08.04.20
10:01
казано от Bart Simpson на 08.04.20, 09:47:
Айде да не слагате етикети така със замах.
Стига глупусти сте писали, тези са прости, онея са прости.
Мързеливите гърчуля?
Насраните по облачните острови пияници?
Викащите циганя - Италянци?
Казваш не слагай етикети и същевременно ти какво правиш ?
казано от James Hinks на 08.04.20, 09:53:
казано от Muddy Waters на 08.04.20, 09:40:
Иво Христов си го каза човека, че 80% от българите са дебилни.
Точно той е в процента на дебилните.
Все ми е тая той в коя част е, просто в този случай съм съгласен с него.
Мнението беше редактирано от Muddy Waters на 08.04.20 10:04.
08.04.20
10:08
Прав си, поправка-не слагай неправилни етикети.
Обикновено и аз се засягам някой като сложи епитет на родината ми и споря. Жена ми вика: на теб ти е изкривена представата от нетипичната извадка, ти си се заобградил с нормални хора и си мислиш че всички са такива.
Верно е че всяко стадо си има мърша, ама аз имах много по-високо мнение като цяло за интелекта на нашия народ.
Наистина ще е интересно да се види други народи какво мислят по въпроса.
08.04.20
10:15
казано от Димо на 08.04.20, 10:10:
Наистина ще е интересно да се види други народи какво мислят по въпроса.
Навремето имаше разни откъси от Стани богат в другите държави /не, че и тук понякога не е било пълен смях, но все пак на ниво първите два-три въпроса/, като имаше доста пъти въпроси за около 30-50 000 долара, т.е. вече доста напред в играта и за умници, от сорта на: Панкреаса е- А-човешки орган, B-минерал, С-ястие, D-модел автомобил.....цитирам по спомен, но отговорите бяха такива.
Мнението беше редактирано от Деян на 08.04.20 10:15.
08.04.20
10:16
Ами накой да потърси статии, аз съм се задържал дълго в доста страни-под дълго имам предвид, достатъчно за да придобия впечатления за цялостната картина и смятам, че нивото навън е из клю чи тел но ниско, ама ниско като към нула клони.
В Гърция са ме питали дали виждаме лунатаа и дали имаме цветна телевизия, в Ирлаандия са ме питали дали в джунглата в България имаме хиени.
Това не са предатавителни извадки, нито пък аз самия за общо ниво, но са примери, които са красноречиви и ми идват първи на ум да споделя.
08.04.20
10:17
казано от Bart Simpson на 08.04.20, 10:16:
Ами накой да потърси статии, аз съм се задържал дълго в доста страни-под дълго имам предвид, достатъчно за да придобия впечатления за цялостната картина и смятам, че нивото навън е из клю чи тел но ниско, ама ниско като към нула клони.
В Гърция са ме питали дали виждаме лунатаа и дали имаме цветна телевизия, в Ирлаандия са ме питали дали в джунглата в България имаме хиени.
Това не са предатавителни извадки, нито пък аз самия за общо ниво, но са примери, които са красноречиви и ми идват първи на ум да споделя.
Мен в Германия ме питаха дали Библията ни е на арабски :Д :Д, но питащият беше американец де :))
Мнението беше редактирано от Joe Musashi на 08.04.20 10:18.
казано от Joe Musashi на 08.04.20, 10:17:
Мен в Германия ме питаха дали Библията ни е на арабски :Д :Д, но питащият беше американец де :))
Това по отношение на американците също е предразсъдък. :) Постоянно работя с високообразовани американци и повечето имат широка обща култура, включително географска такава. :) Но изводите за цялата нация се правят на база на потребителите на Макдоналдс. :)
08.04.20
10:23
Моя ник е Барт Симпсън (и съм му фен от десет годишен) по две причини:
Мат Грьонинг е най-великия човек
Симпсънс показват колко смешна е тази нация=Бай Ганьо за мен е.
Америка е с изключение на осем града и то не целите е едно гето с безработни, наркомани и зомбирани - пластмасови хора.
Пропаганда, реклама и един велик пример за тях.
По време на кошунството-Виетнам, трупърите са носили, специялно изработени огромни презервативи в тях, ако ги убият и претърсят да смущават врага с тях-истинска информация от почти първа ръка.
Холивуд, бейзболни шапки и пепси-нещастна нация кръвосмешители.
казано от Bart Simpson на 08.04.20, 10:23:
Моя ник е Барт Симпсън (и съм му фен от десет годишен) по две причини:
Мат Грьонинг е най-великия човек
Симпсънс показват колко смешна е тази нация=Бай Ганьо за мен е.
Америка е с изключение на осем града и то не целите е едно гето с безработни, наркомани и зомбирани - пластмасови хора.
Пропаганда, реклама и един велик пример за тях.
По време на кошунството-Виетнам, трупърите са носили, специялно изработени огромни презервативи в тях, ако ги убият и претърсят да смущават врага с тях-истинска информация от почти първа ръка.
Холивуд, бейзболни шапки и пепси-нещастна нация кръвосмешители.
Ай, ай, ай, колко клишета на едно място! :)
08.04.20
10:25
казано от Boby_ на 08.04.20, 10:20:
казано от Joe Musashi на 08.04.20, 10:17:
Това по отношение на американците също е предразсъдък. :) Постоянно работя с високообразовани американци и повечето имат широка обща култура, включително географска такава. :) Но изводите за цялата нация се правят на база на потребителите на Макдоналдс. :)
Да и повечето образовани “Америкаанци” са азиятци или не повече от второ поколение американци.
И задължително от заможно семейства, защото там държат образованието само за няколко ръкава от населението.
И аз веднага аз най-лесните жертви - муриканците - се хванах:
- one in four Americans thinks the sun orbits the Earth
- nearly 2 in 10 Americans thinks vaccines are unsafe or don’t know
- four in 10 Americans overall don’t know what Auschwitz was
- Only about half could find New York State on a map
- 45% of Americans believe that ghosts and demons exist
08.04.20
10:27
Боби, какво прави клишетата неверни.
Аз се извинявам, но америка -
By Rammstein:
Coca cola, some times war…...
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 08.04.20 10:29.
казано от Bart Simpson на 08.04.20, 10:27:
Боби, какво прави клишетата неверни.
Това, че се базират само на част от истината, много често - изопачена, остаряла и доста тясна част при това.
Като посрещнали жена ми във Франция и се учудили че не е черна. Според тях в България сме били негри.
Мен една англичанка ме пита като съм си купил уолкмен, откъде ще си купувам батерии като се прибера в България :D
За жителите на САЩ, ясно е че не може да са технологичен, икономически и културен и всякакъв световен лидер без да имат умни и способни мъже и жени. На мен ще ми е интересно да видя статистика за интелекта им по групи. Колко са тези най-простите - дето Боби казва - потребителите на макдоналдс, колко са нормалните и колко са топ.
Мнението беше редактирано от Димо на 08.04.20 10:32.
08.04.20
10:37
Ню-йорк
Чикаго
Сан Диего
Лос Анджелис
Бостън
Сан Франциско
Далас
Маями
Всичко друго е леш, като умишлено не съм включил Лас Вегас.
Проверето процента безработни в САЩ, процента-имали вземане даване с правосъдната система, процента лежали поне веднъж в затвор....... И още хиляди проценти-щатите са едно ужасно място за живот, ако не вярвате попитайте Майкъл Мур.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 08.04.20 10:40.
08.04.20
10:49
Ето какво написах преди време в един американски форум, по една тема, относно това дали харесвате къде живеете.
I was born and I live in Bulgaria-Eastern Europe. A former communist country, a satellite of the former Soviet Union /But it was never part of it, but a self-sovereign country/, but now a member of NATO and a friend of the United States of America. The people of the big countries in America do not know much about the small countries in Europe, and in the same way Bulgaria is bigger as a territory than more than half of the countries in Europe, because there are generally smaller countries.
The state is fought to be the poorest in the European Union /however, the rankings do not include all countries in Europe, I speak only to members of the European Union/ but it is a bit misleading. In Bulgaria, 80% of the people are the owners of the dwellings they live in. There are also people who live for rent in big cities, but have their own homes in the small towns where they were born. If you work with normal good pay, life here is wonderful. The climate is temperate and we have four seasons. There are mountain resorts as well as beach resorts. The summer of Nice beach resorts Entertainment is infinity, people come from all over Western Europe. Mostly Englishmen, who are most like tourists. Also from the Nordic countries, Germany and others. There are many Russians. In Bulgaria there are many beautiful places of nature, old fortresses, as well as very shiny places – there is everything. Our country was founded more than 1300 years ago and has been with this name, which is now. 1300 years ago, many countries that are now larger in Europe and with a stronger economy, in the early Middle Ages these peoples were tribal alliances and had no countries. I’m telling these things because people aren’t familiar, and they don’t have to. Many people do not know and think wrong things about the Eastern European countries. Even it became funny to me, when in one topic a person here asked, whether in Bulgaria we have access to food additives and supplements. I have also heard questions whether we have had televisions:-)))))) They must think things are very bad here. I will only tell you that with us the children in the first class have smartphones, even in Bulgaria the Internet connection is quite fast… In big cities everywhere you sit to lunch or drink coffee there are routers to make a connection. Not that it’s a big deal, but I’m just saying it because a lot of people are fooled. But as I have said, they are not and must know everything about each country. Just the traditions and the way of life here is completely different. People think differently and perceive the world differently.
I love my country and I’ve never had a desire to live elsewhere. There are many Bulgarian emigrants around the world, but most of them are poorer people who, due to low wages, have not lived well.
Of course, Bulgaria is famous for its strength athletes lifting Olympic weights. After the collapse of the Soviet Union, Bulgaria is still a leader in Europe in the eternal ranking for the most won medals of this sport. But in recent years this sport has not developed in the way as it was years ago. I’ve noticed that a lot of people love their places where they live, and although in other places it might be nicer, they have no desire to change that.
I want everyone to be happy where they live, because that would be the best thing to do.
08.04.20
10:51
Щом Форбс така казват, няма да се пъна повече, ок.
Но вътре в себе си никога няма да се съглася с това.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 08.04.20 10:53.
08.04.20
11:04
Btw IQ и общата култура, която до момента ви беше мерилото нямат почти нищо общо.
08.04.20
11:06
Интелект не е равно на манталитет, казваше баща ми, едното изверва моментна база на инфомираност(най-общо казано), а другото способноста на придобиване и обработване на информация.
Съгласен съм, че е така, но друго систематизирано измерване не намерих.
Е то няма начин да се измери кой колко е “умен”, първо защото няма детайлно определение за “умен”, но всеки някакси за себе си знае съвкупността от качества и знания, които определят някой като “глупав” или като “умен”.
Тва са си общи приказки, което го говорим, но има общи черти между глупавите хора и слабата обща култура и липсата на логика и критичен прочит влизат в тях.
Отделно че има много видове умност и интелигентност.
08.04.20
12:01
Аз пък се чудя как може някой да ни пита и да си мисли такива неща. Най малкото има новини, спортни събития и т.н. Как може някой французин да си мисли, че в БГ били негри, при положение, че още сигурно им се вие свят от случилото се на Парк Де Пренс и много добре знаят какви сме. Или пък какви ли не западняци са идвали на почивка тук, знаят за какво иде реч и какви сме. Според мен преиграват някои или пък наистина са толкова ограничени, което е брутално. Такова непознаване не на света, а на само Европа, при положение, че говорим за “славянски държави”, бивши СССР “колонии”. Не знам как си го представят тия тъпунгери :-)
Не знам за вас, аз възпитавам от малки децата си, че българите в голямата си част са генетично, антропологично и интелектуално над западните мекерета, а и като цяло превъзхождат повечето нации по света. Даже когато бяха по-малки им бях наизвадил даже снимки от нета на разни холандчета ли, белгийчета ли ..... по спомен говоря. И им викам: гледайте сега тия, с какви широки тазове и тесни рамене са, вижте се вие. Гледайте как са им хлътнали гърдите и какви нескопосани, хърбави и нещастни стойки имат, вижте се вие и т.н. и т.н. И не съм го казвал, за да проповядвам някаква пропаганда, а вярвам и съм убеден, че това е така. На фона на всичко което ни е мачкало, че сме малка държава и народ и въпреки проблемите, се вижда хкакви резултати сме имали в спорт, наука и какво ли не.
Както казва Кобрата /боксьора/: ние сме друга кръв.
Знам написаното по-горе как ще прозвучи на някои /олеле, олелеле/, особено примера със сравнението по снимки, но това е положението.
Пускам тук нещо за тризначките, които (не знам дали изобщо е възможно) общо изкараха IQ нещо като 50 ?!? Някой ако ги срещне и потях си вади заключения за България, ще разбере че не сме черни, но ще ахне колко сме прости:
Според момичетата британците били далеч по-интелигентни и щом ги зърнели на улицата, веднага се обръщали след тях. Схватливите благоевградчанки бързо разбрали каква е социалната политика на Острова и как могат лесно да изкарват добри пари.
В Лондон като си красив – 300 паунда заплата повече, отсичат тризначките. Преди няколко години трите заминаха с идеята да си направят фризьорски салон в Лондон, но мечтата им така и не се реализира. Докато едната е в майчинство, то другите две сестри са безработни, тъй като наскоро едната е била изгонена от мястото си като продавачка, защото работела по спортен клин. Другата бачкала в същия магазин и от солидарност напуснала.
08.04.20
12:15
Интересни чужденци познавате.
При мен само се зачудиха, дали съм единственият българин, който ходи на спектакли на Вагнерови опери. Е, една немска баба каза, че не знаела, че в България има опери, но се радвала, че има.
Ако ме разбирате.
Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 08.04.20 12:15.
казано от Деян на 08.04.20, 12:01:
Даже когато бяха по-малки им бях наизвадил даже снимки от нета на разни холандчета ли, белгийчета ли ..... по спомен говоря. И им викам: гледайте сега тия, с какви широки тазове и тесни рамене са, вижте се вие. Гледайте как са им хлътнали гърдите и какви нескопосани, хърбави и нещастни стойки имат, вижте се вие и т.н. и т.н.
По тази логика,маймуноидите са накъде напред в класацията ти.
Мнението беше редактирано от nervak на 08.04.20 12:16.
08.04.20
12:16
Дидо ми помогна с написаното за още идин пример.
В Ирландия за толкова години единственото лице-не ирландско на корица на списание, което видях е на Дженифър Анистън... ВЕДНЪЖ.
Знам, че пак не е представителна извадка, но повечето хора там не знаят за серияла Приятели, който малко или много е успех в световен мащаб.
Второ има огромна разлика между хората, които са посещавали България и тези, които не са по отношението си към страни като нашата.
А за Франция, който не е бил в Марсилия си вижда само красивия прованс, лозята и Айфеловата кула.
В Лисабон по улиците се продава дрога, до ченгетата, май Боби същописа за това.
В Арбанаси има къща от 14-ти век с тоалетна на втория етаж, а по това време в Англия са ср@ли в кофа и са я лисвали пред вратата на улицата на сутринта.
В Неапол мръсотията е на ниво експерт, Рим смърди на пикня и Колизеума е обществен кенеф.
В Пиза има кокошки по улиците и серящи магарета.
В малките градове в България също не е приказка, но причините за това не са свързани с културата на хората.
В покрайнините на Лос Анджелис има гета и палаткови лагери на хора загубили всичко и живеят като в бежански лагери.
А в покрайнините на Лас Вегас се живее в отводнителните тунели, цели квартали под земята.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 08.04.20 12:22.
08.04.20
12:22
Последно в UK на рецепция в хотел ме питаха дали всички в България сме мюсюлмани, а за интелекта на французите е трудно да се говори, че и там са се омешали като свински черва. Правих едно импровизирано обучение на 5 инженера, които работят за голям телеком. Не знаеха бъкел английски и един пич им превеждаше, не искам и да питам как работят, след като цялата техническа документация и информация вече е на английски. В Испания ситуацията е сходна, поне в сферата, в която работя. Естествено има и топ специалисти, супер интелигентни хора, но има и бая шматки, меко казано, така че изобщо не се учудвам, че ни смятат за черни.
08.04.20
12:27
казано от nervak на 08.04.20, 12:15:
казано от Деян на 08.04.20, 12:01:
Даже когато бяха по-малки им бях наизвадил даже снимки от нета на разни холандчета ли, белгийчета ли ..... по спомен говоря. И им викам: гледайте сега тия, с какви широки тазове и тесни рамене са, вижте се вие. Гледайте как са им хлътнали гърдите и какви нескопосани, хърбави и нещастни стойки имат, вижте се вие и т.н. и т.н.
По тази логика,маймуноидите са накъде напред в класацията ти.
Знаеш, че не казваше това, а че посажда самосъзнание в децата си.
08.04.20
12:28
казано от Von Suthaus на 08.04.20, 12:15:
Интересни чужденци познавате.
При мен само се зачудиха, дали съм единственият българин, който ходи на спектакли на Вагнерови опери. Е, една немска баба каза, че не знаела, че в България има опери, но се радвала, че има.
Ако ме разбирате.
Интересно ми е, вложи ли усилие да им разкажеш, за културата в България, за първия театър, опера, читалище?
За Панайот Волов, за театъра в Шумен?
Добри Войников, театър по време на робство?
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 08.04.20 12:37.
Какво да разказва на някой ,който е израсъл в люлката на културата...за Волов???
08.04.20
12:37
То тия не мислят само за БГ така, като цяло не знаят нищо за никой. Даже ги съжалявам колко са ограничени. Чудя се все пак, при толкова хиляди ежегодно чужденци които идват, все пак става разговор и разказват на тоя или оня къде са били. То да мислиш, че има негърска държава в Европа, която и да е тя, еле пък славянска и част от бившия източен блок, и хората живеещи в нея да пишат на кирилица. Аз ви казвам: пълни тъпанари и неадекватници. Ама то тия които са пътували повече, си го знаете това.
08.04.20
12:38
Театрите в Англия 16-ти век са улични под дървена конструкция и са ги замеряли с гнили картофи.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 08.04.20 12:40.
08.04.20
12:39
казано от nervak на 08.04.20, 12:34:
Какво да разказва на някой ,който е израсъл в люлката на културата...за Волов???
За Волов може и да не им разказва, но за Симеон Велики има какво да чуят...Ебасимо и люлката е била по негово време там :D
А че има много пост народ в България - има, не е като да няма. Ама и навън не е хич малко.
08.04.20
12:48
В мнозинството си е прост народ без никаква еволюция, еднакви къщи, еднакви коли, еднакви заплати и стремежи мечти, механизирани общества.
Ашия народ не може да се управлява, защото е шарен, състезателен, затова е труден за вкарване в коловози, което е неопходимо за постигане на икономически напредък...... Но изберете един бългърин и един какъвто и да е човек от друга националност(само да не е Беар Грилс) оставете ги на пуст остров и да видим кой ще даде по-добри резултати, по отношение оцеляване, изобретателност, благоденствие.
Това е пример актуален защото, в крайна сметка всички стремежи иборжи човешки се свеждат до това.
А на запад, яжте си фераритата и майбаховете, ако децата ви не могат да се порадват на кокиче или птичка.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 08.04.20 12:49.
казано от James Hinks на 08.04.20, 12:39:
казано от nervak на 08.04.20, 12:34:
За Волов може и да не им разказва, но за Симеон Велики има какво да чуят...Ебасимо и люлката е била по негово време там :D
А че има много пост народ в България - има, не е като да няма. Ама и навън не е хич малко.
Ставаше въпрос за култура,не за история,тя вероятно своята не знае....та за Симеон Велики ли?
А хората е ясно ,че има прости...еднакви са нещата навсякъде...като се излключат зелените,те са в друг параграф.
казано от Деян на 08.04.20, 12:37:
при толкова хиляди ежегодно чужденци които идват, все пак става разговор и разказват на тоя или оня къде са били.
Човек, както навсякъде си има и космополити, има си и забити реднеци.
Една доста запазена кака-англичанка супървайзърка като я питах как от толкова години половината време го прекарва ежедневно в близък контакт със студенти от най-различни страни, говорещи толкова различни езици - как пък 1 думичка не научи, как не се поинтересува поне малко?
И тя се хили и ми вика: ам закво да уча, нали всички вие знаете английски?
Донякъде е права - всички ние се извървяме да черноработничестваме на тях, не обратното, така че в тва отношение са го измислили по-добре и на тях не им трябват чужди езици, на нас ни трябват, но това показва тотална липса на любознателност от нейна страна, нещо, което е ключово за еволюцията на човеците като интелигентни същества. Много животни се самоосъзнават, има примати, които комуникират със стотици думи и разбират и съставят сложни концепции чрез реч, Но общото (и донякъде тържното) между тях е, че никога не са задали нито един въпрос. Само слушат и казват.
За Хамериканците не мисля, че може да се направи категорична извадка “тъпа нация”.
Много клишета има, че едвали не били прости, без общи познания и тн.
Ще се опитам да вляза в техните обуща.
За какво му е на един американец, живеещ на хиляди километри от Европа (който също така едвали и ще стъпи на този континент) да знае къде точно се намира Аушвиц.
Ние като европейци, винаги сме били в епицентъра на събитията.
Първа, Втора световна, фашизъм, национал-социализъм, комунизъм, рязка смяна на режимите, геноциди, концлагери и прочие.
Нормално е ние като потърпевши във всичко това, да имаме много повече познания в тези области.
Пък един средностатистически Майкъл, живеещ в Небраска, я дядо му да е участвал във ВСВ, я не. Той дори и да се позаинтригува малко от тези периоди, едвали ще може да попие като хората.
По същата логика, аз като европеец, нямам почти никакви познания относно колко щата има Америка, кой щат какво произвежда, в кой Щат преди 100 години какви индианци е имало, с какво са ловували, с какво са се хранели и тн.
Сигурно ако отида в Америка и ме питат нещо от типа на “В Уисконсин през 1891г. какво е станало” и като не им отговоря, сигурно и те ще си кажат “бахти, тоз няма никаква обща култура”.
В училище никога не сме учили за САЩ, за техните президенти, за историята им и прочие.
Като европейци, винаги сме наблягали на българската, балканската, европейската и историята на Близкият изток.
Можеби в американските училища, наблягайки на собствената си история, изместват малко или много неща от типа на Римска империя, древногръцки философи, Египет, Шумер и прочие.
Както споменах по-горе, всичко им е много далечно.
Другото нещо е с езиците. Пример ще дам.
Аз като българин, мога да се оправям на сръбски, “македонски”, руски, малко полски, чак дори хващам някои лирики на Дибиоза колектив (ако не се лъжа Босненска група).
Работя си аз, с колегите поляци си лафим къде на полски, къде на английски. С един литовец почвам на руски. Колегата нигириец идва при мен и ми вика “брех, много езици знаеш”.
За него аз съм умен, защото мога да говоря поне на 3-4 езика на средно ниво. Но той не осъзнава, че просто тези езици са близки, и всеки един на моето място, с малък тренинг би направил същото.
Поради географско, лингвистичното си и не знам си какво положение, ние сме обречени да поназнайваме по няколко езика. Заради това и ги знаем, а не защото сме по-умни.
Нормално е за американци/англичани да не знаят чужди езици. Като английският ти е майчин, и като 2/3 от света го използва, нормално е да не знаеш други езици, просто защото не ти трябват. В началото, като не знаех добре английски, тръгвах с фразата “извинете, нямам добър английски”. При което англичаните ми казваха “твоят английски е по-добър от моят български”. Те си го признават, че други езици не знаят. Чат-пат някой англичанин да знае френски и това е.
Мнението беше редактирано от avitohol на 08.04.20 13:02.
08.04.20
12:59
Оставям това тук
08.04.20
12:59
Това са напълно консуматорски общества. Виж, че като малко нещо не им е ок и започват бунтовете. Да не става и тук никога, ама в Америка бая често някой като го уволнят и изперка и гръмне сумати народ и колеги. Започва: леле, останах без работа, ипотеката, таксата на децата за колежа, не издържам, как тия ги оставиха, а мен ме уволниха......и бам бам бам. Не може да си седне на гъза като мъж и да търси изход. То и такъв с примера на Барт за острова, е превъртял още първата седмица.
ПС, Авитохол - на българина и Индия, и Китай, и т.н. са му е толкова далече, колкото на американеца Европа. Обаче знаеш доста повече за това, какви са индийците, тайландците, къде е Китай, какви са китайците, знаеш за Африка, за Австралия-къде са, какви държави са, какви хора живеят там. И знаеш за по-малките държави например в Латинска Америка, т.е. не да има американеца оправданието, че понеже някои държави са малки, та затова не е чувал нищо. Ако някой те попита, къде е Еквадор, Венесуела, Колумбия, Перу, знаеш, че са в Америка, както и имаш представа за населението им какви са и що са. Обаче един средностатистически американец /т.е. не от най-необразованите/, работещ на нормална работа, сигурно в болшинството си няма да знае къде е Чехия, Словакия, Белгия, Дания, Холандия и какви хора живеят там.....например. Може пък отговора да е, щото не са учили. Ама то и аз тези неща ги знам, не защото съм ги учил, а защото просто са ми се набивали по един или друг повод. А пък и те имат достъп до нет, толкова ли само са се забили в тяхната си държава и колко долара на час е изкарал днес.
Мнението беше редактирано от Деян на 08.04.20 13:08.