казано от Bart Simpson на 24.03.20, 22:16:
Димас, дай и една за хантавирус.
Васе, даже не го бях чувал тоя вирус :( Стига че’ти апокалиптични новини.
Майка ми и баща ми си самоналагат цензура - не гледат новини откакто са под карантина да не си докарат някой инфаркт вместо това.
На четвърто място сме в света за мнение, че заплахата от коронавируса е силно преувеличена и на пето място в света като фенове на конспиративните теории, че вирусът е изкуствено създаден и разпространяван. Просто няма нужда от коментар.
24.03.20
22:27
казано от Димо на 24.03.20, 19:50:
казано от Barberian на 24.03.20, 16:14:
Така мислиш ти защото имаш семейство. Замисляш ли се колко хора нямат и колко младежи им кипи кръвта и не само на младежи. Точно те са проблема на тези карантини.
Още не са дошли мерките при вас и има гълфони, които си мислят че цялата работа е майтап. Същите като нашите тъпанари, които се присмиваха на всички с маски преди седмица а днес са опаковани до ушите. Щом видях бай Марин - най-пропадналия алкохолик пред блока и двама мангали клошари с колелета с маски вчера, значи вече по-сериозно ги приемат нещата хората.
Проблема е, че младите смятат, че не са застрашени и не им пука. Иначе, някои хора вземат сериозни мерки 😂
24.03.20
22:28
Нали прочете, че има една жертва вече на хантавирус в Китай?
казано от Bart Simpson на 24.03.20, 22:28:
Нали прочете, че има една жертва вече на хантавирус в Китай?
1. Хантавирусите не са новина.
2. Не се предават от човек на човек.
3. Като започнем да ядем плъхове и мишки, трябва да се притесним и от тях.
24.03.20
22:29
Дам и аз тъкмо се информирах по темата.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 24.03.20 22:30.
24.03.20
23:15
Гледал съм предаване за една каста в Индия, която се изхранва унищожавайки плъховете, демек хващат ги и се хранят с тях. Разпалват някакви боклуци и с уста и вкарват пушека в дупките за да ги вадят, устните им са черни като катран, имат по 10 деца и ходят полуголи, дали ще боледуват от ханта или коронавирус?
казано от Brown Bomber на 24.03.20, 23:15:
Гледал съм предаване за една каста в Индия, която се изхранва унищожавайки плъховете, демек хващат ги и се хранят с тях. Разпалват някакви боклуци и с уста и вкарват пушека в дупките за да ги вадят, устните им са черни като катран, имат по 10 деца и ходят полуголи, дали ще боледуват от ханта или коронавирус?
Към хантавирус вероятно отдавна имат имунитет. До това да влязат в рискова група за корона едва ли ще доживеят. Залагам, че не ги лови нито едно от двете. :)
Средната възраст на населението в Европа към 2018 е било 43,1 години, като е било най-малко в Ирландия - 37,3 и най-старо в Италия - 46,3. Средната възраст на Индия е 26 години, според друг източник 29. Има разминавания в различните източници които намерих, но не променят ... перспективата
В Европа къде синее освен Ирландия - където има албанци - в Албания и Македония.
Стана ми интересно, това възможно ли е. Леле майко о.О Уганда - средна възраст 14,9 години ... Мали - среден брой раждания на жена 7,38. Среден?
Мнението беше редактирано от Dymag на 25.03.20 02:19.
казано от Dymag на 25.03.20, 02:10:
Стана ми интересно, това възможно ли е. Леле майко о.О Уганда - средна възраст 14,9 години ... Мали - среден брой раждания на жена 7,38. Среден?
Ами да, напълно възможно е. В африка има висока смъртност и висока раждаемост. А пък тази страна се води сравнително добре за този континент.
казано от Dymag на 25.03.20, 02:10:
Ако погледнеш по-долу, има таблица за % живородени деца. Това ще ти обясни големия брой раждания на жена. Не знам дали има подобна статистика за Европейски държави, но предполагам, че ако се види броя на бременности на жена и % живородени, и у нас резултата ще е плашещ. А че има безконтролна раждаемост, в факт. Срещали сме по селата в Сао Томе разлепени плакатчета с картинки и инструкции как се ползва презерватив. (Също както актуалните инструкции как се мият ръце... 🤔)
Предвид лоши битови условия и практическата липса на здравеопазване извън градовета, средната възраст също не е учудваща.
ПП: Предвид и епидемиите от малария, ж.треска, ебола, смъртността също е лесно обяснима.
Мнението беше редактирано от Margi на 25.03.20 09:16.
казано от Margi на 25.03.20, 08:56:
Не знам дали има подобна статистика за Европейски държави, но предполагам, че ако се види броя на бременности на жена и % живородени, и у нас резултата ще е плашещ. .
Мислиш ли,че за Маймунда ще има статистика а за Европа не???
Разбира се пак глупости за резултата и у нас....
За Национален статистически институт не си чувала май?
Погледни там ,колко е плашещ резултата у нас....ма то това е институт...учЕни,не са били по Маймунда,от де ще знаят.
Не съю казала, че няма, не ми се занимава да я търся. Коментирам на база на това, което е дадено в горното мнение.
Мнението беше редактирано от Margi на 25.03.20 10:08.
Този вирус на тъмните места по картата няма и да го усетят, предвид другите обстоятелства. Да му мислят тези в червените зони ... да не посинее и пожълтее навсякъде след епидемията. То затова ли Меркел беше решила да внася от жълтото
Още в началото казах че паниката и проблема е само в цивилизования свят. В третия свят всекидневно умират десетки и стотици пъти повече хора от банални (за нас) неща, просто за тях никой не го е еня.
казано от Димо на 25.03.20, 12:00:
Още в началото казах че паниката и проблема е само в цивилизования свят. В третия свят всекидневно умират десетки и стотици пъти повече хора от банални (за нас) неща, просто за тях никой не го е еня.
Нека не сравняваме нещата, тъй като нямат нищо общо.
казано от Димо на 25.03.20, 12:13:
Как да нямат? Умират едни хора. :)
Айде сега не ме карай, да ти казвам да не пишеш глупости. Тук нали говорим за корона вируса, а не за световната неправда?
Мале мале, не ти се отразява добре изолацията и цялата ситуация :D
Как да не е свързано с коронавируса, поставям нещата в перспектива.
казано от Димо на 25.03.20, 12:57:
Мале мале, не ти се отразява добре изолацията и цялата ситуация :D
Как да не е свързано с коронавируса, поставям нещата в перспектива.
Каква е перспективата ти, нека да я видим.
Казах я вече 2 пъти - че смъртността от коронавируса сравнена с други болести или причини не е висока. Но понеже покосява възрастни хора в бели страни е с висока обществена значимост.
25.03.20
13:15
казано от Димо на 25.03.20, 13:13:
Казах я вече 2 пъти - че смъртността от коронавируса сравнена с други болести или причини не е висока. Но понеже покосява възрастни хора в бели страни е с висока обществена значимост.
Аз, след мнението на един приятел, следящ ситуацията на полу(да не се обидиш)професионално ниво, все повече започвам да мисля, че го минах на крак.
Ако не тренирах и не вземах силни имуностимуланти, посредством стреса и умората, можеше и да ме положи в хоризонтално положение за някакво време.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 25.03.20 13:16.
казано от Димо на 25.03.20, 13:13:
Добре, аз ти казвам че това са твърдения и глупости. Ти не знаеш какви са данните на новоразвиващо се заболяване, тъй като тепърва ще се събират и анализира. И точно сравнение не може да се прави сега.
25.03.20
13:30
Схващането, че някои са по-хора от други е от век и веков, както се казва. И не само, сравнено с починали от вирус и тези от глад ежедневно. При атентат със загинали 5 човека в Европа или США се оревава света. А при такъв в Африка или близкия изток със загинали 50-100 човека, се поднася просто като новина и това е. Сумати лицемери по света, включая и холивудски звезди заявяваха “Аз съм французин”, “Аз съм ЧарлИ” и т.н. Никой от тия не видях да каже “Аз съм сириец, иракчанин, нигериец /по повод обезглавените от Боко Харам/ и т.н. народи, в държавите на които се избиха хиляди хора. Явно е, че убитият парижанин е по за ожалване от някой африканец, пък бил той и невръстно дете....или десетки деца на един път убити.
Мнението беше редактирано от Деян на 25.03.20 13:31.
25.03.20
13:35
Не са по-важни, а по - близки за разпознаване на тези, които са “оревали” света.
Ти реагираш на тяхната реакция.
А в Серия, хората са се трогнали повече от тяхната загуба отколкото за парижанина, защото са им по-сложни за самоиндентификация.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 25.03.20 13:36.
На 3 март 2020 е обявен краят на епидемията от ебола в ДРКонго с 3444 заболели, от които 2260 умрели.
Както казаха по-горе, това не представлява обществен интерес, тъй като в тези числа няма бели възрастни хора...
25.03.20
13:38
казано от Bart Simpson на 25.03.20, 13:35:
Не са по-важни, а по - близки за разпознаване на тези, които са “оревали” света.
А в Серия, хората са се трогнали повече от тяхната загуба отколкото за парижанина, защото са им по-сложни за самоиндентификация.
Ся като го прочетохмай тр да го обясня:
Ние, европейците се идентифицираме по-лесно с хора от прилежащия ни свят, не географски, а социялно-сходен.
Хората в Сирия-също се самоидентифицират като по-близки с хора от тяхните социялни групи и жалят за техните загуби повече от другите, които не принадлежат към тях.......
Който ме познава, знае каква е нагласата ми относно стойноста на съществуването на всеки индивид и че аз не съм способен да класифицирам хора според физически белези или идейни различия, но не можем нито аз, нито ти(Дидо) да очакваме подобно нещо от всички хора.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 25.03.20 13:42.
казано от Bart Simpson на 25.03.20, 13:38:
казано от Bart Simpson на 25.03.20, 13:35:
А в Серия, хората са се трогнали повече от тяхната загуба отколкото за парижанина, защото са им по-сложни за самоиндентификация.Ся като го прочетохмай тр да го обясня:
Ние, европейците се идентифицираме по-лесно с хора от прилежащия ни свят, не географски, а социялно-сходен.
Хората в Сирия-също се самоидентифицират като по-близки с хора от тяхните социялни групи и жалят за техните загуби повече от другите, които не принадлежат към тях.......
Това е един от проблемите ни - не приемаме другите за хора, ние сме най-важните, ние сме центъра на Вселената. “Ние” сме “нашия” си социално сходен тип.
Мнението беше редактирано от Margi на 25.03.20 13:43.
25.03.20
13:45
казано от Margi на 25.03.20, 13:36:
На 3 март 2020 е обявен краят на епидемията от ебола в ДРКонго с 3444 заболели, от които 2260 умрели.
Както казаха по-горе, това не представлява обществен интерес, тъй като в тези числа няма бели възрастни хора...
Не намирам примера за точен, защото в единия случай става дума за една страна, а в другия за световна пандемия с незатихващ характер.
И другата разлика е, че в Конго знаят, че има калашници по улиците, а в Европа се правят опити да се ограничи свободата, без да се ограничава свободата.
25.03.20
13:46
Марги, нямах това предвид, ще опростя примера:
Европееца му е разпознаваем и важен европееца.
Камбоджанеца-камбоджанеца
Перуанеца-перуанеца
казано от Bart Simpson на 25.03.20, 13:46:
Марги, нямах това предвид, ще опростя примера:
Европееца му е разпознаваем и важен европееца.
Камбоджанеца-камбоджанеца
Перуанеца-перуанеца
Именно. На европееца не му пука за камбоджанеца.
А относно ебола - тя беше пандемична 2014, вече никой не го бърка, защото е само в централните части на Африка.
25.03.20
13:50
Ясно, сега разбрах. Затова сигурно Джордж Клуни /един от многото/ заявяваше “Аз съм ЧарлИ” по повод убитите няколко френски журналисти от вестника. Не заявява “Аз съм мексиканец” по повод убитите 40 тина мексикански ученика в автобуса им от наркокартел, за да се всее страх. Нищо, че са съседни държави и нищо, че много от наркотиците в США идват от Мексико, за да тровят и убиват хора от собствената му държава.
Нищо лошо, всеки да си прави нещата, както ги усеща. Явно така ги чувстват, това е.
Мнението беше редактирано от Деян на 25.03.20 13:52.
25.03.20
13:51
На европееца му пука за камбоджанеца, точно колкото на камбоджанеца за европееца.
Така работи света, пука ни повече за нашите отколкот за другите.
Затова и на Камерън филма имаше такъв успех, точно защото един човек съумя да разбере, че неговите не са прави имина на страната на другите.
Успеха на филма е базиран на тази философия.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 25.03.20 13:53.
25.03.20
13:55
Дидо, затова написах, социялно-сходни групи.
Америка и Франция имат много по-близък бит, отколкото САЩ и Мексико.
25.03.20
13:57
казано от Margi на 25.03.20, 13:49:
А относно ебола - тя беше пандемична 2014, вече никой не го бърка, защото е само в централните части на Африка.
Не, не беше пандемична и добре, че беше така.