Аз като един активно непишещ тук човек минавам само да споделя, че от години(да се чете 10+) не бях клякала на Смит машина.
Днес се наложи и вече разбирам защо някои хора предпочитат да клякат там. Ми то няма нищо общо с истински клек това. Начи, със свободна тежест клякам в момента със 70 за еденица. На Смит машината кляках 3-ки с 80.
Може и да е полезна за нови хора, ама аз съм пас.
Нямам какво да добавя.
Мнението беше редактирано от Веси на 04.02.26 21:00.
По-основното нещо е че смит машината помага да се натовариш, без да рискуваш много. Например аз като бях контузен и заради мобилност не можех да клякам добре, тази машина обираше този проблем .... Друг е въпроса, дали и колко това е правилното упражнение на тази машина. Ако се прави така както го правих аз, с цел помощно силово не е проблем. Но да се прави като основно, не би следвало да е ок.
10.02.26
09:28
казано от kaloyan на 09.02.26, 13:57:
По-основното нещо е че смит машината помага да се натовариш, без да рискуваш много.
Това не е изобщо вярно, не ги пишете тия неща, че после четат хората и от там тръгват всякакви заблуди. Колкото риск има със свободните тежести, толкова има и с всякакви машини. Ако сложиш 200 кила на смит машина, пак можеш да се контузиш, ако нямаш сила да ги клекнеш. А със същия успех, като си контузен можеш просто да клякаш с лоста, с 30, с 40 кила и да се натовариш “без да рискуваш много”.
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 10.02.26 09:29.
Смит машината не изисква стабилизация и движи тежеста по фиксирана траектория. И е малко по-трудно да се затиснеш на машина. Дали това я прави по-малко рискова? Едва ли, и при щангата едни предпазители ти решават този проблем, а дали другите неща са предимство или недостатък - зависи. За функционално трениращите е недостатък, за бодибилдерите е предимство.
Има и смит машини, които се движат в 3 равнини, т.е., траекторията се доближава до тази на свободните тежести.
Мнението беше редактирано от Петко К на 10.02.26 10:07.
10.02.26
10:15
Петко, представи си, че си начинаещ трениращ, който обаче от прекомерно седене на криво на училищния стол на една страна е развил силно изразен дисбаланс в двете половини на гърба. Почваш фитнес и за “по-безопасно” решаваш, че ще клякаш на смит машина, на която й е все тая дали буташ симетрично или повече с лявата половина на тялото си или с дясната. Тренираш няколко месеца и дисбалансите почват да се увеличават, докато нещо не изгърми здраво.
Сега същата ситуация, но почваш с празен лост - още на първия клек като почне лоста да се клати, тялото ще почне да адаптира мускулната синхронизация, така че лоста да е в равновесно положение и да почне да ти изправя дисбалансите.
Кой от двата варианта е по-безопасен ?
п.с. разликата е в степените на свобода - лоста има 6 степени на свобода, докато повечето смит машини имат само 1, както ти уточни, някои имат до 3.
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 10.02.26 10:15.
Съгласен съм, не казвам, че е по-безопасна, просто описах разликите. Начинаещите винаги ги насочвам към свободните тежести.
Вече като си напреднал, може да си играеш и с машините.
Имах нужда да си почина от зала поне месец - мина вече. Движението ми беше основно ходене през това време, та няма тюлени на хоризонта 😄.
Оказа се, че паркинга на Юск е безплатен за 2 часа и е на 50 м от залата - та там ме чака бебемобила сутрин.
Нареждат се нещата.
Закуската за цвят, че да ми се допише някакси
Мнението беше редактирано от Веси на 21.03.26 14:38.
Последните дни гребна с ходене близко до леко тичане + скачам на въже и лицеви опори колко да не е без хич.
Сама съм с децата + двете космати и котка за 6 мес и малко ми се взима тока. Болни в нас бяха 3 дни и отложих залата за от утре до неделя.
Иначе на работа в тая поза 60% от времето и после: Защо те боли гърба ?!
No brat ti si znae6 😄
Мнението беше редактирано от Веси на 25.03.26 18:33.
Клек до 60 кг 4*5 в СС със тяга с дъмбели 4*10@10
Тяга лост до 50 кг 4*12
Бг клек 4*10-12@2*7
Сумо 4*5@20
Степ тренажор 10 мин
Днес гръб с малко бицепс
Гребане с лост до @40 за 5-ца
Набиране тесен успореден хват само 4*3 чисти
Набиране широк надхват с ластик 4*6-7
Гребане с две пудовки(не видях даже колко тежат) 4*10-12
Сгъване бицепс 4*10-12@2*7
Пътека с 13% наклон в зона 2 15 мин
Имах желание да пиша - написах си каквото имах и се затри щото браузъра искал да ми краде данните според тел ми 👌
Но проблем, така или иначе беше тежък ден
Мнението беше редактирано от Веси на 30.03.26 20:44.
31.03.26
09:35
казано от Веси на 30.03.26, 20:40:
Имах желание да пиша - написах си каквото имах и се затри щото браузъра искал да ми краде данните според тел ми 👌
Но проблем, така или иначе беше тежък ден
Писах имейл на съпорта точно за това, когато сертификатът беше изтекъл. Гледам, че са го обновили, обаче явно някъде има съдържание, което не минава през сигурен канал. Не е нормално да има такива проблеми 2026-та, форумът е тотално занемарен за съжаление.
Днес почивка
Вчера рамо с трицепс
Върнах се на 8 кофички в серия най-после.
Креатина ми свършва, не съм пила от няколко месеца. Направо ще подновя като купя нов.
Не знам иначе какво е това нещо - случва ми се за пореден път: връщам се да пиша тук и или се разболявам или става нещо друго, заради което не тренирам. Ама този път ще се бори тоя кръг - не ми харесва 😁