Че кой да ги плаща, малко над 3 млн работещи с 40 млрд лв нетни заплати осигуряват още 40 млрд лв за бюджета :D :D
п. Иначе мога да споделя и един полувиц, т.е. щеше да е як виц ако не беше истина- Високопоставен държавен служител с около 13 к заплата/без бонусите/ се оплакваше от НИ балона, защото толкова бил и кв. м. на зелено в една от новостоящите се сгради и му идвало леко скъпо, все едно е длъжен да се набута там..
п.п. Бюджетът се оказа 47 млрд, подценил съм размаха на държавността у нас :D :D
Мнението беше редактирано от Любомир на 19.11.20 21:19.
казано от Любомир на 19.11.20, 20:56:
Че кой да ги плаща, малко над 3 млн работещи с 40 млрд лв нетни заплати осигуряват още 40 млрд лв за бюджета :D :D
Кратко и ясно казано. Много обичам тези кратки и прости неща :)
Нещо интересно. Жена ми вчера ѝ свърши 10-дневната карантина и днес се върна на работа. Още на входа обаче ѝ направили бърз тест за антитела с капилярна кръв. Оказва се че нито има антитела, които да показват че в момента е болна от ковид (което се очаква де), но се оказва че няма и антитела на преболедувал човек.
Или в случая като го кара безсимптомно, не е изградила антитела и може във всеки един момент пак да се зарази, или пък е някакво медицинско чудо - живее с болен от ковид и всички възможни вектори за предаване сме ги правили, включително и някои, които на учените им не са хрумвали :D
Има разбира се и вероятност, просто да не е много точен този бърз тест.
На мой приятел и колега съпругата-млада жена. Придружаващо заболяване диабед. Криза, положителен тест за ковид 19, КЗ над 30-всичко по-малко от 36 часа....
,а предния ден бяхме заедно
Лека и пръст....
Всички хора с диабет и сърдечно-съдови проблеми го карат изключително тежко .. при тях смъртноса е много висока . Дано по-бързо открият на какво се дължи това ..
ЗА други хора дори не е настинка. Съкваританта, и майка му и баща му, както и негов добър приятел са били контактни, били са заедно доста време, всичките са болни, а при него няма дори и бегъл симптом.
Мен това ме озадачава повече. Едва ли е от всекидневната дезинфекция с ракия домашна 50 градуса, която нося.
Кортикостероидите като медрол и дексаметазон ги няма почти никъде. Така и не разбрах, кой каза че това помага и как по точно. Освен че помага на имунната система, но как това е гаранция не знам, дали и не вреди. Факт е че за хора, които им е нужен е трудно да го намерят.
казано от kaloyan на 20.11.20, 20:31:
сърдечно-съдови проблеми го карат изключително тежко ..
Абе и това е относително. Баща на колежка с няколко байпаса и инсулинозависим, на почти 70 г. само се сополил и зачервил очите. Седмица бил така и това е. Явно е изключение, кой да знае.
казано от Optimus Prime на 20.11.20, 21:01:
сърдечно-съдови проблеми го карат изключително тежко ..
Абе и това е относително. Баща на колежка с няколко байпаса и инсулинозависим, на почти 70 г. само се сополил и зачервил очите. Седмица бил така и това е. Явно е изключение, кой да знае.
Е разбира се че има изключения, много рядки изключения, поне засега. Дано да са повече и след време това да се обясни.
Иначе това с годините не знам защо го споменаваш и каква връзка има. Баща ми на 72 до по - миналата година карахме ски и то сериозно, единственото нещо е че пострада с окото и не вижда добре бабуните и коловозите и всеки път се пребива, затова не го водя на по - сериозни места че се юрка много и да не покъса някоя връзка, че тогава е кофти.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 20.11.20 21:07.
. Едва ли е от всекидневната дезинфекция с ракия домашна 50 градуса, която нося.
Пиенето на ракия на такъв градус издава или ниска култура на пиене...или корени от резервата.
20.11.20
22:38
Значи аз съм потомствен бушмен, моята е 50+
21.11.20
01:55
казано от kaloyan на 20.11.20, 20:56:
Кортикостероидите като медрол и дексаметазон ги няма почти никъде. Така и не разбрах, кой каза че това помага и как по точно. Освен че помага на имунната система, но как това е гаранция не знам, дали и не вреди. Факт е че за хора, които им е нужен е трудно да го намерят.
Дексаметазон има потискащо действие върху имунната система. Иначе
фейсбук медицината и новинарските сайтове вършат чудеса, днес се пусне някоя пръдня, утре тълпите изкупят всичкия дексаметазон и фраксипарин. Някои и белина дори пропиха.
казано от nervak на 20.11.20, 21:44:
. Едва ли е от всекидневната дезинфекция с ракия домашна 50 градуса, която нося.
Пиенето на ракия на такъв градус издава или ниска култура на пиене...или корени от резервата.
Съжалявам, но аз обичам също тежкия градус. Обичам и каск стрент уискитата които са 56-7
казано от kaloyan на 21.11.20, 09:07:
казано от nervak на 20.11.20, 21:44:
Съжалявам, но аз обичам също тежкия градус. Обичам и каск стрент уискитата които са 56-7
Сравняване градус на уиски и ракия е същия признак
Ами на мен това ми харесва :) пил съм и много други от производители , но не ми харесват. И така като гледам не съм единствен :)
П.С а да не говорим че харесвам тази ракия повече и от скъпите уискита :)
Мнението беше редактирано от kaloyan на 21.11.20 10:22.
21.11.20
12:59
Едва ли е от всекидневната дезинфекция с ракия домашна 50 градуса, която нося.
Едва ли е от нея, тя по-скоро ще допринесе да го събори много по-лесно и бързо.
казано от kaloyan на 20.11.20, 20:56:
Кортикостероидите като медрол и дексаметазон ги няма почти никъде. Така и не разбрах, кой каза че това помага и как по точно.
Освен, че подтискат имунната реакция, подтискат и възпалението и събирането на вода в белите дробове. Само че, тяхното приложение в такива състояния иска много точна и навременна лекарска преценка и постоянен контрол.
p.s.
Това, което карах на крак е било COVID, тоест още е - теста ми е положителен. Добре, че с първите симптоми ограничих контаките(те много и ги нямам като цяло) и съм постоянно с маска...
То въпроса не е да пиеш когато си болен :) нали затова се говори за профилактика.
Иначе за кортикостероидите, ги пият катобонбонки. Един приятел с ковид ми каза, че започнал да ги пие, понеже братовчед му ср чувствал по-добре от тях. А той вече 2 седмици крета.
Това казвам че сега хората с автоимунни заболявания им е по-трудно да си го набавят. Въпреки че уж има за тях.
Джеймс, а на теб защо ти се наложи да правиш тест, това е по -интересното в случая
Мнението беше редактирано от kaloyan на 21.11.20 13:14.
21.11.20
13:20
При нас тестовете ги правят на работата когато почнат да се разболяват масово. Тоя път правиха бързите, антигенни тестове, предишните пъти бяха PCR.
Кала, остави я тая профилактика, това са селски митове и легенди.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 21.11.20 13:21.
Всякакви анекдотични лечения обикалят. Някой пил нещо си и се почувствал по-добре (а най-вероятно прсото го кара по-леко) и като каже какво е пил и хората почват да го имат за пенкилер. Един мой приятел ми проглуши ушите да съм пиел витамин Ц и ибупрофен - така се лекувало ковид, защото жената на един общ приятел това пиела и много леко го изкарала ковида... Аз например втория ден пих 1 ледена бира и след това ми направиха фантастична свирка и на другия ден много по-добре се почувствах. :D Да разправям ли ся че ледената бира и свирки лекуват ковид?
Някои хора се хващат за всяка сламка, колкото и абсурдна да е...
21.11.20
20:19
Хора ,като такива, чието мнение с годините се е доказало многократно, според вас БГ за лок даун ли е или не е?
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 21.11.20 20:20.
казано от Bart Simpson на 21.11.20, 20:19:
Хора ,като такива, чието мнение с годините се е доказало многократно, според вас БГ за лок даун ли е или не е?
Няма никакъв смисъл от локдаун. Когато процентите заразени спрямо пробите са такива, работата е изпусната и по-добре да е отпуснато , но да се следи за спазването на някои неща и да се глобяват хората .
За мое най-голямо съжаление, локдауна с нищо няма да помогне и това вече се видя. Просто лок дауна според мен е шанс на малка държава да пусне останалите държави по пързалката, да забави и да види какво да прави после, на базата на другия опит.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 21.11.20 20:51.
Ние не сме просто малка държава, а държавата с най-висока смъртност по принцип и то не в Европа, а в света. Чак се учудвам че сме чак на 3-о място в Европа по смъртност от ковид. Има време
21.11.20
22:28
Ако няма полза от локдаун, защо в Европа намаляват заразените?
Показаха някакви хора по площадите на София. Искали да влязат в парламента. Не знам тях как ще локнете. Бяха един до друг. И на десет един да имаше маска.
То ще има смисъл като краен вариант да се локват градове с твърде оживени контакти между хората и събирания, евентуално и някои махали в които веселието и масовите купони са ежедневие. В райони с критичен брой заразени и там където медицинската база е с изчерпан капацитет.
При толкова висока смъртност явно патолозите са доста заети да правят аутопсии .
казано от Bart Simpson на 21.11.20, 22:28:
Ако няма полза от локдаун, защо в Европа намаляват заразените?
Вероятно е естествен процес, и при нас ще дойде до месец.. Иначе от затваряне има полза, ако е навреме, в момента активните случаи сигурно гонят 1/10 от населението, и всички, които са икономически активни, на практика няма къде да се скрият..
Който иска да си купи ноемврийския брой на National Geographic .. той излезе началото на месеца, там е представена информация за Ковид в стеснен вид, също така и информация за някои от предишните вируси и развитието в годините.
Също в 22.00 днес по National Geographic телевизията ще има премиера на документален фирм за Ковид от поредицата “ловци на вируси” , колко ще е смислен и интересен , не мога да кажа.
22.11.20
12:21
Всички хора с диабет и сърдечно-съдови проблеми го карат изключително тежко .. при тях смъртноса е много висока .
Силно изказване, но не отговаря на истината. Сестра ми има тежък диабет и изкара коронавируса с няколко дни температура 37.5С и болки в ставите, вече ходи на работа, единствено все още няма вкус и обоняние.
казано от Brown Bomber на 22.11.20, 12:21:
Всички хора с диабет и сърдечно-съдови проблеми го карат изключително тежко .. при тях смъртноса е много висока .
Силно изказване, но не отговаря на истината. Сестра ми има тежък диабет и изкара коронавируса с няколко дни температура 37.5С и болки в ставите, вече ходи на работа, единствено все още няма вкус и обоняние.
Това е много хубаво и се радвам. Но това е по-скоро изолиран случай. Погледни статистиките и разни там статии и тн.
22.11.20
13:33
.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 22.11.20 13:37.
22.11.20
13:33
На мен,все повече ,на лотария ми заприличват работите.
Само ако си здравословно обременен с нещо, тр да се пазиш повече, както си е и по принцип.
Да имаш близки медици, на които да вярваш, да си държиш висок духа и да не се сговнясваш.
Не виждам някой, някък да е абсолютно прав, дали св@#ки ще са или сланина и лук, каквото те държи прав, това трябва да си прави човек.
За мен напоследък си остана да се стремя докато се протягам суърин до леглото и почесвам чатала да си намеря нещо да ме разсмее или поне усмихне.
Е, чесън също млатя кат идиот и котешки нокът, ама щото им вярвям.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 22.11.20 13:36.
22.11.20
14:55
казано от Bart Simpson на 22.11.20, 13:33:
св@#ки ще са или сланина и лук, каквото те държи прав, това трябва да си прави човек.
За мен напоследък си остана да се стремя докато се протягам суърин до леглото и почесвам чатала да си намеря нещо да ме разсмее или поне усмихне.
Сванки (?) със сланина и лук ще да е от най-старите народни илачи. ?
А т’ва, дето си го намираш при чатала, по добре да те кара да се усмихваш само, отколкото чак да те разсмива. ?
22.11.20
14:57
дива точка.
Случва се и другото, от което се опасявахме - покрай пълните болници и хаоса, умират други хора заради невъзможност да получат качествено и навременно лечение.
Днес във фейсбука направих забележка на един непознат да не приказва че ковид е “леко грипче” и че маските не работели, щото така косвено допринася за утежняване на положението, тоя като ми отвори една уста как аз и инсфлуенсърите (?!?) с истерията си покрай *измисления* вирус сме били виновни за смъртта на жена му, която била терминално болна от рак и как сме поставяли живота на болните от ковид над животите на останалите хора.
Опитах да му обясня че греши и от разпространяването на дезинформация и косвеното допринасяне смъртта на други хора, неговата болка няма да намалее, но той в афект. Накрая му казах че млъквам от човещина, ама ме изкара чудовище.
Аз си мислех че нормално болката и тъгата те правят по-добър и съпричастен, но някои изчаткват от скръб и притеснения...
Така като гледам National geographic наистина правят премиера на това и след него пък друга премиера от “ебола до ковид” може и да има нещо интересно.
Иначе моите хора на около 40 дето го карат тежко, не са стигали до бронхот пневмония. Но точно все едно е програмирано 14 дена мъки. Липса на апетит и тотално отпадане на организма.
Моят съквартирант все още му няма нищо, въпреки многото контакти. Баща му с хипертония е болен, обаче го кара леко. Майка му, която има проблеми с дробовете е с бронхот пневмония, но е доста добре и засега изглежда всичко да е ок.
Като гледам нейшънал започват от 21.00 явно имат тематична вечер, с няколко различни предавания.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 22.11.20 22:19.
23.11.20
12:17
Здравейте, гледах темата и се изкуших да пиша.
Има всякакви случай, включително и на почти унищожени дробове без никаква симптоматика, докато човека просто не посинее.
В повечето случай, когато вирусът стигне до Viral Replication е важно как ще отвърне имунната система. Ако е компрометирана, и не отвърне с адекватно възпаление(болки в гърлото, болки в мускулите, главоболие, стави) и с висока температура, леталният изход е в рамките на дни, може и на часове. Вируса е доста бърз в размножаването си, както се вижда от всички данни.
Моите наблюдения най-вече от изчитане на доста материали по изследователски дейности и по-скоро като инженер не като специалист по имунни системи. Се забелязва, че най-големия проблем е за хора, които нямат добра имунна защита от микрофаги (като вируса напада дори и тях). Жив пример са децата, те са с най-голям брой микрофаги и преминават най-безболезнено.
И както казвате май е строго индивидуално, но май най-вече е заради компрометирани имунни системи, поради начин на живот или хранене. Аз лично го преминах за 1 ден, като приемах основно ацитизал заради свойството на ацетил силициловата киселина да блокира именно рецептора, който вируса използва за да се размножава през микрофагите. Не казвам, че го отдавам на това, но може и да е фактор.
Поздрави от мен, бъдете здрави.
П.С.: Гледах филма по Нат Гео, имаше и доста по-добри неща в тубата още от началото на самата криза.
Мнението беше редактирано от Георги Аенски на 23.11.20 12:19.
Няма как да разбереш че си го карал 1 ден, без да си се изследвал. Това обикновено го казват хора, които са имали симптоми някакви, но никога не са се изследвали. Като един бърз тест не е пример за изследване.
23.11.20
13:50
Значи нямаш симптоми, докато дробовете ти се унищожават от вируса и изведнъж посиняваш и умираш?
казано от Brown Bomber на 23.11.20, 13:50:
Значи нямаш симптоми, докато дробовете ти се унищожават от вируса и изведнъж посиняваш и умираш?
Seems legit
Сега случайно попаднах на една новина, че известен лифтер и стронгмен е починал на 31 г. Уж не са потвърдили от какво, но гаждето му споделило, че били положителни за Ковид и бил поставен в медикаментозна кома.
https://barbend.com/strongman-aaron-page-dies/