Коронавирус в България

Прескочи до:

22.03.21
16:02

казано от Margi на 22.03.21, 14:17:

Всеки има право да има мнение, което да защити в публично пространство.

Ти ако искаш мнение, свързано с изпълнението на някоя асана от йогата, ще вземеш ли моето под внимание? От къде на къде ще имаш право на мнение по въпроси, по които не си компетентна?
Ако искам мнение по въпрос от квантовата физика, чие мнение струва повече - твоето, дето не знаеш какво е квант, или това на някой физик с нобелова награда в областта?! Ако ми се налага да се оперирам, дали ще питам теб, дето нямаш медицинско образование, или ще се обърна към хирург с опит?!
От къде на къде ВСЕКИ ще има право на мнение по всякакви въпроси?!

Мнението е като задника, бре - всеки го има, ама не е хубаво всеки да си го показва :D

22.03.21
16:21

Следвайки тази логика, Петко никой писал по темата няма право на каквото и да е мнение, относно мерки, ваксини и т.н., защото нито е лекар, най-малкото пък вирусолог. Ако ти кажа, как ти имаш право да даваш мнение за тренировки, като не си завършил НСА, какво ще ми отговориш :-) Че имаш дълъг опит, като практика, чел си, изпитвал си върху себе си и т.н. Е да де, ама ценз нямаш за тая работа примерно. Но ги знаеш нещата. Та в този ред на мисли, не е нужно да си лекар, за да изкажеш мнение по въпроса, стига разбира се да си чел много и да имаш задълбочени познания както по отношение на вирусите, така и по отношение на ваксините. Не казвам, че тежи повече и трябва да слушат точно теб, но можеш на базата на разполагаемата информация, отсята от плявата, да изразиш някакво становище. Е, много го правят без никакви познания, ама това е отделна тема.

Мнението беше редактирано от D_M на 22.03.21 16:22.

Насаждането на само едно мнение по медиите май се казва пропаганда?

Марги, всеки може да има мнение, но критичното мислене предполага, че когато ти оборят мнението с аргументи, можеш да го преосмислиш и да го промениш.

Ти промени ли си мнението относно ваксинацията и нейнния “провал” ?

Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 22.03.21 16:28.

22.03.21
16:28

казано от Петко К на 22.03.21, 16:02:

Ти ако искаш мнение, свързано с изпълнението на някоя асана от йогата, ще вземеш ли моето под внимание? От къде на къде ще имаш право на мнение по въпроси, по които не си компетентна?
Ако искам мнение по въпрос от квантовата физика, чие мнение струва повече - твоето, дето не знаеш какво е квант, или това на някой физик с нобелова награда в областта?! Ако ми се налага да се оперирам, дали ще питам теб, дето нямаш медицинско образование, или ще се обърна към хирург с опит?!
От къде на къде ВСЕКИ ще има право на мнение по всякакви въпроси?!

Петко, принципно си прав.
Ако искам мнение по изпълнението на поза в йога не само че няма да се допитм до теб, но няма да се до питам и до 90% от преподавателите по йога. Вероятно ще съм скептична и към мнението на преподавател, на когото имам доверие, но от неговите инструкции имам болка и страдам.
Ако ми се налага операция, ще търся хирург, но не първия хирург, който открия, а такъв, който е работил с случаи като моя и е имал възстановени пациенти. Това ще означава ли, че всички други хирурзи нямат право на мнение?
Относно коментара на нервака за науката. Аз уважавам научния подход, който приема критика и въпроси. Ако науката не приемаше различните мнения, нямаше да е напреднала. Това, което извира от екраните не е наука. Толкова е далеч от наука, че дори и аз, която нямам медицинско образование го виждам.
Горе стана въпрос за Чорбанов. Доколкото съм запозната с името му, той е имунолог. Защо да не дава мнение по темата?

22.03.21
18:09

Защо дискусиите относно пандемията се въртят предимно около медицинската страна на нещата? За болестта дори лекарите не са сигурни точно за какво иде реч, може би са по ориентирани да търсят решения от нас, не медицинските лица, и нека ги оставим на мира. Проблемът на обществата в момента е политически. Всеки би трябвало да се интересува от политика, защото политиката решава изцяло неговия живот. Защо не обсъждате пандемията от политическа гледна точка. Щеше да е къде-къде по-полезно. Толкова празни страници тема за нещо грандиозно важно. Оставят хиляди хора с месеци без доходи,без подкрепа, и то хора, които е ясно, че живеят ден за ден. Не сме били бедни? Аз друго виждам. Нека политиците признаят, че не могат да се справят. Или не искат да се справят?

22.03.21
18:44

Какво точно да обсъждаме на политическата страна на нещата, тя е пределно ясна - не се справяме. Не се справяме с мерките, не се справяме с разпределението на ресурсите (тромава администрация и корупция), нямаме финансов и медицински капацитет, както и ракурс който да следваме. Нямаме свободни медии и се проваляме грандиозно с ваксинациите...
Иначе, днес стартирах деня с новината че, колегата от съседния офис е починал. Снощи слушах около час по телефона, добър мой приятел с крайно и много агресивно мнение за корона-вирус, свободата, ваксините. Жена му е бременна и в болница, отнело му е дни да я настанят и часове висене в линейки и коридори в нечовешки условия. Мисля, че трябва малко повече емпатия и отговорност, без значение от личното мнение.

Мнението беше редактирано от Splash на 22.03.21 18:46.

22.03.21
18:50

Не се интересуваш от политика, ясно. За съжаление, това е поле, което в никакъв случай не е добре да се оставя на професионалисти, принципно.
Значи ти подкрепяш мерките в този им вид? Според теб няма нужда да се подпомагат  тези, на които е забранено да работят. В един момент крайно бедните, които ще стават все повече, ще започнат да крадат от т.нар. буржоа, не от охраняемите зад високите стени..Това не те ли притеснява?

Мнението беше редактирано от free your mind на 22.03.21 18:56.

22.03.21
18:56

казано от free your mind на 22.03.21, 18:50:

Значи ти подкрепяш мерките в този им вид? Според теб няма нужда да се подпомагат  тези, на които е забранено да работят.

Хайде върни се обратно и прочети това което съм написал, след това помисли и пак питай, ако не ти е ясно.

П.П. Хем си знам, че цялата тема е “храни трола”, хем пак се връзвам от време на време.

Мнението беше редактирано от Splash на 22.03.21 18:56.

22.03.21
18:58

Абсолютно. Аз не искам в Китай, щом това са единствените до сега приложени успешни мерки, които пак политици са измислили. Редактирах горе междувременно.

Мнението беше редактирано от free your mind на 22.03.21 19:14.

22.03.21
20:57

казано от Margi на 22.03.21, 16:28:

Горе стана въпрос за Чорбанов. Доколкото съм запозната с името му, той е имунолог. Защо да не дава мнение по темата?

Представи си, не знаех че е имунолог. Сега за пръв път от теб го научавам!

А иначе случаят на Чорбанов е уникален за съвременната медицина. Имунитет, който трае само три месеца! ТРИ МЕСЕЦА!!! Е такова чудо световната медицина не познава. Не съм лекар, но аз поне не съм слушал за толкова кратък имунитет. Дори от обикновения грип е по-дълъг имунитета. Че нали уж през ноември е боледувал? И лично съм го гледал по тв, че имал високо ниво на антителата.

казано от Joyplovdiv на 22.03.21, 13:38:

И аз минавам да кажа, че това е фейк новина...
Имал настинка от каране на ски и два отрицателни теста за корона..

Е какво стана с фейк новината? Май грешката се оказа вяаарнаа, а?

Мнението беше редактирано от Миро на 22.03.21 21:09.

22.03.21
21:05

казано от free your mind на 22.03.21, 18:09:

Проблемът на обществата в момента е политически. Всеки би трябвало да се интересува от политика, защото политиката решава изцяло неговия живот. Защо не обсъждате пандемията от политическа гледна точка. Щеше да е къде-къде по-полезно.

Когато стане силно земетресение в София, Благоевград, Стражица или Свищов. Ти от политическа гледна точка ли разглеждаш земетресението? 

Аз го разглеждам като природно бедствие. Каквото е и сегашната световна епидемия. Едно непредвидимо и непредсказуемо природно бедствие. Каквито са били и чумните епидемии през Средновековието, от които сигурно половината население на Европа е измряло. Когато е върлувала чумата, хората са седнали да я изясняват от политическа гледна точка ли? Или са се чудели какви мерки могат да вземат за прекратяването й? Търсите под вола теле. Но под вола никога не се намират телета, в голяма грешка сте!

22.03.21
21:18

Колко годишен е бил колегата ти, Сплаш ?
Иначе по темата.....ние с жената още умуваме, дали сега в петък да се ваксинираме, че нали ни отложиха датите. Астра Зенеката нещо ни притеснява. И без това хемоглобина винаги ми е бил висок, ако има отношение към съсиреците и тромбите, дето някои са ги направили.

22.03.21
22:22

Ти от политическа гледна точка ли разглеждаш земетресението?

От политическа гледна точка разглеждам справянето с последиците. Според теб кой трябва да вземе отношение? Пострадалите да се оправят сами ли? Мисля, че трябва да има организиране и общо обществено справяне. Ти на застраховката ли разчиташ?

22.03.21
22:42

Без да съм пристрастен на мен много мо харесва мнението на Марги, не мога да го крия.

Минавал съм през различни доктори и нещата някой път са много тежки. Този който е учил и знае е готов за пари , да постави под риск живота на ближния ти и мога да го напиша конкретно с имена, но това няма отношение към случая.

А истински учен човек, винаги приема всички мнения, образования почти всички, а глупавия само неговите и подобни разбирания.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 22.03.21 22:43.

22.03.21
22:43

казано от free your mind на 22.03.21, 22:22:

Ти от политическа гледна точка ли разглеждаш земетресението?

От политическа гледна точка разглеждам справянето с последиците. Според теб кой трябва да вземе отношение? Пострадалите да се оправят сами ли? Мисля, че трябва да има организиране и общо обществено справяне. Ти на застраховката ли разчиташ?

Аз казах точно обратното. Че не разглеждам природните бедствия от политическа гледна точка и за мен дори е идиотско разни партийки по света и у нас да политизират едно природно бедствие. По тоя начин си вкарват сами огромен автогол. защото едвали епидемията ще изчезне за месец-два. Ако тези партии дойдат на власт, ще имат същия тежък проблем с ковида. И както насъскват хората, тогава те може и с камъни да ги подгонят. Не знам мислил ли си по този въпрос.

За мен е кощунство да правиш политика и заиграване със болестта и смъртта на хиляди хора. Гнус ме е от такива политици, най-меко казано. А какво да се направи и как да се преодолеят последствията, там думата трябва да имат професионалистите. Учените, лекарите, водещите икономисти в света. Не е останало на Сульо и Пульо да учи на акъл образованите хора. И той да им обяснява какво да се прави и колко прости са те със своите дипломи и научни степени.

А кое е природно бедствие? Това са земетресенията, ураганите и торнадата, наводненията, масовите пандемии. Това не е взрив на АЕЦ или завод за отровни химикали, за които някой носи конкретна отговорност и контрол.

22.03.21
22:44

Еее покрай изборите нашия човек пак е захлебил и се върна на бойното поле :)

22.03.21
22:50

казано от Margi на 22.03.21, 16:28:

Петко, принципно си прав.
Ако искам мнение по изпълнението на поза в йога не само че няма да се допитм до теб, но няма да се до питам и до 90% от преподавателите по йога.

Ако ми се налага операция, ще търся хирург, но не първия хирург, който открия, а такъв, който е работил с случаи като моя и е имал възстановени пациенти. Това ще означава ли, че всички други хирурзи нямат право на мнение?

Аз пък нещо не мога да хвана тънката логика на Марги. Тя сама си противоречи. Казва, ако ми се налага операция ще търся хирург. Тоест професионалист. За което дискутират с Петко. И веднага след това добавя в пълно противоречие със себе си: “Това ще означава ли, че всички други хирурзи нямат право на мнение”!?

Ами Марги, какви са тези всички други хирурзи? Те професионалисти ли са? Или са случайни хора от улицата, “разбирачи”, които ще дават “компетентното” си мнение? Тук си противоречиш, сама на себе си.

22.03.21
22:54

Мислила съм. Кого да подгонят? Политиците ли? Надявам се даже.

22.03.21
22:56

... щото ние сме най-компетентни. Само не разбирам, защо света се бори с този вирус, специалистчета някакви, организациики, някакви смешници,  без да се допита до мен - веднага ще му реша проблема. И за бат Бойко акъл имам, не само за СЗО да речем

23.03.21
09:11

казано от Boby_ на 22.03.21, 13:13:

Минавам само да кажа, че проф. Чорбанов (който межу другото не е лекар, както явно някои хора си мислят) е приет в болница с COVID-19 и двойна бронхопневмония. Същият, който твърдеше, че вече е изкарал вируса и е изградил траен имунитет и заради чиито изказвания заедно с тези Мангъров умряха толкова много хора.
Не злорадствам, но иронията не може да бъде пренебрегната.

Да, вдигна много и излишен шум около себе си, твърдеше че вирусът не е опасен, че има имунитет и че няма да се ваксинира, а след седмица се разболя повторно и оправда всички опасения и твърдения на “противниците си”.
Не случайно написах, че днес не може да се вярва никому.

Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 23.03.21 09:13.

23.03.21
10:02

А от ”Площад Славейков” са обобщили информацията за кандидат-депутата Чорбанов и случая с неговото заболяване.

23.03.21
13:45

Листовката на ваксината на Janssen. Човешки аденовирус е носителя и може да се съхранява на 2 до 8 градуса 3 месеца. Една доза, ефект след 14 дена, няма горна граница за години, това видях ... не пише за алкохол, даже го и съдържа :D

Мнението беше редактирано от Dymag на 23.03.21 13:49.

23.03.21
14:32

Лайното на Астра Зенека май не е минало изпита в САЩ,

AstraZeneca might have included outdated information from a clinical trial of the Covid-19 vaccine it has developed with Oxford university, a US federal health agency said on Tuesday, throwing previously published positive results into doubt.
Ако от FDA не я одобрят това ще е края за британската ваксина. Лудият Борис затова тези дни на пожар се молеше на Индия ?

23.03.21
14:57

qte
Засега не можем ясно да изключим връзката между образуването на съсиреци и ваксината на “АстраЗенека” срещу ковид. Това заяви директорът на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) Емер Кук пред комисията на Европейския парламент по здравеопазване.
unqte

казано от Joyplovdiv на 22.03.21, 13:38:

И аз минавам да кажа, че това е фейк новина...
Имал настинка от каране на ски и два отрицателни теста за корона..
И да е болен,  какво от това?
Боби,
днес се поразходих из прекрасния град Пловдив, локдаун имало- всичко работи, големите магазини ги преградили до 300 метра, народът е по улиците...
Мислиш ли, че можеш да насадиш на някой страх с такива постове и да спрем да живеем, щото Чорбанов се разболял?

Само дето не е фейк, с положителен тест и двойна бронхопневмонийка е, пуснато е след негово съгласие като новина. И не е въпросът на насаждане на страх, а да се види, че и богоизбраните, които сеят фейк новини (като Чорбанов) ги лови. А дано да се извини за тъпотиите си (след като се възстанови напълно), ама надали.

Не че хора като теб, които явно са YOLO без да мислят за последствията им дреме. Както казва един бивш потребител и модератор тук (ох, каква брутална нужда има от него в момента :D ) - “Акълът не е ***, че да го набиеш в нечия глава” ;) Сама си преведи звездичките.

Някой да ми преведе на латински ако може за повече патос “Дойдох, изтролих, тръгнах си” :D

23.03.21
17:22

казано от Херцог Трън на 23.03.21, 17:02:

Някой да ми преведе на латински ако може за повече патос “Дойдох, изтролих, тръгнах си” :D

Трудно. Няма дума за тролене в латинския. Но може би  нещо като:
Veni, et non negavit, et abierunt

Мнението беше редактирано от Svetoslav на 23.03.21 17:25.

23.03.21
17:46

казано от Херцог Трън на 23.03.21, 17:02:

Само дето не е фейк, с положителен тест и двойна бронхопневмонийка е, пуснато е след негово съгласие като новина. И не е въпросът на насаждане на страх, а да се види, че и богоизбраните, които сеят фейк новини (като Чорбанов) ги лови. А дано да се извини за тъпотиите си (след като се възстанови напълно), ама надали.

Не че хора като теб, които явно са YOLO без да мислят за последствията им дреме. Както казва един бивш потребител и модератор тук (ох, каква брутална нужда има от него в момента :D ) - “Акълът не е ***, че да го набиеш в нечия глава” ;) Сама си преведи звездичките.

Всъщност са фейк опроверженията, ама сценаристите на Слави толкова си могат...

П. П. И за да не е съвсем оф-топик постът, България излезе на първо място в Европа по смъртност от COVID-19 при хора на възраст под 65 - нещо, за което никоя медия у нас не споменава. Това е сборният резултат от приказките на Чорбанов и Мангъров, хаотичните и непоследователн мерки на НОЩ и всички около тиквата, както и неспазването на въпросните мерки от целокупното българско стадо. Първо място - повод за гордост, а?

Мнението беше редактирано от Boby_ на 23.03.21 18:15.

23.03.21
18:29

Боби, казаха го по БТВ, ама като гледам никой не го интересува тая работа ..

24.03.21
15:30

Търсачката на гугъл е забавна

Bart Simpson

24.03.21
15:43

Вечерен час за непълнолетни в Бургас, а тук (в София) имаме по-висока заболяваемост на 100К, според статистиката.
Мисля, че и тук ще има вечерен час до края на седмицата.

25.03.21
17:54

Не знам за короната, но който има фейсбук и проблеми с кръст , врат и тн .. да погледне тук .

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10219640923274743&id=1266311424

Мнението беше редактирано от kaloyan на 25.03.21 17:54.

25.03.21
18:52

А на нас утре предстои ваксинация, ама с тая кампания против Астрата жената е в яко колебание......не дали, а с коя ваксина. От една страна са плювните и цитирането на случаи насочващи против ваксината на АЗ, а от друга си мислим, че все пак е векторна ваксина, т.е. от типа изпитана десетилетия във времето, защото с тия по-новите РНК де да знаем какво и как след някоя година.
Ще си набием иглите, ама притеснението ще си остане. Предимно у жена ми.

25.03.21
19:13

казано от Dydo на 25.03.21, 18:52:

А на нас утре предстои ваксинация, ама с тая кампания против Астрата жената е в яко колебание......не дали, а с коя ваксина. От една страна са плювните и цитирането на случаи насочващи против ваксината на АЗ, а от друга си мислим, че все пак е векторна ваксина, т.е. от типа изпитана десетилетия във времето, защото с тия по-новите РНК де да знаем какво и как след някоя година.
Ще си набием иглите, ама притеснението ще си остане. Предимно у жена ми.

Въобще не се притеснявайте, няма да ви има абсолютно нищо. Най-много да ви повтресе вечерта. Нито сега нито по нататък ..

25.03.21
21:04

Кала, защо се хабят да правят изпитания, като мога да питат теб?

Относно предното ми мнение, всички изброени ни правят на маймуни, честни калутки няма, а печалбата е с приоритет пред здравето на хората.

25.03.21
21:10

казано от Dydo на 25.03.21, 18:52:

А на нас утре предстои ваксинация, ...

И при нас ръководните органи леееко ни подкараха под строй за ваксинация(не е уж задължително,ама в такъв тип предприятия си има лостовете))),та и на мен утре предстои...цццц,баш в петък ли няма да пия?!!!

25.03.21
21:10

казано от Brown Bomber на 25.03.21, 21:04:

Кала, защо се хабят да правят изпитания, като мога да питат теб?

Относно предното ми мнение, всички изброени ни правят на маймуни, честни калутки няма, а печалбата е с приоритет пред здравето на хората.

Е така де-дори и да пукнат няколко хиляди, нали на останалите 90-100к нищо им няма и добре са я понесли ? Като цяло позитива в глобален аспект ще е положителен ? Така м/у другото се разсъждава за повечето неща и политиката е в тази насока, та светът да дърпа напред ?.....1 милион затрихме по тия живачни и уранови мини, ама пък 100 милиона черпят благата от тая работа и си живеят живота....примерно....а и ние станахме бая по-богати ? Не трябва да се гледа за живота и здравето на конкретния индивид, винаги има фира, важно е мнозинството да е доволно и “щастливо”- принцип.

Мнението беше редактирано от D_M на 25.03.21 21:20.

Bart Simpson

25.03.21
21:18

При съпругата ми има за служители и семейство, трябва да разкарат АЗ, която другите не искат.
Дори и в нашата фирма дойде опция за ваксиниране, в моя ресторант никой не иска да се ваксинира, не с АЗ, с никоя.

25.03.21
21:22

казано от Dydo на 25.03.21, 21:10:

.1 милион затрихме по тия живачни и уранови мини, .

Къде ,пък черпите такава информация....1млн по уранови мини...

казано от Bart Simpson на 25.03.21, 21:18:

При съпругата ми има за служители и семейство, трябва да разкарат АЗ, която другите не искат.
Дори и в нашата фирма дойде опция за ваксиниране, в моя ресторант никой не иска да се ваксинира, не с АЗ, с никоя.

Щеее се ваксинарат,ако искат да останат в бизнеса...Нещата почват да вървят в тази посока.
Това с искам ,не искам скоро ще свърши.

Мнението беше редактирано от nervak на 25.03.21 21:24.

25.03.21
21:30

Не бе, Нервак-като пример го казах точно с тия мини, а и не непременно за БГ. Имам предвид, че като нищо се жертват не малко душици тук и там и с цялото съзнание има такъв допуск на фира, ако ще се “помогне” на повечето. Т,ва са кинти все пак.
Ей за такива неща примерно говоря и въобще, като се гони постигане на някаква “ценност” Бум

Мнението беше редактирано от D_M на 25.03.21 21:38.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1