Коронавирус в България

Прескочи до:

29.03.20
14:01

Кой ти каза че ходя :) Училището ми е “под прозореца” - имам наблюдения и без да ходя. А ластика го връзвам на парапета на терасата. Като изляза, ако няма никой, да речем да изхвърля боклука, посягам на лоста, признавам. Затова се ядосвам като виждам много хора на едно място, които не пазят околните. А пък ако видиш футболното игрище само, ум ще ти зайде

Мнението беше редактирано от Dymag на 29.03.20 14:05.

ДЕ

29.03.20
14:05

казано от Dymag на 29.03.20, 14:01:

Кой ти каза че ходя :) Училището ми е “под прозореца” - имам наблюдения и без да ходя

Исках да кажа, че за мен забрана има, но ако все пак посещаваш съоръженията в училището или някои на друго място, решението си е твое.
Както казах, и аз вчера се колебаех. Но все пак имам някакви тежести, с които мога да си правя все нещо, та се въздържах, а и се понабирах на една пейка.

29.03.20
14:19

Ужас е човек. Няма да го цитирам е от най-западналите училища в София. Причините са много - участие в интеграцията на ромите, после с децата на бежанците и родителите си дръпнаха децата. Двора е огромен и обрасъл в не асфалтираните си части, вратите не се заключват, част от спортните съоръжения са правени от спортуващите там. Същия е майстора, на който си поръчах лостовете в двора. От улицата до лостовете в двора разстоянието ми е около 1,2 м. Нарочно го направих така на времето за да може да се правят лицеви върху ниския лост пред гърди или зад врат с подпрени на оградата крака. Сега това на практика ми влиза в опасната дистанция.

29.03.20
14:40

Няма точка на Антарктика ... какъв сезон чакаме?

29.03.20
17:27

казано от Деян на 29.03.20, 13:39:

Още не сме разтоварили, защото жената оставя торбите да преседели няколка часа....да умре ковида, ако се е лепнал някъде, което не ми се вярва, с оглед живота му върху гладки повърхности. А такива стоки в торбите-бол. Абе като вади, забърсва там с мокри кърпи и каквото такова.

Всичко мина през мивката - обилно с течаща вода, веро и гъба.

29.03.20
17:28

казано от Dymag на 29.03.20, 14:40:

Няма точка на Антарктика ... какъв сезон чакаме?

И в Сибир и Аляска почти няма.

29.03.20
18:24

В Аляска 102 случая с 2-ма починали. В Сибир, да речем в Якутия дето е най-студено - 15 случая. Само Антарктика ... при пингвините. Те на държава слагат една точка, на по-големите по точка в област
https://www.bing.com/covid

29.03.20
18:29

В Якутия не кипи социален живот, нито пък е много космополитно място - да прихождат постоянно хора от заразени места, нормално да има много по-малко заразени там. А в Антарктика изобщо ходи кораб до там 2-3 пъти в годината. Може още да не е стъпвал външен човек откакто стана пандемия, затова нямат болни.

29.03.20
18:48

Та, какъв сезон чакаме :?

29.03.20
18:51

То за това и Русия (макар,че крият)бройката е малко....туристите в сравнение един Лондон са нищожен процент.

казано от Dymag на 29.03.20, 18:48:

Се му е тая ня вируса ,какъв е сезона...тъпаци по улиците да има и ще цъффффти!

Мнението беше редактирано от nervak на 29.03.20 18:52.

29.03.20
19:26

казано от Dymag на 29.03.20, 18:48:

Аз лично не мисля че чакаме сезон. Отначало доста спорих с някакви хора по фейсбука, които обясняваха как вируса не бил издържал на температура над 24 градуса, затова ейся лятото като се стоплело щял да си умре “като нормален грип” но не можеха да обяснят защо не умира на 36 градуса в човешкото тяло или пък да обяснят факта че на Малдивите и Суадитска Арабия също имат епидемия от коронавирус, като температурите там са доста над 24 градуса. :(
На мен лично ми се ще да си се надявам че лятото ще си самозамре - както САРС и МЕРС преди него, без обяснението да е в по-топлото време задължително. Чувал съм че след известно време някои вирусни епидемии просто си затихват, не знам дали заради стадния имунитет или нещо друго им става. Та това е моята надежда. Че иначе ако очакваме математическите модели и прогнози да се сбъднат - пик август/септември и 100000 - 200000 жертви у нас... жална ни майка отвсякъде. :(

29.03.20
19:31

Докато трябва да пазаруваме или ходим на работа можем да разчитаме само на личната отговорност - спазване на дистанция, дезинфекции, хигиена, пазене от и на околните. То вируса не се хваща за време, а от контакт с уста, нос, очи, буквално, секунда, може и без хора, от заразена повърхност, предмет, пари, защо не и продукт от магазина. В момента нещо се ослушват дали могат домашните любимци да го пренасят. Май са съгласни че те не могат да боледуват, но само там.

Я, че ми стана интересно какво е без коронавируса

Мнението беше редактирано от Dymag на 29.03.20 19:34.

ДЕ

29.03.20
19:35

Димо, че то и другите вируси, които лятото ги няма, а върлуват зимата, пак са в тялото през студения сезон, което тяло си е с температура 36-37 градуса.....и пак то не ги убива веднага. Но пък самото им разпространие явно не се осъществява през топлите месеци. Но пак има хора, които се разболяват и лятото.
А дано да не може и тоя да се разпространява така през топлото време. Но тия цифри, които посочваш си ебъл мейч.

Мнението беше редактирано от Деян на 29.03.20 19:41.

29.03.20
19:44

казано от Деян на 29.03.20, 19:35:

Димо, че то и другите вируси, които лятото ги няма, а върлуват зимата, пак са в тялото през студения сезон, което тяло си е с температура 36-37 градуса.....и пак то не ги убива веднага. Но пък самото им разспространие явно не се осъществява през топлите месеци.

Да бе, за всички нормалномислещи е ясно че не ги убива 36 градуса - за това се смях на тея “вирусолози” от фейсбука. Има грип и през лятото, , има и т.н. норовируси и т.н., но са много по-малко поради няколко причини, някои от които били по-топлото време и повече УВ радиация, които убиват вируса по-бързо в капките във въздуха и върху повърхностите. Другото било повече витамин Д и по-добра като цяло имунна система през лятото. И третото било че много по-малко хора са настинали и се сополивят и кихат на затворени пространства където всички са набутани, и така по-трудно вирусите се предават по въздушно-капков път и като не си бършат носовете, по-малко мажат с марсоли и лиги с ръцете си навсякъде, където после други да пипнат и да си избършат потта от лицата.

Но тези САРС и МЕРС не просто намаляха през летата - те просто изчезнаха като с магическа пръчка.

29.03.20
19:45

Според мен се действа мекушаво от властите,тъй че ще си патим.При действащи извънредни закони и наредби,полицаите тръгнали да им се молят по парковете,че ако благоволят,да напуснат...
Не съм пътувал към областен град след въвеждането на КПП-тата,но съм сигурен,че и там 99% са намерили цаката да преминават и без уважителна причина.
За мене си,аз отдавна съм разбрал един от основните проблеми на българина-всеки иска ред и законност,но да не е за него,а за другите...

29.03.20
19:55

29.03.20
20:13

Нищо няма да излезе от тази карантина. Защото хората нямат съзнанието да я спазват. И не могат да проумеят, че тя е за тях, за тяхното здраве. А вървим и дори просто се надбягваме с времето. Тя може да продължи ограничено време. И ако по вина на самите хора тук, се провали, сетне ще имаме двойна катастрофа, незапомнена и невиждана от векове. Хем икономическа, хем здравна, хуманитарна. Ама как да го налееш в главите на хората?

В разни сайтове като например Дир.бг и Днес.бг тече бясна кампания срещу карантината. Хулят всяка минута Мутафчийски, Кантарджиев и Ангел Кунчев. Обиждат ги. Пускат непрекъснато дезинформация и фалшиви новини, че от новия вирус не се умира, че е като една лека хрема и кашлица в най-лошия случай, че засягал само “дъртите” и т.н. Това го правят коментиращите под статиите, но и модераторите по никакъв начин не им пречат, а напротив дори ги толерират. И трият обратните мнения.

Мнението беше редактирано от Миро на 29.03.20 20:20.

29.03.20
20:30

Те и в Италия бяха 5 смъртните случаи преди 2-3 седмици и всички си се събираха и ядяха и пиеха и се целуваха и мислеха за кафеджийската си икономика, а вчера умряха 969 от ковид19. При нас мерките започнаха много по-навреме, колко ще са ефикасни ще покаже времето.

Ако все пак дадат резултат и избегнем най-лошото ще има тъпаци да кажат: ето, видяхте ли - какво ви казахме - цялата работа е та*ак, само дето ни държахте под карантина.
Ако пък все пак заради тъпанари, които не спазват карантината стигнем до кофти сценарий, същите тея тъпанари ще са най-гласовити да викат: ето - закво само ни държахте в карантина - хората  пак си измряха.

Няма угодия, особено на прост човек. И не е х*й да му го завреш.

29.03.20
20:33

Лирическо отклонение: спазвам си карантината, контактите ми са ограничени на 90%,ходя само до магазина. За 2 седмици имам 3 кратки разходки по улицата, до малко по-далечен магазин, а не до най-близкия.
В общи линии съм доста послушна. Дезинфекцирам си ключовете, телефона, дебитни те карти, не пипам пари и врати навън... И вече ми става неприятно като гледам филми и някой не си измие ръцете като влезе вкъщи или се натискат на открито, без да са се подмили. 😂 😂 😂

Обаче, просто не разбирам, с какво точно ще ми помогне карантината, при факта, че в момента, в който тия мерки бъдат вдигнати, гъзът ми ще бъде засилен към големите болници, защото там ми е работата? Аз пак ще си нося маските, дезинфектанта и прочее, ама те и болните ще са си там...

Bart Simpson

29.03.20
20:38

Кво беше..... За магарето и бабата и дядото.

29.03.20
20:44

Еми ще си носиш предпазните средства и ще внимаваш много и ще се надяваме че ще е ограничен и намален мащаба на заразата щом са махнали карантината. Един пич от Германия разправяше че все пак се бил заразил след като бил 3-4 седмици на първа линия и бил взел 3-4000 проби на съмнителни за ковид-19. Ама виж - след седмици и то като всекидневно е “в устата на звяра” и омазан в заразни секрети и лиги. Има си значение колко се пазиш и до каква степен ти е експозицията на заразата.

29.03.20
20:54

казано от БПН на 29.03.20, 20:33:

Обаче, просто не разбирам, с какво точно ще ми помогне карантината, при факта, че в момента, в който тия мерки бъдат вдигнати, гъзът ми ще бъде засилен към големите болници, защото там ми е работата? Аз пак ще си нося маските, дезинфектанта и прочее, ама те и болните ще са си там...

Спазвай си мерките и всичко ще е наред.
Аз всекидневно на работата мога да занеса нещо в къщи,което в зависимост от количеството по мен би ме изпратило за 30-80 дни...ама костюми,маски ,калцуни ръкавици....и за сега са в норма нещата.))

29.03.20
21:03

казано от БПН на 29.03.20, 20:33:

Лирическо отклонение:
Обаче, просто не разбирам, с какво точно ще ми помогне карантината, ...ама те и болните ще са си там...

А защо ще бъдат там болните (от ковид-19) ?  Нали това е целта на карантината, да се ликвидира заразата? Един такъв вирус живее в човека около месец. Ако се спазва истинска сериозна карантина, а не някакво лигавене, то за 1 месец и дори по-малко вирусът трябва да изчезне. Просто не разбирам написаното.

29.03.20
21:50

А вие знаете ли от къде са се заразили последните случаи в България? Със сигурност знам за 27-ми, 2-ма български военнослужещи, единия евакуиран от Косово, а другия е в Румъния, настанен в болница в Букурещ. 13 медици са заразени у нас. Тепърва ще бъдат прибирани българи със специални полети от Испания и Обединените емирства от министерството на външните работи в партньорство с авиокомпания “България Ер”. Има десетки хиляди прибрали се от Турция, като коментираме новите случаи в Хасково и Кърджали. Във Варна 7к новопристигнали са под карантина. В смисъл, ОК, но въпреки карантината, трябва да се очакват още случаи и не са от липса на дисциплина

29.03.20
22:22

Без личен контакт или със заразени, вероятно силно заразени пари и повърхности (които не са обеззаразени своевременно) просто няма как да стане. Тук всички писахте, че засега не се разнася от животните. Ако пристигащите не бъдат изолирани за 2 седмици и то на самата граница или близо до нея, няма да има никакъв резултат. Карантината вътре в страната трябва да върви с още по-строга карантина за всички влизащи. Иначе губи всякакъв смисъл.

При един провал, болестта бързо ще се разпространи из цялата страна. И хиляди възрастни и млади, но болни хора ще умрат. И това ще стане до няколко (3-4) месеца. Обаче тези, които драстично нарушават карантината ще бъдат виновни за смъртта на своите роднини и близки.

Мнението беше редактирано от Миро на 29.03.20 22:30.

29.03.20
23:16

Одеве ги гледах по телевизията. Обикалят журналисти и ги питат защо не спазват карантината. Единия дядка на 70+ видима възраст, с палто, с каскет с козирка и вика: “Ами витамин Д? Не знаете ли че той помага? Аз събирам витамин Д” Къв витамин събираш опакован само носа ти се вижда бе дядо... Ние си седим по къщите теб да пазим, теб не ти пука... Един друг - и той над 60-те - заварват го на сергия за обувки. Работеща СЕРГИЯ за обувки някъде в София. Питат го: ами много ли е належащо да си купувате обувки или чехли точно през карантината? И той: емиии, не е много належащо, ама нещо за работа обувки да си купя... Един лунгурин пък, към 30-те, под ръка с едно младо момиче: “Няма вирус! Всичко е измислица! Вие (журналистите) създавате паниката!”

И това е някъде в центъра на София. Ами в крайните квартали? ‘Ми в малките градчета? ‘Ми в селата?

ДЕ

29.03.20
23:30

казано от Димо на 29.03.20, 23:16:

Ми в селата?

Е там могат да си събират витамин D в двора на къщите 😀
Иначе са си за яки плесници такива дедковци.
Абе и аз в някои моменти в началото си виках, че може да е тотален международен комплот. Ама не знам например от Грип Б да умират по 800 човека на ден и то само в една държава, дни наред.

29.03.20
23:46

Колега се върна от UK и му наложиха 2 седмична карантина. Жена му заредила хладилника и отишла при родителите си барабар с децата. След първата седмица, отишла с маска и ръкавици да му остави още храна, а утре му свършва карантината и не е мърдал навън дори за минута. На 10-тия ден изненадващо са го проверили по телефона и са го накарали да се покаже на балкона. Ако всички спазваха карантината така стриктно, ще приключим с тази криза до месец - два, но за съжаление, почти сигурно ще се проточи по-дълго и ще стане по-драматично.

29.03.20
23:51

До село минава Искъра и днес комшията каза , че покрай реката сигурно има 15-20 автомобила с чуждоземци. Опънали лодки,палатки,барбекюта.... е развали им кефа, обади се на полицаите :D
Утре ще ми се наложи да обиколя десетина адреса и сигурно ще се нагледам на хора, дълбоко вярващи, че на тях нищо не може да се случи.

30.03.20
00:05

За КПП, тази вечер минах през 2 областни града, за да се прибера и на 4те пункта полицаите бяха стриктни.

30.03.20
00:17

Чета днес по разни медии ,  че в Пловдив доста глоби са наложили за неспазване на мерките .

GG

30.03.20
00:21

Рейсът от Куклен за Пловдив. За кои мерки става въпрос... :>

30.03.20
00:30

Кефи ме бабата с орловия нос отвън. Такова чудо не може да стои озаптено под маската :D

Иначе са върху главите си, даже няма нужда да се носят аерозолите, могат направо да текат лигите надолу.

GG

30.03.20
00:35

Да и който няма маска, е с качулка.

30.03.20
00:52

Да не им влезе короната през ушите. Или да не ги познаят кои са тея тъпанари дето се бутат в претъпкания рейс без маски.

30.03.20
00:54

Жертви на ковид-19 в богатия щат Ню Йорк, където имат 3200 апарата за обдишване:

ДЕ

30.03.20
09:18

Преди малко гледах гостуването на  външния министър Захариева при Хекимян, която коментираше все още не прибралите се българи от екскурзиите си. Та на някакви нагли олигофрени им казали, че едва им е уреден полет в тази кризисна ситуация и да тръгват /от Бали или нещо такова/, а те отговорили, че ще изчакат, защото им оставали още два дни. И утре ако не могат да се приберат ще обвинят държавата сигурно, че не се грижи за тях 😂 Да не вземат случайно да се минат. Абе то в тая ситуация хората умират, фалират, а тия да не вземе случайно да им изгори някоя хилядарка. Примиряваш се със загубата и така. И ние сме капарирали почивка, ама какво да правим. Това е положението.
Е извинявайте, ама такива не са за жалене, какъв ще е изходът за тях и въобще ще се приберат ли или не. Как може да има такива отрепки и безотговорни хора. Държавата се напъва да ги съхрани и прибере, а те.....

Мнението беше редактирано от Деян на 30.03.20 09:22.

30.03.20
09:59

казано от CarnalK на 28.03.20, 17:13:

Вече има мнения, че в близките две години няма да има ваксина и в момента, когато карантината се премахне, ще дойде нова вълна.

Ваксина има и в момента, китайците от седмица я тестват върху хора доборволци, руснаците от две седмици тестват тяхната върху порове и макаци. Така че, е въпрос на време да се появи масово.

Bart Simpson

30.03.20
10:00

Значи ш качваме пътеката... 🙂

30.03.20
10:33

казано от Bart Simpson на 30.03.20, 10:00:

Значи ш качваме пътеката... 🙂

Много по-вероятно е да се разрази и отмине пандемията и тогава - примерно догодина да качим пътеката, преди ваксина да се създаде, тества и произведе в достатъчни количества, че да стигне за целия свят. 18 месеца изобщо до създаването ѝ казват специалистите. От там нататък кой и колко ще я произведе и на кой ще е склонен да продаде количества е съвсем отделен въпрос.
А руснаците една кола или пералня не могат да направят реално, камо ли да изпреварят западния свят, където реално научните постижения се случват от десетилетия. Наслушали сме се на бомбастичните им хвалби за нови мега коли, таблети, телефони и т.н. и накрая ено нищо.

Залагам 2 бири, че руснаците няма да изкарат изобщо работеща ваксина за ковид 19 и 5 бири че ако изобщо изкарат, няма да са първи.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1