За много години, живи и здрави и късмет !
Влязох аз пак във фитнеса леко и правих днес мъртва тяга, напади с щанга на наклонена повърхност, бг клек, страничен клек, качване високо на кутия, разнасяне на пудовка, малко набирания, коремни и раменна преса с дъмбелите.
Ограничено време и беж за новогодишния работен ден .,
Два дена не съм правил нищо. Онзи ден не остана време заради офиса, а вчера пак сутринта нямах време, и тъкмо да изляза следобяд и така се смрачи, като взе да гърми и да се святка, не можах да включа ...
Днес 45 минути бягане сутринта, може и следобяд да повторя.
Иначе успях да се свърза с ортопеда по телефона, но той бързаше и ми каза “Обади се в понеделник в 10, да видим за места. Вкарвам те и на другия ден ти ги махам”
Така ги каза нещата, все едно това е най-елементарното нещо на света и само докато ида и вече ще са ми махнати. Но моя досегашен опит в тази болница, показва точно обратното :) Хубавото е че вече се придвижвам лесно, защото миналата година ходих няколко пъти поред, докато ме приеха ... :) ..
Мерките с които започвам новата година са 75.5 кг. Бедрата горе са еднакви вече, долу до коляното също където са медиалните (вътрешни) глави на бедрото, но по нагоре където хващам края на латералната част, там продължава да си стои разлика от 1.5 - 2 см .. Та това ще ми остане за след операцията.
И надявам се тази снимка да ми е последната, която пускам от контузията.
Още 42 минути бягане добавям. Гледам сега да се възползвам от времето, че след неделя застудява и сутрините няма да са много за бягане.
В планината още не ми се ходи сутрин, понеже е много тъмно и трябва и по - рано да се връщам. Чак към края на месеца, когато денят ще се удължи достатъчно.
Последно добавям една статия относно махането или не на металите. Като цяло в нея се изследват пациенти от едно място и много малък процент от тях махат железата. Основната подбуда обаче е свързана с обезщетенията и тн .. но трябва да се прочете цялата.
Иначе като са интервюирали хората след това, 80 процента казват че не съжаляват и пак биха се подложили на такава и че състоянието им се е подобрило. Като при всичките с операция за махане на болтовете и пирона е имало болка и неразположение в коляното ..
Като цяло обаче, всичките схващания уж научни за махането нямат почва и не се наблюдават.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 05.01.24 17:28.
46 минути бягане, после уж щях да правя ОФП .. :) Като се върнах бях като утрепан и си взех само един душ. Пооотвикнах аз от бягането и вчера като направих 3 такива сутринта и следобедта и днес още едно и съм малко спихнал. Отделно на това днес бях само на зелена салата и риба тон консерва :) и една ракия :) .. Сутринта така и не можах да ида на фитнес ... ама ..
Утре ми се ще да направя едно малко по дълго на витоша от драгалевци. Но ще трябва да е рано , че към обяд много се усилва вятъра. Не ми се ходи понеже и ще превалява и трябва рано сутринта да ставам. Но от друга страна знам че като отида ще си направя кефа, нищо че времето може да е скапано. Струва си и ще си оправя раницата отсега.
Иначе приказките ми за контрол на храната, ги правя но по празниците ударих пас :)) Затова че засега няма прогрес :) по отношение на килограмите. Не мисля и да си давам много зор с храната, засега целите са да се задържат и да не вървят повече нагоре :)) и после и да започнат надолу...
Мнението беше редактирано от kaloyan на 06.01.24 17:22.
Днес до Черни връх от Драгалевци. Пак го направих без да ям нищо, другия път ще си взема поне някое гелче. Не го усетих зле това, тъй като не подържах висок пулс и спазвах по-умерено темпо. След Голи връх на откритото, времето беше мега брутално, с мъгла и як вятър. Качих и се върнах до Алеко за 4 часа и половина. Премерих се и съм 74 кг :)) но е нормално, доста водна задръжка си отива но си има и малко мазнини, които изчезват :) ..
Краката много добре, нямам забележки. Утре вече ще почивам, тъй като имам работа недовършена и ще трябва да се подготвя по от рано.
Абе стана тагадък работата. Обади се доктора и каза идвай да те приемаме. Отидох то пак чакане изследвания. Всичко ми взеха и сега съм в болницата по документи. Ама съм си вкъщи и утре сутринта ще ме оперират. Сега бързам да пия 1 ракия, ще ми казаха да спирам около 20.00 да ям и да пия .. :) Не казаха нищо за алкохола, затова че и него го слагам към пиенето, ама мъничко, както обикновено, няма да прекалявам.
То как да не пийна едно питие, като днес се занимавах с болницата , а трябваше и работа да свърша много, бая се напрегнах и сега отпускам ..
Спорта за мен приключва за известно време.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 08.01.24 18:57.
Видях зор аз, уж щеше да е леко. А 2 часа и половина. Оказа се че много е калцирал крака за само една година. Сега заради многото кръв не ми дават още да стъпвам, трябва да забавя някой и друг ден. Иначе рехабилитатора ме пита защо съм махнал пирона и той каза че точно тези неща като движение ги ограничава. И ще си постоя поне още един ден в болницата
Така както съм писал операцията е била на 10.01.2024, това е точно 1 година и 1 месец от счупването което беше на 10.12.2022.
Както съм писал преди това, коста ми е била доста калцирана, но тук да отделя време и на докторите. Сега този старши доктора, който ми слага пирона не влезе, а си замина понеже аз бях последен и явно е счел че няма нужда да остава. И всъщност се оказва че нямат точния уред “екстрактор” с който да се вади този пирон. Затова операцията ми протече сравнително тежко, там медицинската сестра им каза “момчета или ще правите нещата както трябва или по-добре се занимавайте с нещо друго”. На другия ден на визитацията, този завеждащия доктор направи този по-младия на гъз пред всичките.
Това което аз разбрах и тълкувам е следното, младия доктор и преди е вадил без екстрактор, затова се е осмелил да се прави на герой, обаче този път е ударил на камък заради по-сериозното калциране.. Защото не е нормално такава ортопедия голяма, втората по големина след пирогов да нямат този уред. Може би пък да е за еднократна употреба и в момента да са нямали за този пирон, знам ли.
На мен как ми се отразява тази тях грешка. Всичко са извадили, но по голям отвор има в коляното, съответно повече шефове. Съответно няма да ми дават да стъпвам с пълна тежест на крака “2-3 седмици”. Дали са 2 дали ще са 3, нямам идея, най-вероятно 3. Мога да натоварвам крака само с 10-15 процента тежест, да маркирам един вид.
Това ми е трети ден от операцията, замотано ми е от химията още и от операцията. Трудно движа. Мисля да не си давам много зор, докато не се почувствам по добре физически. Понеже доктора ми каза че мога да сгъвам коляното, сега ще правя упражнения за сгъване и разгъване от лег, защото този път коляното е напълно блокирало и ще трябва да го раздвижвам по-бързо, че не си е работа и така ..
Горе долу възтановяването ми и то ако всичко е наред след операцията, няма да е 1 месец, а най-вероятно ще отиде към 3 месеца. Вместо да бъде няколко седмици, ако както трябва е била минала операцията и така..
Продължаваме напред :)
П.С - Сега си отворих дневника и ще правя същите упражнения, както съм ги пуснал снимките на 17.12.2022 :), ебаси якото така мога да видя че и преди, коляното е било зле, ама май сега е малко по .. :)
Мнението беше редактирано от kaloyan на 12.01.24 09:16.
Мдамз и да споделя нещо позитивно сравнение с вчера, правих някакви магии в леглото вчера и сега и крака ми и екстензията ми се оправи. Сега трябва флексията лека по лека, но е трудно. Но ще правя тези дни постоянно такива леки сгъвания и задържания, за да може по-бързо да си оправя флексията и съответно да мога да ходя по добре с патериците. Сега докато съм в легнало положение.
П.С - и сега относно травмите и това защо. Вчера докараха едно момче на 18 години, хем учи последната година, хем работи. Същата травма като моята, само че той докато ходил по улицата на някакъв гаден лед и някакъв тротоар и айде ... Ей така от нищото ... Забравих да му взема телефона, да го следя как се възтановява, нещо и да му кажа тук таме. Ама в тея болници все се бърза и все се отплесваш.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 12.01.24 10:56.
Значи да коригирам, операцията ми е била на 9ти днес трябва да е 5ти ден....
Вчера понеже не ме болеше толкова реших да не пия повече обезболяващи. Обаче рано сутринта започна да ме върти яко, но понеже съм си навил на главата и не пих нещо. Затова от 4 до 6, болка и след това съм заспал и се събудих към 8.30. Като станах не ми беше добре, много замотано, но леко раздвижих и пих едно кафе и сега малко по-добре.
Тези обезболяващи мисля да не ги пия повече, тъй като много химия се събира за тези 5 дни и направо ти разказва играта после. Сега спря да ми се яде. Хапвам но по малко. Само ако наистина се наложи много ще пия някакво обезболяващо.
Сутрин отпуска малко отока от коляното, но вечерта пак се надува. ..Въпреки всичко ще трябва да му правя раздвижвания на сесии, няма да го държа така. Другия вариант беше да изчакам още няколко дни да поспадне отока и болката ... ама помня че и предния път ми казаха да движа и да правя упражнения, затова че сега не е различно.
6-ти ден, болки няма почти, вчера ме боля фибията под коляното вече. Правя упражнения, леки за раздвижване, нищо по-сериозно.
Попаднах на един английски форум, където пациентите обсъждат махането на пирона. То се оказа че възтановяването трае от 3 до 6 седмици в повечето случаи. Много рядко се получава най-добрия вариант в който да може почти веднага да стъпиш на крака.
В немалко случаи се получава точно като при мен. Първата седмица коляното е надуто и не подлежи на сгъване. Втората започва да се сгъва. И от третата започва да се слага повече тежест на крака.
7ми ден - тази болка във фибията намаля, има я вече само при допир. Другите болки също изчезнаха. Появи ми се една отзад околото кокалчетата и ахилеса, пак е такава на сухожилията, да видя докога ще държи. Коляното като ставам, все едно ще се пръсне, тая другата неприятна, която май и трябваше поне още няколко дни, за да намалее като усещане. И май поспираше точно преди 14тия ден и махането на конците, но не си спомням вече. Спя по-добре, тонуса се вдига, обаче пак ме въртя малко по някое време през ноща. Пулса ми не се вдига толкова много. Утре сутрин ми е последния антобиотик, което е хубаво, а вечерта ще ходя да ми сменят превръзка, тъкмо да ми кажат как са нещата ..
Засега раздвижвам основно оперирания крак. Правя кръгове, сгъвания и разгъвания, доколкото мога, пак кръгове за глезена, малко и с помощ на ластик. Това е засега ...
Тренировки няма да правя докато не махна конците може би, дори и за горната част. Това отпадане след операцията, няма смисъл да се товаря излишно нищо няма да направя.
Все пак да си напиша раздвижването, понеже е “по-структурирано” :) :)..
3 кръга
1. Повдигане на крак от легнало положение х 15
2. Повдигнат крак от легнало положение ляво дясно х 15
3. От лег - сгънат крак в коляното колкото може и пълно разгъване от коляно х 10
4. по корем от легло сгъване колкото може + пълно разгъване х 15
5. От седнало положение и краката на земята, плъзгане по паркет + плъзгане наобратно колкото може х 15
6. С ластик сгъване от глезен напред назад х 15
7. С ластик кгърове от глезен х 15
Ходене между кръговете с патерици + сгъване с този крак и разгъване
Мнението беше редактирано от kaloyan на 15.01.24 11:52.
Днес от същото като раздвижване. Ходих да ми сменят превръзката и да видят раната в 20.00 часа. Всичко изглежда наред, след 3-4 дни сам ще си правя превръзката и следващия вторник съм за махане на конците. Този доктор, който беше и част от екипа ми каза даже че мога и да започна да си стъпвам след 10тия ден, но все пак ще гледам да не бързам, само ако съм много добре.
Изкарах късмет че ме превърза и прегледа, че тъкмо събираха екип, че имаха тежък случай. Аз погледнах оказа се че някакъв автобус на градския блъснал жена ..
Иначе снощи не можах да спя добре, понеже ме въртеше коляното. Но отока е паднал, има и още за падане. Ще продължавам упражненията и тн ..
казано от Боян на 17.01.24, 07:36:
Бързо възстановяване, Калояне!
Благодаря ти Бояне !
Тая нощ пак ме въртя коляното основно, започва около 4. Така и съм си навил да не пия обезболяващи, станах малко след 5 пуснах АО (австралия опън тенис), поне има какво да се гледа на живо и да ангажира вниманието.
Криво ляво прегледах килограмите. Малко под 72 съм, дефакто за 1 седмица съм махнал около 3.5 кг, от които може би 50 на 50 са мускули срещу мазнини. Но не съм мерил точно и не ме интересува. Би следвало да са основно мускули, но при мен не е така. Проверявам го с напипване около кръста, странично и по корема, със сигурност има немалка разлика.
Горе долу до махането на конците очаквам да не падна под 70, дори според мен вече около това ниво ще спра да свалям, тъй като започвам да се възтановявам вече сравнително бързо и най-вероятно ще започна да ям и по повече :)
Мисля днес пак да понаправя упражнения на два пъти .. Ако утре не ме върти така коляното, ще се кача на велоергометъра на най-леката степен, само за проверка да видя как ще го усетя, ако го усетя много добре ... ще бъде .. още по-добре .. :)
Коляното и тази нощ не беше добре, само че този път още от полунощ, затова пих едно хапче и сега тая сутрин ми е малко замаяно. Иначе е добре, отока доста спадна, има още малко обаче..
Вчера нищо от планираните неща, освен лекото раздвижване не направих, поради горното. Приказвах пак тук с моя човек и реших да не го товаря този крак с велоергометъра до конците поне ... Ще ми се утре да направя една лека разходка, но само ако коляното е спряло да ме дърпа, което го очаквам от утре, днес зависи как ще е особено след упражненията.
Та това е плана, петъка да походя навън, че събота ще вали доста сняг и кой знае каква поледица ще е пак, тъй като утре ще е много топло ..
Май е 10ти или 11 ден от операцията. Снощи пак ме въртя коляното, но не съм пил хапчета че много ме успиват. Затова че станах към 5.00 и гледам тенис, утре сигурно пак ще е така ..
В крайна сметка излязох днес и направих 1 км и 100 метра, горе долу съм добре, ама все едно, съм се качвал до Черни връх, такова е усещането в момента, направо съм готов да си лягам....
Довечера ще правя сам превръзка, тъкмо ще пусна някоя снимка, да видите как са резали с големия нож на око :)
19.01.24
12:54
Браво за ходенето ама с опериран ия крак стьпва ли. Мисля че доста дни те върти това коляно требва вече да е минало. Аз лично свалих конци те на 12 ден. Сега чакам 60 ти ден да махам винта от глезена че вече се отскача
казано от Цанко Методкев на 19.01.24, 12:54:
Браво за ходенето ама с опериран ия крак стьпва ли. Мисля че доста дни те върти това коляно требва вече да е минало. Аз лично свалих конци те на 12 ден. Сега чакам 60 ти ден да махам винта от глезена че вече се отскача
Не си гледал достатъчно. Аз минах операция за отстраняване на всичкия метал, а той беше много. Коляното след тази интервенция най-много пострада. Надявам се оттук насетне всичко да е добре. С оперирания крак в момента ми дават само да го товаря 10-15 процента с тежест, дефакто само маркирам докато ходя с патериците ..
ПРи теб след 60тия ден, ще е същото което правя аз в момента. Самото стъпване без патерици, ще стане след още поне 1 месец. Може и преди това, но не винаги си струва ..
19.01.24
13:12
Така е знам че е трудно а и аз съм бая сьс жлеза ама за това ще мисля догодина.успех с раздвижване то на мен ми е трудно още със стълбите затова раздвижване повече в апартамент та на три крака
19.01.24
19:29
Добьр шеф и кроика то са си доста дълги
казано от Цанко Методкев на 19.01.24, 19:29:
Добьр шеф и кроика то са си доста дълги
Ами при мен на махането, повече рязане от слагането :)) мамата ...
19.01.24
19:49
Видно е и без да си специалист. Ще видя като махат другата седмица некакъв ограничител ен винт колко ще е разрез ама при теб си е е.... Ло м.....
казано от Цанко Методкев на 19.01.24, 19:49:
Видно е и без да си специалист. Ще видя като махат другата седмица некакъв ограничител ен винт колко ще е разрез ама при теб си е е.... Ло м.....
Ти може да видиш при мен където е махан само винта, то си е един шеф, нищо работа. Ако се загледаш на една от снимките ще видиш че до коляното има един отделен шеф. ТАм е единия болт, и долу на глезена централно ...
Тоя винт е дребна работа, за 10 мин работа и си заминаваш. ..
19.01.24
20:10
Дано и дано след това до един месец за почна да постъпвам на крака си че ми омръзна да движа все на един крак.както ти писах проблемни са ми и стълбите
Кала, е ти на три места ли си се омазал. Или на две, но просто около глезена са “влизали” отвътре, отвън и отпред явно по-леко. Не знах, че и около коляното има поражения.
Мнението беше редактирано от D_M на 19.01.24 20:47.
казано от Цанко Методкев на 19.01.24, 20:10:
Дано и дано след това до един месец за почна да постъпвам на крака си че ми омръзна да движа все на един крак.както ти писах проблемни са ми и стълбите
Като махнат винта, лека полека ще станат нещата, но недей да бързаш, така или иначе нещата стават бавно и всяко едно бързане е проблем. Няма тука магическа рецепта, просто време и рехабилитация правилна и правилно постепенно натоварване, без бързане.
казано от Dydo на 19.01.24, 20:28:
Кала, е ти на три места ли си се омазал. Или на две, но просто около глезена са “влизали” отвътре и отвън. Не знах, че и около коляното има поражения.
Ами, пирона влиза от коляното до глезена в канала на коста и се фиксира горе с два дълги и долу с три дълби болта, другата кост, външно там имам монтирана планка.
Сега на махането, това долу до глезена е заради това че е калцирал единия болт и има такъв голям разрез. Горе в коляното пак е по същата причина, че не можаха да достъпят до този пирон дългия, който слиза до глезена. А отстрани дето съм снимал е най-безобидното макар и с най-дълъг разрез ... Там малко го претупаха, понеже времето напредна много :) иначе не трябваше да изглежда така ...
Та общо взето коляното го отнесе най-много, дано да се възтанови .. по принцип не трябва уж да има проблем, но това ме съмнява, след такива 2 зверски интервенции..
Кала, каква е тая касапница бе брат? Че то крака ти излеждаше по-добре след първата операция. Тия пичове имам чувството, че са се учили на шеф и кройка на теб сефте...
казано от gotcha на 19.01.24, 21:07:
Кала, каква е тая касапница бе брат? Че то крака ти излеждаше по-добре след първата операция. Тия пичове имам чувството, че са се учили на шеф и кройка на теб сефте...
А дано да са се научили и да помагат на другите хора, аз все ще се оправя :)
казано от nervak на 19.01.24, 22:22:
Гледам....бая лекари са се събрали тук.
:) па и ти си прав :) .. ама лошо няма, правим си кефа …
12-ти ден днес, вторник ще ходя да ми махат конците .. Тази вечер, по-малко ме дърпа крака. към 2.30 се събудих, но успях да заспя и после към 4.30 и 6.30, но за малко. Та горе долу за първи път станах към 8 часа.
Правя упражненията, които съм писал и чакам да дойде вторника .
Ами 14ти ден, маханха ми конците и имам зелена светлина да започна да товаря. Ще ида при рехабилитатора в четвъртък. Утре махам лепенките и се къпя, освен това ще завъртя и велоергометъра. Няма да бързам с ходенето и стъпването изцяло, докато не ида на рехабилитатора. След като минат 30 дни , може и да започна да бягам . Ама засега не го виждам точно да стане така .. :) но 2 седмици са немалко време.
23.01.24
18:01
Честито давай и възстановявай дано скоро за почнеш да тичаш
казано от Цанко Методкев на 23.01.24, 18:01:
Честито давай и възстановявай дано скоро за почнеш да тичаш
Коляното - балонче :) ... сега го ям с коляното ... Да видим след няколко дни как ще е ... Направо започнах с една патерица да стъпвам. Утре велоергометър ..
Днес велоергометър 20 минути, плюс всичките упражнения които правят от лег, също така походих без патерици да видя какво е положението. Нямам някакви проблеми, освен отслабналия крак и коляното, но няма да бързам, както и каза физиото. Утре ще действаме там на физиото да видим какво става и продължаваме напред. Коляното се понадува, затова че ще го карам по леко.