11.02.21
13:11
Дидо, преди да свалиш 20кг е излишно да коментираш мерки, пропорции и други подобни фантазии.
казано от Brown Bomber на 11.02.21, 13:11:
Дидо, преди да свалиш 20кг е излишно да коментираш мерки, пропорции и други подобни фантазии.
Няма как да сваля просто 20 кг.............има как да сваля 20 кг. мазно., т.е. уточнявам. И това е така, защото мисля да се закотвя на 100 кг., но при 8-10 % мазнини.
казано от КъдеЕБАтко на 11.02.21, 13:22:
Няма как да сваля просто 20 кг.............има как да сваля 20 кг. мазно., т.е. уточнявам. И това е така, защото мисля да се закотвя на 100 кг., но при 8-10 % мазнини.
Арнолд Шварценегер е 10 см. по-висок от теб, и се е състезаал на 106 кг.
178 см., 100 кг. и 10% мазнини, FFMI ще е 28.5.
E така де, Петко-правилно си ме разбрал, т.е. грешката е вярна ;-)
Пф, 10 ли казах, 15 имах предвид ;-)
А сега сериозно, както и уточнение за Бомбъра. Преди 4-5 години бях свалил до 92-94 кг. Имах и снимки от на плажа и да си кажа, дебел си изглеждах, а същевременно бузите ми бяха похлътнали. Не както сега естествено, но по-скоро дебел, от колкото средно телосложение. А и тогава тамън бях започнал да ходя по залите макар да не съм натискал уж както си трябва и да съм бил пресен пресен, е имало визическа активност и някакво мускулно натоварване. Демек да приемем, че мускулната загуба не е била толкова голяма. Сега съм 108.2 кг. /на 7-ми февруари бях 110.2…......диетата си върви/, което ще рече, че от тук натам ако сваля 20, пак няма да е достатъчно общо взето. Повече трябва очевидно.
Всъщност сега съм на 33-34 % мазнини по сметки от машинарията. Със свалянето на едно 20 кг., дори да приемем, че са основно мазнини, до какъв процент подкожни ще ме доведе това. Мисля си, че е около 25 %, т.е. за да стигна под 20 % не знам колко кила трябва да смъкна-сигурно поне 30 кг. Или по-обобщено, че да стане питането по-конкретно: Ако сега съм 33 -34 % подкожни мазнини, колко горе долу кила трябва да отслабна, за да достигна 19-20 % подкожни мазнини. С условието, че съумявам да запазвам ММ.
Мнението беше редактирано от D_M на 11.02.21 14:21.
казано от Bart Simpson на 11.02.21, 11:13:
Дидо, дай Боже всеки му, твоя дух на такава възраст и желание за движение.
Е,не че съм пример за подражание,доста несериозен съм в последните доста на брой години.Докато е млад,човек се самозалъгва,че “има време...”Да,ама не,сега виждам,че за някои неща съм доста закъснял,а за други, тотално загубил шанс.
Тъй е устроен живота,трябва да си с нагласата,че от раждането си,вече си в надпревара с времето,и колкото по-рано го осъзнаеш,по-добре.
Той бат Арни нали имаше една известна реч,дето препоръчваше,ако нямаш време за сън,ами спи по-бързо?Та така
11.02.21
15:03
????
казано от Bart Simpson на 11.02.21, 15:03:
????
План без срокове и дати не е точно план, а нещо друго :D :D
казано от Bart Simpson на 11.02.21, 15:03:
????
Затова допълних в следващото мнение. Вече съм сигурен, че много хора тук не вдяват, кога се бъзикам /да не използвам друга дума/ и кога говоря сериозно. Чак такъв олигофрен не съм..........т.е. подобни изказвания очевидно са несериозни. Или пък така съм се наложил тук, та много хора са на мнение, че толкова ми е акъла и наистина може да съм си помислил постигането на такива резултати.
казано от КъдеЕБАтко на 11.02.21, 13:48:
Всъщност сега съм на 33-34 % мазнини по сметки от машинарията. Със свалянето на едно 20 кг., дори да приемем, че са основно мазнини, до какъв процент подкожни ще ме доведе това.
Ако сега съм 33 -34 % подкожни мазнини, колко горе долу кила трябва да отслабна, за да достигна 19-20 % подкожни мазнини. С условието, че съумявам да запазвам ММ.
108 кг. при 33% са 35.64 кг. мазнини.
1% мазнини от 35.64 кг. = 0.356 кг.
33% - 20% = 13% = 4.6 кг. (пълна простотия е това, да се зачеркне от протокола)
Не знам какво значение имат тия сметки. Нещата на теория и на практика са съвсем различни.
Мнението беше редактирано от Гордан на 11.02.21 16:27.
Сметката ти е тотално грешна.
108х0.33 = 35.64 кг. мазно, чисто тегло 72.6.
Трябва да тежи окола 90 кг, за да е около 19% мазнини, при същото активно тегло.
казано от nervak на 11.02.21, 16:19:
Арнолд не е ли 186см?
Там някъде, все различно пише, но няма особено значение.
Мнението беше редактирано от Петко К на 11.02.21 16:24.
Да, видях. Към 15-16 кила трябва да се свалят. Ако сме в утопия, където си свалят само мазнини.
Мнението беше редактирано от Гордан на 11.02.21 16:28.
Ами, Петко това 90 кг. не е толкоз плашещо. Хайде и мм да позамине /няма как иначе/, още някое кило надолу от под 90 кг. да падна, за да съм около 20 %. Ок съм с това.
Ама преди време като казаха, че трябва да падна до здравословните около 20% и малко под тях, не знам какво смятах, ама нещо под 80 кг. ме изкара. Викам ааааа, много трудна работа.
11.02.21
16:52
Дидо, аз откакто те “зная”, всичко ти е трудно.
Даже и пиенето и пушенето, защото все му се съпротивляваш.
Интересно ми е,по снимките на колко % мазно ме виждате горе-долу?Нещо нямам вяра на фалшивите ми калипери.
11.02.21
17:07
23-5%
имайки предвид, че мускул почти няма.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 11.02.21 17:08.
казано от Bart Simpson на 11.02.21, 16:52:
Дидо, аз откакто те “зная”, всичко ти е трудно.
Даже и пиенето и пушенето, защото все му се съпротивляваш.
Ааа, без алкохол и сладко съм вече.
ПС....напротив-точно обратното, лесно ми е. То ако ми бе трудно щях да съм доста по-напред с тежестите, а и не само, т.е. не съм натискал достатъчно, демек да ми е трудно.
Мнението беше редактирано от D_M на 11.02.21 19:11.
Натъкмих си програмката за начало,и от утре стартирам.
Ще започна с една изпробвана от мен малко „билдърска“ схема,от която съм имал ефект преди,да видим сега как ще е.
Тренировка А
Гръб,трапец,задно рамо,бицепс,корем
1.Гребане с щанга от водоравен наклон с надхват5х12(При топло време навън на скрипеца 5х12,10,8,8,8)
2.Гребане с дъмбели от наклон -3х12
3.Повдигане на раменете с дъмбели-4х15,12,12,12
4.Разтваряне с дъмбели от водоравен наклон-4х15,12,12,12
Бицепс
1.Сгъване с щанга от стоеж-4х12,10,9,8
2.”Чуково” сгъване от стоеж-2х10
Тренировка Б
Гърди,средно рамо,трицепс,крака
1.Вдигане на дъмбели от полулег-7х15,12,12,12,12,12,12
2.Раменна преса от стоеж(седеж) с щанга-4х12,10,8,8
3.Разтваряне встрани с дъмбели от стоеж-3х12,10,8
4.”Френско” с една ръка от седеж-4х12,10,8,8(При хубаво време,на скрипеца нещо подобно)
5.Клек СТ-5х15
Третият ден е почивка и ходене примерно 3-4-5км.според зависи, после схемата се повтаря.
За корем мисля да включа сутрин с гимнастиката 4х15 повдигане на краката от лег в СС с повдигане на таза от лег,или пък в края на тренировките,ако имам сили де.Във всеки случай,стягането в тази област ми е главен приоритет.
Храната
Изчислих си КБ на около 2600ккал,но не се заблуждавам,че ще мога да ги набавям,по-реалистично ми се струва да опитам с 2200-2300,и след седмица-две да видя как върви кантара.Нищо чудно и ако трудно достигам 2000,калориите винаги са ми били проблем.Трудност за определяне на калориите е,че често хапвам домашни манджи,с трудно определим състав,но предполагам че при доста от вас също е така. Постоянното мерене на разните храни на кантара пък малко ме затормозява в дългосрочен план,но ще се постарая.
Сол,алкохол и много хляб,ще има борба и с тях?
Толкова засега относно плановете,малко дълго стана,ама да си го имам като обещано,и да ме посръчквате,ако съм непостоянен?
Мнението беше редактирано от Дидо на 13.02.21 14:03.
Всяка програма е по-добре от без програма, но в случая хич не ми харесват тия билдърски схеми - упражнения за задно рамо, но клек със СТ? Раменна преса седнал и 2 упражнения за гребане и 2 за бицепс, но само едно за крака? Все си мисля, че поне първите 3-4 месеца една по-проста силово-ореантирана програма с възможно най-много упражнения прав и с цялото тяло да стабилизира ще е по-смислена.
казано от Боян на 13.02.21, 13:38:
Всяка програма е по-добре от без програма, но в случая хич не ми харесват тия билдърски схеми - упражнения за задно рамо, но клек със СТ? Раменна преса седнал и 2 упражнения за гребане и 2 за бицепс, но само едно за крака? Все си мисля, че поне първите 3-4 месеца една по-проста силово-ореантирана програма с възможно най-много упражнения прав и с цялото тяло да стабилизира ще е по-смислена.
Благодаря за включването :) Да,за краката забравих да уточня,че за начало ще е със собствено тегло,после клякане с дъмбел пред гърди,нямам стойка за клек с щанга.
За раменната преса да,имам възможност да я правя прав и сигурно така ще е,а и по не натоварва кръста.
За бицагите...не мисля че 6 серии са кой знае колко,а относно задното рамо,ще ми се да поразвия него и трапеца,за да си подобря малко стойката.
Относно силовите програми,не ми стои на дневен ред това.Знам,че на подобно мнение не се гледа с добро око тук,но засега ще работя по тая схема.Поздрави :)
13.02.21
15:22
казано от old_man на 13.02.21, 14:02:
...но засега ще работя по тая схема.Поздрави :)
Като няма риба, и ракът е риба?
Не очаквай, обаче да постигнеш нещо повече от това, което ти дават разходките в гората...
Даже, повече файда ще има да сложиш едно чувалче 10 кила пясък в раницата и да си обикаляш гората...
Адаш, смело напред-до теб съм ? Малко останахме тия от “”“”“старата школа”“”“” ?????
Иначе ако трябва да бъда честен, на мен силовото трениране ми идва доста по-лесно, сравнено с бодибилдърското. Много по-лесно ми идва да направя например 3х3 или 3х5 или 5х2 близо до отказа, сравнено с 4х8 близо до отказа. И като сумирам една тренировка от базови в ниски, се чувствам доста по-добре след това, сравнено с бодибилдърска. Ся някой ще каже:ами щот си слаб, щот не натискаш, щот не знам к,во и що ? Не знам дали е така, след като и в двата случая се натиска почти до отказа, както казах, т.е. на финала усилията са ти еднакво трудни за преодоляване на повторението. Все пак и обемът на билдърските идва доста повече, а и ако имаш 2-3 базови в трен, съвсем нормално е да е така. На мен лично така ми влияе, за другите не говоря. А и все пак имам предвид бодибилдинг тренировка основно с базови движения.
Мнението беше редактирано от D_M на 13.02.21 15:52.
казано от Alexander Krastev на 13.02.21, 15:22:
казано от old_man на 13.02.21, 14:02:
...но засега ще работя по тая схема.Поздрави :)
Като няма риба, и ракът е риба?
Не очаквай, обаче да постигнеш нещо повече от това, което ти дават разходките в гората...Даже, повече файда ще има да сложиш едно чувалче 10 кила пясък в раницата и да си обикаляш гората...
Саше,ти пък чак с 10кг. раница?Аз де съм си рахитичен по рождение,и сколиозен от малък,само това ми липсва?
Между другото,ще се постарая да те опровергая?
казано от КъдеЕБАтко на 13.02.21, 15:45:
Иначе ако трябва да бъда честен, на мен силовото трениране ми идва доста по-лесно, сравнено с бодибилдърското. Много по-лесно ми идва да направя например 3х3 или 3х5 или 5х2 близо до отказа, сравнено с 4х8 близо до отказа. И като сумирам една тренировка от базови в ниски, се чувствам доста по-добре след това, сравнено с бодибилдърска.тренировка
Така е адаш,но как да го обясниш на небодибилдъри??
Мнението беше редактирано от Дидо на 13.02.21 16:18.
14.02.21
12:13
казано от Alexander Krastev на 13.02.21, 15:22:
Не очаквай, обаче да постигнеш нещо повече от това, което ти дават разходките в гората...
Даже, повече файда ще има да сложиш едно чувалче 10 кила пясък в раницата и да си обикаляш гората...
Напротив, мускулатурата му се нуждае от тонизиране и с оглед на неизползването и активно и възрастта му, ще има полза, особено първите 2-3 месеца. А след това опции много, само трябва да се подхожда умно. Но определено съвсем не е нужно да праска яките силови...
14.02.21
12:24
То не става дума за силови, Адаш, а че тая тонизация може стане много по-ефективно по друг начин, вместо с това културистично разделение.
Но щом си го кефи и това го мотивира - по-добре така, отколкото нищо.
14.02.21
12:39
Добре Адаш, какво му е според теб на това? За един приятел питам...
казано от James Hinks на 14.02.21, 12:13:
Напротив, мускулатурата му се нуждае от тонизиране и с оглед на неизползването и активно и възрастта му, ще има полза, особено първите 2-3 месеца. А след това опции много, само трябва да се подхожда умно. Но определено съвсем не е нужно да праска яките силови...
И аз мисля по-подобен начин. След като не е тренирал от доста време, няма никакво значение как ще тренира през първите 2-3 месеца. Както и да е, все ще има резултат, тъй като мускулите тепърва ще влизат в тонус. Едва след това ще може да мисли за други схеми на трениране.
14.02.21
15:00
казано от James Hinks на 14.02.21, 12:39:
Добре Адаш, какво му е според теб на това? За един приятел питам...
:)
Бях ученик, като излезе тази книжка :)
Изследването е много добро, но е за хора 60+. Не че няма да работи и при по–млади, далеч съм от тази мисъл. Но за дискусията по–горе не е от такова значение.
А, Кръстев, тамън имаш книгата. Какви са му иначе основните схеми, дето са в 5-ците. Помня, че говореше за 5 повторения. Пирамида ли прави, тъй като до колкото знам, следва принципа за постепенно натоварване до последното най-тежко.
Сигурно има не една две схеми.
Мнението беше редактирано от D_M на 14.02.21 15:21.
14.02.21
17:22
И аз да се включа с един въпрос. Та той е, големите три достатъчни ли са? Просто имах не реалистични цели. Поради ред причини, които вече съм изброявал, не мога да се натоварвам на макс. Та, ако правя клек, лег и тяга 2 пъти седмично, достатъчно ли е? Целта е просто една прилична форма, без не изпълними желания за 50 см ръка и 130 гръдна, реалистична цел, или просто една по - добра форма от средностатистическия човек.
Ако ще имаш и други тренировки различни от клек, лег и тяга, са достатъчни. Дори и веднъж седмично може да ти е достатъчно. Ако това ще са ти тренировките за седмица – не, не са достатъчни. Имай предвид, че лег, клек и тяга в една тренировка е доста тежко натоварване.
За мен е абсолютно достатъчно...ако ще да въртиш по едно движение на ден...или през ден.
Два пъти седмично няма как да е през ден... Акцентът е друг. Нямам проблем с тренировката. Може да е една и съща всеки ден както казваш. Два пъти седмично е проблемът, на който искам да наблегна.
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 14.02.21 19:34.
Ако засека борчетата на площадката тия дни, ще ви ги снимам... всите са на 50+. Мисълта ми е, че сме б@си и лигльовците :):)
Не можах да отпочна днес тренировките,смутен съм доста.Бях споменал през октомври,ако не се лъжа,че при стоварване на 10куб. дърва от камион,нещо ми се преумори дясната ръка.Първоначално не обърнах внимание,рекох ще ми мине,но от болка в бицепса,се премести в рамото,а и в задното рамо,че дори и в горните гърди.
Пробвах разни сгъвания,при пронация болката е по-слаба,при супинация е зле.При изнасяне на ръце встрани с дъбмели също боли.При теглене на тежест от водоравен наклон-също.
При “чуковото” болката е по-слаба.
Много се прецаках с тия дърва,ама нали все да бързаме...?
Не знам дали го описах добре,но някакви идеи за възстановяване?
Ами възтановяването е правене на рехабилитационно движения, леки масажи и тн... с леки тежести и ластици леки.. всякакви ротации около китка рамо и тн.
В тоя случай е хубаво да идеш на специалист и такъв рехабилитатор. Ама това изисква много гимнастика и да не правиш никакви натоварвания. Поне от мой опит
Мнението беше редактирано от kaloyan на 14.02.21 22:27.
На два пъти имах проблеми с рамо, провокирани от физическо натоварване, но и при двата имах проблеми с бутащите движения, а не с дърпащите. При първия ходих на лекар, нищо не се откри, но правих нагревки, магнити, мазила. Втория не съм го лекувал. И двата минаха за еднакво време - 7-8 месеца, през които не съм спирал тренировки, но съм изключвал изцяло някои движения. Каквото и да е било при мен, е възстановено напълно ... май