Коронавирус в България

Прескочи до:

03.11.21
16:24

казано от Петко К на 03.11.21, 15:37:

От няколко години астрономите вече могат да засичат и гравитационни вълни. Които са предсказани от ТО още преди един век, но досега не бяха наблюдавани, заради липсата на достатъчно чувствителни уреди. 
Не знам ти какво доказателство чакаш, но според мен, за “недоказани” теории се справят доста добре.

Така е ама и не е така. Радостта беше преждевременна за засичането на гравитационни вълни, което не се потвърди в последствие. И все още се опитваме да ги засечем, но засега няма потвърждение на практика. Само на теория ги има.
Иначе ТО не се справя зле на практика, с изключение на това, което не обяснява.

03.11.21
16:24

казано от Dydo на 03.11.21, 16:20:

ПС, Димо-вярващите са и по-добри като хора или поне се въздържат да правят неща, които ако бяха на мнение, че Бог няма, щяха да вършат с удоволствие.

Едно време може да е имало нужда от такъв морален коректив. В съвремието не мисля че има нужда. Вярващ изобщо не е задължително равно на добър човек. Всички от Ислямска държава и талибаните са силно вярващи. Както предполагам и всички католически свещеници изнасилващи малки момченца.

03.11.21
16:25

казано от Димо на 03.11.21, 16:21:

Кала, с приятели, колеги и т.н. си говорим за мъжки неща ;-) Такива теми даже не помня дали са били предмет на толкова задълбочени разговори.

Е тва да не са женски работи бе Дидо? Тука си говорим за живота, вселената и всичко останало.

Бе знаеш за какво говоря ;-)

ПС, нито едните нито другите мисля, че наистина вътрешно в себе си вярват в каквото и да е. Не може истински да вярваш, че нещо е грях, че ще бъдеш наказан и да го правиш.

Мнението беше редактирано от D_M на 03.11.21 16:26.

03.11.21
16:27

Кала, с приятели, колеги и т.н. си говорим за мъжки неща ;-) Такива теми даже не помня дали са били предмет на толкова задълбочени разговори.

ПС, Димо-вярващите са и по-добри като хора или поне се въздържат да правят неща, които ако бяха на мнение, че Бог няма, щяха да вършат с удоволствие.

Викаш така и така не тренираме, дай да си уплътним времето с такива смислени дискусии :))) Аз съм за. Ама сега не мога, че имам малко работа.

03.11.21
16:30

Напипваш болната тема. Моралът под заплаха от вечно наказание не е морал, а страх.
Вярващите не са по-добри хора от невярващите (нито пък по-лоши).

03.11.21
16:30

казано от Dydo на 03.11.21, 16:25:

нито едните нито другите мисля, че наистина вътрешно в себе си вярват в каквото и да е. Не може истински да вярваш, че нещо е грях, че ще бъдеш наказан и да го правиш.

За ислямистите съм сигурен че вярват дълбоко. Просто това е религията - там не се задават въпроси, не се прилага критично мислене, там следваш свещените текстове и каквото ти каже свещеника. А за отчетта педофили, кой нормален вярващ ще вярва, щом и свещениците им вършат грехове, ама ей - на - има милиард и нещо вярващи католици.

03.11.21
16:31

казано от Svetoslav на 03.11.21, 16:24:

казано от Петко К на 03.11.21, 15:37:

От няколко години астрономите вече могат да засичат и гравитационни вълни. Които са предсказани от ТО още преди един век, но досега не бяха наблюдавани, заради липсата на достатъчно чувствителни уреди. 
Не знам ти какво доказателство чакаш, но според мен, за “недоказани” теории се справят доста добре.

Така е ама и не е така. Радостта беше преждевременна за засичането на гравитационни вълни, което не се потвърди в последствие. И все още се опитваме да ги засечем, но засега няма потвърждение на практика. Само на теория ги има.

Ей това например е напълно невярно. Или си невеж и неинформиран, или лъжеш умишлено.

Ако имаш нужда от бог, за да си добър човек, значи си пълен боклук.

03.11.21
16:32

Кала, то при един спор винаги единият е бъркащия, освен ако не е прав, ама само някъде. Пък другият да е прав в останалото. Следователно не е възможно да има спор, ако всички са на едно мнение. А като няма спорове, то форум ли е т,ва.

Тренировките са си тренировки, в момента някои сме и на работа и няма как и да тренираме. Има как обаче, работейки да даваме ценни съвети или да влизаме в спорове. Ама то аз няколко пъти казах, че с никого не споря, че съм прав. Всеки да си вярва в каквото иска.

Петко, ти може да нямаш нужда, ама обществото има или поне е имало. Като от 1 000 000 човека повечето от тях се въздържат да убиват, крадат и изнасилват, защото вярват, като резултат ще имаш по-малко убити, ограбени и изнасилени. Но това, че религите са създадени не изключва наличието на нещата, в които аз вярвам.

Боби, дали под страх или не, ако крайният резултат е по-приемлив, не е ли по-добре за обществото. Евентуалният пострадал ще му е все тая, дали някой се е въздържал да го ограби, защото се е осъзнал, че не е редно или защото го е страх да не бъде наказан след земния си живот.

Мнението беше редактирано от D_M на 03.11.21 16:41.

03.11.21
16:43

казано от Димо на 03.11.21, 16:17:

казано от Dydo на 03.11.21, 16:11:

има и хора, които не искат да приемат, че няма Бог, че със смъртта всичко свършва и т.н. За тях е по-угодно да вярват на доказателства в посока, че Бог има, че душата им ще продължи съществуването си и след физическата смърт на тялото, че пътят тепърва започва. И твърдейки и доказвайки обратното, ти им отнемаш реално всичко, ако трябва да ти повярват на случайното възникване на нещата. За тях тази реалност не е ок, не искат да ти вярват на доказателствата.

Точно това става според мен най-често. Наблюденията ми са че обикновено хора, които не са много щастливи и доволни от живота си, са вярващи. Един вид - тук съм прецакан, ама наше е царството небесно. ОК. Аз разбирам, че на някои хора това им е комай единствената останала утеха и нищо че съм прав, не искам да съм и задник и да се опитвам да им я отнемам.

Зависи за кои вярващи говориш. Има вярващи, които правят пари от това и обикновено си падат по деца и мъже ? Има и обикновени вярващи ?

03.11.21
16:45

What the fuck се случва тука

03.11.21
16:47

казано от Ivan на 03.11.21, 16:45:

Ами Калата сумати глупости наговори ☹ и ей го на резултата-няколко страници спам ?

Мнението беше редактирано от D_M на 03.11.21 17:00.

Георги Иванов

03.11.21
16:48

Сефте

03.11.21
17:03

казано от Петко К на 03.11.21, 16:31:

Ей това например е напълно невярно. Или си невеж и неинформиран, или лъжеш умишлено.

Ами доколкото си спомням за първи път засечени гравитационни вълни има през 2015 година от LIGO. Това се оповестява официално на 11/02/2016. През 2017 г учените дори получиха Нобелова награда, мисля за детектора на гравитационни вълни.
През 2018 г се появиха съмнения, че наблюдаваните вълни са наистина гравитационни вълни. Екип от датски учени опроверга корекността на данните. LIGO отричат изчисленията на датските учени и спора все още не е решен. Изследванията са публикувани в  Journal of Cosmology and Astroparticle Physics. Което означава, че са проверени от екип независими учени, преди да бъдат публикувани и никой не твърди, че датските изчисления са грешни.

Така че засега LIGO не са успели да потвърдят, че това което наистина засичат е гравитационна вълна, а не остатъчен шум.
Ако се е появило нещо по-ново, все още не съм го чел. Така че написаното от мен е както се казва на английски in good faith. А не опит да излъжа.

Мнението беше редактирано от Svetoslav на 03.11.21 17:06.

03.11.21
17:23

казано от Dydo на 03.11.21, 16:47:

Ами Калата сумати глупости наговори ☹ и ей го на резултата-няколко страници спам ?

Ти щото, по-малко ги написа няколко поста по-нагоре :D
Отдели време, даже няколко часа са достатъчни, за comparative religion и история на религията, после обяснявай колко е хубаво за обществото.

П.П. Не знам защо реших да чета точно тая тема, вярно правя архиви и ми е скучно, ама си имам 32-ка ей тука до бюрото и по-полезно с нея.

Мнението беше редактирано от Splash на 03.11.21 17:42.

03.11.21
17:36

казано от Dydo на 03.11.21, 16:47:

казано от Ivan на 03.11.21, 16:45:

Еее, ами вие в училище сте си бъркали в час по физика в носа и после, аз съм виновен :) Корона темата се оказа прекалено тясна, за нашите научни възможности, затова Дидо прехвърли на ново ниво :)

П.С - тук има няколко човека които да слушате за тренировки и за учение (аз не съм от тях), ама правите ли го ? :) Неее !? Защо ? Защото искаме да сме пухкави, дебели, да лежим и да пием :):)

Мнението беше редактирано от kaloyan на 03.11.21 17:38.

03.11.21
17:43

казано от Splash на 03.11.21, 17:23:

Отдели време, даже няколко часа са достатъчни, за comparative religion и история на религията, после обяснявай колко е хубаво за обществото.

Стига сте я чепкали религията. Никой не ви я навира в очите. Факт е обаче, че съвременната Европейска и западна цивилизация имат моралните си устои в Християнството. От там са почерпени и на Християнството дължим това, което сме в момента.
За съжаление в даден момент религията и политиката за почват винаги да си съперничат. И за да задържи властта си, политиката е склонна да загърби и най-основните морални ценности и да отрече всичко. Нещо, което религията не прави. Вгледай се в последните 60 години развитие на обществото и промяната на ценностите и ще видиш, че това, което казвам е вярно.

Мнението беше редактирано от Svetoslav на 03.11.21 17:44.

03.11.21
17:47

Освен това искаме да сме и синове на велико племе, с нами да е Бог, и познанието ни да идва наготово само с четене на приятни и лесносмилаеми текстове ??

Мнението беше редактирано от Любомир на 03.11.21 17:54.

03.11.21
18:11

казано от Svetoslav на 03.11.21, 17:43:

съвременната Европейска и западна цивилизация имат моралните си устои в Християнството. От там са почерпени и на Християнството дължим това, което сме в момента.

Не. Всички религии имат подобни идеи и принципи. Разцвета на Европа се е случил не благодарение на, а въпреки религията и след като устоите ѝ са били разклатени с Реформацията.

03.11.21
18:14

Но да се върнем на темата за ковида.

03.11.21
18:19

казано от Димо на 03.11.21, 18:11:

съвременната Европейска и западна цивилизация имат моралните си устои в Християнството. От там са почерпени и на Християнството дължим това, което сме в момента.

Не. Всички религии имат подобни идеи и принципи. Разцвета на Европа се е случил не благодарение на, а въпреки религията и след като устоите ѝ са били разклатени с Реформацията.

Доколкото си спомням от историята, съвременното западно общество дължи разцвета си на Реформацията и на протестантите.
Не идеите и принципите на религията са проблем, а действията на определени хора, претендиращи да действат от името на религията.
И тъй като в България сме православни в по-голямата си част, мога да кажа, че принципите и идеите на православието не са се променили откакто е възникнало християнството. Стоят си все същите. За съжаление не се следват.
Докато принципите и идеите на политиците се менят постоянно. И не може да се каже, че това води до нещо по-добро.

03.11.21
18:19

Доколкото си спомням от историята, съвременното западно общество дължи разцвета си на Реформацията и на протестантите.
Не идеите и принципите на религията са проблем, а действията на определени хора, претендиращи да действат от името на религията.
И тъй като в България сме православни в по-голямата си част, мога да кажа, че принципите и идеите на православието не са се променили откакто е възникнало християнството. Стоят си все същите. За съжаление не се следват.
Докато принципите и идеите на политиците се менят постоянно. И не може да се каже, че това води до нещо по-добро.

03.11.21
18:25

казано от Svetoslav на 03.11.21, 18:19:

И аз това казвам - протестиращите срещу религията и търсещи свобода от каноните ѝ са върнали Европа във водещата ѝ роля.

казано от Svetoslav на 03.11.21, 18:19:

Идеите не са, но принципите са. Идеите на всички религии малко или много съвпадат и те са отражение на това, какво се смята за нормално в дадено общество. Но принципите - вече създадени и написани като канон стават проблем, когато обществото се равзива и има други нужди.

03.11.21
20:00

03.11.21
20:06

Димо, то кой може да каже какво е щяло да стане, ама ако не бе Покръстването, ни такава държава, ни книжнина щяхме да имаме дори за онова време, което впоследствие да окаже влияние и върху съзнаниено ни за народ, който да иска свобода. И днешната Русия сигурно нямаше да я има в този вид, съответно и текущото световно разпределение, ако ние не се бяхме покръстили и обединени от религията. Ефект на пеперудата ?

Bart Simpson

03.11.21
20:24

И Патрик ако не беше отишъл в Ейре още щяха да се лекуват с дроидски рецепти, което за мен лично е загуба де.
Аз съм повече паган отколкото християнин, както и по-голямата част от народа ни.
Ма кат видя поп с мартеница съвсем прегрявам.
Както и да е де, имам въпрос , без нотка заядничество.
Ако нашите лекари са (както тук в голям процент от писачите се смята) необразовани, тъпи и зле, то кои лекари в света са не-такива?

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 03.11.21 20:26.

Георги Иванов

03.11.21
21:04

казано от Bart Simpson на 03.11.21, 20:24:

И Патрик ако не беше отишъл в Ейре още щяха да се лекуват с дроидски рецепти, което за мен лично е загуба де.
Аз съм повече паган отколкото християнин, както и по-голямата част от народа ни.
Ма кат видя поп с мартеница съвсем прегрявам.
Както и да е де, имам въпрос , без нотка заядничество.
Ако нашите лекари са (както тук в голям процент от писачите се смята) необразовани, тъпи и зле, то кои лекари в света са не-такива?

Сигурно ще съжелявам , че съм писал в тая тема ама ....
Имам познат неврохирург в Бурагс и ми беше казал: Медицината е еднаква по целия свят , апаратурата е разликата.

03.11.21
21:38

казано от Георги Иванов на 03.11.21, 21:04:

Имам познат неврохирург в Бурагс и ми беше казал: Медицината е еднаква по целия свят , апаратурата е разликата.

Бе може и тъй да е, ама ако имам проблем и ми изтъпанчат да избирам, да ме лекува някой немски/японски лекар или такъв от Либерия или Свазиленд, завършил в родината си, няма да имам колебание да избера вариант 1. Не, че не може да случа на некадърници, но все пак.

Мнението беше редактирано от D_M на 03.11.21 21:39.

Георги Иванов

03.11.21
21:39

Тва което исках да кажа е , че безхаберници има навсякъде , но материята която се учи навсякъде е една и съща.

03.11.21
21:46

казано от Георги Иванов на 03.11.21, 21:39:

Тва което исках да кажа е , че безхаберници има навсякъде , но материята която се учи навсякъде е една и съща.

Да де, ама зависи как се поднася и колко те натискат да знаеш, за да минеш съответния изпит. Дори и в момента виждаме противоположни мнения на все учени и уж доказани спецове. Все единият греши в най-добрия случай. В най-лошия- и двамата. Т.е. при наличието на това положение, имаме вариант да попаднеш на бъркащ, демек некадърник. Говорим за фундамент, все още апаратурата не играе.

Мнението беше редактирано от D_M на 03.11.21 21:51.

Bart Simpson

03.11.21
21:47

казано от Dydo на 03.11.21, 21:38:

казано от Георги Иванов на 03.11.21, 21:04:

Бе може и тъй да е, ама ако имам проблем и ми изтъпанчат да избирам, да ме лекува някой немски/японски лекар или такъв от Либерия или Свазиленд, завършил в родината си, няма да имам колебание да избера вариант 1. Не, че не може да случа на некадърници, но все пак.

В изброените държави от първия клас лекуват тези от втория изброен клас.

03.11.21
21:51

Ся кат се замисля, в Либерия са очукани от опит, но схванахте примера.
ПС.....ама то и там де да знам къв е опита. Може да е само констатации от сорта на: има ебола и: час на смъртта- еди кой си.

Мнението беше редактирано от D_M на 03.11.21 21:53.

Георги Иванов

03.11.21
21:53

казано от Dydo на 03.11.21, 21:46:

казано от Георги Иванов на 03.11.21, 21:39:

Да де, ама зависи как се поднася и колко те натискат да знаеш, за да минеш съответния изпит. Дори и в момента виждаме противоположни мнения на все учени и уж доказани спецове. Все единият греши в най-добрия случай. В най-лошия- и двамата. Т.е. при наличието на това положение, имаме вариант да попаднеш на бъркащ, демек некадърник. Говорим за фундамент, все още апаратурата не играе.

Какво значи колко те натискат да знаеш, да не са те малтетирали в училище или в университета за да си топ юрист ?
Къв фундамент , нашия университет бъка от гръцки у турски стоматолози щото е евтино.
Навсякъде има хора които искат да учат и учат както и навсякъде има хора които минават тънко по един или друг начин. Това , че си учил в на Бил гейтс училището не те прави автоматично ЦЕО на майкрософт.

Мнението беше редактирано от Георги Иванов на 03.11.21 21:55.

03.11.21
21:55

Жоро, исках да кажа, че ако от десет въпроса сбъркаш два и ти пишат двойка, не е все тая от десет да отговориш на три и да те пуснат.

03.11.21
22:48

казано от Dydo на 03.11.21, 21:55:

Жоро, исках да кажа, че ако от десет въпроса сбъркаш два и ти пишат двойка, не е все тая от десет да отговориш на три и да те пуснат.

Значи трябва доста да бягаш от българските специалисти. Аз съм завиршил една от най-лесните за изучаване псевдонауки и още преди 20 години в предметите, в които се налагаше да се вложи малко мисъл и разбиране на материята, а не да се плямпат общи приказки, повече от 2 заслужаваха не повече от 10% от дипломираните по-късно.

GG

03.11.21
22:54

Нямам идея за ко приказвате, ама да кажа, че днес малко ми изкараха акъла. Един ми пише по месинджъра че утре локдаун. И аз почвам веднага да търся в гугъл. Се неква стари и несвързани неща. Сортирам от последния час. Па нищо. Викам кой ти каза ве? Имало нова заповед. Веднага в сайта на министерството да видя ква заповед има. Я имало от днес. Почвам да чета. Това не може, онова не може, никъде не може. И се обръщам към единия “инструктор” в залата и му викам. - Ти знаеш ли, че утре ви затварят? :Д И той -  Чети докрай. Само удължават периода. Същото като досега си е. Всичко може със сертификат. Та се успокоих, макар да нямам. Ма то не ми и трябва, щото още не е минала година откак го изкарах и се чувствам, като набоден.

Влизам в съблекалнята. Двама си разправят вицове. Докато бях под душа, чух онзи за педераса дет му стягали обувките. :ДД Стар, ама като се захилиха, и аз се посмях с тях. И излизам от душа, сядам си на пейката да си попуфтя и единия продължава да говори, че много бързал и нямал време. Вече чевръсто се облича, викам си, айде ще тръгва вече, че много бърза. И бам, вади от раницата шейкъра, сипва зоба и почва да бърка. :”Д
Както каза адаша - претеината и дьомнера на първо място :ДДД

Имаше и една порноактриса с черно лице и бял глезен, ама ся тва не ми е дневник да разправям. :о)

03.11.21
23:11

Ти на най-интересното спря :(

03.11.21
23:11

Е туй, Гого си е обща тема. Дай по-подробно за актрисата ?

03.11.21
23:29

казано от kaloyan на 03.11.21, 16:27:

Викаш така и така не тренираме, дай да си уплътним времето с такива смислени дискусии :))) Аз съм за. Ама сега не мога, че имам малко работа.

И какъв извод можем да си направим от дискусията за Дарвин и религията? (Въпросът ми не е към теб)

Че тези, които са против еволюционната теория и дарвинизма, и които вярват във всякакви божества, дяволи и таласъми. Същите тези хора са и категорично против ваксините. Случайно съвпадение. Нали?

Феновете на всякакви суеверия дават акъл на народа да не се ваксинира. Така и не разбрах само, щом не вярват на науката, защо използват в бита си нейните постижения?

Защо примерно не се откажете от електричеството и да си живеете с газената лампа и печката на дърва и въглища? Защо не се откажете от компютрите, мобифоните и айфоните, от автомобила си и да вървите пеша или гордо възседнали някой кон. Все едно сте Александър Македонски яхнал своя Буцефал.

Ами върнете се в Средновековието, щом не вярвате на науката и учените. Защото иначе е много двулично и лицемерно, да не кажа нечестно от ваша страна. Хем плюете по науката, хем използвате даром, наготово нейните постижения. Които са резултат от десетилетия и столетия упорит труд на най-добрите учени по света в различните области.

Георги Иванов

03.11.21
23:33

А ти защо с помоща на науката не се превърнеш в сперматозоид и не изчезнеш в нечии хранопровод ?

03.11.21
23:43

Миро, нищо не си чел явно от написаното ?
Никъде и май никой не е твърдял, че не вярва в науката. Тезите, които аз например застъпвах се отнасяха до това, че чрез науката откриваме неща, които са в наша полза, напредваме технологично, живеем по-добре, елиминираме редица болести и т.н., но тези неща, които откриваме и които ни помагат да дърпаме напред не са възникнали случайно.
Баси, Програмиста ми е дал мозък да създам лекарство, мобилен телефон, самолет, да построя сувалка, що да не се възползвам. Тук няма колизия, поне за мен. Разликата е единствено в това, дали мозъка ни е създаден от Програмиста или е еволюирал от едноклетъчно. Ок, едните застъпват едното, другите другото. Кой ти отхвърля науката.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1