Барт...викаш на разни руски камиони и машини по на 40-50г ,техника ли?
В Божурище от същите тези машини(руски) бачкат зад 3-4см плексиглас...и пак са изложени на 10µ Sv/h….
На мен основният ми спомен от техниката в армията е как правим учение с БТРите и до 3 километра и трите на взвода ни бяха закъсали :)) Слава богу, втори път не ни качиха на тях :D
11.11.20
12:48
И жилищата ни са на по 40-50 години, но си живеем в тях, всичкия ресурс е изхабен, но винаги ще е по-добре от никакъв.
Допускам, че ме разбираш погрешно, не смятам че на фона на Катовете медицински в Германия, нашите са добри, но са по-добри от бусовете на полицията.
Човешкия ресурс в армията също дреме, лекари няма, знаеш ли колко от ЛС се обучават за санитари.......6 процента са минали обучение и са на заплати по поделенията, а карат студенти да ходят в болниците........F OFF
11.11.20
12:49
Пичове, не бъркайте това ,на което са ви учили да се возите и карате с това, което е в пълна, бойна готовност.
Защото и аз съм летял с учебен МИГ, но тези които са готови да влязат в бой са други.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 11.11.20 12:52.
казано от Любомир на 11.11.20, 12:47:
На мен основният ми спомен от техниката в армията е как правим учение с БТРите и до 3 километра и трите на взвода ни бяха закъсали :)) Слава богу, втори път не ни качиха на тях :D
Е ти не си бил в боен полк явно. Аз бях и нашите ги поддържаха доколкото можеха. Понеже често ни мобилизираха, поне половината БТРи успяваха да стигнат до границата като тренирахме заемане на защитни позиции. Кофти че продоволствения камион с палатките и храната на нашата рота закъса и измръзнахме, а после разпъвахме палатки посреди нощите на бойните фарове на БТР-ите. :D А командира ( по прякор Пожарната :D ) обикаляше напред-назад, държеше се за кобура на макаровия и викаше: Ех, как не е война, да го застрелям тоя шибан фатмак :D
11.11.20
13:00
На по 20 гододини деца-3-ти курс медицина с живот и бъдеще пред тях(включвам и племенницата ми) ги агитират да ходят в ковид отделения, а войниците, които също се ка/ълнат във вярност дремуцкат и ходят на фисзарядка......
11.11.20
13:29
Има два основни подхода при борба с многочислен и установен враг:
1. Диверсия(удар в центъра и настъпателно разширяване на повърхноста на влияние, отвътре-навън, до пълно истощение на врага, чрез установяване на позиции и осигуряване на безопасна среда за постъпване на ресурс).
2. Обкръжаване и натиск към центъра, до пълно минимализиране на импактната линия.
И в двата случая трябва надмощие за постигане на успех, какво ще е то, многочисленост или ефективност се определя от ситуационния режим.
В момента не правим и двете.
Не един фронт се бори науката, на другия информираност/дезинформираност на хората.
Науката към момента драгира и дава надежди, на другия хората се разделят в схващанията си.
Без стратегия, всяка тактика е безмислено погубване на ресурси.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 11.11.20 13:48.
казано от Bart Simpson на 11.11.20, 13:00:
На по 20 гододини деца-3-ти курс медицина с живот и бъдеще пред тях(включвам и племенницата ми) ги агитират да ходят в ковид отделения, а войниците, които също се ка/ълнат във вярност дремуцкат и ходят на фисзарядка......
Никак не съм сигурен каква ще я свършат едни обикновени войници. В сравнение със студенти 3 курс, които точно за това са учили. И цял живот това ще работят. В най-добрия случай войниците ще станат пациенти. :) На студентите от трети курс.
В малко по-лош вариант войниците ще карат направо трупове, било към моргата на някоя болница, било дирекшън в погребалното бюро. Ако войници могат да лекуват и оказват първа помощ, тогава и аз мога да пилотирам някой огромен Еърбъс, примерно.
Все пак съм чел от вестници и списания за общото устройство на самолетите. Имат две крила, два или четири двигателя, опашка, елерони, кабина за пасажерите. Фасулска работа! Що да не подкарам някой Еърбъс или Джъмбоджет? Пилотите да не са нещо повече от мен? :D
11.11.20
15:44
.
11.11.20
15:46
за да се обучават по 6+ години медиците значи има нужда от това.
Ако хвърлиш в болници деца, половината от тях ще окатят и следващия випуск завършили ще е в по-трагични измерения и от настоящия.
От друга страна до трети курс им е разрешено да работят само като санитари, 4-ти и 5-ти само като мед. сестри и чак тогава като специализанти след шести.
Сега обаче ги искат като каквото могат.
А здравите момчета на заплати ги пазят за кога, за зомби апокалипсиса ли?
За какво ти е жандармерията тогава?
Всеки от изброените самолети можеш да управляваш, те вече се карат сами.
Виж за плексигласова Честна ти трябва опит.
А трупове към моргата съм носил много и на хора които съм познавал и на непознати, искам да те уверя че предпочитам това са е възложено на войник, отколкото на дете.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 11.11.20 15:48.
Нерде жилища на 40г,нерде камиони на 40г.
Всичко руско е заминало отдавна...преди 20г.
Кво дете на 20г??????????
Мнението беше редактирано от nervak на 11.11.20 15:52.
11.11.20
15:53
Нерва и количка за вар е по-добра от нищо.
11.11.20
17:24
Това ми написа най-добрия медик, който познавям.
Дали е най-добрия в света не зная,златен Хипократ е, на кого да вярваш майка му и прасе.
11.11.20
17:27
.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 11.11.20 17:28.
В смисъл.....че в болницата да те ликвидират от некадърност или от прилагане на наложени, но грешни методики е много по-вероятно, сравнено с това да си стоиш вкъщи? Е, ако не си много зле де.
Сега точно гледам Мангъров......за болница имало смисъл само ако трябва интубация или разни други намеси с подаване на кислород.
Мнението беше редактирано от D_M на 11.11.20 17:36.
Аз имах двама приятели, които бяха зле от ковида и им се наложи да постъпят в болница и ги оправиха. Единия беше рисков отвсякъде - диабетик с наднормено тегло и вече развита пневмония от опити за самолекуване вкъщи. Е, надупчиха му гъзъ от инжекции и му напукаха вените на ръцете от абокати, но го оправиха в болницата и си се прибра по живо по здраво вкъщи.
11.11.20
19:27
А бре, хора защо резко спря мигрантската вълна към Европа.Кое действие на Европа или изтока я спря?
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 11.11.20 19:29.
За това нещо Мангъров е прав. Лекуването на този вирус не прави изключение. Ако се набутват всички, няма да има място за наистина нуждаещите се. Така или иначе, тези които ще развият сериозните симптоми ще го направят и вкъщи и в болницата ..
казано от kaloyan на 11.11.20, 19:52:
Така или иначе, тези които ще развият сериозните симптоми ще го направят и вкъщи и в болницата ..
Аха...и къде е по-добре да се намираш като ги развиеш?
Освен мангърщина...има дума и мангъровци....
Не знам какво говорят по телевизиите, но в болниците, в които моят екип работим, си има организация от началото на седмицата и ми се струва, че не са пълни при новия им капацитет. За мен, лично, е притеснително, че в аптеките разни неща пак изчезват. И не са само антибиотиците, а и симптоматично средства. Но пък днес говорих с мой приятел руснак. Преди два месеца си се прибра да е доброволец за тяхната ваксина, но се разболя преди да го повикат. Казва, че и при тях аптеките са празни.
казано от БПН на 11.11.20, 21:20:
За мен, лично, е притеснително, че в аптеките разни неща пак изчезват. И не са само антибиотиците, а и симптоматично средства.
За мен е отвратително, че фраксипарин и клексан са изчезнали. Те са жизнено важни за много бременни жени и по-скоро за бебетата, които без тези лекарства няма да бъдат родени. Престъпно е да се изземат тези медикаменти от аптеките! Те и преди изчезваха от време на време, но сега явно съвсем ги няма.
11.11.20
21:30
Имам приятелка, която вчера трескаво търсеше и беше много притеснена, и е с еей такъв корем.
Абсолютно престъпна тъпота, чак не мога да повярвам. Тоя път поне тоалетната хартия са оставили (за разлика от някои западняци...).
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 11.11.20 21:33.
11.11.20
21:33
По последно инфо от днес, от лекар разбрах че ще вкарат петокурсниците и нагоре от медицинските университети, без значение от специалността по Ковид отделенията, щото не трябвало да се мисли, а да се лекува по протокол на лист ( по дефолт). Тъкмо щели набързо да станат доктари, ма дали е правилно камо ли персонално лечението няма значение. Да се спазва протокола.
Мнението беше редактирано от Деница Малковска на 11.11.20 21:33.
казано от nervak на 11.11.20, 21:08:
Така или иначе, тези които ще развият сериозните симптоми ще го направят и вкъщи и в болницата ..
Освен мангърщина...има дума и мангъровци....
Амии в болница. Обаче при положение че аз съм путенце и съм отишъл там , а някой друг нуждаещ се е пукнал заради това, няма да е много хубаво. Това искам да кажа.
казано от Т. Тодорова на 11.11.20, 21:30:
Имам приятелка, която вчера трескаво търсеше и беше много притеснена, и е с еей такъв корем.
Абсолютно престъпна тъпота, чак не мога да повярвам. Тоя път поне тоалетната хартия са оставили (за разлика от някои западняци...).
Аз доколкото разбрах, са иззети от аптечните складове, за да има по болниците. Дано да ми е грешна информацията.
Аз бях на фраксипарин всичките девет месеца, на всеки две седмици правех изследвания и ако по някаква причина го бях прекъснала, бременността ми би била обречена на печален край, така че ми е ясна важността на антикоагулантите, които са нужни на много повече жени/бебета, отколкото човек може да си представи.
Вече дори във ФБ има групи за продаване/подаряване на антикоагуланти между бременни...просто нямам думи...до къде стигнахме...
За мен Мангъров е прав по отношение лекарския страх. Щом си станал лекар, няма такъв филм като страх го било лайното да не се зарази и отказва да лекува такива болни. Даде пример с войниците: ок, страх ги е от войната и е нормално, но отиват да се бият.
Да си лекар е призвание, не е просто да завършиш медицина, защото е престижно и още като студент /даже кандидат студент/ вече да ти се върти в главата, как ще ти бутат под масата и ще крадеш от държавната болница разни неща, които да ползваш в частната си клиника и за тая работа да пълниш гушата.
11.11.20
22:14
казано от Margi на 11.11.20, 21:50:
казано от Т. Тодорова на 11.11.20, 21:30:
Абсолютно престъпна тъпота, чак не мога да повярвам. Тоя път поне тоалетната хартия са оставили (за разлика от някои западняци...).Аз доколкото разбрах, са иззети от аптечните складове, за да има по болниците. Дано да ми е грешна информацията.
Аз бях на фраксипарин всичките девет месеца, на всеки две седмици правех изследвания и ако по някаква причина го бях прекъснала, бременността ми би била обречена на печален край, така че ми е ясна важността на антикоагулантите, които са нужни на много повече жени/бебета, отколкото човек може да си представи.
Вече дори във ФБ има групи за продаване/подаряване на антикоагуланти между бременни...просто нямам думи...до къде стигнахме...
Тя и да не ти е грешна, пак...
Факт, че няколко часа по-късно се намериха прясно презапасени хора сред познатите на момичето, които все пак бяха така добри да й осигурят необходимото.
Цялата работа с грабенето и тъпкането на торбите с какво ли не, е меко казано жалка. ??♀️
Най-вероятно е тези с клексана по шкафовете, да го изхвърлят след като му мине срока.
...и друго ми е интересно - това е лекарство по предписание - как точно преценяват запасяващите се каква дозировка ще им е нужна 0.3, 0.4 или 0.6??? Или просто така се дупчат за удоволствие и за профилактика си разреждат кръвта??? Не знам, това надминава всичките ми представи за идиотизъм.
казано от kaloyan на 11.11.20, 21:38:
казано от nervak на 11.11.20, 21:08:
Освен мангърщина...има дума и мангъровци....Амии в болница. Обаче при положение че аз съм путенце и съм отишъл там , а някой друг нуждаещ се е пукнал заради това, няма да е много хубаво. Това искам да кажа.
Ок,явно не съм те разбрал правилно-извини ме.
11.11.20
22:43
казано от Margi на 11.11.20, 22:21:
Най-вероятно е тези с клексана по шкафовете, да го изхвърлят след като му мине срока.
...и друго ми е интересно - това е лекарство по предписание - как точно преценяват запасяващите се каква дозировка ще им е нужна 0.3, 0.4 или 0.6??? Или просто така се дупчат за удоволствие и за профилактика си разреждат кръвта??? Не знам, това надминава всичките ми представи за идиотизъм.
Сега я питах какво и що - точно така са направили, да.
И беше доста слисана, защото явно има хора, които са се награбили с чувствително повече, отколкото биха употребили. И тук идва въпросът защо така щедро се продава всичко на всеки и къде е контролът в цялата работа.
Ама като казах “цялата работа”, се сетих... :)))
Лека нощ от мен. ?
казано от Деница Малковска на 11.11.20, 21:33:
По последно инфо от днес, от лекар разбрах че ще вкарат петокурсниците и нагоре от медицинските университети, без значение от специалността по Ковид отделенията, щото не трябвало да се мисли, а да се лекува по протокол на лист ( по дефолт). Тъкмо щели набързо да станат доктари, ма дали е правилно камо ли персонално лечението няма значение. Да се спазва протокола.
За всяко заболяване или около операции има такъв протокол и така се работи по принцип. Затова има визитации, за да се прецени в движение дали нещо да се сменя. Не разбирам защо това е чудно.
По отношение на фраксипарина и прочее прескрипторни медикаменти, пациентите изискват и настояват да бъдат лекувани с каквото е бил лекуван съседа/стринка му/някой, който знаят, че е преболедувал. Голяма част от семейните лекари имат топки да си оставят младите пациентите само на антипиретик и таблетки за смучене, ако такова е общото състояние. Обаче после пациентът чува нещо от някъде и става... Паприкаш. Гадже на мой близък е джи пи и разказва, че ежедневно се кара с пациенти, които си изискват фраксипарин при никаква причина да го вземат.
А след проверките през март големите вериги аптеки си търсят рецепта, но заради карантините вече може доктора да прати сниманата ти рецепта по вайбър и в аптеката да ти я изпълнят. На практика, ако искаш да си купиш нещо, защото си решил, можеш.
Мнението беше редактирано от БПН на 12.11.20 06:48.
Какво означава “изикват” да бъдат лекувани така? Или се съгласяваш с методите на лекуващия лекар, или си ходиш вкъщи да се лекуваш сам. Като се качат на самолет, изискват ли от пилота да пилотира на определена височина, с избрана от тях скорост...
И жените ИСКАТ бебетата им да живеят...
Ето затова не трябваше да се стига да психоза по-голяма от сезонния грип. Сега се случват подобни абсурди.
12.11.20
09:03
Има си нахалници, ама има си и смотани лекари. Моето джипи доброволно ме пита какво да ми изпише, а скоро, когато баща ми беше зле, каза: “Ох, ако се влоши нещо, ще ви пращам, където кажете.”
А тези, които се презапасяват, по мои наблюдения са същите селяци, дето ходят със смъкнатите маски и ближат магазински щандове и копчета на светофари, та не е от психоза, от простотия е.
Някои хора изкупуват търсени и дефицитни медикаменти с единствена цел да ги препродадат с огромна надценка.
Аз лично станах свидетел март-април месец как една фльорца с палто за няколко хиляди и процедури по муцуната за още толкова как напълни пазарска количка,внесена отвън в аптеката, с десетки кутии лекарства и добавки, диктувани по телефона.
Малко по-късно Вит Д на Джеймисън се намираше само по фейсбук за 50-70 лв шишенцето.. От такива продаван.
Всъщност не трябваше да я наричам с имена, жената си има права и свободи, нека на я ограничаваме,нали така...?
12.11.20
09:59
Във фейсбук и лекарства ли се търгуват? Бахти простия сайт за снимки!
Ако някой наистина се нужда от вит. Д, за бебе например, ще си намери с рецепта от аптечната мрежа или от болница, а останалите приемащи добавки с вит. Д и цинк против К19 не ме интересуват.
казано от Brown Bomber на 12.11.20, 09:59:
Във фейсбук и лекарства ли се търгуват? Бахти простия сайт за снимки!
Ако някой наистина се нужда от вит. Д, за бебе например, ще си намери с рецепта от аптечната мрежа или от болница, а останалите приемащи добавки с вит. Д и цинк против К19 не ме интересуват.
Не става дума за витамин Д, а за антикоагуланти. И да, търгуват се, след като опцията е загуба на бременността.
Силве, усещам накъде биеш, но говорим за лекарства получавани срещу рецепта за определено състояние, а не за профилактични сеедства.
12.11.20
10:37
Оперирах се точно в периода на най-големия “страх” от К19 и след това си купих антикоагулант без проблем, единствено че го доставиха следобяд на същия ден, който търси ще намери, останалото е спекулация.
казано от Brown Bomber на 12.11.20, 10:37:
Оперирах се точно в периода на най-големия “страх” от К19 и след това си купих антикоагулант без проблем, единствено че го доставиха следобяд на същия ден, който търси ще намери, останалото е спекулация.
Не е точно така. Едно е аптеката да няма наличност. Друго е дилърите на едро да нямат наличност. Трето е вносителят да няма наличност. В първия и втория случай можеш да изчакаш до следобеда или до след няколко дни (седмица). В третия може да чакаш и с месеци.