26/09
Сън - 7 часа общо, но отново с будуване. От седмица всеки ден се будя към 5:30 и заспивам отново чак в 9ч. колкото да си доспя малко. ??♀️
Витамини - вит. Д, Омега 3, Желязо
Движение - Разтягане с топката 20мин. + 20мин. Йога за бременни
Храна:
- Кафе със сметана
- Кисело мляко с овес, мед, канела, орехи, банан и 2 фурми
- Ябълка със сусамов тахан
- Неопределен брой палачинки от елда.. част от тях със сладко от боровинки, другите с мед и сирене ? Това беше направо вечеря и пих един чай от лайка, едва ли ще ям нещо повече.
27/09
Сън - 9 часа без събуждания ?
Движение - 8км разходка
Храна:
- Кисело мляко с овес, мед, канела, орехи, праскова и 2 фурми
- Айс кафе, безалкохолен плодов коктейл със спрайт
- Домашен сладолед с пистачио и смокини
- Домат, сирене, резен кашкавал и няколко маслини + оризовки
- Оризовки, шоколад с лешници и стафиди
———————————————
Днес вуйна и вуйчо бяха на гости и прекарах целият ден навън с тях. След това пък с мъжо обиколихме гребната вечерта. Абе почти не съм се прибирала. ?
В моето коремче е детето ми, а в на вуйна коремчето е братовчед ми! 2 месеца разлика ще имат, не знам какви се падат като роднини ама ще е забавно. ???
Мнението беше редактирано от Теди на 28.09.20 00:46.
28/09
Сън - 7 часа
Движение - Разтягания с топката 20мин. , 3км разходка
Храна:
- Кафе със сметана
- Печена тиква + малко сусамов тахан; Flapjack с бял шоколад отгоре
- Още няколко парченца тиква с тахан и половин Flapjack
- Два безглут. сандвича с кашкавал на грил, домат и няколко маслини
- Студен чай
————————————————
Днес бях на преглед, 4 дни преди термин съм.. никакво разкритие нито какъвто и да било знак, че ще се ражда скоро. ? За пръв път след прегледа прокървях малко и се стреснах ама било нормално. Малкия е 3200кг, има си околоплодни води и добър приток на кръв. Лекаря каза, че няма проблеми да си чакаме и след термин. Ще ме наблюдава по-често сега и така.
Мнението беше редактирано от Теди на 28.09.20 22:43.
Радвай се на последните си яденета, които стават за снимка. ? После всичко ще е набързо, на крак, смачкано, и т.н. ?
28.09.20
23:51
казано от Теди на 28.09.20, 21:25:
28/09
Сън - 7 часа
Движение - Разтягания с топката 20мин. , 3км разходкаХрана:
- Кафе със сметана
- Печена тиква + малко сусамов тахан; Flapjack с бял шоколад отгоре
- Още няколко парченца тиква с тахан и половин Flapjack
- Два безглут. сандвича с кашкавал на грил, домат и няколко маслини
- Студен чай————————————————
Днес бях на преглед, 4 дни преди термин съм.. никакво разкритие нито какъвто и да било знак, че ще се ражда скоро. ? За пръв път след прегледа прокървях малко и се стреснах ама било нормално. Малкия е 3200кг, има си околоплодни води и добър приток на кръв. Лекаря каза, че няма проблеми да си чакаме и след термин. Ще ме наблюдава по-често сега и така.
Дева, Везни... абе я направо скорпион ?
Той си има негов си план?
29/09
Сън - 8 часа
Движение - Разтягания с топката 20мин. + 20мин. Йога за бременни , 2км разходка
Храна:
- Кафе с овесено мляко
- Кисело мляко с овес, мед, канела, орехи, праскова и 3 фурми
- Банан със сусамов тахан, протеиново барче с ядки и карамел
- Горещ шоколад
- Няколко оризовки със сирене, Пилешко-зеленчукова супа
- Праскова, банан, овесено барче.. и още съм гладна ?
—————————————
Навън захладнява, а аз не се бях подготвила да ми трябват есенни дрехи за бременни и имам само летни неща. Вечер по разходки обличам дрехите на мъжо, но днес бяхме по задачи с приятели и ме досрамя. Облякох си моя суичър ама ми стигаше само до средата на корема, за това отдолу сложих негова тениска да скрие долната половина от корема и така. ??? В крайна сметка пак ми беше хладно и вместо да се разхождаме дълго седнахме да пием горещ шоколад и се прибрахме.
Много ми е тромаво и некомфортно вече, място не мога да си намеря. Апетита пък ми е в небесата напоследък.. почти нямам хранене което реално да ме засити. Просто се спирам за да не ми стане тежко, а и без това съм постоянно гладна и то за всичко. ??♀️
Мнението беше редактирано от Теди на 30.09.20 00:10.
20/09
Сън - 6 часа вечерта, кратко събуждане и още + 5 часа до следобед ?
Движение - Няма
Храна:
- Кафе с овесено мляко
- Смути с банан и горски плодове, овесено барче , шепа сурово кашу
- Безглут. сандвич обилно намазан с фъстъчено масло и слакдо от боровинки, 1/2 ябълка
- Пилешко-зеленчукова супа , няколко оризовки със сирене
- Праскова, овесено барче и чай от лайка
———————————————
Движението ми липсва днес защото спах до доста късно, имах да наваксам с перални и други неща из вкъщи ии нямах никакво настроение за каквото и да било излизане или общуване. ??♀️ #хормони За сметка на това пък котарака го беше страх от вятъра навън и цял ден се гушкаше в мен. ❤️
Оплаквах се на една приятелка (тя роди преди месец), че апетита ми се е засилил напоследък и дори калорични неща не ме засищат както преди.. и тя каза, че като кърмиш ставало още по-зле. Това с апетита повреме на кърмене съм го чела много в групата за майки, но за пръв път ми потвърждава близка, че наистина е така. Не знам какво ще правя с килограмите ако още 1 година ям като за последно и не трябва да спазвам режими. ? Вече съм 58кг. което е +15 качени на моите скромни 154см. Струваха ми се все тая докато не разбрах това за периода на кърмене хахаха.
Ама ще гледам да не го мисля сега, че съвсем ще се сдухам. Просто очаквах от кърменето да се сваля и се успокоявах с това пък то излиза, че доста жени тогава качват повече дори. Ако някой тук има наблюдения и опит нека сподели. ☺️
Мнението беше редактирано от Теди на 01.10.20 01:30.
Не го мисли. Докато Вики беше изцяло ка кърма, ядях двойно и бях с около 2-3 кила под обичайните си. Кърмата изисква енеегия за да бъде произведена.
Важно е какво ще ядеш в този период. Ако през бремеността много от изкуствените добавки и вредни вещещства като цяло се пречистват от плацентата, то при кърменето тази бариера липсва.
Кърмила съм 13 месеца, първите 6 месеца изцяло. Бях качила 13 кила повреме на бременността, 7-8 оставих в болницата, останалото изчезна за няколко месеца, ако не се лъжа два, но трябва да погледна дневника назад, не съм качвала никакво тегло повреме на изключителното кърмене. Не помня кой знае какъв зверски глад, различен от нормалния ми глад. Жаждата е нещото, което помня. Хранителният ми режим е бил в норма, тоест изчистен и в адекватни количества, в никой случай не като за последно.
Ще ти отговоря и от името на Вероника, че е с пресен опит - изключително кърмене над 50 дни вече, теглото й е в норма, хранителният режим също. Качени 14кг, към днешна дата няма и следа от каченото.
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 01.10.20 09:33.
Съпругата ми кърми 18месеца голямото
и 8месеца малкото...и не е качвала килограми,даже напротив.
01.10.20
10:09
А моята съпруга пък и трите ги кърмеше по 5-6 месеца и резултата беше, че аз качвах по около 10-на кила всеки път :D
01.10.20
10:18
казано от Alexander Krastev на 01.10.20, 10:09:
А моята съпруга пък и трите ги кърмеше по 5-6 месеца и резултата беше, че аз качвах по около 10-на кила всеки път :D
Смятай, ако ги беше кърмил ти, щеше да качваш 20-на.
Добре, сега се успокоих. Тук поне имам повече доверие какво ще чуя, а майките по форумите имат навика само да плашат другите с техния опит и лесно ти се набива в главата. По-скоро познатите ми повече ме наплашиха мен всъщност ама като се замисля не са нито трениращи, нито се хранят балансирано. Не, че аз съм страхотен пример и за двете, но съм идея по-напред. ?
И в крайна сметка разбира се не е това най-важното. Поне лично за мен не е, но твърде много се влияя от мнението на околните и това ми е проблема основно. И за всичко! Надявам се на първо място това да изкореня, не килограмите.
П.С. Таткото качи точно колкото мен през бременността ми, надява се да не е така и с кърменето. ??
Мнението беше редактирано от Теди на 01.10.20 11:50.
01.10.20
15:22
Потвърждавам, че това, което Баци е казала за мен, е напълно вярно.
Свалих качените от бременността килограми, нямам желания да се тъпча с храна, не съм постоянно гладна. Кърмя по 7 пъти на ден и бебето е само на кърма.
Уточнявам, че както по време на бременността, така и сега, контролирам вида на храната си. От ден 1 след раждането съм на моя си режим.
И не купувам неща, които не искам да ям. И няма как да ги ям, когато не са вкъщи. Дори и да ме връхлети незнайно откъде глад. ?
Въпреки че съм доста контролиращ себе си човек, не съм забелязала да ми се яде повече от обичайното за мен. В някои дни дори ям по-малко.
Не се притеснявай излишно сега. :)
01/10
Любимият ми месец Октомври,
а причините да ми е любим скоро ще се увеличат с още една! ❤️?
Сън - През нощта не успях да заспя въобще. Дремнах 3-4 часа следобяд и това е.
Движение - 20 мин. разтягания и упражнения с топката сутринта; 7км разходка вечерта
Храна:
- Кафе с овесено мляко
- Кисело мляко с овес, орехи, мед, канела и 1/2 ябълка
- Протеиново барче
- 2 безглут. сандвича с фъстъчено масло и сладко от боровинки, 1/2 ябълка
- Горещ шоколад
- Купичка гъста леща, оризовки със сирене
—————————————————
Благодаря на включилите се по темата за кърменето! ☺️ Значи аз стигнах до някакво заключение по мои наблюдения, не знам дали съм права. Мисля, че ако храниш тялото си с правилните храни които са му нужни, то си възвръща енергията от кърменето и не изгладняваш постоянно. Ако обаче главно ядеш “боклуци” и сладки неща, то е нормално да има липси в организма на качествени протеини и мазнини и да се опитва да ги наваксва по някакъв начин. Като слушам кой какво ми казва от опит и горе долу знам навиците на хората от които чух такъв, стигнах до този извод. Тепърва предстои да разбера как ще е при мен, но ще се постарая.
Иначе днес въпреки безсънието се чувствах по-добре физически и емоционално.
Утре ми е термина, който всички лекари отричаха, че ще стигна хахаха. След 5 дни пък е рожденният ми ден.. все хубави неща предстоят. Тази вечер доста ме заболя кръста и корема ме свива като на вълни от стягане и болка. Не знам дали е от разходката и стълбите които минах или ще се ражда. Каквото дойде, аз съм готова. ?
Мнението беше редактирано от Теди на 02.10.20 00:11.
02/10
Сън - 7 часа
Витамини - вит. Д,Омега 3, Желязо
Движение - 7км разходка
Храна:
- Кафе с овесено мляко; Протеиново барче
- Кисело мляко с овес, орехи, мед, канела, банан и 2 фурми
- Доядох си остатъка от киселото мялко с едно овесено барче
- 1/2 ябълка с фъстъчено масло
- Фреш ананас и зелена ябълка
- Пилешко на тиган със сладък чили сос, 1/2 домат, лъжица млечна салата и няколко маслини
- Праскова, резенче ябълка и шепа сурово кашу; Ментов чай
——————————————————
Ейй наистина си мислех, че ще родя днес ама тц.. какъв е шанса точно на термина.?
От снощи имах болки, които се засилиха като си ленах. Въпреки това бяха търпими и не сметнах за нужно да будя мъжо или да ходя до болница. Реших да си поспя и в момента в който отшумяха съм заспала непробудно до сутринта. Събуждам се днес наспна по-рано от обичайното и точно след 5мин. нещо изтече от мен в леглото. Беше нещо като малко количество вода леко примесена с кръв ама какво ли разбирам аз и си помислих, че водите ми са започнали да изтичат малко по малко ( чувала съм такива случаи в които не е изведнъж). Станах, направих си кафе и хапнах барче, обадих се на лекаря и той ми каза да отивам към болницата. Питах го дали да бързам много и той каза, че не е нужно чак да бързам. Направих си маска за коса докато закуся, изкъпах се, оправих се.. пълен айляк.? През това време онова нещо си изтича и стана по-гъсто ама не ми изглеждаше нещо спешно и за това не бързах особено. Взехме багажа за болницата за всеки случай но се оказах права, че не е било нужно да бързам зашото не са водите това. Явно си е нещо предварително което изтича , а болките са подготвителни контракции.
Прегледа ме - имам 3см. разкритие, бебчо си има води и тоновете му са супер. Честно казано това което очаквах е да ме вземат в болницата и да ми включат окситоцин, супер честа практика напоследък. За мое щастие обаче лекаря си е напълно ЗА да си чакаме нормалния ход на раждането без предизвиквания , особено след като вече има разкритие и тапата е започнала да пада. Та си ме прати вкъщи да си чакам на спокойствие по-силните и чести контракции. Много се зарадвах! Точно така исках да се случи без излишни лекарски намеси за сега.❤️ Разхождах се доста днес, върших си всичко нормално, сега си почивам и ще постоя на топката докато гледам сериали и пия чай.
Все пак не бяхме сигурни дали отивам да раждам и какво се случва така че направихме снимка преди да тръгнем в случай, че ми е последна с коремчето. ? Много бяхме спокойни и щастливи отивайки към болницата, дано е така и с истинските контракции. Ако не е ще ползвам тази снимка все едно ми е последната хаха. Днес е било тест. ?
Мнението беше редактирано от Теди на 02.10.20 23:26.
02.10.20
23:07
Това изтеклото нещо вероятно е “тапата”. Чакаме вече ?
Леко да ви е и на двамата.
Животът ти никога няма да е същият. Чудо е това да станеш майка. ♥️
02.10.20
23:28
Покрай вас тук и на мен ми се прииска. ???
Теди, наш’та къща стиска палци за ваш’та къща, до два дни да си го измътила и да го обичаме всички! ???❤️❤️❤️
Благодаря и на двете! ?
Наистина няма по-яко чувство от това, а като си представя само колко предстои да открия тепърва.. ? Нашите връсници често си мислят, че едва ли не живота им ще свърши ако имат дете. А ние се чувстваме все едно той сега започва, буквално. От сърце го желая на всеки! ❤️
Не само вашите връстници, доста хора имат това странно заблуждение! Теди, успех и дишай! ??️
Хайде и аз най-после да разпиша дългоочакваният пост с още едно ББ- тийм бебе.?
Днес се роди нашият Матей. ? Мерки 2920кг./48см. дребосък.? Той е прекрасен,а чувството да гушнеш бебчето си и то да се успокои в теб е несравнимо!
Раждането:
За съжаление въпреки, че вчера ме пратиха вкъщи да си чакам контракциите, днес бебчо се появи със спешно секцио. ?
Това което ми е изтичало не е било тапата в крайна сметка, а мехура е бил спукан някъде нагоре и са били малко по малко околоплодни води. Проблема обаче беше, че от лекичко примесено с кръв течение вечерта стана по-наситено и подобно на цикъл. Кръста ме болеше цяла нощ на интервали и много силно, но пък корема не ме болеше и не беше твърд та не знаех дали са точно контракции и поспах малко. В 7ч сутринта като станах до тоалетна вече имаше толкова кръв, че започна направо да изтича по плочките. Веднага се обадих на АГ и в 8ч. бях в кабинета за преглед. Нямах никаква промяна в разкритието и в омекване на шийката, съответно това кървене никак не беше нормално. Тоновете на бебо бяха добри, водите бяха намалели , но все пак имаше. Проблема да не може да ми предизвккат раждането със система обаче беше, че не се знае от къде и защо кървя толкова, подозираха проблем с плацентата. Отделно казаха, че бебчо е застанал високо и дори да получа разкритие със система това няма да помогне той да слезе в таза.
Въпреки всичко ме оставиха с предродилна зала за 2-3 часа следейки тоновете постоянно за да видим дали ще има промяна, разкритие, нещо... след като нямаше съответно вече стана ясно, че трябва да извадим бебчо и няма как да се чака повече. Подготвиха ме за операция буквално за 5-10 минути, и след още 5-10минути в 11:02ч. проплака Матей и ме погледа с очичките си! ❤️
Размисли и страсти:
Времето преди секциото доста тежко го изживях, не исках грам да минавам през нещо такова и сега виждам, че е имало защо. Наистина не беше приятно, нито сега ми е лесно.. не бих повторила доброволно, нито посъветвала който и да е да ражда така.
Но пък колкото и клише да звучи в момента в който го видях и гушнах вече нищо от това намаше значение! Наистина нямаше. Дори забравих, че съм оперирана и тръгнах да ставам към него. ?
И двамата сме добре, той е здраво и спокойно бебенце. Днес ми го дадоха много за малко, но от утре вече ще е при мен и ще започваме кърменето. Мислех, че и това че не е при мен ще изживея трудно, но честно казано усещам нуждата да се съвзема повече за да съм по-адекватна с него.
Днес наистина преживях доста стрес, спинална упойка, операция, 4 системи, 3 взимания на кръв, 3 мускулни инджекции и също матката ми кървеше повече от обичайното и кръвозагубата допълнително ми изпи силите. Всичко това без храна от снощи насам и без вода голяма част от времето. Буквално нямам сила за нищо и предпочитам да се погрижат добре за него, както съм сигурна, че правят. ❤️ А от утре ще имаме цялото време на света да се опознаваме и обичаме! ?
——————————————————
Сега в 21ч. започнах с първото хапване кисело мляко и овесени барчета, които си бях приготвила в багажа. За утре сутрин ми казаха същото, после супичка и така лека полека захранване. Тепърва ще чета и разбирам за възстановяването след секцио и как се процедира, защото цяла бременност не го допусках в главата си като опция и не знам нищичко.
Мнението беше редактирано от Теди на 03.10.20 22:08.
Честитооо!
Много здраво и щастливо бебе пожелавам да бъде.
Бързо възстановяване за теб.
❤❤❤?
Желая ви от сърце да сте здравички! Всичко мина! Хубавото предстои! Както разбрахме около моите страхове за секциото, тук има много дами, които да споделят опит! Ще се справиш с всичко, почини си хубаво! Честита първа рожбичка! ?
П.п. Прелестно име, едно от любимите ми мъжки имена ?
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 03.10.20 21:55.
03.10.20
21:55
Whoop-whoop! ???
Още веднъж - добре дошъл на малкия помпон! ❤️❤️❤️
Бъдете здрави и щастливи, и розови, и пухени, и се обичайте, а за другото няма да се плашиш - ще мине и замине, и ще ти остане само удоволствието от това да си топ мама на топ бебе. ? ?
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 03.10.20 22:02.
Честито,Теди!
Сигурна бях,че ще е вчера или днес ❤️?☀️
Да ви е здравичко и спокойно бебчето! На теб бързо възстановяване!
Ако мога да съм ти полезна с нещо задължително пиши ?
03.10.20
22:08
Честито, Теди!!! Живи и здрави да сте!
03.10.20
22:13
Честито и тук, Теди!
Да е здрав малкият юнак!
На теб бързо възстановяване желая!
Предстои якото гушкане :D
Благодаря много на всички за хубавите пожелания и отзивчивостта! ❤️ ??
Мнението беше редактирано от Теди на 04.10.20 00:55.
04.10.20
07:39
Добре дошъл на Матей. Нека расте здрав и безгрижен. Толкова хубави и нови неща ви предстоят заедно. Бързо възстановяване на мама♥️
(Вярвай ми много е бързо след секцио)?♥️
Благодаря, Дени! ❤️
Абе никак не ми се струва така в момента, но то и от мен зависи как се възстановявам. Ще правя каквото мога да съм по-бързо на линия! ?
Мнението беше редактирано от Теди на 04.10.20 08:17.
04/10
Ден 2 в болницата
Сън: Снощи заспивах няколко пъти будейки се на всеки 1 час , след това успях да поспя и 3-4 часа непробудно до сутринта.
Днес през деня дремнах 1 час с малкия ❤️ И като го взеха него към 18ч. съм заспала пак и се събудих чак в 22ч. ?
Разпокъсан е съня, но се чувствам напълно добре наспана и отпочинала.
Храна:
- Чашка кисело мляко + 2 овесени барчета
- Картофена крем супа, 3-4 оризовки с ленено семе
- Ризото с пиле и зеленчуци
- Банан, шепа сурови бадеми
Раздвижване и възстановяване:
Сутринта беше първото ми сядане и стъпване на крака.. щях да се разплача. Въпреки, че съм на доста обезболяващи всяка стъпка болеше толкова, че трябваше да ме държат да не припадна. Кръвното ми беше малко ниско 100 на 60 и може това също да е допринесло за причерняването.
После обаче ми донесоха бебчо да пробваме да се кърмим ии успях да седна веднага само и само да го взема. ? Казаха ми, че за да могат да го оставят при мен напълно трябва да съм вече раздвижена и го взеха за 2-3 часа. Еми в тези 3 часа майка му не само се изправи и проходи ами даже успях да си подредя шкафчето, да отида няколко пъти до диспенсъра за вода ии да обядвам на масата седнала като нормален човек. ? Сега вечерта дори се изкъпах и оправих напълно сама с всичко, това беше най-приятния душ евър.
Така след като се раздвижих напълно доведоха бебчо при мен и си прекарахме част от деня заедно. ❤️ Успях да се оправям с памперси и да го взимам в мен без проблеми. Забравих за болка и всичко. Особено като започна да суче лакомо ? и беше най-якото чувство на света! Не ме е боляло особено даже, захапа си правилно детето още от началото. За сега е само коластра, кърмата не ми е слязла, но казаха, че може да отнеме няколко дни. Доволна съм все пак, че си получава достатъчно коластра и имаше да суче от нея по 30мин. на хранене. Дохранват го и с АМ за момента, свалил е малко от раждането и днес беше 2800кг. ама било нормално това. Педиатърката мина да ми каже как е малкият човек и всичко си му е наред, а утре ще го види и ортопед.
Размисли и страсти:
За раздвижването си има рехабилитатор тук, а за кърменето консултант. Съответно тези две жени ми бяха от изключителна полза всичко това което описах да се случи още от днес. ❤️ Утре също ще ми показват как да си го къпя и обработвам пъпчето. Безкрайно доволна съм от избора на болница! Не са ме оставили за повече от 15мин. без да минат да ме видят. Сега вече като ставам пък ме оставиха и повечко насаме с малкия, да поспя, да се изкъпя и така. Изключително добри и съобразителни са целият персонал, обстановката е спокойна и приятна. Знам, че тези неща не са най-важното, но пак си е до човек. Аз съм доста емоционална и изживявам всичко. Достатъчно ми е, че мъжо не може да влезе да ни види, че минах през секцио и че ми е първо раждане и среща с новородено. Ако персонала бяха незаинтересовани, груби и ме оставяха да се оправям сама (както знам, че правят в другата болница в която можех да родя) най-вероятно щях да рухна до втория ден. За това лично за мен си заслужава всяка стотинка въпреки, че се чудех до последно.
Не знам дали болницата и обстановката тук ми помогна изцяло или аз просто очаквах да ми е в пъти по-трудно , но се чувствам много добре. Ако го нямаше опъването в шевовете щях да кажа, че все едно не съм раждала. Физически няма как без болки то е ясно, но психически и цялостно се чувствам напълно уравновесена и готова. Днес си говорих с няколко човека на видео чат и те казаха, че ако не бях по нощница и с болнично легло зад мен нямало да познаят, че съм родила вчера. ? Така се и чувствам и се надявам да продължи и вкъщи това.
Мнението беше редактирано от Теди на 05.10.20 01:27.
Ох, че хубавооооо :)
Честито, Теди :)
Бъдете много здрави и щастливи заедно :)
Живота Ви започва отначало :)
Хайде и аз малко да се разпиша, че само бебешки работи ми бяха в главата предните дни и не стигнах до тук. :))
Вече сме си вкъщи от Сряда насам и всичко е прекрасно. Макар, че се справяме изцяло само двамата успяваме да се наспим, да си починем и да си готвим и чистим. Добро бебенце си имаме пу пу.. поне за сега. ? Пък и ние добре се организираме.
Малкият в болницата качи малко над 200гр за едно денонощие, когато започнах изцяло да го кърмя и ме насърчиха да продължавам. Така че кърмя на поискване и не давам АМ, за което много се радвам. И се оказа, че нямам повече апетит заради кърменето. ? Даже напротив, откакто съм родила апетита ми рязко спадна. Мислех, че е било само в болницата ама и вкъщи си е така. Някои дни не знам как имам кърма направо, но пък пия многоо вода и каквото ям се старая да е качествено.
Аз се възстановявам супер! Още на следващия ден след изписването вече ходих пеша до педиатърката и на моя си преглед. А сега седмица след секциото вече се чувствам все едно не съм раждала. ? Само корема ме притеснява дали ще се прибере,че за сега стои малко като изсипан. Ако някой знае кога може да се носи стягащ колан и да се започне раздвижване след секцио ще съм благодарна за съвети! ?
Като се прибрах от болницата бях - 5кг. само, днес вече съм -8кг. Тоест в момента тежа точно 50кг. и при положение, че целта ми не е да се връщам на ниските килограми преди да забременея не ми остава още много за сваляне. Когато съм 46кг изглеждам и се чувствам най-добре, а до там остават самоо 4 килца.
Храненето ми в болницата беше крем супи от тяхната храна и си носих овесени барчета, сурови ядки и банани. Вкъщи също гледам да хапвам неща с овес, ядки и банани сутрин. Кафе пия след сутрешното кърмене и то с повече мляко. Следобед хапвам нещо сладко и засищащо обикновено, а вечер лека вечеря. Така съм откакто се прибрах изцяло по интуиция го карам и съм доволна.
Разходките и раздвижването тепърва ще започват като изкараме малкия навън и разбера какво мога да правя аз като упражнения.
Витамини пия същите като през бременността - вит. Д, Омега 3 и желязо, като желязото сега не е медицинското в ударни дози, а просто добавка 14мг. Също така от вчера пия Лецитин за добро разграждане на мазнините в кърмата.
Като цяло мога да кажа, че откакто родих се чувствам по-добре и от преди бременността. Много по-жизнена съм, спя по-дълбоко и се наспивам с малко часове, косата и кожата ми направо блеснаха, даже сенната ми хрема напълно изчезна.. не знам хормони ли се наредиха , какво стана. ?
———————————————
11/10
Сън - 6 часа и половина, с едно събуждане
Витамини - Омега 3, вит. Д, Желязо, Лецитин
Храна:
- Кафе с мляко без лактоза 1,5 %
- 200гр кисело мляко + овесено барче, банан, 3 фурми и шепа кашу
- Безглут. сандвич с фъстъчено масло и сладко от малини, 1/2 ябълка
- Малко парче свинско бон филе на тиган, салата настъргани моркови и 1/2 домат
- Няколко оризовки, чай лайка с мед
Мнението беше редактирано от Теди на 12.10.20 01:05.
12/10
Сън - 7 часа общо; първо 2 часа и после малкият го мъчеше коремчето доста време.. когато се успокои заспа за 5 часа и всички дружно станахме на обяд. На нас прилича определено. ? Аз си бях с подобен режим без нощно спане и преди детето.
Храна:
- 200гр кисело мляко + овесено барче, банан, 3 фурми, шепа кашу и малини
- Безглут. сандвич с фъстъчено масло и сладко от малини, 1/2 ябълка
- 4 оризовки със сирене; Купичка крем супа от тиква и моркови
- Чай лайка, безглутенови ореховки от 100 грама сладки
—————————————————
* Днес пак излизах, този път до една аптека и магазин за детски неща. Операцията е супер и дори не я усещам, но кръста и гърба ме убиват от болка. Не знам дали е от спиналната упойка, от тежестта на пълен с мляко бюст, от позата за кърмене или съвкупност от всичко.. ама е близо до непоносимо. Като ходя по-дълго както днес болката тръгва от гърба чак към ребрата и едва си взимам въздух.
Ето това е положението с корема в момента. Прибира се малко по малко ама ще трябват доста тренировки за да е както преди. Иначе вече съм съгласна с Дени - наистина бързо се възстановява от секциото. Ако трябва да съм честна кърменето ми е доста по-тежко и болезнено изпитание от бременността, раждането и първите дни вкъщи с новородено.. взети заедно. ?
Теди,обърни се към консултант по кърмене ,ако изпитваш дискомфорт.
Мога и аз да ти споделя някои неща и методи за лесно преминаване през тази фаза.
Ако решиш - насреща съм ☀️
Теди, нали знаеш, че храните, които ядеш се отрзяват върху коликите на малчото. Фъстъци, семчести плодове, ядки, прясно мляко, картофи, и др. могат да ви лишат от голямо количвство сън. Също имай предвид, че момченцата по-трудно минават през колики, зъби и др.подобно, въоръжи се с повечко търпение. ?
Не подценявай периода на възстановяване след операцията. След секцио е малко по-сложно отколкото след нормално раждане. Това не е състезание кой по-бързо ще е на крака и в залата, по-важното е да си съхраниш здравето в годините пред теб.
Идеята за консултант по кърмене е добра, щом имаш неприятни усещания.
Веси, аз вече писах на Рони относно проблема и консултанта. То това е, че докато не прецени как да действа специалист, никой не може да ми помогне адекватно, защото не зная от къде идва проблема. Може да са много неща и консултант ще знае какво да търси и как да го оправи. Тя ми препоръча Хедра, чиято книга чета. Единственото е, че тя е в София и ще може само онлайн консултация, което не знам дали ще ми помогне толкова за всичко ако не види как суче малкия. Все пак смятам да опитам този вариант.. а ти ако знаеш добър консултант в Пловдив ще съм благодарна за препоръки. ??
Марги, знам, че по принцип храната влияе. Разубедих се малко в последните месеци в които се срещах с много майки около мен. Познавам такива, които ядат и пият буквално каквото си поискат и децата им въобще нямат силни колики. Както и такива, които спазват всички диетични препоръки и пак не мигват от коликите. Мисълта ми е, че и това с храната пак не е гаранция.
Иначе аз хапвам директно след неговото кърмене, само вечерята ми е преди това. Той спи по 4-5 часа, понякога и 3, но никога по-малко. Не знам така влияе ли ако примерно сега съм яла нещо “дразнещо” и кърмя чак след 4 часа? А пък млякото ми е без лактоза, пия няколко глътки от кафето и го оставям. Сандвича с фъстъчено масло има 1 чаена лъжичка такова и го ям след следобедното кърмене.. не знам дали ще повлияят такива малки количества на тези интервали. ?
Снощи да чукна на дърво нямаше никакви колики, бяхме спокойни и спахме цяла нощ. Започнах и капки пробиотици и такива за колики, но като цяло не е толкова сериозно към момента мисля. Поне не на фона на това, което съм чувала. ?
Мнението беше редактирано от Теди на 13.10.20 17:37.
13/10
Сън - 8 часа с две кратки събуждания за бебо
Храна:
- 200гр кисело мляко + овесено барче, 3 фурми, 1/2 банан
- Безглут. сандвич с фъстъчен тахан и сладко от малини, 1/2 банан
- Безглут. домашно кексче с малко сметана и канела отгоре
- Купичка леша, салата моркови и магданоз, 3 оризовки
Мнението беше редактирано от Теди на 14.10.20 01:34.