Коронавирус в България

Прескочи до:

казано от Съби Събев на 01.07.20, 09:18:

ти явно не си наясно с процеса на строителството....преди непосредственото строителство трябва да се направи проект. За да се направи проект трябва да се направи геология на този участък, геодезия, оценка за екологията, ПРОЕКТИРАНЕ със всичките изчисления, да се издаде строително разрешение, да минат всички процедури....и чааак тогава да се почне с доставка на материали, организация и т.н. ;)

Тя цялата организация по анексирането на Крим е била планирана отдавна, нима си мислиш, че покрай всичко останало не са били готови вече и с плановете и проекта за моста? Или случайно една сутрин Путин се е събудил и е видял, че Крим е анексиран и е рекъл “Хайде и един мост да вземем да направим” :D

02.07.20
10:33

Докато търсим конспирации и развиваме теории, успяхме да бием UK по брой нови случаи на ден.

Мнението беше редактирано от Splash на 02.07.20 10:45.

казано от Splash на 02.07.20, 10:33:

Докато търсим конспирации и безхаберим, успяхме да бием UK по брой нови случаи на ден. We are the champions!

Аз имам доста големи резерви към официалната статистика за брой случаи по няколко причини:
1. в началото тестването беше символично като абсолютен брой
2. и сега се тестват основно или симптоматични, или в предприятия, където има голямо струпване на хора, т.е. пак се изкривява статистиката
3. не е сигурно, че методологията за тестването в другите страни е абсолютно същата, за да ги сравняваме

По-обективен показател са текущия брой в интензивни отделения, както и смъртните случаи. Ние уж имахме пик около Великден, уж сега втора вълна, пък смъртността си е горе-долу линейна от началото до сега. Интензивните случаи също.

Май реално нямаме представа какво се случва, а мерките се прилагат и отменят доста хаотично. Снощи е имало мач с 12 хил. души публика. Иначе от днес щели да следят за стриктно носене на маски. Лявата ръка не знае какво прави дясната.

В началото мерките бяха своевременни (макар и някои пресилени). Сега вече май трябва да разчитаме най-вече на личната отговорност.

Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 02.07.20 10:57.

02.07.20
10:58

казано от Alexander Krastev на 02.07.20, 10:51:

В началото мерките бяха своевременни (макар и някои пресилени). Сега вече май трябва да разчитаме най-вече на личната отговорност.

И аз мисля че мерките в началото ни спасиха г*з. Сега е ясно, че ситуацията е абсолютно хаотична. Проблема в личната отговорност е, че не работи, докато не я изпиташ персонално или в близкото ти обкръжение. Иначе, ако продължава линейно да се развива болестта, това са прогнозите до октомври. Което, макар личностно да е трагедия, не е притеснително. Единственото проблемно при тази прогноза е, че ще заемем 50% от болничния капацитет легла.

Мнението беше редактирано от Splash на 02.07.20 11:10.

02.07.20
11:16

И мен малко броенето ме ...как да кажа,не ми е ясно точно.
Пример:
Преди 2-3 дена имаше 7 случая на сервитьори в Царево.Ден по-късно излизат резултатите от други две независими лаборатории,които показват,че хората не са оковитени...Друго-тестват се хората по-няколко пъти,примерно някой е доказано заразен,след време отново се тества и резултата пак е положителен-това го отнасят като нов случай за деня...или не ли?

02.07.20
11:24

Броят я за нова положителна проба, да. Преди някакво време тествали 15 учителки, до колкото си спомням, с над 45 проби. 3 от тях да дадат положителен резултат и ето ти 15 “нови случая”. Бройката тестове на ден започнаха да я казват, но не казват на колко хора са направени тези тестове.
Носят се достатъчно слухове, че трябва да стигнем определена бройка, за да получим пари от ЕС, на които съм склонен да повярвам. :)

Мнението беше редактирано от Гордан на 02.07.20 11:28.

03.07.20
17:48

До скоро предполагах че лошото време “надува” случаите и че като се оправи след около седмица ще почнат да намаляват. Сега обаче като гледам, всеки на кръчми, морета (нали нямаха пари, криза било и т.н.), мачове, маските като лигавници и обици, ако изобщо ги има ... дай маската да вляза в магазина, че си забравих моята

03.07.20
20:24

Ясно е, че мерките не се спазват, вие мислите ли, че ако Щабът  е  видял сериозна опасност, щеше да разреши публика за мача за Купата? Не ми го побира акълът това нещо...Много противоречиви сигнали изпращат..

03.07.20
22:42

Не е просто, макар че опростяването е най-добрия способ за разбирането ... ама то не е просто. Един го кара леко, друг даже не разбрал, но имал антитела, на трети умряла баба му, на четвърти също умряла - от друго, но му предложили пари да я пишат от коронавируса, света бълва цифри от заразени/умрели, правителства слагат/махат мерки, фейс и туба бълват простотии като “mermaid found in vladaya river in Bulgariq”- това е канала до нас, фирми уволняват и не плащат, дават се едни пари за ваксини, не се дават други пари заради “кризата” - имало вирус, и още 1к всякакви простотии, информация и дезинформация. Това си е стрес и не е за подценяване.

Dydo

04.07.20
15:26

Тц, тц....в хотела дето се цуцнахме на Слънчака едвам паркирах, а паркинга бая голям. До края на юни нямало хора, ама сега е фуул. Все пак има и такива, които са само за уикенда, но барманчетата казват, че курортът е започнал да се пълни. После ще видим плажа и вечерта как е. Руска реч яко.
Ще гледам да пазя дистанция и да го давам разумно, до колкото мога.

Мнението беше редактирано от Dydo на 04.07.20 15:27.

04.07.20
17:11

казано от Joyplovdiv на 03.07.20, 20:24:

Ясно е, че мерките не се спазват, вие мислите ли, че ако Щабът  е  видял сериозна опасност, щеше да разреши публика за мача за Купата? Не ми го побира акълът това нещо...Много противоречиви сигнали изпращат..

Този цирк наречен Национален оперативен щаб  няма никакви провомощия  да забранява или разрешава- без никакви правомощия е, без правосубектност, без бюджет е. Просто една  работна група към премиера с консултативни функции. Но това да е проблем, в цирковата група имаме “специалисти” като  един Ангел Кунчев с позиция главен здравен инспектор, който Февруари тръбеше как вируса няма да дойде в България. Все едно е трактор, който ще заобиколи границите ни.

04.07.20
22:33

Аз да пиша преди админите да са упражнили вечерното заключване на темата за избягване на пиянски коментари по ракиеното време :)
Този вирус е голямо “училище” за целия свят. Даже е добре, защото можеше да е много по-смъртоносен. Не е свършило, но света може и да разбере че всички сме свързани и ако “горим”, “горим” всички. Търсенето на далавера и популизъм, в смисъл, привидна загриженост за за спечелване на общественото доверие, си ги има. У нас, ние сме малко, нищо не зависи от нас, освен да се пазим, себе си и тези с които общуваме. Като шоп ми е любопитно какво ще стане и се надявам да мине. Като човек се чудя ... вируси бол, какво ще се случи с някой по-сериозен.

04.07.20
23:43

Няма какво да се чудиш, ако е по-зле ще мрем като добитък.

Dydo

09.07.20
12:27

Не знам защо се върти мантрата, че на морето и в частност Слънчев бряг било празно. Ок, доста хотели, заведения и магазини не работят, обаче не е като да няма хора. Чета даже, че едва ли не си сам на плажа. Може пък това да е стратегия, та по-страхливите и те да отидат на почивка.
Преценете сами

09.07.20
12:48

Връщат част от мерките, ще върнат и още повече. Както и се предполагаше (без Мангъров) и както каза Мутафчийски, не е ясно дали лятото ще повлияе в такава голяма степен.
Аз щях да ходя до Алпите тази неделя, обаче от вчера са ни наложили карантита, затова че ... добре дошли отново.

В интерес на истината Мутафчийски се оказа прав. А шведския модел и всякакви подобни се оказаха пълен крах и си го признаха хората.
Имаше тук един от англия във форума, който обясняваше надлъж и нашир, жалко че се махна, сега да хапне малко.

А Дидо, твоите морски неща няма да ги коментирам, защото със сигурност ще те засегна :)

Dydo

09.07.20
13:07

Кала, аз не казвам има ли, няма ли риск. Просто показвам истината, че хора има не малко на морето, а не както много медии тиражират.
А пък и не съм само аз на море в БГ. Да не говоря, че в София, във фитнес залата реално риска е по-голям.
.....все пак кажи, де. Няма да се сърдя ?

Мнението беше редактирано от Dydo на 09.07.20 13:09.

09.07.20
13:40

казано от Dydo на 09.07.20, 13:07:

Кала, аз не казвам има ли, няма ли риск. Просто показвам истината, че хора има не малко на морето, а не както много медии тиражират.
А пък и не съм само аз на море в БГ. Да не говоря, че в София, във фитнес залата реално риска е по-голям.
.....все пак кажи, де. Няма да се сърдя ?

Ами отиваш на място където има много хора и се хвалиш с това :) Има толкова по-добри други места най-вече на север, с по-малко хора. Фитнеси ала-бала, фитнеса е най-зле сега да се ходи, баси.

09.07.20
13:51

На морето и в планината е най-безопасно да се ходи. Не следя редовно статистиките, но в изминалите седмици няколко поредни дни съобщаваха за голям брой заразени във фабрики, заводи, домове за стари хора...все места закрити, с циркулация на един и същи въздух през климатиците, без слънчева светлина...Там, където има пясък, солена вода и слънце, зарази по-трудно тръгват.

Bart Simpson

09.07.20
14:08

Ако ни затворят пак ставам сърбин.

Dydo

09.07.20
14:15

казано от Bart Simpson на 09.07.20, 14:08:

Това наистина ще ти дойде прекалено, мани.

09.07.20
14:18

казано от Dydo на 09.07.20, 14:15:

Е как така? Ами вирусЪТ? Нали преди четири месеца беше много загрижен, че моя милост представлява заплаха с разходките си в планината? ??

Мнението беше редактирано от Margi на 09.07.20 14:20.

Dydo

09.07.20
14:25

казано от Margi на 09.07.20, 14:18:

Е как така? Ами вирусЪТ? Нали преди четири месеца беше много загрижен, че моя милост представлява заплаха с разходките си в планината? ??

Това към мен ли. Не помня да съм казвал, че си заплаха, т.е. точно с този  термин, ама знам ли.
А за Барт имам предвид, че след поредния вложен огромен труд, е доста кофти пак да турят кепенците на ресторантите. Затова казвам, че ще му дойде в повече. Не коментирам дали мярката е правилна от глобална гледна точка. За един човек инвестирал в нещо, да му ебават бизнеса няколко пъти, не е ок. Резултата е пагубен, бил той породен и от дори уж правилна мярка. За него негативите си остават, това имам предвид.

Мнението беше редактирано от Dydo на 09.07.20 14:28.

09.07.20
14:30

Не, към Барт беше. Грешното мнение съм цитирала.

09.07.20
14:31

Всъщност засега единственото сигурно нещо е, че трябва да се избягва голямо струпване на хора - като да се забиеш в някое заведение на родното Бетономорие. :)  Това със слънцето, чистият въздух, морските вълни, разположението на планетите  са митове - ако предпазваха братята бразилци и африканци, които по цял ден са на  чист въздух и слънце  нямаше да са заразени.

Bart Simpson

09.07.20
14:32

Това не е вярно, Марги, казах само, че бях учуден, че точно ти не спазваш мерките за безопастност.
И, че не си диациплинирана, каквато си мислех, че си.
Да имаме ограничения съм съгласен, защото с тях живеем, а не да ни затварят, никога не съм бил съгласен да ни затварят.

09.07.20
14:33

Малко от бразилците в градовете стоят извън затворени и климатизирани помещения. Кои африкански страни са сериозно засегнати? Не следя тази статистика. На някои места там хората са със сериозно кпмпрометирана имунна система.
А в Иран, където половината население ходи с покрити лица, защо имаше проблем?

Мнението беше редактирано от Margi на 09.07.20 14:42.

09.07.20
14:37

казано от Bart Simpson на 09.07.20, 14:32:

Това не е вярно, Марги, казах само, че бях учуден, че точно ти не спазваш мерките за безопастност.
И, че не си диациплинирана, каквато си мислех, че си.
Да имаме ограничения съм съгласен, защото с тях живеем, а не да ни затварят, никога не съм бил съгласен да ни затварят.

Те мерките бяха това - затваряне на местата с близък контакт и риск от предаване. Останалото е да си миеш ръцете. И тогава ти казах, и сега ще повторя - аз такива мерки си спазвам при всеки грипен сезон, а социалната дистанция по принцип е хубаво нещо. Дисциплинирана съм за смислени неща. Това, което не одобрявам е третирането на всички като стадо овце. Но, от друга страна, като гледам как се държи една голяма част  от народа, вероятно и в тива има резон. Все пак си запазвам правото на съпротива.
Иначе, по отношение на бизнеса две мнения няма - който е успял да се запази досега, ако наложат още едни подобни мерки, приключва всичко.

Мнението беше редактирано от Margi на 09.07.20 15:55.

09.07.20
14:41

Все тая имунна система, най-пресен пример беше  като се събраха тенесистите в Хърватия като кокошки в курник и почти  всички се заразиха.

09.07.20
14:43

казано от Ice Mountain на 09.07.20, 14:41:

Все тая имунна система, най-пресен пример беше  като се събраха тенесистите в Хърватия като кокошки в курник и почти  всички се заразиха.

А колко от тях показаха симптоми за повече от ден? Това е отговора на една здрава имунна система.
Джокович изобщо нямаше симптоми. Мога да ти покажа с кого работи по суплементацията и храненето си.

Мнението беше редактирано от Margi на 09.07.20 14:46.

казано от Ice Mountain на 09.07.20, 14:41:

Бъркаш заразяване с разболяване. Човек може да е заразен и да е преносител, да даде положителен тест, но без да развие болестни симптоми. Баш от имунната система си зависи как ще се развие състоянието.

09.07.20
16:27

аз какво написах, че имунната система и това дали си на слънце, вятър  и други такива бабиби девитини  няма да те спасят да се заразиш?  И премерът беше, че здрави, млади и  може би на препарати спортисти за изпоразиха, защото не спазваха социална дистанция. Пък вече дали са имали или нямали  симптоми,  как е протекло лечението при все от тях, кой какво яде за закуска и т.н  аз няма как да знам, не съм доктор в мед. щаб на някой от тях, нито роднина.

09.07.20
16:39

Както вече се писа - имунната система не е вънщен щит, който да пази вирусите на метър от теб, това е нереално. Как да реагира имунната система на нещо, което е извън тялото?? От нея зависи реакцията на организма когато вирус е попаднал в тялото. Може да не разбереш че е имало такъв, а може да си две седмици в тежко състояние.

09.07.20
17:01

https://www.vbox7.com/play:e469401e22
Клипа е от миналата година по това време, когато е нямало коронавирус. Да ви е познато :

Мнението беше редактирано от Dymag на 09.07.20 17:03.

09.07.20
17:56

казано от Margi на 09.07.20, 14:33:

Малко от бразилците в градовете стоят извън затворени и климатизирани помещения. Кои африкански страни са сериозно засегнати? Не следя тази статистика. На някои места там хората са със сериозно кпмпрометирана имунна система.
А в Иран, където половината население ходи с покрити лица, защо имаше проблем?

Мъжете ходят непокрити, а вкъщи предават заразата на жените. Арабските страни са силно засегнати от вируса.

09.07.20
18:42

И един въпрос относно “рекорда” днес: разполагат ли акредитираните лаборатории в страната ни да обработят 4000+ проби за денонощие?
И тези 240 са нови болни, повторни, трети, пети тестове на вече доказани болни, заразени без симптоми, или как точно ги броят? (121+212=2143)

Мнението беше редактирано от Margi на 09.07.20 18:46.

09.07.20
19:18

Принципно, според мен, количеството болни не трябва да е информация, която да следим персонално. Това трябва да е показател за държавата, да реагира с адекватни мерки. Което практически при нас не се случва и за това всеки рови в “нета” и се опитва на лично ниво да оцени положението и да защити себесе си, близките си, бизнеса си и т.н.т. Проблема е, че дезинформацията свързана с Ковид е брутална и толкова масова, че прави начинанието абсолютно безпредметно. Базовата хигиена и социална дистанция, всеки може да спазва, от там за мен е... “ще поживеем, ще видим”.

09.07.20
20:38

казано от Margi на 09.07.20, 18:42:

И тези 240 са нови болни, повторни, трети, пети тестове на вече доказани болни, заразени без симптоми, или как точно ги броят? (121+212=2143)

Нали всеки божи ден лекарите обясняват: БЯХА ОТКРИТИ 100-200-300 НО-ВИ ЗАРАЗЕНИ!!! Колко пъти трябва да ти повторят думата ”нови заразени”, “новозаразени”, че да загрееш накрая? За 4 месеца, поне 120 пъти са повторили думата НОВИ!!!. И пак някой не чул, пак някой не разбрал. Еми това говори и за ниво на интелигентност между другото. Ако на човек се налага да му повториш 1000 пъти едно и също нещо, за да разбере на хиляда и първия път,. аз просто нямам думи.

Бога ми, ако бях на мястото на Мутафчийски, Ангел Кунчев и Тодор Кантарджиев, хиляда пъти щях да захвърля оставката си. Не ги разбирам тия тримата. То обясняваш, обясняваш, ама всичко си има някакви граници и разумен край. На тяхно място не бих се правил на мечка за разиграване или на зъболекарски плювалник.

09.07.20
20:45

казано от Миро на 09.07.20, 20:38:

Нали всеки божи ден лекарите обясняват: БЯХА ОТКРИТИ 100-200-300 НО-ВИ ЗАРАЗЕНИ!!! Колко пъти трябва да ти повторят думата ”нови заразени”, “новозаразени”, че да загрееш накрая?

Всъщност, съобщават за направени нови положителни тестове, които може да са на стари пациенти.
Много от по-запознатите от мен лица казаха, че няма как да се направи разбивка и да се знае кои са новите хора, кои тестове са повторни и т.н.
Т.е. може да не удебеляваш и да пишеш с нормални букви.

Мнението беше редактирано от Margi на 09.07.20 20:53.

09.07.20
21:07

Маргиту,ти кво се тревожиш?
Нали 20г си подготвяш имунната система точно за такива вируси?

09.07.20
21:38

казано от Margi на 09.07.20, 20:45:

Всъщност, съобщават за направени нови положителни тестове, които може да са на стари пациенти.
Много от по-запознатите от мен лица казаха, че няма как да се направи разбивка и да се знае кои са новите хора, кои тестове са повторни и т.н.
Т.е. може да не удебеляваш и да пишеш с нормални букви.

Макар и някои текстове да са удебелени, буквите са си съвсем нормални букви.

Можеш ли да ми отговориш. Ако на някое лице направят положителен тест за ковид, теста ли ще бъде поставен под карантина? Или самият човек на който са направили ен брой теста? Ако страдаш примерно от диабет и редовно ти правят тест, мерят ти кръвната захар, колко десетки милиона население има тогава България. Вие на лудички ли се правите? Или наистина сте си такива?

Какво значи, че на някой му правели няколко теста? А колко теста на човек му правят за болни бъбреци, хепатит, черен дроб, мононуклеоза и прочее? Само един тест ли? Ако на теб ти направят два-три теста за кръвна захар или хепатит Б, това две-три различни Маргита ли сте? (Може би имаш раздвоение и разтроение на личността?) Или си една Марги на която правят няколко теста? Е, хубаво. като ти направят повторно лабораторно изследване, резултата на някоя друга жена ли го пишат? А ти нямаш нищо общо с второто, третото и ентото изследване, което ти правят? Просто слънчасахте ли нещо? Що ли? То вярно слънцето беше малко силничко тези дни, ама чак пък толкова? Взехте да пишете някви брътвежи.

Ти само един тест и едно лабораторно изследване ли имаш през целия си живот?

Мнението беше редактирано от Миро на 09.07.20 21:39.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1