02.02.21
21:12
Т’ва малко като когато питам майка ми дали има нещо сладко:
- Имам ябълка, искаш ли?
?
02.02.21
21:55
Всъност е разказ, може би на О’Хенри за бременна мацка, която праща мъжа си за праскови, а навсякъде му предлагат портокали и накрая,понеже е някакъв ченгел разбива тайна мафиотска вечеря, знаейки че там има всякаква скъпа и нетипична за сезона храна и по време на спецакцията отмъква една праскова.
Прибирайки се гордо у дома ,мацката казва:
-Праскова ли, а как бих хапнала един портокал.
02.02.21
22:16
Точно О’Хенри е, но както стана ясно, оцелявам с една мозъчна клетка и не направих връзката. ? Иначе още ме тресе за тия праскови, не знам какво е това чудо. ?
Ники, именно. ??
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 02.02.21 22:19.
03.02.21
00:05
казано от Т. Тодорова на 02.02.21, 22:16:
Точно О’Хенри е, но както стана ясно, оцелявам с една мозъчна клетка и не направих връзката. ? Иначе още ме тресе за тия праскови, не знам какво е това чудо. ?
Ники, именно. ??
Обикновено моите тресения към нещо приключват с бебета, непланирано- непредвидени. Само споделям ?
03.02.21
08:41
Е, дай Боже ?, но не е това.
Нови предцикълни истерии са - праскови, вместо тесто и шоколад. ??♀️ Което е супер, де, ама няма праскови.
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 03.02.21 08:42.
03.02.21
15:42
? 03.02.2021
Пак едни цветни сънища...
?
- хуск, водичка, кафе
След 20 часа фаст:
- ципура, натъпкана с девисил, лимон, чесън и черита; салата от маруля, нар, круша, балсамов оцет, зехтин... “хлебче” от едно яйце, хуск и с.л. овесено брашно ??♀️ (това след малко, като де доизпече рибокът), крема сирене малко
- хвърлила съм око на 2 оризовки, сушени домати в буркан и едно срамежливо бри
- за вечеря - червен грейпфрут и шепа микс от сурови ядки
*** нарът го бях взела за кучетата, ама като го отворих... почти не остана за тях, на по-готин не бях попадала. ❤️
?? #20
През 10 секунди, за 16:20 минути:
10х2 тяга @55кг
12х1 обръщане от земя @16кг пудовка (ляво+дясно=1)
10х3 суинг @20кг
10х2 лег @25кг
7х2 хоризонтално набиране
10 минути стреч с едно видео на Зузка
??♀️До момента - към 7к крачки, довечера ще направим и една гребна с песчетата, та добре е движението.
⚙️
- цинк, ц, магнезий
- а+д+д
- мсм, ц
- магнезий, б, сс
- 3х1 дмае
? 33/90
————
С такива дълги писания няма да стане отчитането веднъж на няколко дни, но устройва ме така. ??
Ето и една актуална моя снимка.
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 06.02.21 13:34.
03.02.21
19:33
Изобщо не им трябва, но много рядко им поръсвам по малко на храната, щото Ларчето обича. :)
03.02.21
20:02
Е, ай ся ?
Доста ми олекна бюджета с преминаването на месо, плодове и зеленчуци, и някои други добавки към основното, не е толкоз луксозно, колкото звучи. ??♀️ Да не говорим, че изчезнаха всички кожни проблеми на Наглостина, дето 7 години ги мъчим с всевъзможни терапии.
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 03.02.21 20:04.
03.02.21
20:22
имам месар в Плд ,мога да ре свържа с него за разни изрезки, чудеса.
03.02.21
22:02
Давай го, търся от сума ти време това-онова, може да ми грухне :)
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 03.02.21 22:03.
04.02.21
11:17
Днес ще говоря с него и ще ти пиша.
04.02.21
15:45
Блаодаря, Васѐ. ☀️
? 04.02.2021
?
- две кафета с мляко между 8 и 9
- шепа нар и 1/3 круша, 3-4 лъжици кисело мляко
- три оризовки с лютеница и една с някаква дижонска горчица, която ми подпали мозъка (не запомних марката, но уау), бекон
- 1 голям грейпфрут, червен, уникааален
- ранна вечеря и старт на фаст: печени зеленчуци - чушки от тия месестите, калифорния ли, как ги зоват.., тиквичка, чесън, картоф, морков; телешко, което в момента се задушава и се чудя дали да го направя с домати или със сметана, като сос за паста; малко прясна паста
?? Без - ден 2 на мц и ще пропусна.
??♀️Но си е активен ден, де - с помагане във фирмата на нашите, щото пак се наложи, щото м@нг@лите и те са хора... 10к крачки ги направих до към 12:30, сега си домакинствам, а после ще разходя куче по куче, за да ми се проветри главата от интернетската работа и от ученето. 15-16к крачки ще станат.
⚙️
- цинк, ц, магнезий
- а+д+д
- мсм, ц
- магнезий, б, сс
- 3х1 дмае
? 34/90
———————————-
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 04.02.21 16:16.
05.02.21
18:54
? 05.02.2021
?
- кефир
- кафе
- пресни лингуини със сос от телешко и домати (умопомрачително количество), 4 топченца пушена моцарела
- фъстъчено масло с мед, порокалов сок
- шоколад, ако мон амур достави
Демек, не ми се получи с фаста днес. И с тренировката не ми се получи - събудих се от болки и гняс 3, в 5, в 6:30 и окончателно - в 7:30. Гладна съм, още по-гадна съм, боли ме, кръвното 70/40. ?
Ще пусна фаст таймера след малко, току-виж утре е нормално положението вече.
??♀️
7-8к крачки разходка. Ходих сутринта да свърша няколко неща и да си накупя пак малко козметика (новата ми мания ?), и се разходих, че беше райско навън. ☀️?
⚙️
- магнезий, б, сс
? 35/90
Лягам да чета, ще си направя и медитацията, и bye-bye, world.
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 05.02.21 18:56.
07.02.21
10:04
? 06.02.2021
?
- чисто кафе, вода с хуск, вода с лимон
- 2x големи самърсбита за счупване на 18ч фаст
- Домашен пълнозърнест хляб, броколи, бри
- Малко супер лют боб с ребра
?? #21
За към 27-28 минути:
През 10 секунди:
15х1 зерчер @35кг
15х1 обръщане @35кг
15х3 суинг @20кг
4х1 раменна преса @35кг + 11х1 раменна преса @30кг
15х1 силово гребане @20кг (ляво+дясно=1)
?? 10 минути разтягане и 15 минути меди
??♀️Малко над 10 хиляди + вечерта помагах на приятел да изнася гняс от помещението, което е наел за офис - стари мебели, балатуми, стъкларии, разбиване на шкафове и мъкнене на всичко на 100-150м. Малко по-сериозно се усети от тренировката. ?
⚙️ Цинк, магнезий, Ц
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 07.02.21 19:18.
07.02.21
10:11
Точкен, не съм те забравил, но не мога да го изровя още Милан от Звезда(месаря, за който ти казах).
07.02.21
10:17
Щот’ съм незабравима. ? ?
Споко, бе, няма гладни, даже гледам, че някои бая трътка са повлекли. ? Всичко си имат, зорът ми е за някакви глезотии като телешки и заешки ушаци с козина, и някоя голяма и здрава кост за гризане и чистене на крокодилските атрибути.
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 07.02.21 10:21.
07.02.21
12:54
Месарница.
От там вземаме свинско Дюрок.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 07.02.21 12:54.
07.02.21
13:10
Хах, не знаех, че има и месарница, но я гугълнах къде е и ще мина да я преслушам.
Мани кучетата, ама голям зор е с намирането на прилично месо, пък а вкъщи се харчат пържолите. :)
07.02.21
17:11
Ами ние сме в СФ и вземаме от него, мога да кажа добра дума за месото му.
Добра дума.
07.02.21
19:36
Ще го преслушаме тая седмица, мерси! ?
? 07.02.2021
?
- кафе с мляко
- пресни лингуини, бри и сушени домати ??♀️
- фъстъчено масло с мед (крънчито на Бълка е... лудница)
- патешка кълка с мащерка, моркови на кубчета, печени с патешка мас, балсамов оцет и мед + малко мащерка и на тях, и картофено пюре с масло ?
?? 10 минути меди преди лягане
??♀️Без много движение - четох, гледах видеоматериали от курса, готвих.
Предложиха ми да се сертифицирам и да стана ггл обучител... на гимназиални учители. Мисля да го направя, сферата ми е интересна и на сърце, но да видим кога ще мога да захвана и това.
Айляк.
Голямо наказание с това мц - вчера беше всичко супер, днес имам чувството, че ще ми се пръснат вътрешностите.
⚙️ Магнезий, Б комплекс, МСМ, Ц
08.02.21
08:58
казано от nervak на 07.02.21, 21:15:
На какво ще ги обучаваш?
На работа с Гугъл Уъркспейс/Джи-Сют, Гугъл Класруум, някои други неща също като план, но засега това.
Мислих си, че ще е купон само с по-възрастните, но вчера видях пост на моя преподавателка от университета, в който се обясняваше как колежка от моята специалност (лингвистика с ИТ) й писала имейл, за да я пита какво е имейл и как да си предаде не знам си кой изпитна някаква работа чрез него. ? И тая амеба скоро ще се намести в някое училище, заедно с останалите кадри на бъдещето и ще трябва да се впуснат в едни дигитални вещерства... мани. ?
Е чак пък амеба...Малко прекалено значение взе да се отдава на тези “технологии”.Да, добре ще е да влезнат бързо в час...но не е чак такава драма.
Аз не знам ,даже не съм и чувал изредените неща от теб...за мен е важно да в час със своята материя ,която преподаваш.Компютърните и телефонни идиотии,ще ги науча за 1 ден ако се наложи...но не и да решавам диференциални уравнения.
То екранна снимка не знам ,как да си направя на телефона)))ма за кво ли ми е???
Мнението беше редактирано от nervak на 08.02.21 11:42.
Според мен, научаването на “нови” неща, е това което подържа мозъка работещ, активен и мнителен. Технологии, езици, професионални умения и т.н.т. Дали и колко са ти нужни в ежедневието, не е от чак такова значение, излизането от комфортната зона според мен е важно.
Да се поощрява неграмотност, под каквато и да е форма сред учителите е ...
П.П. Страх ме е, от времето, когато ще се наложи да пусна щерката в българско училище.
Мнението беше редактирано от Splash на 08.02.21 11:48.
Какво означава да се поощрява безграмотност???
Така ,като гледам всички тук в една или друга степен са минали през училище и нататък гледам са се развили.
Защо си мислиш,че сега учителите са нещо по-зле отпреди 20г???
Имам преки наблюдения върху моята специалност в няколко елитни (как мразя тая дума за училище) училища, и смея да твърдя ,че са на високо ниво...което се доказва от участие в различни олимпиади и състезания.
Твоите наблюдения върху какво са, та си притеснен да пуснеш дъщеря си?
08.02.21
12:05
казано от Splash на 08.02.21, 11:44:
Според мен, научаването на “нови” неща, е това което подържа мозъка работещ, активен и мнителен. Технологии, езици, професионални умения и т.н.т. Дали и колко са ти нужни в ежедневието, не е от чак такова значение, излизането от комфортната зона според мен е важно.
Да се поощрява неграмотност, под каквато и да е форма сред учителите е ...П.П. Страх ме е, от времето, когато ще се наложи да пусна щерката в българско училище.
Е вие съвсем ги отписахте тия учители, ц ц ц...
Никой не им признава подвига в мирно време, че изнесоха на плещите си дигиталната реформа на образованието буквално за 1 седмица и вече втора година се справят по добър или лош начин с това предизвикателство. Докато да си преиздадеш шофьорската книжка в КАТ все още е приключение, за което трябва да си пуснеш 1 ден отпуск.
Един от най-големите проблеми на образователната система у нас са родителите, които показват неуважение към работата и умението на учителите и предават това пренебрежително отношение и у децата.
Няма ли уважение от страна на децата, чакай после дисциплина и отговорност...
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 08.02.21 12:06.
казано от nervak на 08.02.21, 11:59:
Какво означава да се поощрява безграмотност???
Това да не знаеш какво е емейл, дори да се налага да питаш през 2021.
Защо си мислиш,че сега учителите са нещо по-зле отпреди 20г???
Мисля, че нуждите на съвременния човек са различни от преди 20 години, а училищната система не отговаря на тях по ред причини.
Твоите наблюдения върху какво са, та си притеснен да пуснеш дъщеря си?
Изключително обширна тема, която си е за разискване с бира в ръка. Съвсем преките ми наблюдения са върху учители/образователната система от 1-ви до 7-ми клас. Племенници, съседи, приятели работещи/учещи в момента. Положението е повече от трагично.
Мнението беше редактирано от Splash на 08.02.21 12:19.
Не знам за твоите наблюдения,но аз имам две такива))).Ще ти дам два красноречиви примера от моето битие,щот викаш,че нуждите на съвременния човек не отговаряли на училищната система..:
Дъщеря ми в 5 клас влезе в спортно...там ,както е известно на всички уж не се учи.В 7ми клас дойде матурата...без никъде да е ходила по уроци,математиката и беше 5,40…а българския 5,60…но тя си искаше в спортното и си остана там!Тоест там може да не се учи...но се преподава ,и който има желание си взима своето от това.
Продължавам...да не си помислиш,че примерно материята до 7клас е лесно усвояване с по 2 тренировки на ден.
В 10 клас ни заяви,че Тренер е тъп,ограничен и че с тези тренировки,тя повече от републикански шампион няма да стане,което вече го е направила ...тоест напуска спортното!!!
Държа 9 приравнителни изпита за да продължи да учи в уч.на Плиска с разширен английски...издържа ги с отличие...и отново беше знаменосец...както и на спортното.Завърши с отличие.
С две думи,дори и в спортното се преподава,само трябва да има ,кой да учи.... По нататък влезе да учи право.
По-малката също без мъки след 7ми клас я приеха в училище с италиански.
Това са моите преки наблюдения в семейството....с тетрадки,планове в тях и тн.
Та така....иначе ако гледам съседчето,училището за нищо не става
Мнението беше редактирано от nervak на 08.02.21 12:36.
08.02.21
13:04
казано от nervak на 08.02.21, 11:38:
Е чак пък амеба...Малко прекалено значение взе да се отдава на тези “технологии”.Да, добре ще е да влезнат бързо в час...но не е чак такава драма.
Аз не знам ,даже не съм и чувал изредените неща от теб...за мен е важно да в час със своята материя ,която преподаваш.Компютърните и телефонни идиотии,ще ги науча за 1 ден ако се наложи...но не и да решавам диференциални уравнения.
То екранна снимка не знам ,как да си направя на телефона)))ма за кво ли ми е???
Напротив, амеба е, щото е учила 4 години специалност, обвързана с компютърни технологии и не знае какво е електронна поща. Оригиналният правопис беше запазен също - не знам как е минала и през езиковата част на обучението. И утре ще отиде да си разпръсква глупостта по децата - я в начално училище, я в гимназия.
Предвид, че си познавам колегите, както и доста млади филолози, смея да твърдя, че младите учители масово са неграмотни. И на теб не ти е работа да си чувал платформите, които споменах, да, но лингвисти, които на диктовка на български език не биха изкарали повече от три и половина, не им е работа да преподават, да превеждат, да пишат и каквото и да е там друго, свързано с езикови умения.
А че щерката е образована и успяла, заслуга имате вие с майка й и тя самата, не учебното заведение/образователната система. И тя става много по-зле, тъй като учителите и изискванията, през които сме минали ние едно време, сега се подменят от амеби, дето преподават математика (включително в университет) и не могат да обяснят какво е процент, и не знаят какво е пропорция, и други, дето преподават български език, а пишат Е вместо Я (когато става дума за допълнение) и всякакви такива извращения.
Наблюдения имам и върху учебниците за най-малките, които се бълват, и доста се плаша - голямо учене вкъщи ще пада някой ден. :)
Много съм съгласна с Алекс за насажданото от родителите отношение. Преди години един деветокласник се изпика в коша на класната стая (споменатата горе гимназия) и след опита им да го накажат (изключат/преместят в друга гимназия), майката и бащата осъдиха училището, и си го върнаха обратно в същия клас.
Обатачването е по цялата верига - от деца и родители, през училища и преподаватели (и тяхното образование също), до министерства и политика...
Но друга беше идеята на поста, с който започна всичко, де. ?
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 08.02.21 13:07.
Имаме доста различно мнение за нещата.
Само ще кажа,че на нито едно от децата не съм му помагал с училищен материал...та ние да имаме някаква особена заслуга.
Ехевве преподават математика в университет и не знаят процент....къде отиде???
Точно пък в Пловдив тази катедра е една от силните в страната!
И да...,бих си пуснал децата на училище без да се замисля,защото съм бил в системата и защото поддържам контакти.
Иначе погледнете и колко неинформирани има между лекарите...дет не желаят ваксина.)))
Мнението беше редактирано от nervak на 08.02.21 13:37.
08.02.21
13:53
Щот и медицинското образование е на същото дередже. ?
На децата все им е повлияла семейната среда, няма значение дали си скляпал до 12 часа с учебника по физика. Може и свестни учители да са имали също - не е като да не се намират.
Няма лошо да сме на различно мнение, а за това с процента не се бъзикам - Антон учи икономика в момента и е потресен, че има преподаватели, на които им липсват фундаментални знания и не би трябвало да са завършили и шести клас.
И още нещо - не е задължително преподавателят да е некадърен, за да е зле общата картинка. Достатъчно е да се допуска дипломирането при определени... проблеми.
Камен има една колежка, която е откровено слабоумна - ми отличничка, майна. Отличничка със заседнал на устата въпрос във всяка лекция: АМЧИ ТО ТУЙ НА МЕНИ ЗА КО МИЙ.... ? Ма ще се дипломира и ще тръби какъв е висшист, щот няма студенти, а трябва да се оцелява...
Все тая, отивам да тренирам и да правя торта, риба, майонеза, омлет и... ябълков оцет. ?
08.02.21
13:58
казано от Т. Тодорова на 08.02.21, 13:04:
...
Не може да съдиш за цялата система от 2-3 примера. Аз пък мога да ти дам 100 контра примера и пак няма да съм обективен ;)
Всъщност, проблемът идва от там, че много родители подсъзнателно проектират страховете (и разочарованията) си от евентуалния неуспех на децата им. И понеже егото е майстор в отхвърлянето на вината, веднага я прехвърля на най-лесната мишена - училището и системата. От там се тръгва с недовериято и нагласата, че те нещата вече са обречени.
А възпитанието и образованието са най-вече отговорност на семейството/родителите.
п.с. отделно и елитарното отношение тип “аз съм върха на джанката и моето дете е по-по-най” го има, ама то пак е свързано с горното - комплекси, чувство за малоценност, проектиране на амбиции и т.н
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 08.02.21 14:02.
Сашо незнам прав ли си))))с тва за страховете и пренасянето на вината върху учителите.
Моите родители един път не съм ги чул да кажат,нещо за учителите.....пък доста двойки бацах едно време>))>))???.
Даже завърших с 3ка по математика....по химия на поправителни ххаааахХ
08.02.21
14:15
Нито са два-три примера, нито мнението ми е формирано от коментари на родители. Както казах, за мен нещата са навързани от най-долу до съвсем горе - не е възможно да се посочат с пръст само учителите, само родителите (съгласна съм напълно с теб по отношение на този фактор), само учениците, само родителите, само министерството и т.н.
Но както казах, друго коментирах, шегувах се с предстоящото ми предизвикателство и така.
Винаги съм уважавала преподавателите си - и в училище, и в университета, и сега уважавам професията, и смятам, че трябва да бъдат подкрепяни, стимулирани, да се инвестира в развитието им и да са наясно всички със значението и мястото им в обществото. Не важи за амебите, разбира се. :)
Конец, че да остане място да си впиша тренировката после. ?
08.02.21
17:14
? 08.02.2021
?
- кафе
- овес с прясно мляко и протеин, и чиа, накиснат от вечерта
- напитка с джиндифил, мед, ябълков оцет и лед
- няколко броя лешници, гризване от принцеса
- 1 пъстърва на фурна
- известно количество от сместа за тортата ? - облиз малко от тая лъжица, малко от пръста, пак от лъжицата, от робота и се оказа, че не само съм опитала... но съм доволна
Май това ще ми е за днес.
?? #23
През 10 секунди:
15х1 тяга @60кг
15х1 лег @30кг
5 минути разтяг
Тихо, тихо, да има място за тренировката на страницата! ?
Започнах и още докато наредя за тягата, и...
Но свърших и друга физическа работа доста, и не съм седнала изобщо от 6:30 сутринта, освен за да пиша тук.
?? 10 минути меди преди лягане
??♀️11км
Тортата се очертава много, много вкусна (като на Зорито шоколадовата), но втора мозъчна клетка още не ми е поникнала от дмае-то, изтървах се със солта и трябваше да замажа с мед, та няма да е много нвд. ?
⚙️
- цинк, магнезий, б комплекс, дмае, ц, мсм
14.02.21
15:29
От последното писане не съм тренирала. Днес пък ще е първият ден с под 20к крачки. Тренировките ги хващам отново, тъй като в това време няма да драпаме другите неща по 12 часа.
Бира пих снощи, но храната е наред като цяло.
От сутринта ми се въртят в главата суши, октоподи, скариди, хайвери... и водка, което си е шок, аз не го пия това чудо. ??♀️
Бяхме одеве с животните на дворче - едвам си тръгнах. ❤️ Много приятно и тихо, а беше и чисто преди да го прекопаят, опикаят и отъпчат. :)
——
Забавлявах се покрай поста на Иван, в който пише, че объркал прясното мляко със сметана, защото се сетих майка ми преди години как посрещаше едни важни гости и беше объркала готварската със сладкарска сметана (свински медальони с гъби и сметана). Реакциите бяха като за на Рейчъл от “Приятели” десерта с телешко. ???
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 14.02.21 15:48.