Аз като един активно непишещ тук човек минавам само да споделя, че от години(да се чете 10+) не бях клякала на Смит машина.
Днес се наложи и вече разбирам защо някои хора предпочитат да клякат там. Ми то няма нищо общо с истински клек това. Начи, със свободна тежест клякам в момента със 70 за еденица. На Смит машината кляках 3-ки с 80.
Може и да е полезна за нови хора, ама аз съм пас.
Нямам какво да добавя.
Мнението беше редактирано от Веси на 04.02.26 21:00.
По-основното нещо е че смит машината помага да се натовариш, без да рискуваш много. Например аз като бях контузен и заради мобилност не можех да клякам добре, тази машина обираше този проблем .... Друг е въпроса, дали и колко това е правилното упражнение на тази машина. Ако се прави така както го правих аз, с цел помощно силово не е проблем. Но да се прави като основно, не би следвало да е ок.
10.02.26
09:28
казано от kaloyan на 09.02.26, 13:57:
По-основното нещо е че смит машината помага да се натовариш, без да рискуваш много.
Това не е изобщо вярно, не ги пишете тия неща, че после четат хората и от там тръгват всякакви заблуди. Колкото риск има със свободните тежести, толкова има и с всякакви машини. Ако сложиш 200 кила на смит машина, пак можеш да се контузиш, ако нямаш сила да ги клекнеш. А със същия успех, като си контузен можеш просто да клякаш с лоста, с 30, с 40 кила и да се натовариш “без да рискуваш много”.
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 10.02.26 09:29.
Смит машината не изисква стабилизация и движи тежеста по фиксирана траектория. И е малко по-трудно да се затиснеш на машина. Дали това я прави по-малко рискова? Едва ли, и при щангата едни предпазители ти решават този проблем, а дали другите неща са предимство или недостатък - зависи. За функционално трениращите е недостатък, за бодибилдерите е предимство.
Има и смит машини, които се движат в 3 равнини, т.е., траекторията се доближава до тази на свободните тежести.
Мнението беше редактирано от Петко К на 10.02.26 10:07.
10.02.26
10:15
Петко, представи си, че си начинаещ трениращ, който обаче от прекомерно седене на криво на училищния стол на една страна е развил силно изразен дисбаланс в двете половини на гърба. Почваш фитнес и за “по-безопасно” решаваш, че ще клякаш на смит машина, на която й е все тая дали буташ симетрично или повече с лявата половина на тялото си или с дясната. Тренираш няколко месеца и дисбалансите почват да се увеличават, докато нещо не изгърми здраво.
Сега същата ситуация, но почваш с празен лост - още на първия клек като почне лоста да се клати, тялото ще почне да адаптира мускулната синхронизация, така че лоста да е в равновесно положение и да почне да ти изправя дисбалансите.
Кой от двата варианта е по-безопасен ?
п.с. разликата е в степените на свобода - лоста има 6 степени на свобода, докато повечето смит машини имат само 1, както ти уточни, някои имат до 3.
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 10.02.26 10:15.
Съгласен съм, не казвам, че е по-безопасна, просто описах разликите. Начинаещите винаги ги насочвам към свободните тежести.
Вече като си напреднал, може да си играеш и с машините.