Има си я флескията и при вдигането. Повече контрол, нищо, че е леко, особено на пускането - там първоа таза назад със сгъване на краката и тогава тръгвай надолу. И дръж врата неутрален.
Да, след второто повторение се вижда флексия. Главата я вдигам несъзнателно и не знаех, че го правя - добре е да се снимам понякога, за да изчиствам такива неща.
13.07.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
1. Преди лягане (план) - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло, 5 гр. креатин монохидрат.
Обобщение за деня:
Днес темата на деня на всички срещи бяха горещините и пожарите в Португалия. В Лисабон през деня е било 43 градуса на сянка, а по-навътре към Евора е подминало 45. Та 10 минути от всяка среща отиваха да се разпитваме кой къде се е скрил от жегите и да обяснявам, че в София е необичайно хладно за средата на юли. Мисля, че избрах доста подходящо време да съм в България. :)
Не стават всички неща с телефона.
Ще стават, ще стават. Само половин век имаме да наваксваме. Божо добре започна, да видим дали ще се намери кой да довърши.
Мнението беше редактирано от Любомир на 14.07.22 15:14.
14.07.2022 г.
Тренировка В
Загрявка.
Работни серии (в суперсерии):
1.1 Преден клек - 8х105, 3х6х110 кг.
1.2. Набирания с успореден хват - 10, 8, 2х6
2.1. Избутване на прав лост от лег с тесен хват - 7х95, 6х95, 7х95, 6х95 кг.
2.2. Въртене на диск над глава - 7х25, 2х6х25, 5х25 кг (на страна).
Разтягане за тренираните мускули и сухожилия.
Обобщение за тренировката:
Ако продължавам така да вдигам с по 5 кг на тренировка още няколко месеца, ще взема да стана як. Макар че е доста по-вероятно просто да стане отново “ох”. :) Шегата настрана - имах нужда малко да потренирам така, без да гоня време и най-после изглежда, че ще се позакрепят нещата без сериозни болежки, ако успея да се опазя и да действам разумно.
Втори път си взимам някакво шотче за преди тренировка в залата, без да мога да прочета съдържанието, че не си нося очилата. Днес го снимах с телефона и го увеличих - оказа се, че освен очаквания L-Carnitine, съм ударил и 200 мг кофеин.
Положително:
- Днес съм доста доволен. Имах и резерв. Започвам да влизам в ритъм с това трениране.
Отрицателно:
- Нищо за отбелязване.
Добавки:
1. Сутринта - 6 таблетки Orange Triad.
2. Преди тренировка - нещо с L-Carnitine и конска доза кофеин.
3. Преди лягане (план) - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло, 5 гр. креатин монохидрат.
Обобщение за деня:
След хубавата тренировка настроението ми рязко се развали - забелязах, че задната броня на колата е леко сгъната и одрана точно под багажника. Не мога да си представя, че е от маневра, защото бронята стърчи доста по-назад малко под това място. По-скоро нещо е сложено отгоре или е ударено - може и умишлено да е. Дреболия, но достатъчно, за да ми стане криво.
Прави ми обаче положително впечатление, че в София се шофира доста по-близо до ограниченията в сравнение с преди няколко години. Определено има развитие.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 14.07.22 16:55.
По-скоро е защото сега идваш от Португалия, а преди идваше от Швеция - контрастът сега ти е малък и ти се струва, че карат по-бавно. Масово скоростта в градски условия не се спазва, даже има няколко места, на които редовно ме псуват, че карам с ограничението.
По-скоро е защото сега идваш от Португалия, а преди идваше от Швеция - контрастът сега ти е малък и ти се струва, че карат по-бавно. Масово скоростта в градски условия не се спазва, даже има няколко места, на които редовно ме псуват, че карам с ограничението.
Е, стига де. :) Минах цяла Европа запад-изток. Не ми е толкова изкривена преценката.
15.07.22
11:05
Ако продължавам така да вдигам с по 5 кг на тренировка още няколко месеца, ще взема да стана як.
Ако се стегнеш да правиш по 4 тренировки на седмица интервали, но и да са разнообразни, ще станеш як, да :D
Ако продължавам така да вдигам с по 5 кг на тренировка още няколко месеца, ще взема да стана як.
Ако се стегнеш да правиш по 4 тренировки на седмица интервали, но и да са разнообразни, ще станеш як, да :D
Със сигурност ще се върна към интервалите в някакъв момент.
Но трябва и да се почива от тях според мен заради ефекта върху ЦНС. Поне според Крис Биърдсли това не бива да се подценява.
15.07.22
15:32
Виждам, но той говори за хиперторфия, не за “да си як”...А те там са най-добре действащи, за хипертрофия нямат кой знае какъв принос. Пък и самата хипертрофия не мисля, че е някакво полезно качество, само се налага да си търсиш нови дрехи :D
p.s.
От тук надолу със Соломон сме го дискутирали, макар и повърхностно:
https://www.bb-team.org/forums/viewthread/47889/P4000#p-1349521
Иначе да, има голяма активация на нервната система с интервалите, но чак такава умора - по-скоро не. Има и литература по въпроса(макар и доста стара и трудна за намиране, а и там въобще не се говори за интервали де).
Мнението беше редактирано от James Hinks на 15.07.22 15:42.
Виждам, но той говори за хиперторфия, не за “да си як”...А те там са най-добре действащи, за хипертрофия нямат кой знае какъв принос. Пък и самата хипертрофия не мисля, че е някакво полезно качество, само се налага да си търсиш нови дрехи :D
Хипертрофия отдавна не ме интересува, нито пък сила или издържливост като самоцел. Интересува ме да боря саркопенията, за което и двата типа трениране вършат работа.
p.s.
От тук надолу със Соломон сме го дискутирали, макар и повърхностно:
https://www.bb-team.org/forums/viewthread/47889/P4000#p-1349521Иначе да, има голяма активация на нервната система с интервалите, но чак такава умора - по-скоро не. Има и литература по въпроса(макар и доста стара и трудна за намиране, а и там въобще не се говори за интервали де).
Да, помня я тази дискусия. Аз самият обаче вече също имам немалко емпирични данни за това как ми влияят интервалите - направих мисля 5 години, без да съм се отклонявал от това, което си ми разписал. Ако не направя промяна, в един момент започвам да буксувам и неминуемо се контузвам. Дали е заради влиянието върху ЦНС, дали заради комбинацията му с общия стрес или заради друго не смея да гадая, но при всички случаи ми се налага да почивам периодично от интервалите.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 15.07.22 17:12.
Боби,тва със саркопенията го заеби.
Виж си съучениците...и виж ,как ти изглеждаш.
Бориш я добре.
Бориш я добре.
Тя тепърва започва с много бавни темпове, после се ускорява след 60-65.
И когато това стане, вече е късно, затова е важно да не се спира със силовите тренировки - процесът няма как да се спре съвсем, но може да се забави значително.
15.07.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
2. Преди лягане (план) - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло, 5 гр. креатин монохидрат.
Обобщение за деня:
Днес поработих петъчно, после излязохме на рожден ден на голямата щерка на някакъв корейски ресторант (харесвам корейска кухня, но мястото беше голямо разочарование).
Бориш я добре.Тя тепърва започва с много бавни темпове, после се ускорява след 60-65.
И когато това стане, вече е късно, затова е важно да не се спира със силовите тренировки - процесът няма как да се спре съвсем, но може да се забави значител.
Оффф ,баси и Знайкото си .
16.07.2022 г.
Тренировка Г
Загрявка.
Работни серии (в суперсерии по две упражнения):
1.1. Мъртва тяга (широка) - 5х150, 4х150, 4х150, 4х150 кг.
1.2. Раменна преса с дъмбели от стоеж - 5х29+29, 5х29+29, 5х29+29, 5х29+29 кг.
2.1. Силово гребане с дъмбел от земя - 8+8х55, 8+8х55, 7+7х55, 6+6х55 кг. (на ръка)
2.2. Кофи на успоредка - 4х10.
По обед беше топличко за трениране, но се търпи.
Положително:
- Продължавам да вдигам или тежест, или обем почти на всичко.
Отрицателно:
- Нищо за отбелязване.
Добавки:
1. Преди лягане (план) - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло, 5 гр. креатин монохидрат.
Обобщение за деня:
Дълго и мързеливо пиене на кафе сутринта, после дочаках да стане малката щерка и с нея на зала, а следобед ще ходя да нося неизвестно колко кубика дърва на новата къща на баща ми, че трябвало да се преместят (къща е силна дума за въпросната постройка, но дървата са си дърва).
Мнението беше редактирано от Boby_ на 18.07.22 16:53.
17.07.22
17:49
Това аз ли не го разбирам правилно от английски... Доколкото разбирам, автора казва, че тренировките с дълги почивки между сериите са по-добри, демек както се тренира масово по фитнесите. А знаем, че тренировките с висока плътност са по-добри, без да се размотаваш много-много в залата. Например, кръговите тренировки без почивка са по-добре от класически фитнес сплит.
Това аз ли не го разбирам правилно от английски... Доколкото разбирам, автора казва, че тренировките с дълги почивки между сериите са по-добри, демек както се тренира масово по фитнесите. А знаем, че тренировките с висока плътност са по-добри, без да се размотаваш много-много в залата. Например, кръговите тренировки без почивка са по-добре от класически фитнес сплит.
Какво значи едни тренировки са по-добри от други?
За определена цел - може би, ама така генерално изказване съм леко скептичен.
Добре си го разбрал. Авторът казва, че тренировките с кракти почивки, т. е. с по-висока плътност, не са ефективни за хипертрофия заради по-голямото натоварване въхру ЦНС. Сила, силова издържливост и други качества не се коментират.
17.07.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
2. Преди лягане (план) - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло.
Обобщение за деня:
Сутринта се разходихме в парка Враня, който по неизвестни за мен причини наричат Врана. Не бях ходил досега. Взимат някакви пари за вход, а вътре няма нищо, освен зле поддържани алеи. Направо е скандално.
18.07.22
11:43
Ако не направя промяна, в един момент започвам да буксувам и неминуемо се контузвам. Дали е заради влиянието върху ЦНС, дали заради комбинацията му с общия стрес или заради друго не смея да гадая, но при всички случаи ми се налага да почивам периодично от интервалите.
Писал съм го и друг път - понеже в един момент става съвсем леко започваш да неглижираш контрола на движението. Като добавим и дребни грешки в техниката и стари болежки и ей ти тия неминуеми контузиии. ЦНС няма вина и не играе в твоя случай.
Ако не направя промяна, в един момент започвам да буксувам и неминуемо се контузвам. Дали е заради влиянието върху ЦНС, дали заради комбинацията му с общия стрес или заради друго не смея да гадая, но при всички случаи ми се налага да почивам периодично от интервалите.
Писал съм го и друг път - понеже в един момент става съвсем леко започваш да неглижираш контрола на движението. Като добавим и дребни грешки в техниката и стари болежки и ей ти тия неминуеми контузиии. ЦНС няма вина и не играе в твоя случай.
Сега като се връщам назад, нямах подобни проблеми, преди да мина от 10 секунди на 5. Точно тогава се обостриха някои от старите контузии, а после си направих нови с пудовките, като ми затвориха залата в Швеция (там заради “техниката” ми най-вече, не търся причината в протокола).
Сега докато съм в България, ще потренирам така неангажиращо, после като се върна в ритъм есента, ще мина пак на интервали, но на някоя от по-ранните версии, не на 5-те секунди.
18.07.2022 г.
Тренировка А
Загрявка.
1.1 Клек - 2х5х135, 3х135, 4х130 кг.
1.2. Набирания с успореден хват с доп. тежест - 5х25, 4х25, 5х20, 4х20 кг.
2.1. Избутване на прав лост от лег с раменен хват - 4х120, 5х120, 4х120, 3х120 кг.
2.2. Борческо въртене с дъмбели от стоеж - 4х5х23+23 кг.
Положително:
- Още 5 кг на клека и набиранията, но май само това е положителното в тая тренировка.
Отрицателно:
- Тренирах недоспал, всичко ми тежеше, едва се насилих изобщо да отида до залата и то само защото си бях блокирал вече времето в календара, за да не ми го заемат с някоя неочаквана среща.
Добавки:
Обобщение за деня:
Досаден понеделник - без много работа, но с разни неприятни неща, които не можех повече да отлагам. Цялата седмица се очертава да е такава.
19.07.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Поработихме, после след работа намерих и спазарих ново семейно куче. Сега трябва само да стигна до Порто на 27-ми август. :) Предадох се прекалено рано, но моментът е подходящ.
20.07.2022 г.
Тренировка Б
Загрявка.
Работни серии (в суперсерии по две упражнения):
1.1. Мъртва тяга (надхват) - 3x190, 3х4x180 кг.
1.2. Раменна преса прав лост - 2x5х70, 2x4x70 кг.
2.1. Пендлей гребане с лост от земя - 4x5х100 кг.
2.2. Кофи на успоредка - 2х5x25, 2x4x25 кг.
Продължавам да качвам тежестите, но е време да поспра вече.
Положително:
- Никакви проблеми с хвата и на 190. Ще вземе да се окаже, че е заякнал през всичкото време, в което не съм правил нищо за него.
Отрицателно:
- Много смачкано се чувствах от началото до края. Сила горе-долу имаше, но ми липсваха желание и концентрация и май на тягата на 190 формата беше далеч от перфектна, затова не се напънах за повече бройки и свалих тежестта в следващите серии. Май е започнал да ми идва акълът, макар и доста късно.
Добавки:
Обобщение за деня:
Не ми се разказва (то не че има и какво).
21.07.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Поработих, колкото да не е без хич, следобед излизахме в много тесен кръг.
Още една пълна обиколка около Слънцето. Да видим още колко...
Честито заобикаляне тогава, всяка година земята става все по-бърза, дейба. :))
22.07.22
10:48
Със закъснение, но от сърце - жив и здрав, без болежки, без работни ядове и само с хубави емоции!!!
Честит Рожден Ден на патерици, Адаш! Жив и здрав да си, все по-големи щанги и да те радват децата и внуците! :)
Благодаря ви! Най-важното, което пожелавам за всички, е да живеем в малко по-скучни времена занапред. :)
22.07.2022 г.
Тренировка В
Загрявка.
1.1 Преден клек - 7х110, 3х6х110 кг.
1.2. Набирания с успореден хват - 10, 8, 7, 6.
2.1. Избутване на прав лост от лег с тесен хват - 4х110, 7х100, 2х6х100 кг.
2.2. Въртене на диск над глава - 7х25, 3х6х25 кг (на страна).
Тренирах в най-топлото време на най-топлия ден в зала без климатик и почти без проветрение.
Положително:
- Прилично, само дето на лега в началото се стреснах - вместо да сложа 100, съм метнал 110 и нещо се изненадах колко ми тежат.
Отрицателно:
- Нищо за отбелязване.
Добавки:
2. Преди лягане (план) - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло, 5 гр. креатин монохидрат.
Обобщение за деня:
Нищо за отбелязване - подозрително тих петък. Май е защото почти всички са в отпуска. :)
22.07.22
18:39
Тренирах в най-топлото време на най-топлия ден в зала без климатик и почти без проветрение.
Заповядай при мен в Пловдив тия дни ?След това тези “жеги” в София и вентилацията и климатизацията на залата и няма да ти правят впечатление?
Мнението беше редактирано от James Hinks на 22.07.22 23:37.
Значи, каня ви и двамата в мазата на детската градина в Койнаре да си мерим температурите. ?
Температурата е важна, но това, което мен лично ме мъчи много повече, е тренировка при висока влажност.
И там мога доста да разкажа за Лисабон, но има едно място, което ще ми държи влага още дълго като най-ужасното, на което съм имал нещастието да тренирам - мазето на ул. “Хан Аспарух” в Царево в следобедите, в които им се свидеше да пуснат климатик. :)
Не му се свиди.
Просто не слиза долу)))
Аз последните пъти все на улицатА съм му плащал.
22.07.22
23:41
Без да пренебрегвам условията и температурата в други зали и градове, все пак ви каня...Вие там ходите инцидентно, аз съм тук целогодишно. Който е от Пловдив и/или е идвал в залата лятото знае за какво говоря.??
Зимата също имам с какво да се похвал❄
Аз пък днес в 12:00ч. правих отсечки на стадиона. Завърших!
Edit: и за да съм по-конкретен, тренировката беше от 10:00ч до 13:00ч.
Мнението беше редактирано от Ilstrong на 23.07.22 15:18.
Абе, вместо да се мерите, кой ще се изаби най-много на топлото време, правете като мен, тренирайте рано сутрин, по-хладно :) ..
Жегата е като работата. От работа богат се не става ... знаете натам как е ..
Без да пренебрегвам условията и температурата в други зали и градове, все пак ви каня...Вие там ходите инцидентно, аз съм тук целогодишно. Който е от Пловдив и/или е идвал в залата лятото знае за какво говоря.??
Зимата също имам с какво да се похвал❄
Идвал съм, обикновено лятото. :) Знам за какво говориш и в никакъв случай не го подценявам. (без но)
23.07.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Като си говорим за жега, днес ходих на рожден ден в Хърлец, близо до Козлодуй. Топличко беше...
П. П. Едва ли е било чак 44, въпреки твърденията на WorldWeatherOnlone.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 24.07.22 00:05.
24.07.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Разходихме се до кораба-музей “Радецки”, а следобед обратно към София. Пътят беше ужасен, особено участъкът между Мездра и Ботевград. Все пак надвечер се домъкнахме до нас. Почти винаги се заричам да тренирам след пътуване и най-често нарушавам това обещание - точно както стана днес.