Бягане, темпово
Зона4 - 149
14км - 1:19:15ч., 5’39”, 164
До Гъмзово.
В началото на седмицата един агент ми прати снимки на Синдбад как едната тръба на стапела се е сгънала и лодката, яко се е наклонила, аха да падне. Братчеда я подря с едни тръби, но трябваше да ида и да оправя нещата. Та днес пътувах и реших и да потичам. Времето тук е пролетно - 12 градуса и тичах по шорти и къса фанелка на 16ти Февруари!
Бягане, леко
Зона2 - 128
10км - 1:08:30, 6’50”, 158
През полето, после покрай Дунава и из село. В полето си духаше и се замислих, че това е стихията там, няма много къде да се скриеш, брули целогодишно и никой не пита. Дунава е много висок, а водата не толкова студена, но не се престраших де, първо къпане по спомен ми е било на Гергьовден. Иначе вчера цял ден се занимавах с лодката и я постегнах. Оказа се, че някакъв голям камион я е подпрял...
Зала “Кинг Конг”
Recovery тренировка
Концепт - 30мин. с пулс 90
Ходене на пътека - 1ч., 5% наклон и 5.5км/ч, пулс - 91
Нещо не ми се напъваше след шофирането днес, а и не се чувствах възстановен и наспан.
Ето и една снимка на реставрираната синагога във Видин, ако не се лъжа най-голямата на Балканите. Беше десетилиетия руина, но дойде и нейното време. Винаги съм се възхищавал на тази сграда и ми е било мъчно как е зарязана бавно да се руши.
Мнението беше редактирано от gotcha на 23.02.24 08:53.
Басейн “Здраве” 25м.
Плуване
Кроул - 1000м - 26мин., 2’37”
Съчетано - 5х100м. ~2’31”, с 30сек. почивка м/у сериите
Парна баня - 10мин.
Грам не ми се плуваше днес и отначало бях като робокоп, но се поотпуснах и направих и малко съчетано. Нещо напоследък грам не ми се плува и може скоро и да го отсвиря плуването, а и като цяло мотивацията ми е паднала и трябва някаква свежест да внеса в тренировките. Може да направя някакви ски или да почна да въртя колело, но първо трябва да си взема вело тренажор, че за навън още е рано.
Зала “Кинг Конг”
Вработване
Крос тренажор - 10мин., 5/5 (напред/назад)
Поздрави
Малко побарах големото гюле
Кондиция - 23мин., 146/162
БГ торба@10кг по 10 повторения на ръка/крак, 4 кръга
Въртене - изхвърляне - качване кутия 60см - ходещи напади - патешко ходене - подскоци - клек - добро утро
Мъртва тяга - тройки до 90кг и едно повторение на 100кг
Разпускане
Крост тренажор - 20мин., 10/10
Разтяжки от стоеж
Общо 1:30ч.
Кондицийката много добре се получи и се поизпотих. После хванах на майтап един пичага на 16 години, че ще му дам 100лв, ако дръпне 100кг тяга, щото се лигавеше с някакво бицепсово, успя да дръпне 90, но на 100 се сгъна и не заключи, после разбрах, че личното му тегло е 47кг :)
Мнението беше редактирано от gotcha на 21.02.24 18:38.
Месечна равносметка
Мерките днес след месец.
Бях 74.5 кг на кантара след вецето, но след закуска и чаша вода, но не помня миналият път какво беше точно трябва да прочета. Както и да е има освен повишаване на теглото с половин, едно кило, но и в размерите. Качил съм в раменния пояс и гръгния кош горе и в краката, което звучи логично предвид тренировките, които са предимно за долната част на тялото, а гръдния кош може да е от катеренето, защото в залата не правя много упражнения, които спомагат за това освен обръщанията и тласканията, което пак е нещо де. Подкожните са малко субеткивни, но като че ли краката са ми по-чисти. Уж всеки път се опитвам да меря по един и същ начин, но няма как. Цялостно по мои сметки с калипера се въртя м/у 11 и 13%. Имам бая вени вече насам-натам, но и доста овиснала кожа от свалянето, която не знам дали ще се прибере напълно предвид възрастта ми :)
Мнението беше редактирано от gotcha на 21.02.24 18:51.
казано от gotcha на 21.02.24, 18:44:
Цялостно по мои сметки с калипера се въртя м/у 11 и 13%. Имам бая вени вече насам-натам, но и доста овиснала кожа от свалянето, която не знам дали ще се прибере напълно предвид възрастта ми :)
Ммм, според мен сметките са ти грешни, със сигурност към момента, не възраста ти е причината. Може да е комбинация от фактори, но не и възраста, достатъчно млад си според мен :)
казано от kaloyan на 21.02.24, 19:53:
казано от gotcha на 21.02.24, 18:44:
Цялостно по мои сметки с калипера се въртя м/у 11 и 13%. Имам бая вени вече насам-натам, но и доста овиснала кожа от свалянето, която не знам дали ще се прибере напълно предвид възрастта ми :)
Ммм, според мен сметките са ти грешни, със сигурност към момента, не възраста ти е причината. Може да е комбинация от фактори, но не и възраста, достатъчно млад си според мен :)
За кожата ли? Е аз ще и дам и време, то е ясно, но еластичността на кожата се губи с годините, ако свалиш 20кг на 20г. ще се прибере със сигурност по-бързо, отколкото ако го направиш на 40 или 60.
Пантене на Витоша
До вр. Малък Резен (горна на Романски)
8км - 1:30ч. активно време, 2:30 с почивките :)
Речено сторено. Качихме се днес с един приятел на Витоша, но малко поокъсняхме и горе беше вече почнало да духа яко. Югозапад та се кине. На Голи връх и долно плато се ядваше, ама като излезнахме на горно щяха да ни паднат главите. И на по-силен вятър съм бил, но явно съм изгубил форма. Горе издухано яко и към Черни стърчат яко камъни та решихме компромис до горна на Романски. Скрихме се там в къщичката да свалим коланите и хапнем нещо и обратно надолу. Имаше доста навевки с пудричка та се и караше на места. Като цяло се чувствам супер неадекватно на ските при условие, че ми е реално второ качване за сезона, но се и поизкефих. Сега вече яко го е навяло и със сигурност е опасно на познатите места, но още вчера в Бефса бяха написали, че е лавиноопасно на Витоша. Но аз като цяло и не се вра по лавинарници и го давам по-сейфти. Вечерта чак нещо ми стана зле, явно ме е напекло и надухало и както съм отвикнал и станал кекльо с тия фитнеси и бяганици не ми понася толкова планината, ама няма пълно щастие.
Мнението беше редактирано от gotcha на 22.02.24 22:10.
Зала “Европа” Люлин
Катерене - 22:44мин., 1:26ч. общо
14 подхода
4а, 4б, 5а - загрявка, 5а-то едно дето ми беше мъчно, но и сега си е врътня
5б - два опита и на третия път го качих, води се 5а+ ,но е по-скоро 5ц, едно дето го мъча от сума ти време даже изкарях цяла тренировка на него, но този път го преборих!
5ц - 6 опита и един м/у тях на едно друго дето трябва да се скочи
Накрая пробвах едно 5б дето съм го качвал, но се бях зверски изпомпал вече и нямах сили да го довърша.
Хубава тренировка се получи особено това, че успях да мина тоя пендек.
Не е от теб споко, просто вятъра смазва всеки .. Иначе на това 5ц ако трябва да се скача, значи не е 5ц :) гаранция. Или не е 5ц, или има друг вариант за преминаване.
Абе свиква се с вятъра, вервай ми ?
Иначе тва го броят 5ц+, но ако си нисък трябва да си голяма нинджа, а аз пък грам не мога да скачам...
Зала “Кинг Конг”
Бутащи 10ки с много малки почивки
Вработване с дъмбели
10, 8, 6, 4 от
Кофи - Раменна@20 - Лицеви - Хеликоптер @20кг щанга
Разтваряне - Арнолд преси - Флайс полулег - Полулег - Флайс лег - Лег @2х5кг и веднага @2х3кг
Френско - Тесен хват @15, 12.5, 10кг щанга
Зелен ластик - Рамене, ротатори, трицепс
Полулег - лег - разменна преса@20кг щанга
Разтваряне - арнолд - напред - задно - въртене 2@2х3кг
Уреди - бутащи, флайс с изпомпване
Разпускане
Крос тренажор - 5/5 с бутане на ръцете предимно да разкарам лактата, че направих баси обема и утре ми е интересно какво ще става ?
Бягане
Зона3 - 133
12.69км - 1:34:19ч., 7’26”, 144
Тръгнах по Алеята и да въртя през Михайлово, но ми щукна идеята да тествам една пътека нагоре от Градоман, където преди съм ходил с колелото. По пътя нещо ме напъна и вече по пътеката стана страшно? Кривнах малко и разтоварих, че нямах избор. По принцип имам редовен тоалет и такова нещо не помня да ми се е случвало, но определено разнообрази бягането ??!!!
След това хванах една нова пътека, която на едната страна върви към Михайлово, а на другата влезнах в Градоман на някакво гробище, което не знам, та втора изненада за деня. За капак реших, че ще мина през полето то се оказа сухо и твърдо и идеално за бягане Февруари месец! Предишни години съм бродил в сняг там по това време и съм ял трънки.
Обобщението е, че като бягане беше слаб сравнително деня, но пък пъстър откъм изненади и ново неща! ?
Зала “Европа” Люлин
Катерене - 23:09мин., 1:38ч.
15 подхода
4б, 4ц, 5а, 5а загрявка
5б редпойнт, едно дето съм го пробвал няколко пъти
Няколко 5б и 5ц качих, които съм правил и преди, а накрая се изпомпах с 5б и 5а
Бягане, темпово
Зона4 - 149
15км - 1:23ч., 5’32”, 168
Темпово на Спринга и рекорд на 15км.
Мнението беше редактирано от gotcha на 28.02.24 15:25.
Зала “Кинг Конг “
Вработване
Крос тренажор - 5мин на обратно
Поздрави 5
Глутеус
Глутеус машина - румънска мъртва тяга@25кг - 5х10
Хиперекстензии - повдигане на колене от вис - коремни - 3х10
Бягане
Зона2 - 128
1:13ч. - 10.90км., 6’43”, 154
Из полето към Гурмазово, промишлената зона и покрай Юск.
След Юск беше тегавня през едни шубраци и най-смешното, че обърках пътя и тръгнах наобратно и като видях Гурмазово се чудя кво става няколко минути, докато стопля ?
За момент реших, че тотално съм оглупял... дано ми се случва само на 29ти Февруари!!!
Мнението беше редактирано от gotcha на 29.02.24 18:37.
2022 като карах от емине посока ком с колелото ... на едно място спрях на една чешма да почина и да пия вода, от нея тръгват няколко пътя в различни посоки има и смесена гора. Пих вода, починах си и вече нахъсан давам мръсна газ и както си карам 15 минути, то предишния ден беше паднал малко дъжд и гледам се появиха следи от велосипед . Казах си тогава “ебаси якото някой е минал днес и кара пред мен, супер ще е да го настигна”. Продължих с мръсна газ, минах покрай едно място и нещо ми се стори прекалено познато и вече като излязох на една поляна с крави 40 минути по-късно, разбрах жестоката истина, а тя беше че съм поел по втория алтернативен път от чешмата, само че в обратна посока :)))) и Тези следи които са се появили по едно време, си бяха моите :)))))))
Затова че, няма страшно :)))
Хаха, викаш и повече може да изтъпееш.
То аз си обърках пеленга, сиреч референцията. Гледах една друга сграда, до която трябва да стигна, а не правилната и не знам защо при условие, че вече десетки пъти бягам в това поле само, че този път излезнах от друга пътека и място и явно това и релефа ме обърка... Качвам ситуацията ?
Зала “Европа” Люлин
Катерене - 22:14мин., 1:18ч., общо, 17 подхода
Загрявка - 4а, 4б, 5а, 5б
Нови маршрути
5ц - онсайт, бях го почнал един път на изморено и днес го изпрасках отраз, та го броя онсайт.
5ц - нов маршрут няколко опита, минах пендека и на свежо ще го мина мисля.
5б - нов, по-скоро е 5а+, то нямаше табела, но онсайт.
5б+/ц - пак нов без табела, няколко пъти го мъчих, уж лесен, ама накрая има един надвес.
5ц - един стар познайник, който накрая трябва да направя скок или нещо да го измъдря.
За Изпомпване, опити - 5ц, 5б и качено 5а.
Добре беше, мисля да почна да ходя 2 пъти седмично вместо плуването да видя ще дръпне ли повече катеренето.
Бягане, темпово
Зона4 - 152
1:05:46ч. - 12.29км, 5’21”, 168
Вчера дойдохме до Солун за един концерт и Марти да види едни нейни колеги от оркестъра тук. Цял ден валя вчера по пътя и вечерта, но днес се разчисти. Излезнах по къси гащи и фанелка, а хората се разхождат по якета, че и тичат с пухенки, но пък аз натиснах смело и ударих рекорд на 10к. Нищо не ме болеше и имах вътък, та натисках докрай. Добро бягане!
Бягане, леко
Зона2/3 - 132
10км - 1:02ч., 6’11”, 159
Леко покрай морето и марините, голям кеф :)
Има доста бягащи тука, което е яко също.
Зала “Европа” Люлин
Катерене - 35:55мин., 2:04ч., 20 маршрута
Загрявка - 3х5а
5ц+ - едно дето не успях предишните пъти и този път го направих
9х5ц различни опити на маршрути, които още ги мъча
Изпомпване
5ц - флаш
5б - опит, маршрут, който го правя, ама изгърмях
5а, 4ц, 4б, 4а - флашове за довършване
Днес дълго, но слабо, но все пак направих обем.
Вчера - 05/03/2024
Бягане
Зона 3 - 133
21.1км - 2:38мин., 7’29”, 142
До вр. Райлово градище (1199м.) през полето и обратно по асфалта.
Още на отиване в полето ме преряза и разтоварих до едни трънки (втори път ми се случва!)
Но пък нагоре към Петрови орници на пътеката си намерих 5 левчета!
По баирите особено стръмните си е само ходене, после от върха като се юрнах и на бегом. Интересно, че в Солун нищо не ме болеше, а тук сухожилието под капачката на чупения крак ме дърпаше яко на по-стръмните спускания, на леките и равното нямах грижи.
Яд ме е, че го пуснах на бягане, а не трейл рън и така ми скапва рънинг фитнеса, ама пък вторите 10км си бяха само бягане.
Бягане
Зона 2 - 125
15км - 1:43:21ч., 6’53”, 152
През полето, леко.
Понеже от следобяда и идните дни го дават да вали реших, че трябва да направя още едно бягане извън асфалта, че скоро може да не може. Надолу като тръгнах ме сряза коляното пак, но после по равното пак се оправи и си направих екстра бягане.
Банята
Сауна - 3х10мин. в почивките басейнче.
Вода - 1.5л.
Накрая 10мин. масаж на плешката (нещо ми е схваната от вчера) и коляното в джакузито. Сериозно е налягането на струята и мисля върши работа.
Зала “Европа” Люлин
Катерене с водене - 38:53мин., 1:38ч.
17 маршрута
Предимно 4ки и няколко 5а, мисля два опита само другото е качено.
Днес реших да пробвам да катеря с водене, сиреч едно въже в случая ми виси от седалката надолу и се осигурявам фиктивно с него по захванати карабинери по маршрута. Видях няколко човека да го правят, а една жена ми каза, че ще ми е от полза и наистина голяма разлика! Освен, че свалих с няколко категории катеренето времетраенето на самите катерения се качи с 1/3 и доста повече мислих за позицията си, как да застана удобно, за да се включа, почина и изтръскам ръката нещо, което почти не правих, а гледах да се кача отраз. Мисля да покатеря така, докато мина поне на 5б или да ги комбинирам нещо.
Ти ходил ли си курс за водене ? Защото ако не си, не е лошо да го минеш, като начин на осигуряване, падания, рискове и тн .. Най-добре е така, за да няма сакатлъци, въпреки че и това не е гаранция. В залата също могат да станат проблеми, особено като водиш лека категория маршрути, които не са в надвес. Освен това е важно да се усвои техниката на динамично осигуряване. Защото както теб най-вероятно те е осигурявал някой опитен, така и след време някой ще те пита да го осигуриш. А основата е най-важна, преди да започнеш да го правиш, за да не се придобият вредни навици.
И най-важното нещо на воденето в зала а и на скали не е да свалиш няколко категории, а да се научиш да опитваш движения и да падаш свободно. Това е най-важното, за да няма контузии.
Ако правиш курс с по опитни, или те изпомпват да паднеш сам, или те карат да скочиш, което рядко става, или ако уж има 2 метра падане, ти пускат въже и падаш 4 :))
Мнението беше редактирано от kaloyan на 07.03.24 19:58.
Аз съм осигурен с аутобилей. Като тръгна на скали ще ида с инструктор. За ми върши работа за това, което го правя.
Пак съм чел между редовете. Дефакто си се учил в случая, как да включваш въжето в примките, което също си е много важно ... Тая техника се прилага на скали, като може да се пречукаш, в зала става и директно без аутобилей или горна осигорувка :)
Най-много ме учи да се бавя, сиреч да си намирам удобни местенца, за да почивам, което не го правя иначе, а просто изгърмявам по някое време. Иначе самата техника на включването имам още доста да я обигравам, че ми е мъка, докато се закача понякога, но ще му хвана чалъма.
Пантене
8.68км - 1:27мин. активност, 2ч. тотал, пулс - 131/162, 531м денивелация
От Морени до Черни и обратно.
Най-накрая направих сефтето за годината и за сезона. Срамна работа си е това! Обикновено се качвам още декември и го правя поне няколко пъти или поне карам/пантя някъде, но този сезон си е слаб като цяло, а и аз имам други приоритети, така че пак е нещо. Още преди някокло дни видях, че днес е деня. Беше капнало малко снежец тия дни и нямаше никакъв вятър, което си е направо чудо, до върха пантих само по термобельо!
Долу имаше един пръст нов сняг, но горе на върхя беше над педя. Не очаквах, че ще има достатъчно сняг да се кача директно нагоре от горно плато, защото като цяло няма толкова сняг, но уви имаше си бая следи и нямаше камъни. Преди върха дадох яко газ над лактатен праг, защото реших, че ще стигна за под час, ама малко се обърках с разстоянието, та ми отне час и десет :)
Горе видях един приятел, мушнах едни бадеми и се пуснах по същия път. Беше много приятен и мазен снега, защото имаше облаци и не тежеше, но предвид нулевия ми тренинг не се чувствах достатъчно стабилен, за да се изкефя напълно надолу. Другото интересно нещо е, че Лале 2 бачкаше и ми мина еретичната мисъл да направя след това една следобедна полудневка, но бедрата ми се скапаха надолу и се отказах.
В крайна сметка се получи супер разходка.
Мнението беше редактирано от gotcha на 08.03.24 21:36.
Зала “Европа” Люлин
Катерене с водене - 23:12мин., 1:06ч.
10 маршрута
4-ки за загрявка, после 5а, два опита на едно тегаво 5б и едно 5ц между двете, което просто ми пасва, а и е по-скоро 5б. На другото просто изгърмявах почти накрая, заради едно включване и се скапвах, първият опит беше 3:30мин, което ми се видя цяла вечност 😅
Мислих нещо фитнесче, ама трябва да слизам в градо и реших да комбинирам с едно катерене, което ми идва 3то за седмицата. Другата новост е, че си купих нови еспадрили, че декатлонските станаха на търлъци. Бях забравил чувството, че са ти млатили палците с чук, но най ще поомекнат.
Бягане
Зона3 - 136
10.50км - 1:12:42ч., 6’56”, 151
През полето, Градоман и гробището. Класическо трасе, което не бях правил доста време, защото през полето не можеше да се минава, а обиколното през Иваняне има някви кучета и ме дразнат. Сега имаше малко кал, но като цяло биваше. Не съм напъвал много, но първата половина си е предимно баир.
Мнението беше редактирано от gotcha на 10.03.24 17:08.
Банята
Сауна - 3х10мин., в почивките жакузи и накрая повечко с масаж на кръста и коляното.
Вода - 2л., до сега общо 4л. за деня.
Събраха се 3 седмици без почивен ден и или това повлия или някое от последните тренировки, Витошата някое бягане или ебалиго какво, но от онзи ден ми тече сопола пак!
Вчера цял ден лежах, днес съм по-добре бачках, но не посмях да тренирам, можеше да ида да плувам, но сауната ми действа май по-добре от парната баня. Надявам се утре вече да направя някакво леко бягане, катерене или в най-лошия случай зала.
Зала “Кинг Конг”
Бягане на пътека
Зона2 - 115
1ч. - 7.66км, 155
скоростите х минути, както следва - 5х10, 7х10, 9х30, 8х5, 7х5, 6х5, 5х5
Нямаше как да не раздвижа днес, не ми се мръзнеше навън, защото не съм още на 100%, а катеренето оставих за утре, когато ще слизам към градО.
Зала “Европа” Люлин
Катерене / с водене - 29:28мин., 1/1ч.
17 маршрута
Днес до средата пънех някакви 6а, 6а+, но само опити и то дори не и до половината, но скоро мисля ще ги правя. Втората половина сложих въжето, но вече с гръмнали предмишници мъчех 5а-та.
Бягане
Зона4 - 152
15км - 1:19:49, 5’19”, 169
Темпово на Спринга. ПР на 15к.
Без болки и кризи само прасците леко бяха натегнати през цялото време, но издържаха. Чувствах много добре балансирани краката откъм натоварване върху предната и задната верига. На такава дистанция стъпвам на средната част на ходилото, но като се изморят прасците пускам и на пета, но този път почти не се наложи. Бтв вече съм 75/6 кг, но не ми тежат на дългите дистанции, което е добре. Скоро ще направя равносметка и ще опиша подробности.