Коронавирус в България

Прескочи до:

09.04.20
11:02

казано от Bart Simpson на 09.04.20, 10:54:

Какво да кажа, евала че така си направил.
Аз лично съм израстнал в операта, тъй като майка ми работеше там дълги години и съм израстнал с тази музика, но я познавам на любителско ниво, не бих могъл да я разчленя на такова ниво.
Но със сигурност не бих наредил Вагнер дори в челната си десетка, аз се наслаждавам на по-игриви и летливи композиции.

Всеки с вкуса си! :)

ДЕ

09.04.20
11:04

Аз пък чат пат си припявам арията Несуун дорма от операта Турандот на Пучини.

09.04.20
11:13

По темата все пак.

Все по-трудно ми е да съм в крак със становищата на щаба. Представителна извадка от 1 000 полицаи - така ли!? Ако пък е представителна, това на практика оповергава тяхното твърдение за 11 -12 заболели на 1 открит случай. Т.е. сме далеч от всякаква епидемия.

Ако сме далеч от всякаква епидемия, значи и изчисленията на д-р Хиков с американския симулатор са верни - 200 дни за да се натрупа критичен имунитет. Не знам дали гледахте уебинара за лекари.

Е, тогава какво правим? Ни държавата, ни икономиката има ресурс да издържи толкова. Хайде, за моловете ми е тотално все едно, но държава, в която критични административни звена и съдебната власт на практика не работят - това просто е невъзможно.За дребния бизнес всичко е ясно вече.

Тогава следва олабване на всичко. Курц беше пределно ясен - по смисъл речта му беше - епидемия, не епидемия - трябва да се яде. Точно “sollen” използва.

И ние няма начин да не олабим. Ами тогава, ако има взрив!? Тогава, какво правихме досега?

Не ми се нахвърляйте, нито съм епидемиолог, нито политик, просто споделям мисли за дискусия поради липсата на социални контакти, като моята е доста по дълга от вашата, понеже имам две малки деца и за мен “грипната ваканция” си е по-същество същото като сега, никаква разлика. :)

Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 09.04.20 11:20.

09.04.20
11:24

казано от James Hinks на 09.04.20, 10:20:

На 1,5 милиарда население, от които половината под пълна карантина два месеца и половина, тия 2 милиона абоната може спокойно да са фалирали ЕТ-та, а не умрели.
.

Бе може и така да е...ама лошото чувство остава,като в оня еврейки виц.)))

казано от James Hinks на 09.04.20, 10:20:

Това май си го пропуснал:

казано от James Hinks на 26.03.20, 12:59:

В Ориента е било така, да. В ренесансовия запад са си срали в коридорите на дворците и къпането е било по-скоро случайност, докато в Османската империя е имало безплатни обществени бани и хората са се къпели всеки ден.

Не съм го пропуснал...но също така и не пропускам ,че няма (или не знам) за бани от 16век изградени  на територията на България,за обществени още по-малко.
Останали от римско време има достатъчно обаче.

09.04.20
11:42

Най-известната в Пловдив , поне нея трябва да я знаеш...
Нещо линка не работи:
https://bg.wikipedia.org/wiki/Чифте_хамам_(Пловдив)

Мнението беше редактирано от James Hinks на 09.04.20 11:49.

09.04.20
11:48

казано от Von Suthaus на 09.04.20, 11:13:

като моята е доста по дълга от вашата, понеже имам две малки деца и за мен “грипната ваканция” си е по-същество същото като сега, никаква разлика. :)

От първата грипна ваканция януари сме така, не си само ти.
Проблемът е, че сме недисциплиниран народ и малоумниците от фейсбук ще тръгнат като кози от агъл...И то не “като”, защото са баш такива :D

Мнението беше редактирано от James Hinks на 09.04.20 11:50.

Bart Simpson

09.04.20
11:50

От следващата седмица и ние започваме да гърмим платени отпуски, не смея да заведа дребния при някоя баба или дядо.
А и двамата нямаме много с оглед на това, че сме от сравнително скоро в БГ.

09.04.20
12:03

По темата все пак.
И ние няма начин да не олабим. Ами тогава, ако има взрив!? Тогава, какво правихме досега?
Не ми се нахвърляйте, нито съм епидемиолог, нито политик, просто споделям мисли за дискусия поради липсата на социални контакти

Може би няма начин да не олабим, за мен си е ясно че не можем да я задушим и просто да си изчезне в световен мащаб тая епидемия. Епидемии практически изчезват само след 20-30 години целенасочена и повсеместна ваксинация (вариолата например). Така че за сега поне според мен не можем да очакваме да се отървем от ковид19 просто така. Може - и най-вероятно е - да има бум след отхлабването на карантината. По въпроса какво правим досега - според мен подхождаме предпазливо. Винаги можем да отхлабим мерките ако преценим че няма опасност от катастрофална смъртност, но ако се беше стигнало до катастрофална смъртност, тепърва затягането на мерките какво ще помогне?

Както каза Тирион - смъртта е толкова окончателна, докато живота е пълен с възможности.

09.04.20
12:07

казано от James Hinks на 09.04.20, 11:42:

Най-известната в Пловдив , поне нея трябва да я знаеш...
Нещо линка не работи:
https://bg.wikipedia.org/wiki/Чифте_хамам_(Пловдив)

Мда прав си,поне няква файда от робството...макар сега къпането да е в неделя,и то не всяка.
Но с баня,кенеф  или без...културата не идва от ориента.
Вчера водих изумителен разговор с един от водещите лекари в България...вярно,невролог но...та за СО19…есенцията накрая беше,дебелите да отслабват,че те го карат най-тежко,а всички ще го изкараме?!

Мнението беше редактирано от nervak на 09.04.20 12:10.

09.04.20
12:10

Силно се надявам да не “олабим”. Моята прогноза е поне до средата да юни мерките да са такива, после евентуално леко и постепенно отпускане. А може и да е по-дълго време, сметкуте са едно, развитието на вируса съвсем друго.
Видяхме тия, които не затегнаха навреме какво им се случи и не мисля, че някой си прави илюзии с тия критични дни, колективни имунитети и други такива. С тази заболеваемост колективният имунитет ще дойде с около 100-200 хиляди смъртни случая в България...

09.04.20
12:11

казано от nervak на 09.04.20, 12:07:

Да, да, Омар Хаям е пасъл овцете на Карл Велики...Заеби...

09.04.20
12:12

Тук аз като един фен на историята ще кажа че в дадени аспекти идват точно от ориента. И Просвещението, и Ренесанса и древните философи и математици - всички те идват през Ориента в Европа. Някои донесени от връщащите се кръстоносци, други от завоевателите маври в югоизападна Европа. Не бъркай простите и нискокултурни турци от времето на завоеванието на Европа с разцвета на арабите след седми век. На самите пък араби културата и науката им идва от превземането на Персия.

09.04.20
12:13

всички ще го изкараме?!

Според мен точно така ще стане.

09.04.20
12:19

Представителна извадка от 1 000 полицаи - така ли!? Ако пък е представителна, това на практика оповергава тяхното твърдение за 11 -12 заболели на 1 открит случай. Т.е. сме далеч от всякаква епидемия.

Снощи чух, че щели да изследват абсолютно всички в Банско. И това ще е доста показателно според мен. Чакали само тестове.

Нещо подобно (не знам кой от кого е преписвал) щели да правят италианците в едно планинско селце с 1800 души - карабинери завардва всичко, никой не вли за и не излиза и  тестват абсолютно всички. Така ще могат да видя как се развива и докъде е епидемията.

09.04.20
12:53

казано от James Hinks на 09.04.20, 11:48:

като моята е доста по дълга от вашата, понеже имам две малки деца и за мен “грипната ваканция” си е по-същество същото като сега, никаква разлика. :)

От първата грипна ваканция януари сме така, не си само ти.
Проблемът е, че сме недисциплиниран народ и малоумниците от фейсбук ще тръгнат като кози от агъл...И то не “като”, защото са баш такива :D

То ясно, имам предвид айляците без деца, особено тези, които ми обясняват, какъв рай е хоум офиса и как искат така да е с месеци.

RR

09.04.20
12:54

казано от James Hinks на 09.04.20, 12:11:

Да, да, Омар Хаям е пасъл овцете на Карл Велики...Заеби...

)))
Роден: 18 май 1048 г., Нишапур, Иран
Починал: 4 декември 1131 г., Нишапур, Иран
Пълно име: Omar Khayyam
...актуален и днес)))), когато обществото се е развило толкова мноооого от тогава)))

09.04.20
12:57

казано от James Hinks на 09.04.20, 12:10:

Силно се надявам да не “олабим”. Моята прогноза е поне до средата да юни мерките да са такива, после евентуално леко и постепенно отпускане. А може и да е по-дълго време, сметкуте са едно, развитието на вируса съвсем друго.
Видяхме тия, които не затегнаха навреме какво им се случи и не мисля, че някой си прави илюзии с тия критични дни, колективни имунитети и други такива. С тази заболеваемост колективният имунитет ще дойде с около 100-200 хиляди смъртни случая в България...

ВСС вече търси начин да отворят съдилищата. Иначе ще има страшно задръстване, което съвсем ще доведе до отказ от правосъдие. Капацитетът на ВКС като последна инстанция и без това е препълнен, а сега го чака вълна.

Да не говорим, че се опасяват да не ги попитат - като не работите, защо получавате заплати в пълен размер? :)

На много КПП-та е пълен ташак - показваш адвокатска карта и те пускат - ама дали на вилата, дали по работа - все тая. А пътуващите в колата са свидетели по делото примерно.

Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 09.04.20 12:59.

09.04.20
13:02

Надали е чааак такъв карантинен проблем да се отворят съдилищата, ако се спазват сериозни предпазни мерки.

09.04.20
13:02

Еее..как не работят ?! Ходят по един ден дежурни в съда...хахахха.....
Също така се водят дела по.... Скайп :))

В момента престъпността си се развива,за разлика от всичко останало.

RR

09.04.20
13:14

Не знам от какво се оплаквате)))).....при условие, че преди пандемията е чиста рулетка да ходиш в болницата, ако нямаш познати, то сега ще е.....нямам подходящи думи...и това, че правителството ограничава събиранията на едно място на повече хора е спомогнало, да не стане, като в Италия, от това, че няма кой просто да ти обърне внимание! То сега пак няма кой...Да сме живи и здрави и да не се налага на никой да ходи да търси помощ

09.04.20
13:15

казано от James Hinks на 09.04.20, 13:02:

Надали е чааак такъв карантинен проблем да се отворят съдилищата, ако се спазват сериозни предпазни мерки.

Ако си преобразуват коренно системата на насрочване на заседанията и пропускателния режим. Само, че адвокати, свидетели и понякога журналисти ще трябва да чакат пред сградата на съда, не пред залата - на превантивно разстояние. Сграда с капацитета на Съдебна палата в София? Не, че не е възможно.

Пътувания от областния център към по-малките съдилища и обратно, от цялата държава към централните.

Така или иначе само спекулирам, естествено.

RR

09.04.20
13:17

казано от Von Suthaus на 09.04.20, 13:15:

казано от James Hinks на 09.04.20, 13:02:

Ако си преобразуват коренно системата на насрочване на заседанията и пропускателния режим. Само, че адвокати, свидетели и понякога журналисти ще трябва да чакат пред сградата на съда, не пред залата - на превантивно разстояние. Сграда с капацитета на Съдебна палата в София? Не, че не е възможно.

Пътувания от областния център към по-малките съдилища и обратно, от цялата държава към централните.

Така или иначе само спекулирам, естествено.

не става))))всичките дела ще са отложени с една единствена причина, “свидетеля няма възможност да дойде”))

09.04.20
13:24

Апропо, гледахте ли това - предричат почти всички, вкл. видът на вируса и какво ще атакува, само считат, че ще е селскостопанско животно - не са познавали Китай достатъчно.

Жалко, че в някои клонове от науката държавите се вслушват винаги след това:

http://www.centerforhealthsecurity.org/newsroom/center-news/2019/2019-08-21-event201.html

Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 09.04.20 13:25.

09.04.20
13:37

Като цяло това не е чак толкова трудно да се предвиди.

09.04.20
14:27

От една от любимите ми групи във фейсбука - DeReMilitary:

#Русия: миналата седмица в социалните мрежи изтекоха част от плановете на управата на Москва за прилагане на система за налагане на мерки в руската столица в контекста на борбата с #Covid19. Вестник “Комерсант” потвърди тяхната автентичност, а рускоезичното издание The Bell съобщи за някои от мерките:
- задължителни QR-кодове за всички московчани, които се намират на повече от 100 метра от домовете си;
- мобилно приложение за проследяване на заразени с COVID-19;
- усъвършенствана система за наблюдение, включваща мобилни оператори, банки и интернет доставчици.
Такава система е действително осъществима. Плановете предполагат, че хората ще трябва да получават QR-код всеки път, когато напуснат къщата за продължителен период. И ако бъдат спрени от полицията без код, може да последва глоба. Първоначално кметството на Москва заяви, че QR-кодовете не са необходими, но няколко дни по-късно се разкри, че системата е готова и може да бъде внедрена, ако е необходимо.
Втората част от плановете включва създаване на специално приложение за наблюдение на лекуваните от COVID-19 у дома. То функционира като гривна за домашен арест: ако човек пресече определен периметър, органите на реда получават предупреждение и се издава глоба автоматично. Бета версията на приложението предизвика критика, когато се оказа, че приложението получава достъп до всички данни на устройството, на което е инсталирано. Тогава Градският съвет обяви, че ще разпространява смартфони с приложението, така че няма да е необходимо да се инсталира на лично устройство.
Третата част от плановете предвиждат сложна система за проследяване на гражданите по време на пандемията, използвайки данни за геолокация от мобилни оператори и камери за наблюдение. Москва вече има 105 000 функциониращи камери за наблюдение с технология за разпознаване на лица.

09.04.20
14:58

Meanwhile, the United Kingdom on Wednesday recorded its highest daily death toll, at 938, bringing the number of total coronavirus-linked fatalities to 7,097.

900 човека за един ден, колкото и да сме против “разпоредбите” в България, колкото и да не се спазват и да нямаме достъп до тестове, все пак имаме резултати и при нас графата с болни/смъртни случаи не изглежда като тази в ЮК.

Мнението беше редактирано от Splash на 09.04.20 15:05.

09.04.20
15:08

Абсолютно е така. Това за разликата в подхода и “нашите ли са най-умните”. Поне засега май наистина изглеждат като по-умните.

09.04.20
15:11

казано от Димо на 09.04.20, 15:08:

Абсолютно е така. Това за разликата в подхода и “нашите ли са най-умните”. Поне засега май наистина изглеждат като по-умните.

Димо за умни не знам, според мен е комбинация от не чак толкова голяма населеност, сравнително навременни и до някъде адекватни мерки съчетано с малко късмет. Силно се надявам, след предстоящите “празници”, неща да не отидат рязко в другата посока.

“The first wave of the coronavirus struck South Korea in mid-February after a “superspreader” from the Shincheonji Church in Daegu, a major city southeast of Seoul, infected worshippers during a service — a single case that infected more than 6,000 people.”

Мнението беше редактирано от Splash на 09.04.20 15:20.

09.04.20
15:14

казано от Splash на 09.04.20, 15:11:

“The first wave of the coronavirus struck South Korea in mid-February after a “superspreader” from the Shincheonji Church in Daegu, a major city southeast of Seoul, infected worshippers during a service — a single case that infected more than 6,000 people.”

Както казах днес на един приятел, религията е убила много повече хора от всяка друга болест в човешката история.

09.04.20
15:28

Знам за случая в Южна Корея - Заразен номер 32 ли кой беше...

Относно религиозните сбирки - във Франция е било по същия начин - 2000 зомбита се целуват и се прегръщат и като резултат почват да умират стотици всеки ден само седмица след това. И в Иран по подобен начин.

Не знам при нас как ще е, надявам се да не са толкова много лудите дето ще се натъпчат в църквите да целуват иконите и да ближат от една лъжица и да викат че Господ няма да позволи, щото тва е свято място.

09.04.20
15:43

Чай да вкарам още малко конспирация по темата “повечето вече сме го прекарали”. Жена ми снощи си разсъждава и ми каза, че от двамата китайци, които били дошли януари да сглобяват няква машина в цеха им, единия няколко дни след това вдигнал много висока температура, и макар и да бяхме чули вече за Ковид19, колегите ѝ се смеели и му мерели на челото температурата с ръка, после всички заедно - на една кафе машина, на една водоноска и т.н. И вика че почти всички в офиса им, пък и по цеховете искарали някви грипове. Самата тя беше доста зле малко след това, с болки в гърлото, до степен да си изгуби гласа. И понеже имаше пътуване до Белгия, се притесняваше да не би да я върнат на летището, макар и да нямаше изобщо температура, ама тя и не вдига почти никога, колкото и да е болна, и също и нямаше хрема изобщо. После и щерката и тя легна болна - тя с температура няколко дни... Аз не помня нещо да ми е ставало, ама по принцип не се занимавам с такива глупости да се разболявам.

Ние тогава се шегувахме разбира се, никой не е и подозирал че може наистина вече при нас да е имало ковид19, но в светлината на няколкото неща, които чувам как хора се били прибрали януари-февруари от Испания и от Италия и после прекарали кофти грипове и сега като си правили тестове за антитела и имали и явно са го изкарали без изобщо да разберат, ѝ викам снощи на жена ми: дарлинг, черпа та един тест за антитела, отивай в Расмус, поне да спрем да са притесняваме и да ни опадат ушите от тея маски. Че тя милата е и с очила и по цял ден ѝ се замъгляват с тая маска...

Та и такава теория има.

09.04.20
15:49

Т.е. сме далеч от всякаква епидемия.

...Е, тогава какво правим? Ни държавата, ни икономиката има ресурс да издържи толкова. Хайде, за моловете ми е тотално все едно, но държава, в която критични административни звена и съдебната власт на практика не работят - това просто е невъзможно.За дребния бизнес всичко е ясно вече.

Тогава следва олабване на всичко. Курц беше пределно ясен - по смисъл речта му беше - епидемия, не епидемия - трябва да се яде. Точно “sollen” използва.

Все пак, да не забравяме. Че когато тръгна епидемията, както в България, така и в цяла Европа нямаше абсолютно никаква готовност за такова бедствие. И дори да преценят, че карантината е изпълнила предназначението си (едва ли) и трябва да бъде ограничена или вдигната, все пак това даде възможност на държавата и лекарите да се подготвят. Да се снабдят с необходимите предпазни средства и консумативи. Отначало нямаха нищо, с голи ръце. Нямаха и тестове.

Наистина се осигури една постепенност на епидемията. Като това предотврати и много лекари да не легнат тежко болни и оставят пациентите без никаква помощ в най-критичните за тях мигове. Ако и лекарите масово се бяха заразили, щеше да бъде върхът на сладоледа. :)

И тази тактика на забавяне може да даде неочаквано добри резултати. Ние, Китай, Италия и Испания сме в различни стадии на епидемията. Има известни шансове, когато при нас стигне италианските размери, в това време в Китай и на Запад да са изпробвали вече различни лекарства, които да спасят много заболели у нас. Които иначе биха стигнали до смъртен изход. Но с опита натрупан в Китай и западна Европа ще се осигури по-ефикасно лечение и ще се спасят много хора.

Това са само мои размишления. Не репликирам Von Suthaus, а просто използвам написаното от него, за да изкажа моето становище.

ДЕ

09.04.20
15:53

То, Димо е по - вероятно спрямо много от тези хора да е факт, а не само теория.

Bart Simpson

09.04.20
15:59

казано от Димо на 09.04.20, 12:12:

Тук аз като един фен на историята ще кажа че в дадени аспекти идват точно от ориента. И Просвещението, и Ренесанса и древните философи и математици - всички те идват през Ориента в Европа. Някои донесени от връщащите се кръстоносци, други от завоевателите маври в югоизападна Европа. Не бъркай простите и нискокултурни турци от времето на завоеванието на Европа с разцвета на арабите след седми век. На самите пък араби културата и науката им идва от превземането на Персия.

и през всичкото това време, Пловдив си е бил там, където е и сега.

09.04.20
16:07

казано от Деян на 09.04.20, 15:53:

То, Димо е по - вероятно спрямо много от тези хора да е факт, а не само теория.

Ам Дидо - то тва е точно определението за теория - вероятно, но все още недоказано че е факт.

казано от Bart Simpson на 09.04.20, 15:59:

и през всичкото това време, Пловдив си е бил там, където е и сега.

И преди и след това.
Макар и да не е съвсем сигурно че 7000 години наистина е непрекъснато населяван (моя приятел - главен асистент по история е скептик) все пак е много много древен град. И има чудесни истории за него. И неслучайно беше европейска столица на културата миналата година. Една израелска историчка, която била на посещение по работа тук, като я развели из града казала на нашите историци: “Вие сте луди... Вие ходите по история, накъдето и да се обърнеш има история. И нищо не правите. Ние в моето градче в Израел имаме 2 на 10 метра на едисиколко височина останки от градска стена от някогашно укрепление. Ние имаме музей на стената. Имаме тур на стената. Имаме въстановки на стената. Имаме месец на стената и т.н. и имаме по 800 000 (или колкото беше там цифрата ) туристи на година. И това с няколко камъка един върху друг. А вие нищо не правите с всичкото изобилие, което имате.”

Bart Simpson

09.04.20
16:28

Моето мнение като общо разбиране за ситуацията е, че ще ни държат под карантина максимално дълго време окрилени от това, че в следствие от редица(засега) благоприятни стечения на обстоятелствата сме в долната листа по заболеваемост.
Колкото и да са неточни данните за броя заразени има един показател, който няма нужда от тест и той е-смъртността.
Разликаата между тази и предбодни пандемии, според мен, е че света сега е много глобализиран-тук остават хора без работа, в заводи за автомобилни чаасти, защото в Германия спират да произвеждат коли.
В ресторантите няма работа, защото доматите са от Испания.
В предходните пандемии, държавите са съществували, доста по-малко зависими от други страни в търговско и икономическо отношение.

09.04.20
19:56

Демек еврейка твърди, че евреите нямат история :) там ще я разстрелят на мига.

Това с болния китаец може да не е било COVID-19, но всяка нация носи свои болести, срещу които има създаден имунитет и боледува по-рядко и по-леко. Най-сериозното ми разболяване беше в Израел. Бях с адска треска, висока температура и изпотяване на всеки 2 часа. Почти не спях, не се храних и оцелях само защото носих широкоспектърен антибиотик, но и той не ме излекува, а като се върнах пих втори, после трети и мина адски дълго време преди да оздравея напълно. Такава гадост в България няма как да лепнеш. Сега интервюираха един дядо на пазара без маска, който не се страхува, защото хапвал по глава чесън и 50гр ракия.

Замислих се и за инуитите през 19 век, 90% от които загиват от болести донесени от европейците. Сходна е ситуацията и с покоряването на Америка, където през 16 век от привнесени болести загива 95% от коренното население.

Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 09.04.20 20:22.

Bart Simpson

09.04.20
20:15

Както и европейските колонизатори в Азия са мрели като мухи.
И после тоник в манерките вместо вода.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 09.04.20 20:15.

ДЕ

09.04.20
20:33

....както и извънземните във Война на световете с Том Круз. Което пък ме накара да се замисля, че дори след хилядолетия да открият планета с годен кислород и вода, на която земляните да започнат колонизиране и преселение, именно тези местни микроорганизми могат да са най-големият проблем. Не е като родът ти да е живял хилядолетия на родната си планета. На другата може да има някой Ковид 5678 примерно.

09.04.20
20:52

казано от Brown Bomber на 09.04.20, 19:56:

Демек еврейка твърди, че евреите нямат история :) там ще я разстрелят на мига.

Не че изобщо нямат, а в конкретното селце/градче откъдето е тя.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1