Написал съм цената на нишестето и брашното.
А информацията ти пе нишестето става на топка откъде е? Щото аз съм ял бая нишесте и досега топка не съм видял или напипал.
21.03.25
08:17
.
Мнението беше редактирано от Homer Simpson на 24.03.25 05:11.
Казах 3 пъти че доминос са гадни и не яма такива. Питах те простичък въпрос - защо някой би сложил по-скъп и по-гаден продукт.
Отговор: яж си доминос и няма да ти обяснявам с логика.
Моето обяснение за отговора ти се казва орторексия и обсесия с теории на конспирацията.
21.03.25
08:49
.
Мнението беше редактирано от Homer Simpson на 24.03.25 05:11.
Отговорите ти са алата-балата. Аз може да не ям доминос, щото са ми гадни и макдоналдс щото са ми скъпи, но топки в корема и вода в пиците за обем няма как да приема сериозно.
21.03.25
09:08
.
Мнението беше редактирано от Homer Simpson на 24.03.25 05:17.
И? Дори и да са такива цифрите (не ми се проверява), пак кило тесто от брашно излиза по-евтино от кило брашно от нишесте. Слагаш по-скъп и с по-лош вкус/качество продукт, никой бизнес не би направил това. Твърденията че нишестето ставало на топка в корема ти изобщо отказвам да го разисквам в детайли, толкова е абсурдно.
Аз ти разбирам болката, един вид лошите фастфуд компании с нечестните си практики лъжат простите хора и са причината хората да не оценяват кулинарния ти гений. Ама мисленето ти е погрешно според мен. Не са виновни нито бигфуд, нито хората. Има си различни бизнес модели и няма да направиш техния по-неуспешен с абсурдни твърдения, нито пък ще направиш своя по-успешен така. Концентрирай се как да подобриш и продадеш по-добре своя, иначе ще прекараш живота си в хейт и хвърляне на камъни и храчки, вместо в месене на пици.
Макар че ти си голям, разумен и трезвомислещ мъж, кой съм аз да ти давам акъли.
21.03.25
09:50
.
Мнението беше редактирано от Homer Simpson на 24.03.25 05:18.
“Несмилаема топка тесто в стомаха”, прости математически неверни сметки и “истинска информация” не ми се връзват никак.
Да, така е, ние сме 15, ама според мен човек какъвто си е пред едни 15, такъв е и пред останалите 1500 или колкото там са социалния му кръг. Тук въпроса е за мисленето, според мен ти си краен екстроверт и предпочиташ да търсиш и намираш причините за нещата извън себе си, което е по-лесно, но по-неконструктивно.
Изобщо не коментирам пиците ти, нито ги сравнявам с други, ако някога ги опитам, тогава ще имам мнение.
21.03.25
10:09
.
Мнението беше редактирано от Homer Simpson на 24.03.25 05:19.
Обикновено екстровертите вярват в теории на конспирацията и намират архиврагове извън своя контрол.
21.03.25
10:22
.
Мнението беше редактирано от Homer Simpson на 24.03.25 05:19.
Няма какво да се лъжем. Според мен в повечето такива фаст фууд вериги, а и в доста заведения целта е да се вложат най-евтините материали /които някак така да се забъркат и да се докарат, че да ти е вкусно/ и да се изкара възможно най-голяма печалба. Рядко някой ще каже: аз държа на качеството, ще влагам хубави суровини и продукти, но за да не е много по-скъпо или като цяло по-скъпо за клиентите на фона на конкуренцията, маржът ми на надценка ще доста по-малък :-)
За една от веригите пицарии знам, че специално купували с чували остатъци от някакви изрезки от месо, не помня какви, които ги пробутвали като пилешко, свинско и не знам какви си неща, слагани в върху пиците. Ти си мислиш, че това отгоре е напримчмер пилешко филе или обявеното, а то е изрезка, която като изпечеш си прилича и има вкус на пилешко, телешко и т.н. Не е да ми закупи пилешки гърди, да ги нареже и сложи върху пицата.
Мнението беше редактирано от D_M на 21.03.25 10:46.
21.03.25
11:01
.
Мнението беше редактирано от Homer Simpson на 24.03.25 05:20.
казано от Homer Simpson на 21.03.25, 11:01:
Димас не защитава качество на тези вериги.
Той смята, че това което написах е изсмукано от пръстите.
Сега в кой район ти е заведението, пак ли някъде по хладилника/посока околовръстното и т.н. или около /гворя по спомен, че ми бе далеч/. Все да дойда и така си и остана.
21.03.25
11:07
.
казано от Homer Simpson на 21.03.25, 11:07:
Никога не съм бил около Хладилника, поне не и преди новия булевард.
Този ресторант, който продадох беше в Манастирски ливади.
Сега съм срещу Метро изток, зад сградата на БИЦ ИЗОТ
Ясно. Абе помня аз, че ми бе бая далеч, Хладилника ми идва що годе добре като захвана по Яворов/Вапцаров и после Черни връх. Но ливадите......... Ама нали съм с кола, кво толкова ако намеря време.
Сори Димо, че разводняваме.
21.03.25
11:22
.
Аз съм ял 2 или 3 пъти доминос. Нямам проблеми с “несмилаемоста”, това обаче което мен ме отказва от тази пица , е послевкуса. Има някаква мазнина, не знам откъде идва от салам от сирене ли, която ми оставя един неприятен вкус, след като ям пица. И това не ми харесва ... с тестото нямам проблем. Но да живота е твърде кратък да се яде Доминос, има много по-хубави пици :)
казано от Homer Simpson на 21.03.25, 11:22:
А те са скъпи, много скъпи, като това и за да го заменят ползват нишестета всякакви
виждал съм, но пак няма логика в думите ти. Сам казваш че за да е хубаво тестото, трябва скъпо брашно, а пък те слагали нишесте, което влошава качеството (според теб). Ако бяха ок с лошо качество, защо не слагат обикновено брашно, което е евтино?
Вкъщи си правя пица от обикновено брашно и ми е 100 пъти по-вкусна от доминос. Как аз дето съм абсолютен аматьор с евтиното брашно за лев и дваксе килото правя по-вкусни пици от мултимилиардна международна компания, която за да поевтини тестото си слага по-скъпото нишесте?
Барт, не се хаби. Всеки, който е ял истинска пица, те разбра. Идеално го описа. Да, човек може да си направи някакъв бъркоч за лев и двайсе (нали така беше?), но, кажи честно, ще има ли това нещо общо с оригиналния продукт и как всичко се отразява на тялото?
Ако приемем, че пица означава просто тесто с намятани неща отгоре - сигурно. Такова нещо можеш да си направиш и с талашит и тоалетна хартия, ако решиш, все ще става за ядене, че даже може и да ти е вкусно. Ама дали е пица - хич, майна.
Димо, понеже ти си фотограф, предполагам, че в името на това да изградиш добър имидж и качеството ти на работа да е на ниво влагаш доста във фотографско оборудване. По тая логика защо не си набавяш техниката от ТЕМУ за по 20 евро, нали и тя ще прави снимки в крайна сметка. Все ще се виждат хората на нея. Пък после като се мине и през Фотошоп и е 6 точки. Само дето и един фотограф не съм видяла да снима с ментелива техника. Защото качеството има значение. Приеми, че е така и за пицата :)
Мнението беше редактирано от E D на 21.03.25 13:36.
Димо, би имало логика ако раздува много повече. Например ако едното е 3 лв., но от него ползваш 1/5 за определено количество вече омесено тесто, а другото е 1,20 лв. но отива много повече от половината например.
Мнението беше редактирано от D_M на 21.03.25 13:24.
21.03.25
13:22
.
21.03.25
13:26
казано от Димо на 21.03.25, 12:06:
Васе, знаеш ли къде съм ял най-хубавата шкембе чорба?
Не
21.03.25
13:51
Айде още веднъж, защото ми е интересно да видя, дали Димас ще ме разбере какво правят масовите и защо.
В брашното има глутен, колкото повече глутен има в брашното, толкова повече вода може да задържи то и да се постигне по-висока хидратация.
В тестото има нещо, което се нарича глутенова риза и тя е “арматурата” на тестото, тя го прави жилаво, разтегливо и пухкаво.
Колкото повече глутен се съдържа в брашното, толкова по-висок е и индекса-W и толкова по-скъпо е брашното.
В английския се казва -strong flour.
Така, какво правят масовите, те купуват евтино брашно с малък W-индекс(малко глутен), добавят не малко царевично нишесте и успяват да създадат имитиращ продукт.
Това е, how simple is that.
И пак да обясня ако някой е пропуснал част от разговора, не съм останал с впечатление, че Димо се бори за доброто име на Доминос, просто не искаше да разбере какво пиша или аз пишех неясно.
казано от E D на 21.03.25, 13:19:
Барт, не се хаби. Всеки, който е ял истинска пица, те разбра. Идеално го описа. Да, човек може да си направи някакъв бъркоч за лев и двайсе (нали така беше?), но, кажи честно, ще има ли това нещо общо с оригиналния продукт и как всичко се отразява на тялото?
Ако приемем, че пица означава просто тесто с намятани неща отгоре - сигурно. Такова нещо можеш да си направиш и с талашит и тоалетна хартия, ако решиш, все ще става за ядене, че даже може и да ти е вкусно. Ама дали е пица - хич, майна.
Димо, понеже ти си фотограф, предполагам, че в името на това да изградиш добър имидж и качеството ти на работа да е на ниво влагаш доста във фотографско оборудване. По тая логика защо не си набавяш техниката от ТЕМУ за по 20 евро, нали и тя ще прави снимки в крайна сметка. Все ще се виждат хората на нея. Пък после като се мине и през Фотошоп и е 6 точки. Само дето и един фотограф не съм видяла да снима с ментелива техника. Защото качеството има значение. Приеми, че е така и за пицата :)
Грам не си разбрала за какво си говорим. 5 пъти казах че пиците на Доминос са ужасни, не знам защо ми обясняваш че пиците им са ужасни.
В резюме - Доминос правят кофти пици, но причините според мен са други, не че слагат нишесте, което да става на неразградима топка.
21.03.25
13:55
Описах го много подробно, предполагам, че не си прочел.
казано от Homer Simpson на 21.03.25, 13:51:
Айде още веднъж, защото ми е интересно да видя, дали Димас ще ме разбере какво правят масовите и защо.
В брашното има глутен, колкото повече глутен има в брашното, толкова повече вода може да задържи то и да се постигне по-висока хидратация.
В тестото има нещо, което се нарича глутенова риза и тя е “арматурата” на тестото, тя го прави жилаво, разтегливо и пухкаво.
Колкото повече глутен се съдържа в брашното, толкова по-висок е и индекса-W и толкова по-скъпо е брашното.
Така, какво правят масовите, те купуват евтино брашно с малък W-индекс(малко глутен), добавят не малко царевично нишесте и успяват да създадат имитиращ продукт.
А в царевичното нишесте много глутен ли има? Затова ли го слагат към нискоглутеновото евтино брашно?
казано от Homer Simpson на 21.03.25, 13:55:
Явно е въпрос на сметки. По-евтино ли ще ти излезе да си направиш смес, като купиш скапано евтино брашно и царевично нишесте, което е по-скъпо от хубаво брашно. И в зависимост от количеството на смесване, ще получиш по-евтин продукт във времето, ако скапано брашно плюс скъпо нишесте в крайна сметка ще излезе по-евтино от само хубаво брашно, което е по-скъпо от скапаното брашно, но по-евтино от нишестето.
Мнението беше редактирано от D_M на 21.03.25 14:06.
Така като гледам, Димо ще трябва да ти обясни нещата и тогава всичко ще стане ясно. Ако не е той да обясни кое какво е, значи не става :) .. Важното е че нишестето е по-скъпо от брашното :)
21.03.25
14:46
казано от Димо на 21.03.25, 14:01:
казано от Homer Simpson на 21.03.25, 13:51:
Така, какво правят масовите, те купуват евтино брашно с малък W-индекс(малко глутен), добавят не малко царевично нишесте и успяват да създадат имитиращ продукт.А в царевичното нишесте много глутен ли има? Затова ли го слагат към нискоглутеновото евтино брашно?
Не, Димяс, няма но има други специфични функции, които му дават възможност да върши работата на глутена.
21.03.25
14:48
Ето го малко по-технически издържано, щото, Димас, вече на инат го правиш, брат.
П.с. Гледам, че Нервния следи, ако не намериш кой, мога да ти преведа текста, защото и двамата явно не знаете колко вода може да абсорбира царевичното нишесте и колко брашното и конкретно глутена.
По едно извинявай, вместо бира стига, че ви ограмотявам.
Мнението беше редактирано от Homer Simpson на 21.03.25 15:46.
21.03.25
18:23
казано от D_M на 21.03.25, 14:05:
казано от Homer Simpson на 21.03.25, 13:55:
Явно е въпрос на сметки. По-евтино ли ще ти излезе да си направиш смес, като купиш скапано евтино брашно и царевично нишесте, което е по-скъпо от хубаво брашно. И в зависимост от количеството на смесване, ще получиш по-евтин продукт във времето, ако скапано брашно плюс скъпо нишесте в крайна сметка ще излезе по-евтино от само хубаво брашно, което е по-скъпо от скапаното брашно, но по-евтино от нишестето.
Йес бе, Дидо ме разбра, евала благодаря, реших че съм идиот.
Мнението беше редактирано от Homer Simpson на 21.03.25 19:30.
22.03.25
06:51
Dimo, left the chat…....
Няма кво да черпя че ми обясняваш за глутена и за видовете брашна, щото аз съм учил видовете пшеница на латински и стопанската им употреба 1996 година, ти ще кажеш кой клас си бил тогава. Все пак трябва да правиш разлика кога говориш с някоя от сервитьорките си и с някой с по-добра обща култура. В тая връзка - с черпенето - аз бира винаги мога да те черпя, но ти имаш да ми даваш едни 50 лева за един бас, дето беше 100% сигурен че ще спечелиш, не знам дали си забравил или не ти се сеща.
Тоя аи дето го ползваш явно някъде другаде пазарува, че цените му са бая различни от тези, които тук коментирахме за нишестето и брашната и които реално могат да се намерят в България. С неговите цени сметката може и да излиза. А каза ли аито какво се правят несмилаемите топки от царевичното нишесте? Дали се изхождат отзад или се повръщат, или пък си остават в стомаха завинаги, щото нали са несмилаеми? Че ако просто се изхождат, да почна да ям само царевично нишесте, да става на несмилаеми топки и да не дебелея от него.
Това е нещото, което ме подразни. Лошите доминос слагат нишесте и вие сте балъци че ги ядете. Доминос могат да си слагат каквото си искат в рецептите ако им отърва и помага на бизнеса им. Щом са толкова скапани, защо си опитвал да станеш и ти доминос и чак се оплакваш че не пускат в тая мафия? Гледай си ти твоя бизнес, прави хубав продукт, пазар има за всеки.
Пиците на доминос не ги харесвам и са гадни - с това започнах и го казвам за шести път, ама по съвсем други причини, не заради измислените несмилаеми топки от царевично нишесте. За гладни хора с малко пари и без по-добра опция стават, ама толкоз. А за маркетинга им и бизнес успеха им шапка им свалям. Тук пътека се извървя да ми обяснявате че пиците им са гадни с поучителен тон, включително и ти, без да си направите труда да прочетете какво съм казал.
Вчера храната 3100 ккал ужким от ОК източници. Предиобяда си бяхме вкъщи цялото семейство и по семейному закусихме, и обядвахме, хубави са тези моменти и не трябва да сме задници само защото се борим за калориен дефицит.
Следобеда се борих с демонтажа на един климатик, голям зор. Болтовете ръждясали, игра ъглошлайфа, той монтиран на фасадата на третия етаж, измъчих се. После докато си придърпам външното тяло бая зор, прибрах се по тъмно скапан.
22.03.25
08:24
Сто пъти казах, че не защитаваш Доминос.
Тъжни са станали разговорите с теб.
Мнението беше редактирано от Homer Simpson на 22.03.25 08:25.
22.03.25
08:30
Не знам точно какво ме питаш Димо, но щом реагираш така на обоснован и доказан разговор значи не си способен да чуеш каквото и да било и не смятам, че виждам смисъл да разговарям с теб за каквото и да било и това ме натъжава.
Мнението беше редактирано от Homer Simpson на 22.03.25 08:31.