казано от Brown Bomber на 21.10.20, 23:16:
Да, сигурно много хора са загубили и битката с африканската чума, ама не ги познавам, а и излекуваха всички прасета и тази болест вече не съществува, останаха само предупредителните табели през 1км разстояние :)
Няма я тази болест вече...наистина,ама и прасетата дивите ги няма-питай ловци ако имаш познати,този ловен сезон какъв отстрел имат.
Аз лично видях в дере близо до селото между 10 и 20 праслака умрели...скупчени,много тъжно за гледане.
А за маските...мен лично ми дреме и подкрепям-аз мога и да спя с маска.
Кат почнат да се превземат ...голяяямата работа.
Мнението беше редактирано от nervak на 22.10.20 08:43.
Много съм зает тея дни, но да вметна от втора ръка инфо по въпроса за ковида.
Един мой приятел завчера го изписаха. Точно в тая възрастова граница на “безсмъртните” - на 43-44 години. Не е дебел, не води нездравословен живот, не пие, не пуши, даже е вегетарианец, йоги, медитации, алата-балата. Вика щях да пукна, все едно някой ти е седнал 200 кила на гърдите и няма въздух. Той (както и повечето предполагам) е опитал да се самолекува вкъщи с недеждата че ще мине леко, но уви не, наложило се е да го хоспитализират. Жена му и децата са го изкарали леко. Малко температура, малко кашляне, все едно нищо не е било, но той е бил зле. Като го чух по телефона звучеше като от задгробното. Сега вече излекуван, се задъхва дори само от ходене и говори много тихо.
Друг мой приятел снощи го хоспитализираха с доказан с тест ковид19. Той е в рисковата група - диабетик и с наднормено тегло. За късмет засега се чувства добре, даже има сили да се смее по телефона. И той от “безсмъртните”. И той е опитал да се самолекува вкъщи с дни с антибиотици, имуностимуланти, фервекси и т.н. И вече като се е влошил е отишъл в болницата. Жена му със сигурност и тя е с ковид, защото има тотална загуба на вкус и обоняние, точно както и него. Това всички ми го казват - никаква миризма не усещаш. Дори парфюм в носа си пръснал и нищо не усетил. Също и че каквото и да сложи в устата си, има вкус на дървени стърготини. Казва че откакто са почнали да му вливат и да го дупчат и да пие хапчета е по-добре. Но казва че отделението е пълно и има много тежки случаи, Не могат да дишат, да ходят, задушават се.
Братовчедка на майка ми си замина в едно чирпанско село. Преподавателка в детска градина, циганчетата болни всички в селската махала, всички възпитателки болни. Другите две са се възстановили, но тя си е заминала. Имала висока кръвна захар. Ужким циганската им махала била под полицейски кордон. Като я знам къде е и като знам полицаите, нищо не могат да опазят, Който иска си ходи където си иска. А заразата пламнала каот си дошли някакви от Англия и организирали банкет в махалата, но се оказало че тези били болни и цялата махала пламнала с ковид.
На строителния ми надзор, колежката, с която бюрата им са на 50 сантиметра, в малък офис, е диагностицирана с ковид. Той обаче няма. Не го е хванал. Или поне груповия им тест - на цялата фирма е отрицателен. И ми се смее защо съм с маска като ходя там.
Никой не казва на близките какво да правят след като имат доказано болни в семейството. Нито следят кой с кой се е срещал, нито кой къде ходи, нито веднъж не са ги проверили. Дори не са се поинтересували да ги тестват а те са с типични симптоми, просто го карат по-леко, не се налага в болница. Така че тея приказки как статистиките били нарочно напомпани са пълна спекулация. Според мен реално болните са в пъти повече, да не кажа десетки пъти повече. И не, няма конспирация да се опитват да изкарат много болни за да затварят и контрилират “овцете”, или пък да взимат помощи от Европата и да усвояват пари на база брой болни, и болниците да взимат 1800 лева и не знам си кви още конспиративни тъпотии. Ето казвам ви - очевидно болни хора, просто здравните власти си затварят очите, защото нямат достатъчно тестове и не искат да си пълнят и без това задръстените отделения с леки случаи. И да трябва да ги следят, да ги водят. Карат по пътя на най-малкото съпротивлениеи да се занимават само с наистина тежко болните.
Толкоз от мен, ще пиша пак като имам нова информация.
То по косвени признаци/смъртните случаи най-вече/ е ясно, че болните са поне 5 пъти повече от обявените бройки, това за надуване на статистиката не знам как им е хрумнало изобщо..
Човек, то се налага да се спори че Земята не е плоска, и дали има чипове във ваксините, ти питаш как им е хрумнало че е надута статистиката и че ковид няма. Нормална реакция, хората искат да се успокоят “лъжат ни, няма такава болест, спокойно” иначе ще изпаткат по-лабилните.
22.10.20
11:56
Да, 10 пъти повече... общият % смъртност на годишна база все още е по-нисък от миналогодишния. Не омаловажавам болестта, ама се панирате.
Димо, съжалявам за братовчедката на майка ти, колко годишна беше? Има ли други случаи и колко са, за които си чул и знаеш, че са починали с ковид?
казано от Brown Bomber на 22.10.20, 11:56:
Да, 10 пъти повече... общият % смъртност на годишна база все още е по-нисък от миналогодишния. Не омаловажавам болестта, ама се панирате.
Димо, съжалявам за братовчедката на майка ти, колко годишна беше? Има ли други случаи и колко са, за които си чул и знаеш, че са починали с ковид?
Ами много грубо- 20-30 души дневно, при 0,5% смъртност/май толкова бяха при най-масовите тествания/ и бройките заразени 2 седмици назад реално са били около 5 000 дневно, а тогава още ги изкарваха трицифрени.
Аз лично не я познавам, или поне не помня, ще питам майка ми.
Но за бройките реално заболели съм сигурен че са повече от официално обявените. От една страна е притеснително, щото болестта е извън контрол, епидемия си има. От друга страна пък това ще свали евентуално процента смъртност. Но не съм гледал цифрите. Ако това, което Любо казва е вярно - че има повече отколкото трябва смъртност, това ще доказва че леките случаи никой не ги отразява. Ако правилно си спомням, смъртността беше около 4% в световен мащаб?
Дори такива с очевидни симптоми масово им казват от фирмата или те сами си избират да не се тестват за да не ги затворят. И ся някой ше каже: престъпна безотговорност, но си продължават ежедневния живот. Ходят на работа, на пазар в супермаркета, децата на училище/детска градина... Хем си викам: ебаси поведението, хем пък к’во да направят, кой ще им плати кредитите като не взимат заплата или кой ще им донесе хляб вкъщи? И кой да им гледа малките деца?
В световен мащаб също имаш недостатачно тестване, на мен 0,5% ми се беше набило в главата пролетта при наистина масово тестване и работеща здравна система, при претоварена вероятно ще е повече.
Ясно. Аз тези 4% май от кораба - Принцес ли, как се казваше - от там май бяха. Но пък там все пак бяха повечето май на възраст пасажерите, та със сигурност е изкривена статистиката.
Димо, ти май обърна палачинката, защото в началото друго говореше. Може и да не си бил ти де, не съм сигурен.
22.10.20
12:41
Понеже не сте морски чеда и може би не знаете, че по пасажерските кораби смъртните случаи са много често явление и без К19.
Е, айде ся Калояне - хвърли бомбата “Димо се отметна от думите си” и добави: ама може и да не си бил ти. Ама ся аз трябва да разправям че нямам сестра. Ибах та в празното плямпало.
От самото начало си вярвам и разправям че Ковид си има, релана болест е, хора умират от нея, има си пандемия, повечето ще я изкараме, няма начин да се спре, добре е че се опитват да изправят кривата, да имат време да се подготвят, нося си маските и се дезинфекцирам най-религиозно, дори казах че зимата ще пика ако се запазят математическите модели. За кое според теб обърнах палачинката, какво според теб съм казал, с което сега си противореча? Дай да видим.
Извинявай тогава Димо, значи съм те объркал с другия локумаджия, той май беше от Англия. :) и той пишеше наобратно.
казано от Brown Bomber на 22.10.20, 12:41:
Понеже не сте морски чеда и може би не знаете, че по пасажерските кораби смъртните случаи са много често явление и без К19.
То за 50 годишните мъже годишната смъртност си е 1% и без корона, значи скоро отиваме при сухите съчки :))
22.10.20
13:13
казано от kaloyan на 22.10.20, 12:48:
Извинявай тогава Димо, значи съм те объркал с другия локумаджия, той май беше от Англия. :) и той пишеше наобратно.
Калоянчо, Димо мисля, че ти обясни преди време, но да допълня. Четеш по диагонал мненията и после си развиваш теориите върху не написани неща. От всичко разбираш, но когато ти поискат да се аргументираш винаги отговора ти е ” Знам, ама нямам време да обяснявам”
За разлика от теб, аз няколко пъти писах, че не разбирам и предпочитам да се доверявам на специалистите. Единственото което казах по тази тема в началото беше, че съм ЛЮБОПИТЕН а не че подкрепям, да видя какво ще се случи със стратегията на Англия.
Същия въпрос го зададох и на Боби под негов пост по темата във фейсбук. Той обясни много ясно какви ще са цифрите ако няма ограничения и разбрах от първия път :) Сега ако те питам, кога и къде съм писал, че не вярвам, пак ще кажеш, че нямаш време да се занимаваш. А иначе аз съм лукумаджия.
Относно стратегията на Англия, те много бързо се отказаха от колективния имунитет и тяхната теория беше, че трява да затворят в правилния момент защото ако затворят по- рано, на хората ще им писне и ще хукнат баш в пика. Кадрите от английските плажове го доказаха. Сега са същите сметки. Кога да затворят за да може да не сме затворени за Коледа. Нали ти е ясно, че по Коледа и с армията не можеш ги затвори. То по форумите лесно се анализира. В момента е очевадно, че полицията не се справя с тези които не им дреме. Заведенията затварят рано но, те остават отвън на тълпи и играят крикет. Пълно е с клипове как дюнерджийници които имат право да работят по до късно са се превърнали в парти- дюнерджийници и вътре са гъз до гъз на силна музика.
Вече никой не ти обръща внимание и мине се не мине търсиш оня от Англия :)
Ами не, просто ми е забавно как пишете романи из форумите :) .. обаче изчезвате от време на време и после пак се завръщате с пълна сила. Много си приличате с Димо все едно гледам Джекил и Хайд, един и същ човек с две лица :)
22.10.20
13:57
казано от kaloyan на 22.10.20, 13:32:
Ами не, просто ми е забавно как пишете романи из форумите :) .. обаче изчезвате от време на време и после пак се завръщате с пълна сила. Много си приличате с Димо все едно гледам Джекил и Хайд, един и същ човек с две лица :)
Незнам как имаш очи да анализираш другите. Обикаляш като цветарка от тема на тема, даваш и акъли по всички теми без нито веднъж да си се аргументирал, но другите пишели глупости.
Ще се опитам да изброя по памет( доста е добра за разлика от твоята ) Болници,банки, икономика, вируси, контузии, здравословен живот, тренировки, упражнения, алкохол, варене на такъв :) и много други. В същото време, по никакъв начин не си доказал, че си капацитет по абсолютно нито една тема. Дори един дневник не водиш като хората, поне да видят тези дето ги съветваш колко си наясно:) Играя много хубава игра днес Last of us - разказва се за смъртоносен вирус ? Няма да ти обръщам повече внимание. Пиши си :)
Мнението беше редактирано от Barberian на 22.10.20 17:18.
Калоян, писането във форума се ограничава единствено и само от спазване на правилата за това, като тези правила не включват определени задължения за постоянство, всеки има право, спазвайки правилата, да пише когато и ако пожелае.
Обръщам се към започналия, но е генерално.
Ще помоля, за пореден път в тази тема, да се спазват нейните предмет и цел, като се избягват максимално напълно излишните анализи, които не ги касаят, в това число кой кога пише и не само.
Благодаря.
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 22.10.20 14:12.
казано от karfi4ka на 22.10.20, 14:08:
Калоян, писането във форума се ограничава единствено и само от спазване на правилата за това, като тези правила не включват определени задължения за постоянство, всеки има право, спазвайки правилата, да пише когато и ако пожелае.
Обръщам се към започналия, но е генерално.
Ще помоля, за пореден път в тази тема, да се спазват нейните предмет и цел, като се избягват максимално напълно излишните анализи, които не ги касаят, в това число кой кога пише и не само.
Благодаря.
Да, малко се наводни излишно. Но пък и много спорове има, различни гледни точки :) Ще гледам да се придържам занапред към това .
22.10.20
16:17
Вече имам един такъв случай, за огромна жалост.
Без да знам имало ли е сметки, но му беше отнето едно от най-ценните неща, а именно залата-затворена.
казано от kaloyan на 22.10.20, 14:55:
Един анализ от вестник капитал по темата
Това беше върхът на наглостта и лицемерието.
”Това в комбинация с нежеланието на правителството да поеме отговорност за по-сериозни ограничителни мерки означава, че през следващите няколко седмици България ще премине през тежка ситуация и вероятно сериозна здравна криза.”
Автора на статията от Марс ли пада, от друга планета и звездна система ли идва? Сякаш е забравил какъв вой се нададе, когато през март-април се въведоха разни ограничения. В това число медиите, да, вестниците и телевизиите задаваха провокативни въпроси на Мутафчийски и кризисния щаб в стил преувеличена тревога и прекалено рестриктивни мерки.
Нека Иво Прокопиев, собственика на тази газета и “любимец” на ББ, организира едно допитване какво всъщност иска българина. Защото аз така и не мога да разбера.Веднъж защо се въвеждали мерки, това било диктатура. Дори президентът беше против мерките.
Втори път защо пък не се въвеждали. Правителството не желаело да поемело отговорност. То аз не мога да разбера какво всъщност искат хората, дето се движа всеки ден всред тях, без охрана, без НСО и т.н. А как да го разбере това премиерът? Като веднъж сме така, а друг път иначе. Въртим се на 180 градуса. Като фурнаджийски лопати. Що за мъже има в тази държава, това не мога да разбера. Все едно са като труженичките от магистралите. Извъртат се хем тъй, хем иначе. Няма да държат на чест и достойнство. Като кажеш една дума и край, държиш на думата си.
“Заедно с нея идват и сериозни рискове за икономиката - колкото по-дълбока е драмата в здравната система, толкова по-тежки трябва да са ограничителните мерки, за да се излезе от нея. Или ако правителството продължава да следва стратегията да не се намесва - толкова повече ще бъдат преките и косвените жертви на епидемията.”
Какви точно мерки иска още авторът? И какво да направи правителството, ако населението не желае масово да спазва дори сегашните мерки? Вместо това си измисля конспиративни теории. А щом се разпространяват такива теории, това значи само едно. Хората не желаят да спазват никакви мерки и не желаят никакви ограничения, дори най-малките. Иначе нямаше да измислят тези конспиративни теории.
Аз не знам германците да са измисляли подобни нелепости и небивалици. Просто са дисциплиниран народ, гледат сериозно на рисковете и спазват доколкото могат някакви мерки. Едва ли някой полицай е застанал до тях с опрян в главите им пистолет. Може би това предлагат авторите на статията да се направи в България?
Аз не виждам какво повече може да направи това правителство, щом няма желание в хората. Просто трябва да се спре дотук и каквото стане, стане. Щом някои хора не разбират с добро какъв е проблема, ще го разберат по другия, по трудния начин. Като пострадат или изгорят техни най-близки хора.
“Най-спешният от тях е претоварването на здравната система, което вече започва да се случва - в последната седмица редица болници, особено в по-малките области, но и в големи градове, алармираха, че са на предела на възможностите си.
Много повече заразени оттук нататък означава и много повече хора в тежко състояние, които ще се нуждаят от болнична грижа. А опасността е част от тях да не е я получат, както и други пациенти с остри и хронични заболявания, които пък може да се превърнат в косвени жертви на епидемията. “
Ааах, открихме Америка! А журналистите откриха топлата вода, отново. Е, по-добре късно, отколкото никога! Че тая пролет малко ли говореха по медиите Мутафчийски, Кантарджиев и Ангел Кунчев. Малко ли ви предупреждаваха? Къде бяхте тогава? Коментираха що Мутафчийски бил с военна униформа, ама що бил без фуражка, що не носел маска, При колко заболели се обявявало, че има епидемия. Правеха сравнение с морбилите, грипа и други болести. Малко ли хулиха тримата лекари?
“Премиерът Борисов за момента обаче остава, общо взето, единственият лидер в ЕС, който не само не е показал воля да наложи подобни мерки, но и опитва всякак да избяга от тях. Въвеждането им обаче е въпрос на време и именно времето е проблем.”
Авторът не може да се сети защо премиерът не е въвел по-твърди мерки? Така ги обичам подобни хора с техните извъртания, хитруване и шикалкавене, та повече от това няма накъде. От такива “обективни автори” си патим вече 30 години.
Мнението беше редактирано от Миро на 22.10.20 22:21.
22.10.20
22:34
Значи да не си правя труда да чета и тази пръдня.
Ако Борисов не може да се справи с даден проблем, то БСП винаги имат готови кадри и решение.
казано от Миро на 22.10.20, 22:20:
Така ги обичам подобни хора с техните извъртания, хитруване и шикалкавене, та повече от това няма накъде.
Това все едно за ББ е писано :))
казано от Любомир на 22.10.20, 22:39:
Това все едно за ББ е писано :))
Написах го за автора на статията в “Капитал”. Който би трябвало да е наясно защо не се въвеждат по-радикални мерки. След като обществото не ги приема или не е готово за тях ще останат само на хартия. И едва ли е от значение кой ще ги въведе. Дали е ББ в този случай, дали инициативата е на Радев или някой друг управляващ в бъдещето.
Ако хората не са убедени в ползата от по-строги рестрикции, тогава нека спрем дотук. Когато обществото прецени, че по-големи ограничения биха помогнали, тогава нека се върви нататък.
Все пак не сме Китай или Северна и Южна Корея. А нямаме и немското единство или дисциплина.
Ясно, властта не прави нищо за да запази в тайна, че не може да прави нищо :)
казано от Миро на 23.10.20, 00:14:
Все пак не сме Китай или Северна и Южна Корея. А нямаме и немското единство или дисциплина.
Абе “взели” сме най-доброто и от двата свята-както се казва в златната среда сме ?
Имаме болен на работа,контактни са всички шофьори...респективно и ние возещите се по 90 мин.на ден с тях...
На мен жената се сополясва 2-3 дни назад, ама вече е доста по-добре. Мен вчера вечерта ми тръгна сопол@. Уж аз отрицателен само преди дни, но кой да знае. В случая тя ми го лепна май това, което я гепи. За сега си имам вкус, обоняние и апетит.
казано от Optimus Prime на 23.10.20, 08:07:
На мен жената се сополясва 2-3 дни назад, ама вече е доста по-добре. Мен вчера вечерта ми тръгна сопол@. Уж аз отрицателен само преди дни, но кой да знае. В случая тя ми го лепна май това, което я гепи. За сега си имам вкус, обоняние и апетит.
Ужас! Спопли! Ще се мре.
Коронавируса се разпространява само от жените. Никой мъж с темперарурата по-висока от 37.2 няма да стане от леглото си.
Ами то и един колега така-леко течеше, общо взето ок и накрая-бум.
Не съм казал, че едни сополи са драма и непременно трябва да е нещо повече от лек грип примерно. Къде го прочете това. Просто изложих някаква информация, без непременни изводи.
В наЩа фирма само мъже се заразиха/разболяха. Преди месеци един, сега оща двама. А някои хора отказаха да се изследват. Не знам защо не ги задължиха.
23.10.20
11:32
казано от Margi на 23.10.20, 09:25:
казано от Optimus Prime на 23.10.20, 08:07:
Ужас! Спопли! Ще се мре.
Коронавируса се разпространява само от жените. Никой мъж с темперарурата по-висока от 37.2 няма да стане от леглото си.
Не знам колко са само сополи, щото съседът ми 14 дни е в отделение, а синът му сутринта ми каза, че белият дроб е почти заминал, според скенера. Шуреят, както скоро споменах, вече го ядат червеите.
Не знам кое ти е толкова смешно и кое подклажда тия иронични изказвания.
За едни може да е нищо, за други само сопол, за трети - тежък грип, за четвърти - смъртна присъда. И тъй като е по-скоро руска рулетка, а не нещо, което работи по установени принципи, ми се ще малко по-малко пренебрежение и арогантност да се демонстрират, за сметка на повече разбиране и съобразителност.
казано от Т. Тодорова на 23.10.20, 11:32:
. ....ми се ще малко по-малко пренебрежение и арогантност да се демонстрират, за сметка на повече разбиране и съобразителност....
+ т,ва аз не съм хленчил, вайкал, тръшкал. Казах, че жената е болна, а и аз леко тръгнах натам. Едни факти, нищо повече.
Явно Марги не ме е разбрала или пък звуча хленчещо ?
23.10.20
11:52
казано от Optimus Prime на 23.10.20, 11:47:
Явно Марги не ме е разбрала или пък звуча хленчещо ?
Според мен просто минава да се подиграе на овцете от позицията на много пробудена.
Лично мое мнение, не настоявам да е вярно.
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 23.10.20 11:52.
Много обичате да знаете каква съм и какво съм искала да кажа.
Мен вече ми омръзна да слушам едно и също месеци наред, малко беше позатихнало, понеже на народа му св ходеше на море, и сега - на нов глас.
Не искам да чувам повече за ковиди, не искам да ме въвличат като ми казват, че “заедно трябвало да се справим”, стой вкъщи, спаси живот, да спасим здравната система(която така или иначе ние посдържаме) а да съсипем бизнесите и живота на хората.
Смъртността тази година все още е по-ниска в сравнение с миналите години, но пак една от най-високите в Европа. Все от нещо ще се умре.
Защо не говорите за това колко хора умират от рак и сърдечно съдови заболявания, от глад, от лекарски грешки, ПТП-та...
Т., не ме въвличай в никакви спорове, не ми слагай думи в устата и имайте малко чувство за хумор, независимо от ситуацията.
Мнението беше редактирано от Margi на 23.10.20 13:08.
Много си отворена....все от нещо ще се мре,що не идеш в Благоевград в ковид отделението,да помогнеш?а?
казано от Т. Тодорова на 23.10.20, 11:32:
Шуреят, както скоро споменах, вече го ядат червеите.
Какво разбираш под шурей, понеже това значи брат на съпругата и се иползва от мъже като обръщение ?
казано от nervak на 23.10.20, 13:22:
Много си отворена....все от нещо ще се мре,що не идеш в Благоевград в ковид отделението,да помогнеш?а?
Не ми е това работата. Ти помагаш ли по отделенията?
23.10.20
13:30
казано от Margi на 23.10.20, 13:02:
Не искам да чувам повече за ковиди
Ти вчера и за маски не искаше да чуваш, според единия ти пост и после сама изсипа още няколко на същата тема.
Все от нещо ще се умре.
Защо не говорите за това колко хора умират от рак и сърдечно съдови заболявания, от глад, от лекарски грешки, ПТП-та...
А докато все от нещо се умира, може ли да не сме надменни и подигравателни, и да не се възприемаме за нещо повече то другите (или и да се възприемаме, да не го показваме поне)?
Т., не ме въвличай в никакви спорове, не ми слагай думи в устата и имайте малко чувство за хумор, независимо от ситуацията.
Чувство за хумор си имаме в излишък, само че е въпрос на уважение и съобразителност къде и как го демонстрираме. Въвличаш се сама, демонстрирайки липсата на тези двете. Няма как да си говориш каквото ти падне и да не получиш накрая ответ, дори вече да е за нещо дребно - те се трупат нещата, а вярвай ми, много пъти съм се сдържала и много повече пъти съм проявявала разбиране.
И едно е да си говориш глупости, друго е да се бъзикаш с нещо, което има потенциала да убие за една седмица нечии родители. Няма да се учудя, ако някой ден видя, че си реагирала с “хаха” под някоя публикация, съобщаваща броя на починалите.
А думи в устата не съм ти сложила, аз така не правя - изрично подчертах, че мнението е лично мое и не държа да има общо с истината, но за мен така изглежда.
казано от Margi на 23.10.20, 13:28:
казано от nervak на 23.10.20, 13:22:
Не ми е това работата. Ти помагаш ли по отделенията?
Не ,не помагам,щот знам колко е сериозно и опасно.
Но ти с китайската си кашлица ...не би било драматично,според разбиранията ти.