17.04.20
22:15
Къщи като къщи, но бяха заринати до прозорците със старо желязо. По улиците се продаваше всякаква аудио и видео техника, абсолютен филм.
17.04.20
22:18
И чичо Гърга..... 🙂
18.04.20
01:16
При циганите има генетична предразположеност в голям процент към тежки усложнения от инфекциозни заболявания, поради бракове между роднини. Затова като се правят изследвания за генетично предавани болести често търсят цигани за клинични тестове. Особено при ислямизираните групи. Тепърва ще се усложняват нещата там...
18.04.20
09:06
Аз пък някак си ги виждам с по добър имунитет от нашия.
казано от Bart Simpson на 18.04.20, 09:06:
Аз пък някак си ги виждам с по добър имунитет от нашия.
Ти виждал ли си наистина стар циганин?
18.04.20
09:40
Предимно жени.
Просто смятам, че от десетките поколения нездрав и нечист живот са развили имунитет.
Знам ли, по усет говорих, не съм чел и не мога да докажа подобно нещо, ако вообще е възможно и вярно.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 18.04.20 09:41.
казано от Bart Simpson на 18.04.20, 09:40:
Предимно жени.
Според мен само изглеждат стари и изхабени от лош живот. Ако погледнеш в личната ѝ карта - ми тя на 60, а изглежда като на 90.
Според мен е контраинтуитивно да са с лош живот и да живеят много. И в средновековието са живеели мръсен и труден живот и са умирали много по-млади.
Предполагам че и прекаленото пазене на децата не е добре, но също и прекаленото им излагане на патогени и нездравословни навици - пушене, алкохол и т.н. не е по-добро. Май крайностите не са добре в случая.
Отделно е това, което Соломон казва. Загубата на генетично разнообразие не е шега и си има еволюционно значение.
Мнението беше редактирано от Димо на 18.04.20 10:14.
18.04.20
11:18
Виж на мъгливите острови какво е.
казано от Bart Simpson на 18.04.20, 11:18:
Виж на мъгливите острови какво е.
е, там само определена класа се женят за първите си братовчеди да не разпиляват родовото има’не, едва ли е масово. Докато при циганите малките и самосегрегирани общности са масови. Също и ниската култура, те се шибат като зайци кой когото свари.
18.04.20
14:00
казано от Bart Simpson на 18.04.20, 09:40:
Предимно жени.
Просто смятам, че от десетките поколения нездрав и нечист живот са развили имунитет.
Знам ли, по усет говорих, не съм чел и не мога да докажа подобно нещо, ако вообще е възможно и вярно.
I shit you not :) То при тях по-фатални са други навици и обичаи, хигиената не е най-големия им проблем. То и в Средните векове е така - корав, як, одраска се на пирон и умря...а и като си млад караш на крак заболявания, но те винаги оставят следи. В биологията безплатен обяд няма.
При много народи е изследвана връзката - имунодефицитите са хетерогенна група генетични заболявания, причинени от дефекти в имунната система, които предразполагат пациентите към инфекциозни и автоимунни заболявания и тн. Пусни една търсачка “Consanguinity and primary immunodeficiencies”. Групи с такива обичаи са много склонни да прекарват с усложнения инфекциозни болести - вкл. тази цитокинова буря, за която писа Димо. Т.е. стотици, може би хиляди хора от гетата, здравно неосигурени при това, ще трябва да се слагат в инфекциозните отделения на респиратор или ще умрат.
Тази пандемия извади всякакви дефекти на преден план...аз затова се интересувам и чета книги за чумата през вековете. Малко като Walking dead темата
18.04.20
16:59
казано от Joe Musashi на 18.04.20, 12:53:
Тука ли е мястото за малки обяви ? :D
Може, например “Търси се изгубена пудовка 48кг, изпаднала е от джоба ми, докато вадих маската си за лице при случайна полицейска проверка”.
Между другото същото се твърди и за италианците, че са податливи на автоимунни, генетични и вирусни заболявания, заради кръвосмешенията на римската аристокрация.
Като говорим за циганите, индийците спадат ли към групата с генетични проблеми и да се очаква ли по-висока смъртност от COVID-19 и при тях?
Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 18.04.20 17:07.
Не го вярвам това за италианците. От римляните насам колко варвари са минали оттам, а да не говорим колко изобщо от римланите са били аристокрация дори и в разцвета на Рим. Едва 3-4% са били патриции, 30 % роби и останалото плебс.
При индусите може и да има нещо и това да е свързано с кастите им. Едно на ръка че те не се женят междукастово. Т.е. генетичното разнообразие в отделните касти е ограничено. Например аз знам за генетични деформации и особености, които са характерни за отделните им касти. Не зная дали това е защото отделните касти са били навремето оформени от различни племена, или просто с времето са се обособили като се женят и размножават само вътрекастово.
Но като знаем колко са много, не знам дали може да се говори при тях за ограничен генофонд.
18.04.20
17:32
казано от Brown Bomber на 18.04.20, 16:59:
Между другото същото се твърди и за италианците, че са податливи на автоимунни, генетични и вирусни заболявания, заради кръвосмешенията на римската аристокрация.
Като говорим за циганите, индийците спадат ли към групата с генетични проблеми и да се очаква ли по-висока смъртност от COVID-19 и при тях?
Е да де, ама ето, Исландия най-слабо ги бие, пък там са 300к човека на остров, вероятно всичките с роднинска връзка.
Мнението беше редактирано от Joe Musashi на 18.04.20 17:33.
18.04.20
18:05
Времето в СФ е прекрасно-разбирам. Ама ей сега гледам в “градинката” зад блока майки с дечица, хиху-хаху, кафенца и колички......идилия. Маски дори на вратовете няма, ей така за пред хората или ако мине патрулка, защото си обикалят иначе полицаите през няколко часа. Разцъкващите пък футбол и баскет младежи в училището от другата страна на блока са си ежедневие, т.е. днес даже с още по-голям трепет и желание.
Преди два-три дни засичам едно приятелско семейство и ги питам, техния, който е набор на моите деца, дали излиза. Отговорът бе: “Охо, всеки ден по цял ден си играят по дворовете на училищата. Деца са, знаеш как е”. Та разбирам и самочувствието и самоувереността на някои, че повече знаят от професорите, трябват ли чак такива мерки или не трябват, или пък, че тях и да ги хване, ще го изкарат леко и т.н. и т.н. Дразня се обаче на неизпълнението на това, което ти е казал тоя, който има властовия механизъм да го каже. Хубаво, вярвай си на знанията по вирусология, ама изпълнявай заповедите, макар да не ти харесва.
Доказва се за пореден път, че за българина си трябва сопа. Ама яка-колкото и крайно да звучи. И даже започвам да си мисля, че неслучайно и съдбата ни в исторически план периодично е била такава-някой друг безкомпромисно да ни налага какво, кога и как.
Един ужким интелигентен приятел репоства статия от на Слави Трифонов сайта в която пише за великата конспирация как:
”през 2009 г. 1 милиард и половина /21% от населението/ са били заразени от тогавашния грип, починали са 757 400 човека..., но пандемия няма...
Явно всяка година има нещо подобно, и някой/и са решили /или най-после са успели/ да се възползват.”
Възможно ли е да има и простичко и логично обяснение че едното се смята за по-опасна пандемия от другото? Като например че при грипа от 1 500 000 000 заразени, 757 400 умрели е едва 1 на 2000, докато при Ковид-19 смъртността на 2000 души е 68 души (3.4%) ? Как им се струва вероятността 68 пъти по-смъртоносна болест да бъде обявена за всъщност опасна?
И това е само смъртността при заразените. Ако сметнем че заради високата му вирулентност, прогнозите са 70 до 80% от световното население да трябва да се зарази преди да замре сама заразата от ковид-19, това означава че в света ще умрат около 200 милиона от ковид-19. Как се сравняват 200 милиона със 757 400 ? Около 300 пъти повече жертви? Още ли на някой му е чудно че грипа се смята за сезонна болест, а ковид-19 за глобална заплаха?
18.04.20
18:47
Димо, сега гледам Карбовски, с включвания/записи на българи от цял свят. Та даваха и кадри с чували с трупове по коридорите на болниците в Ню Йорк, т.е. вече не стига мястото по моргите. Чудя се, ако това не е световна конспирация /каквато вече се доказва все повече, че няма/, значи нещата наистина са много страшни. Или пък това с чувалите да е просто малко преувеличено, с цел хората да се стресират и да са по-предпазливи.
Ванка, то и да не ти излиза вдясно, ще е пак в текущите теми, като отвориш форума. И ще е точно отпред централно - Няма спасение 😀 А и защо въобще отваряш, просто не чети, какво ти пречи. Толкова ли те дразни някакво заглавие. Ами, че то който и почти сайт да отвориш, ако разбира се не си само в тубата и подобни, темите по въпроса са най-отгоре и на заглавните места.
18.04.20
20:42
Димо, ти за толкоз години от как съм тук, така и не схващаш стилът ми, а някъде където очевидно хвърлям бъзик, се учудвам как се хващаш сериозно и ми отговаряш пак така-сериозно 😎 Няма да забравя, когато те бъзнах за клипа на една лодка с едни мадами, че жена ти ще те бие-очевидна шега без никакво съмнение, просто да става лафа. А ти сериозно започна да ми отговаряш, че си снимал стотици жени и жена ти трябвало да реже вени ако е толкова ревнива. Демек все едно аз наистина си мисля, че ще имаш проблеми дето си се снимал с мацки.
Та по темата. Това, което знам от практиката, а и не само, е никога да не отхвърляш възможните версии. Не бъди сигурен в нещо на 100 %. Това първо. Второ-не твърдя, че няма вирус, че не е опасен, че не умират хиляди хора и т.н., а е световна конспирация. Искам да кажа, че някъде може да има преувеличение, най-малкото хората да се стреснат както казах, защото това е за тяхно добро. Например, защо ще им е да слагат чували с трупове по коридорите, пък и някой да ги снима. Не може ли по стаи, за да не се виждат, в моргата да ги редят един върху друг и т.н. Ей такива тънки моменти понякога ме съмняват. Не казвам, че не е така, но не го приемам и за чиста монета. И това няма общо с мисъл за някаква световна конспирация като цяло. Още повече, че едно е да се договорят страни, които имат общ интерес, друго е това да е проблем на всички, включително и врагове. А сега, дали вируса е създаден с някакви не военни цели, а е изпуснат, дали наистина се е разпространил от заразяване при контакт с животно, са отделни теми.
И в първия пасаж от настоящото мнение ти говоря приятелски и като на уважаван съфорумец. Да го кажа, че пак да не си помислиш за друга посока на мнението ми, да се вържеш и да започнеш да ми отговаряш засегнато и сериозно 😎
Мнението беше редактирано от Деян на 18.04.20 21:06.
19.04.20
10:42
Междувременно в Ирландия.
19.04.20
12:07
“Станаха много странни неща, водят се много разследвания и възнамеряваме да изясним какво се е случило”, каза вчера на брифинг в Белия дом президентът на САЩ Доналд Тръмп. “Това нещо дойде от Китай, пострадаха 184 държави и територии, това е много лошо. Трябва да изясним къде е възникнало това”, подчерта президентът, цитиран от ТАСС.
Той бе помолен да коментира информация в медиите, че Националният институт по здравеопазване на САЩ е отпуснал през 2015 г. грант от 3,7 милиона долара през на китайска лаборатория в град Ухан, където са се извършвали изследвания върху коронавирусите по прилепите. Има твърдения, че заразата е прескочила оттам до близкия пазар за рибни и други животински продукти, който стана първото огнище на епидемията. Тръмп каза, че е чувал за решението на администрацията на президента Барак Обама да отпусне такъв грант, и обеща да спре плащанията, ако продължават и досега.
казано от Brown Bomber на 19.04.20, 12:07:
“Това нещо дойде от Китай ... Трябва да изясним къде е възникнало това”,
Един журналист беше сравнил туит на Тръмп с генерирано съобщение от предсказване на клавиатурата по средната дума и беше трудно да се каже кое има повече смисъл.
Снощи гледах цяло предаване 2 часа по Хистъри за фамилията Тръмп. Този човек явно винаги е бил патологичен лъжец и използвач и изнудвач. Женил се е 3 пъти и е фалирал 5 пъти, като всеки път е набутвал хиляди и хиляди хора - последния път с 2 милиарда долара, но накрая той лично всеки път излиза на печалба. Например разправял че Тръмп Тауър е 68 етажа, а тя била в реалност 58. Активите му били под 100 милиона, а той звънял с преправен глас на Форбс да им обяснява че са поне 400 милиона и т.н. Всичко правел или с парите на баща си, или с пари от банките и т.н.
Относно Барак Обама, гледах и видео за него как точно през 2015 човека говори че в следващите 5-10 години света ще се сблъска със световна пандемия от вирус и че страните трябва да са готови за това. Дори създал някакъв отдел - нещо като ЦРУ за зарази - да следят къде и какво се случва - но Тръмп го закрил 2018.
19.04.20
12:54
казано от Brown Bomber на 18.04.20, 16:59:
...
Да, за Италия има едно много добро проучване, на база църковни архиви - “Consanguinity, Inbreeding, and Genetic Drift in Italy” на един генетик, казва се Луиджи Лука Кавали Сфорца. Испания също има такъв проблем. При Индия склонност към роднински бракове има на около 1/3 от територията (все пак там живеят всякакви коренно различни народности). И това са общоизвестни рискове за вирусолозите.
Е при италианците го има и това усложнение, че яко ги бие на анархизъм :) Не случайно имаме толкова високо генетично сходство с тях.
Относно Барак Обама, гледах и видео за него как точно през 2015 човека говори че в следващите 5-10 години света ще се сблъска със световна пандемия от вирус и че страните трябва да са готови за това. Дори създал някакъв отдел - нещо като ЦРУ за зарази - да следят къде и какво се случва - но Тръмп го закрил 2018.
Всъщност истината е по-прозаична. САЩ създадоха най-добрата структура и стратегии за борба с пандемии по времето на Буш-младши, Обама наследи структурата, защото тя заобикаля необходимостта от одобрение от Конгреса за финансиране и е директно подчинена на президентската администрация. Ако на някой му се чете, може да чекне Laurie Garrett и нейните книги (The Coming Plaguе е първата). Отговорността за наблюдение на болесттте в чужбина е на съвместна група между CDC и USA-ID. След епидемията от свински грип им дадоха необходмият бюджет, но Тръмп го е орязал и от две години е пренебрегвал докладите им. То и при нас е така - във Военна академия са писали стратегии, дето няма кой да ги чете, та сега се открива топлата вода.
Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 19.04.20 13:12.
Много интересно наистина, но гледам че според тая карта за Италия гледам че масово се женят за братовчедите си на юг, а умиращите са на север. Ясно че коронавируса е разпространен на север поради други причиним но ако стигне на юг, ще има повече умрели като почти половината са деца на братовчеди ако правилно съм разчел данните.
19.04.20
13:31
казано от Димо на 19.04.20, 13:23:
...Ясно че коронавируса е разпространен на север поради други причиним но ако стигне на юг, ще има повече умрели като почти половината са деца на братовчеди ако правилно съм разчел данните.
Да, според мен е там, където имат най-много китайци, особено около Бергамо. Има една теория сега, че е плъзнало в Русия още февруари, когато имат пик на пневмониите, а оттам са го пренесли в зимните курорти на Алпите. То все тая вече. Италианците колкото и да реват има една от много добрите здравни системи в Европа, затова имат и една от най-дългите продължителност на живота в Европа. Къде сме ние си знаем
казано от Solomon Kane на 19.04.20, 13:31:
Италианците колкото и да реват има една от много добрите здравни системи в Европа, затова имат и една от най-дългите продължителност на живота в Европа. Къде сме ние си знаем
Точно така е, богата държава със социалистически уклони, силна здравна система. И щом тея хора клекнаха изобщо не ми се мисли ние къде сме. Дано не се стига до там да пробваме.
19.04.20
13:34
Според мен качеството на здравните грижи и продължителноста на живота не са много тясно свързани, имайки предвид, че дълголетниците в момента са хванали не леки времена когато са се обособили като биологични единици.
По - скоро културата и климата биха имали по-голямо влияние върху продължителноста на живота според мен.
казано от Bart Simpson на 19.04.20, 13:34:
Според мен качеството на здравните грижи и продължителноста на живота не са много тясно свързани, имайки предвид, че дълголетниците в момента са хванали не леки времена когато са се обособили като биологични единици.
По - скоро културата и климата биха имали по-голямо влияние върху продължителноста на живота според мен.
Според мен ген/климат имат значение, но то е нищожно сравнено с доброто хранене и медицински грижи.
И статистиката поддържа моето мнение:
0.7 centenarians/1 million people in 1925 and 2.7 centenarians/1 million people in 2010 and South Korean population showed 2.7 centenarians/1 million people in 1925 and 38.2/1 million people in 2010.
Според тази статистика корейците от южната част са били винаги по-добре от тези от северната (гени, климат, традиции?), но едва с 3 пъти, докато след като държавата е разделена на комунистическа и демократична, (здравеопазване и качество на живот), разликата става 14 пъти.
Мнението беше редактирано от Димо на 19.04.20 14:27.
19.04.20
14:41
казано от Димо на 19.04.20, 14:26:
Според мен ген/климат имат значение, но то е нищожно сравнено с доброто хранене и медицински грижи.
А как тогава ще обясниш 38 то място на САЩ по последни данни, които изостават от държави като Куба, Чили, Коста Рика, Гваделупа, Малта, Гърция. А пък по-зле от САЩ са Кувейт, Бахрейн и т.н. мизерни държави :-)
Стреса може би е фактор....щот американците само за пари мислят, но пък Япония са с най-дълъг живот. А там пък стреса е да не ти казвам какъв у обикновения работещ японец.
Много са явно нещата.
Че кой казва че САЩ имат много добра здравна система? Точно обратното е - дава се за пример и парадокс - богата държава със скапано здравеопазване.
Of 17 high-income countries studied by the National Institutes of Health, the United States in 2013 had the highest or near-highest prevalence of obesity, car accidents, infant mortality, heart and lung disease, sexually transmitted infections, adolescent pregnancies, injuries, and homicides.[11] A 2017 survey of the healthcare systems of 11 developed countries found the US healthcare system to be the most expensive and worst-performing in terms of health access, efficiency, and equity.
казано от Bart Simpson на 19.04.20, 10:42:
Междувременно в Ирландия.
В Лондон продължават да нямат базови храни. Например моя приятел ми каза, че се надява този път да успеят да вземат яйца, защото последните няколко пъти просто е нямало, наред с други празни щандове, нищо че жена му е лекарка и влиза с картата си от NHS с приоритет и преди всички рано сутринта още като отворят супермаркетите преди тълпите да нахлуят. А отвън имало огромни опашки. И хем техния Великден мина.
19.04.20
14:51
Ок, ама Кувейт и те ли така-с по-скапано от Куба :-)
За мен и климата играе, генът също, т.е. не толкова малко, както каза.
Не зная какъв е случая с Кувейт.
Дадох ти пример с един и същи ген - корейци - столетници преди 1 век и сега - гените ли са им се променили или културата и местообитанието?Разликата е в здравеопазването и качество на живот.
Давам ти още няколко примера - Хонг-конг - етнически китайци - са на второ място по средна продължителност на живот, докато самия Китай е на 59-то. Сингапур - смесица от етнически китайци и индуси - е на трето място, докато Китай казахме е на 59-то, а Индия е на 139-то място.
И всички топ 50 страни в тоя списък са или богати, или поне ОК (Словения, Хърватия, Барбадос). Как няма нито една бедна? (айде - освен Куба, но там си има политически причини да имат добро здравеопазване - Кастро много държеше на това и наливаше много пари там) Слочаенос? Не мисла.
19.04.20
15:30
Бил съм и на двете места и не мисля, че обикновения човек живее по-добре от нас.
19.04.20
15:54
В Чили и Аржентина здравеопазването, особено по високото не са много силни, обаче дъвчат кока и пасат овцете на 110 години.
19.04.20
16:21
Местните в Хонконг се имат за повече от китайци, но една голяма част от тях живеят зле с малко пари, а времето им минава под земята в метрото, в микробусите или в малките им панелни килийки на 40-тия етаж.
В Кувейт местните са малцинство, другите са пришълци - обслужващ персонал, който живее много бедно.
19.04.20
16:47
казано от Bart Simpson на 19.04.20, 15:54:
В Чили и Аржентина здравеопазването, особено по високото не са много силни, обаче дъвчат кока и пасат овцете на 110 години.
Абе нещо не излиза да е така - 73,5 излиза продължителността на живота за мъжете, 46 място в света. Може на външен вид да са като 110. Това е като любимия ни мит за “много здравия български селски мъж”.
Хората не желаят да приемат, че природата те иска мъртъв 20 години след достигане на полова зрялост и от 7-8 деца да ти оцелееят и да се възпроизведат 2. Всичко над това е бонус от цивилизацията.
Масово не щат да разберат, че здравната система е система уязвима от пренатоварване и може да изгори. Вехти болници, възрастни лекари, липса на достатъчно пари и оборудване да направиш отведнъж инфекциозни отделения...японците се огъват даже, е това е страшно, а тука всякакви тарикати разсъждават за личните си свободи...
19.04.20
16:50
Някога с Херца спорихме за ескимосите.
Ниската средна продължителност е заради високата смъртност при децата.
Мкаар да съм филантроп ще кажа, че болниците са равни на лова.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 19.04.20 16:54.
19.04.20
16:59
казано от Bart Simpson на 19.04.20, 16:50:
Някога с Херца спорихме за ескимосите.
Ниската средна продължителност е заради високата смъртност при децата.
Е те са водили ебаси тежкия живот. И никой не казва ” красив или як като ескимос”. Това са адаптации, не трябва да се вадят извън контекста. Японците си имат столетници и са изградили цивилизация...ескимосите само жал ми става като ги видя на картинка
19.04.20
17:01
казано от Solomon Kane на 19.04.20, 16:47:
Хората не желаят да приемат, че природата те иска мъртъв 20 години след достигане на полова зрялост
Е чак пък толкоз малко-няма и 40 години. То ако бе така, природата е щяла да намери начин за такава тенденция. А то обратното-продължителността на живота се е увеличавала през вековете. А и хората растат по-големи. Дори да сравня само от последните 20-30 г. Аз като бях младеж и млад мъж, масовият номер на обувките например бе около 42. Рядко 43-44 някой да е носил, което си бе изключение. Я сега ги виж 15-16 годишните.
19.04.20
17:02
Но в днешно време е по лесно да оцелееш в Токио отколото в юрта.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 19.04.20 17:05.