казано от nervak на 29.01.25, 11:55:
Не вярвам,кафето в нормални дози да влияе на кръвното.
Какро казах, аз прекалявам с кафето, като с всичко.
Иначе пробвай някой път, вземи едно апаратче и измери 3 пъти преди и 3 пъти след кафето и сам си отговори.
И ти като мен си кръводарител, нали? Мен поне много пъти са ме връщали да пия кафе, кола и вода за да ми се вдигне кръвното за да ми източат кръв.
Кръвно не се мери по 5 пъти....и без кафе с този похват ще е по високо.
Никога не са ме връщали да пия кафе)))...а съм дарил има няма вече почти ...30л.
Мнението беше редактирано от nervak на 29.01.25 13:22.
казано от nervak на 29.01.25, 13:20:
Никога не са ме връщали да пия кафе)))...а съм дарил има няма вече почти ...30л.
напротив, дори на апаратчето пише да мериш 3 пъти и да вземеш средноаритметично.
Не са те връщали и затова не знаеш, мен са ме връщали и ти казвам как процедират за да се вдигне кръвното.
Аз мислех че е камън сенс и нолидж че кофеина вдига кръвното.
Аз имам много голяма толерантност към кофеин и стимуланти като цяло. Като малък, нескафе си сипвах със супената лъжица и доливах с кола. В ежедневието прекалявах, пет- шест кафета, си бяха съвсем нромални. Та правих, съвсем на скоро експеримент и бях спрял кафето за къде половин година, свиква се след седмица но ми липсваше аромата и вкуса. Сега пия само една чаша и то не веднага след ставане и толкова, през деня карам на чай. Чаша, чаша, 350 милитра де, не италиански шот :D
Мнението беше редактирано от Splash на 29.01.25 13:54.
Явно е до човек, знам ли. Аз съм си сериозен хипертоник, държа в граници с лекарства, но пия по 3 кафета на ден и пак кръвното си ми е в норма. Първите две кафета отиват някъде от 07.00 до към 11.00 ч., т.е. едно по-набързо вкъщи преди работа и на работа си взимам отново, което го лигавя два часа. И след като обядвам, което е между 12.30 и 13.00, пак си взимам кафе, което също бавно отпивам. Не съм мерил кръвно на работа, а след работа, но не съм усещал да съм вдигал, да не ми е ок, да ме боли глава и т.н.
Но сигурно ще ги понамаля, тъй като ще махам и вейпа, а аз повечето кафета ги пия покрай него.
И аз си мисля че имам висок толеранс към кофеин и затова пия по толкова много кафета, щото си мисля че нищо ми няма, вкуса го обичам, но пък все си мисля че в даден момент нещо ще ми стане от толкова кофеин.
Аз дори не се чусвтвам по-бодър след кафето. Мога да пия две кафета и да легна и да заспя сладко.
Ще пробвам да видя, ще си взема апаратчето и ще проследя как ми е кръвното. Мен цял живот ми е било бетон 80 на 120, но от ковида насам нещо почна да играе. Аз го отдадох на боледуването тогава, но може и на ошишкването, което съвпадна с ковида да се дължи.
Ще видя.
Димо, очаквам вече да започнеш да вписваш тренове-пирамиди, откази, отпадащи серии, форсирани повторения и т.н. Само с къщна работа и покрай бизнеса ти няма да стане сепарацията след изчистването :-)
Кафето няма нищо общо с високото кръвно ... Нервака е напълно прав. Ако имаш нужда от някакви разяснения относно това кажи, мога да ти споделя някаква информация.
казано от kaloyan на 29.01.25, 14:31:
Кафето няма нищо общо с високото кръвно ... Нервака е напълно прав. Ако имаш нужда от някакви разяснения относно това кажи, мога да ти споделя някаква информация.
Тук се говори дали кофеина води до повишаване на кръвното след пиене на кафе примерно, а не дали по принцип редовния прием на кофеин води до трайно увеличаване на кръвното.
Кръвното налягане се увеличава в рамките на 30 минути след приема на кофеин, пикови стойности до 1-1,5 часа по-късно и може да остане повишено до 4 часа след приема на кофеин.
Разбира се че го повишава, има толкова много изследвания, отделно че аз лично съм го наблюдавал, което да кажем е анекдотично.
Е така кажете, то всяко едно нещо повишава или понижава кръвното налягане, както и писането на глупости по форумите :) ... Като физическа активност, стрес и още хиляда и петстотин неща. Това е напълно нормално ... Затова докторите казват да се мери в покой сутрин и вечер, за да се добие малко по-реална представа. Кафето и алкохола имат всеизвестни краткосрочни действия върху кръвното налягане, както и много други неща, както вече писах.
казано от Димо на 29.01.25, 13:24:
казано от nervak на 29.01.25, 13:20:
Никога не са ме връщали да пия кафе)))...а съм дарил има няма вече почти ...30л.напротив, дори на апаратчето пише да мериш 3 пъти и да вземеш средноаритметично.
Не са те връщали и затова не знаеш, мен са ме връщали и ти казвам как процедират за да се вдигне кръвното.
Аз мислех че е камън сенс и нолидж че кофеина вдига кръвното.
Не знам,кардиолога ми казва друго.
Отделно свекър ми от години (20)има сервиз и магазин само за апарати за кръвно...та доста упътвания е чал)))
Тва е като едно време “ама баща ми може да набие твоя баща” Ок, свекър ти в твоите очи е мегакапацитеъ, не го познавам човека, не мога да знам. Никого в нищо не искам да убеждавам, поне хора които познавам само задочно и всички са пълнолетни. Всеки си има глава на раменете, за себе си съм забелязал повтарящ се модел че прекалявам с кафетата често и като прекаля ме боли глава. Решил съм да спра кафето за известно време и да видя какво ще се промени.
Не,това за индивидуалността го разбирам-визирах само апаратите.
Защото има познания ...за да сервизира и подлага на метрология такава апаратура.
Аз разбирам защо го казваш, но живота ме е научил да не се предоверявам на капацитети.
Кати каза 20 години и веднага се сетих за една история от преди 20+ години. Бях се върнал от Англия и там доста неща видях, които тук още ги нямаше. Сега е друго, бързо идват новостите. Но тогава в Англия бяха много популярни прахосмукачките без торбичка циклон дайсън. И аз като се прибрах исках да си купя такава. Отивам в най-големия магазин на Главната и питам да ми покажат какви прахосмукачки без торбичка имат. Тоя ме гледа и вика: кактъй без торбичка бе момче,то няма такива. Почвам аз млад и зелен да му обяснявам а този се хили насреща и вика служителите си: чу ли уа Генчо, прахосмукачка без торбичка търди тоя тука. И вече се обръща към мен и ми вика: аз от 10 години имам магазин за прахосмукачки и не съм чувал за такава, ми кък жа събира праха без торбичка уа? Нъли жа излити през аспуха?
Аз се засилих да обснявам още, зер може просто да не са ме разбрали, ама реших че явно няма да си купя от тоя магазин прахосмукачка и си излезнах.
Както и да е, думата ми беше да си измериш както ти си знаеш кръвното преди и след едно кафе и да прецениш за себе си дали го вдига. Ще съм щастлив за теб да не съм прав и да можеш да жулиш колкото си искаш кафета без проблеми.
Под повече информация исках да ти пусна това .. Изредени са фактори които спомагат за по-високото кръвно. Но това са обикновено неща които добавят.
Сега видях че си писал 7-8 кафета и то ако е конска доза, това наистина е доста.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 29.01.25 18:11.
казано от Димо на 29.01.25, 18:11:
Чел съм доста изследвания по темата.
Добре, извинявай за спама. Дано при теб е това, но общо взето те са повече фактори както и според тази кратка извадка. И самите стойности са такива, че е много вероятно това да е нещо краткотрайно, тъй като долната ти граница е добре. При хипертония почти винаги и двете граници са нагоре. Ама това не съм го проверил и да не предизвиквам излишни дискусии :)
И моят лекар така ми каза - че няма място за притеснение ако долната граница е с нормална стойност и че най-вероятно се дължи на стрес и многото кафе. А на задължителния кардиологичен преглед ми казаха че имам сърце на атлет, та не се притеснявам много че имам хипертония, просто не обичам да ме боли главата и да съм зависим от нещо, което даже не ми е важно, както казах, концентрацията или сънливостта ми не се влияе от кафето.
Вчера храната много добре. 1000 ккал от извара с доматено пюре и босилек, пилешко филе на грил, карфиол на микровеле и салата домати за дефицит 1400.
Открих вероятно най-евтиния пазар в Пловдив. Пред районното в Кичук Париж. Имаше напълно годни за ядене домати с визуални недостатъци за 1.60, а най-скъпите им хубави огромни розови вкусни домати бяха по 4 лева. В лидъла 4 лева са намалените пред загниване. Една (първа?) червена точка за Кичука. Вече знам откъде ще си взимам домати за доматено пюре, което в магазина е 4 лева килото, а аз го обичам и си го потребявам.
Дидо, не ме подкокоросвай да тренирам по бодибилдърски, щото ще се амбицирам да се нацепя без никакви тренки хаха. Само като смъкна мазната опаковка, аз си имам мускул отдолу колкото ми трябва, само трябва да се види.
Знам че си бодибилдър по душа и за теб ще кажа нещо, което забелязах завчера като се мерих с метъра. Видях че някой си беше измерил бицепса за да следи дали не губи мм и аз го измерих да видя колко аджеба мускул съм загубил от 5 години нетрениране. Познай - качил съм 2-3 см обиколка. От 39.5 (ако правилно си спомням последно като съм го мерил) до 42 сега и то без да съм тренирал нещо с ръце да са ми напомпани бицепсите, което за предишното измерване не е било така. Ясно че има и малко мазно под кожата, ама 3 см? Не ми се вижда омазнено много. Та така - само с яко ядене и без никакви целенасочени тренки обиколката на бицепса ми се е увеличила с 3 см. Е, и мъкнене на торби с цимент и коване, ама... Ще видим колко ще остане като отслабна. Трябва да си намеря калипера най-накрая.
Е то ММ при напълняване се покачва и без да тренираш. Да не с такова количество и не с такова качество. Дебелите хора, които нищо не тренират имат повече ММ от слабите трениращи.
ПС.....ако имаш предвид някой, който си е измерил ръцете тук от форума, аз със сигурност. Но не за да видя дали не губя мм, см, а колко :-) Неизбежно е.
Мнението беше редактирано от D_M на 30.01.25 11:09.
Ема тука е един и същ човек и не коментирам анаболните ефекти на храната, а дали се губи ММ като не тренираш и за колко време се губи.
Колко ти е бицепса?
казано от Димо на 30.01.25, 11:15:
Колко ти е бицепса?
45 ляв и 43-43.5 десен.
Брех, левичар/левак ли си?
В тая връзка онзи ден се меря и си викам: еее, яко - свалил съм 2 см на бедрото. После се усещам че не знам кое бедро съм мерил последния път, премерих дясното и за съжаление беше същата стойност като преди седмица хаха. Ама може миналия път да съм мерил лявото и всъщност да съм свалил 2 см, но няма как да знаем. Вече ще меря на дясното бедро и ще знам.
казано от Димо на 30.01.25, 11:26:
Брех, левичар/левак ли си?
Ами не, но интересното е например, че в повечето случаи при преса с пудовка или гребане с една ръка, с лявата съм бил една идея по-силен. Не винаги, но често. Което означава, че няма голяма разлика в силата на двете ръце. Е, с лявата не мога да пиша, далеч да хвърлям така както с дясната и т.н., тъй като са движения изискващи и практика и техника, която не съм практикувал. Но например при издърпване /да кажем едностранно гребане/, избутване, силата в двете ръце е почти еднаква. Даже на последния клип /от мнението ми от 17.11.2024 г./, който бях сложил да греба с лява ръка с 50 кг. дъмбел, в същата тренировка бях направил и с дясната, но едвам тройка.
30.01.25
11:52
Димо, аз кат бях 120 кила имах кръвно 140/80. Като свалих се нормализира, даже сутрин е към 110 / 80. Кафета си жуля минимум 4 на ден.
Според мен просто си по-дебел, отколкото трябва.
Подозирам че го има и това, но аз в голяма част от живота си съм бил дебел, пък кръвното ми е било винаги супер.
И почнах да вдигам кръвно в определен момент, когато не съм бил много дебел. Ама аз не си го и меря, така че няма как да знам наистина. Може би като всичко в тоя живот е комбинация от фактори. Години, кила, стимуланти, стрес. Трябва да видим дали нормално повишеното кръвно налягане заради надебеляване се повлияват двете граници или само горната.
Само да кажа, че аз на 108 кг сутрин рано имах кръвно 90-100/60-70, това с години, не съм го мерил специално, данните са от профилактичните прегледи. Това преди първото кафе от 5-6 за деня, а след второто ставах човек и можех да функционирам поне донякъде. Стигнах дотам, че си сипвах по няколко грама сол в кафето, за да нормализирам кръвното по-трайно и имаше позитивен ефект поне като усещане. Главоболието при мен се получава, ако се замотая покрай задачите и разредя кафетата, което си е абстиненция на кофеинов наркоман.
Няма ,как да не ти се е отразило напрежението по парцели,строежи,къщи ...обзавеждане и тн.
Стреса е основен фактор.
Аз отключих кутията на Пандора,когато от заплата 1,5 отидох на заплата 0,18 в София....имахме и 4 месеца в БАН не взимахме заплати...и един ден 180/120…
Като човек на зависимостите, заслушах се веднъж по радиото говореше Д-р Юлиян Караджов нещо за наркотиците и общо за зависимостите. Та той отбеляза, че 10-тина % от хората развиват зависимост към кафето, на което се дължало и т.нар. съботно-неделно главоболие- нещо като абстиненция от по-късното събуждане и приемане на дозата.
Аз дълги години пиех само по едно сутрин поради лош сън при повече, но от месеци взех да жуля по 2-3 до обяд, което не ми харесва и ще спра. Отделно, че съм хипертоник и на възраст, отделно и че през някой и друг месец получавам аритмия за по ден-два..
казано от Любомир на 30.01.25, 12:08:
Това преди първото кафе от 5-6 за деня, а след второто ставах човек и можех да функционирам поне донякъде.
Жена ми и тя е така, не пие ли кафе сутрин, не става за човек. Дори не смея да я погледна в очите преди да си изпие кафето и да си изпуши цигарата, камо ли да я заговоря хаха. Преувеличам за да е по-интересна историята разбира се, но и тя е с ниско кръвнои не пие ли кафе е като летаргична цял ден. Всъщност културата изобщо да се пие кафе вкъщи е от нея. Нейна е кафе-машината, тя купува хубаво кафе, задължително се поддържа запас прясно мляко за кафето и т.н. Вкъщи, където съм отраснал кафе не се пиеше и аз почти не съм пил преди да напусна. Имах всъщност едно гадже у която почти постоянно живеех и там се пиеше много кафе и от там и аз се научих да го пия. Бяха гладните преджанвиденови години и пари имаше само за цигари, хляб и кафе, не задължително в тоя ред. Но пиенето на кафе им беше ритуал. Бяха няколко момичета приятелки, пият, па си гледат на кафе, па второ, па трето и така. Отнесох се, но може би има значение че като млад не съм пил много кафе.
казано от Любомир на 30.01.25, 12:08:
Главоболието при мен се получава, ако се замотая покрай задачите и разредя кафетата, което си е абстиненция на кофеинов наркоман.
Както казах аз не съм имал никога проблем с кръвното и случайно открих че като ме боли по един специфичен начин главата, тогава ми е високо кръвното, просто никога не съм знаел. Вчера цял ден ме боля главата и бих го отдал на абстиненцията, но всъщност аз се събудих с главоболие и дори след цял аналгин (обикновено пия половинка) не ми мина и като че ли по едно време ми се стори че съм вдигнал температура, ама не знам къде са ни термометрите и не можах да измеря, може някой от вирусите да съм лепнал. Един колега каза че точно така протекло при него - 2 дни главоболие, после температура. Днес съм почти шест, едва-едва ми тежи главата, но не е болка, нищо общо с вчера.
Вчера храната 1500 ккал от супа кубчета, пилешко филе с ориз, карфиол, портокал за 900 ккал дефицит. Направих и малко нарочна разходка с бързо темпо.
Днес почти същата храна и дефицит. Направих и малко целенасочени тренировки с дъмбели гръб, рамо, крака и лицеви.
Нямам никакви симптоми на високо кръвно или кофеинова абстиненция. Малко съм успан, ама може и да е щото работих до 4 и станах в 8. Малко си развалих резолюцията да си лягам в 12 и да спя поне по 7 часа, ама живота се случва. Днес мислех и да да навъртя 2-3 километра с ръчната количка да пренеса малко чакъл за паркинга ама не сколасах. Може утре.
01-02-2025 храната супер 1400 ккал от супа кубчета, крем супа от тиква и домати с пиле, пилешко филе на скара и огромна салата от домати и краставици за дефицит 1000 ккал.
Направих и час сутринта разходка с кучето, следобеда час с колелцето в квартала. То било много приятно с колелото. От лятото не се бях качвал. Малко като на село - хората те поздравяват, слънцето пече, имаш време да се поогледаш, не си бибиткаш с другите търсещи паркоместа пред банката. Напълних цяла раница домати от евтиния пазар, имаше и по 60 стотинки за килото хаха. Цяла тиква - едно левче. Ще съм редовен клиент.
Днес е неделя, ден за теглене и мерене. Минус кило и половина до 111.5. Обиколките по 1 см надолу, доволен съм.
Две кила и половина за две седмици и 3 сантиметра по-малко на гъзъ, ще взема да се почерпя днес. Жена ми прави разкошен кекс хаха, ама няма с него, ами с един смарт часовник, който е амазонския избор за 20 евро, щото не обичам да давам много пари за глупости (Илиянчо си купи смарт часовник за 1000 лева). Да си гледам ужким активността и съня. А и мери и кръвно и пулс, ще гледам и това във връзка с наскорошните ми оплаквания и да следя ефекта от отказа от кафе.
Ще взема и да заложа на себе си че ще сваля 16 кила до юни месец. Нали съм състезателна натура. Има такива сайтове - залагаш колкото си прецениш на себе си че за колкото си прецениш време ще си свалил колкото си прецениш килограма и ако наистина си ги свалил на края на срока, си получаваш парите обратно плюс някаква горница.
В моя случай ако сваля 16 кила за 4 месеца залагайки на себе си по 40 лева на месец , накрая ще взема 350 лева или нещо такова беше. Статистически над 90 процента от хората не успяват да свалят и съответно сайтовете печелят добре дори след като си изплатят на успешните десетина процента. То направо фасулска работа да печелиш от дебелаци че ще си седят дебели. Все едно да се обзалагаш алкохолиците че ще спрат да пият или курвите да се шибат. Лесни пари за сайтовете. Иначе конкретно в моя случай лесни пари и за мен (надявам се хаха, нали така или иначе ще ги свалям).
Смарт часовник за 20 евро няма. Още повече такъв, който да мери кръвно.
Ако не ти се дават пари за “глупости”, по-добре не купувай нищо, вместо да купуваш евтини боклуци. Аз ако не искам да давам много пари за техника, купувам втора ръка или по-стари модели, вършат същата работа.
Samsung Watch 4 втора ръка се намира за 100 лв. В пъти по-добре похарчени пари.
Сега погледнах, няма мерене на кръвното наистина, не знам защо го написах. То и как да мери кръвно като няма маншон, не знам изобщо дали е възможно. Но за другите му функции ще се доверя на рейтинг 4.8/5 от 653 рейтинга засега и ще дам и моя си рейтинг и ревю като дойде и го пробвам.
Довери се на рейтинга,а не на нас с Петко. Тези часовници за 20 евро няма да ти свършат никаква работа. Датчиците им са неточни, както и всички данни покрай тях. Но за 20 евро, що пък да не си вземеш още един боклук :) ..
Ееех, Калояне, какво щях да правя без безценните ти твърдения хвърлени във въздуха. Ти си пробвал всички смартуочове, мерил си ги колко са точни и си сигурен че и тоя дето съм си го поръчал ще е неточен и няма да ми върши работа. Какъв е твоя смартуоч? Готов ли си да заложиш 100 лева на кой часовника по-точно мери?
казано от Димо на 02.02.25, 14:24:
...Все едно да се обзалагаш алкохолиците че ще спрат да пият или курвите да се шибат.
За първото грешиш. Аз например, спрях😉.