Проект 15

Прескочи до:

16.07.25
21:03

Благодаря ви, момчета, за включването. Да мине травмата, пък ще мисля за някакво по-адекватно натоварване, а не пресилване на нещата. Но, Дони, нещо прекалено честото тичане не ми се получава. Пробвах, но дори и през ден да е, не мога да възстановявам и разните болежки се усилват. Затова се спрях на два почивни дни и всичко бе наред до последния път уж.

Днес, след три дни почивка, реших да се пробвам поне с ходене. Уви, като си шляпах с джапанки из нас уж беше поутихнала болката, но като нахлузих маратонките и тръгнах...тц. Боли си и то стабилно. За бягане въобще не може и дума да става. ChatGpt ме насочва към възпалено задно тибиално сухожилие, та взех да търся клипове с упражнения в тази насока. Болката не е директно отдолу в петата, а странично най-вече отвътре под кокалчето на глезена близо до ходилото. При вървене най-силно се усеща в момента на оттласкване с пръстите. С какво ли не мазах - няма голям ефект. Подцених малко ситуацията и не сложих лед веднага, но ще пробвам и това. Добре поне, че десния с прасеца се пооправи.
Та тъй, ще минимизирам движението тези дни и чакане му е майката. Жалко, че тъкмо се бях нахъсал и напредвах напоследък, но няма как.

16.07.25
22:46

Сложи си стелки само под петите...има такива половинки.

17.07.25
08:57

Имах в предвид разнообразие без напъване и засичане на времена
Бягане под наклон, но надолу само спускане не виждам как ще навреди.
Фартлек 30 с леко 30 ускорение много е приятно
Километър леко бягане за 8 минути
Пак не виждам как ще те травмира
Може и само едно изкачване да направиш кратко или стъпала ходом
Има толкова много варианти...
А сега разтягай и смени натоварването с колело, също е много приятно

17.07.25
12:59

Не съм чел внимателно коментарите. Но като цяло бягането е спорт за разумните хора. Аз от много време не съм привърженик на твърденията от типа на “това е естествено движение за човек и няма нищо сложно”, даже напротив. Бягането се превръща в травматично с напредване на годините и това важи за всяко едно движение с динамика. Това се случва по много причини и няма да навлизам в подробности. Щом имаш проблеми, най-нормалното нещо е да променяш натоварванията, толкова просто. Дони ти е писал. Дали ще избереш единия ден, ходене срещу баир с денивелация. Дали ще е бягане + ходене срещу баир + слизане + еди кво си, това е промяна. Другия ден колело и тн и тн .. Третия ден само офп ...

Ако искаш да тичаш редовно, трябва да променяш темпото и терена задължително. Не може да бягаш на един и същи терен и да си мислиш че ще е ок. Както и не можеш да бягаш с едно и също темпо. Не бягането е проблема а начина по който се извършва. Както и не тренировките са проблем, а начина по който се правят :). Дали са тежести дали еди кво си ..

Мнението беше редактирано от kaloyan на 17.07.25 13:01.

27.07.25
22:55

Привет от Слънчака!😃 Предишното ми идване беше преди повече от половин век. Ужас🤭. Две седмици след травмата на петата, чак днес се чувства някакво съвсем леко подобрение. Инак все болки и куцукане, омръзна ми. Мажа я и пия разни обезболяващи на база ибупрофен, но с почти незабележим резултат.

Започнах плуване и разни упражнения във водата, барем малко активност да има. Минах покрай фитнеса на хотела и гледам, че има разни машинарии, но дали ще стигна дотам...кой знае.

02.08.25
22:32

02.08.2025

Завърнах се от краткото моренце и реших днес да се пораздвижа. Добих малко мотивация там, на всяко влизане правех импровизирани упражнения във водата по двайсетина серии на ден за група с доста повторения. Доста добре ми се отрази, веднага се усети повишен тонус.
Петата продължава да ми създава проблеми, някои дни е по-добре, в други си е направо мъка ходенето. Има осезаем, макар и не много изразен оток около кокалчетата, та ако не усетя рязко подобрение идните дни, ща не ща ще се ходи по доктори.

Днес:
1. Хоризонтална лежанка - 6х20,20,20,15,15,15 в суперсерия с
2. Дърпане на вертикален скрипец - 6х20,20,20,15,15,15
3. Разтваряне с дъмбели встрани от стоеж -4х15
4. Сгъване с дъмбели от стоеж - 6х15   в суперсерия с
5.Разгъване на скрипец за трицепс - 6х15

Съвсем леко и без напрежение. Може би ще продължа с подобни тренировки през ден, с леко покачване на тежестта всеки път, но без откази.

Добавки:
NOW ADAM Vitamins – 1 табл.
Магнезий – 600 мг
1 доза BCAA - 16гр + глутамин  5 гр

04.08.25
22:00

04.08.2025

1. Хоризонтална лежанка - 7х15 (27кг) в суперсерия с
2.Дърпане на вертикален скрипец (широк хват) - 7х15 (25кг)
3. Разтваряне с дъмбели встрани от стоеж - 6х15
4. Сгъване с дъмбели от стоеж - 5х15 (6кг) в суперсерия с
5.Разгъване на скрипец за трицепс - 5х15 (12кг)

Точно за един час. Поразтреперах се на първите две упражнения, но то е нормално - два месеца не съм пипвал тежести. Харесва ми подобна тренировка, ще карам така през ден с леко покачване на тежестта всеки път, а може би и постепенно сваляне на броя повторения до 12.

Така ми липсва вече тичането и ходенето, че направо съм изпаднал в депресия. То и затова хванах пак тежестите, да не изчаткам хептен. От 12.07 насам движението е направо катастрофално малко. Много кофти усещане, когато си свикнал с постоянно движение, да се озовеш до невъзможност за  една обикновена разходка. Но кракът май се уплаши, че ще го водя на доктор, та днес след обяд леко ме поотпусна😁. Ще видим, не е му се разминало де.

Добавки:
Магнезий – 800 мг
BCAA - 1 доза  + 5 гр глутамин  по време на тренировката

Мнението беше редактирано от Дидо на 04.08.25 22:51.

06.08.25
22:14

06.08.2025

1. Хоризонтална лежанка - 7х15 (29кг) в суперсерия с
2. Дърпане на вертикален скрипец (широк хват) - 7х15 (27кг)
4. Сгъване с дъмбели от стоеж - 5х15 (7кг) в суперсерия с
5. Разгъване на скрипец за трицепс - 5х15 (13кг)

Около час. Доста по-бързо е със суперсериите, пести ми време и като че ли имам повече мотивация и хъс. Е, все пак е едва втора тренировка и не би трябвало да ми е писнало вече😁. Не смея да се похваля, но от обяд насам петата е значително по-добре, почти не усещам дискомфорт и болка. Купих други хапчета, но едва ли е от тях. Бях се настроил по бабешките поверия да чакам подобрение след 58-9 дни на колкото съм години, ама а дано не се налага😁.

Добавки:
Animal Flex - 1 пакет
Магнезий – 400 мг

08.08.25
23:05

08.08.2025

1. Хоризонтална лежанка - 7х15,12,12,12,12,12,12+8 (35кг) в суперсерия с
2. Дърпане на вертикален скрипец (широк хват) - 7х15,12,12,12,12,12,12+8 (30кг)
4. Сгъване с дъмбели от стоеж - 6х12 (8кг) в суперсерия с
5. Разгъване на скрипец за трицепс - 6х12 (15кг)

Сравнително бързо и сбито - 60 мин. Последната серия за гърди и гръб малко  разтоварих накрая та добавих повторения. Намалих вече повторенията на повечето серии до 12, а същевременно леко качвам тежестта. Ще наблюдавам ръцете как ще са с по 6 серии през ден, ако трябва ще ги намаля с 1-2.

Добавки:
1 доза протеин
Animal Flex - 1 пакет
Магнезий – 400 мг
Свършиха ми витамините, протеина и аминото и те са на привършване. В понеделник имам път към Плевен та май ще посетя сила-та.

09.08.25
10:36

Интересното е, че когато правеше кросове пиеше креатин,а сега когато вдигаш тежести - не пиеш.
Каква е причината или къде е логиката?
(ако е свършил и е въпрос на време да започнеш пак прием - добре)

10.08.25
23:37

казано от Гюлето на 09.08.25, 10:36:

Интересното е, че когато правеше кросове пиеше креатин,а сега когато вдигаш тежести - не пиеш.
Каква е причината или къде е логиката?
(ако е свършил и е въпрос на време да започнеш пак прием - добре)

Да, свърши, а оня ден намерих на дъното на една кутия малко та пих 1-2 пъти, но не съм вписвал. Утре пътувам по работа до Плевен и ще се отбия да купя разни неща.

10.08.2025

1. Хоризонтална лежанка - 7х15,12,12,12,12,12,12 (37кг) в суперсерия с
2. Дърпане на вертикален скрипец (широк хват) - 7х15,12,12,12,12,12,12 (31кг)
4. Сгъване с дъмбели от стоеж - 6х12 (9кг) в суперсерия с
5. Разгъване на скрипец за трицепс - 6х12 (17кг)

Добре се получи, съвсем леко пак повиших тежестите.  Но тренирах чак към 8, че под навеса много напича. Бях писал преди, че в лявото рамо имам слабост и ограничено движение неизвестно от какво, защото проблемите се появиха когато не тренирах. Не ми създава проблеми засега, но и в дясното има някаква скованост, която не ми харесва. Затова и допивам Animal Flex-а, да видим.

Добавки:
Animal Flex - 1 пакет
Магнезий – 400 мг
BCAA - 1 доза  +10 гр глутамин  по време на тренировката

казано от Дидо на 10.08.25, 23:37:

Добре де, Дидо, не разбирам - вместо тия не е ли по-добре просто лицеви опори и набирания да правиш? Нищо магично няма нито в 12, нито в 15 повторения, особено на тия тежести.
Бехме говорили май тука вече - под навеса, едно въженце и набирания на въже може да правиш - много по-комплексно натоварване ще се получи.

11.08.25
14:38

казано от Alexander Krastev на 11.08.25, 11:51:

казано от Дидо на 10.08.25, 23:37:

Добре де, Дидо, не разбирам - вместо тия не е ли по-добре просто лицеви опори и набирания да правиш? Нищо магично няма нито в 12, нито в 15 повторения, особено на тия тежести.
Бехме говорили май тука вече - под навеса, едно въженце и набирания на въже може да правиш - много по-комплексно натоварване ще се получи.

Навесът е малко над 2 метра висок, няма как. Не, че се оправдавам де. Лежанката и скрипеца са си ми добре, днес от Декатлон си взех още тежести та постепенно ще си увеличавам. Не съм се фиксирал непременно на 12 или 15 повторения, просто искам около месец да карам с по-леко( то и няма как другояче😁), пък после ще ги намаля, пирамидки и т.н. Важното е да съм постоянен и да няма травми, че ей на едвам се оправи крака.

12.08.25
23:02

12.08.2025

1. Хоризонтална лежанка - 7х12,12,12,12,12,12,12+5 (39кг) в суперсерия с
2. Дърпане на вертикален скрипец (широк хват) - 7х12,12,12,12,12,12,12+5 (35кг)
3. Разтваряне с дъмбели встрани от стоеж - 6х12
4. Сгъване с дъмбели от стоеж - 6х12 (10кг) в суперсерия с
5. Разгъване на скрипец за трицепс - 6х12 (18кг)

Голяма жега денем, та чак към 8 и половина вечерта почнах. С по малко, но продължавам да покачвам тежестите. Последните 2 серии на лежанката и сгъването с дъмбели са ми почти до отказ на съответните тежести за момента. При другите упражнения имам аванс за по 2-3 повторения. В последните серии на всички упражнения без рамото добутах по още 5 повторения с разтоварване.

Добавки:
1 доза протеин
Магнезий – 400 мг
Everbuild витамини – 1 табл.
BCAA - 20гр.  +15 гр глутамин  по време на тренировката

И малко напомпани ръки на финала, за нахъсване😁.

Мнението беше редактирано от Дидо на 12.08.25 23:04.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1