Дневникът на Маданеца

Прескочи до:

08.10.2025 г.
Сряда

1. Ластик;
2. Лег -  10х70, 10х75, 6х80, 4х85, 6х70 кг;
3. Горен лег с 50 кг - 10, 10, 8,8;
4. Кофи 10, 9, 7, 6;
5. Флайс с 15 кг - 4х10;

Да се отчета и аз.
Сборих едно вирусче и куп други задачи.
Залата е временно затворена, а вкъщи не успявам да се организирам.
Дадох си и почивка покрай вируса, че ме изтощи, честно казано.

Вчера събрах сърце и набързичко направих едно бавно бягане, което всъщност е най-бързото от пролетната контузия насам.

4.40 за 30 минути из квартала.

Краката гръмнаха след третия километър, но имах въздух през цялото време. Писледния километър най-бавен като усещане, а по часовник най-бърз.
Може би защото извадих старата тениска с бягащия надпис.

Мнението беше редактирано от Маданеца на 17.10.25 07:08.

Не съм тренирал, но да споделя.

Тази година зимното шуменско е далеч, далеч от миналогодишния сироп за тиквеник. Не е толкова вкусно като червеното злато, но е истинска тъмна бира. Даже смело мога да кажа, че трудно нещо местно може да го измести от менюто до април.

Открих свинско от порода Черен Ангел. Впечатлен съм. Има фирмено магазинче близо до нас и ще посещавам често.
До сега пробвах рибица на тиган - без забележки, пастърма от бон филе - мнооооого добра, и суджук на същата фирма, но от обикновено прасе - без забележка.

19.10.2025 г.
Неделя

1.1 Набиране с редуване подхват и надхват - 6х5;
1.2 Кофи - 6х5;
1.3 Повдигне на краката на успоредка - 6х10;
1.4 Лицеви опори - 6х10.
Набързо в градинката между сесиите криеница.

22.10.25
16:21

казано от Маданеца на 18.10.25, 20:23:

Открих свинско от порода Черен Ангел. Впечатлен съм.

Като ги гледам на снимки, напомнят силно тукашните “porco preto” или с други думи “черни прасета”. Гледат се предимно в района на Алентежо - испанците изкупуват огромно количество месо и ги брандират като “porco iberico” (поне не смеят да ги нарекат испански).
Португалците ги хранят почти изцяло с жълъди и месото е много скъпо - между 3 и 4 пъти повече от нормалното свинско.
Шарено месце с мраморна шарка, много ароматно и подходящо за скара. Купувам си, когато искам да се поглезя.
Би ми било много любопитно да опитам и българската порода, за да сравня. :)

22.10.25
21:03

Нищо общо двете породи.

Двете породи са възникнали независимо и по тази линия нямат общо, но като заявени качества на месото са сходни - благодарение на естествената си генетика имат рядката способност да натрупват мазнини между мускулните влакна.
Източнобалканската свиня се отглежда на открито, както и иберийската. Черният ангел е кръстосан между източнобалканска и дюрок, което е американска порода, но на външен вид и по други фактори наподобява иберийската. Вероянто е във Враново да са искали да постигнат качествата на иберийската и затова да са направили кръстоската между нашата автохтонна порода и американската порода за месо.

Мнението беше редактирано от Маданеца на 24.10.25 06:46.

24.10.25
12:09

Подобни или не, при всички положения не бих отказал добре приготвен котлет от която и да е от двете породи. :)

24.10.25
12:35

Е защо просто не са вкарали да гледат иберийската?
Иначе в Странджа тичат едни черни прасета....дет като станат над 60-70кг...стават само за салами и сушени меса...та реших,че тях иде реч

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1