Само минавам да кажа, че имах единица набиране с лично тегло, като и тогава тягата беше х 2.75…. за останалите съм пас :D А набиранията със собствено тегло 25-27 ; ) Просто като съпоставка го споделям, а и няма къде друг път да “блесна” в подобна тема хаха :D
казано от nervak на 07.03.21, 12:13:
Еле па кофите са най-лесното от теста.
Нервак, на теб не трябва да ти се разрешава да даваш мнение за кофи. Ти си някакъв корифей на кофите и като такъв не можеш да изкажеш обективно мнение. Това, за което други тренират с години да го стигнат при теб е по рождение. :)
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 07.03.21 13:03.
07.03.21
13:07
казано от zvvsip на 07.03.21, 12:56:
Само минавам да кажа, че имах единица набиране с лично тегло, като и тогава тягата беше х 2.75…. за останалите съм пас :D А набиранията със собствено тегло 25-27 ; ) Просто като съпоставка го споделям, а и няма къде друг път да “блесна” в подобна тема хаха :D
Клек, раменна и кофи?
Клекът винаги ми е бил слаб и никога не съм имал обективна представа колко ми е баш максът. В този период бях 70кг. и максимален опит на клек съм правил на 130кг. Не знам дали съм можел повече, но не съм смеел да опитам.
Военна 2х70 и кофи х70, но не помня бройка.
казано от Svetoslav на 07.03.21, 13:02:
казано от nervak на 07.03.21, 12:13:
Еле па кофите са най-лесното от теста.
Нервак, на теб не трябва да ти се разрешава да даваш мнение за кофи. Ти си някакъв корифей на кофите и като такъв не можеш да изкажеш обективно мнение. Това, за което други тренират с години да го стигнат при теб е по рождение. :)
А дано ,ама надали...от години правя кофи,та не е по рождение.
А и като постижения не съм нещо чудо невиждано...ей ти:
казано от zvvsip на 07.03.21, 13:13:
В този период бях 70кг. ...... и кофи х70, но не помня бройка.
А знам още трима ,четирима ,които също правят кофи тежест равна на собственото им тегло.
И аз съм правил бройки с +80 кила, така че наистина не е нещо специално. И сега ако се напъна, ще направя поне единица.
И не е като да съм наблягал на кофите, просто са едно от многото упражнения, които правя.
Да, на някои хора някои движения им се отдават повече от други, затова и съм дал 5-6 различни, които да покрият всичко и не наблягат на нищо.
И сега какво?
Колкото трениращи, толкова и треньори, толкова и критерии.
Чакайте и аз да се включа с актуални критерии.
Минимум 500 лайка и 30 коментара на снимка на плочките в инстаграма (мъже)
Минимум 50000 последователя и 6000 лайка на снимките на глутеуса (жени)
Това е за локален инстаграм акаунт :D
Дотук горе долу се поизясниха критериите за силово трениращи атлети.
Събирам тук по-долу казаното, с уточнението, че става въпрос за критерии за „отличен“. Говорим за непрофесионално трениращи хора.
казано от James Hinks
Макс на обръщане-изтласкване прав = 1,5 х собствено тегло.
Бутане от лег > 2 х собствено тегло
Клек > 2,5 х собствено тегло
Тяга > 2,5 х собствено тегло
Набиране + допълнителна тежест=собствено тегло.
Touhg enough test - за отличен.
Максимална бройка набирания > 40
Максимална бройка кофички > 60.
Максимална бройка лицеви опори > 150.
Максимална бройка американски подскоци > 50.
Максимална бройка коремни преси > 200.
Планк с тежест = собствено тегло > 1 минута.
Бегова тренировка от :
1600м - 1 мин почивка - 4 х400м(почивка между тях по 1мин) -1 мин почивка- 4х100м(пак същата почивка)
500 метра, за < 12 часа.
Казано от Петко
Ето ви критерии за нормални хора, и преди съм ги давал:
- 180 клек
- 220 тяга
- 140 лег
- 90 кг военна преса
- набиране с 40 кг.
- кофички с 80 кг.
Всичко е за минимум 1 повторение, ако можете повече е бонус.
От Гюлето
- изхвърляне от земя с една ръка- пудовка 54-60кг. +
- обръщане от земя и изтласкване с една ръка - пудовка 64кг. +
- тръстър с една ръка(без помощ от другата) - пудовка 58кг. +
- тръстър с две ръце - пудовки 2 по 50кг. +
- клек с пудовки - 2 по 50кг. + - минимум 6-8 повт.
- повдигане(обръщане) на чувал с пясък от земя на рамо - 80-90 кг. +
Всичко това с повторения,като при клека поне 6-8повт. и пудовките в хубава рак позиция ,а НЕ на раменете, за всички упражнения !
Тук слагам и мението на Петко с критериите за „удовлетворителен“ т.е. за физкултурници.
казано от Петко К на 06.03.21, 19:21:
Нормалното изпълнение на упражненията с пълна амплитуда, плюс стандартното разтягане на мускулите между сериите и след тренировка е достатъчно за развиване и поддържане на гъвкавост.
Говорим за критерии за обща физическа подготовка, не за специфични умения в конкретен спорт!
Добре, ако смятате, че се изхвърлям, ето ви критерии за “физкултурници”.
100 лег, 140 клек, 180 тяга, минимум за 1 повторение. 60 кила военна преса, набиране с 20 кг или минимум 12 стриктни със собствено тегло. 50 стриктни лицеви, 30 кофички, 100 клека. Обръщане от пода със собственото си тегло.
Това се постига от трениращи за около година в залата.
От тук нататък, ако не искате да ставате много яки, може да си подмятате гюлета, да си се въртите на лостове, и да правите каквото ви е кеф. Но е добре да имате поне тази базова сила.
Смятам, че по отношение на силовото трениране горе долу горните критерии обхващат това, за което говорим.
По отношение на лостаджиите още не сме стигнали до общо признати критерии за „отличен“ и „удвлетворителен“. Надявам се, че и тях ще ги уточним.
Ето моите критерии за физкултурници, т.е. за удовлетворителен (за хора до 40 г възраст).
Набирания - 12
Кофички - 20 (нормални, предни, задни и смесени 10)
Коремни - 10
Силови - 3
Подскоци - 30
Лицеви опори - 50
Коремни преси - 100 (аз лично не препоръчвам правенето на коремни преси, има много други по-добри упражнения)
Бягане - 100 м - 15 сек
1000 м - 4м 10 с
6000 м - 30 мин
Считам горното за базов минимум за някой, който твърди, че тренира редовно на лостове и има година трениране.
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 07.03.21 18:01.
За общи критерии за спортуващи, без профилиране, не трябва да има разделение между залата и собственото тегло, а да бъдат представени с популярните си движения. Силен в залата, слаб на лостовете - среден. Силен на лостовете, слаб в залата - пак среден. Силен в залата, силен на лостовете - отличен :) И какво е това до 40 г възраст? Какво става след 40, защото аз съм ги минал пък нищо не съм забелязал - болежките си ги влача от преди 40 :D
казано от Dymag на 07.03.21, 19:17:
Какво става след 40, защото аз съм ги минал пък нищо не съм забелязал - болежките си ги влача от преди 40 :D
За аеробните натоварвания има значение. Затова сложих някаква възрастова граница. :)
07.03.21
20:16
Дори да имам възможност да тренирам редовно и да се храня адекватно, пак не виждам как бих постигнал лег 2ЛТ. Набирането с добавена тежест ЛТ също ще е много трудно, останалите не са проблем за натрениран човек.
... добре че няма кросфитъри във форума. Ако имаше, до сега да са се обадили в темата
08.03.21
09:42
Също и вегани :D
09.03.21
12:05
казано от Ivan на 06.03.21, 11:41:
казано от James Hinks на 06.03.21, 11:05:
Не, не са. Даже сега бих ви дал други, това е от преди 10 години...За тези 10 години възгледите ми за възможностите на трениран човек са много променени.
Би ли ги написал
Чисто силовите такива или всичките?
казано от Dymag на 06.03.21, 00:43:
Не знам какво си можел да направи с допълнителна тежест, ама не можел без тежест - само със собствената. То допълнителната не трябва ли да е надграждане като олекне собствената?
За някои движения е надграждане, за други добавената тежест е по-скоро пречка в развитието.
казано от Svetoslav на 06.03.21, 11:49:
От написаното до тук излиза, че само силово трениращите са сериозно трениращи и който не покрива тези критерии не става за нищо.
Принципно като се говори за “фитнес”, трябва да се разглежда силовото трениране. Ако ще намесваме истинските спортове, защото ходенето на фитнес е далеч от спорт, нещата няма да са само за силово трениране.
В горните критерии не се вписват и 99 процента от трениращите на лостове, а някои от тях са много сериозно трениращи хора.
Опитах се да го кажа поне два пъти - да, сериозно тренират, но само едната половина от тялото. Ако горната част може да се тренира изключително добре без тежести, то за долната нещата въобще не стоят така. Прави тяга, клякай, имай бегова и скокова работа, пък горната я тренирай на лостовете. Но да обясняваш, че става и за нея без тежести - не, не става. Еволюцията я е направила в пъти по-силна и издръжлива.
Да не говорим за всички спортисти, на които не им е необходима подобна силова подготовка.
Не се сещам в кой от силово-скоростните и скоростно-силовите спортове не е необходима. В останалите ако не помага, то поне не пречи.
С всичко, което сте написали съм съгласен, но то е приложимо за съвсем малък брой хора. А останалите какво да ги правим - да ги отпишем?
Най-масово трениращите ходят на фитнес, поне нали уж за тях говорим? Иначе в спортовете с техническа част, неща зависят основно от нея, но дори и там е необходимо да има ОФП и СФП.
И защо да се хващаме само за силата - тя ли е най-важното качество за тялото? А какво да кажем за останалите качества?
Дори да не е най-важното, основно качество е. Без да развиеш сила, няма как да развиеш нито мощност, нито скоростна издръжливост. Съвсем не казвам, че единствено силата трябва да е самоцел, но е основата.
Но и силата, и издръжливостта,и аеробната натренираност са неща до време, които с възрастта така или иначе отслабват. А необходимостта от други качества си остава...
То като махнеш тия, единственото, което остава е нуждата от пари...:D
казано от James Hinks на 09.03.21, 12:05:
В горните критерии не се вписват и 99 процента от трениращите на лостове, а някои от тях са много сериозно трениращи хора.
Опитах се да го кажа поне два пъти - да, сериозно тренират, но само едната половина от тялото. Ако горната част може да се тренира изключително добре без тежести, то за долната нещата въобще не стоят така. Прави тяга, клякай, имай бегова и скокова работа, пък горната я тренирай на лостовете. Но да обясняваш, че става и за нея без тежести - не, не става. Еволюцията я е направила в пъти по-силна и издръжлива.
Съгласен съм. Коментирах го и по-рано. С тежести краката могат да се развият по-комплексно.
Да не говорим за всички спортисти, на които не им е необходима подобна силова подготовка.
Не се сещам в кой от силово-скоростните и скоростно-силовите спортове не е необходима. В останалите ако не помага, то поне не пречи.
клек 2,5СТ, лег 2СТ, тяга 3СТ - няма да изброявам, много са. Ще се огранича само до тези, които съм тренирал - бокс, кик-бокс. Силният клек и тяга не биха пречили, но не са необходими. 2СТ на лежанка определено не е нужно. Има много специфично трениране за лежанка за бокса. Постигането на 2СТ по-скоро би било пречка, отколкото да помогне.
С всичко, което сте написали съм съгласен, но то е приложимо за съвсем малък брой хора. А останалите какво да ги правим - да ги отпишем?
Най-масово трениращите ходят на фитнес, поне нали уж за тях говорим? Иначе в спортовете с техническа част, неща зависят основно от нея, но дори и там е необходимо да има ОФП и СФП.
Така е, за тях говорим. Просто повечето от трениращите нямат такива цели и тренират не лошо, но без да гонят тези критерии. Ставаше въпрос да не ги отписваме. Нищо, че нямат такива постижения.
И защо да се хващаме само за силата - тя ли е най-важното качество за тялото? А какво да кажем за останалите качества?Дори да не е най-важното, основно качество е. Без да развиеш сила, няма как да развиеш нито мощност, нито скоростна издръжливост. Съвсем не казвам, че единствено силата трябва да е самоцел, но е основата.
Съгласен на 99 процента. Все пак твърдя, че с напредването на възрастта, мобилността и гъвкавостта имат ако не по-голямо то поне същото значение като силата. Иначе си съвсем прав.
А с това съм 100 процента съгласен :)
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 09.03.21 13:22.
казано от Svetoslav на 09.03.21, 13:19:
Съгласен съм. Коментирах го и по-рано. С тежести краката могат да се развият по-комплексно.
клек 2,5СТ, лег 2СТ, тяга 3СТ - няма да изброявам, много са. Ще се огранича само до тези, които съм тренирал - бокс, кик-бокс. Силният клек и тяга не биха пречили, но не са необходими. 2СТ на лежанка определено не е нужно. Има много специфично трениране на лежанка за бокса. Постигането на 2СТ по-скоро би било пречка, отколкото да помогне.
Така е, за тях говорим. Просто повечето от трениращите нямат такива цели и тренират не лошо, но без да гонят тези критерии. Ставаше въпрос да не ги отписваме. Нищо, че нямат такива постижения.
И защо да се хващаме само за силата - тя ли е най-важното качество за тялото? А какво да кажем за останалите качества?Дори да не е най-важното, основно качество е. Без да развиеш сила, няма как да развиеш нито мощност, нито скоростна издръжливост. Съвсем не казвам, че единствено силата трябва да е самоцел, но е основата.
Съгласен на 99 процента. Все пак твърдя, че с напредването на възрастта, мобилността и гъвкавостта имат ако не по-голямо то поне същото значение като силата. Иначе си съвсем прав.
А с това съм 100 процента съгласен :)
09.03.21
13:30
Добре де, дефинирай я тая митична мобилност и гъвкавост, дето имат по-голямо значение от силата в напреднала възраст. Аз ти дадох конкретни примери за важността на силата - качване на стълби и ставане от стол/изправяне от клекнало положение без помощ.
Да не говорим за по-сложни неща, като вдигане на тежки предмети.
p.s.
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 09.03.21 13:32.
Нищо митично няма. Аз не говоря за някакво тайнство. Повечето възрастни хора, които познавам имат проблеми с клякането примерно и с навеждането, и т.н. Нямат проблем със силата, която е необходима за това, а с мобилността на ставите обикновено. Говоря за елементарни неща, не за свръх гъвкавост. Тя обикновено е проблем.
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 09.03.21 13:37.
09.03.21
13:36
И според теб имат проблеми с клякането заради намалена мобилност и гъвкавост, а не защото нямат необходимата сила в мускулите на краката и таза, за да се изправят?
казано от Alexander Krastev на 09.03.21, 13:36:
И според теб имат проблеми с клякането заради намалена мобилност и гъвкавост, а не защото нямат необходимата сила в мускулите на краката и таза, за да се изправят?
Да, проблемът е в ставите и ставните връзки в повечето случаи. Както и в силно намалената мобилност на гръбначния стълб.
казано от Svetoslav на 09.03.21, 13:35:
Повечето възрастни хора, които познавам имат проблеми с клякането примерно и с навеждането, и т.н. Нямат проблем със силата, която е необходима за това.
Дали нямат проблеми със силата? Балансът и “гъвкавостта” са пряко свързани с физическата сила при възрастните хора. Марк Рипетоу има доста статии за това, в които описва своят опит с възрастни хора, които след като стават по-силни, им се увеличава “мобилността”, балансът, възможността да катерят стълби, да стават от стол, да ходят, etc. Някои дори зарязват старческата проходилка и отново ходят нормално.
Ако ти е интересно и искаш да видиш друга гледна точка, мога да ги цитирам статиите или да ги потърсиш в startingstrength.com
Мнението беше редактирано от Боян на 09.03.21 13:40.
09.03.21
14:01
казано от Svetoslav на 09.03.21, 13:38:
Да, проблемът е в ставите и ставните връзки в повечето случаи. Както и в силно намалената мобилност на гръбначния стълб.
И как по-точно ставните връзки са проблемът, ако приемем че са там и не са скъсани? Аз не разбирам.
Ето една снимка с анатомия на коляното, кои от връзките са проблем за възрастните хора:
п.с. само да вметна че човек и със скъсани кръстни връзки пак ще може да клекне и да се изправи, като го прави доста внимателно.
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 09.03.21 14:02.
09.03.21
14:12
казано от Svetoslav на 09.03.21, 13:38:
казано от Alexander Krastev на 09.03.21, 13:36:
Светльо, бъркаш малко нещата. Тази мобилност, за която говориш постоянно, е гъвкавост на мускулатурата. Проблем със става и/или прилежащите и структури си е чиста патология и никаква гъвкавост не може да го реши. То дори медикаментозно са нерешими, камо ли с разтягане.
Когато обаче мускулатурата, която движи една става е станала силно ригидна, тогава нещата седят по друг начин. В този случай упражненията за гъвкавост определено помагат, да. И да, погледнато от неспециалист(а ти си неспециалист), изглежда като ограничена мобилност в ставата.
Тази крайна ригидност на мускулатурата при възрастните хора е с пряко следствие от загубата на мускулна тъкан. Мускулът освен, че става слаб, става и ригиден, движението се ограничава, това засилва остлабването на мускула и той става още по-ригиден. Като всичко това неминуемо оказва влиание и върху състоянието на ставите, лигаментите и сухожилията. Тоест, в тази често срещана ситуация, човек изпада в един порочен кръг - лиспа на сила, съовтетно ограничено движение, още по-голяма липса на сила, още по-ограничено движение, което в добавка с неизбежните дегенративни процеси води и до патология.
Няма никаква мистика в това, но няма и разтягане на стави, лигаменти и сухожилия. Между другото, ригидния мускул може да провокира силни възпаления на сухожилието и/или фасцията му, точно поради това, че постоянно го подлага на опън, тоест се стреми да го разтегне.
В крайна сметка гъвкавостта на мускулатурата също е важна, но в никакъв случай не е по-важна от силата и.
09.03.21
14:32
Не по-комплексно, а адекватноили ако щеш съпоставимо с това, което можеш да направиш за горната част на лостовете. За да е комплексно вече задължително трябват и бегови и скокови тренировки.
клек 2,5СТ, лег 2СТ, тяга 3СТ - няма да изброявам, много са. Ще се огранича само до тези, които съм тренирал - бокс, кик-бокс. Силният клек и тяга не биха пречили, но не са необходими. 2СТ на лежанка определено не е нужно. Има много специфично трениране за лежанка за бокса. Постигането на 2СТ по-скоро би било пречка, отколкото да помогне.
Тук може да поспорим доста. Не са ПРЯКО необходими, да. Склонен съм да допусна, че дори и е без значение точно колко ще е макса, при условие, че поне на клека е над 1,6 СТ. Непряко обаче са от значение, защото в определени съотношения между % от СТ и брой изпълени повторения повлияят силно положително върху чисто физическите показатели на един такъв спортист. Да, няма да го променят технически, което е водещото, но при същатата техника, ще има повече физически възможности и по-добри показатели. За лежанката никъде не съм втърдял, че има пренос, тя като цяло е просто едно упражнение за раменния пояс и то определено не най-доброто такова.
Така е, не тренират. Ходят да се раздвижват, което е по-добре от нищо, но и нищо съществено не правят. Или ходят за социални контакти...
За гъвкавостта и възрастта го оябсних в предишния си пост.
Някак си започна спор. Аз не разбрах как точно, но няма лошо. В спора се ражда истината. Мисля, че останахте с впечатление първо, че противопоставям силата и мобилността. Изобщо не ги противопоставям. Казах го някъде по-нагоре. Двете вървят ръка за ръка. Петко каза, че ако тренираш правилно и с максимална амплитуда ще се развие и съответната гъвкавост на мускулатурата, което е точно така. Но според мен не е достатъчно. И второ мисля, че под гъвкавост и мобилност вие останахте с впечатление, че говоря за някаква прекомерна гъвкавост и мобилност. Не, говоря за съвсем нормална мобилност или подвижност на ставите и нормална гъвкавост на мускулите. Прекомерната гъвкавост води до повече травми.
Колкото човек е по-млад, толкова ставите са по-подвижни, хрущялните тъкани са достатъчно гъвкави и дебели. С времето, те обаче се износват и изтъняват. Освен това, мускулите и сухожилията стават по-малко еластични с възрастта. И е по-трудно да се поддържа тази еластичност само със силови тренировки, без специални упражнения.
Според това, което съм чел(по-долу съм дал изследването) , основна причина за намаляване на гъвкавостта се явява напредването на възрастта. Физическата активност няма съществено влияние върху този процес нито при мъжете, нито при жените. Резултатите са подобни както за гъвкавостта в горната половина на тялото, така и за долната.
Поради това казах, че с възрастта поддържането на гъвкавост е по-важно за мен. Тъй като само с повишена физическа активност не може да се поддържа достатъчна гъвкавост. Аз го усещам в достатъчна степен и по-себе си. Преди 20-30 години нямах проблем да не се разтягам за месец, да речем. Сега имам – много бързо усещам напрежение в мускулите и ми коства по-голямо усилие да си пипна пръстите на краката примерно ако 1 месец не се разтягам, независимо дали тренирам.
Това е, което исках да кажа. Надявам се, че сега е по-ясно и спора е разрешен. Ако при вас все още не се усеща това, за което говоря – блазе ви. Но при мен нещата стоят по този начин. Нужно ми е да се разтягам допълнително. Нормалното разтягане от трениране не ми стига.
Flexibility of Older Adults Aged 55–86 Years and the Influence of Physical Activity, J Aging Res. 2013; 2013: 743843. Published online 2013 Jun 19. doi: 10.1155/2013/743843
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 10.03.21 13:56.
казано от James Hinks на 09.03.21, 14:32:
Тук може да поспорим доста. Не са ПРЯКО необходими, да. Склонен съм да допусна, че дори и е без значение точно колко ще е макса, при условие, че поне на клека е над 1,6 СТ. Непряко обаче са от значение, защото в определени съотношения между % от СТ и брой изпълени повторения повлияят силно положително върху чисто физическите показатели на един такъв спортист. Да, няма да го променят технически, което е водещото, но при същатата техника, ще има повече физически възможности и по-добри показатели. За лежанката никъде не съм втърдял, че има пренос, тя като цяло е просто едно упражнение за раменния пояс и то определено не най-доброто такова.
Няма за какво да спорим, тъй като няма принципно разминаване в твърденията, а само в някои технически детайли. Ако някой ден минавам през Пловдив с удоволствие може да обменим опит. Аз мога само да се обогатя от подобна среща.
Само един човек съм виждал, който не тренираше специализирана силова подготовка или съвсем слабо наблягаше на нея - Ивайло Маринов, но той беше някакъв изключителен природен талант. Докато в същата категория примерно, Даниел Петров беше изключително дисциплиниран и тренираше адски много и също стана олимпийски шампион. И за повечето, с които съм тренирал и които бяха шампиони, специализираната силова подготовка беше неизменна част от общата подготовка.
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 09.03.21 18:22.
09.03.21
21:15
Ехе, хайде да не намесваме професионални спортисти, че и олимпийски шампиони.
Какви са критериите за ненатурални атлети?
казано от Brown Bomber на 09.03.21, 21:15:
Ехе, хайде да не намесваме професионални спортисти, че и олимпийски шампиони.
Какви са критериите за ненатурални атлети?
Поне 25 процента мазнини :) 2 кутии цигари, една бутилка рикия и голяма маса.
09.03.21
21:36
Ти направо описа И. Маринов само % мазнини е два пъти по-нисък.
казано от Brown Bomber на 09.03.21, 21:36:
Ти направо описа И. Маринов само % мазнини е два пъти по-нисък.
Има много такива . Интересно ми е дали си чувал за Илиян Ангелов лека му пръст.