Бояне, не е християнско така, обръщай и другата буза.
Ти да не си основателя на форума, че да имаш претенции как точно да се тренира в него? За кое да се усещам, папагал? Чай и теб да те питам колко пъти дойдох аз на теб да ти проповядвам за 10 години? Ти си си ядял марсолите още когато аз съм почнал да тренирам.
Чакай че сега прочетох това че вдига за спорт. Къв спортист си ти ве младеж? Какъв спорт практикуваш?
Нещо съвсем конкретно питах собственика на дневника, кога ще е готов да качи пътеката, отговор няма. Ама може да идва да ми прави прогнози аз кога ще я кача.
Защо си недоволен, аз мислех че да плямпал тъпотии по чуждите дневници е нормата на поведението в малкия ни форумен социум, като гледам колко народ редовно и старателно го практикува? Или не е чак толкова забавно когато ти си от грешния край?
Да Ви падна за 20 искате ли, другарю Старшина?
След което да направя сапунка на спалното, да си предам ножа и колана и сам да се затворя в карцера и да моля за отпуска, а?
Безплатен съвет: използвай времето за караници по форума да тренираш.
Ама то няма нужда, нали всички посредственици около теб викат колко си як.
Живееш си във някакъв филм и повече нямам желание да общувам с теб.
Аз не съм и очаквал от някой с емоционалната интелигентност на средновековен пейзан да разбере принципната разлика, ама аз никога не съм казал тренировките ти/ви са тъпи, докато ти и още няколко индивида с посредствени тренировъчни постижения пътека направихте да ми обяснявате колко грешно и смотано тренирам.
Помолих няколко пъти учтиво който иска да вдига тежки щанги да си го прави и да не ме занимава. Ето, ти спортуваш щанги и за тях се готвиш, аз спортувам катерене по баири с тежести и за тях се готвя. И? Дължа ти извинение ли? Щото нещо еретично правя ли? Не си ли голям мъж с всичките тея щанги муахахаха (които даже дебел чичка като мен вдига) че да се чувства крехката ти мъжественост застрашена? От кое?
10.03.25
11:44
Нямам и никога не съм имал намерение да качвам Хайдушка пътека. Говорил съм с човек, който я е качвал, много натрениран, издръжлив, як и нацепен, даже твърди, че е натурален, ама съм убеден, че не е. Не е тренирал специфично за нея и не съм го питал дали се е представил добре, но ако беше в челото сигурно щеше да каже. Ако не тренираш с мях с вода, който се плиска на гърба ти, а с пясък както Барт смята, просто няма да се получи. Тежък клек за бройки в много серии ще помогне да заздравиш крака и пояс, но само като допълнителна част от тренировките, които трябва да са основно катерене с тежест.
200кг клек са 2.5 пъти личното тегло при 80кг и да, няма нищо магическо в числото. За да ги клекна трябва да кача още малко мускули (и да сваля малко мазнини), освен това да накарам ЦНС да ангажира повече мускули участващи в движението, като и двете ще ми донесат позитиви в почти всеки спорт или активност.
Понеже питаш защо досега не съм ги постигнал, веднъж бях близо, прецаках си и двете коленa на една командировка в чужбина, после оперирах едното, а другото не, оттагава имам проблеми с тях, които отшумяват. С лежанката също имам проблем, този път с другото рамо и стана вече година - две, откакто последно бутах по-тежки за мен тежести, ама на 44 години не съм росна китка и от време на време се контузвам.
Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 10.03.25 11:49.
10.03.25
14:58
Не е вода.
Само така разправят
Мнението беше редактирано от Homer Simpson на 10.03.25 14:58.
казано от Brown Bomber на 10.03.25, 11:44:
Нямам и никога не съм имал намерение...
Кой си ти и какво си направил с нашия Киро?
11.03.25
22:03
Втурване с 6 суплес ластика (2 жълти, 2 зелени и 2 оранжеви) 5
Забиване на медицинска топка 10кг в земята 5
Скачане на кутия 60 см 5
Въртене на кафява българска торба 17кг 10 (5/5)
Скок колене към гърди 5
Бойни въжета 15 сек
Скачане на въже 30 сек
Дърпане на въже през ролка 15 сек
5 кръга за 20 мин
Скачане на въже 30 сек работа и 30 сек почивка, 10 мин
13.03.25
21:51
Клек 3х2х150кг ; 3х10х100кг
Военна преса 3х5х70кг
Набиране подхват 3х +20, +30, +35, +35, +35кг
Бедрено разгъване 3х10
Раменна преса на машина от седеж 3х10
Сега се прибирам от залата и ще трябва отново да събирам багаж, че рано сутринта пътуваме семейно до Лондон за три нощувки. Като се върна не знам дали ще намеря време за тренировки, защото ще пътувам за Марсилия.
казано от Brown Bomber на 08.03.25, 00:48:
Ако приемаш големи и разнообразни количества храна и си в калориен излишък, едва ли ще се нуждаеш от добавки, но ако си на рестриктивен хранителен режим запасите в тялото рано или късно ще намалеят и няма да умреш, но няма да си в оптимална физическа и спортна форма.
Между другото, по темата с калорийния излишък и т.н “бълкване” в последно време чета PMID-та, които тотално оборват необходимостта му, и че протеиновия синтез не зависи от това т.е дори на maintenance или дефицит може да се случва най-големия блян на всеки средностатистически трениращ - “да качва мускули”. Разбира се, свързано е и със самото трениране.
20.03.25
07:29
казано от starsucka на 20.03.25, 05:56:
казано от Brown Bomber на 08.03.25, 00:48:
Ако приемаш големи и разнообразни количества храна и си в калориен излишък, едва ли ще се нуждаеш от добавки, но ако си на рестриктивен хранителен режим запасите в тялото рано или късно ще намалеят и няма да умреш, но няма да си в оптимална физическа и спортна форма.
Между другото, по темата с калорийния излишък и т.н “бълкване” в последно време чета PMID-та, които тотално оборват необходимостта му, и че протеиновия синтез не зависи от това т.е дори на maintenance или дефицит може да се случва най-големия блян на всеки средностатистически трениращ - “да качва мускули”. Разбира се, свързано е и със самото трениране.
По повод на горното, преди време и тук във форума имаше дискусия по темата. Дадох за пример Сашо, как преди 10на години, на циклично хранене, двуразови тренировки и в дефицит беше качил от 105 на 110кг, но ми отговориха, че не били мускули, не бил в дефицит, било от добавките. ;ДДД
Ако качваш кила, не си в дефицит. Не говорим за краткосрочно (в рамките на седмица-две) качване, вследствие на колебания във водния баланс.
И никой никога не е твърдял, че не могат да се качват мускули на дефицит. Мускули, не кила.
казано от starsucka на 20.03.25, 05:56:
Между другото, по темата с калорийния излишък и т.н “бълкване” в последно време чета PMID-та, които тотално оборват необходимостта му
Не е необходимо, но помага доста, още повече ако искаш бързи резултати.
Мнението беше редактирано от Петко К на 20.03.25 09:40.
Може да се качват мускули в дефицит, важното е колко е този дефицит. 300-500 ккал дефицит е вододела както се вижда от графиката.
казано от MotoRRhead на 20.03.25, 07:29:
По повод на горното, преди време и тук във форума имаше дискусия по темата. Дадох за пример Сашо, как преди 10на години, на циклично хранене, двуразови тренировки и в дефицит беше качил от 105 на 110кг, но ми отговориха, че не били мускули, не бил в дефицит, било от добавките. ;ДДД
Форума е взел-дал от повече от 10г, така че си свиркай, както си го и направил най-вероятно.
Проблема на всички тези изследвания е, че се правят за ограничено време, от порядъка на 2 месеца, и с ограничен брой хора. За каква промяна в мускулната маса може да се говори за 2 месеца тренировки, освен ако не са начинаещи? Друго е как и какво точно мерят.
Да, за 1-2 месеца на умерен дефицит, могат да се качват мускули, още повече ако има и излишни мазнини, които да служат за енергообезпечение, но в дългосрочен план?
И ако % мазнини падне под някакъв процент или дефицита продължи дълго, ще почне загуба на мускулна маса.
Ако не се лъжа, в едно от изследванията, което оборваше нуждата от т.нар. “Bulk”, сравняваха 5 и 15% излишък, и се оказва, че няма разлика в качените мускули, но тези, които са на 15% излишък качват повече мазнини от тези с 5% излишък. Не е трудно да се сетиш, че веднъж, след като се покрият енергийните нужди, няма нужда от по-нататъшно увеличаване на калориите, тъй като това води до натрупване на излишни мазнини.
Извода от тези изследвания е, че свръх излишък от калории не води до по-добри резултати от към мускулна маса, а не че няма нужда от калориен излишък изобщо, или пък че можете да сте в постоянен дефицит и да качвате!
казано от Петко К на 20.03.25, 16:50:
Извода от тези изследвания е, че свръх излишък от калории не води до по-добри резултати от към мускулна маса, а не че няма нужда от калориен излишък изобщо, или пък че можете да сте в постоянен дефицит и да качвате!
Общо взето препоръките за масовката са около 200 макс 300 кк излишък и сериозно трениране. За да се качва с възможно най-малко омазняване.
24.03.25
00:53
Вчера потърсих площадка с лостове в центъра и отидох до най-близката. Намира се на около 30 мин пеша от хотела, под катедралата на върха на града, много посредствена, но върши работа. Направих 80 набирания и 100 кофички в 10 серии в рамките на 25-30мин, че заваля.
Днес направих тренировка за цяло тяло с ластици. От много време насам ме болят брахиалисите, като десният е по-зле и при набиране с надхват е нетърпимо.
Храната е зле, но се старая.
01.04.25
15:43
80 набирания подхват с долепени ръце и 100 кофички в 10 серии за 30-35мин
Станаха общо 10 тренировки само с ластици, набирания и кофички.
05.04.25
20:29
Клек 5х5х110кг
Военна преса 5х5х60кг
Набиране подхват 5х5 +20кг
Асистиращи на машини
Три седмици без зала и клек и тази смешна тренировка ми докара свирепа мускулна треска.
07.04.25
19:16
Вчера
Набиране широх неутрален хват 50 (10х5)
Кофички 100 (10х10)
Днес
Тяга с дебел лост 1х100кг + Лег с пауза 1х100кг, 10 пъти
Гребане с дълбел с опора 5/5х40кг + Кофички 5х +20кг, 5 пъти
Гребане на скрипец с тнх 10х80% + Разгъване на скрипец с ръкохватка пред тяло 10х80%, 3 пъти
Корем
Краката тотален гипс, кръстът също, ама нормално. Двусетите без почивка.
Пробвах лег с щанга, по-широко и с бавно пускане, стана относително леко и експлозивно, но рамото все още е лимитиращ фактор и докато не спре да е така няма да покачвам тежестите или пак ще мина на лег с дъмбели от наклон.
08.04.25
19:08
Втурване с 6 суплес ластика (2 жълти, 2 зелени и 2 оранжеви) 5
Забиване на медицинска топка 10кг в земята 5
Скачане на кутия 60 см 5
Въртене на кафява българска торба 17кг 10 (5/5)
Скок колене към гърди 10
Бойни въжета 30 сек
Скачане на въже 30 сек
5 кръга за 25 мин
Скачане въже 30 сек, почивка 30 сек - 10 пъти
Според дневника съм правил същите кръгове за 20 мин, но може да е грешка.