Записки Dymag (уличен фитнес)

Прескочи до:

07.03.21
00:08

Разправям на жената разни случки от лостовете - кой какво правил и аз как съм “отговорил” с движение, което да впечатлява
... и тя ме пита: - По-млади ли бяха?
А аз викам: - Че то всички са по-млади от мене :D

07.03.21
22:28

Ластика го напъвам все повече и повече, в смисъл, не като общ обем в тренировката спрямо останалото, а като отдалечаване от точката на закачането му, по-голямо разпъване и съответно по-голямо натоварване. Той почти винаги ми е максимално тежък за повторенията, които съм решил да правя. Днес бях с TRX за асистенция, на който натоварването не се променя - моето тегло. Съответно TRX-а стана много лек от известно време, макар че имам и тук игра с наклона на тялото спрямо хвата на TRX-a, поне на някои движения към гърба, производни на двустранни раменни разтваряния - настрани, нагоре над главата и ниско покрай тялото, всичко с длани към окачването. По принцип дръжките на TRX-а са ми на по-малко от педя от земята. т.е. от височината на краката - няма на къде повече, освен да дигам височината на опората на краката. Затова при TRX-а започнах да увеличавам собственото тегло в кръговете, на принципа: TRX, бутане и дърпане със собствено тегло, обратния TRX, пак бутане и дърпане със собствено тегло. Олеква TRX-а, но пък и затова ми е един път в тренировъчния цикъл, срещу 3 пъти ластик. Активна почивка, няма лошо, тренирам всеки ден.

09.03.21
23:54

Това, по-късния час на трениране как “тежи”, не че не го знам, но като ми се наложи да си го припомня винаги се впечатлявам. Давам пример - правя едно и също преди 18:00 часа, привикнал, няма мускулни трески, правя същото след 20:00 и имам мускулна. А са де - буквално, физически отговор на тренировка, с единствено утежнение - дискомфорт :)

10.03.21
21:08

Красота днес. Тръгнах към лостовете с метла, изчистих си колата, изметох лостове, успоредка, хоризонтална стълба, пейка, тренирах, ей сега се прибирам. Много е хубаво човек като е бил цял ден на работа, тренирал, прибере се от тренировка, седне и си сипе :)

12.03.21
22:15

Красотата стана на кал, едвам си направих TRX-а, че му дойде ред. В 66-то СУ в София, уредите са на тревна площ и са с голяма посещаемост. В резултат, под уредите, няма трева и земята е утъпкана, по-ниска е. Като се разкаля, локвите и най-голямата кал са точно под уредите. В момента обсъждаме вариант за подобрения, като се има в предвид, че подобренията от спортуващ не са нещо ново за тази площадка - една от успоредките и един от лостовете са направени от спортуващ там, респект Цецо. Колебаем се между дървени скари и чакъл, защото там се катерят и малки деца на безотговорни родители, и ако някое падне, а от долу е бетон, може да пострада.

12.03.21
23:54

казано от Dymag на 12.03.21, 22:15:

Колебаем се между дървени скари и чакъл, защото там се катерят и малки деца на безотговорни родители, и ако някое падне, а от долу е бетон, може да пострада.

Може да пробвате с чакъл, пясък и дървени стърготини най-отгоре. Мисля, че се продават специални такива за подобни площадки.

Мнението беше редактирано от Svetoslav на 12.03.21 23:56.

13.03.21
00:50

Тренирал съм на такава настилка в Стара Загора. Тук площта е доста голяма и няма обособени граници, не мисля че е приложимо. По-скоро под всеки уред, или фиксирано за земята, или достатъчно тежко, за да издържи на тормоз, кучета, природа и т.н.

Мнението беше редактирано от Dymag на 13.03.21 01:02.

13.03.21
09:34

Може да пробвате с много ситен чакъл и отгоре пясък. Говоря само за под уредите. Трябва много добре да се трамбова. Няма да ви спаси от локвите, но поне няма да има кал. Дървените скари е доста вероятно някой да си ги прибере.

13.03.21
21:20

А бе я и аз като другите сега да напиша:
Сън 5 часа и нещо
Ставане - 5 мин. преди излизане
Закуска - няма
Шофиране до Самоков, защото там работя тази седмица с кафе по пътя в колата, 6-ти ден на работа
Работа на крак
Обяд няма - 4-5 кафета без захар
Шофиране обратно - кафе по пътя
Тренировка - невъзможна за 90% от форума
Пазар и бира с 2 истински цигари (пуша електронни)
В момента готвя свинско с гъби, салатата се кисне, ще има и ракия, ще се вечеря до преяждане, късно до утре
Добавки - не ползвам
21 години на лостовете правя този месец, 2000 г., март, започнах

Мнението беше редактирано от Dymag на 13.03.21 21:22.

14.03.21
19:12

В стила от предишното ми мнение,
след 6 дена работа и недоспиване, ставане на обяд, с над 10 часа сън.
Пак след 6 дена само на вечеря, обяд в ранния следобед с телешко шкембе чорба
Подстригах се
Тренировка по светло - силата в космоса, 6 кръга + завършващ направих, хем беше “понеделнишката” тренировка, с ластик с високо и ниско окачване, и силовите. Вчерашната беше най-леката, “празна”-та, тип “тренировка-почивка” в края на 5 дневния ми тренировъчен цикъл, а тази е най-тежката, в началото.
Бира с 2 цигари
В момента готвя овнешка супа - видях го вчера в магазина и не издържах, пък и добре се връзва след пуешко, после беше телешка шкембе чорба която доядох днес, вчера свинско с гъби, а сега овнешко
Ще има и салата с алхимия
Добавки няма, няма и да има

14.03.21
22:48

Тръгнах да диря снимки с мен, в архива, за да докажа че не се променям, което си е предизвикателство, в предвид, че не обичам да се снимам и снимки с мен са “кът”. Идеята е да покажа нагледно че човек спортувайки нон-стоп, е приблизително в една и съща форма нон-стоп. Стигнах до 2013-та и се уморих. Утре повече

14.03.21
23:52

Каква е причината да добавяш само ластици и камъни към тренировките си на открито? Пудовка може да носиш със себе си на площадката, лесна е за съхранение и не заема място по командировки.

15.03.21
00:41

Това са много години и винаги е имало какви ли не пречки ... то всичко е било против спорта, вкл и критики от ближните. В крайна сметка всичко беше минимизирано до възможно най-малък ангажимент, най-малко време и най-малки “следи”, дет’ му се вика “ей са се прибирам”. Камъка си е там, ластика е лек и не е обемен, лесно се носи. Пък и спорта не е уреда, а аз - където, там, с каквото, с такова. Ако не беше така, всички спортуващи с пудовки щяха да са еднакви, всички на лостове - също. Спорта винаги може да е по-добър, но това е само спрямо някакво предишно спортуване. Аз съм намерил начин да си го гарантирам, доста успешно бих казал - 21 години, при условие че се занимавам професионално със съвсем различни неща. То и ластика е нов - има няма 3 години от както го вкарах. Той е 45 кг. и работя с една ръка-един ластик, колко трябва да е пудовката?
Важно ли е в същност какво е, къде е и с какво е? Каквото можеш - спорт да е :)
Ей тук намерих една култова снимка от 2019-та, случайно фоново попадение. Увеличих го, да се вижда - горкият. Като го гледам, вероятно е по-млад от мен. Нищо не мога да направя - спорта е лична работа. Не мога да спортувам заради друг

Мнението беше редактирано от Dymag на 15.03.21 03:13.

15.03.21
08:07

казано от Dymag на 15.03.21, 00:41:

Това са много години и винаги е имало какви ли не пречки ... то всичко е било против спорта, вкл и критики от ближните. В крайна сметка всичко беше минимизирано до възможно най-малък ангажимент, най-малко време и най-малки “следи”, дет’ му се вика “ей са се прибирам”. Камъка си е там, ластика е лек и не е обемен, лесно се носи. Пък и спорта не е уреда, а аз - където, там, с каквото, с такова. Ако не беше така, всички спортуващи с пудовки щяха да са еднакви, всички на лостове - също. Спорта винаги може да е по-добър, но това е само спрямо някакво предишно спортуване. Аз съм намерил начин да си го гарантирам, доста успешно бих казал - 21 години, при условие че се занимавам професионално със съвсем различни неща. То и ластика е нов - има няма 3 години от както го вкарах. Той е 45 кг. и работя с една ръка-един ластик, колко трябва да е пудовката?
Важно ли е в същност какво е, къде е и с какво е? Каквото можеш - спорт да е :)
Ей тук намерих една култова снимка от 2019-та, случайно фоново попадение. Увеличих го, да се вижда - горкият. Като го гледам, вероятно е по-млад от мен. Нищо не мога да направя - спорта е лична работа. Не мога да спортувам заради друг

Снимката е много красноречива :-) Поглед от типа аз навремето къв як бях !

15.03.21
08:24

Все пак не ти предложих да носиш щанга и стойка за клек на площадката :)

15.03.21
08:33

казано от Brown Bomber на 15.03.21, 08:24:

Все пак не ти предложих да носиш щанга и стойка за клек на площадката :)

С Димаг живеем наблизо и съм му го предлагал :) :D

15.03.21
09:59

...Увеличих го, да се вижда - горкият.

Ей, body-shamer-и такива, аз съм си дебел ся и кво ? :D

15.03.21
11:47

казано от Splash на 15.03.21, 09:59:

...Увеличих го, да се вижда - горкият.

Ей, body-shamer-и такива, аз съм си дебел ся и кво ? :D

Кажи ми аз какво мога да направя за да го почвам :P

15.03.21
16:44

2014-2018 г. ме няма никъде на снимка - няма какво да кача. Помня че бях свалил доста през 2013-та, което си личи от снимката. Пушех по една кутия на ден, бях разредил и спорта, яденето и сега ми е без режим. Около 81 кг. бях тогава, а в момента съм 88,5 според кантара. Опитвам се да държа 87 кг. но как точно се опитвам нз - по-скоро на думи, защото нищо не правя - спортувам си редовно, всичко друго е нередовно и това е :) Дископатията ми е от 2007 г. или по-рано - по снимките се ориентирах, значи от 34-35 годишен ... като гледам пича дето ми е в кадър на снимката от 2019-та, нещо и той се е хванал за кръста

Мнението беше редактирано от Dymag на 15.03.21 16:47.

15.03.21
18:59

Я, много интересна констатация направих. Кръста го бях забравил няколко години след 2012-та, докато теглото ми беше редуцирано с няколко килограма.
Проблема е, че сега няма какво да редуцирам, ако искам да продължа да спортувам, което си е ясно. Имам повече маса в краката и задника, щото нон-стоп “ме работите” и аз ви се връзвам, по-малко в ръцете, защото почти нямам обем на сгъвания и разгъвания в лакътната става, качих в торса заради разчупените ми движения,- основата на тренировките ми, налях и в гърдите заради ластика, загубил съм вероятно и вода заради годините ... примерно :)
Оф, аман, днес без тренировка заради дъжд и кал, утре пак на работа, не може ли просто човек да си спортува и да си гледа кефа

15.03.21
19:07

казано от Dymag на 15.03.21, 18:59:

Оф, аман, днес без тренировка заради дъжд и кал, утре пак на работа, не може ли просто човек да си спортува и да си гледа кефа

Може, казва му се рентиерство:)))

15.03.21
22:57

казано от Dymag на 15.03.21, 18:59:

Това съм си го поставил за цел, ама още съм много далеч от постигането и.

16.03.21
21:35

Е, след пенсия, каква ти е работата :) Страшна кал, но нямаше как да пропусна 2 дена подред. Направих се като все едно съм минал 100-те на Витоша след дъжд - популярен велопреход е това. Ако посегнат на спорта на открито, пак в “химията” ще се ходи, че е по-закътано - частно училище, на което тренирах миналата година по това време

16.03.21
21:57

Защо реши, че ще посягат на спорта  на открито? Нали се смята,че тези забрани при първия локдаун бяха малоумни- КППтата, пейките в Бургас, разходките в парковете...

Мнението беше редактирано от Joyplovdiv на 16.03.21 21:58.

16.03.21
22:29

Притеснява ме забраната на обществени прояви на открито и закрито. Ддз какво имат в предвид вече, макар че ужким за сега не се предвиждало затваряне на паркове. Ще видим тези дни

16.03.21
22:48

казано от Dymag на 16.03.21, 21:35:

Е, след пенсия, каква ти е работата :) Страшна кал, но нямаше как да пропусна 2 дена подред. Направих се като все едно съм минал 100-те на Витоша след дъжд - популярен велопреход е това. Ако посегнат на спорта на открито, пак в “химията” ще се ходи, че е по-закътано - частно училище, на което тренирах миналата година по това време

Суходол военното училище ,влиза се откъм жп линията. Много добра база !

16.03.21
23:07

Това Суходол ли се води? Аз мислех че е Овча Купел. Тренирал съм там, даже едно събиране имаше навремето, но ни изгониха и се довърши в 66-то, шестака, моята площадка. Малко ми е далеч за работен ден, но да - базата е добра

17.03.21
23:17

Взех си фитнес гривна. Не за друго, а защото мога да си сменям песните докато тренирам, портативна колонка свързана с телефона, без да ходя до него :) Сложих я докато бях в Самоков, в 14:25. Там работих на компютър, седнал. Прибрах се с кола. Тренирах, пазарувах и сега гледам, 4223 крачки, 3,32 км. Къде това бре?
Пуснах я в режим упражнения по време на тренировка, да видя какво ще стане. Прикачвам записа от тренировката, според гривната - паднах да се хиля :D Аз правя силови, “тюлени”, кофи с мах имах с разкрачване над рамената на успоредката и в двете положения че са ми лесни иначе, двата ластика като портален скрипец, разноименни крака срещу наклон, а гривната вика - майтап си правиш :P

Мнението беше редактирано от Dymag на 17.03.21 23:31.

17.03.21
23:36

казано от Dymag на 17.03.21, 23:17:

Взех си фитнес гривна. Не за друго, а защото мога да си сменям песните докато тренирам, портативна колонка свързана с телефона, без да ходя до него :) Сложих я докато бях в Самоков, в 14:25. Там работих на компютър, седнал. Прибрах се с кола. Тренирах, пазарувах и сега гледам, 4223 крачки, 3,32 км. Къде това бре?
Пуснах я в режим упражнения по време на тренировка, да видя какво ще стане. Прикачвам записа от тренировката, според гривната - паднах да се хиля :D

Не се чуди за километрите,и моя часовник отчита някои движения на ръцете като крачки,съответно километри.Дори съм го хващал,че смята и въртенето на волана при шофиране понякога :D Каква ти е гривната?

17.03.21
23:48

Ей тази - евтинджос. Специално я следих по пътя, не ми отчита, както и докато щраках на компютъра в работата. По-големия майтап е загрявката и изгарянето на мазнини, на които казвам “тренировка” :P ... вярно ли толкова спокойно си тренирам?? Колко е това 104 с макс 133 за пулс - това нищо не ми говори ?

Мнението беше редактирано от Dymag на 17.03.21 23:55.

18.03.21
00:03

казано от Dymag на 17.03.21, 23:48:

Ей тази - евтинджос. Специално я следих по пътя, не ми отчита, както и докато щраках на компютъра в работата. По-големия майтап е загрявката и изгарянето на мазнини, на които казвам “тренировка” :P ... вярно ли толкова спокойно си тренирам?? Колко е това 104 с макс 133 за пулс - това нищо не ми говори ?

Верно евтиничка,моя часовник е на двойна цена,а дори няма такъв режим на тренировки :D
Тия оптични измервания на пулса не са точни,макар че аз съм правил няколко пъти паралелно замерване с нагръден колан,и бяха сходни данните.Цъкай там музичката ;)

18.03.21
00:12

казано от old_man на 18.03.21, 00:03:

казано от Dymag на 17.03.21, 23:48:

Верно евтиничка,моя часовник е на двойна цена,а дори няма такъв режим на тренировки :D
Тия оптични измервания на пулса не са точни,макар че аз съм правил няколко пъти паралелно замерване с нагръден колан,и бяха сходни данните.Цъкай там музичката ;)

Ахах ЦЪК. Тя нова - затова има повече работи. Но, да - принципно, освен за майтап, музичката е ценна. Избирах между нея и Amazfind Band 5, която принципно е доста по-добра, но я дават с минимална работна температура 0 градуса, а тази я дават до -10. Моята няма плуване и стрес, не може и да командва камерата на телефона. Принципно гривните, за разлика от часовниците, нямат функции за провеждане на телефони разговори и собствен микрофон, камера или високоговорител - използват вибрация за нотификации. Датчиците са на принципа колкото по-ново, по-добро, другото е идентично. Някои имат собствен GPS, но при условие че са зависими от телефона е безсмислено. По принцип работя във верига за техника, която продава такива неща и веднага казвам - това със засичането на кислорода в кръвта не е точно, на което и да е смарт устройство, но пулса, ако е правилно поставена, е доста по точен от палец и гледане в часовник.

Мнението беше редактирано от Dymag на 18.03.21 01:40.

18.03.21
11:07

Наскоро взех на жената смарт пръстен (Oura) - засега сме много доволни. Отчита много точно пулс, телесна температура, HRV - доста по-добре от предишната ѝ гривна (приличен модел на Garmin).

18.03.21
20:57

Garmin са сериозна марка, но излишно скъпи за пазара в България, на фона на все по-силните алтернативи. Аз разбрах каква е интригата с “несериозните” ми тренировки. Устройството преценява интензивност, според максималния пулс, който е 220 минус годините ми, които съм въвел. Това, което посочва за “екстремно”, “анаеробно”, “аеробно”, “изгар.мазнини” и “загряване”, всъщност е пулса, който съм поддържал за някакво време по време на тренировката, съответно 155-172, 138-154, 120-137, 103-119 и 86-102. На днешната тренировка съм поддържал средно 99 пулс, с максимум сърдечна честота 125. Съответно пак ми казва че съм загрявал и “топил мазнини”, с 21 силови, 5 “тюлена”, 10 J-та, 10 набирания с повдигане на предна везна, 5 “пружина”, 5 набирания “обратна кофа”, 11 L to HS, 10 мокри кофи с разкрачване в двете горни положения на маха, 5 L to planche, 5 от същото но ниския вариант, 5 кофи “дъга-топка”, 5 “топка” (при едното се повдига flying ass срещу вдигането на кофата, а при другото се държи нон-стоп), 5 кофи на една тръба зад тяло, 5 от моите кофи (предна, flying ass, planche и пак предна) ... 5 бутащи ми се губят, 80 ластик на ръка работа с една ръка ... пак не съм сигурен, разноименни крака срещу наклон и успоредни по наклон.
Обаче, на свободна тренировка, гривната смята само интензивност според сърдечната честота и ми казва “загрявка” :) Средната ми честота за вчера е била 70, а за днес 66. Бил съм минал над 9600 крачки. Забавна играчка

18.03.21
21:04

Имам по-стария модел. За бягане е идеална-измерва точно. При “силова” тренировка и при мен резултатите са подобни на твойта-все едно се разхождам в парка:))).

18.03.21
21:55

Аз ползвам гармин , но по евтин модел. Само да ти кажа че ако не се правят сериозни тренировки в крака, пулса никога не може да то вдигнеш. За да вдигнеш пулс, трябва да клекнеш поне 1 минута или да дърпаш тяга. А най-добре ако обръщаш. Мисълта ми е че , освен бягане и ходене , за фитнес и тренировки с тежести не отчита добре.

18.03.21
23:08

Да, то в случая пулса е без значение - не отивам да вдигам пулс, но гривната не засича друго и си смята каквото може да засече. Все пак аз съм впечатлен от ежедневното проследяване на сърдечната дейност, съня, нали - финалист съм, Между другото в момента има глобално намаление на тези гривни във всички големи вериги, защото ще излиза Huawei Band 5 и 4-ката, при доставна цена с ДДС малко над 49 лв. във вериги като Технополис и Техномаркет се продава на 55 лв. Много са интересни и вариантите на Huami - дъщерна компания на Xiaomi, която прави смарт гривните и часовниците им и сега излиза на пазара самостоятелно, като Amazfit. Само да уточня че приложението им Zepp, за разлика от Mi нещо си на Xiaomi, няма български и само то разпознава устройствата им. Иначе цените им са доста добри и качеството е на ниво.

Мнението беше редактирано от Dymag на 18.03.21 23:12.

19.03.21
00:07

Мен ме затварят. Миналата година не ме затвориха, само ми намалиха работното време. Другата седмица съм принудителен отпуск - ще се спортува и ще се спи :)

19.03.21
20:49

И докато съм на вълна “нова играчка”, на една от най-леките ми тренировки - тази с TRX, играчката ми показа среден пулс 114 с максимум 144, най-високия до сега по време на тренировка. На практика разликата е ластик срещу TRX, другото е сходно. При ластика, напрежението върху тялото, извън работещите с амплитуда мускулни групи, се усилва и отслабва на всяко повторение, а при TRX-а е постоянно, по време на цялата серия. Вероятно това е причината, защото друга разлика няма.
Факта че го коментирам, не означава че го намирам за важно, а само че ми е интересно, доколкото цялата концепция за моите тренировки е основана на наблюдения над самия мен си през годините. Както написаха kaloyan и Цветан, пулса не е определящия фактор при силово ориентирани тренировки, просто навика да наблюдавам подробности си го има.
Моят човек, младеж с който тренирам и го тръшна коронавируса преди две седмици, днес дойде на тренировки и бира даже после. За сега никакви последствия, но той е младо момче - няма 30 години, да е жив и здрав

19.03.21
23:12

казано от Dymag на 19.03.21, 20:49:

Както написаха kaloyan и Цветан, пулса не е определящия фактор при силово ориентирани тренировки,

Да  бе...не е.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1