казано от nervak на 07.02.25, 09:46:
Какво означава соц животновъдство?
Може би се има предвид кооперирането на стопаните на животни. Т.е. макар държавата да не е социалистическа, подходът спрямо животновъдството да е както при соца.
Да не дава Господ повече соц каквото и да било.
А що касае животновъдство,аз имам прекрасни спомени за пилетата,които миришеха свирепо на риба като ги сготвиш.
казано от doni dimitrov на 06.02.25, 19:43:
Има разлика за съжаление и то не в полза на сегашните производители
Аз по тоя повод да разкажа една истинска история. Мой братовчед има цех за месни произведения - най-много продава кайма и кебапчета/кюфтета. Веднъж преди години му разправям че в един магазин много хубава каймата и той вика: Ааа, там технолог им е Тони Едисикой. Той понеже е много слаб технолог и не знае как иначе, та му се налага да прави каймата от месо.
Викам му: Ами не е ли добре да я прави от месо? И той вика: Аве братчед, то от месо всеки може да прави кайма. Номера е без много месо да направиш кайма.
Та така. Едно време не са имали достъп до високи технологии и са правили кайма от месо, затова е била вкусна. Както москвичите ламарините и чаркаляците им 3 пъти по-дебели от на мерцедесите. Това ги правече по-здрави, ама в никакъв случай по-хубави, толкова са можели.
Отделно, с годините броя на вкусовите луковици на човека си намалява и дори тези, които остават се свиват и губят чувствителност и с годините храната ни става все по-малко вкусна, просто не можем да усетим толкова добре вкуса като когато сме били млади.
Иначе, единствените неща, на които помня вкуса от едно време и не съм опитвал по-вкусно бяха катъка на баба (тея бели нещша, дето ги продават в магазините сега за катък дори не са същия продукт, все едно да продаваш цвик и да му викаш пармезан), бабеците на дядо, една печена гугутка, която ние си убихме с прашките и т.н. “шикафчета” - прави се като на горещия селски хляб му се реже краешника и се правят няколко разреза и се тъпчат с дебели порязаници масло да се разтопи вътре и се слага и шарена сол. А, и най-вкусната баничка в живота ми - на Симеоновградската гара сутринта в 5 и половина.
Иначе сега хранително-вкусовата промишленост е много по-развита. Само се сетете за шоколад Кума Лиса хаха... млякото ли беше натурално, какаото ли, не знам, ама беше ибаси шибания марципан. Не знам кое е по-хубаво, но със сигурност знам кое е по-вкусно.
Вчера 06-02-2025 храната 2100 ккал за 300 ккал дефицит, нещо много огладнях вечерта, цяло чудо е че имам изобщо дефицит.
Днес можех и на нула калории храна да си легна. Прибрах се и даже не ми се ядеше, то цял ден шофиране, снимане, търчане напред-назад, мен обикновено като работя ми се залепва корема за гърба и даже не мога да си помисля за храна, ама по навик седнах да вечерям за 1500 ккал и 900 ккал дефицит. А иначе не е като да не беше омирисало целия салон на ресторанта където снимах едно цяло печено агне, което се въртеше на чеверме пред камината. Като се прибрах вкъщи, кучето се спука да ме душка. Обикновено така прави като съм галил други кучета, ама днес не съм барал други животни. Жена ми обаче се досети и вика: сигурно си се въртял някъде където се готви. Надушва хайвана :)
Тия истории от едно време, как някакви много вкусни неща и сега няма такива за мен са някакви детски спомени...
Аз пък съм ял много по-вкусни неща в различни ресторанти,от на баби дядовци, лели ,чичовци..
Хеле пък около Пловдив селата...по кофти кухня за мен е само северозападната.
Мнението беше редактирано от nervak на 08.02.25 00:00.
Както казах, това са едва няколко неща, които си спомням като уникално вкуснии то почти всички нямаха много отношение към соца, а с баба ми и дядо ми. Те си гледаха овцете за катъка и прасетата за бабеците, а гугутките сами са се гледали. А баничката беше след комунизма.
казано от nervak на 07.02.25, 23:58:
Хеле пък около Пловдив селата...по кофти кухня за мен е само северозападната.
Моето село не е пловдивско.
казано от kaloyan на 08.02.25, 05:37:
Родопска жилка :)
Май по-скоро беше заралийска.....по спомен.
Като казах че вчера цял ден снимах покрай храна и даже цяло чеверме омириса всичко наоколо (а аз обожавам печено месо) се замислих че този път ми е много по-лесно да спазвам калорийния си дефицит, или поне не изпитвам глад през деня, като седна да ям все още си обичам да ям и се увличам понякога.
Предишния път когато съ свалял килограми ми беше трудно през деня, все нещо ми се ядеше. Тогава работата ми беше много стресираща. Сега не е много по-различна, но работя за мен си и някакси не ми е толкова стресиращо, или поне не ме избива на комфорт фууд.
Е, истина е че тогава и тренирах много повече и имах къде-къде по-големи дефицити като сметна всичката активност, дори и да ядях доста повече калории на ден. Също сега няма още 2 месеца откакто броя калории, преди съм имал години, натрупването сигурно си казва думата. Може и да си казва думата опита, който съм натрупал със спазването на калориен дефицит и някакси по-осъзнато да подхождам. Храненето ми е доста по-лесно този път. А може и само така да ми се струва. Но е факт че се чувствам сякаш мога да карам така години и това е добре.
Утре ще е неделя и месец откакто си пиша калориите. Ще се тегля и меря и ще видя как се движа. Според записите в мфп за този месец съм бил в 19000 ккал дефицит, ще видя кантара какво ще покаже и ще сметна ако има разлика. Аз залагам 2400 ккал на ден общо бмр и движение, но може да се окаже много по-голяма тази цифра. Преди си пишех разни неща които са извън обичайното ходене до магазина и на работа и свързаното с това движение. Примерно едисиколко часа снимане. То си е прихождане, клякане, навеждане и т.н. Или копане в градината или разходка в планината. Сега не ги пиша и ще ми е интересно да видя колко всъщност калории изразходвам средно на ден от такива дейности. Ако има разлика едва ли ще е от консервативно писане на калориите както беше писал Бойко, аз по-скоро някои малки неща ги пропускам или пиша на око, и при селф-репорта грешката най-често е в писане на по-малко.
казано от Димо на 08.02.25, 09:25:
Чирпанска по-точно.
Прабаба ми е от Братя Даскалови)))
казано от nervak на 08.02.25, 19:20:
казано от Димо на 08.02.25, 09:25:
Чирпанска по-точно.
Прабаба ми е от Братя Даскалови)))
Ще излезем братчеди накрая :D
Вчера най-малкия ми син ме пита да не съм анорексик щом мога да не ям по цял ден хаха. Питах го приличам ли на такъв. Посмяхме се заедно и детето сам си отговори - “ти имаш достатъчно запаси.”
Иначе храната 2000 ккал от печено пиле, варени картофи и броколи, после вечерта бяхме на гости у едни приятели. На мен първата ми мисъл беше да кажа на жена ми да откаже поканата, ама после се сетих за един ютубър дето викаше: Няма нужда да ставаш задник или отшелник само защото си на диета, като те поканят отиди ако прецениш че си заслужава и просто се сдържай, пий водичка, хапвай салата, мезвай по малко и толкоз”. Така и направих.
Днес неделя, ден за мерки и теглилки. Килограмите точно 110, свалил съм 4 кила за 32 дни и 19000 ккал дефицит, което би трябвало да са калориите за 2.5 килограма. Понеже почнах да внимавам какво ям и спрях да злоупотребявам с алкохол и въглехидрати доста преди да се изтегля преди месец, съм склонен да си мисля че го е нямало това рязко падане на килограми от изхвърлената вода, което обикновено дава тези 2-3-4 килограма като намалиш въглехидратите и въобще обема храна в началото на диета. Измерването с шивашкия метър потвърждава че свалям не само вода. Мерките са паднали на талията с 2 см, бедрото с 3 см, а на задника с 4 см обиколка. Аз и субективно визуално потвърждение виждам в огледалото, няма го онова огромно шкембе което беше преди няколко месеца, а най-видимо е че са се смалили паласките. Не че сега нямам шкембе, просто не е чак такова чудо като преди хаха. За съжаление не се снимах като почвах с калорийния дефицит и нямам съвсем обективно визуално сравнение.
Като съм свалил тези 4 кг, за които се иска 31000 ккал дефицит, това означава че на ден изразходвам не по 2400 ккал, колкото го смятам баланса, ами по 2800 ккал, което ми се вижда нормално за 110 кила мъж с по-скоро активно ежедневие, не съм на компа и пред телевизора всеки ден постоянно. Иначе продължавам да си смятам дефицита от 2400 надолу де, засега тази формула работи, след още месец пак ще видя какво е положението.
Експеримента със спирането на кафето го броя за успешен. Седмица и повече не пих кафе без никакви проблеми. Редно е да кажа, че пиех по 1 черен чай сутринта някои дни, както и по малко кокакола без захар през деня в някои като се чувствах умърлушен. Вчера си мерих кръвното - 130 на 82, пулс 62. Анекдотично, ама го броя че добре ми се отрази спирането на кафето. Отсега просто ще внимавам, ще си правя по 1-2 кафета с 3/4 декофеинизирано от дозата за вкуса и толкоз, спрях с прекаляването с по 6-7 конски дози кафе на ден. Също и ми изчезна нуждата да пия по горе-долу половин литър прясно мляко с кафетата хаха.
Продължаваме напред, бегам да работя аз а на жената поръчах да задуши две свински джоланчета и да направи фасул. Такъв фасул прави, че направо ядеш и ревеш. Ревеш, щото знаеш че скоро ще свърши.
Днес храната 2500 ккал от 4 купи фасул, 300 грама джолан и 4 резена от един божествен кекс с какао и ябълки, който жена ми подло беше изпекла точно като се прибрахме от работа навън измръзнали и умрели от глад. Пиша го рефийд дей.
Днес научих най-якото упражнение за сваляне на мазнини, ама ми беше трудно да го изпълня. Казва се плейтпушинг.
Мнението беше редактирано от Димо на 09.02.25 21:29.
Днес храната 2000 ккал от шунка, кисели краставички, половин кило пиле на скара, варени картофи, голяма салата и кофичка кисело мляко с овесени трици и ябълка.
Още сме с една кола с жената и ако искам да съм с кола през деня трябва да стана рано, да я закарам по околовръстното и да се върна за час, да ходя където ще ходя с колата и вечерта пак час напред-назад в задръстванията на околовръстното да си я прибера от работа. Да си спестя тази галимация и да си направя малко физическа активност днес се опаковах добре че голям студ беше и с колелцето цял ден напред-назад из града. 35 километра съм навъртял, като време не знам какво да пиша, че беше разпокъсано, около 2 часа ми се събират сигурно. Добре напомпах баджаците, доволен съм.
Днес 2600 ккал за 200 над баланса. Хем обядвах че цял ден бях вкъщи, хем и надвечер да пораздвижа се разходих до един френд тук в квартала уж за кафе, той една страхотна шоколадова торта извади, 2 пъти по 1 пръст дебели парченца с кафето и стана тя каквато стана.
Снимах се най-накрая, баси тюлена.
казано от Димо на 09.02.25, 21:28:
Днес научих най-якото упражнение за сваляне на мазнини, ама ми беше трудно да го изпълня. Казва се плейтпушинг.
Tова, дето буташ диск по земята ли? Или онова, дето буташ настрани чиниите, които ти подават? :D
Днес храната отлично - 1200 ккал от джоланче с кисело зеле, домати с извара и маслини, 5 купи тиквена крем супа и малка пилешка пържола. 1200 ккал дефицит ако устискам да не снаксна нещо преди да си легна.
Движението сутринта 1500 метра с количката чакъл и следобеда час с колелцето напред-назад из квартала.
Вчера храната 1700 ккал от домати с извара и маслини, крем супа от тиква и картофи, чорбоманджа със свински бут, картофи и зелен фасул и за десерт кисело мляко с ябълка и трици и малка филийка хляб със семена, масло и мармалад от сини сливи. Като си готвиш и си си подготвил подходящи продукти е много по-лесно да си спазваш калориите и даже да си сит. Дефицит 700 ккал.
Движението вкъщи лицеви, клекове, рамена с дъмбел 5-6 серии, скачане на въже и малко походих да си тествам новия смарт часовник, брои крачките супер точно от това, което видях. Не ме кефи че всичките му скинове наблягат на това да показват часа и с много малки иконки и цифрички крачките и пулса, (еми Димо, смарт часовник е все пак). Трябва да го вържа и с телефона, ама нямам време и генерално не обичам да се занимавам с инсталации, цял живот съм теч-савито в социалния си кръг че и на работа и тоооолкова ми е писнало да трябва да инсталирам и оправям някакви компютърни или електронни неща, че като си е за мен даже не мога да се мотивирам достатъчно да го свърша ако не е супер наложително вече.
Намерих си и калипера. 3-4 пъти в последните седмици устоях на импулса да си поръчам нов (те станали вече по 5 лева) щото закво да взимам нов, като си имам, просто трябва да го намеря и накрая се сетих да ползвам най-якия си жокер - да питам жена ми. Тя разбира се ми каза къде е, през цялото време е бил буквално пред очите ми, ама като не съм очаквал да е там не съм го отразил. Когнитивна слепота му се вика на това. Измерих мазнинките, почти същото положение е както е било лятото на 2021, което всъщност е даже добре. Според формулата имам 2 кила повече мазно и кило повече ЛБМ. 35% подкожни мазнини ми казва формулата, и то след като съм свалил 11 кила от края на лятото. Не е майтап работата.
Интересни данни от една статистика базирана на декса скан на над 9000 мъже в САЩ за последните десетина години:
- едва 3% от тях са под 15% БФ
- средно са 27% БФ
- едва 0.1% са 12% или надолу, което се иска за да ти се видят добре плочките, което означавало че е по-вероятно да си милионер, отколкото да си по плочки.
Да, в САЩ затлъстяването е по-голям проблем от колкото дори у нас в Източна Европа. Гледах една статстика, че е почти 2 пъти по-голям процента морбидно затлъстели и почти с 50% повече с наднормено тегло. Но пък това изследване има и потенциал за изкривяване в обратната посока. Колко дебелаци биха си платили да се мерят на декса скан? По-вероятно е слпоред мен да се мерят спортуващи хора, които се стремят да изглеждат добре.
Така че, дори за американските стандарти съм дебел хаха. Трябва да продължавам да работя по въпроса.
Трябва да проверя в гугъл шиита, в който си правех статистики навремето, че безплатния майфитнеспал не пази данни за преди година, но не мисля че някога съм бил под 17-18 процента БФ.
Мисля,че 12%,е доста занижена цифра за да ти се виждат всички плочки(не само горните).
Има разбира се разлика между отделните организми. Бате Арни се е състезавал на 11-12%, а други за да се нацепят им трябва да паднат до 5-6%. На различните хора на различни места им се разпределят мазнините и който има късмет да не трупа много на корема а по-балансирано, на него ще му се видят плочките на по-високи проценти. Също и колко са ти тренирани и обемни коремните мускули има значение.
Но тези 12% са един вид генерализация. Ако си 12% с голяма вероятност ще ти се виждат добре всички плочки.
Ето аз как изглеждам на 15-16% БФ на и на 20% БФ в рамките на 6 месеца.
Като ме пита за килограмите и първо погледнах в гугълската електронна таблица и видях че тези 15-16% БФ (според формулата 15.74%) са ми били 2-3 седмици преди морето и тогава съм бил 93 килограма, а ясно си спомням че за морето доста се изпилих и свалих до 88-89 килограма, значи на морската снимка съм поне 15% БФ, да не и по-ниско, просто нямам точно от тогава мерене с калипера, но бях значително по-изчистен от предишното мерене. Което иде да ми покаже, че на 15% при мен не се виждат всички плочки.
Аз имам вени на плчките...сигурно съм 7%...ама друг път...щот ме дава малко 15%.
Странно ми е.
Кое те дава 15%?
Я снимай да видим, че аз в тоя форум съм виждал 2-3 души да са наистина по плочки като за фотосесия.
Аз пък все си мислех, че съм около малко над 30%, ама Димо като видях колко се е измерил, а аз съм по-дебел, заеби. Един ел. кантар имам вкъщи който уж и мазнини мери и той последно ми показа 38.4%. Което логически може да се приеме за вярно, ако Димо правилно е измерил. От друга страна въобще не приличам на тия от снимките с над 35%, та дори и над 30. Аз дори нямам любовни дръжки, рамене, ръце, крака са ми общо взето релефни. Бах това съсредоточаване на толкова мазнини около гърди и корем.
Има един сайт, където ме дава 27.8%. Мериш гъз, ръст и кила. И ИТМ от този калкулатор съвпада с това което кантара ми измери, т.е. 37.1
Мнението беше редактирано от D_M на 14.02.25 14:45.
Дидо, купи си един калипер и се мери, 5 лева е, меренето става за 1 минута, въвеждаш и ти смята.
Както казах, всеки е различен и трупа мазно на различни места, най-добрия вариант е да трупаш равномерно. Не само че нали условно най-хармонично изглежда като си дебел, ами и подсказва най-добро хормонално здраве и предполага най-малка опасност от сърдечно-съдови проблеми.
Мнението беше редактирано от Димо на 14.02.25 14:55.
Мислил съм го, но все съм си казвал, че не мога да съм сигурен правилно ли съм хванал гънката. Че разликата така като пробвам на сухо е доста голяма в зависимост от хвата. А този със снимката на крака, при мен въобще не можеш да хванеш толкова кожа по този начин и да свиеш толкова пръстите. И колко широко да започна като захвана, много ли да стискам и т.н.
На краката е най-трудно наистина. И да - калипера (поне моя) е до 70 мм, но поне ще си мериш на гърдата - там ще хване, нали? Ще потърсиш в тубата как се мери къде точно и как точно да хванеш, аз вече съм му хванал цаката и знам без да меря, за теб ще е малко повече играчка.
Няма как да захванеш повече кожа от необходимото, просто щото ще се сгъне и пак ще мериш гънката. Силата на стискане е орегулирана с едно рамо отстрани на уредчето - като натискаш и стигнеш необходимия натиск, това рамо почва да се сгъва и стига една стрелка до една отбелязка и означава че това е правилното усилие на стискане. Има си и белязки къде да си сложиш пръстите на калипера, помислили са го хората.
14.02.25
15:14
Господа! Тука всички, дето сме с трицифрени тегла е смешно да обсъждаме как точно да измерим % телесни мазнини от жалките си тела. Марш в залата! :)
казано от Alexander Krastev на 14.02.25, 15:14:
Господа! Тука всички, дето сме с трицифрени тегла е смешно да обсъждаме как точно да измерим % телесни мазнини от жалките си тела. Марш в залата! :)
То моето не е толкова с насока да имам ниски мазнини, а по-скоро ако са много високи да се стремя до някакъв здравословен диапазон. Едно време тук до колкото помня ми казаха, по-точно Сенсея, за някъде около 20%. Даже точната препоръка май беше под 20 %.
Мнението беше редактирано от D_M на 14.02.25 15:20.
Всичко, което дава мотивация е полезно.
Иначе да - разсейвам се, ретуша не върви, а си казах че чак след като си приключа ретуша ще отида да си инсталирам лоста под навеса и да се набирам малко.
Но ще си чакам да видя тук да ми постнат съфорумци снимки по плочки като за фотосесия. Според мен ние сме с подобна статистика като на американците от декса скановете, а ужким би трябвало да сме по-добра извадка, щото нали спортен форум все пак.
14.02.25
15:29
казано от D_M на 14.02.25, 15:18:
То моето не е толкова с насока да имам ниски мазнини, а по-скоро ако са много високи да се стремя до някакъв здравословен диапазон. Едно време тук до колкото помня ми казаха, по-точно Сенсея, за някъде около 20%. Даже точната препоръка май беше под 20 %.
Краткия отговор, без да ми е нужен калипер, е : докато си с трицифрено тегло, не си в здравословен диапазон.
Бодибилдинга или с цел около него, е много трудоемко занимание (при натурално трениране -още повече), като психика, режим за хранене и възстановяване, постоянство, натискане на тежестите и т.н. Несравнимо по-лесно е да станеш силен, от колкото наред с това да изваеш и тяло. И то по начин не просто обикновените и неразбиращи да кажат “абе тоя спортува нещо, тренира сигурно с тежести”. Да, много хора са с плочки, но малко са тези, които са с плочки на 100 кг. лично тегло при ръст около например 180 см.
казано от Alexander Krastev на 14.02.25, 15:29:
Краткия отговор, без да ми е нужен калипер, е : докато си с трицифрено тегло, не си в здравословен диапазон.
То идеята е, че може да съм далеч от здравословния и на 98 кг. примерно. И да трябва още доста да свалям.
Мнението беше редактирано от D_M на 14.02.25 15:41.
казано от Димо на 14.02.25, 14:41:
Кое те дава 15%?
Я снимай да видим, че аз в тоя форум съм виждал 2-3 души да са наистина по плочки като за фотосесия.
Мнението беше редактирано от nervak на 14.02.25 15:52.