Димо сваля 28 кила с бой, първа смяна, стригане и глад.

Прескочи до:

24.02.25
00:19

Сила и мускули се губят след няколко седмици без тренировки, какво остава за месеци и години.

24.02.25
07:01

казано от Петко К на 24.02.25, 00:19:

Сила и мускули се губят след няколко седмици без тренировки, какво остава за месеци и години.

Знам че е така на теория, четох някъде преди много време че до половин година без тренировка започваш да губиш мускул и сила, но където съм чел не пишеше до каква степен губиш мускули или поне аз не помня. Примерно ако не си тренирал преди това и в рамките на 5 години си качил Х количество мускули и сила, кога изчезват и ще се върнеш към началната си форма отпреди 5 години? След няколко месеца? След няколко години? Колко? Ако изобщо се върнеш съвсем на изходна позиция. Според мен се връщаш да кажем общо 20 до 50% в рамките на 1-2-3 години и толкоз. Иначе нямаше да има такова нещо примерно някой като малък да е тренирал нещо, после да е спрял и хората като зрял да му викат: “личи ти че нещо си тренирал”, а те са минали десетки години. Все нещо трябва да остава хаха.

Ето например аз пак съм си дебел както съм бил на 30, и тогава съм бил 110 кила, но никой не ми викаше че съм як, сега пак съм 110 кила и хората не вярват че съм толкова, щото имам мускули и даже недоброжелатели ми викат: “ти си яко момче” с негативна конотация, а аз не съм тренирал нищо от 5 години. Структурата на тялото ми е различна, дори лицето ми е по-друго, преди просто беше кръгло дебело, сега не е така, а килограмите пак същите. Все нещо е останало от тези мускули, което да тежи и да дава форма. Например бицепса ми е същата обиколка както когато тренирах активно. Е да махнем сантиметър примерно за мазнина под кожата на ръцете. Ама те и не ми били много големи докато съм тренирал хаха, та може и това да си им е естественото състояние, не помня наистина колко са били с точност нито когато съм започвал да тренирам, нито когато съм бил в най-добра форма.

А, сетих се за един макс, който си го знаех като почнах да тренирам и вече като бях в топ форма. Лежанката (щото нали всеки пита колко вдигаш от лежанка) ми беше 60 кила като почнах да ходя на фитнес, отне ми 2-3 месеца да бутна 80 кила, после вече направих макс мисля че 110 или 115 (пак трябва да проверя назад в дневника, ще се окаже че има смисъл да си пишеш повторения и тежести за да си правиш справки след години, когато спомените избледнеят), ще мина през някоя зала с нормална щанга и лежанка да си пробвам там макса сега.

Както и да е, не ми се искаше да е чак толкова загубата на силата може би - от десетка до тройка на набиранията. Ще си дам още малко време де, то сигурно си има и накакво време за адаптация към конкретно натоварване.

24.02.25
10:38

Ще е супер, ако пазиш сила и мускули. При мен месец-два без тренировки и съм тотално на кота нула от към постижения и мускулна маса.

24.02.25
11:39

казано от Splash на 24.02.25, 10:38:

Ще е супер, ако пазиш сила и мускули. При мен месец-два без тренировки и съм тотално на кота нула от към постижения и мускулна маса.

Е едва ли си се върнал до ниво почти начинаещ :-)

24.02.25
12:00

казано от Петко К на 24.02.25, 00:19:

Реално е дори по-скоро (за мускулите). Ако държиш, по-късно като имам време, ще приложа резултатите от проучването

Мнението беше редактирано от starsucka на 25.02.25 15:45.

24.02.25
19:47

казано от Splash на 24.02.25, 10:38:

Благодаря ти.

Явно има много различни организми. Имаше едно младо момче като теб се оплакваше че много бързо губи гейнси ако не тренира дори няколко дена и вече му личи. Той даже ми беше казал че боледувал две седмици в която ял малко и разбира се нищо не тренирал и свалил 9 кила. А той беше много чист, по плочки, тоест е свалял по половин кило мускул на ден. Не знам как е възможно изобщо такова нещо. Нали ясно че имунната система на високи обороти харчи много енергия (те затова им дават на селскостопанските животни за месо антибиотици профилактично, щото не че ще се разболеят остро и умрат, просто боледувайки полека имунната им система ангажира много енергия и не наддават на живо тегло), ама да губиш по половин кило мускул на ден е ужасно. За сравнение, аз надебелях докато боледувах от ковид хаха.

24.02.25
20:25

Моето неандерталско тяло все пак за четири-пет години нетрениране е загубило 8 кила лийнбодимас, поне според калипера и формулата. Иначе като сила се оказа фалшива тревога. Днес платих 6 лева за фитнес и на нормален лост и удобни ръкохватки направих лесна осмица, щях и девятка да направя, ама имам малко мускулна треска на раменете от вчера дето се набирах и реших да не ги претоварвам докато загрявам преди макса на лежанката.

На лежанката тръгнах консервативно, направих по 5 с 60, със 70 и 80, на петицата с 90 вече си дадох малко зор и после през 5 само по едно повторение като виках който е наоколо да ме пази, щото не знам кво да очаквам след 4-5 години.

На 110 повиках един дето ми се виждаше най-подходящия, хем го питах дали знае как да пази, вика знам. Казах му че пробвам макс, вика ОК. Нагласих си пръстите, вдигнах щангата от куките, свалям почти до гърдите бавно и контролирано и даже още не съм докоснал гърдите да спра щангата да тръгна от мъртва точка и тоя взе да дърпа. И аз не мога да разбера какво става, а този се опитва да прави мъртва тяга над мен с щангата ми. И вика: внимавай, внимавай че не мога да я вдигна. Аз не мога да разбера какво става и си качих горе щангата, ама вече ми компрометира опита. Викам му кво става бе човек, той вика аз помислих че се затисна и се мъча да я удържа сам. Викам нищо де, не сме се разбрали.

Този предложи да извикаме още един, и всеки от страни на щангата да пази, не над мен. Викам да, така наистина е най-добре. Пак се глася, пак започвам движението и по средата нагоре вече ми дотежава и почвам да се мъча с нея, ама съвсем не съм стигнал отказ. И тоя хвана щангата от неговия край и вдига. Викам му: пусни бе човек, мога, оня дърпа нагоре и тя се наклони вече щангата, щото другия човек само пази, не пипа щото знае как се пази за макс, аз се ядосах и я добутах до горе и това ми беше опита за макс, повече вече нямах нерви да пробвам. Но и да бях си ги бутнал нормално тези 110, това поне засега щеше да ми е макса, 115 сигурно нямаше да мога.

Благодарих му на тоя човек, както е редно щото съм го занимавал, ама после ми стана ясно че съм сбъркал в избора на спотър като го видях как се гъне като червей на смит машината с лоста - не го знам колко е - и 2 по 5 кила и клякаше четвъртинки. Гледах, гледах викам кво прави този, не знам. А изглеждаше здрав мъж една глава над мен. А, и не знае че лоста на смит машината е фиксиран на плъзгачите и не може да се изметне ако има сложени по една 25-ица на всяка страна и да махнеш едната. Помоли ме да ги махнем едновременно. Може би беше нов във фитнеса, друго обяснение нямам. Другия път ще отида на фитнес с или при някой пробван спотър. Ако Гого ме пазеше, сигурно и 115 щях да пробвам и да бутна :)

Та с всички тъпотии се оказва че съм загубил 5-10 кила от макса си на лежанка. Или пък освен да не ми е бил макса 110-115. Може и 125 да е бил, щото се шегувахме с Гого че комай за един диск ще ми се изравнят максовете на лег и на клек, а клека май ми беше 145 или 150 макса, който съм ставал, макар и за бройки щото ме е шубе да сложа повече кила за единичка макс. Ако успея да изровя някъде да съм си писал максовете ще знам със сигурност.

Та така, оказа се че не е чак толкова отчайващо положението със загубата на сила като за пръв фитнес след 4-5 години. Обаче бях като малките деца като ги изпуснат на площадката. Ама от всичко по много припомпах. То било много хубаво да ходиш на фтнес ебаси. И не съм предполагал че някога ще го кажа, ама като отидох нещо малко ме стягаше кръста - от толкова дупене и превиване докато лепих плочките направо ми се размаза кръста и понякога малко нещо ме приболява, ама от тяга, клек и обръщания ми мина всичко и кръста ми беше като нов на излизане от фитнеса хаха. Не знам ся внушение ли е или някаква биомеханика, но ето че кръста ми е в идеално състояние в момента.

24.02.25
21:07

Поразрових се, последно съм правел 5х5 @100, ама за макс нищо не намерих.

Иначе дасейба в пророка, намерих кво съм писал преди 6 години:

казано от Димо на 22.02.19, 09:20:

И да попитам аз тука - че тя си изтри дневника - защо изгонихте хубавото момиче вие бе? А? Соски най дисциплина? (така викаше една циганка на циганчето като му се караше в рейса че не слушало - те милите си нямат дума за дисциплина 😄 )

Майтапа настрана, не е никак красиво да видиш някой идва, споделя си тренировките, мислите, нещо си там - някакви негови си вълнения с предполагаеми съмишленици които да го разберат и да се почувства сред свои, а всъщност го емват: “ъ, баси тъпия кросфит” , “ама що не правиш тяга, кво ми тренираш ти тогава” и т.н. в тоя дух. Не се хващайте за думите, не конкретиката е важната в случая. И това е схема, която се повтаря всеки Божи път. Някои са по-непукисти и си седят, някои обаче не им се отразява добре и не им се седи. И накрая форума ще остане една хардкор групичка на пръстите на двете ръце дето се брои.

24.02.25
21:42

Храната днес 1500 ккал от супички пилешки дробчета, пилешко филе на скара, варени картофи и домати, десерт ягоди с кисело мляко и трици и ябълка. А, и сушения свински врат от новата реколта е станал страхотен, а един домашен хляб жената нещо объркала рецептата, но от дефекта станал ефект - освен че много грозен се получи е много плътен и целия все едно е хрупкава кора. Май каза че по-малко течност е сложила, другия път наочно точно така хаха.

25.02.25
07:48

Намерих назад в дневника каквото търсих:

казано от Димо на 22.11.18, 00:16:

Днес в геройски опит да си изравня макса на лежанката с макса на клека направих 130 кг лег, като мисля че имах още някое кило аванс - може би и 140 ще ги избутам ако съм по-концентриран и на по-спокойно време в залата, но днес изобщо не се и пробвах. Малка утеха ми е че освен да дебелея и малко сила съм качил.

Явно не мога да разичтам на паметта си за такива неща, те не са ми и много важни явно като абсолютни цифри и максове де, само да си следя някакъв прогрес (в случая и регрес)

Еми квото е - такова е. 25 кила макс на лежанката съм паднал като сила за 5 години нетрениране. Ще гледам позитивно - ето че явно имам мегдан за подобрение и да видим за колко време ще успея да си върна силата.

Димо, максове на лег се правят без спотър - do or die 😁 ако се затиснеш - изсипваш на една страна. Така по-голяма мотивация имаш, защото залагаш и егото цялата зала да те види, ако се провалиш 🤣

26.02.25
21:00

Еми не знаех че така се правят, ама предишния път съм го правил точно така, никой не ме е пазил. Има логика да се измъчиш и да дадеш всичко от себе си да не се изложиш.

Вчера храната 3100 ккал, 700 ккал над баланса. Един френд имаше рожден ден, пих 1 бира, мезенца, може и повече да са били, писах на око.

Днес храната 1800 ккал, донякъде компенсира профицита от вчера.

28.02.25
15:16

Вчера храната на баланса 2400 ккал. Цял ден снимах едно събитие, на което имаше кетъринг и обяд. Кетъринга уж хубав, събитието скъпо, трябваше да има там министър и заместници и т.н. официални лица, но от 3-4 хапки амюз буш и от ужким чисто месо - пилешко, свинско и телешко и зеленчици на скара - бяха много вкусни, но получих киселини, а даже не съм прекалявал с количествата. Как ги готвят и какво слагат вътре и отгоре за мен е мистерия, защото колкото и да набивам домашен хляб и месо дори от кауфланда, но аз да съм си го готвил - киселини не получавам.

28.02.25
23:06

Днес храната 1300 ккал от голяма салата домати с извара и лук, супа пиле, месо на грил със зеле и за десерт замразени ягоди с кисело мляко и трици за дефицит от 1000 ккал. Точно съм си достигнал протеина за деня 125 грама.

Движението 4 километра разходка с кучето със стегната крачка. Даже пробвах да бягам малко 2х200 метра. След злополучното ми бягане миналото лято не бях бягал, но днес съм с 13 килограма по-лек а и бягах внимателно в лек свински тръс, не като кон както миналия път. Засега нищо не ме боли, но то има време.

01.03.25
23:36

Днес храната 1450 ккал от пиле с грах и зелева салата, извара, мюсли. Движението час разходка с кучето по къра и снимах репортажно 2 пъти по час активно. А, едното събитие беше и на върха на Стария Град, а закъснявах и потърчах десетина минути нагоре с раница с техника 10 кила и сак със стативи и той пет-десет кила.

Ще взема еся да направя малко с дъмбелчетата и със СТ нещо да има за стимулация и на другите мускули освен краката.

02.03.25
10:12

Ден за теглене и мерене. Половин килограм надолу до 108.5 или поне толкова показва моя аналогов 20-годишен кантар. Преди 2 дни се теглих и показа 108 чисто, но пиша каквото днес е показал. Аналоговия ми шивашки метър показва стабилно по 1 см средно надолу всички обиколки, калипера и той по 1-2 мм надолу на всички щипания.

Има 13-14 седмици до началото на юни, по кило на седмица ще съм 95 кила, и по 1-2 мм на щипане ако се запази тенденцията ще съм на 18% БФ. Харесва ми като идея, сега остава и да го направя на практика. Ще следя да се придържам към темповете.

03.03.25
01:41

Днес храната 1550 ккал от пиле с грах, грейпфрут, чили кон карне с пилешко и десерт кисело мляко с ягоди и трици.

Обикаляхме по магазините днес и жената ме черпи нов дигитален кантар. Показва доста близко до показанията на стария аналоговия, но много по-удобно за отчитане с точност до 100 грама. Стария не можех да видя какво показва стрелката - 108 ли е, 109 ли е, наведа се да видя по-отблизо, той пък си промени показанията като си променям центъра на тежестта на него и така.

03.03.25
23:32

Днес храната 1600 ккал от чили кон карне със салата карфиол, кисело мляко с фурми, грейпфрут, малко домашно сушени свински врат и луканка и кашкавал с чаша розе пред телевизора.

Гледах едни как наливат вино по телевизора и така ми се препиии. Вкъщи редовно някакви хора ми подаряват някакви алкохоли или пък от някакви събития ми ги дават и имам редовно, ама няма кой да пие вкъщи. Аз като ми се пие пия биричка. Добре че имам един приятел, дето му се услажда и ми изпива сравнително редовно алкохола вкъщи хаха. Ама и той нещо се развали, напоследък много е намалил пиенето щото му диагностицирали диабет и доктора го уплашил че ако продължава така ше умре млад. Последния път пи една бира и си тръгна.

Движението 2 часа снимах репортажно и бая търчах и се гъзих и изометрии да задържам.

Преди няколко дни щях да връщам новия ми смартуоч, защото нещо отначало не можах да го синхронизирам с телефона и той сякаш си прави каквото си иска и ме дразнеше с някои неща. А то просто трябвало да го синхронизираш и всичко си дойде на мястото. Удобно се гледа инфото на телефона, променят се настройки да се държи както на мен ми харесва, пази данни назад, чертае графики, спря да прави там каквото ме дразнеше и разбрах защо вкъщи не ми отчита крачки. То трябвало да направиш повече от 20 крачки последователно за да ги отчете, а вкъщи от бюрото до хладилника и спалнята или дивана са по-малко, баси. Както много често проблема се оказа задапаратното устройство. Отделно има феноменална батерия - 2-3 седмици изкара без зареждане и снощи се зареди за двайсетина минути. Аз даже не можах да разбера откъде се зарежда - дупка няма никъде, а той си имал една магнитна джаджа и с неговото си там накрайниче се зарежда без да се пъха нищо никъде. Ама се наложи чак да прочета упътването хаха.

Излезе ми спомен във фейсбука преди 8 години когато купихме земята какви тръстики са били на мястото на къщата.

04.03.25
14:25

Не знам как си устоял на изкушението да си сложиш една черна качулка на снимката.

04.03.25
17:08

казано от Любомир на 04.03.25, 14:25:

Не знам как си устоял на изкушението да си сложиш една черна качулка на снимката.

Даже имам - черната фанела с която съм облечен на снимката е с качулка, ама ето че не съм се сетил да си я сложа хаха. Верно че щеше да стане епично.

05.03.25
10:18

Вчера храната 2200 ккал, даже се изненадах че станаха толкова, като основното ми ядене беше ОК - филе херинга с доматен сос на фурната. Сега погледнах в детайли - през деня съм снаксвал някакви филенца, орехчета и бадеми, хляб с маслини (жената си купува или пече някакви страхотни питчици и хлябове със семена и т.н. и даже не си ги яде много и аз уж да не стават зян си хапвам по малко когато се моткам вкъщи по цял ден), вечерта пих една алкохолна бира (че бях забравил да заредя в хладилника безалкохолна) с разкошната херинга и ето ти 2200.

Движението 2 часа по задачки с колелото из града в приказното пролетно временце. Даже храстите са цъфнали и мирише на сладко като минеш покрай някоя градинка. Според часовника съм изгорил 660 ккал, което ми изглежда реалистично.

С новия кантар взех да се тегля всяка сутрин, което е по-правилното от това да се теглиш веднъж на седмица, стига да имаш нагласата да не очакваш всеки ден да си по-лек и да се депресираш ако не е такъв случая. След бирата и хляба вчера съответно и тежа повече от всеки от предишните 3 дни.

05.03.25
10:39

Относно тегленето помня, че преди години покрай бийчбодитата тук се бе заформила една дискусия кой начин дава най-достоверни резултати. Не помня кое от момичетата застъпваше тезата, че трябва всеки ден теглене, като после се взема средноаритметично от седмицата или месеца.
За мен по-точно е веднъж седмично, струва ми се по-малко вероятно да има някакво изкривяване в резултата, разбира се ако се прави винаги по един и същ начин всеки път.
При всекидневното го има при някои хора и психологическия момент на смущение при несъвпадане на резултата с предварителното очакване.

Мнението беше редактирано от Дидо на 05.03.25 10:43.

05.03.25
11:29

Най-точно е да се теглиш всеки ден по едно и също време и в едни и същи условия - по бельо след баня/тоалетна, кантара един и същ, сложен на едно и също място и стъпил по един и същ начин (това за мястото и стъпването поне важи за аналогорите кантари, този новия го тествах и мери абсолютно еднакво както и където и да го сложа и да стъпя на него). И да смяташ средноаритметично за седмица и за месец евентуално.

И това е естествено да дава по-обективна представа за движението на теглото ти отколкото веднъж на седмица. Веднъж в седмицата може да се уцели такъв ден в който си по-тежък или пък по-лек и да ти изкриви данните. Все едно да съдиш за това колко пари печели определен бизнес вземайки данни по веднъж на седмица. Може тоя ден да е бил кофти или да е бил мега успешен, но не можеш да си правиш счетоводството приемайки че печелиш Х на ден или за месеца Х по 30 дни, щото най-вероятно ще има значително разминаване с действителността.

Относно психологическия ефект, аз казах че да се теглиш всеки ден си иска да имаш правилната нагласа. Това е опасно основно за жените (заради флуктуациите свързани с месечния им цикъл) и за начинаещите с диетите, които не разбират много добре как работи калорийния дефицит. Те като видят някаква цифра на кантара и я приемат прекалено драматично. “Ама как така първите 3 дни съм 2 кила надолу, а после 500 грама нагоре, значи щом показва повече кантара нещо хранителния режим не работи както трябва, няма смисъл, айде обратно да си ям както си знам, така и така не става работата.

За ветеран в спазването на ограничаващи хранителни режими и сваляне на килограми е съвсем друга ситуацията и бих предпочел да имам статистически по-достоверна информация. Аз даже мога и хич да не се тегля, щото знам че като съм в дефицит ще отслабвам, ама нали да си донастройвам в движение калориите и движението, а и по малко за допълнителна мотивация.

Мнението беше редактирано от Димо на 05.03.25 11:32.

Точно ежедневното мерене, с осредняване за 7 дни е най-точното. Само че не за последните 7 дни, ами ако си попълваш една табличка в ексел примерно, за всяка дата взимаш предишните 3 и следващите 3 клетки и осредняваш. Така ще получиш за даден период от време във всеки един от дните средно тегло. Така можеш да хванеш много точно тенденциите, независещо от флуктуациите във водното тегло, гликогеновите депа и съдържанието на ... говна :D

05.03.25
11:35

Виж това със осредняването 3 напред и 3 назад звучи доста логично. Аз съм си мислел за нещо подобно, но в посока да се взима медиана или поне да се изключват най-високите и най-ниските стойности от средноаритметичното.

05.03.25
11:57

казано от Alexander Krastev на 05.03.25, 11:30:

Точно ежедневното мерене, с осредняване за 7 дни е най-точното. Само че не за последните 7 дни, ами ако си попълваш една табличка в ексел примерно, за всяка дата взимаш предишните 3 и следващите 3 клетки и осредняваш. Така ще получиш за даден период от време във всеки един от дните средно тегло. Така можеш да хванеш много точно тенденциите, независещо от флуктуациите във водното тегло, гликогеновите депа и съдържанието на ... говна :D

Как знаеш колко ще тежиш следващите 3 дни? То днешното тегло се влияе от дните преди това, не след

Аз съм виждал да правят rolling 7 day average - за всеки ден смяташ средното от последната седмица ама лично на мен ми е много занимавка и ме мързи да го правя, та си карам средно за седмицата

Мнението беше редактирано от Ivan на 05.03.25 11:59.

05.03.25
12:00

казано от Ivan на 05.03.25, 11:57:

Как знаеш колко ще тежиш следващите 3 дни?

Е, то не е да си видиш моментното средно тегло, а поглеждайки назад статистическите данни да можеш да си правиш някакви изводи. Примерно как ти се отразява определено хранене, въглехидрати ротация, фастове, калории, определено трениране и т.н.

Но за това се иска да водиш и на другите данни коректен и подробен отчет.

05.03.25
12:04

Ако е да си правиш репорти - да, все тая е кои точно 7 дни ще избереш, но тогава трябва да вземеш и за същите дни средните калории.

За моментното тегло според мен няма смисъл това, защото реално са 4 дни данни, след като нямаш следващите 3

Мнението беше редактирано от Ivan на 05.03.25 12:05.

казано от Ivan на 05.03.25, 11:57:

казано от Alexander Krastev на 05.03.25, 11:30:

Как знаеш колко ще тежиш следващите 3 дни? То днешното тегло се влияе от дните преди това, не след

Абе това е все едно Гаусува конволюция да правиш на едномерни данни :D За периоди от време, а не тази сутрин. Така следиш тенденции, не моментно тегло и изчистваш всякакъв шум от данните. Единствения недостатък е, че имаш 3 дни закъснение, ама като говорим аз тенденции в отслабването, няма чак такова значение 2-3 дни.

05.03.25
12:13

казано от Ivan на 05.03.25, 12:04:

Ако е да си правиш репорти - да, все тая е кои точно 7 дни ще избереш, но тогава трябва да вземеш и за същите дни средните калории.

За моментното тегло според мен няма смисъл това, защото реално са 4 дни данни, след като нямаш следващите 3

Така е, ако следиш само движението на теглото, няма смисъл от тези 3 напред и 3 назад. Но ако си водиш точни отчети и за другите променливи и особено ако си правиш графики може да видиш интересни и показателни за теб зависимости и да ги използваш.

Примерно ми се е случвало да съм стоял на едни и същи килограми 4 седмици, независимо от сериозен калориен дефицит и накрая примерно ям повече калории - примерно на баланса 1 седмица и като се претегля съм свалил килограмите, които е трябвало да сваля за предишните 4 седмици по дефицит. Чак после четох че в т.н. Манхатънски експеримент е наблюдавано същото нещо - големи спадове в килограмите се случват след няколко дни на по-обилно хранене след голям дефицит.

Или пък правя тридневен фаст и накрая съм 3-4 кила по-лек. После като почна да ям нормално в дефицит връщам 2-3 кила. Ако правя само за седмицата средноаритметично и се падне да приключа фаста в неделя, ще имам изкривени данни за това колко съм свалил и калориите.

За мен също няма смисъл да правя средноаритметично 3 назад и 3 напред, просто защото не си водя записки за другите променливи толкова стриктно и дори да имам суперкоректната крива как ми се е движило теглото, не мога да си направя много изводи.

Мнението беше редактирано от Димо на 05.03.25 12:15.

05.03.25
12:33

Според мен ежедневно мерене със средно тегло за седмицата си е супер добър показател. Особено в дългосрочен план. Ако например контролата/осредняването за изминалата седмица ти е в понеделник и показва 100 кг, а следващия осреднен понеделник 98, следващия 96.5 значи вървиш в правилна посока. Няма какво са се чудиш, да смяташ и т.н.

05.03.25
12:41

Най- добре е да си мериш обиколките и да се щипеш с калипера. В края на краищата колко килограма тежиш е важно само за спортистите които трябва да влизат в категория, или за чобаните, които продават агнетата на живо тегло.

05.03.25
13:00

казано от Димо на 05.03.25, 12:41:

Най- добре е да си мериш обиколките и да се щипеш с калипера. В края на краищата колко килограма тежиш е важно само за спортистите които трябва да влизат в категория, или за чобаните, които продават агнетата на живо тегло.

И все пак, ако не си съвсем начинаещ с много висок процент мазнини, теглото си остава по-добрият показател. Няма как ако не върви надолу, да очакваш, че сваляш мазнини. Да, рекомпозицията е възможна, т.е. да поддържаш едно и също тегло, но да сваляш мазнини и покачваш мускулна маса, но ако имаш едни 3-4 год редовен стаж в залата, особено в период на калориен дефицит - това може да се получи в мнооого ограничена степен.

05.03.25
13:17

За мен е по-важно да съм на нисък процент мазнини и да имам колкото се може повече мускули. Точно колко тежа наистина не ми е важно. Ако тежа 90 кила на 15% ще съм щастлив, ако тежа 100 кила на 15% ще съм мегащастлив.

Аз разбирам какво казваш и това е в голяма степен вярно, но все пак теглото най-лесно се повлиява. Да се теглиш и така да следиш дали сваляш мазнина е най-практично, защото получаваш по-бърза обратна връзка, но колкото е плюс това, толкова може и да е минус. Бягам 2 часа и тежа 3-4 кила по-малко. После изпивам 10 бири и тежа 5 кила повече. В рамките на няколко часа мога да тежа с 10 кила разлика. Докато да си промениш дебелината на кожната гънка не става толкова лесно.

Отделно за да следиш процент подкожни мазнини трябва да си мериш кожните гънки (или да ходиш на декса скан ако ти се дават пари), само по кантар не става. Е и огледалото дава обратна връзка, но визуалните спомени избледняват, а писаните стойности си остават. Може би снимането решава този проблем.

Както и да е това е лично мое виждане, както казах аз мога и изобщо да не се тегля и меря, просто ми се занимава и ми дава малко допълнителна мотивация да виждам прогрес. Така сме устроени.

05.03.25
13:20

казано от NeDD на 05.03.25, 13:00:

И все пак, ако не си съвсем начинаещ с много висок процент мазнини, теглото си остава по-добрият показател. Няма как ако не върви надолу, да очакваш, че сваляш мазнини. Да, рекомпозицията е възможна, т.е. да поддържаш едно и също тегло, но да сваляш мазнини и покачваш мускулна маса, но ако имаш едни 3-4 год редовен стаж в залата, особено в период на калориен дефицит - това може да се получи в мнооого ограничена степен.

Напълно споделям логиката. Ако съм 115 кг. на 178 см. няма какво да рекомпозирам. Ясно е, че ако не съм профи анаболен, на тези кила ще съм с много мазнина. И на 100, а и сигурно на 90 все още ще съм си “налят”. Тези щипания са вече когато стигнеш до определено ниво и искаш още надолу. Не, че не показват, но със сигурност при такива килограми ако сваляш ЛТ, мазнината и тя намалява. Няма как да свалиш 20 кг. и да кажеш, че са само вода и мускул. Дори да не тренираш и да замине мускул, мазнината също заминава. Та освен за лично ползване на инфото колко % мазнини си в момента, за друго на този етап не виждам смисъл. Вече когато падна под 100 кг. /ако въобще падна/ може да се замисля за калипери.

05.03.25
13:21

Сега се сетих и за едно изследване, което гледах вчера. Две групи, и двете не тренират, и двете са на еднакъв калориен дефицит, но едната група високо протеинова диета, другата недостатъчно протеин. След 2 седмици всички са свалили по 3 килограма, но декса скана показва че групата с достатъчно протеин е свалила 50% мазнини и 50% мускул, а групата с недостатъчно протеин е свалила 20% мазнини и 80% мускул.

Какво ни казва кантара тук? Че губим тегло. Ама от какво е това тегло? Еднакво доволни ли трябва да са хората в двете групи щом кантара показва еднакво?

05.03.25
13:27

казано от Димо на 05.03.25, 13:21:

.....
Какво ни казва кантара тук? Че губим тегло. Ама от какво е това тегло? Еднакво доволни ли трябва да са хората в двете групи щом кантара показва еднакво?

Това е така, но да кажем, че ние ядем малко повече протеин и тренираме със съпротивление. Та остава да сме постоянни и резултатите с мазнините ще дойдат. Да ти кажа, в предходни отслабвания и без никакви тренировки пак си изглеждах атлетично. Имах си и рамене и оформени ръце и т.н. Ок, обема може да е бил и по-добър ако съм тренирал. Което ме навежда на мисълта, че не е необходим чак такъв зор за да запазиш що годе мускулите, които като не са големи, не се нуждаят от супер тежки и обемни вдигания, за да ги поддържаш. Да, може да не задържиш силата, но тялото все пак “вижда”, че полагаш усилия да запазиш мускулите. И работи в насоката да ги задържи.

Мнението беше редактирано от D_M на 05.03.25 13:29.

05.03.25
13:33

казано от Димо на 05.03.25, 13:21:

Сега се сетих и за едно изследване, което гледах вчера. Две групи, и двете не тренират, и двете са на еднакъв калориен дефицит, но едната група високо протеинова диета, другата недостатъчно протеин. След 2 седмици всички са свалили по 3 килограма, но декса скана показва че групата с достатъчно протеин е свалила 50% мазнини и 50% мускул, а групата с недостатъчно протеин е свалила 20% мазнини и 80% мускул.

Разбира се, че има нюанси. По отношение на примера в предишния пост - да ако 1 ден не ядеш и да речем направиш няколко часа бягане или друг по-сериозен енергоразход, а след това се намуаш с храна и бира, кантара може да отчете 5-6 кг разлика в рамките на 1 ден, но всеки опитен свалящ, трябва да е наясно с тези неща и да не му влияят, а да гледа средноседмичните стойности. А по отношение на изследването - и аз съм го срещал това, но все пак приемам, че базовите неща за оптимално сваляне на мазнини и запазване/покачване на мускулна маса са налице - т.е. редовни тренировки, прием на достатъчно протеин и т.н. :)

05.03.25
13:35

казано от D_M на 05.03.25, 13:27:

в предходни отслабвания и без никакви тренировки пак си изглеждах атлетично.

Ако гледах само кантара щях да си кажа че едва ли съм свалил много мускул, но смятането на %ПМ показва че съм изгубил 5-6 кила ЛБМ откакто съм бил в топ форма. Което изобщо не е малко. Понеже купувам големи парчета месо да ги суша вкъщи знам какво парче месо тежи 2-3 кила и ми е тъжно че съм изгубил 2-3 такива парчета мускул по мен си.

Като сваля до 90 кила ще видя колко ще показва че ми е %БФ, но по-скоро съм песимист. Ще тежа еднакво като преди, но ще съм всъщност по-мазен и с по-малко мускули. Ако гледах само кантара щях да съм доволен, а сега ще знам че имам много работа още.

05.03.25
13:48

казано от NeDD на 05.03.25, 13:33:

приемам, че базовите неща за оптимално сваляне на мазнини и запазване/покачване на мускулна маса са налице - т.е. редовни тренировки, прием на достатъчно протеин и т.н. :)

Даа, ям, даа, потренирвам, но последните 3 седмици почти не мърда кантара, дори имах и нагоре седмично, но обиколките и кожните гънки стабилно си падат всяка седмица. Ако гледах само кантара, можеше да реша че нямам прогрес, а всъщност така съм спокоен че всичко е наред и просто поради някаква причина теглото не спада. Дали задържам вода, дали пълня гликогени като почнах пак да тренирам по малко целенасочено не е толкова важно. Важното е че виждам прогрес във важните за мен показатели, а кантара да си показва каквото иска.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1