Коронавирус в България

Прескочи до:
Bart Simpson

09.04.20
20:52

То да мислим какво ще излезе изпод шапките, които се топят, после за други планети.
Още 280 и стигаме Боби.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 09.04.20 20:53.

ДЕ

09.04.20
20:56

казано от Bart Simpson на 09.04.20, 20:52:

То да мислим какво ще излезе изпод шапките, които се топят, после за други планети.
Още 280 и стигаме Боби.

Ами, Барт, тия които управляват света мислят и планират едно поне 100 г. напред, кой, какво и как. Ама ние не сме от тях, та.....

09.04.20
21:08

А, да бе планират. Нали го видяхме управляващия на страната произвеждаща 25% от световното ГДП кво планира. Не го били предупредили от СЗО за коронавируса...

09.04.20
21:09

казано от Bart Simpson на 09.04.20, 15:59:

и през всичкото това време, Пловдив си е бил там, където е и сега.

Ай ся и неуките,живеещи в дупки,,една монета дет не са могли да изсекът(щот огледалното копиране е сложна работа)нямащи един занаят траки, ги намесете...

Мнението беше редактирано от nervak на 09.04.20 21:10.

09.04.20
21:24

Аз мислех че тоя спор за траките и дали са имали изкуство и занаяти го решихме миналото лято с няколко цитата от ЛИБИ и ГИБИ.

ДЕ

09.04.20
21:35

Т.е. имало е спор, че траките не са били майстори на изящни предмети, тъй ли.
Преди време имаше едни тези, че много от артефактите по света са ментета и са изработени някъде през средновековието от италиански майстори, за да изграждат история на тоя или оня.....да върви алъш вериша. Еййй, скивайте тая ваза-Елинска култура....от  XXI в. пр.н.е примерно.

Мнението беше редактирано от Деян на 09.04.20 21:36.

10.04.20
09:44

Няма да са виновни празниците. Нито това, че съм разходила детето си във Витоша
Мерките нямат нужда от коментар

Мнението беше редактирано от Margi на 10.04.20 09:45.

10.04.20
09:51

казано от nervak на 09.04.20, 21:09:

казано от Bart Simpson на 09.04.20, 15:59:

и през всичкото това време, Пловдив си е бил там, където е и сега.

Ай ся и неуките,живеещи в дупки,,една монета дет не са могли да изсекът(щот огледалното копиране е сложна работа)нямащи един занаят траки, ги намесете...

Ай ся, всичко е конспираниця, даже траките въобще не са съществували:D

10.04.20
10:13

казано от Margi на 10.04.20, 09:44:

Хората отиват да берат аспержи в Германия. Виж летището в Клуж, е там е тъжно

10.04.20
10:28

Мда, и аз не можах да разбера какво толкова е възмутило и отчаяло снимащия и после и Маргито в кадрите от летището. Да, има доста хора на сравнително малко място, да - не всички спазват 2 метра дистанция. но това е летище, нали се сещаш че после тези същите хора ще седнат още по-наблизо в самолета, няма президентска отделна кабина за всеки?

Хората са си с маски и не се бутат един в друг и им се налага да пътуват. И?

За всички е ясно че няма начин 100% да се ограничат контактите. Но едно е “трябва да се прибера в родината си”, друго е “кой където си иска да си ходи - по паркове и градинки”, а съвсем трето е “бабичките да се набутат в църквите и да ближат от една лъжица” Нали разбираш че само щото е разрешено хора да пътуват, не трябва да махнем с ръка и да кажем: “Ай, иби му майката, то така и или иначе всичко ще отиде по дяволите, дай да позволим всичко”

Разбирам ти възмущението че не може да ходиш по Витоша, аз например се възмущавам защо не мога да карам колело по велоалеята, а в градския транспорт колите са разредени и хората се бутат един върху друг. Ама това не зависи от мен, нито пък ме прави фаталист. Ако ти можеш да направиш перфектната организация и я кажеш тук да я чуем и ми хареса, кандидатирай се за здравен министър, аз ще гласувам за теб. Ама да седиш само и да се чудиш за какво да мрънкаш как нищо няма смисъл аконе е съвсем идеално...

10.04.20
10:57

казано от Димо на 10.04.20, 10:28:

аз например се възмущавам защо не мога да карам колело по велоалеята

Тая забрана така и не я прочетох някъде, а и гледам, че тия, които се придвижваха с колела пак го правят.

10.04.20
11:06

Еми и аз не я прочетох, обаче казаха нещо такова по телевизора мисля, и жена ми застана на стойка Ф пред мен ми забрани да карам колело докато не се изясни кое кво щото ме знае и щото “нямаме 5К за глоба, нито пък време и нерви да се съдим с общината и държавата”.

В Тракия има наслагани тук-таме червено-бели ленти напреки на велоалеята. И да - гледам ги че си карат хората. Ама то мега простотия де - на велоалеята неможе, затова трябва да слезеш на платното. Там по-сигурно и вече коронавирус няма как да предадеш.

Аз знам закво го направиха изобщо - щото миналата събота на велоалете съотношението велосипедисти / размотаващи се на групи на семейни и приятелски разходки беше 1/20 примерно. Като затвориха парковете, хората отидоха да се събират на велоалеите.

10.04.20
11:11

казано от Димо на 10.04.20, 11:06:

жена ми застана на стойка Ф пред мен ми забрани да карам колело докато не се изясни кое кво

Значи забраната я  има и е сериозна...В кръга на шегата естествено.

казано от Димо на 10.04.20, 11:06:

Аз знам закво го направиха изобщо - щото миналата събота на велоалете съотношението велосипедисти / размотаващи се на групи на семейни и приятелски разходки беше 1/20 примерно. Като затвориха парковете, хората отидоха да се събират на велоалеите.

Да, да се разхождаш по велоалеята е забранено със сигурност. Но то е малоумно и без да е забранено.

ДЕ

10.04.20
11:12

Вчера докато съм бил на работа, при училището срещу блока ми с един голям бус е дошла жандармерия. Даже жената бе направила клип, как разгонват посетителите от спортната му площадка. Явно са били повечето деца иначе е щяло да глобяват май наред.

10.04.20
11:31

По площадките глобяват, по църквите на Великден ще глобяват ли, хаха.
Вчера гледах някакъв клип, как попа (сигурно бивш агент) се мазни на Боко.

10.04.20
11:42

Изобщо много недомислици и малоумия има, но за себе си го оправдавам с “трябва да се правят неща, и за простите и неконтролируеми от народа е по-добре строго да се стреснат, отколкото да берем последствията всички”

Мусашито се ядосваше как полицията щели да използват извънредните си правомощия за корестни цели и корупция и ми даде пример как завчера глобили някав дето пушел цигари на площадката пред блока. Може и така да е, но ето пък друг пример: единия ми чичо вчера си взел хляб и решил да поседне на пейките на припек. След 2 минути дофтасал полицай и го питал дали иска глоба и го приканил да се размърда. Какво му пречеше на ченгето да му думне глоба? Значи не са съвсем всички ченгета злонамерените изроди, които ги подозират.
И поне моят личен опит сочи че са доста разбрани - от петнайсетината случая, когато съм бил хващан в издънка през годините от полицаи или катаджии, съм бил глобяван едва 2 пъти и съм дал подкуп веднъж. Във всички други съм се разминавал с предупреждение.

10.04.20
11:45

Откога е забранено да стоиш пред или зад блока, това са глупости.

10.04.20
11:48

казано от Brown Bomber на 10.04.20, 11:45:

ставаше въпрос за площадка тип градинка, в конкретния случай.

10.04.20
11:49

казано от Margi на 10.04.20, 09:44:

Какво значение има на колко метра отстояние сте на опашката, като в самолета се върти и диша общ въздух? Това е като онази лицемерна мярка на тукашното летище, да се ходи пеш до самолета, за да не се заразите в автобуса. Много умно!

10.04.20
11:53

казано от Joe Musashi на 10.04.20, 11:48:

Ясно. Площадката зад блока ни има ограда и врата, на която са залепили ограничителна заповед, а останалото са свободни съчинения, но като цяло се дразня, като видя разни кретени да дъвчат хамбургери и да пият бира вътре със и без забраната.

10.04.20
11:59

Не знаем конкретния случай точно къде и как е било.

Ето - още един случай от трета ръка за пушене в градинката пред блока - в Кичука някъде колега на жена ми се прибирал с хлапето от някъде и слиза от колата и да си допуши цигарата (изобщо няма да коментирам що за баща пуши в колата с детето) и се спрял до колата, точно след 30 секунди патрулка го вижда и с мегафона го прогонили да си се прибира, а оня взел да се обяснява: ема аз само да си допуша цигарата. Да бе човек, ама то всеки “само” и всеки ше си прави квото си иска, могат ли тея полицаи с всеки отделен случай да се запознаят или да седят и да те чакат да си допушиш тъпата цигара...

Ако тоя глобения от твойта случка Весо е бил като чичките алкохолици пред нашия блок, напълно ги разбирам ченгетата - аз бих ги глобил всичките. Не само седят в градинката, която е част от Лаута - ай да не издребнявам и да съм буквалист, ама те не са спряли да си седят на една пейка, да си пият заедно, чадъри да не им пече слънцето са си инсталирали...

Абе не е съвсем като без карантината, ама може още много да се желае по спазването на правилата в по-затънтените кътчета. Гледам ги кучкарите на “Ранчо”-тата между Лаута и пощата. Един до друг , прегръщат се, говорят си от 30 см, чички, дядки - 2 кучета търчат наоколо и 10 души потенциално си предават вируси... Ми алкохолиците? Те с общо ПВЦ. Ми младежите? Те на тумби и ритат мач.

10.04.20
12:00

казано от Joe Musashi на 10.04.20, 11:48:

На такава е забранено, но тук само предупреждават.

ДЕ

10.04.20
12:04

казано от Димо на 10.04.20, 11:42:

от петнайсетината случая, когато съм бил хващан в издънка през годините от полицаи или катаджии, съм бил глобяван едва 2 пъти и съм дал подкуп веднъж. Във всички други съм се разминавал с предупреждение.

Ти пак си добре. Аз на що народ съм писал жалби срещу наказателни постановления, издадени от различни институции и то хората си бяха виновни отвсякъде. Но всички дела спечелихме. Мен катаджии два пъти ме глобяват без никаква вина и то за измислени нарушения, тотално насрани и акт и наказателно постановление /студент първи курс да си по право ще ги отмениш, какво остава за съдия/ и изгубих и двете дела :-) Явно бях наказан, че през годините съм спомогнал доста нарушители да се измъкнат.

10.04.20
12:08

казано от Деян на 10.04.20, 12:04:

Явно бях наказан, че през годините съм спомогнал доста нарушители да се измъкнат.

Еми сработила е Вселенската справедливост :D

10.04.20
12:14

казано от Rldik Ridik на 08.04.20, 08:17:

...
само ще кажа, че първите симптоми, преди още да имаш температура, са остра болка в гърлото или в носа, според къде ще го хване имунната ви система....

.... Болката е толкова остра и не типична, че не можеш да я объркаш с възпаление и болки при преглъщане, например...При мен беше като забит пирон в лявата ноздра точно на определено място...

Не знам дали циркулират и други вируси. В понеделник ми се случи нещо подобно. Първо чаках навън. На опашка пред аптека, да се запася с Фервекс и Терафлу за вски случай. Сетне пазарувах в Кауфланд. И там усетих пареща болка в носа. Сетне у дома продължи, обхвана целия нос отвътре. Усетих го силно набъбнал, все едно са ми налепили някакви листчета отвътре.

После започна да се качва към челото и получих леко главоболие отпред. Реших да използвам подръчни средства. Намокрих тампони със спирт, а сетне и с одеколон за след бръснене. И разтрих в ноздрите. И не знам какво се получи, но постепенно ми отмина в следващите няколко часа.

Само да допълня, че навън бях с маска. Малко рехава, но спокоен, че уж съм предпазен. А освен това заедно с болката в носа вдигнах и лека температура 37 градуса. Която до края на деня се върна на 36,5.

Така че, не знам какво е било. Но бих дал някои малки полезни съвети за хора със слаб имунитет или на възраст. Първо носете маски навън и особено в магазините. По-добре да са по-плътни. Второ-не разчитайте много, че маските ще ви предпазят напълно и дишайте през носа, а не през устата. И трето, ако все пак усетите нещо в носа. Не губете време, а си направете тампони с дезинфекцираща течност и поставете в ноздрите. Може би ще ви помогне.

10.04.20
12:20

казано от Димо на 10.04.20, 11:42:

Мусашито се ядосваше как полицията щели да използват извънредните си правомощия за корестни цели и корупция

Той се ядосва, защото го спират да го проверяват и без извънредно положение :D A и полицайте нямат извънредни правомощия, имат си тези, които са имали и преди.

Вчера се случи така, че си говорих с няколко човека, които все съм приемал като сравнително умни и мислещи практично, обаче след 10-15 минутен разговор се разочаровах дълбоко...То не бяха приказки колко са малко болните, кой как го бил изкарал на крак още зимата, как това извънредно положение било за да се откраднат пари и да се правят схеми, как Слави Трифонов казал, че всичко е нагласено...Ай, ай, ай...На единия му викам, ти ако намериш начина да крадеш пари в криза от неработеща икономика в рецесия, ще вземеш Нобеловата за Икономика. Другия и той, нямало нищо страшно, леко минавал тоя вирус. Да, принципно уж е така. Само че, усложненията му не минават леко и не са рядкост...

10.04.20
12:35

Последните конспЕрациЙ са как тайно слагали 5G мрежи, възползвайки се от “несъществуващият” вирус.
Снимка на умрял гълъб- от 5G то е.
Снимка на нацисти от ВСВ- американците идват в Европа, ПутинИе, спаси България.
ВирОс няма, къде са труповете, всичко е кОнсперация.
Кемтрейлс+ корона= унищожават ни, ПутИнИе, къде си.
Вече не си влизам у фейса, че да не вдигам кръвно.

10.04.20
12:35

казано от James Hinks на 10.04.20, 12:20:

Той се ядосва, защото го спират да го проверяват и без извънредно положение :D

Знам, хич не ги долюбва. Ама то сигурно си има няква причина за отношението и на двете страни. Даже вчера като му казах за моята статистика как са ме пускали за неща, за които са можели да ми спукат гьона от глоби и проблеми, той вика: ема щото ти изглеждаш като нормален гражданин или нещо такова :D

Вчера се случи така, че си говорих с няколко човека, които все съм приемал като сравнително умни и мислещи практично, обаче след 10-15 минутен разговор се разочаровах дълбоко...То не бяха приказки колко са малко болните, кой как го бил изкарал на крак още зимата, как това извънредно положение било за да се откраднат пари и да се правят схеми, как Слави Трифонов казал, че всичко е нагласено...Ай, ай, ай...На единия му викам, ти ако намериш начина да крадеш пари в криза от неработеща икономика в рецесия, ще вземеш Нобеловата за Икономика.

Същата работа, човек... Ужасно е. И аз ги питам същото - защо ще искат да сринат икономиката. Ако имаш избор да окрадеш беден или богат човек, кого ще предпочетеш да окрадеш? По-лесно и повече ли може да се краде от беден човек или от богат? По същия начин и с икономиките.

Вчера майка ми - една нейна приятелка от Унгария ѝ разправяла по телефона същите конспирации плюс за 5Г мрежите - а тази е с висше образование и е работила научна дейност цял живот - в някаква генетична лаборатория ли нещо такова. Но явно хората като цяло са си едни и същи навсякъде и лесно се поддават на тъпи внушения, като дори интелигентните хора не са застраховани.

Питам я майка ми - ОК ся, според теб верни ли са тея работи? И тя: ми не знам, то не знае човек вече на кво да вярва. И аз: ми то и аз не знам, щото не съм ги подслушвал масоните и правителствата да знам какво са се наговорили, ама имам акъл и като помисля малко решавам че не е много голяма вероятността да са верни тея конспирации.

Мнението беше редактирано от Димо на 10.04.20 12:38.

10.04.20
12:40

казано от avitohol на 10.04.20, 12:35:

Вече не си влизам у фейса, че да не вдигам кръвно.

Абсолютно същата работа...

10.04.20
12:47

Проблемът на конспЕраторите в БГ е, че едните русофило-комуно-путинисти обвиняват за всичко САЩ и Европа, а евро-атланто-демократите обвиняват за всичко Русия, комунизма и тоталитарните режими.
Буквално чета статия на едните “САЩ създаде вируса”. След малко другият лагер се включва “Китай създаде вируса”.
След това купища лелки и чичковци пишат какви ли не простотии.
Е*и му майката.

ДЕ

10.04.20
12:47

Много недомислици има, например с кредитите. Ок, ама те не удължиха срока на кредита през който трае извънредното положение, а само, че няма да се дължат лихви за забава. Признавам, не съм чел хипер и мега задълбочено закона, но от това което видях, това казват. Да кажем имате оставащи вноски по 1 000 лв. от април до декември 2020 г. включително, т.е. 9 вноски. Трудно ще платите за месеците април и май, демек може и да не платите, върху които вноски няма да ви начислят лихви за забава-ок, ама те си остават дължими. Друго щеше да бъде, ако удължат срока на самия кредит, т.е. в случая до месец февруари на 2021 г., ако приемем, че извънредното положение приключи май месец. И така пак ще си имате 9 дължими вноски, но през месеците на извънредното положения няма да се случва нищо-може да не давате ако нямате, ама и срока в тоя случай ще ви се удължи. Разбирам, че така банките може да се засегнат, но пък който има няма да се мотае и да не внася, след като дългът си стои. И с така приет закона, не е ясно какво ще се случи когато извънредното положение свърши. Щат не щат, май самите банки ще трябва да си удължат срока на кредитите. Може и да имат някакви такива стъпки, не съм запознат.

10.04.20
13:12

Панди правиха секс за първи път от 10 години, след като коронавирусът опразни зоопарка от посетители (видео)

Две панди в хонконгски зоопарк правиха секс за първи път от цели 10 години, пише The Independent. Това се случи, след като карантината остави заведението празно и спря идването на посетители.

10.04.20
13:20

Доколкото аз знам вноски само се отлагат в България,що се отнася до потребителско кредитиране,тоест дължимата вноска(за април например)просто се мести в края на погасителния план с всичките си компоненти(лихви,главница и застраховка примерно)
Това с опрощаването на лихви,мисля е валидно само за бизнеса(корпоративно банкиране).
А и отлагането няма как да се случи при лоши платци така или иначе 🙂

10.04.20
13:35

Вчера се случи така, че си говорих с няколко човека, които все съм приемал като сравнително умни и мислещи практично, обаче след 10-15 минутен разговор се разочаровах дълбоко...

Интересно е това което пишеш. Ти си на повече години, ерудиран, би следвало по-лесно да преценяваш хората. Място за изненади винаги има обаче. Особено не трябва да се бърка уж “образован” уж “учил” човек с умен и уж умни приказки. На мен от много години ми е омръзнало на работа да ми разтягат локуми, разни хора с големите претенции и титли и никакви умения, но и на тях съм им намерил цаката и обикновено в мое присъствие говорят по същество.
А пък в реалния живот, просто не контактувам с хора особено много и ми е много добре даже. Камо ли да водя спор за корона вирус.

10.04.20
13:37

Плашещото беше пълната липса на критически анализ на информацията. Само като чух Слави Трифонов и ми стана ясно, че по-добре да приемам с насмешка нещата и да седя далече от тези двамата...

10.04.20
14:12

Моя роднина се обажда онзи ден за да ни предупреди, че имало силен вятър и носел радиация от Чернобил, да си стоим вкъщи :) Бях меко казано потресен, но явно бая хора са били навън и ги е облъчило много, много сериозно.

ДЕ

10.04.20
14:14

казано от Веси на 10.04.20, 13:20:

Доколкото аз знам вноски само се отлагат в България,що се отнася до потребителско кредитиране,тоест дължимата вноска(за април например)просто се мести в края на погасителния план с всичките си компоненти(лихви,главница и застраховка примерно)
Това с опрощаването на лихви,мисля е валидно само за бизнеса(корпоративно банкиране).
А и отлагането няма как да се случи при лоши платци така или иначе 🙂

Това е, че не пише да се отлагат, а и не прави разграничение между физически лица или търговски субекти-казва ти частноправни субекти, т.е. всички частни дружества, ЕТ и физически лица нетърговци. И ти казва, че до отмяната не се дължат лихви за забава, неустойки и т.н......ами след отмяната какво става. Те банките нямат избор, освен да отложат, никой не им е и забранил, ама след това са възможни и опити за злоупотреба.....ако мине и там където е изгодно. Исках да кажа, че законът не го урежда по-детайлно. Вж чл. 6 и от вчера изменен пресен, пресен.

Мнението беше редактирано от Деян на 10.04.20 14:20.

10.04.20
14:58

Сега четейки го закона, и каквото подочух по телевизора, казаха че просто нямало да преследват неплатили длъжници, т.е. ако не си плащаш ипотеката просто няма да те дадат на съдия-изпълнител и да те изгонят от къщата ти. Нищо не са казали за кредитни ваканции или изобщо неплащане на лихви или главници или опрощаване на задължения. Обсъждат някакви такива неща, защото в други държави така го гласуваха, но тук не знам дали е прието и дали изобщо ще се приеме в този си вид.

Иначе пак ще си те водят недобросъвестен платец, щото им бавиш парите и колкото нормални лихви им дължиш и главници през тоя период в който не си плащал, ще трябва да си ги платиш пак. Само не разбрах кога - наведнъж в деня в който вдигнат извънредното положение или ще се добавят накрая на срока или нещо друго.

10.04.20
15:40

Точно това е идеята на отлагането-да не ставаш недобросъвестен платец.
Звъниш,заявяваш отлагане и местят вноската в края на погасителния план.
За всички страни това е по-добрата опция.

И всичко е точно 🙂

Мнението беше редактирано от Веси на 10.04.20 15:41.

10.04.20
15:52

Дано да е наистина така, че като знам какви лобита имат банките у нас, все клиентите са наведени накрая. :(

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1