03.04.25
19:30
Нова година, нов дневник.
Направих около 4 години тренировки бжж, като участвах и в 3 състезания, но спрях. Имах и малка фаза, в която бягах и най-дългото, което направих беше полумаратон 21км. Същевременно правих и по-дълги планински преходи, но до планинско бягане не стигнах.
Скоро се връщам да живея на село и ще преследвам текущия си интерес в силовите тренировки. Дълго време не съм правил системно щанги и съм загубил сила в някои движения.
В момента тествам хибридна схема, в която покривам силово основните движения, но и отделям време за подобряване на техниката на олимпийските (изхвърляне и обръщане). Единственото изключение е, че в следващите седмици ще възстановявам една болежка в горната част на десния хип флексор. Планирам да намаля работните килограми и да засиля малко повече задната верига, мобилностите са ясни.
Целта ми е да изхвърля 100кг и да достигна предишните си постижения. Но не на всяка цена. На първо време е по-важно да се задържа с писането тук.
Силови показатели към 02.2025:
Клек - 150кг
Тяга - 200кг
Лег - 125кг
Раменна преса - 80кг
Изхвърляне - 70кг
Обръщане - 110кг
Набиране - 50кг
Кофички - 80кг
Тегло: 87.0кг
Седмица 1, Ден 4 - Олимпийски (техника)
силово изхвърляне от земя + влизане в клек с щанга над глава - 3 х (2+2) х лоста
силово изхвърляне от земя + влизане в клек с щанга над глава - 3 х (2+2) х 30кг
изхвърляне от земя подклек - 5 х 2 х 45кг
клек с щанга над глава - 3 х 5 х 30кг
пропадане в клек с щанга над глава - 2 х 2 х лоста
пропадане в клек с щанга над глава - 3 х 2 х 30кг
коремна преса с щанга над глава - 3 х 4 х 40кг
фермерска с дъмбели х 90кг
ластици (рамо, крака, глезени)
Мнението беше редактирано от Евлоги на 04.04.25 11:54.
Седмица 2, Ден 1 - Клек + Олимпийски
изхвърляне от вис с клек + клек с щанга над глава - 3 х (2+2) х 30кг
изхвърляне от земя подклек + клек с щанга над глава - (2+2) х 40кг
изхвърляне от земя подклек + клек с щанга над глава - 5 х (2+2) х 50кг
обръщане от земя подклек + обръщане от вис с клек - (2+2) х 60кг
обръщане от земя подклек + обръщане от вис с клек - 3 х (2+2) х 70кг
клек с пауза - 5 х 3 х 80кг
клек - 10 х 90кг
зерчер бг клек - 3 х 5 х 40кг
пуловър преса - 3 х 8 х 20кг
мобилности (таз, глезени)
Седмица 2, Ден 2 - Лег + Набиране и Кофи
бутане от лег - 5 х 3 х 95кг
бутане от лег - 8 х 95кг
набиране успоредно тясно - 4 х 6 х 20кг
кофички - 4 х 6 х 40кг
борческо въртене с дъмбели - 3 х 10 х 15кг (на ръка)
странично повдигане с дъмбели - 3 х 10 х 12,5кг (на ръка)
обратен флайс с дъмбели - 3 х 12 х 10кг (на ръка)
повдигане на крака от вис - 3 х 8
ластици (горна и долна част)
Хубаво си стартирах с фиксацията към щангите, но често плановете се променят.
Болежката, която имах уж в хип флексора се влоши и се оказа, че е идвала от самата става. Отделно покрай преместването изскочиха някои непредвидени неща и общо взето се насъбраха над 2 седмици без тренировки, като междувременно омазах храненето и качих до 90кг.
Започнах отново да влизам в релси и да изграждам рутина. Локалното фитнесче е малко и тясно, но си има всичко необходимо за функционално трениране. Хубавото е, че сутрин няма никой (де факто аз го отключвам) и мога да си действам на спокойствие.
Колкото до болежката, излиза че е т.нар. “Hip Impingement” или още “Femoroacetabular impingement (FAI)”. Истината е, че този дискомфорт си го мъкна още от тийнейджър. Тъй като е изчезвал в различни периоди, съм си мислил, че е било нещо временно. Но с годините съм натрупал доста дисбаланси, които станаха очевидни и тяхното пренебрегване резултира в болка и дискомфорт.
Например, на клека постоянно кривях настрани при ставане и се усещах нестабилен. А в долна позиция едната ми страна стои по-ниско от другата, тоест се получава като диагонал. Съответно направих “физически тестове” и се получава следното: десният ми хип флексор е по-силен от левия, десният ми аддуктор е по-слаб от левия, докато десният абдуктор е по-силен от левия. Задните бедра и задник са тотал щета, което е довело до прекаленото компенсиране в предната част. Има логика, тъй като никога не съм ги тренирал целенасочено + периоди прекарани в различни спортове.
Със сигурност искам да избегна оперативна намеса и затова ще заложа на целенасочен възстановителен подход. Вече са минали 2 седмици от старта и усещам подобрение, но този път няма да бързам с нищо. Идеята е да правя серии от корективни и стабилизиращи движения с видове прогресии, които ясно измерват засилването на самите зони и отделно приоритизиране на задната верига.
Колкото до самите тренировки, в момента въртя функционални кръгове без да натискам тежестите, тъй като фокуса е друг на този етап. Тоест не смятам, че в следващите 3-4 месеца ще има нещо интересно за описване. Също така ще използвам момента да сваля килата до 80-82кг (понастоящем 87.5кг, -2.5кг), за да се поизпиля отново и после най-вероятно ще кача пак, но контролирано.
Това е засега.
28.05.25
12:10
Имам същия проблем.
Ще ми е интересно да пишеш.
Поздрави
Също ще е интересно и какви упражнения с техните прогресии правиш.
Едва ли ще може да се опишат с точност, затова ако може да пуснеш/каш линк с тях. Или направо ти снимай клипове 🙂
п.п. Между другото Нервака може да извлече не малко полза от тези упражнения.
Радвам се, че проявихте интерес.
Ще опиша нещата на генерално ниво, които са базирани на проучването, което направих. Идеята е да служи като отправна точка и всеки може да си ги напасне към своя начин на трениране. Няма някаква тайна съставка, а по-скоро целенасочена последователност и разумно структуриране. От всички материали, които намерих, това видео обобщава всичко ясно и стегнато (симптоми, причини, операция или не, насоки, прогресия и тн).
Описвам с мои думи за допълнително улеснение. Можем да разделим проблема на 3 части, през които да го обходим.
Част 1 - Заместване на основните движения с подходящи алтернативи.
Честно казано, според мен тук голяма роля играе егото и най-вече да приемем идеята да оставим тежките клек, тяга в бокса за известен период от време. Идеята е да изберем движения, при които няма никакъв дискомфорт и допринасят за засилването на веригата.
В случая, можем да включим движения като:
- гоблет клек с повдигнати пети (целта е торса да стои максимално изправен и да работят краката), клек на кутия, много лек клек с пауза и ластик между коленете и фокус върху контрола
- румънска тяга (повдигнати пръсти, дефицит, на един крак), римска тяга, трап бар високи дръжки
- хип тръст, добро утро, норвежки сгъвания, машина за задно бедро и др.
Част 2 - Засилване на самата зона (хип флексори, аддуктори, абдуктори).
Като тук се твърди, че процесът може да отнеме 2-3 месеца при условие, че правим прогресиите 2-3 пъти седмично. Но нека имаме предвид, че всеки функционира индивидуално и е по-важно да хванем собствения си ритъм. Тоест, колкото толкова, важното е да има прогрес.
Самите движения от видеото:
- статичен напад?, 4 нива (видео)
- задно бедро, 2 нива (видео)
- аддуктори, 4 нива (видео)
- extensors, 4 нива (видео)
- абдуктори, 3 нива (видео)
- флексори, 4 нива (видео)
Част 3 - Използване на мобилности и разтяжки, но с едно на ум.
Не винаги разтяжките са правилното решение, като някой път могат да причинят допълнителен дискомфорт. Но със сигурност спомагат за възстановяването, когато отново подберем, тези които работят за нас. Идеята е да получаваме разпускане и раздвижване на самите стави.
Пускам линкове с няколко особени движения, които създават благоприятно усещане.
(видео 1)
(видео 2)
(видео 3)
В заключение мога да добавя, че в момента съм разделил фокуса на Задна верига + Extensors, Абдуктори и Предна верига + Aддуктори. Предимно заемат втората половина на тренировките, като винаги стартирам с основните движения. И общо взето ги въртя. В самия канал има още видеа с идеи за “само-рехабилитация” спрямо различните проблеми/болежки. Все още не съм ги гледал.
Надявам се да е било полезно.
Мнението беше редактирано от Евлоги на 28.05.25 16:22.
Имах същата диагноза , години тежко трениране довело до дисбаланс. Отказах операция и инжекции.
При мен , повтарям при мен помогнаха два комплекса за разтягане . Първият акцентира върху задната верига,втория върху адукторите. Няма ги в интернет свободно. Който се интересува да посети gymnastic bodies сайта, месечен абонамент е 25$ имат и една седмица безплатно, достатъчно време да се видят комплексите.