друго 😄. Чудя се за Шейново...Токуда, а като ме връхлетят депресивните мисли си казвам, че най-добре по спешност и както/където дойде 😄
От снощи сме на квартира – определено е нещо ново за мен...и странно, като усещане. Но условията са толкова добри, че бързо ще свикна 🙂
За раздвижване ще видя кога и колко: все още не съм си пренесла дъмбелчетата, а и не знам дали е ок да се натоварвам в момента...
Хубав и усмихнат ден 🙂
Привет, Майче :*
Отбивам се да изкажа добри впечатления от Свети Лазар. По стечение на обстоятелствата второто ми раждане беше там. Просто докторът ми започна работа там и аз реших да го последвам. Мога да ти направя съпоставка между Токуда и Свети Лазар. И на двете места съм раждала (секцио) и бих се върнала да раждам пак. В Свети Лазар обаче за тези пари получаваш повече внимание. В Токуда бях с още три жени в стая. За мен беше ок, защото съм много контактна и стана купон. За човек, който обаче иска повечко тишина и спокойствие, това може да не е ок.
В Свети Лазар бях сама в стая. Пускаха посетители по всяко време. Мъжът ми видя малката веднага. Дори баткото дойде да види сестра си.
В Токуда свижданията са отвън на определено място. Не допускат посетители при бебетата. Честно да ти кажа в това грипаво време май е по-добре така.
В Свети Лазар е по-лъскаво и луксозно. Токуда обаче също предлага добри условия. Единствено за неонатологията мисля,че за Токуда могат да се дадат повече точки. Това не е за подминаване.
Целувам те, прегръщам те и ти желая много, много леко да мине всичко! Най-важното е да сте живи и здрави! <3
Аз съм раждала в Майчин дом, по естествен път (да не се чете “Аз съм повече майка” 😂😂😂) и без каквито и да било упойки. Живот и здраве, някой ден, ако раждам пак, пак там ще отида.
Наличието на Неонатология е, според моето лично мнение, с което никого не задължавам, от първостепенно значение при взимането на решение къде да се ражда.
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 23.01.20 15:53.
И аз да споделя опит - раждах в Надежда защото нашия доктор изражда там. Няма такова нещо като избор на екип там - при когото се паднеш, освен ако не си планово секцио. Имахме някакъв страшен късмет, тъй като след смяната на третия екип доктори и акушерки, нашият лекар дойде на смяна и всичко беше 6. 🙂 Така или иначе, довилна съм откъм отношение, условия, храна. Стаите са с по две легла, има и един ВИП апртамент, доплаща се, разбира се. За естествено раждане са ти по-важни акушерките, тъй като с тях ще бъдеш през по-голямата част от времето. Изключително са усмихнати и любезни момичетата, питат те за всяка манипулация, която ти предлагат. Неонатолозите им са също добри.
За Токуда и Св. Лазар също съм чувала хубави неща.
За всяка болница ще чуеш и добри, и лоши отзиви. Просто избираш една, и отиваш да раждаш там. 🙂
ПП: Към цената на раждането в Надежда е включено присъствието на таткото, ако, разбира се, има желание. Доплаща се единствено ако искаш да си водиш дула. Самите родилни зали са чудесни, просторни, с диванче, шведска стена, шв.топки, слингове и каквото още се сетиш.
Мнението беше редактирано от Margi на 23.01.20 16:33.
23.01.20
16:33
Явно на каквито попаднеш. Жена ми бе крайно недоволна от Майчин дом /говоря за края на 2005 г., децата се родиха началото на 2006 г./ . Бяхме я отвели там за задържане, нали уж най-добрите. Та на два три пъти коренно и сменяха лечението, което ще рече, че някой е бъркал със съответното назначено към конкретните дни или пък всичките. Или пък пробват кое ще ѝ понесе и даде резултат, де да знам. И един постоянно я питаше: “какво правим ся”-известен и хвален по тв доктор.....тогава. Бяха готови едва ли не да извадят децата в началото на 7 мия месец. Жената си тръгна на нейна отговорност и след това, близо след месец постъпи в Шейново. Там пък правеха всичко възможно да влезе в 9 ия. Екип не сме избирали, беше планирано секцио, защото вдигаше високо кръвно, а и са близнаци-естествени ;-) Обаче два или три дни преди датата вдига кръвно и са казали, че ще ги вадят. Имало усложнения и са викнали най-добрият тогава от вкъщи да отива веднага, че да не стане някоя беля. След това жената като разправяше кой ѝ е бил лекаря, все я питаха: колко...1000 лв. /тогава-2006 г./ А то николко, даже не можахме да му видим очите, защото нещо отпуска беше излязъл. Оставихме там армагани все пак, да му ги предадат.
Та така, просто късмет и слава на Бога :-)
Ами Марги е много права, че за всяка болница ще чуеш и добри , и лоши неща, както и за всяко раждане, за всяко възстановяване и т.н. Не съм доктор и в никакъв случай не бих си позволила да преценявам работата, и действията им като такива, та оттам да оценявам дадена болница.
Както казах, раждах естествено, без избор на екип, с който е на смяна. Екипът беше страхотен, всички, които бяха на смяна, акушерката беше страхотна (под страхотна не разбирам лигавщини, а разбирам да те връщат на земята да се съсредоточиш върху това да раждаш, а не да крещиш, защото и родилните са пълни с лигли, аз лично се определям като такава до момента, в който акушерката не ми се скара и се съсредоточих върху това да я слушам и да изпълнявам, за което съм безкрайно благодарна).
Лежала съм в отделението за патологична бременност на Майчин дом от термина до раждането, същото мога да кажа за моето преживяване - необходимото отношение, страхотни специалисти.
За всяка болница ще се намерят лоши истории и добри истории. Важно е и кой как ги вижда нещата, и какво иска, и какво му трябва. Аз, лично за себе си, оценявам факта, че детето идваше при мен през три часа и не беше при мен през нощта като нещо страхотно. Но пък други страдат от това и го намират за ужасно. Така че един и същ ред може да е ужасен или страхотен (ясно е, че в Майчин дом също има опция детето да си е при теб, говоря принципно), та оттам едни условия могат да са ужасни или страхотни. Същото и с отношението - някои хора имат нужда да бъдат (образно) глезени, а други да бъдат заземявани. Всичко е толкова индивидуално, че ....
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 23.01.20 17:55.
Много благодаря, за включванията – коментарите са ми изключително полезни! Като цяло е добре да се споделя/обменя информация по въпроса 🙂
Наистина, за всяка клиника си има и добри, и лоши отзиви – както се спомена, много зависи и от това, какво търси и би било важно за родилката.
Приоритетно за всяка бъдеща майка е да има добра неонатология – все пак здравето на едно новородено е крепко, дори и да няма специфични проблеми. До колкото четох в Токуда са на ниво тези грижи, като цената е малко хай – 700 лева, но си заслужава, разбира се 🙂
В Свети Лазар ми изглежда доста съобразено с комфорта и желанията на клиента. Останах с впечатлението, че толерират секциото, макар да няма разлика в цената и в което няма нищо лошо 🙂 . Другото, което ме привлече там е метода на Щарк, за който се твърди, че практикуват. До колкото знам е по-познат на лекарите в Шейново( от по-отдавна го ползват), нооо колко е щадящ и оптимален като операция не ми е ясно.
Останалата информация за различните болници имам основно от бг мама 😄 и вашите мнения 🙂
Поздрави! 🙂
23.01
Ставане: 07.30
?!кг
Раздвижване – без.
Храна:
- 250мл мляко 3% с какао
- слабо кафе Лаваца мляко + 1 бонбон Рафаело + 1 орех
- 120гр джолан + 30гр суджук на скара + 100гр домат/краставица + 30гр пеюен картоф
- сандвич от 70гр кафява багета с масло, кашкавал, сирене и маслини + 1 орех
- 3 крилца + салата от домат/краставица/печена чушка/шарлан/маслини/сирене
- 20гр кашкавал
Добавки: Омега 3, Фолиева киселина, Витамини Е и Цетебе, 15 капки вигантол, Магнезий
24.01
?!кг
Раздвижване – без.
Храна:
- 250мл мляко 3% с какао и нес
- слабо кафе Лаваца мляко + 1 бонбон Рафаело + 1 орех
- 180гр шницел от кайма + половин домат + 3 вилички лимонов пай :P + какао от машина
- сандвич от 2 филии хляб Вита с масло, кашкавал, сирене и домат
- предстои вечеря и ще да си забъркам нещо с яйца
Относно появилите се притеснения за плацентата – следящата докторка каза да не се плаша...имах нужда да го чуя 🙂
Обмислям да си пренеса в квартирата едни малки дъмбели по 7 кила и да си ги ползвам тях към момента, ако реша.
Не спах добре в последно време, но и встрани от това се чувствам някак отпаднала...и често гладна 😄
Приятна вечер 🙂
Важното е да има мЯсо и зарзаватец 😄
Мнението беше редактирано от Мая на 24.01.20 16:46.
25.01
?!кг
Раздвижване – без.
Храна:
- 250мл мляко 3% с какао и нес + 5 гр шоколад
- 70гр кафява багета + 30гр мекица + 150гр яхния пиле
- 2 ореха + 1 шоколадов бонбон
- 70гр желиран джолан + 30гр тиквени семки
- 300гр салата от домат/печена чушка/краставица/сирене/лук/шарлан
- 30гр сирене фета + 20гр кашкавал
26.01
Ставане: 11.30
Сън: 10.00ч
56.5кг
Раздвижване – без.
Храна:
- принцеси от 2 филии хляб Вита с масло/кашкавал и малко салам
- 50гр фъстъци
- 300гр салата от домат/печена чушка/краставица/сирене/лук/шарлан + 1 филия хляб Вита + 3 скилидки чесън
- 100гр свинска пържола
Вече почти се пренесохме и подредихме 🙂 Още нямам интернет, но скоро ще се уреди. Доста по-лежерно ми е инак 🙂
Тия дни ще размятам 7кг дъмбелчета – лекички са, но за някои упражнения са екстра. Чувствам си умора, та тамън няма да се натоварвам.
Храната ми се струва добре - гладна съм на моменти, но не трябва да се прекалява – важното е да е питателна. Пише, че е препоръчително да се избягват млечни и въглехидрати в третия триместър, но подозирам е за да се избегне водна задръжка. До момента съм качила около 8кг – 33та седмица се водя.
Коремът ми е доста нарастнал 😄 – избили са ми вени, но за щастие все още не виждам стрии и не ме сърби. Мажа се с разни безумия.
Не ми е ясно какво следва...нито с раждането, нито с отглеждането. Май няма да си уредя нещата, както ми се искаше - вкараха ми се колебания относно оперативното изваждане на плода или да плащам „излишно“ за по-добри услуги и условия - като куче най-добре 😄 То и без това ме наплашиха, че след раждането не ти остава време да се погледнеш в огледалото, пък камо ли да мислиш, къде си зашит, сцепен или със сраствания 😄
Важното е бебето да е наред, че нали и там ме вкараха в драми...
Не знам къде да ходя и да търся съвети...ще видя следящата докторица какво ще каже, че ми е депресирано така.
Не бях обръщала внимание, до колко са достоверни промоциите на храните по суперите – не ми беше хрумшало да проверявам онлайн цени...все пак още не е много популярно да се пазаруват хранителни стоки по интернет. Еми и там се лъже...има артикули във веригите обявени с по 20-50% надолу, а реално са с 0-5%...примерно.
Хубав ден 🙂
27.01
?!кг
Раздвижване – без.
Храна:
- 250мл мляко 3.7% с какао и нес + 200гр кисело мляко 2% на айрян
- 1 бонбон Рафаело + мляко с какао Нескуик
- 2 ореха
- 100гр карначе + домат и краставица
- слаба Лаваца с айриш сметанка + 20гр Марети + 2 ореха
- садвич от 2 филии хляб Вита с масло, каякавал, сирене фета и маруля
- 20гр тиквени семки + 1 малка ябълка
- 250гр салата от домат/печена чушка/краставица/сирене/лук/шарлан
- 30гр свинско + 20гр кашкавал
- 1 малка ябълка + 10гр шоколад
Добавки: Омега 3, Фолиева киселина, Витамини Е и Цетебе, 15 капки Вигантол, Магнезий
28.01
Сън: 5.00
57-кг
Раздвижване :
1 – повдигане встрани – 3х8@2х7кг
2 – плие – 3х10@14кг
3 – едностранно концентрирано сгъване – 3х7@7кг
Храна:
- 250мл мляко 3% с какао и нес + 150гр кисело мляко 2% на айрян
- слаба Лаваца с мляко + 30гр протеинов бар
- 150гр вратна пържола + 120гр зеле/моркови/майонеза + 30гр картофена салата + 20гр бял хляб
- безкофеиново кафе + 30гр протеинов бар + 1 орех
- раздвижване
- 70гр свинска пържола + зелена салата
- ябълка
29.01
!?кг
Раздвижване :
1 – едностранно трицепсово зад глава – 4х8@7кг
2 – едностранна арнолд преса – 4х8@7кг
3 – суинг – 4х8@7кг
Храна:
- 250мл мляко 3% с какао и нес + 100гр кисело мляко 2% на айрян
- слаба Лаваца с мляко
- 1 малък банан
- 120гр пилешко филе на скара + 150гр зелева салата/печени чушки
- 1 бонбон Рафаело + цикория със суха сметана
- 2 ореха + 20гр Марети + цикория със суха сметана
- 50гр пилешко филе на скара
- раздвижване
- 250гр( г. с.) кафяв ориз басмати със зеленчуци, ементал и маслини
- 30гр кашкавал + парче ябълка
Хубав ден 🙂
Мнението беше редактирано от Мая на 30.01.20 16:43.
30.01
57.5кг
Раздвижване – без.
Храна:
- 250мл мляко 3.7% с какао и нес
- 1 бонбон Рафаело + какао от машина
- 170гр пилешко филе на скара + 200гр печени чушки/руска салата
- цикория със суха сметана
- сандвич от 2 филии хляб Вита с масло, кашкавал, фета и маслини
- 1 малък банан
- 150гр кисело зеле с шарлан
- 50гр желиран джолан + 50гр кашкавал/сирене фета
- 1 малка ябълка
Добавки: Омега 3, Фолиева киселина, Витамини Е и Цетебе, Магнезий, 15 капки Вигантол
31.01
Сън: 6.30ч
?!кг
Раздвижване :
1 - широко гребане с дъмбели - 3х8@2х7кг
2 - флайс - 3х8@2х7кг
3 - странични клекове - 3х8@2х7кг
Храна:
- 200мл мляко 3.7% с какао и нес
- мокачино + 1 малък банан
- 120гр пилешко филе на скара + 150гр зелева салата/печени чушки + парче домашна баница с коприва
- 1 орех
- 50гр пилешко филе на скара + парче домашна баница с коприва
- раздвижване
- 200гр( г. с.) кафяв ориз басмати с зеленчуци, бекон и кашкавал + салата от кисело зеле
Заради грипната епидемия не мога да се видя с лекарката, за да ми оправи документите за майчинство, а реално вече е започнало...и държавата трябва да плаща!!! 😄 Нямам идея дали ще ме пише със задна дата като отида – за сега си ходя на работа.
Коремът ми нараства драстично – явно е така последните седмици.
Хубава вечер 🍻🍖🍗🧀🍳🍷😂
Мнението беше редактирано от Мая на 01.02.20 21:06.
Ако не сте се чули предварително, да ти предвиди номер за амбулаторен лист няма как да ти даде документ със задена дата. А в момента, в който приключи обявената епидемия, ще е мазаляк в лечебните заведения, така че стискам палци да те е помислила.
Ако става дума за 45 дневния болничен преди раждане, би трябвало лекарката да си следи датите.
БПН, Margi - надявам се да не ме изцакат с някакви дни, които ми се полагат 😄
Принципно датата е от 30ти януари - тогава имах час при лекарката, в който да си нося подпечатаната книжка за попълване. Не съм наясно как стават нещата...
От друга страна ми е филм, че трябва да се следя по-често...тонове, плаценти у-а...поне на 5ти уж ще ме приеме. Ако нещо се отложи ще запазя час веднага другаде за преглед поне.
Дано всичко да е наред.
01.02
Сън: 10.00
?!кг
Раздвижване :
1 – двустранно гребане – 4х10@2х7кг
2 – напади – 4х8@2х7кг
3 – пулоувър – 4х8@7кг
Храна:
- 250мл мляко 3% с какао и нес + 150гр кисело мляко 4.5% на айрян + 15гр шоколад
- раздвижване
- 1 варено яйце М + филия хляб Вита с масло, фета и кашкавал + парче домат
- цикория с малко мляко
- малка ябълка
- 70гр желиран джолан + 70гр домашна баница с коприва + 20гр оризов чипс
- 150гр салата от домат, печена чушка, лук, шарлан и сирене
- половин филия Вита с 30гр кашкавал + 2 скилидки чесън + 3 лъжици кисело мляко 4.5%
Добавки: Омега 3, Фолиева киселина, Витамини Е и Цетебе, Магнезий, Келп
02.02
57.5кг
Раздвижване - без.
Храна:
- 1 филия хляб Вита с масло, кашкавал и домат
- 1 морков
- 70гр микс печени ядки
- 200гр вегетарианско суши
- 50гр кашкавал/сирене фета + краставица/морков
- 50гр домашна баница с коприва + 2 скилидки чесън
Добавки: Омега 3, Фолиева киселина, Витамини Е и Цетебе
Възстановяването и след леки натоварвания е по-сложно. Особено в краката – мислех, че ми се разширява тазът(OMG кошмар 😄 ), но болката е във външната част на бедрата и като цяло в ставите, та явно е от упражненията. Дали не трябва да ям/взимам нещо по въпроса нямам идея.
Два дни почти не съм яла месо и днес - вълчи глад за пържолЕ и кИфтета 😄 ...и преядох...малък ми е капацитета на стомаха в момента.
Реших да пия Келп от време на време – препоръчителен е, а стойностите ми на йод не бяха фрапантни - на ръба на горната граница.
Не съм сигурна, дали има смисъл в консумацията на суши – за мен е по-скоро запичащ продукт/ориз, с който лесно се прекалява. Ясно, че сега мога да хапвам само вегетарианско. По-рентабилно ми се вижда да си купиш хубава риба, кафяв ориз( басматито на Крина е много ок), свеж зарзават...нооо си е глезотийка да.
Мерките ми са скандални: 94/90/92 😄 Реално съм качила около 3-4 сантиметра в бедра/ханш и дано задържа така приблизително. И съм свалила в ръцете и гърба :(
Хубав и усмихнат ден 🙂
Мнението беше редактирано от Мая на 03.02.20 16:05.
03.02
?!кг
Раздвижване – без.
Храна:
- 250мл мляко 3% с какао и нес + 250гр кисело мляко 4.5% на айрян
- 30гр протеинов бар + слаба Лаваца с мляко
- 100гр пилешко филе на скара + 1 кюфте + 150гр зелева салата/печени чушки
- парче баница с коприва
- 20гр слънчоглед
- 1 ½ варено яйце + 30гр кашкавал + 200мл супа от коприва
- половин ябълка
04.02
?!кг
Раздвижване - без.
Храна:
- безкофеиново кафе с мляко + 30гр протеинов бар
- 170гр вратна пържола + 170гр зелева салата/печени чушки
- 1 филия хляб Вита с масло и кашкавал
- 20гр слънчоглед
- 300мл супа от коприва + 150гр сирене/кашкавал
- половин ябълка
05.02
57.5кг
Раздвижване :
1 – раменни преси от седеж – 3х8@2х7кг
2 – едностранно концентрирано сгъване – 3х8@7кг
3 – едностранно трицепсово от седеж – 3х8@7кг
Храна:
- какао и нес със сметана + 15гр шоколад
- цикория с айриш сметана + 1 орех
- цикория със суха сметана + 1 орех
- 50гр кафяв хляб с масло и кашкавал
- 80гр пилешко филе на скара + зелева салата
- 80гр пилешко филе на скара + зелева салата
- раздвижване + 15гр шоколад
- 20гр слънчоглед
- 300мл супа от коприва + 150гр сирене/кашкавал
Раздвижването от седеж е доста лежерно 😄
Всичко е точно с майчинските отпуски – вече са си в сила. Ще ходя шано на работа до края на седмицата, че ще ми е скучно в нас така или иначе, а и ми е малко тъжно...все пак с приятеля ми сме колеги. Трябва ми хоби 😄
Бях на преглед – плацентата е зле :( , но бебето е в норма...тоновете – също...за сега. Да стане поне 3 кила ми се вижда добър таргет 😄 Ще си наблягам на белтъчинните храни – мисля е важно в такива ситуации...
Хубав ден 🙂
Мнението беше редактирано от Мая на 06.02.20 15:26.
06.02
?!кг
Раздвижване - без.
Храна:
- цикория и нес с течна сметана + 2 пълнозърнести бисквити
- мляко с нес + 1 орех
- 150гр свинско на скара + 150гр печени чушки/зелева салата
- цикория със сметана
- 50гр кафяв хляб с масло, кашкавал и половин белтък
- 250мл супа от коприва + 150гр сирене + няколко бадема
- половин ябълка
07.02
Ставане: 7.45
?!кг
Раздвижване - без.
Храна:
- 50гр протеинов бар + капучино с мляко
- 1 орех
- 80гр свинско каре + зелева салата
- 150гр катама с кашкавал, сирене, маслини и чушки
- няколко бадема
- 50гр свинско каре + кьополу
- 70гр котидж
- половин ябълка
08.02
Ставане: 8.30
57+кг
Раздвижване :
1 – двустранно гребане – 4х10@2х7кг
2 – флайс – 4х10@2х7кг
3 – плие – 4х10@2х7кг
Храна:
- 300мл мляко 3.7% с какао и нес
- раздвижване
- омлет от 2 яйца М с чедър, сирене и кашкавал + 25гр кафяв хляб + 2 бейби моркова
- цикория с растителна сметана сметана + 50гр шам фъстък + 1 бисквита
- 20гр шоколад
- 150гр филе от толстолоб + 50гр мусака + 50гр гуакамоле
- 100гр котидж 5.5% + 1 краставица
- половин ябълка
През телефон са доста пипкави писанено и шрифтовете, но пък има емотиконки 😁
🍻🧀🍷🐇🍖🐝🍳👡🍗💊🦄🎶. 😂
Хубав и усмихнат ден :-)
Мнението беше редактирано от Мая на 09.02.20 12:05.
09.02
57+кг
Раздвижване - без.
Храна:
- 300мл мляко 3.7% с какао и нес + 300гр кисело мляко 3.6% на айрян + 1 банан
- цикория с растотелна сметана
- 2 филии хляб Вита с масло, сирене, кашкавал, яйце и домат
- 30гр слънчогледови семки/шам фъстък
- 200гр салата от домат/авокадо/краставица/лук/кашкавал/шарлан/балсамико
- 100гр филе от толстолоб + 100гр мусака
- 2 лъжици сладолед
Добавки: Омега 3, Фолиева киселина, Витамини Е и Цетебе, 15 капки витамин D, Магнезий, Келп
10.02
Сън: 9.00ч
57+кг
Раздвижване :
1 - повдигане встрани - 4х8@2х7кг
2 - бицепсово от стоеж - 4х8@2х7кг
3 - едностранно трицепсово от седеж - 4х8@7кг
Храна:
- 200мл мляко 3.7% с какао
- 150 мл мляко 3.7% с какао + 200гр кисело мляко 3.6% на айрян + 1 банан
- раздвижване
- 30гр шам фъстък + 15гр шоколад
- омлет от 2 яйца М с чедар и сирене + 1 филия хляб Вита с масло + няколко маслини
- 20гр шам фъстък
- 70гр свинско + 30гр кашкавал
- половин ябълка
11.02
Ставане: 7.45
?!кг
Раздвижване - без.
Храна:
- 250мл прясно мляко 3.7% с какао + 1 банан + 20гр пълнозърнести бисквити
- 1 варено яйце
- цикория с растителна сметана + 10гр бисквита
- 150гр Скир + 1 варено яйце + 1 филия протеинов хляб Вита с масло + 20гр шам фъстък
- 50гр кашкавал + 20гр фъстъци + малко краставица
- 200гр Скир
12.02
Сън: 7.00ч
57-кг
Раздвижване :
1 – повдигане встрани от наклон напред – 4х8@2х7кг
2 – флайс – 4х8@2х7кг
3 – странични клекове – 4х8@2х7кг
Храна:
- 200мл мляко 3.7% с какао
- 150мл мляко 3.7% с какао + 20гр бисквити
- раздвижване
- омлет от 2 яйца М с чедър и сирене + 30гр шам фъстък
- какао с растителна сметана + 1 ябълка
- 200гр пиле с кисело зеле и ориз + малко маслини
- няколко маслини
- едно горно бутче с кожа
- половин ябълка
От както не ходя на работа се храня по-оскъдно и не съм сигурна, че е добре за мен сега. Не мога да консумирам големи порции - тази ситуация леко ме връща към периодите на анорексия и свития стомах. Имах и няколко предизвикани повръщания след незначително прекаляване с храна...по-скоро недосиг на място. Решението е хранене на често и по малко - то си го пише навсякъде 😄
Скир е интересен продукт с високо съдържание на белтъчини, но с не особено приятен вкус - става.
Желязото ми е паднало още, но е в норма. Малко месо ям...трябва да се ръфа телешко и свинско! 😄
От известно време нощем получавам симптоми на артроза - болки в тазобедрените стави и колената. Надявам се да е временно явление. И венците пак ми кървят....
Доста лесно се изморявам...уж е добре да се разхождам, но според мен само горя важни калории така и ми прималява 😄
Хубава вечер 🙂
Мнението беше редактирано от Мая на 13.02.20 17:48.
13.02
Сън: 8.30ч
57+кг
Раздвижване - без.
Храна:
- 150мл мляко 3.7% с какао + 100гр кисело мляко 3.6% на айрян
- 200мл мляко 3.7% с какао и нес + 15гр пълнозърнести бисквити
- 1 банан
- 1 варено яйце + 100гр кисело мляко 3.6% + парче ябълка
- принцеси от 2 филии хляб Вита с масло, чедар и телешка кайма + 30гр шам фъстък + -
- някокко маслини
- 70гр телешки бургер + 50гр пилешко с кожа
- 180гр сирене котидж Олимпус 5.5%
- парче ябълка
Добавки: Омега 3, Фолиева киселина, Витамини Е и Цетебе, 15 капки витамин D, Магнезий
14.02
57кг
Раздвижване :
1 - двустранно гребане - 5х10@2х7кг
2 - флайс - 4х10@2х7кг
3 - плие - 3х10@14кг
Храна:
- 300мл мляко 3.7% с какао
- чай с мед
- цикория и нес с растителна сметана + 25гр бисквити
- раздвижване
- принцеси от 2 филии хляб Вита с масло, чедар и телешка кайма + няколко маслини
- 50гр шам фъстък и тиквени семки
- 50гр пилешко с кожа
- няколко маслини
- 70гр телешки кюфтета + 70гр спаначени кюфтета + малко кисело зеле
- 100гр извара
15.02
Ставане: 8.25
?!кг
Раздвижване - без.
Храна:
- 200мл прясно мляко 3.7% с какао
- 30гр протеинов бар + мляко с нес
- 150гр свинско контра филе + зелева салата
- 30гр протеинов бар
- 1 ябълка
- 50гр спаначени кюфтета
- 70гр спаначени кюфтета
- 30гр сирене + половин домат
- 50гр сирене чедър
16.02
Ставане: 12.00
57.5кг
Раздвижване - без.
Храна:
- 100гр кисело мляко 3.6%
- 150мл мляко 3.7% с какао и нес + 1 бисквита
- принцеси от 2 филии хляб Вита с масло, чедар и телешка кайма
- капучино без кофеин
- 100гр панирани пилешкки филенца
- 1 круша + 30гр спаначено кюфте
- 100гр свинско + 150гр печени картофи
- 100гр кисело мляко 3.6%
Опитах кокосово масло за пържене - доста устойчиво и без аромат, което е добре. Относно здравословните му предимства - спорно е има ли такива, май.
Парти грил - унукален уред 😄 Купихме го за 19 лева на промоция и за принцеси се е убил - стават за миг! Очарована съм 😄
Безалкохолна бира Maisel’s Weisse 0.5% - абсолютен фаворит!
Мислех, че Skyr има само на Lidl/Pilos - вариантът на Exquisa е доста по-сполучлив като вкус.
Доста съм изморена в последно време...все не успявам да се наспя и да си почина, въпреки че съм отпуска. А малко остана, хаха.
Хубава вечер 🙂
Мнението беше редактирано от Мая на 17.02.20 18:09.
17.02
Сън: 6.00
?!кг
Раздвижване - без.
Храна:
- 150мл мляко 3.7% с какао
- 200мл мляко 3.7% с какао и нес + 25гр бял Туикс
- 1 варено яйце М
- 200гр Skyr
- принцеси от 2 филии хляб Вита с масло, чедър и свинска кайма + 70гр маслини Каламата
- 70гр свинско + 70гр печен картоф + малко зелена салата
- половин ябълка
- 200гр Skyr
18.02
кг
Раздвижване :
1 – раменни преси от седеж – 3х8@2х7кг
2 – флайс – 3х8@2х7кг
3 – двустранно гребане от наклон – 3х8@2х7кг
4 – напади – 3х8@2х7кг
Храна:
- 250мл мляко 3% с какао + 25гр бял Туикс
- раздвижване
- омлет от 2 яйца с кафява гъба и чедър + 1 филия хляб Вита с резан сланина
- 1 круша
- 20гр печен бадем
- 150гр салата от домат/краставица/лук сирене + 50гр пеюен картоф
- 50гр свинско кюфте
- 150гр Skyr
19.02
Ставане: 7.40
Сън: 5.00
?!кг
Раздвижване - без.
Храна:
- 200мл мляко 3% с какао и нес + 150гр кисело мляко 4.5% на айрян + 20гр шоколад
- мляко с нес
- 1 ябълка
- 100гр пилешко от бут + 50гр свинско + 150гр салати зелева/руска/домат
- безкофеиново кафе с мляко
- 20гр печен бадем
- 200гр миш-маш + 50гр протеинов хляб
- 200гр Skyr
20.02
57.5 кг
Раздвижване :
1 – бицепсово от стоеж – 3х8@2х7кг
2 – повдигане встрани – 3х8@2х7кг
3 – странични клекове – 3х8@2х7кг
4 – едностранно трицепсово зад глава – 3х8@7кг
Храна:
- 150мл мляко 3% с какао
- 150мл мляко 3% с какао + 1 ябълка
- раздвижване
- 50гр свинско кюфте + 1 варено яйце L + 1 филия протеинов хляб Вита с чедър
- цикория с разтителна сметана + 2 бадема
- 15гр слънчогледови семки + парче краставица
- 100гр врат + 50гр кюфте
- 200гр Skyr + 1 круша
Добавки: Омега 3, Фолиева киселина, Витамини Е и Цетебе, 15 капки вит D
Малкото сън ми се отразява доста негативно - тотален парцал ставам. Но!!!, когато поспя около 6-8 часа съм мега свежа :) Имам възможност да се наспивам все още и ще се възползвам...просто различни обстоятелства ме възпрепятстваха.
Не е толкова скучно да не ходиш на работа :D Е, за някакъв период предполагам, но засега си намирам занимавки. Днес така се случи, че си слушах музичка все на буквата F - Faith No more/Foster The People/Franz Ferdinand :)
Ако се бачкаше по 6 часа/4-5 дни седмично щеше да е доста по-спокойно и приятно за човечеството :D
Вече имам направление за раждане. Последно не ме прегледаха особено - даже теглото на бебето не погледнаха, а това е много важно в моя случай с плацентата, но всичко било наред...щом казват. Нямам думи :D Иначе се чувствам добре, като за в 9ти месец :D
Skyr преди лягане ми се струва добра идея...
Хубава вечер :)
Мнението беше редактирано от Мая на 20.02.20 22:32.
21.02
57.5кг
Раздвижване :
1 – двустранно гребане – 3х10@2х7кг
2 – флайс – 3х10@2х7кг
3 – плие– 3х10@2х7кг
Храна:
- 150мл мляко 3% с какао + 100гр кисело мляко 4.5% на айрян
- 100мл мляко 3% с какао + 200гр кисело мляко 4.5% на айрян + 20гр шоколад
- раздвижване
- 50гр свинско кюфте + 1 варено яйце L + 1 филия протеинов хляб Вита с чедър и ементал
- 25гр фъстъци
- 2 малки ябълка + 20гр топено сирене
- 20гр сурови тиквени семки
- 120гр вратна + 150гр( г. с.) кафяв басмати със зеленчуци по китайски
- 200гр Skyr
22.02
Сън: 6.30
?!кг
Раздвижване - без.
Храна:
- 300мл мляко 3.6% с какао и нес + 20гр десерт Kinder Bueno
- 1 малка ябълка
- 70гр свинско от врат + 1 варено яйце L + 1 филия протеинов хляб Вита със сирене/ементал/чедър + няколко маслини
- 350мл кокосово мляко с какао
- 15сурови тиквени семки + 15гр локум
- 300гр овчарска салата + една панирана пилешка флейка
- 100гр свинско + 50гр пилешко на скара
- 50гр торта
- 1 малка ябълка
23.02
Ставане: 12.30
57.5 кг
Храна:
- 200мл мляко 3% с какао + 15гр шоколад + 1 малка ябълка
- 2 филии пълнозърнест хляб Вита с кашкавал, чедър и ементал + половин яйце М + няколко маслини
- 25гр фъстъци
- 30гр овче сирене + 1 голям домат
- няколко маслини
- 1 печено бутче + малко кисело зеле
- 1 малка ябълка
24.02
57.5кг
Раздвижване :
1 – двустранно гребане – 3х8@2х7кг
2 – флайс – 3х8@2х7кг
3 – странични клекове– 3х8@2х7кг
Храна:
- 200мл мляко 3.6% с какао + 50гр Skyr
- 150мл мляко 3.6% с какао + 30гр домашен кекс + 1 малка ябълка
- раздвижване
- 1 варено яйце L + 1 филия протеинов хляб Вита ементал и овче сирене + няколко маслини
- какао със суха сметана
- 1 малка ябълка + малко тиквени семки
- 100гр пилешко + 100гр готвено кисело зеле + 100гр броколи с овче сирене
Родилни вълнения :D
Драмата с раждането в бг се оказа голяма :D за мен и доста скандална, защото следящата ме докторица все ми казваше, че всичко е наред и има време, а реално терминът ми е след 20 дни, без да имам грам насока къде, при кой и как, но пък си имам направление за раждане :) Да, предвид че нямам проблеми и съм здравноосигурена мога да отида в някоя държавна болница, когато ме напъне :D Чудя се, по какво би се отличило моето раждане с това на всяка една неосигурена и неграмотна циганка, която отива по спешност. Да, вероятно щеше да е друго, ако се бях сдушила с някой израждащ лекар, ноооо...имало време, нали си ходех на прегледи по здравна каса...идилия.
Както и да е...каза ми се да се насоча там, където ме води сърцето :D за да ми направят оценка за начин на родоразрешение. Един обикновен ехогравски преглед мисля, който в Шейново( държавна болница) струва 50 лева :)
В сайта на Топкуда пише, че работят по здравна каса, но за по-голям комфорт може да има допълнителни такси. Няма такова нещо, просто от скоро са скрили ценовата от сайта си. По телефона любезно ми се обясни, че това е частна клиника и таксите са съответно: раждане - 1600лв., грижа за бебето( това принципно си струва, но ако няма проблеми не знам) - 700лв., нощувка ВИП - 230 / нормална - 130 лв.. Няма лошо, там са специалисти - пиша го за информация. И някак сумите в напудрената Свети Лазар не стоят така космични. Общо взето такива са тарифите в момента в частните клиники...мернах и Вита към 2600…примерно. Може би някъде до 2000 ще да е най-тънкана - Софиямед/Щерев/Надежда.....май май.
Ако нямах начин да набавя такива пари( които не ми се дават ей така) щях да плача доста...и си поплаках, де. Още се надявам на оптимален вариант, но предвид тоталната ми дезинформираност и липса на насоки + притискащото ме време - нямам голям избор. Получих и хранилка от хората около мен, защо не съм си уредила нещата. Колкото и да не е за вярване, не съм спирала да чета, мисля и питам по въпроса от доста месеци, но карай...вина имам! Но как хем да мина тънко, хем да ми е спокойно...а това се очаква от мен. Ще действам някак.
Здравните осигуровки вече са близо 25 лева на месец, а ако недай си Боже са прекъснати - връщат те 5 години назад, което с лихвите е около 1450 лева! Оставете ражданията...това са естествени процеси( за мен не баш), но не смятам, че услугите в здравеопазването ни отговарят на тия суми.
Здраве да е и да не ти се налага :D
Хубава вечер :)
Мнението беше редактирано от Мая на 25.02.20 18:25.
25.02.20
19:26
Аз мисля, че отговаря, защото 25лв на месец за осигуряване (ако наистина е така) е смешно.
Здравей Мая,
Моите съвети, като раждала жена 3 пъти, са следните:
1. Ако искаш да си ангажираш доктор за ражденето, имаш още време, но ще трябва да си подготвиш и съответната сума.
2. Ако няма да се спираш на някой конкретно, когато стане време, съветът ми е да идеш в някоя от специализираните АГ болници - Шейново, МД, 1 АГ.
Раждала съм и в частна болница, и в държавна. Ако, не дай Боже, се наложи нещо по-специално, в специализираните АГ болници имат и екип, и опит, и обурудване.
В частна болница, ако не си избрала лекар, на който истински се доверяваш, според мен, няма смисъл да ходиш!
Леко раждане и пухкаво бебче ти желая :)
Честита Баба Марта!!!
25.02
Сън: 4.00ч
57кг +
Храна:
- 200мл мляко 3% с какао
- 150мл мляко 3% с какао + 20гр Kinder Bueno + 1 малка ябълка
- 1 варено яйце L + 1 филия протеинов хляб Вита с кашкавал, биволско сирене и гъба
- кокосово мляко с какао + 20гр домашен кекс
- 350гр задушени броколи с кашкавал и сирене
- 120гр пилешко с кожа
- 1 морков
- 250гр Skyr
26.02
Сън: 6.30
?!кг
Раздвижване - без.
Храна:
- 200мл мляко 3% с какао + 20гр шоколад
- 1 малка ябълка
- 1 варено яйце L + 1 филия протеинов хляб Вита със сирене/ементал/кашкавал + 1 морков + няколко маслини
- 50мл кокосово мляко с какао
- 15сурови тиквени семки + 20гр топено сирене
- 50гр протеинов хляб с масло + половин краставица
- 100гр желиран джолан + 150гр готвено кисело зеле
- 100гр Skyr
Добавки: Омега 3, Фолиева киселина, Витамини Е и Цетебе, 15 капки витамин Д, Магнезий
27.02
Ставане: 12.30
57.5 кг
Раздвижване - без.
Храна:
- 300мл мляко 3% с какао и нес
- 20гр шоколадови бадеми
- 1 малка ябълка
- 1 варено яйце L + 50гр желиран джолан + 1 филия протеинов хляб Вита с кашкавал + 1 краставица
- 50мл кокосово мляко с какао
- 1 малка ябълка + 15гр сурови тиквени семки
- 70гр желиран джолан + 20гр кашкавал + половин краставица
- 100гр извара + 15гр кашу
Добавки: Омега 3, Фолиева киселина, Витамини Е, Магнезий
28.02
57.5кг
Раздвижване - без.
Храна:
- 200мл мляко 3% с какао
- 150мл мляко 3% с какао + 30гр домашен кекс + 10гр локум
- 1 варено яйце L + 1 филия хляб Вита с кашкавал + 50гр желиран джолан + 1 морков
- какао със суха сметана
- 20гр кубети
- 35гр печен бадем
- 1 малка ябълка + 20гр сирене + половин пържено кюфте
- 1 пържено кюфте + кисело зеле
- 120гр извара с 1 лъжица майонеза
- 1 малка ябълка
29.02
Сън: 7.30ч
57.5кг
Раздвижване :
1 – раменни преси от седеж – 3х7@2х7кг
2 – едностранно концентрирано сгъване от седеж – 3х@7кг
3 – едностранно трицепсово зад глава от седеж – 3х7@7кг
Храна:
- 150мл мляко 3% с какао
- 150мл мляко 3% с какао и нес + 1 банан
- раздвижване
- 1 варено яйце L + 1 филия хляб Вита с кашкавал + 70гр желиран джолан + 1 морков
- какао със суха сметана
- 120гр сирене и кашкавал
- 25гр печен бадем
- 200гр скумрия на скара
- 1 малка ябълка
Cottage, принципно сумата е малка…то и затова не може да се очаква много…
Бяха 16,50 лв. на месец преди и те връщаха само 3, а не 5 години назад при прекъснати здравни осигуровки – не виждам с какво се е подобрило нещо в тази сфера, за да има промяна. Не обвинявам лекари и медицински лица, разбира се, проблемът е в системата и ниските им регулярни заплати, мисля.
Marche, много ти благодаря за насоките, мила! Общо взето това са най-адекватните съвети, които и масово получавам.
Просто имах по-различни очаквания – нещо сигурно, планирано и с мнение/подкрепа на лекар, на когото имам някакво доверие. Да пестя пари от това ми се вижда безумно, но и да плащам за ненужно напудрена атмосфера ми се струва излишно…
С препоръка от ДжиПи-то ходих в Майчин дом, да видя как е хавата. Там ме насочиха към един лекар, на първо четене особняк, но добър специалист според нета. И това е вариант…остава да „преслушам“ Шейново…
Поне ми направиха записи на тоновете за първи път( 25 лв.) с някакво апаратче от втората световна и се оказаха много добри.
Имах ясна представа как трябва да се случат нещата и не знам защо се оставям да ми пълнят главата с глупости – ако е писано, ще се случат лоши неща. И в двата случая има риск. Лошото е, че часовникът тиктака и реално за тия неща няма точна дата :D
Чувствам се добре. Не ми тежи нищо, само ми убива на моменти и места…основно в реброто, че имало крак там :D
На парти грила можеш да си опечеш скумрия – уникален уред!!!
Тия дни съм на вълна Nu Metal 😊 Поздрав: Machine Head - From This Day
Хубав и усмихнат ден!
Мнението беше редактирано от Мая на 01.03.20 13:29.
И двете ни деца ,съпругата е раждала в държавни болници...Не защото не сме искали най-добрите лекари,а защото мислим,че те са точно там.
казано от nervak на 01.03.20, 14:37:
И двете ни деца ,съпругата е раждала в държавни болници...Не защото не сме искали най-добрите лекари,а защото мислим,че те са точно там.
Всичко хубаво, ама не ти е много прясна информацията (да са ти живи и здрави големите госпожици). :)
П. П. Мая, разхубавила си се! Много добре ти се отразява бременността! :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 02.03.20 15:02.
Майче, честито да е малкото момиченце! Да расте здраво! На теб бързо възстановяване!
🌞💚
Честита ви радост,Майче!Да ви е жива и здрава малката принцеска :)
Мнението беше редактирано от Дидо на 07.03.20 12:00.
07.03.20
12:02
Ехеееее, айде честита ви девойка!
Да расте здрава и добра, и да се радва на здрави родители! ❤ ☀
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 07.03.20 12:03.
07.03.20
12:14
Честито!
Живи и здрави да сте!!!
Мнението беше редактирано от James Hinks на 07.03.20 12:15.
07.03.20
12:22
Честито и от мен Майче! Много здрава да е и да ви радва! :)
07.03.20
14:39
Я каква новина. Честита радост ♥♥♥