Коронавирус в България

Прескочи до:

14.01.21
22:12

казано от Bart Simpson на 14.01.21, 21:12:

Четох статия в страницата на NOVA ,че в Норвегия има двама починали след поставяне на ваксината.

В България годишно умират 1,5% от населението. Това означава, че в рамките на 24 часа след ваксинацията ще умира средно един на 25 000 ваксинирани, следващите 24 часа още един, следващите 24 още един и така.. Като започне масовото ваксиниране голям рев предстои по медиите..

14.01.21
23:00

казано от Любомир на 14.01.21, 22:12:

казано от Bart Simpson на 14.01.21, 21:12:

Четох статия в страницата на NOVA ,че в Норвегия има двама починали след поставяне на ваксината.

В България годишно умират 1,5% от населението. Това означава, че в рамките на 24 часа след ваксинацията ще умира средно един на 25 000 ваксинирани, следващите 24 часа още един, следващите 24 още един и така.. Като започне масовото ваксиниране голям рев предстои по медиите..

Също както и за самия вирус.
Някой го блъснал кола, но бил с положителна проба за ковид, значи влиза в статистиката за деня...

14.01.21
23:17

Статистиката показва, че за 3 месеца у нас умряха 18 000 души повече, отколкото миналата година. Колко от тях са починали от ковид и колко заради състоянието на здравеопазването ни няма как да знаем, но без него тези хора все още щяха да са живи.

Bart Simpson

15.01.21
00:07

?, м дам, до май, иначе са точно толкова, 18К повече.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 15.01.21 00:09.

казано от Margi на 14.01.21, 23:00:

Някой го блъснал кола, но бил с положителна проба за ковид, значи влиза в статистиката за деня...

Чакай да видя дали съм разбрал правилно конспирацията - ако някой умре от каквото и да е, то злите доктори го пишат от ковид.

Ама сега като почнат да умират от ваксината, злите доктори няма да пишат, че е от ваксината. Може би ще продължат да ги пишат от ковид?

И какво излиза - нали уж ваксината ще ни пази от ковид, пък те ще почнат да умират още повече хора от ковид.

Върнете теорията на конспирацията на чертожната дъска, има пропуски :D

15.01.21
11:02

казано от Alexander Krastev на 15.01.21, 10:14:

казано от Margi на 14.01.21, 23:00:

Чакай да видя дали съм разбрал правилно конспирацията - ако някой умре от каквото и да е, то злите доктори го пишат от ковид.

Ама сега като почнат да умират от ваксината, злите доктори няма да пишат, че е от ваксината. Може би ще продължат да ги пишат от ковид?

И какво излиза - нали уж ваксината ще ни пази от ковид, пък те ще почнат да умират още повече хора от ковид.

Върнете теорията на конспирацията на чертожната дъска, има пропуски :D

Някои се разболяха по два пъти . Ваксината е за успокоение .. то същото върши и ракията .

Мнението беше редактирано от Христо на 15.01.21 11:03.

15.01.21
11:52

Всичко е съвпадение. ?

Да бе, всичко е съвпадение

27.01.21
20:25

Аз подкрепям мерките и тн....но нещата нямат равнопоставеност и мисъл.Най-големите преносители ги пускат на училище,а ресторантите НЕ???
Чудя се също така,какво ли е да знаеш,че в което заведение да влезеш няма да си приоритет...да те обслужат.

27.01.21
21:10

казано от nervak на 27.01.21, 20:25:

Аз подкрепям мерките и тн....но нещата нямат равнопоставеност и мисъл.Най-големите преносители ги пускат на училище,а ресторантите НЕ???
Чудя се също така,какво ли е да знаеш,че в което заведение да влезеш няма да си приоритет...да те обслужат.

Какво по-точно подкрепяш от мерките? Все още има хора, които приемат мерките сериозно? Д-р Фаучи (Главният експерт в Америка) казал днес да се носят по две маски, а в милата родина пък забраняват шаловете и шлемовете и препоръчват маски от 5 лева... И оказва се, че тези маски, които хората са носели досега, са били безмислени...Разбира се, никой не говори за здравословен начин на живот, е, той е безплатен..

Мнението беше редактирано от Joyplovdiv на 27.01.21 21:15.

Т. Тодорова

27.01.21
21:12

Аз па не виждам защо и децата трябва да мухлясват вкъщи, като така или иначе, мерки по работещите обекти не се спазват. ??‍♀️

Разбирам да се прави нещо адекватно, ама тва е пародия. И с Джой съм съгласна.

Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 27.01.21 21:14.

27.01.21
21:38

казано от Joyplovdiv на 27.01.21, 21:10:

Какво по-точно подкрепяш от мерките? Все още има хора, които приемат мерките сериозно? Д-р Фаучи (Главният експерт в Америка) казал днес да се носят по две маски, а в милата родина пък забраняват шаловете и шлемовете и препоръчват маски от 5 лева... И оказва се, че тези маски, които хората са носели досега, са били безмислени...Разбира се, никой не говори за здравословен начин на живот, е, той е безплатен..

Всичко подкрепям от мерките-от училищата, до маските в транспорта и магазините...ако някой се доближи до мен в магазин или транспорт без маска ,ще го изкъртя...колкото мога дейба.
Да,аз смятам,че мерките са адекватни и правилни ако се спазват.
А такива като теб ги имам за екстремни дънинги.
Аз където работя,мерки се спазват стриктно.
Лапетиите са най-големите преносители и нищо им няма ,ако стоят още месец ,два затворени...тях и в кенефа да ги оставиш гладни няма да останат.

Мнението беше редактирано от nervak на 27.01.21 21:39.

27.01.21
21:46

казано от nervak на 27.01.21, 21:38:

Лапетиите са най-големите преносители и нищо им няма ,ако стоят още месец ,два затворени...тях и в кенефа да ги оставиш гладни няма да останат.

Хаха. Сещам се за един скеч на Мамалев преди доста години. Та ставаше дума, как декоративното сомче /л@йнояд/ в аквариума, си трайка, хапва си л@йн@та и оцелява, а ония красиви рибки се изпояли. Вика: дееб@ и л@йн@ра, яде си л@йн@та, дебелее си пича и си живее живота ?

Т. Тодорова

27.01.21
21:46

Хубаво си казал “ако се спазват”. И аз ги подкрепям при това условие. Из Пловдив не виждам нещо да върви по разпоредби, не знам другаде как е.

Одеве едно дете, дето не ходи на училище, кашляше из магазина под нас, майка му и тя подсмърча без маска и си бърше сополите с опакото на ръката, и няма кой копче да й каже.

Ако се спазваше - супер, ама като така или иначе всеки си праи кот доди... ??‍♀️ Ясно иначе, че няма да умрат децата от малко време вкъщи.

Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 27.01.21 21:49.

Bart Simpson

28.01.21
07:37

Дайте дефиниция за “малко време , в къщи”.
Колко от вас отглеждат сами деца и колки от вас са загубили доход защото няма кой да гледа детето, което от осем сутринта ,до девет вечерта е пред компютъра?
Колко са чували глъчката от ученици в онлайн стаята по 6 часа на ден?
И колко престъпно е да отвориш ресторантите преди училищата????
Разбира се, че образованието е приоритет.
Не разбирам недоволните от мерките.
по-добре да се затворен с някакви помощи, отколкото на половин капацитет да работиш, което е доходноста, точно за режийни разходи, данъци, заплати и с гаранция да фалираш, а който има дупе да си цъка незаконно.
Вде пак и сухия режкм е бил с подбуда-здравеопазване и Капоне си е взел неговото.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 28.01.21 07:41.

28.01.21
08:48

казано от Bart Simpson на 28.01.21, 07:37:

Дайте дефиниция за “малко време , в къщи”.
Колко от вас отглеждат сами деца и колки от вас са загубили доход защото няма кой да гледа детето, .

Ами повечето хора...при това далеч преди пандемията.

казано от Bart Simpson на 28.01.21, 07:37:

И колко престъпно е да отвориш ресторантите преди училищата????
Разбира се, че образованието е приоритет.

Това с ресторантите е абсолютна тъпотия-училищата в случая са главния инкубатор и преносител.Образованието е някаква смешка...приоритет...глупости...защо са затворени университите??Там са големи хора,слагат се указания ,те се спазват и толкова,това не са неуправляеми 7-10г зверове)))) ,които си менкат маските щот е куул.
Фитнеси,разни фолклорни тъпни и салони ги пускат ,а ресторантите не...щот се хранели без маски...ми тъпо е.

28.01.21
09:13

Да, образуванието е далеч от нивото,което беше преди години.
Но, ако присъствено сега е смешка ,то в тази онлайн измишльотина е ЦИРК !
А, учителите реват като вдовица за тУЙ и не искат да се ваксинират,защото е много по-лесно да си вземеш заплатата ,като стоиш в къщи,нали ?!
Децата,освен незнаещи ще станат и тотални единаци, асоциални !
Да не говорим за родителите,които останаха без работа,за да ги гледат в къщи и са в пъти повече , отколкото да загубиш работа в “мирно време”.

28.01.21
10:44

казано от Гюлето на 28.01.21, 09:13:

Да, образуванието е далеч от нивото,което беше преди години.
Но, ако присъствено сега е смешка ,то в тази онлайн измишльотина е ЦИРК !
А, учителите реват като вдовица за тУЙ и не искат да се ваксинират,защото е много по-лесно да си вземеш заплатата ,като стоиш в къщи,нали ?!
Да не говорим за родителите,които останаха без работа,за да ги гледат в къщи и са в пъти повече , отколкото да загубиш работа в “мирно време”.

Кой както се уреди, жената от заместване, писане на уроци и отчитане на 99 места рядко успява да си легне преди 2 часа, та вече сто пъти предпочита да си сложи от “страшните” ваксини..

Bart Simpson

28.01.21
11:39

Аз искам да ни отворят и наистина има обществени места, драстично по-опасни от нас, относно вероятноста за заразяване, но големия ни страх в момента е, че нямаме представа каква част от клиентите ни ще се върнат, дали от страх, дали от икономически причини.
А отрасъла ни е много крехък, при положение, че само около 10-15 % от общия оборот остават в джоба ти е много лесно никога да не ги видиш.
Иначе казано, инвестицията и капацитета са пресметнати за това което трябва да възвръщат, не ползваш ли капацитета си няма как да излезеш над водата и това само теоретично, а на практика е все едно ламбо да тегли танк на ръчна и да се чудиш защо не влиза добре в завоя.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 28.01.21 11:40.

28.01.21
12:16

казано от Гюлето на 28.01.21, 09:13:

.

Всъщност работата е доста по-неприятна от вкъщи,отколкото ако си в клас.Освен всичката работа,която като обем е същата ,както преди-сега имаш още куп присъствени отчети и прочие тъпотии.
А клетите дечица изобщо не им се разваля социалната среда за 4-5 месеца учене от вкъщи....че и една година да е.Те достатъчно се срещат.

28.01.21
13:23

Добре,защо тогава не искат да се връщат в училище и да се ваксинират,след като е по-гадно?
И това е мнозинството от тях.

Не убеждавам никой,че съм прав или ,че вие не сте !
Търся разумен и адекватен отговор ?

28.01.21
13:35

казано от Гюлето на 28.01.21, 13:23:

Добре,защо тогава не искат да се връщат в училище и да се ваксинират,след като е по-гадно?
И това е мнозинството от тях.

Защото хем ги е страх да не се заразят и разболеят ако отидат неваксинирани, хем ги е страх, че ако се ваксинират, ваксината нещо не е ок и може да пукнат преждевременно. Такива мисли имат в главите много от тях. И чакат едва ли не да отмине и да си започнат работа както си трябва без да са си правили ваксина.

Мнението беше редактирано от D_M на 28.01.21 13:36.

28.01.21
13:37

Ами две неща- хората наистина ги е страх- и от болестта, и от ваксините; и натовареността е индивидуална- по различните места изискванията за бумащината са различни, а ако трябва и да заместваш болен колега за продължителен период става много, има дни, в които работи 14-16 астрономически часа, има и такива, в които се оправя за няколко часа, но те включват и  уикендите.

Bart Simpson

28.01.21
13:49

Върти ,сучи, в момента една единица продукт се изработва с три единици труд, смятам че навсякъде е така.
А аз вече съм капнал и от стрес и работа и безсилие да променя каквото и да било.

28.01.21
13:52

Любо, който го е страх от вируса, спазва всички възможни мерки и препоръки( както аз) ,но е логично ако има възможност, в случая да се ваксинира. Или не е логично ?
Нормално е да си на страната на учителите,след като съпругата ти е,но това е несериозен довод ! Получава се : сърби,боли - драго ми е.

Както казах, търся разумен и сериозен отговор на въпроса ми по горе?
А,не да се убеждаваме кой крив,кой прав.

28.01.21
13:59

Ами аз дадох отговор- от човек, който го е страх да се ваксинира тя се превърна в такъв, който е готов да го направи за да се върне всичко в нормално русло.

28.01.21
14:03

ни давайте ви слагат вакцини. тия от фризер бонтек и ася зенейка нарочно на убиват

28.01.21
14:03

Тук рядко сме на едно мнение, но аз също от доста отдавна смятам, че след като училища и детски градини работят, няма абсолютно никакъв смисъл от никакви ограничения. Другите са нощни барове и дискотеки, които според мен са развъдник. После големи магазини, като кауфланд и лидл ,където в момента не се държи никакво отстояние и мерки, както и коооперативните пазари.

За мен ресторантите с намален капацитет или адекватно отстояние, са напълно безопасни.

Разбирам родителите на които им е много тежко да си гледат децата по цял ден, но ..

28.01.21
14:33

М/у другото, очаквах вчера на протеста да има брутални изцепки, но мина учудващо меко. Не за друго, а защото ресторантьорите са доста изнервени и вече на предела, а със сигурност някои от тях отдавна и зад него. Баси - нямам бизнес, ама да гледам как всичко заминава, не знам дали ще се въздържа. Дано да не стигаме до там, но ако нещата не приключат скоро кажи речи окончателно, било то посредством ваксините, някакъв стаден имунитет или не знам какво си-все тая, т.е. да не се затварят напълно вече каквито и да е бизнеси, като нищо ще настанат събития, които никой не иска. Разбирайте гражданска война или почти. И не говоря конкретно само за БГ. По простата причина, че това не може да продължава вечно. Абе то може, ама ако наистина се касае за по-сериозна инфекция, при която кажи речи всеки втори, трети, пети може да си замине.

Bart Simpson

28.01.21
15:13

казано от Любомир на 28.01.21, 13:59:

Ами аз дадох отговор- от човек, който го е страх да се ваксинира тя се превърна в такъв, който е готов да го направи за да се върне всичко в нормално русло.

Вече и на мен толкива ми дотегна, че и аз бих се ваксинирал, само да мине тази л@йнария и да знам, че сме започнали да наваксваме щетите, а че не далбаем още.
При нас оропуснатите ползи са вече над 0.5М
А загубите са около 100-150К

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 28.01.21 15:13.

28.01.21
15:20

Проблемът не е в това, че някои бизнеси не работят. Още повече затворени обекти трябваше и трябва да има. Проблемът е в начина, по който те бяха подбрани (почти хаотично) и в липсата на солидарност. Може да звуча прекалено ляво за човек, който изповядва умерено десни политически убеждения, но ситуацията е такава, че трябваше всички да поемем своя товар, а не само част от обществото да го направи за своя сметка.
Това всъщност е една от малкото важни роли на държавата - преразпределител на ресурси и специално българската се провали зловещо.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 28.01.21 15:20.

28.01.21
15:29

Ами да Боби, аз и това не мога да разбера, най-пострадалия сектор ресторантьорите , а се оказа че тези 25 лева , тепърва сега ще им ги дават за ноември и декември ... Тва кво да говорим .. и то са пари за нормалните работници, а за самите бизнеси, кога и къде, един господ знае. Но покрай тая работа, пак за едни наши хора  ще има, а за други и лев няма да стигне.

28.01.21
15:36

казано от Гюлето на 28.01.21, 13:52:

Както казах, търся разумен и сериозен отговор на въпроса ми по горе?
А,не да се убеждаваме кой крив,кой прав.

Защо не искат да се ваксинират не малка  част учители???
Не искат да бъдат чипирани...
Както казва бащата ми:
Посредствеността е на всички нива!
И тук ,като носих списъците със желаещи или не, да се ваксинират-желаещите бяха едва 4-6%....но числото според мен е нормално,защото повечето е обслужващ персонал,каристи кранисти,манипуланти....колко може да се очаква?

28.01.21
15:42

казано от nervak на 28.01.21, 15:36:

.......каристи кранисти,манипуланти....колко може да се очаква?

Ами ако товарят и пренасят с машините си тия работи дет вие ги обработвате с костюми, а пък те не ползват такива, като нищо разните там вещества са им размътили главите :-)))))))))

28.01.21
16:21

казано от nervak на 28.01.21, 15:36:

Защо не искат да се ваксинират не малка  част учители???

Защото са глупави, необразовани, без капка критично мислене и без дори най-елементарно разбиране как работи научният метод и какво е медицина на доказателствата.

28.01.21
16:32

казано от デヤン на 28.01.21, 14:33:

...Дано да не стигаме до там, но ако нещата не приключат скоро кажи речи окончателно, било то посредством ваксините, някакъв стаден имунитет или не знам какво си-все тая, т.е. да не се затварят напълно вече каквито и да е бизнеси, като нищо ще настанат събития, които никой не иска. Разбирайте гражданска война или почти. И не говоря конкретно само за БГ. По простата причина, че това не може да продължава вечно. Абе то може, ама ако наистина се касае за по-сериозна инфекция, при която кажи речи всеки втори, трети, пети може да си замине.

Мнението на инфекционистите. Колкото по-дълго време се разпространява една инфекция, един вирус и колкото повече хора зарази, толкова по-голяма е вероятността от нови още по-заразни и опасни щамове. То това на практика се и случи. Новият английски щам. А дори и той не е нещо суперопасно.

Обаче, ако наистина се появи, изневиделица някакъв много смъртоносен щам, ще бъде твърде късно някой да съжалява за нещо. При положение, че почти една година трябваше за ваксина, която не се знае колко дълготраен ефект ще има, един нов смъртоносен щам може да бъде като еднопосочна улица за днешната цивилизация. Тоест няма връщане назад. Стотици хиляди или милиони загинали, световен икономически колапс, глад и студ. Като чумата в средновековието.

Аз не разбирам за какво и против кого негодуват някои хора от разни браншове? Може би правителството или президента са искали това заболяване? Може би то е само в България и мерките и ограниченията са единствено при нас? Може би в бегето са най-строгите, драконовски ограничения в целия ЕС и в целия свят? Наистина трудно е да разбера логиката на някои негодуващи.

Ето през септември-ноември правителството опита да разхлаби мерките. Започнаха да измират хора в линейките, което никога не е ставало. Да обикаля една линейка с болен из цяла София и няма къде да бъде настанен. Тоест се стигна на практика до ръба на хуманитарна катастрофа. Аз просто не виждам каква е алтернативата според негодуващите. Да се върнем на старото положение? Около нас масово ще се заразяват или умират хора, а ние ще си живеем все едно, че нищо подобно не става и всичко е ОК?

28.01.21
16:58

Ами, Миро още в коментарите при предния локдаун го казах. За много хора оцеляването на бизнеса им е по-голяма ценност от не 100, а 1000 починали дори на ден-вярвай ми. Казват си: “На кой каквото е писано, много хора го изкараха и значи не е толкова опасно. Да, ще има умрели и това ще са повече стари и болни хора-голЕм праз, но това не може да продължава постоянно и все някога ще спре след като се изпозаразят всички. Който умре, умре, икономиката не може да се скапе, ние не може да фалираме, змдрави сме прави сме, изкарахме го и живота трябва да продължи такъв, какъвто е бил.”
Така разсъждават много от хората, дори на които бизнеса не е засегнат, но пък ги удря това, че не може да ходят по заведения, на почивки, на фитнес и т.н. Това е човечеството в болшинството си за жалост.

28.01.21
17:26

Оцеляването на бизнеса е работа на държавата, в такава ситуация е нормално доходите на служителите да бъдат възстановени на 100%/до прага на осигуряването/, а на бизнеса да се покрият фиксираните разходи/не и печалбата обаче/. Оттам нататък, че трябвало да се вдига задлъжнялостта, ами трябва, пак същете хора ще плащат през данъците си няма как. А който се е правил на тарикат за сметка на фиска- ми да го ду.а..

28.01.21
17:34

казано от デヤン на 28.01.21, 16:58:

...За много хора оцеляването на бизнеса им е по-голяма ценност от не 100, а 1000 починали дори на ден-вярвай ми. Казват си: “На кой каквото е писано, много хора го изкараха и значи не е толкова опасно. Да, ще има умрели и това ще са повече стари и болни хора-голЕм праз, но това не може да продължава постоянно и все някога ще спре след като се изпозаразят всички. Който умре, умре, икономиката не може да се скапе, ние не може да фалираме, здрави сме прави сме, изкарахме го и живота трябва да продължи такъв, какъвто е бил.”
Така разсъждават много от хората, дори на които бизнеса не е засегнат, но пък ги удря това, че не може да ходят по заведения, на почивки, на фитнес и т.н. Това е човечеството в болшинството си за жалост.

Хах, “все някога ще спре след като се изпозаразят всички”. Да, така смятат те. А аз ще добавя “след което следва повторно заразяване и отново ще се чака нов “стаден имунитет”. И така до безкрай.” :)

Ами в съвременното общество и при пазарната икономика в днешния й вид се шири егоизма за съжаление. Някой да преуспява за сметка на останалите. От друга страна с тезата за оцеляването също съм съгласен. Просто трябва да се търси разумния компромис и златното сечение. За мен има две грешки, които се допуснаха. Първо. Завръщащите се от чужбина (през тая пролет) бяха пускани да се приберат по домовете си из цялата страна. На едно юнашко доверие, само с една подписана декларация, че ще спазват карантината. Вместо да бъдат изолирани за някакъв срок в сгради около летищата.

Второ. Вместо онзи “медицински съвет”, който създадоха и сетне разпуснаха, и дублираше НОЩ. Вместо него беше много по-добре да съберат някакъв “икономически съвет”. В него да бъдат здравния министър, най-добрите ни вирусолози и представители на разните бизнеси. Които са най-засегнати от рестрикциите. Плюс примерно финансовия министър и някои добри икономисти. И там редовно да обсъждат. Какви мерки и ограничения да се въведат. Кои ще бъдат полезни и кои не. Какви компенсации да има, за колко време и в какъв размер. Но епидемията напълно излишно се политизира според мен. От което никой от нас няма да спечели. И според мен оттам идват и конспиративните теории, просто един опит за политизиране на темата.

Мнението беше редактирано от Миро на 28.01.21 18:27.

28.01.21
18:14

Тези психози с многократното разболяване, с антителата и прочие ми идват в повече. Вече познавам доста разболели се, а никой от тях не го е карал два пъти, а вие?

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1